প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ৰোজগাৰ মেলাৰ অধীনত এক লাখৰো অধিক নিযুক্তি পত্ৰ বিতৰণ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সম্বোধনৰ পাঠ
12 FEB 2024 12:14PM by PIB Guwahati
মোৰ মৰমৰ ডেকা বন্ধু-বান্ধৱীসকল,
আজি ১ লাখৰো অধিক যুৱক-যুৱতীক চৰকাৰৰ চাকৰিৰ বাবে নিযুক্তি পত্ৰ প্ৰদান কৰা হৈছে। আপোনালোকে কঠোৰ পৰিশ্ৰমৰ জৰিয়তে এই সফলতা লাভ কৰিছে। আপোনালোক সকলোকে আৰু আপোনালোকৰ পৰিয়ালবৰ্গকো অভিনন্দন জনাইছোঁ। ভাৰত চৰকাৰত যুৱক-যুৱতীসকলক চাকৰিৰ সুবিধা প্ৰদানৰ অভিযান দ্ৰুত গতিত অব্যাহত আছে। পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহৰ দিনত বিজ্ঞাপনৰপৰা নিযুক্তি পত্ৰ প্ৰদানলৈকে বহু সময় লাগিছিল। এই পলমৰ সুযোগ লৈ, সেই সময়ত উৎকোচৰ মাত্ৰাও প্ৰচণ্ড হৈ পৰিছিল। আমি এতিয়া ভাৰত চৰকাৰত নিযুক্তি প্ৰক্ৰিয়া সম্পূৰ্ণ স্বচ্ছ কৰি তুলিছোঁ। কেৱল এয়াই নহয়, চৰকাৰে নির্দিষ্ট সময়ৰ ভিতৰত নিযুক্তি প্রক্রিয়া সম্পূর্ণ কৰিবলৈ অত্যন্ত জোৰ দিছে। ইয়াৰ লগে-লগে প্ৰতিগৰাকী যুৱক-যুৱতীয়ে নিজৰ সামৰ্থ্য প্ৰমাণৰ সমান সুযোগ লাভ কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিছে। আজি প্ৰতিজন যুৱক-যুৱতীৰ মনত বিশ্বাস আছে যে তেওঁলোকে কঠোৰ পৰিশ্ৰম আৰু নিজৰ প্ৰতিভাৰ ভিত্তিত নিজৰ স্থান গঢ়ি তুলিব পাৰে। ২০১৪ ৰপৰা ভাৰত চৰকাৰৰ সৈতে যুৱক-যুৱতীসকলক সংযোগেৰে ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণৰ অংশীদাৰ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণ কৰা হৈছে। বিজেপি চৰকাৰে যোৱা ১০ বছৰত পূৰ্বৰ চৰকাৰে দিয়াতকৈ প্ৰায় ডেৰগুণ বেছি চৰকাৰী চাকৰি প্ৰদান কৰিছে। আজি দিল্লীত এটা সংহত প্ৰশিক্ষণ কমপ্লেক্সৰো আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে। মই নিশ্চিত যে এই নতুন প্ৰশিক্ষণ কমপ্লেক্সে আমাৰ সামৰ্থ্য বিকাশৰ পদক্ষেপক অধিক সুদৃঢ় কৰিব।
বন্ধুসকল,
আজি চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টাত দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে নতুন খণ্ড মুকলি হৈছে। এই খণ্ডসমূহত চৰকাৰে আৰম্ভ কৰা নতুন অভিযানৰ বাবে বহু নতুন কৰ্মসংস্থাপন-স্বনিয়োজনৰ সুযোগ সৃষ্টি হৈছে। আপোনালোকে দেখিছে যে এই বাজেটত ১ কোটি পৰিয়ালৰ বাবে ছাদৰ ওপৰত সৌৰশক্তি আঁচনি ঘোষণা কৰা হৈছে। এতিয়া ছাদত ছ’লাৰ পেনেল লগোৱাসকলে দুগুণ লাভ অৰ্জন কৰিব। তেওঁলোকৰ বিদ্যুতৰ বিল শূন্য হ’ব আৰু তেওঁলোকে উৎপন্ন কৰা অতিৰিক্ত বিদ্যুতৰপৰাও আয় কৰিব পাৰিব। ছাদৰ ওপৰত সৌৰশক্তিৰ ইমান বিশাল আঁচনিয়ে দেশত লাখ-লাখ নতুন কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগো সৃষ্টি কৰিব। কোনোবাই ছ’লাৰ পেনেলৰ কাম কৰিব, কোনোবাই বেটাৰী সম্পৰ্কীয় ব্যৱসায়ত নামিব, কোনোবাই তাঁৰৰ কাম চম্ভালিব, এই এখন আঁচনিয়েই বহু স্তৰত কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিব।
মোৰ ডেকা বন্ধুসকল,
আজি ভাৰত বিশ্বৰ তৃতীয় সৰ্ববৃহৎ ষ্টাৰ্টআপ ইক’চিষ্টেম। এতিয়া দেশত ষ্টাৰ্টআপৰ সংখ্যা প্ৰায় ১.২৫ লাখ হৈছেগৈ। এই ষ্টাৰ্টআপসমূহৰ বৃহৎ সংখ্যক সৰু টায়াৰ-২, টায়াৰ-৩ চহৰৰ, যিসমূহ আনকি জিলা সদৰো নহয়। এই ষ্টাৰ্টআপসমূহত যুৱ প্ৰজন্মৰ বাবে লাখ-লাখ চাকৰিৰ সৃষ্টি হৈছে। এইবাৰৰ বাজেটত ষ্টাৰ্টআপলৈ আগবঢ়োৱা কৰ ৰেহাই বৃদ্ধিৰ কথাও ঘোষণা কৰা হৈছে। ইয়াৰদ্বাৰা আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকল যথেষ্ট উপকৃত হ’ব। বাজেটত গৱেষণা আৰু উদ্ভাৱনৰ বাবে এক লাখ কোটি টকাৰ নতুন পুঁজি সৃষ্টিৰ কথা ঘোষণা কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰতীয় ৰেলৱেতো এই নিয়োগ মেলাৰ জৰিয়তে নিযুক্তি দিয়া হৈছে। যেতিয়াই জনসাধাৰণে নিজৰ পৰিয়ালৰ সৈতে দীঘলীয়া যাত্ৰাৰ পৰিকল্পনা কৰে, তেতিয়াই ভাৰতীয় ৰেলৱে প্ৰথম পছন্দ হৈ পৰে। ভাৰতীয় ৰেলৱে আজি এক বৃহৎ পৰিৱৰ্তনৰ মাজেৰে অগ্ৰসৰ হৈছে। এই দশকৰ শেষৰ ফালে ভাৰতীয় ৰেলৱে সম্পূৰ্ণৰূপে ৰূপান্তৰিত হ’ব। আপোনালোকৰ মনত আছে, ২০১৪ৰ আগতে ৰেলৱেৰ অৱস্থা কি আছিল? বৈদ্যুতীকৰণেই হওঁক বা ৰে’লপথ দ্বৈতকৰণেই হওঁক, ৰেল চালনা অগ্ৰগতি সাধনেই হওঁক, যাত্ৰীসকলৰ বাবে সুবিধা বৃদ্ধিয়েই হওঁক, পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহে ইয়াৰ প্ৰতি যিমান গুৰুত্ব দিব লাগিছিল, সিমান গুৰুত্ব নিদিলে। পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহ সাধাৰণ ভাৰতীয়ৰ সমস্যাৰ প্ৰতি উদাসীন আছিল। ২০১৪ৰ পিছত আমি সমগ্ৰ ৰেল ব্যৱস্থাত পুনৰ উদ্ভাৱনৰ অভিযান আৰম্ভ কৰিলোঁ। আমি ৰেলপথৰ আধুনিকীকৰণ আৰু উন্নীতকৰণৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিলোঁ। এইবাৰ নিশ্চয় বাজেটতো দেখিছে, চৰকাৰে ঘোষণা কৰিছে যে বন্দে ভাৰত এক্সপ্ৰেছৰ দৰে ৪০ হাজাৰ আধুনিক বগী প্ৰস্তুতকৰণেৰে এইসমূহ সাধাৰণ ৰেলত যোগ কৰা হ’ব। ইয়াৰ ফলত সাধাৰণ যাত্ৰীৰ যাত্ৰা অধিক সুবিধাজনক হ’ব।
বন্ধুসকল,
দেশত যোগাযোগ ব্যৱস্থাৰ সম্প্ৰসাৰণে বহু ক্ষেত্ৰত প্ৰভাৱ পেলায়। যোগাযোগ ব্যৱস্থাৰ অগ্ৰগতি সাধনৰ লগে-লগে নতুন বজাৰ গঠন হ’বলৈ আৰম্ভ কৰে আৰু পৰ্যটনস্থলীসমূহৰ বিকাশ ঘটে। উন্নত যোগাযোগ ব্যৱস্থাই নতুন ব্যৱসায়ৰ সৃষ্টি কৰে আৰু লাখ-লাখ নিয়োগৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰে। অৰ্থাৎ, উন্নত যোগাযোগ ব্যৱস্থাই দেশৰ উন্নয়নত প্ৰত্যক্ষ প্ৰভাৱ পেলায়। উন্নয়নৰ গতি ত্বৰান্বিতকৰণৰ অৰ্থে আন্তঃগাঁথনিত বিনিয়োগ বৃদ্ধি কৰা হৈছে। এই বাজেটত আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে ১১ লাখ কোটি টকা বিনিয়োগৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে। আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে এনে বৃহৎ ব্যয়ৰ ফলত পথ, ৰেল, বিমানবন্দৰ, মেট্ৰ’, বিদ্যুতৰ দৰে প্ৰতিটো প্ৰকল্পৰ গতি দ্ৰুত হ’ব। ইয়াৰদ্বাৰা নতুন কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগো সৃষ্টি হ’ব।
বন্ধুসকল,
আজি নিযুক্তি পত্ৰ লাভ কৰা যুৱক-যুৱতীসকলৰ গৰিষ্ঠ সংখ্যক অৰ্ধসামৰিক বাহিনীৰ অংশ হ’বলৈ আগবাঢ়িছে। ইয়াৰ জৰিয়তে যুৱক-যুৱতীসকলৰ এক পৰম আকাংক্ষা পূৰণ হৈছে। যোৱা কেইবছৰমানৰপৰা অৰ্ধসামৰিক বাহিনীত নিযুক্তি প্ৰক্ৰিয়াৰ সংস্কাৰ সাধন কৰা হৈছে। হিন্দী আৰু ইংৰাজীৰ বাহিৰেও ১৩ টা ভাষাত লিখিত পৰীক্ষা অনুষ্ঠিতকৰণৰ সিদ্ধান্ত চলিত বৰ্ষৰ জানুৱাৰীৰপৰা কাৰ্য্যকৰী কৰা হৈছে। ইয়াৰদ্বাৰা লাখ-লাখ অংশগ্ৰহণকাৰীয়ে নিজৰ যোগ্যতা প্ৰমাণৰ সমান সুযোগ লাভ কৰিছে। সীমান্তত অৱস্থিত জিলা আৰু উগ্ৰবাদৰদ্বাৰা ক্ষতিগ্ৰস্ত জিলাসমূহৰ কোটাও বৃদ্ধি কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
এখনি উন্নত ভাৰতৰ যাত্ৰাত প্ৰতিগৰাকী চৰকাৰী কৰ্মচাৰীৰ বৰঙণি হ’ব গুৰুত্বপূৰ্ণ। আজি আমাৰ লগত যোগদান কৰা এক লাখৰো অধিক কৰ্মচাৰীয়ে এই যাত্ৰাক নতুন শক্তি আৰু গতি প্ৰদান কৰিব। আপোনালোকে যি বিভাগত কাম নকৰক কিয়, মনত ৰাখিব যে আপোনালোকৰ প্ৰতিটো দিনেই ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণৰ বাবে উৎসৰ্গিত হ’ব লাগে। সকলো চৰকাৰী কৰ্মচাৰীৰ সামৰ্থ্য বিকাশৰ বাবে ভাৰত চৰকাৰে কৰ্মযোগী ভাৰত পৰ্টেলো মুকলি কৰিছে। এই পৰ্টেলত ভিন্ন বিষয়ৰ সৈতে জড়িত ৮০০ ৰোধিক পাঠ্যক্ৰম উপলব্ধ। এতিয়ালৈকে ৩০ লাখৰো অধিক ব্যৱহাৰকাৰীয়ে এই পৰ্টেলত যোগদান কৰিছে। আপোনালোক সকলোৱেও এই পৰ্টেলৰ সম্পূৰ্ণ সুবিধা গ্ৰহণ কৰিব আৰু নিজৰ দক্ষতা বৃদ্ধি কৰিব। আপোনালোক সকলোকে নিযুক্তি পত্ৰ লাভেৰে, এটি উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ আশাৰে আৰু কেৰিয়াৰৰ প্ৰতিটো পৰ্য্যায়তে দেশলৈ কিবা নহয় কিবা এটা আগবঢ়াই আগবাঢ়ি যাবলৈ আহ্বান জনালোঁ। দেশৰ প্ৰগতিৰ বাবে অৰিহণা যোগাই নিজকে আগুৱাই নিয়ে যেন। আপোনাসৱক আন্তৰিক শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিলোঁ। আপোনালোকৰ পৰিয়ালবৰ্গলৈয়ো শুভেচ্ছা থাকিল। আপোনালোকক অশেষ ধন্যবাদ জনালোঁ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the distribution of more than one lakh appointment letters under Rozgar Mela
12 FEB 2024 12:14PM by PIB Delhi
My dear young friends,
Today, over 1 lakh young youngsters have been awarded job offers in the government sector. Your dedication and hard work have led to this achievement. I extend my heartfelt congratulations to all of you and your families. The initiative to provide employment to the youth in the Government of India is progressing rapidly. Previously, the process from job advertisement to issuing appointment letters took an extensive amount of time during the regimes of past governments, fostering a culture of bribery. We have now prioritized transparency in the recruitment process, ensuring efficiency and fairness. The government is steadfast in ensuring that the recruitment process adheres to set timelines, granting every youth an equal opportunity to showcase their abilities. Now the youngsters believe that they can carve a niche for themselves with their hard work and talent. Since 2014, our aim has been to engage the youth with the Government of India and involve them in nation-building efforts. The BJP government has provided nearly one and a half times more government jobs in its ten years compared to the previous government's last decade. Today, we have also laid the foundation stone for an integrated training complex in Delhi, which I am confident will bolster our capacity-building endeavours.
Friends,
Thanks to government efforts, new avenues are opening up for youth in the country. Various campaigns launched by the government in these sectors are creating numerous new opportunities for employment and self-employment. As seen in the recent budget, a rooftop solar power scheme has been introduced for one crore families. Those who install solar panels on their rooftops will reap dual benefits: zero electricity bills and additional income from surplus electricity generation. This massive rooftop solar scheme will also generate lakhs of employment opportunities across various sectors. From solar panel installation to battery-related businesses and wiring work, this scheme will create jobs at multiple levels.
My young friends,
Today, Bharat boasts the third-largest startup ecosystem globally, with the number of startups in the country reaching around 1.25 lakh. It's heartening to note that a significant portion of these startups is emerging in small-tier 2 and tier 3 cities, which aren't even district centres. These startups are generating employment opportunities for lakhs of young people. Moreover, the recent budget announcement to extend tax exemptions for startups will greatly benefit our youth. Additionally, the budget includes plans to establish a new research and innovation fund worth Rs 1 lakh crore.
Friends,
Even Indian Railways is participating in this Rozgar Mela for recruitment. Despite the availability of various travel options, Indian Railways remains the preferred choice for many families undertaking long journeys. Indian Railways is currently undergoing a massive transformation and is set to be completely revamped by the end of this decade. Reflecting on the state of Railways before 2014, it is evident that the previous governments neglected critical aspects such as electrification, doubling of railway lines, operational efficiency, and passenger amenities. The earlier governments were indifferent towards the problems of the common Indian. However, since 2014, we have embarked on a comprehensive mission to reinvent the entire train travel experience by modernizing and upgrading our railway infrastructure. The recent budget announcement also includes plans to introduce 40,000 modern bogies, akin to the Vande Bharat Express, into normal trains, enhancing passenger comfort and convenience.
Friends,
Improved connectivity not only facilitates travel but also catalyzes economic growth by creating new markets, boosting tourism, and fostering the emergence of new businesses, thus generating lakhs of job opportunities. That means good connectivity has a direct impact on the development of the country. Investment in infrastructure is being increased to accelerate the pace of development. The recent budget outlines a target investment of Rs 11 lakh crore for infrastructure development, which will accelerate projects across roads, railways, airports, metro systems, and electricity, consequently creating new avenues for employment.
Friends,
Today, a significant number of the youth who have received appointment letters are set to join the Paramilitary Force, fulfilling a major aspiration among them. Over the past few years, reforms have been introduced in the recruitment process for the Paramilitary Force. One significant change implemented since January of this year is the decision to conduct written examinations in 13 languages besides Hindi and English, providing equal opportunities for participants to showcase their abilities. Additionally, the quota for districts situated on the border and those affected by militancy has been increased.
Friends,
Every government employee plays a pivotal role in the journey towards a developed Bharat. The over one lakh employees joining us today will inject new vigour and momentum into this journey. Regardless of the department you are assigned to, remember that every day should be dedicated to nation-building. For the capacity building of all government employees, the Government of India has launched the Karmayogi Bharat Portal, offering over 800 courses on various subjects. With more than 30 lakh users already enrolled, I encourage all of you to make full use of this portal to expand your skills. Once again, I extend my heartfelt congratulations to all of you on receiving your appointment letters and wish you a bright future as you contribute to the country's progress at every stage of your careers. Move forward with determination to contribute to the nation's advancement. My best wishes also go out to your family members. Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.