Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at the Viksit Bharat-Viksit Goa Programme
06 FEB 2024 4:57PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki – Jai!
Bharat Mata Ki – Jai!
Bharat Mata Ki – Jai!
The Governor of Goa, P.S. Sreedharan Pillai ji, the youthful Chief Minister, Pramod Sawant ji, my colleagues in the Union Cabinet, other dignitaries, and my dear brothers and sisters of Goa. My heartiest greetings to all Goans! May your love and blessings always be upon me!
Friends,
Goa is known for its beautiful beaches and natural beauty. It is the favourite holiday destination for millions of tourists from the country and abroad. In any season, one can experience the spirit of ‘Ek Bharat, Shreshtha Bharat’ here. Along with this, Goa also has another identity. This land of Goa has given birth to many great saints, famous artists, and scholars. Today, I also want to remember them. Personalities like Sant Sohirobanath Ambiye, the pioneer playwright Krishna Bhatt Bandhkar, Surashree Kesarbai Kerkar, Acharya Dharmanand Kosambi, and Raghunath Mashelkar have enriched the identity of Goa. Bharat Ratna Lata Mangeshkar ji had a deep connection with the Mangeshi Temple, located a short distance from here. Today is also the death anniversary of Lata Didi. I offer my heartfelt tribute to her. It was here in Madgaon's Damodar Sal that Swami Vivekananda found new inspiration. The historic Lohia Maidan here is evidence that the people of Goa leave no stone unturned when it comes to doing something for the country. The Chieftain's Memorial in Cuncolim is a symbol of Goa's bravery.
Friends,
An important event is also going to take place this year. This year, there will be an exposition of the relics of Saint Francis Xavier, known as "Goencho Saib". This exposition, which takes place every two years, gives us a message of peace and goodwill. I remember mentioning Saint Queen Ketevan of Georgia in Mann Ki Baat as well. When our Foreign Minister took the holy relics of Saint Queen Ketevan to Georgia, it seemed as if the entire country had come out onto the streets. High-ranking government officials were present at the airport. The way the Christian community and people of other religions live together in Goa is a wonderful example of ‘Ek Bharat, Shreshtha Bharat’.
Friends,
Just a while ago, the inauguration and foundation stone laying ceremony of development projects worth 1300 crore rupees for Goa took place. These projects related to education, healthcare, and tourism will further accelerate the development of Goa. Today, the inauguration of the campuses of the National Institute of Technology and the National Institute of Water Sports has taken place here. This will enhance the convenience for both students and educators. The inauguration of the Integrated Waste Management Facility today will help in keeping Goa clean. More than 1900 young people were given appointment letters for government jobs today. I congratulate everyone for these welfare initiatives.
My family members,
Goa may be small in terms of geographical area and population, but our Goa is vast in terms of social diversity. People belonging to different communities, adhering to different religions, live together here, spanning across generations. Therefore, when the people of Goa repeatedly choose the BJP government, it sends a message to the entire country. The BJP's mantra is "Sabka Saath, Sabka Vikas". Some parties in the country have always engaged in spreading fear and lies among the people. But Goa has given a resounding reply to such parties time and again.
Friends,
For so many years, the ruling BJP government of Goa has developed a model of good governance. The way Goa is giving momentum to the "Swayampurna Goa" campaign is truly unprecedented. As a result, today the people of Goa are counted among the happiest people in the country. Due to the double engine government, the development of Goa is progressing rapidly. Goa is the state where 100 per cent of households have access to piped water. Goa is the state where 100 per cent of households have electricity connections. Goa is the state where household LPG coverage has reached 100 per cent. Goa is the state which is entirely kerosene-free. Goa has become a state completely free from open defecation. Goa has achieved 100 per cent saturation in many of the central government's flagship schemes.
And we all know, when saturation happens, discrimination ends. When saturation happens, every beneficiary receives the full benefit. When saturation happens, people do not have to give bribes to get their rights. That's why I repeatedly say that saturation is true secularism. Saturation is true social justice. This saturation is the guarantee of Modi to Goa and the country. For the same goal of saturation, the Viksit Bharat Sankalp Yatra was launched in the country. In Goa too, more than 30,000 people were associated with this campaign. Those who were still deprived of government schemes have also benefited greatly from Modi’s guaranteed vehicle.
Brothers and sisters,
A few days ago, the budget that was unveiled has also strengthened our commitment to saturation and serving the poorest of the poor. You know that we have already fulfilled the goal of providing pucca houses to 4 crore poor families. Now our guarantee is that we will provide homes to 2 crore more families. And I also say to my fellow Goans, if any family in your village, in your area, is still living in a makeshift hut, tell them that Modi ji came and Modi ji has guaranteed that your house will also become pucca. The expansion of the PM Awas Yojana has been announced in this year’s budget. We have also expanded the Ayushman Yojana, which provides free treatment up to Rs 5 lakh. Now, ASHA and Anganwadi workers have also been guaranteed free treatment.
Friends,
A lot of attention has also been given to our fishermen friends in this year’s budget. Assistance under the Matsya Sampada Yojana will now be increased further. This will provide fishermen with more facilities and resources. This will lead to a significant increase in seafood exports and fishermen will earn more money. Such efforts are likely to create lakhs of new jobs in the fisheries sector.
Friends,
The amount of work our government has done for the benefit of fishermen is unparalleled. We were the ones who created a separate ministry, a separate department for fishermen. We were the ones who provided fishermen with the facility of a farmer credit card. Our government has increased the insurance amount for fishermen from one lakh rupees to five lakh rupees. Our government is also providing subsidies to modernize their boats.
Brothers and sisters,
The BJP's double-engine government is not only running major schemes for the welfare of the poor but also making record investments in infrastructure. You can see for yourself how rapidly roads, railways, and airports are expanding in the country. This year's budget has allocated 11 lakh crore rupees for this purpose, whereas just 10 years ago, less than 2 lakh crore rupees were spent on infrastructure. Wherever development projects are underway, new employment opportunities are being created, leading to increased income for everyone.
Friends,
Our government is not only working to improve connectivity in Goa but also striving to make it a logistic hub. The establishment of the Manohar International Airport in Goa has facilitated continuous national and international flights. Last year, the inauguration of the country's second-longest cable bridge, the New Zuari Bridge, took place. The rapid development of infrastructure in Goa, including new roads, bridges, railway routes, and educational institutions, is going to accelerate the pace of development in the region.
Friends,
Bharat has always been rich in terms of nature, culture, and heritage. People travel to different countries for different types of tourism around the world. All kinds of tourism are available in Bharat on one visa. But the government that was in power before 2014 did not pay much attention to all this. Previous governments did not have a vision for the development of tourist destinations, our coastal areas, or the islands. Due to the lack of good roads, trains, and airports, many tourist destinations remained unknown. In the last 10 years, we have made efforts to overcome all these shortcomings. The double engine government of Goa is also expanding tourism opportunities here. Our endeavour is to promote eco-tourism in the rural areas of Goa. This will directly benefit the people living in those areas. When tourists reach the villages of Goa, there will be more job opportunities there. After the construction of the ropeway connecting Panaji to Reis Magos, the number of tourists here will increase. Along with this project, modern facilities will also be developed. With facilities like food courts, restaurants, waiting rooms, this will become a new attraction centre in Goa.
Friends,
Our government is now developing Goa as a new type of tourist destination as well. This is known as conference tourism. Just this morning, I was at an event for India Energy Week. Goa has also hosted several important meetings of the G-20. In recent years, Goa has also hosted major diplomatic meetings. The World Table Tennis Championship, World Beach Volleyball Tour, FIFA Under-17 Women's Football World Cup, the 37th National Games... All these events were also hosted in Goa. With each such event, the name and identity of Goa is reaching the whole world. The double engine government is aiming to make Goa a major centre for such events in the near future. And as you know, with each such event, the people of Goa get employment, and their income increases.
Friends,
The modern sports infrastructure developed in Goa for the National Games will also greatly benefit the sports persons and athletes here. I have been told that during the Viksit Bharat Sankalp Yatra in Goa, the athletes from Goa who participated in the National Games were also honoured. I congratulate every young athlete from Goa once again.
And friends,
When we talk about sports, who can forget football in Goa? Even today, football players from Goa, the football clubs here, have their own identity in the country and the world. For invaluable contributions to sports like football, our government honoured Brahmanand Sankhwalkar with the Padma award two years ago. Today, our government is promoting various sports, including football, in Goa through initiatives like Khelo India.
Friends,
In addition to sports and tourism, Goa has gained another identity nationwide in recent years. Our government is promoting Goa as a major educational hub. Several institutions here have become dream institutes for students from across the country. The new institutions that have started today will also prepare the youth of Goa for new opportunities emerging in the country. Our government has also made an important announcement in the budget for the youth. A fund of 1 lakh crore rupees will be set up for research and innovation. This will promote innovation in the field of technology, benefiting the industry and our youth.
Brothers and sisters,
For the rapid development of Goa, ‘Sabka Prayas’ (everyone's effort) is necessary. I have full confidence in all the families of Goa. I believe that with Modi's guarantee, the life of every family in Goa will improve. Once again, I congratulate you all on these developmental works.
Thank you very much!
Bharat Mata Ki – Jai!
Bharat Mata Ki – Jai!
Bharat Mata Ki – Jai!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ବିକଶିତ ଭାରତ- ବିକଶିତ ଗୋଆ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
06 FEB 2024 4:57PM by PIB Bhubaneswar
ଭରତ ମାତା କି - ଜୟ!
ଭରତ ମାତା କି - ଜୟ!
ଭରତ ମାତା କି - ଜୟ!
ଗୋଆର ରାଜ୍ୟପାଳ ପି.ଏସ୍. ଶ୍ରୀଧରନ ପିଲ୍ଲାଇ ଜୀ, ଯୁବ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରମୋଦ ସାୱନ୍ତ ଜୀ, କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟରେ ମୋର ସହକର୍ମୀମାନେ, ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ, ଏବଂ ଗୋଆର ମୋର ପ୍ରିୟ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ। ସମସ୍ତ ଗୋଆବାସୀଙ୍କୁ ମୋର ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଶୁଭେଚ୍ଛା! ଆପଣଙ୍କ ଭଲପାଇବା ଏବଂ ଆଶୀର୍ବାଦ ସର୍ବଦା ମୋ ଉପରେ ରହୁ!
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗୋଆ ଏହାର ସୁନ୍ଦର ବେଳାଭୂମି ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ଜଣାଶୁଣା। ଦେଶ ଏବଂ ବିଦେଶରୁ ଆସୁଥିବା ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା ପ୍ରିୟ ଛୁଟିଦିନର ସ୍ଥାନ। ଯେକୌଣସି ଋତୁରେ, ଏଠାରେ 'ଏକ ଭାରତ, ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ'ର ଭାବନା ଅନୁଭବ କରାଯାଇପାରିବ। ଏହା ସହିତ ଗୋଆର ଆଉ ଏକ ପରିଚୟ ମଧ୍ୟ ଅଛି। ଗୋଆର ଏହି ଭୂମି ଅନେକ ମହାନ ସନ୍ଥ, ପ୍ରସିଦ୍ଧ କଳାକାର ଏବଂ ବିଦ୍ୱାନଙ୍କୁ ଜନ୍ମ ଦେଇଛି। ଆଜି, ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ମନେ ପକାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛି। ସନ୍ଥ ସୋହିରୋବାନାଥ ଆମ୍ବିୟେ, ପ୍ରବର୍ତ୍ତକ ନାଟ୍ୟକାର କୃଷ୍ଣ ଭଟ୍ଟ ବନ୍ଧକର, ସୁରଶ୍ରୀ କେଶରବାଇ କେରକର, ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଧର୍ମାନନ୍ଦ କୋସାମ୍ବୀ ଏବଂ ରଘୁନାଥ ମାଶେଲକରଙ୍କ ଭଳି ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱ ଗୋଆର ପରିଚୟକୁ ସମୃଦ୍ଧ କରିଛନ୍ତି। ଭାରତ ରତ୍ନ ଲତା ମଙ୍ଗେଶକର ଜୀଙ୍କର ଏଠାରୁ ଅଳ୍ପ ଦୂରରେ ଅବସ୍ଥିତ ମଙ୍ଗେଶୀ ମନ୍ଦିର ସହିତ ଗଭୀର ସମ୍ପର୍କ ଥିଲା। ଆଜି ଲତା ଦିଦିଙ୍କ ମୃତ୍ୟୁ ବାର୍ଷିକୀ ମଧ୍ୟ। ମୁଁ ତାଙ୍କୁ ମୋର ହୃଦୟସ୍ପର୍ଶୀ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରୁଛି। ମାଡଗାଓଁର ଦାମୋଦର ସାଲରେ ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦଙ୍କୁ ନୂତନ ପ୍ରେରଣା ମିଳିଥିଲା। ଏଠାରେ ଥିବା ଐତିହାସିକ ଲୋହିଆ ମୈଦାନ ପ୍ରମାଣ କରେ ଯେ ଦେଶ ପାଇଁ କିଛି କରିବା ସମୟରେ ଗୋଆର ଲୋକମାନେ କୌଣସି କସରତ ଛାଡ଼ନ୍ତି ନାହିଁ। କୁନକୋଲିମରେ ଥିବା ଚିଫ୍ଟେନ୍ ସ୍ମାରକୀ ଗୋଆର ସାହସିକତାର ପ୍ରତୀକ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ବର୍ଷ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମଧ୍ୟ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ଏହି ବର୍ଷ, "ଗୋଏଞ୍ଚୋ ସାଇବ" ନାମରେ ପରିଚିତ ସନ୍ଥ ଫ୍ରାନ୍ସିସ୍ ଜାଭିୟରଙ୍କ ଅବଶେଷର ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ହେବ। ପ୍ରତି ଦୁଇ ବର୍ଷରେ ଥରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଥିବା ଏହି ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଆମକୁ ଶାନ୍ତି ଏବଂ ସଦ୍ଭାବନାର ବାର୍ତ୍ତା ଦିଏ। ମୁଁ ମନ କି ବାତରେ ମଧ୍ୟ ଜର୍ଜିଆର ସନ୍ଥ ରାଣୀ କେଟେଭାନଙ୍କ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିବା ମନେ ରଖିଛି। ଯେତେବେଳେ ଆମର ବୈଦେଶିକ ମନ୍ତ୍ରୀ ସନ୍ଥ ରାଣୀ କେଟେଭାନଙ୍କ ପବିତ୍ର ଅବଶେଷକୁ ଜର୍ଜିଆ ନେଇଯାଇଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ଏପରି ଲାଗୁଥିଲା ଯେପରି ସମଗ୍ର ଦେଶ ରାସ୍ତାକୁ ବାହାରି ଆସିଛି। ବିମାନବନ୍ଦରରେ ଉଚ୍ଚପଦସ୍ଥ ସରକାରୀ ଅଧିକାରୀମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ। ଗୋଆରେ ଖ୍ରୀଷ୍ଟିଆନ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଧର୍ମର ଲୋକମାନେ ଯେପରି ଏକାଠି ରୁହନ୍ତି ତାହା 'ଏକ ଭାରତ, ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ'ର ଏକ ଚମତ୍କାର ଉଦାହରଣ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବରୁ, ଗୋଆ ପାଇଁ ୧୩୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ ଉତ୍ସବ ହୋଇଥିଲା। ଶିକ୍ଷା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସହିତ ଜଡିତ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଗୋଆର ବିକାଶକୁ ଆହୁରି ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବ। ଆଜି, ଏଠାରେ ଜାତୀୟ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଏବଂ ଜାତୀୟ ଜଳ କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନର କ୍ୟାମ୍ପସର ଉଦଘାଟନ ହୋଇଛି। ଏହା ଛାତ୍ର ଏବଂ ଶିକ୍ଷକ ଉଭୟଙ୍କ ପାଇଁ ସୁବିଧା ବୃଦ୍ଧି କରିବ। ଆଜି ସମନ୍ୱିତ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ପରିଚାଳନା ସୁବିଧାର ଉଦଘାଟନ ଗୋଆକୁ ସ୍ୱଚ୍ଛ ରଖିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ। ଆଜି ୧୯୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଯୁବକଙ୍କୁ ସରକାରୀ ଚାକିରି ପାଇଁ ନିଯୁକ୍ତି ପତ୍ର ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। ଏହି କଲ୍ୟାଣକାରୀ ପଦକ୍ଷେପ ପାଇଁ ମୁଁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ମୋ ପରିବାର ସଦସ୍ୟମାନେ,
ଭୌଗୋଳିକ କ୍ଷେତ୍ରଫଳ ଏବଂ ଜନସଂଖ୍ୟା ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଗୋଆ ଛୋଟ ହୋଇପାରେ, କିନ୍ତୁ ସାମାଜିକ ବିବିଧତା ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଆମର ଗୋଆ ବିଶାଳ। ବିଭିନ୍ନ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଲୋକମାନେ, ବିଭିନ୍ନ ଧର୍ମ ପାଳନ କରୁଥିବା ଲୋକମାନେ ଏଠାରେ ପିଢ଼ି ପରେ ପିଢ଼ି ଧରି ଏକାଠି ରୁହନ୍ତି। ତେଣୁ, ଯେତେବେଳେ ଗୋଆର ଲୋକମାନେ ବାରମ୍ବାର ବିଜେପି ସରକାରକୁ ବାଛନ୍ତି, ଏହା ସମଗ୍ର ଦେଶକୁ ଏକ ବାର୍ତ୍ତା ପଠାଏ। ବିଜେପିର ମନ୍ତ୍ର ହେଉଛି "ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ"। ଦେଶର କିଛି ଦଳ ସବୁବେଳେ ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଭୟ ଏବଂ ମିଛ ପ୍ରସାର କରିବାରେ ନିୟୋଜିତ ଅଛନ୍ତି। କିନ୍ତୁ ଗୋଆ ବାରମ୍ବାର ଏପରି ଦଳଗୁଡ଼ିକୁ କଡ଼ା ଜବାବ ଦେଇଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏତେ ବର୍ଷ ଧରି, ଗୋଆର ଶାସକ ବିଜେପି ସରକାର ସୁଶାସନର ଏକ ମଡେଲ ବିକଶିତ କରିଛି। ଗୋଆ "ସ୍ୱୟଂପୂର୍ଣ୍ଣ ଗୋଆ" ଅଭିଯାନକୁ ଯେପରି ଗତି କରୁଛି ତାହା ପ୍ରକୃତରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ। ଫଳସ୍ୱରୂପ, ଆଜି ଗୋଆର ଲୋକମାନେ ଦେଶର ସବୁଠାରୁ ଖୁସି ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଗଣାଯାଆନ୍ତି। ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାରଙ୍କ ଯୋଗୁଁ, ଗୋଆର ବିକାଶ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି। ଗୋଆ ହେଉଛି ସେହି ରାଜ୍ୟ ଯେଉଁଠାରେ ୧୦୦ ପ୍ରତିଶତ ପରିବାର ପାଣି ପାଇପ୍ ଯୋଗେ ପାଣି ପାଉଛନ୍ତି। ଗୋଆ ହେଉଛି ସେହି ରାଜ୍ୟ ଯେଉଁଠାରେ ୧୦୦ ପ୍ରତିଶତ ପରିବାରରେ ବିଦ୍ୟୁତ ସଂଯୋଗ ଅଛି। ଗୋଆ ହେଉଛି ସେହି ରାଜ୍ୟ ଯେଉଁଠାରେ ଘରୋଇ ଏଲପିଜି କଭରେଜ୍ ୧୦୦ ପ୍ରତିଶତରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ଗୋଆ ହେଉଛି ସେହି ରାଜ୍ୟ ଯାହା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କିରୋସିନି ମୁକ୍ତ। ଗୋଆ ଖୋଲା ମଳତ୍ୟାଗରୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ମୁକ୍ତ ରାଜ୍ୟ ପାଲଟିଛି। କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଅନେକ ପ୍ରମୁଖ ଯୋଜନାରେ ଗୋଆ ୧୦୦ ପ୍ରତିଶତ ସାଚୁରେସନ୍ ହାସଲ କରିଛି।
ଏବଂ ଆମେ ସମସ୍ତେ ଜାଣୁ, ଯେତେବେଳେ ସଂତୃପ୍ତି ହୁଏ, ଭେଦଭାବ ଶେଷ ହୁଏ। ଯେତେବେଳେ ସଂତୃପ୍ତି ହୁଏ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ହିତାଧିକାରୀ ପୂର୍ଣ୍ଣ ଲାଭ ପାଆନ୍ତି। ଯେତେବେଳେ ସଂତୃପ୍ତି ହୁଏ, ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ଅଧିକାର ପାଇବା ପାଇଁ ଲାଞ୍ଚ ଦେବାକୁ ପଡ଼େ ନାହିଁ। ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ବାରମ୍ବାର କହୁଛି ଯେ ସଂତୃପ୍ତି ହେଉଛି ପ୍ରକୃତ ଧର୍ମନିରପେକ୍ଷତା। ସଂତୃପ୍ତି ହେଉଛି ପ୍ରକୃତ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ। ଏହି ସଂତୃପ୍ତି ହେଉଛି ଗୋଆ ଏବଂ ଦେଶ ପାଇଁ ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି। ସଂତୃପ୍ତିର ସମାନ ଲକ୍ଷ୍ୟ ପାଇଁ, ଦେଶରେ ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା। ଗୋଆରେ ମଧ୍ୟ ୩୦୦୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ଏହି ଅଭିଯାନ ସହିତ ଜଡିତ ଥିଲେ। ଯେଉଁମାନେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସରକାରୀ ଯୋଜନାରୁ ବଞ୍ଚିତ ଥିଲେ, ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଗାଡ଼ିରୁ ବହୁତ ଲାଭ ପାଇଛନ୍ତି।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ, ଯେଉଁ ବଜେଟ୍ ପ୍ରକାଶିତ ହୋଇଥିଲା, ତାହା ଗରିବରୁ ଗରିବ ଲୋକଙ୍କୁ ସନ୍ତୁଷ୍ଟ କରିବା ଏବଂ ସେବା କରିବା ପାଇଁ ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ମଧ୍ୟ ସୁଦୃଢ଼ କରିଛି। ଆପଣମାନେ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ଆମେ 4 କୋଟି ଗରିବ ପରିବାରକୁ ପକ୍କା ଘର ଯୋଗାଇବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ପୂରଣ କରିସାରିଛୁ। ଏବେ ଆମର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ହେଉଛି ଯେ ଆମେ ୨ କୋଟି ଅଧିକ ପରିବାରକୁ ଘର ଯୋଗାଇବୁ। ଏବଂ ମୁଁ ମୋର ସାଥୀ ଗୋଆବାସୀମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ କହୁଛି, ଯଦି ଆପଣଙ୍କ ଗାଁରେ, ଆପଣଙ୍କ ଅଞ୍ଚଳରେ କୌଣସି ପରିବାର ଏବେ ବି ଏକ ଅସ୍ଥାୟୀ କୁଡ଼ିଆରେ ରହୁଛନ୍ତି , ତେବେ ସେମାନଙ୍କୁ କୁହନ୍ତୁ ଯେ ମୋଦି ଜୀ ଆସିଥିଲେ ଏବଂ ମୋଦି ଜୀ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଆପଣଙ୍କ ଘର ମଧ୍ୟ ପକ୍କା ହୋଇଯିବ। ଏହି ବର୍ଷର ବଜେଟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନାର ବିସ୍ତାର ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି । ଆମେ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଯୋଜନାକୁ ମଧ୍ୟ ବିସ୍ତାର କରିଛୁ, ଯାହା ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ପ୍ରଦାନ କରେ। ଏବେ, ଆଶା ଏବଂ ଅଙ୍ଗନୱାଡି କର୍ମୀମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦିଆଯାଇଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ବର୍ଷର ବଜେଟରେ ଆମର ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଇଛି। ମତ୍ସ୍ୟ ସମ୍ପଦ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ସହାୟତା ଏବେ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି କରାଯିବ। ଏହା ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀଙ୍କୁ ଅଧିକ ସୁବିଧା ଏବଂ ସମ୍ବଳ ଯୋଗାଇବ। ଏହା ସାମୁଦ୍ରିକ ଖାଦ୍ୟ ରପ୍ତାନିରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ବୃଦ୍ଧି ଆଣିବ ଏବଂ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀମାନେ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ରୋଜଗାର କରିବେ। ଏହିପରି ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ହେବାର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମ ସରକାର ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀଙ୍କ ଲାଭ ପାଇଁ ଯେତେ କାମ କରିଛି ତାହା ଅତୁଳନୀୟ। ଆମେ ହିଁ ଏକ ପୃଥକ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ପୃଥକ ବିଭାଗ ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲୁ। ଆମେ ହିଁ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀଙ୍କୁ କୃଷକ କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡର ସୁବିଧା ଯୋଗାଇଥିଲୁ। ଆମ ସରକାର ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀଙ୍କ ପାଇଁ ବୀମା ରାଶି ଏକ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାରୁ ପାଞ୍ଚ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଛି। ଆମ ସରକାର ସେମାନଙ୍କ ଡଙ୍ଗାଗୁଡ଼ିକୁ ଆଧୁନିକୀକରଣ କରିବା ପାଇଁ ସବସିଡି ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ବିଜେପିର ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ୍ ସରକାର ଗରିବଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ କେବଳ ବଡ଼ ବଡ଼ ଯୋଜନା ଚଲାଉଛି ନାହିଁ ବରଂ ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ରେକର୍ଡ ନିବେଶ ମଧ୍ୟ କରୁଛି। ଆପଣ ନିଜେ ଦେଖିପାରିବେ ଯେ ଦେଶରେ ରାସ୍ତା, ରେଳ ଏବଂ ବିମାନବନ୍ଦର କେତେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବିସ୍ତାର ହେଉଛି। ଏହି ବର୍ଷର ବଜେଟରେ ଏଥିପାଇଁ ୧୧ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟବରାଦ କରାଯାଇଛି, ଯେତେବେଳେ ମାତ୍ର ୧୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ 2 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ କମ୍ ଖର୍ଚ୍ଚ ହୋଇଥିଲା। ଯେଉଁଠାରେ ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପ ଚାଲିଛି, ସେଠାରେ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି, ଯାହା ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି କରୁଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମର ସରକାର କେବଳ ଗୋଆରେ ସଂଯୋଗୀକରଣକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ପାଇଁ କାମ କରୁନାହିଁ ବରଂ ଏହାକୁ ଏକ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ ହବ୍ କରିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୟାସ କରୁଛି। ଗୋଆରେ ମନୋହର ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିମାନବନ୍ଦର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହେବା ଦ୍ୱାରା ନିରନ୍ତର ଜାତୀୟ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିମାନ ଉଡ଼ାଣକୁ ସୁବିଧା ହୋଇଛି। ଗତ ବର୍ଷ, ଦେଶର ଦ୍ୱିତୀୟ ସବୁଠାରୁ ଲମ୍ବା କେବୁଲ ସେତୁ, ନ୍ୟୁ ଜୁଆରି ସେତୁର ଉଦଘାଟନ ହୋଇଥିଲା। ନୂତନ ରାସ୍ତା, ସେତୁ, ରେଳପଥ ଏବଂ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ ସମେତ ଗୋଆରେ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଦ୍ରୁତ ବିକାଶ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ବିକାଶର ଗତିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବାକୁ ଯାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତ ସର୍ବଦା ପ୍ରକୃତି, ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ଐତିହ୍ୟ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ସମୃଦ୍ଧ। ଲୋକମାନେ ବିଶ୍ୱର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ପର୍ଯ୍ୟଟନ ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ଦେଶକୁ ଯାତ୍ରା କରନ୍ତି। ଭାରତରେ ଗୋଟିଏ ଭିସାରେ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାରର ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଉପଲବ୍ଧ। କିନ୍ତୁ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ କ୍ଷମତାରେ ଥିବା ସରକାର ଏସବୁ ଉପରେ ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ନଥିଲେ। ପୂର୍ବ ସରକାରଗୁଡ଼ିକର ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସ୍ଥଳ, ଆମର ଉପକୂଳବର୍ତ୍ତୀ ଅଞ୍ଚଳ କିମ୍ବା ଦ୍ୱୀପପୁଞ୍ଜର ବିକାଶ ପାଇଁ କୌଣସି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ନଥିଲା। ଭଲ ରାସ୍ତା, ଟ୍ରେନ୍ ଏବଂ ବିମାନବନ୍ଦରର ଅଭାବ ଯୋଗୁଁ ଅନେକ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସ୍ଥଳ ଅଜଣା ରହିଗଲା। ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଆମେ ଏହି ସମସ୍ତ ତ୍ରୁଟିକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରିଛୁ। ଗୋଆର ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ୍ ସରକାର ଏଠାରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ବିସ୍ତାର କରୁଛି। ଆମର ପ୍ରୟାସ ହେଉଛି ଗୋଆର ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ଇକୋ-ଟୁରିଜିମ୍ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା। ଏହା ସିଧାସଳଖ ସେହି ଅଞ୍ଚଳରେ ରହୁଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଲାଭ ଦେବ। ପର୍ଯ୍ୟଟକମାନେ ଗୋଆର ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ପହଞ୍ଚିଲେ, ସେଠାରେ ଅଧିକ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବ। ପାଣାଜୀରୁ ରେଇସ୍ ମାଗୋସ୍ ସହିତ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ରୋପୱେ ନିର୍ମାଣ ପରେ, ଏଠାରେ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ସହିତ, ଆଧୁନିକ ସୁବିଧା ମଧ୍ୟ ବିକଶିତ ହେବ। ଫୁଡ୍ କୋର୍ଟ, ରେଷ୍ଟୁରାଣ୍ଟ, ପ୍ରତୀକ୍ଷାଗୃହ ଭଳି ସୁବିଧା ସହିତ, ଏହା ଗୋଆର ଏକ ନୂତନ ଆକର୍ଷଣ କେନ୍ଦ୍ର ହେବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମର ସରକାର ଏବେ ଗୋଆକୁ ଏକ ନୂତନ ପ୍ରକାରର ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସ୍ଥଳ ଭାବରେ ବିକଶିତ କରୁଛି। ଏହାକୁ ସମ୍ମିଳନୀ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଭାବରେ ଜଣାଶୁଣା। ଆଜି ସକାଳେ, ମୁଁ ଭାରତ ଶକ୍ତି ସପ୍ତାହର ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲି। ଗୋଆ ଜି-୨୦ ର ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବୈଠକ ମଧ୍ୟ ଆୟୋଜନ କରିଛି। ସାମ୍ପ୍ରତିକ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ, ଗୋଆ ପ୍ରମୁଖ କୂଟନୈତିକ ବୈଠକ ମଧ୍ୟ ଆୟୋଜନ କରିଛି। ବିଶ୍ୱ ଟେବୁଲ ଟେନିସ୍ ଚାମ୍ପିଅନସିପ୍, ବିଶ୍ୱ ବିଚ୍ ଭଲିବଲ୍ ଟୁର୍, ଫିଫା ୧୭ ବର୍ଷରୁ କମ୍ ମହିଳା ଫୁଟବଲ୍ ବିଶ୍ୱକପ୍, ୩୭ ତମ ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡ଼ା... ଏହି ସମସ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମଧ୍ୟ ଗୋଆରେ ଆୟୋଜିତ ହୋଇଥିଲା। ଏପରି ପ୍ରତ୍ୟେକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସହିତ, ଗୋଆର ନାମ ଏବଂ ପରିଚୟ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ପହଞ୍ଚୁଛି। ଡବଲ୍ ଇଞ୍ଜିନ୍ ସରକାର ନିକଟ ଭବିଷ୍ୟତରେ ଗୋଆକୁ ଏପରି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ କେନ୍ଦ୍ର କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି। ଏବଂ ଆପଣ ଜାଣନ୍ତି ଯେ, ଏପରି ପ୍ରତ୍ୟେକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସହିତ, ଗୋଆର ଲୋକମାନେ ନିଯୁକ୍ତି ପାଆନ୍ତି, ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ଆୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଆନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗୋଆରେ ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡା ପାଇଁ ବିକଶିତ ଆଧୁନିକ କ୍ରୀଡା ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏଠାକାର କ୍ରୀଡାବିତ ଏବଂ ଖେଳାଳିମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ଲାଭ ଦେବ। ମୋତେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ଗୋଆରେ ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା ସମୟରେ, ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡାରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ଗୋଆର କ୍ରୀଡାବିତମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସମ୍ମାନିତ କରାଯାଇଥିଲା। ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ଗୋଆର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୁବ କ୍ରୀଡାବିତଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ଏବଂ ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯେତେବେଳେ ଆମେ କ୍ରୀଡା ବିଷୟରେ କଥା ହେଉ, ଗୋଆର ଫୁଟବଲ୍ କିଏ ଭୁଲିପାରିବ? ଆଜି ମଧ୍ୟ, ଗୋଆର ଫୁଟବଲ୍ ଖେଳାଳିମାନେ, ଏଠାକାର ଫୁଟବଲ୍ କ୍ଲବ୍‌ଗୁଡ଼ିକର ଦେଶ ଏବଂ ବିଶ୍ୱରେ ନିଜସ୍ୱ ପରିଚୟ ରହିଛି। ଫୁଟବଲ୍ ଭଳି କ୍ରୀଡାରେ ଅମୂଲ୍ୟ ଅବଦାନ ପାଇଁ, ଆମ ସରକାର ଦୁଇ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ବ୍ରହ୍ମାନନ୍ଦ ସାଙ୍ଖୱାଲକରଙ୍କୁ ପଦ୍ମ ପୁରସ୍କାରରେ ସମ୍ମାନିତ କରିଥିଲେ। ଆଜି, ଆମ ସରକାର ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ମାଧ୍ୟମରେ ଗୋଆରେ ଫୁଟବଲ୍ ସମେତ ବିଭିନ୍ନ କ୍ରୀଡାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କ୍ରୀଡା ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ବ୍ୟତୀତ, ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଗୋଆ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଆଉ ଏକ ପରିଚୟ ହାସଲ କରିଛି। ଆମ ସରକାର ଗୋଆକୁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଶିକ୍ଷା କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛି। ଏଠାରେ ଅନେକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଛାତ୍ରଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ୱପ୍ନର ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ପାଲଟିଛି। ଆଜି ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ନୂତନ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକ ଦେଶରେ ଉଭା ହେଉଥିବା ନୂତନ ସୁଯୋଗ ପାଇଁ ଗୋଆର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବ। ଆମ ସରକାର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ପାଇଁ ବଜେଟରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଘୋଷଣା ମଧ୍ୟ କରିଛି। ଗବେଷଣା ଏବଂ ନବସୃଜନ ପାଇଁ 1 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଏକ ପାଣ୍ଠି ଗଠନ କରାଯିବ। ଏହା ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା କ୍ଷେତ୍ରରେ ନବସୃଜନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ, ଯାହା ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ଆମର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ଲାଭ ଦେବ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଗୋଆର ଦ୍ରୁତ ବିକାଶ ପାଇଁ, 'ସମସ୍ତଙ୍କ ପ୍ରୟାସ' (ସମସ୍ତଙ୍କ ପ୍ରୟାସ) ଆବଶ୍ୟକ। ମୋର ଗୋଆର ସମସ୍ତ ପରିବାର ଉପରେ ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି। ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ସହିତ, ଗୋଆର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାରର ଜୀବନ ଉନ୍ନତ ହେବ। ପୁଣିଥରେ, ମୁଁ ଏହି ବିକାଶମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!
ଭାରତ ମାତା କି - ଜୟ!
ଭାରତ ମାତା କି - ଜୟ!
ଭାରତ ମାତା କି - ଜୟ!
ଅସ୍ୱୀକାର: ଏହା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭାଷଣର ଆନୁମାନିକ ଅନୁବାଦ। ମୂଳ ଭାଷଣ ହିନ୍ଦୀରେ ଦିଆଯାଇଥିଲା।