Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at the Viksit Bharat-Viksit Goa Programme
06 FEB 2024 4:57PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki – Jai!
Bharat Mata Ki – Jai!
Bharat Mata Ki – Jai!
The Governor of Goa, P.S. Sreedharan Pillai ji, the youthful Chief Minister, Pramod Sawant ji, my colleagues in the Union Cabinet, other dignitaries, and my dear brothers and sisters of Goa. My heartiest greetings to all Goans! May your love and blessings always be upon me!
Friends,
Goa is known for its beautiful beaches and natural beauty. It is the favourite holiday destination for millions of tourists from the country and abroad. In any season, one can experience the spirit of ‘Ek Bharat, Shreshtha Bharat’ here. Along with this, Goa also has another identity. This land of Goa has given birth to many great saints, famous artists, and scholars. Today, I also want to remember them. Personalities like Sant Sohirobanath Ambiye, the pioneer playwright Krishna Bhatt Bandhkar, Surashree Kesarbai Kerkar, Acharya Dharmanand Kosambi, and Raghunath Mashelkar have enriched the identity of Goa. Bharat Ratna Lata Mangeshkar ji had a deep connection with the Mangeshi Temple, located a short distance from here. Today is also the death anniversary of Lata Didi. I offer my heartfelt tribute to her. It was here in Madgaon's Damodar Sal that Swami Vivekananda found new inspiration. The historic Lohia Maidan here is evidence that the people of Goa leave no stone unturned when it comes to doing something for the country. The Chieftain's Memorial in Cuncolim is a symbol of Goa's bravery.
Friends,
An important event is also going to take place this year. This year, there will be an exposition of the relics of Saint Francis Xavier, known as "Goencho Saib". This exposition, which takes place every two years, gives us a message of peace and goodwill. I remember mentioning Saint Queen Ketevan of Georgia in Mann Ki Baat as well. When our Foreign Minister took the holy relics of Saint Queen Ketevan to Georgia, it seemed as if the entire country had come out onto the streets. High-ranking government officials were present at the airport. The way the Christian community and people of other religions live together in Goa is a wonderful example of ‘Ek Bharat, Shreshtha Bharat’.
Friends,
Just a while ago, the inauguration and foundation stone laying ceremony of development projects worth 1300 crore rupees for Goa took place. These projects related to education, healthcare, and tourism will further accelerate the development of Goa. Today, the inauguration of the campuses of the National Institute of Technology and the National Institute of Water Sports has taken place here. This will enhance the convenience for both students and educators. The inauguration of the Integrated Waste Management Facility today will help in keeping Goa clean. More than 1900 young people were given appointment letters for government jobs today. I congratulate everyone for these welfare initiatives.
My family members,
Goa may be small in terms of geographical area and population, but our Goa is vast in terms of social diversity. People belonging to different communities, adhering to different religions, live together here, spanning across generations. Therefore, when the people of Goa repeatedly choose the BJP government, it sends a message to the entire country. The BJP's mantra is "Sabka Saath, Sabka Vikas". Some parties in the country have always engaged in spreading fear and lies among the people. But Goa has given a resounding reply to such parties time and again.
Friends,
For so many years, the ruling BJP government of Goa has developed a model of good governance. The way Goa is giving momentum to the "Swayampurna Goa" campaign is truly unprecedented. As a result, today the people of Goa are counted among the happiest people in the country. Due to the double engine government, the development of Goa is progressing rapidly. Goa is the state where 100 per cent of households have access to piped water. Goa is the state where 100 per cent of households have electricity connections. Goa is the state where household LPG coverage has reached 100 per cent. Goa is the state which is entirely kerosene-free. Goa has become a state completely free from open defecation. Goa has achieved 100 per cent saturation in many of the central government's flagship schemes.
And we all know, when saturation happens, discrimination ends. When saturation happens, every beneficiary receives the full benefit. When saturation happens, people do not have to give bribes to get their rights. That's why I repeatedly say that saturation is true secularism. Saturation is true social justice. This saturation is the guarantee of Modi to Goa and the country. For the same goal of saturation, the Viksit Bharat Sankalp Yatra was launched in the country. In Goa too, more than 30,000 people were associated with this campaign. Those who were still deprived of government schemes have also benefited greatly from Modi’s guaranteed vehicle.
Brothers and sisters,
A few days ago, the budget that was unveiled has also strengthened our commitment to saturation and serving the poorest of the poor. You know that we have already fulfilled the goal of providing pucca houses to 4 crore poor families. Now our guarantee is that we will provide homes to 2 crore more families. And I also say to my fellow Goans, if any family in your village, in your area, is still living in a makeshift hut, tell them that Modi ji came and Modi ji has guaranteed that your house will also become pucca. The expansion of the PM Awas Yojana has been announced in this year’s budget. We have also expanded the Ayushman Yojana, which provides free treatment up to Rs 5 lakh. Now, ASHA and Anganwadi workers have also been guaranteed free treatment.
Friends,
A lot of attention has also been given to our fishermen friends in this year’s budget. Assistance under the Matsya Sampada Yojana will now be increased further. This will provide fishermen with more facilities and resources. This will lead to a significant increase in seafood exports and fishermen will earn more money. Such efforts are likely to create lakhs of new jobs in the fisheries sector.
Friends,
The amount of work our government has done for the benefit of fishermen is unparalleled. We were the ones who created a separate ministry, a separate department for fishermen. We were the ones who provided fishermen with the facility of a farmer credit card. Our government has increased the insurance amount for fishermen from one lakh rupees to five lakh rupees. Our government is also providing subsidies to modernize their boats.
Brothers and sisters,
The BJP's double-engine government is not only running major schemes for the welfare of the poor but also making record investments in infrastructure. You can see for yourself how rapidly roads, railways, and airports are expanding in the country. This year's budget has allocated 11 lakh crore rupees for this purpose, whereas just 10 years ago, less than 2 lakh crore rupees were spent on infrastructure. Wherever development projects are underway, new employment opportunities are being created, leading to increased income for everyone.
Friends,
Our government is not only working to improve connectivity in Goa but also striving to make it a logistic hub. The establishment of the Manohar International Airport in Goa has facilitated continuous national and international flights. Last year, the inauguration of the country's second-longest cable bridge, the New Zuari Bridge, took place. The rapid development of infrastructure in Goa, including new roads, bridges, railway routes, and educational institutions, is going to accelerate the pace of development in the region.
Friends,
Bharat has always been rich in terms of nature, culture, and heritage. People travel to different countries for different types of tourism around the world. All kinds of tourism are available in Bharat on one visa. But the government that was in power before 2014 did not pay much attention to all this. Previous governments did not have a vision for the development of tourist destinations, our coastal areas, or the islands. Due to the lack of good roads, trains, and airports, many tourist destinations remained unknown. In the last 10 years, we have made efforts to overcome all these shortcomings. The double engine government of Goa is also expanding tourism opportunities here. Our endeavour is to promote eco-tourism in the rural areas of Goa. This will directly benefit the people living in those areas. When tourists reach the villages of Goa, there will be more job opportunities there. After the construction of the ropeway connecting Panaji to Reis Magos, the number of tourists here will increase. Along with this project, modern facilities will also be developed. With facilities like food courts, restaurants, waiting rooms, this will become a new attraction centre in Goa.
Friends,
Our government is now developing Goa as a new type of tourist destination as well. This is known as conference tourism. Just this morning, I was at an event for India Energy Week. Goa has also hosted several important meetings of the G-20. In recent years, Goa has also hosted major diplomatic meetings. The World Table Tennis Championship, World Beach Volleyball Tour, FIFA Under-17 Women's Football World Cup, the 37th National Games... All these events were also hosted in Goa. With each such event, the name and identity of Goa is reaching the whole world. The double engine government is aiming to make Goa a major centre for such events in the near future. And as you know, with each such event, the people of Goa get employment, and their income increases.
Friends,
The modern sports infrastructure developed in Goa for the National Games will also greatly benefit the sports persons and athletes here. I have been told that during the Viksit Bharat Sankalp Yatra in Goa, the athletes from Goa who participated in the National Games were also honoured. I congratulate every young athlete from Goa once again.
And friends,
When we talk about sports, who can forget football in Goa? Even today, football players from Goa, the football clubs here, have their own identity in the country and the world. For invaluable contributions to sports like football, our government honoured Brahmanand Sankhwalkar with the Padma award two years ago. Today, our government is promoting various sports, including football, in Goa through initiatives like Khelo India.
Friends,
In addition to sports and tourism, Goa has gained another identity nationwide in recent years. Our government is promoting Goa as a major educational hub. Several institutions here have become dream institutes for students from across the country. The new institutions that have started today will also prepare the youth of Goa for new opportunities emerging in the country. Our government has also made an important announcement in the budget for the youth. A fund of 1 lakh crore rupees will be set up for research and innovation. This will promote innovation in the field of technology, benefiting the industry and our youth.
Brothers and sisters,
For the rapid development of Goa, ‘Sabka Prayas’ (everyone's effort) is necessary. I have full confidence in all the families of Goa. I believe that with Modi's guarantee, the life of every family in Goa will improve. Once again, I congratulate you all on these developmental works.
Thank you very much!
Bharat Mata Ki – Jai!
Bharat Mata Ki – Jai!
Bharat Mata Ki – Jai!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
বিকশিত ভাৰত-বিকশিত গোৱা কাৰ্যক্ৰমত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দিয়া ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
06 FEB 2024 4:57PM by PIB Guwahati
ভাৰত মাতা কী জয়।
ভাৰত মাতা কী জয়।
ভাৰত মাতা কী জয়।
গোৱাৰ ৰাজ্যপাল পি এছ শ্ৰীধৰণ পিল্লাই জী, ইয়াৰ যুৱ মুখ্যমন্ত্ৰী প্ৰমোদ সাৱন্ত জী, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীসভাত মোৰ সহকৰ্মীসকল, অন্যান্য বিশিষ্ট ব্যক্তিসকল, আৰু গোৱাৰ মোৰ মৰমৰ ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকল। সকলো গোৱাবাসীলৈ মোৰ সাদৰ নমস্কাৰ। আপোনালোকৰ মৰম আৰু আশীৰ্বাদ মোৰ ওপৰত যেন সদায় থাকে।
বন্ধুসকল,
গোৱা ইয়াৰ ধুনীয়া সমুদ্ৰ তীৰৰ বাবে আৰু প্ৰাকৃতিক সৌন্দৰ্যৰ বাবে জনাজাত। দেশ আৰু বিদেশৰ লাখ লাখ পৰ্যটকৰ প্ৰিয় ছুটীৰ স্থান গোৱাই। ইয়াত যিকোনো ঋতুতে এক ভাৰত শ্ৰেষ্ঠ ভাৰতক অনুভৱ কৰিব পাৰি। ইয়াৰ সমান্তৰালকৈ গোৱাৰ আন এক পৰিচয়ো আছে। এই গোৱা ভূমিত বহুতো মহান সাধু, বিখ্যাত শিল্পী আৰু পণ্ডিতৰো জন্ম হৈছে। আজি মই তেওঁলোককো মনত পেলাব বিচাৰিছোঁ। সন্ত সোহিৰোবনাথ অম্বিয়ে, আদি নাট্যকাৰ কৃষ্ণভট্ট বন্দকাৰ, সুশ্ৰী কেশৰবাই কেৰকাৰ, আচাৰ্য ধৰ্মানন্দ কোসম্বী, আৰু ৰঘুনাথ মাছেলকাৰৰ দৰে ব্যক্তিত্বই গোৱাৰ পৰিচয় সমৃদ্ধ কৰিছে। ইয়াৰ পৰা কিছু দূৰৈত অৱস্থিত মংগেশী মন্দিৰৰ সৈতে ভাৰত ৰত্ন লতা মংগেশকাৰ জীৰ গভীৰ সম্পৰ্ক আছিল। আজি লতা দিদীৰো মৃত্যু বাৰ্ষিকী। তেখেতৰ প্ৰতি মোৰ শ্ৰদ্ধাঞ্জলি অৰ্পণ কৰিছোঁ। ইয়াতেই মডগাঁৱৰ দামোদৰ ছালত স্বামী বিবেকানন্দই নতুন প্ৰেৰণা লাভ কৰিছিল। ইয়াৰ ঐতিহাসিক লোহিয়া ময়দান এই কথাৰ প্ৰমাণ যে যেতিয়া দেশৰ বাবে কিবা এটা কৰাৰ কথা আহে তেতিয়া গোৱাবাসীয়ে কোনো সুৰুঙা নাৰাখে। কুনকোলিমত থকা চিফটেন্স মেমোৰিয়েল গোৱাৰ বীৰত্বৰ প্ৰতীক।
বন্ধুসকল,
এইবছৰ এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ অনুষ্ঠানো অনুষ্ঠিত হ’ব। এই বছৰতে চেণ্ট ফ্ৰান্সিছ জেভিয়াৰৰ ধ্বংসাৱশেষৰ এক্সপ'জিচন যাক আপোনালোকে "গোয়ঞ্চো ছাইব" নামেৰে জানে সেয়াও অনুষ্ঠিত হ'ব। প্ৰতি বছৰৰ মূৰে মূৰে অনুষ্ঠিত হোৱা এই প্ৰদৰ্শনীয়ে আমাক শান্তি আৰু সম্প্ৰীতিৰ বাৰ্তা প্ৰদান কৰে। মোৰ মনত আছে, জৰ্জিয়াৰ ৰাণী চেণ্ট কেটেভানৰ কথা মই মন কী বাততো উল্লেখ কৰিছোঁ। আমাৰ বৈদেশিক মন্ত্ৰীয়ে যেতিয়া চেণ্ট কুইন কেটেভানৰ পৱিত্ৰ ধ্বংসাৱশেষ জৰ্জিয়ালৈ লৈ গ’ল, তেতিয়া এনে লাগিল যেন সমগ্ৰ দেশখনেই ৰাজপথলৈ ওলাই আহিল। তেতিয়া চৰকাৰৰ ডাঙৰ ডাঙৰ প্ৰতিনিধি বিমানবন্দৰলৈ আহিছিল। গোৱাত খ্ৰীষ্টান সম্প্ৰদায় আৰু আন ধৰ্মৰ লোকসকলে যিদৰে একেলগে বাস কৰে, সেয়া এক ভাৰত শ্ৰেষ্ঠ ভাৰতৰ এক উৎকৃষ্ট নিদৰ্শন।
বন্ধুসকল,
কিছুদিন পূৰ্বে গোৱাৰ উন্নয়নৰ বাবে ১৩০০ কোটি টকাৰ আঁচনি উদ্বোধন কৰি আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছিল। শিক্ষা, স্বাস্থ্য আৰু পৰ্যটনৰ সৈতে জড়িত এই প্ৰকল্পসমূহে গোৱাৰ উন্নয়নক আৰু অধিক গতি প্ৰদান কৰিব। আজি ইয়াত ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰযুক্তি প্ৰতিষ্ঠান আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় জল ক্ৰীড়া প্ৰতিষ্ঠানৰ চৌহদ উদ্বোধন কৰা হৈছে। ইয়াৰ ফলত ইয়াত পঢ়া-শুনা কৰাসকলৰ সুবিধা আৰু অধিক বৃদ্ধি পাব। আজি ইয়াত উদ্বোধন কৰা সংহত আৱৰ্জনা ব্যৱস্থাপনা সুবিধাই গোৱাক পৰিষ্কাৰ কৰি ৰখাত সহায় কৰিব। আজি ১৯০০ৰো অধিক যুৱক-যুৱতীক চৰকাৰী চাকৰিৰ বাবে নিযুক্তি পত্ৰ দিয়া হৈছে। এই সকলোবোৰ কল্যাণমূলক কামৰ বাবে আপোনালোক সকলোকে আন্তৰিক অভিনন্দন জনাইছোঁ।
মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল,
ক্ষেত্ৰফল আৰু জনসংখ্যাৰ ফালৰ পৰা গোৱা সৰু হ’ব পাৰে, কিন্তু সামাজিক বৈচিত্ৰ্যৰ ফালৰ পৰা আমাৰ গোৱাখন বহুত ডাঙৰ। ইয়াত বিভিন্ন সমাজৰ মানুহ, বিভিন্ন ধৰ্ম অনুসৰণ কৰা মানুহে একেলগে থাকে, বহু প্ৰজন্মৰ বাবে। গতিকে একেখিনি গোৱা ৰাইজে যেতিয়া বাৰে বাৰে বিজেপি চৰকাৰ নিৰ্বাচন কৰে তেতিয়া ইয়াৰ বাৰ্তা সমগ্ৰ দেশলৈ যায়। বিজেপিৰ মন্ত্ৰ হৈছে সবকা সাথ-সবকা বিকাশ। দেশৰ একাংশ দলে সদায় ৰাইজৰ মাজত ভয় আৰু মিছা বিয়পোৱাৰ ৰাজনীতি কৰি আহিছে। কিন্তু গোৱাই এনে দলক উপযুক্ত উত্তৰ দিছে আৰু বাৰে বাৰে দিছে।
বন্ধুসকল,
নিজৰ বহু বছৰীয়া শাসনকালত গোৱাৰ বিজেপি চৰকাৰে সুশাসনৰ এটা আৰ্হি গঢ়ি তুলিছে। “স্বয়ংসম্পূৰ্ণ গোৱা” এই অভিযানক গোৱাই যিদৰে গতি দিছে, সেয়া সঁচাকৈয়ে অভূতপূৰ্ব। ইয়াৰ ফলস্বৰূপে আজি গোৱাৰ জনসাধাৰণক দেশৰ আটাইতকৈ সুখী মানুহৰ ভিতৰত গণ্য কৰা হৈছে। ডাবল ইঞ্জিনৰ বাবে গোৱাৰ উন্নয়নৰ বাহনখন দ্ৰুত গতিত আগবাঢ়িছে। গোৱা সেই ৰাজ্য য'ৰ ১০০ শতাংশ ঘৰত টেপৰ পানী যোগান পাই আছে। গোৱা সেই ৰাজ্য, য'ত ১০০ শতাংশ ঘৰত বিদ্যুৎ সংযোগ আছে। গোৱা সেই ৰাজ্য, য’ত ঘৰুৱা এলপিজিৰ কভাৰেজ ১০০ শতাংশ হৈছে। গোৱা হৈছে সেই ৰাজ্য, যি সম্পূৰ্ণৰূপে কেৰাচিনমুক্ত। গোৱা সম্পূৰ্ণৰূপে মুকলিত শৌচমুক্ত ৰাজ্যত পৰিণত হৈছে। কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ বহু ডাঙৰ আঁচনিত গোৱাই ১০০ শতাংশ চেচুৰেচন লাভ কৰিছে। আৰু আমি সকলোৱে জানো, যেতিয়া চেচুৰেচন হয়, তেতিয়া বৈষম্যৰ অন্ত পৰে। যেতিয়া চেচুৰেচন হয়, তেতিয়া সম্পূৰ্ণ সুবিধা প্ৰতিজন হিতাধিকাৰীৰ ওচৰ পায়। যেতিয়া চেচুৰেচন থাকে তেতিয়া মানুহে নিজৰ অধিকাৰ পাবলৈ উৎকোচ দিব নালাগে। সেইবাবেই মই বাৰে বাৰে কওঁ যে চেচুৰেচন হৈছে প্ৰকৃত ধৰ্মনিৰপেক্ষতা। চেচুৰেচন হৈছে প্ৰকৃত সামাজিক ন্যায়। এই চেচুৰেচন গোৱাক, দেশক মোদীৰ গেৰাণ্টী। এই চেচুৰেচনৰ লক্ষ্যৰ বাবে এতিয়া দেশত বিকশিত ভাৰত সংকল্প যাত্ৰা চলোৱা হৈছে। গোৱাতো ৩০ হাজাৰতকৈ অধিক লোকে এই যাত্ৰাত যোগদান কৰে। চৰকাৰী আঁচনিৰ পৰা এতিয়াও যিসকল লোক বঞ্চিত হৈ আছিল, তেওঁলোকেও মোদীৰ গেৰাণ্টীৰ গাড়ীৰ জৰিয়তে যথেষ্ট সুবিধা লাভ কৰিছে।
ভাতৃ-ভগ্নীসকল,
কিছুদিন আগতে অহা বাজেটখনেও আমাৰ চেচুৰেচন আৰু দুখীয়াৰ সেৱাৰ সংকল্পক অধিক শক্তিশালী কৰি তুলিছে। আপোনালোকে জানে যে আমি কোটি দৰিদ্ৰ পৰিয়ালক পকা ঘৰ দিয়াৰ লক্ষ্যত উপনীত হ'লোঁ। এতিয়া আমাৰ গেৰাণ্টী হৈছে যে আমি আৰু কোটি পৰিয়ালৰ বাবে ঘৰ সাজি দিম। আৰু মই গোৱাৰ মোৰ বন্ধুসকল, আপোনালোককো কওঁ যে আপোনালোকৰ গাঁৱত, আপোনালোকৰ অঞ্চলত যদি কোনো পৰিয়াল পকা ঘৰ নোপোৱাকৈ ৰৈ গৈছে, আজিও যদি তেওঁলোক জুপুৰীত থাকে, তেন্তে তেওঁলোকক কওক যে মোদী জী আহিছিল, মোদী জীয়ে গেৰাণ্টী দিছে যে আপোনাৰ ঘৰটোও পকা হৈ যাব। এই বাজেটত পিএম আৱাস যোজনাৰ অধীনত ইয়াৰ সম্প্ৰসাৰণৰ ঘোষণা কৰা হৈছে। লাখ টকা পৰ্যন্ত বিনামূলীয়া চিকিৎসা প্ৰদান কৰা আয়ুষ্মান আঁচনিও আমি সম্প্ৰসাৰণ কৰিছোঁ। এতিয়া আশাকৰ্মী আৰু অংগনৱাড়ী শ্ৰমিকসকলেও লাভ কৰিছে বিনামূলীয়া চিকিৎসাৰ গেৰাণ্টী।
বন্ধুসকল,
এই বাজেটত আমাৰ মাছমৰীয়া বন্ধুসকলৰ প্ৰতিও যথেষ্ট গুৰুত্ব দিয়া হৈছে। মৎস্য সম্পদ যোজনাৰ অধীনত প্ৰদান কৰা সাহায্য এতিয়া আৰু অধিক বৃদ্ধি কৰা হ’ব। ইয়াৰ দ্বাৰা মাছমৰীয়াসকলে অধিক সুবিধা আৰু সম্পদ লাভ কৰিব। ইয়াৰ ফলত সাগৰীয় খাদ্যৰ ৰপ্তানি বৃহৎ পৰিমাণে বৃদ্ধি পাব আৰু মাছমৰীয়াসকলে অধিক ধন লাভ কৰিব। এনে প্ৰচেষ্টাৰে মীন খণ্ডতেই লাখ লাখ নতুন চাকৰিৰ সৃষ্টি হোৱাৰ সম্ভাৱনা আছে।
বন্ধুসকল,
মাছমৰীয়াৰ স্বাৰ্থত যিমান কাম আগতে আমাৰ চৰকাৰে কৰিছিল, সিমান কাম কোনেও কৰা নাই। আমি মীনপালকৰ বাবে এটা সুকীয়া মন্ত্ৰালয় সৃষ্টি কৰিলোঁ। আমিয়েই মীন পালকসকলক কিষাণ ক্ৰেডিট কাৰ্ডৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিছিলোঁ। আমাৰ চৰকাৰে মাছমৰীয়াৰ বীমাৰ পৰিমাণ লাখ টকাৰ পৰা লাখলৈ বৃদ্ধি কৰিছে। আমাৰ চৰকাৰে তেওঁলোকৰ নাও আধুনিকীকৰণৰ বাবে ৰাজসাহায্যও দিছে।
ভাতৃ-ভগ্নীসকল,
বিজেপিৰ ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰে দুখীয়াৰ কল্যাণৰ বাবে বৃহৎ আঁচনি চলোৱাৰ লগতে আন্তঃগাঁথনিৰ ক্ষেত্ৰত অভিলেখ বিনিয়োগ কৰিছে। আপুনি নিজেই দেখিছে যে দেশত কিমান দ্ৰুতগতিত পথ, ৰে'লৱে আৰু বিমানবন্দৰৰ সম্প্ৰসাৰণ ঘটিছে। ইয়াৰ বাবে এইবাৰৰ বাজেটত ১১ লাখ কোটি টকা ৰখা হৈছে। আনহাতে ১০ বছৰৰ আগতে আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে লাখ কোটি টকাতকৈও কম খৰচ হৈছিল। য’তেই উন্নয়নমূলক প্ৰকল্প সংঘটিত হয় তাতেই নতুন নিয়োগৰ সুযোগৰ সৃষ্টি হয়। ইয়াৰ ফলত প্ৰতিজন ব্যক্তিৰ উপাৰ্জন বৃদ্ধি পায়।
বন্ধুসকল,
আমাৰ চৰকাৰে গোৱাত কানেক্টিভিটি উন্নত কৰাৰ লগতে ইয়াক লজিষ্টিক হাব হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ বাবেও কাম কৰি আছে। আমি গোৱাত নিৰ্মাণ কৰা মনোহৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমানবন্দৰৰ সৈতে ৰাষ্ট্ৰীয় আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমান সেৱা অবিৰতভাৱে সংযোগ হৈ আছে। যোৱা বছৰ দেশৰ দ্বিতীয় দীৰ্ঘতম কেবল দলং - নিউ জুৱাৰী ব্ৰিজৰ লোকাৰ্পণ কৰা হৈছিল। গোৱাত আন্তঃগাঁথনিৰ দ্ৰুত বিকাশ, নতুন পথ, নতুন দলং, নতুন ৰে'লপথ, নতুন শিক্ষানুষ্ঠান, এই সকলোবোৰে ইয়াৰ উন্নয়নক এক নতুন গতি প্ৰদান কৰিবলৈ গৈ আছে।
বন্ধুসকল,
প্ৰকৃতি, সংস্কৃতি আৰু ঐতিহ্যৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰত সদায় চহকী। পৃথিৱীৰ মানুহে বিভিন্ন ধৰণৰ পৰ্যটনৰ বাবে বিভিন্ন দেশলৈ যায়। ভাৰতত প্ৰতিটো প্ৰকাৰৰ পৰ্যটন, এখন দেশতে এটা ভিছাত উপলব্ধ। কিন্তু ২০১৪ চনৰ আগতে দেশত থকা চৰকাৰখনে এই সকলোবোৰৰ প্ৰতি বিশেষ গুৰুত্ব নিদিলে। পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহৰ পৰ্যটনস্থলীৰ উন্নয়নৰ বাবে, আমাৰ বিলৰ উন্নয়নৰ বাবে, দ্বীপসমূহৰ উন্নয়নৰ কোনো দৃষ্টিভংগী নাছিল। ভাল পথ, ভাল ৰে'ল, বিমানবন্দৰৰ অভাৱত বহু পৰ্যটন স্থান অচিনাকি হৈ থাকিল। আমি যোৱা ১০ বছৰত এই সকলোবোৰ অভাৱ দূৰ কৰিবলৈ চেষ্টা কৰিছোঁ। গোৱাৰ ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰেও ইয়াত পৰ্যটনৰ সম্ভাৱনা বৃদ্ধি কৰিছে। আমাৰ প্ৰচেষ্টা হৈছে গোৱাৰ অভ্যন্তৰীণ অঞ্চলত ইক’ টুৰিজিমক প্ৰসাৰিত কৰা। ইয়াৰ দ্বাৰা সেই অঞ্চলসমূহত বসবাস কৰা লোকসকলে প্ৰত্যক্ষভাৱে লাভৱান হ’ব। যেতিয়া পৰ্যটক গোৱাৰ গাঁৱত উপস্থিত হ’ব তেতিয়া তাত অধিক কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ সৃষ্টি হ’ব। পানাজিৰ পৰা ৰীছ মাগোছলৈ সংযোগ কৰা ৰ’পৱে নিৰ্মাণৰ পিছত ইয়াত পৰ্যটকৰ সংখ্যা আৰু বৃদ্ধি পাব। এই প্ৰকল্পৰ সৈতে আধুনিক সুবিধাসমূহো গঢ়ি তোলা হ’ব। ফুড ক’ৰ্ট, ৰেষ্টুৰেণ্ট, ৱেটিং ৰুমকে ধৰি বিভিন্ন সা-সুবিধাৰ সৈতে গোৱাৰ নতুন আকৰ্ষণৰ কেন্দ্ৰ হিচাপে পৰিগণিত হ’ব।
বন্ধুসকল,
আমাৰ চৰকাৰে এতিয়া গোৱাক এক নতুন প্ৰকাৰৰ পৰ্যটন স্থলী হিচাপেও গঢ়ি তুলিছে। এয়া হৈছে কনফাৰেন্স টুৰিজিম। ঠিক আজি পুৱা মই ভাৰত শক্তি সপ্তাহৰ অনুষ্ঠানত আছিলোঁ। গোৱাতো জি-২০ৰ বহু গুৰুত্বপূৰ্ণ বৈঠক অনুষ্ঠিত হৈছে। বিগত বছৰবোৰত গোৱাত ডাঙৰ ডাঙৰ কূটনৈতিক বৈঠকৰো আয়োজন কৰা হৈছে। বিশ্ব টেবুল টেনিছ চেম্পিয়নশ্বিপ, ৱৰ্ল্ড বিচ ভলীবল ট্যুৰ, সোতৰ অনূৰ্ধ্ব মহিলা ফুটবল বিশ্বকাপ...সাতত্ৰিশতম ৰাষ্ট্ৰীয় খেল… ছয়ত্ৰিশতম নেশ্যনেল গেমছ…এই সকলোৰে আয়োজনো গোৱাতেই কৰা হয়। এনে প্ৰতিটো অনুষ্ঠানৰ লগে লগে গোৱাৰ নাম আৰু গোৱাৰ পৰিচয় সমগ্ৰ বিশ্বতে বিয়পি পৰিছে। আগন্তুক বছৰবোৰত ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰে গোৱাক এনেধৰণৰ অনুষ্ঠানৰ এটা ডাঙৰ কেন্দ্ৰ হিচাপে গঢ়ি তুলিবলৈ গৈ আছে। আৰু আপুনিও জানে, এনে প্ৰতিটো অনুষ্ঠানে গোৱাবাসীক কৰ্মসংস্থাপন প্ৰদান কৰে আৰু ইয়াৰ জনসাধাৰণৰ উপাৰ্জন বৃদ্ধি কৰে।
বন্ধুসকল,
গোৱাত অনুষ্ঠিত হ’বলগীয়া ৰাষ্ট্ৰীয় খেলৰ বাবে ইয়াত যি আধুনিক ক্ৰীড়া আন্তঃগাঁথনি গঢ়ি তোলা হৈছে, সেইটোৱেও ইয়াৰ ক্ৰীড়া-ব্যক্তি আৰু খেলুৱৈসকলৰ বাবে যথেষ্ট সহায় কৰিব। মোক কোৱা হৈছে যে যেতিয়া গোৱাত বিকশিত ভাৰত সংকল্প যাত্ৰা চলি আছিল, সেই সময়ত ৰাষ্ট্ৰীয় খেলত অংশগ্ৰহণ কৰা গোৱাৰ খেলুৱৈসকলকো সন্মানিত কৰা হৈছিল। গোৱাৰ এনে প্ৰতিগৰাকী যুৱ খেলুৱৈক আকৌ এবাৰ অভিনন্দন জনাইছোঁ।
আৰু বন্ধুসকল,
যেতিয়া ইমানবোৰ খেলৰ কথা চলি থাকে, তেতিয়া কোনে পাহৰিব পাৰে গোৱাৰ ফুটবল? আজিও গোৱাৰ ফুটবল খেলুৱৈ আৰু ইয়াৰ ফুটবল ক্লাবসমূহৰ দেশ আৰু বিশ্বত নিজস্ব পৰিচয় আছে। ফুটবলৰ দৰে ক্ৰীড়ালৈ আগবঢ়োৱা অমূল্য অৱদানৰ বাবে আমাৰ চৰকাৰে দুবছৰ পূৰ্বে গোৱাৰ ব্ৰহ্মানন্দ সংখোৱাকাৰ জীক পদ্ম বঁটাৰে সন্মানিত কৰিছিল। আজি আমাৰ চৰকাৰে খেলো ইণ্ডিয়াৰ জৰিয়তে ইয়াত ফুটবলকে ধৰি বহু খেলৰ প্ৰচাৰ কৰিছে।
বন্ধুসকল,
ক্ৰীড়া আৰু পৰ্যটনৰ বাহিৰেও যোৱা কেইবছৰমানৰ পৰা সমগ্ৰ দেশতে গোৱাৰ আন এক পৰিচয়ৰ সৃষ্টি হৈছে। আমাৰ চৰকাৰে গোৱাক এটা ডাঙৰ শিক্ষাৰ কেন্দ্ৰ হিচাপে প্ৰচাৰ কৰিছে। ইয়াৰ বহু প্ৰতিষ্ঠান দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ বাবে সপোনৰ প্ৰতিষ্ঠানত পৰিণত হৈছে। আজিৰ পৰা আৰম্ভ হোৱা নতুন শিক্ষানুষ্ঠানসমূহে গোৱাৰ যুৱক-যুৱতীসকলকো দেশত সৃষ্টি হৈ থকা নতুন সুযোগসমূহৰ বাবে সাজু কৰি তুলিব। আমাৰ চৰকাৰে যুৱ প্ৰজন্মৰ বাবেও বাজেটত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ঘোষণা কৰিছে। গৱেষণা আৰু উদ্ভাৱনৰ বাবে এক লাখ কোটি টকাৰ পুঁজি সৃষ্টি কৰা হ’ব। ইয়াৰ দ্বাৰা প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত উদ্ভাৱনক প্ৰসাৰিত হ’ব। আৰু ইয়াৰ দ্বাৰা উদ্যোগ, আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকল উপকৃত হ’ব।
ভাতৃ-ভগ্নীসকল,
গোৱাৰ দ্ৰুত উন্নয়নৰ বাবে সকলোৰে প্ৰচেষ্টা প্ৰয়োজনীয়। গোৱাৰ পৰিয়ালৰ সকলো সদস্যৰ ওপৰত মোৰ সম্পূৰ্ণ বিশ্বাস আছে। মোৰ বিশ্বাস যে মোদীৰ গেৰাণ্টীৰে গোৱাৰ প্ৰতিটো পৰিয়ালৰ জীৱন উন্নত হ'ব। আকৌ এবাৰ আপোনালোক সকলোকে এই উন্নয়নমূলক কামৰ বাবে অভিনন্দন জনাইছোঁ।
বহুত বহুত ধন্যবাদ।
ভাৰত মাতা কী জয়।
ভাৰত মাতা কী জয়।
ভাৰত মাতা কী জয়।