বিত্ত মন্ত্ৰালয়
সুবিধা আৰু সেৱাৰ মানদণ্ডৰ ভিত্তিত বিশেষ পৰ্যটন কেন্দ্ৰসমূহক ৰেটিং দিয়াৰ বাবে এটা কাঠামো নিৰ্ধাৰণ কৰা হ’ব: কেন্দ্ৰীয় বিত্তমন্ত্ৰী
বিশেষ পৰ্যটন কেন্দ্ৰসমূহৰ উন্নয়নৰ সৈতে জড়িত বিত্তীয় সাহায্যৰ বাবে ৰাজ্যসমূহক দীৰ্ঘম্যাদী সুতমুক্ত ঋণ প্ৰদান কৰা হ’ব
লাক্ষাদ্বীপকে ধৰি বিভিন্ন দ্বীপত আৰম্ভ হ’ব বন্দৰ সংযোগ, পৰ্যটনৰ আন্তঃগাঁথনি আৰু সুবিধাসমূহৰ বাবে প্ৰকল্প
01 FEB 2024 12:46PM by PIB Guwahati
আজি লোকসভাত ২০২৪-২৫ বৰ্ষৰ অন্তৱৰ্তীকালীন বাজেট দাখিল কৰি বিত্ত আৰু কৰ্পৰেট পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত 'বিকশিত ভাৰত’ৰ দৃষ্টিভংগী আহৰণ কৰিবলৈ পৰ্যটন কেন্দ্ৰসমূহৰ সামগ্ৰিক উন্নয়নৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
বিশেষ পৰ্যটন কেন্দ্ৰ
শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে কয় যে ৰাজ্যসমূহক বিশেষ পৰ্যটন কেন্দ্ৰসমূহৰ সামগ্ৰিক উন্নয়ন, ইয়াৰ ব্ৰেণ্ডিং আৰু বিশ্ব পৰ্যায়ত প্ৰচাৰৰ বাবে উৎসাহিত কৰা হ’ব। ইয়াৰ সৈতে জড়িত উন্নয়নমূলক কাম-কাজৰ বিত্তীয় সাহায্যৰ বাবে ৰাজ্যসমূহক দীৰ্ঘম্যাদী সুতমুক্ত ঋণ প্ৰদান কৰা হ’ব বুলিও তেওঁ কয়। এই কেন্দ্ৰসমূহৰ সামগ্ৰিক উন্নয়নক প্ৰসাৰিত কৰাৰ উদ্দেশ্যে কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে পৰ্যটন কেন্দ্ৰসমূহৰ ৰেটিঙৰ বাবে এক কাঠামো নিৰ্ধাৰণ কৰা হ’ব, যিটো সুবিধা আৰু সেৱাৰ মানদণ্ডৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি কৰা হ’ব।
ঘৰুৱা পৰ্যটন
বিত্তমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ভাৰতৰ মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীটোৱেও এতিয়া ভ্ৰমণ আৰু নতুন নতুন ঠাই আৱিষ্কাৰ কৰাৰ আকাংক্ষা কৰিছে; আৰু পৰ্যটনৰ ক্ষেত্ৰত স্থানীয় উদ্যোগীকৰণৰ যথেষ্ট সম্ভাৱনা আছে। ইয়াৰ ভিতৰত আধ্যাত্মিক পৰ্যটনো অন্তৰ্ভুক্ত।
তেওঁ কয় যে ঘৰুৱা পৰ্যটনক প্ৰসাৰিত কৰিবলৈ লাক্ষাদ্বীপকে ধৰি বিভিন্ন দ্বীপত বন্দৰ সংযোগ, পৰ্যটনৰ আন্তঃগাঁথনি আৰু সা-সুবিধাৰ সৈতে জড়িত প্ৰকল্পৰ কাম চলি আছে। ইয়াৰ দ্বাৰা কৰ্মসংস্থাপন সৃষ্টিত সহায়ক হ’ব।
ঘৰুৱা পৰ্যটনৰ উপৰিও ভাৰতৰ বৈচিত্ৰ্যই বিশ্ব পৰ্যটককো আকৰ্ষণ কৰে। এই সন্দৰ্ভত শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে বাজেট ভাষণত কয় যে ৬০টা স্থানত জি-২০ বৈঠকৰ সফল আয়োজনে বিশ্ব পৰ্যটকৰ সন্মুখত ভাৰতৰ বৈচিত্ৰ্য প্ৰদৰ্শন কৰিছে। ইয়াৰ উপৰিও ভাৰতৰ অৰ্থনৈতিক সম্ভাৱনাই ইয়াক ব্যৱসায়িক আৰু সন্মিলনৰ সৈতে জড়িত পৰ্যটনৰ বাবে এক আকৰ্ষণীয় গন্তব্যস্থান কৰি তুলিছে।

Ministry of Finance
A FRAMEWORK FOR RATING ICONIC TOURIST CENTRES BASED ON QUALITY OF FACILITIES AND SERVICES TO BE ESTABLISHED: UNION FINANCE MINISTER
LONG-TERM INTEREST FREE LOANS TO BE PROVIDED TO STATES FOR FINANCING DEVELOPMENT OF ICONIC TOURIST CENTRES
PROJECTS FOR PORT CONNECTIVITY, TOURISM INFRASTRUCTURE, AND AMENITIES TO BE TAKEN UP ON OUR ISLANDS, INCLUDING LAKSHADWEEP
01 FEB 2024 12:46PM by PIB Delhi
Union Minister for Finance and Corporate Affairs, Smt Nirmala Sitharaman, while presenting the Interim Budget 2024-25 in Parliament today, laid emphasis on comprehensive development of tourist centers for achieving the vision of ‘Viksit Bharat’ by 2047.
Iconic Tourist Centres
Smt Nirmala Sitharaman said that states will be encouraged to take up comprehensive development of iconic tourist centres, branding and marketing them at global scale. She further added that long-term interest free loans will be provided to States for financing such development on matching basis. In order to promote comprehensive development of the centres, the Union Minister said that a framework for rating of the centres based on quality of facilities and services will be established.
Domestic Tourism
The Union Finance Minister highlighted the fact that India’s middle class also now aspires to travel & explore; and tourism, including spiritual tourism, has tremendous opportunities for local entrepreneurship.
In continuation to this, she said that to address the emerging fervour for domestic tourism, projects for port connectivity, tourism infrastructure, and amenities will be taken up on the islands, including Lakshadweep and this will help in generating employment.
In addition to domestic tourism, India’s diversity is known to global audience. In this regard Union Minister Smt. Nirmala Sitharaman in her Budget speech said that the success of organizing G20 meetings in sixty places presented diversity of India to global audience and the economic strength has made the country an attractive destination for business and conference tourism.