বিত্ত মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় বিত্তমন্ত্ৰী নিৰ্মলা সীতাৰমনে ‘বিকশিত ভাৰত’ৰ দৃষ্টি বাস্তৱায়িতকৰণৰ বাবে অমৃতকালক কৰ্তব্য কাল হিচাপে গণ্যত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে
অৰ্থনৈতিক ব্যৱস্থাপনা আৰু সুশাসনৰ জৰিয়তে ২০১৪ৰ-পূৰ্বৰ প্ৰতিটো প্ৰত্যাহ্বান অতিক্ৰম কৰা হৈছেঃ বিত্তমন্ত্ৰী
জুলাইৰ সম্পূৰ্ণ বাজেটত ‘বিকশিত ভাৰত’ৰ অনুসৰণেৰে চৰকাৰে বিশদ ৰূপৰেখা দাঙি ধৰিব
‘বিকশিত ভাৰত’ৰ দৃষ্টিভংগী বাস্তৱায়িত কৰিবলৈ ৰাজ্যসমূহলৈ ৭৫,০০০ কোটি টকা মূল্যৰ ৫০ বছৰৰ সুত বিহীন ঋণ
দ্ৰুত জনসংখ্যা বৃদ্ধি আৰু জনগাঁথনিগত পৰিৱৰ্তন সৃষ্ট প্ৰত্যাহ্বানৰাজিৰে মোকাবিলাৰ বাবে উচ্চ ক্ষমতাসম্পন্ন কমিটি
চৰকাৰে আকাংক্ষী জিলা আৰু ব্লকসমূহৰ দ্ৰুত উন্নয়নত সহায় কৰিব
পূৰ্বাঞ্চল আৰু ইয়াৰ জনসাধাৰণক ভাৰতৰ বিকাশৰ চালিকাশক্তি হিচাপে গঢ়ি তোলাত চৰকাৰে সৰ্বাধিক মনোযোগ প্ৰদান কৰিব
01 FEB 2024 12:37PM by PIB Guwahati
আজি সংসদত ২০২৪-২০২৫ৰ অন্তৱৰ্তীকালীন বাজেট দাখিলৰ সময়ত কেন্দ্ৰীয় বিত্ত আৰু কৰ্পৰেট পৰিক্ৰমা দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমনে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ দৃঢ় নেতৃত্ব আৰু ভাৰতৰ প্ৰগতিত ইয়াৰ প্ৰভাৱ সম্পৰ্কে আলোকপাতেৰে ‘বিকশিত ভাৰত’ৰ দৃষ্টিভংগী বাস্তৱায়িত কৰিবলৈ অমৃত কালক কৰ্তব্য কাল হিচাপে গণ্য কৰাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
কৰ্তব্য কাল হিচাপে অমৃত কাল
মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে চৰকাৰে অধিক বৃদ্ধিৰে অৰ্থনীতিক সুদৃঢ়কৰণ আৰু সম্প্ৰসাৰণৰ লগতে জনসাধাৰণৰ আশা-আকাংক্ষাক বাস্তৱায়িত কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। শ্ৰীমতী সীতাৰমনে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ উদ্ধৃতিৰে কয়, “আমি ৰাষ্ট্ৰৰ উন্নয়ন সাধনৰ বাবে সংকল্পবদ্ধ হৈছোঁ।নতুন প্ৰেৰণা, নতুন চেতনা, নতুন সংকল্পৰে দেশখনে অপৰিসীম সম্ভাৱনা আৰু সুযোগ প্ৰশস্ত কৰিছে।” তেওঁ কয়,এয়া সঁচাকৈয়ে আমাৰ ‘কৰ্তব্য কাল’।
২০১৪ৰ পূৰ্বৰ প্ৰতিটো প্ৰত্যাহ্বান অৰ্থনৈতিক ব্যৱস্থাপনা আৰু সুশাসনৰ জৰিয়তে অতিক্ৰম কৰা হৈছে বুলিও তেওঁ কয়। মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়, “এই ব্যৱস্থাৰাজিয়ে দেশখনক নিৰন্তৰভাৱে অধিক বৃদ্ধিৰ এক সংকল্পবদ্ধ পথত উপৱিষ্ট কৰোৱাইছে। আমাৰ সঠিক নীতি, প্ৰকৃত উদ্দেশ্য আৰু উপযুক্ত সিদ্ধান্তৰ জৰিয়তে এয়া সম্ভৱ হৈছে।”
শ্ৰীমতী সীতাৰমনে লগতে কয়, “জুলাইৰ সম্পূৰ্ণ বাজেটত আমাৰ চৰকাৰে ‘বিকশিত ভাৰত’ৰ অনুসৰণেৰে এক বিশদ ৰূপৰেখা দাঙি ধৰিব।”
‘বিকশিত ভাৰত’ৰ বাবে ৰাজ্যসমূহৰ সংস্কাৰ সাধন
মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উল্লেখ কৰে যে ‘বিকশিত ভাৰত’ৰ দৃষ্টিভংগী বাস্তৱায়িতকৰণৰ বাবে ৰাজ্যসমূহৰ বৃদ্ধি আৰু উন্নয়ন প্ৰশস্তকাৰী সংস্কাৰ সাধনৰ প্ৰয়োজন আছে। এই সন্দৰ্ভত ৰাজ্য চৰকাৰসমূহলৈ পয়সত্তৰ হাজাৰ কোটি টকা পঞ্চাশ বছৰৰ সুতমুক্ত ঋণ হিচাপে ঘোষণা কৰে।
দ্ৰুত জনসংখ্যা বৃদ্ধিৰ ফলত সৃষ্ট প্ৰত্যাহ্বানৰাজিৰে মোকাবিলাৰ অৰ্থে উচ্চ ক্ষমতাসম্পন্ন কমিটিৰ পোষকতা কৰা হৈছে।
শ্ৰীমতী সীতাৰমনে কয় যে দ্ৰুত জনসংখ্যা বৃদ্ধি আৰু জনগাঁথনিগত পৰিৱৰ্তনৰ ফলত উদ্ভৱ হোৱা প্ৰত্যাহ্বানসমূহেৰে মোকাবিলাৰ বাবে চৰকাৰে এখন উচ্চ ক্ষমতাসম্পন্ন কমিটি গঠন কৰিব। ‘বিকশিত ভাৰত’ৰ লক্ষ্য সম্পৰ্কত এই প্ৰত্যাহ্বানসমূহেৰে মোকাবিলাৰ উপায় সন্দৰ্ভত পৰামৰ্শ আগবঢ়াবলৈ কমিটিখনক দায়িত্ব প্ৰদান কৰা হ’ব বুলিও তেওঁ লগতে কয়।
আকাংক্ষী জিলা আৰু ব্লকসমূহৰ উন্নয়ন
শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমনে কয়, ‘আকাংক্ষী জিলা কাৰ্য্যসূচী’ৰ জৰিয়তে চৰকাৰে ৰাজ্যসমূহক আকাংক্ষী জিলা আৰু ব্লকসমূহৰ দ্ৰুত উন্নয়নত সহায় কৰিবলৈ সাজু হৈছে, এই ক্ষেত্ৰত ব্যাপক অৰ্থনৈতিক সুযোগ সৃষ্টিও অন্তৰ্ভুক্ত হৈছে।
পূবৰ উন্নয়ন
পূবৰ উন্নয়নত চৰকাৰৰ মনোযোগ সম্পৰ্কে গুৰুত্ব আৰোপেৰে কেন্দ্ৰীয় বিত্তমন্ত্ৰীয়ে কয় যে পূৰ্বাঞ্চল আৰু ইয়াৰ জনসাধাৰণক ভাৰতৰ বিকাশৰ চালিকাশক্তি হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ ক্ষেত্ৰত চৰকাৰে সৰ্বাধিক গুৰুত্ব প্ৰদান কৰিব।

Ministry of Finance
UNION MINISTER SMT. NIRMALA SITHARAMAN EMPHASISES THAT AMRIT KAAL SHOULD BE KARTAVYA KAAL FOR REALIZING THE VISION OF ‘VIKSIT BHARAT’
EVERY CHALLENGE OF PRE-2014 ERA OVERCOME THROUGH ECONOMIC MANAGEMENT AND GOOD GOVERNANCE: FM
GOVERNMENT TO PRESENT A DETAILED ROADMAP FOR PURSUIT OF ‘VIKSIT BHARAT’ IN THE FULL BUDGET IN JULY
RS. 75,000 CRORE WORTH 50-YEAR INTEREST FREE LOAN TO STATES TO REALISE VISION OF ‘VIKSIT BHARAT’
HIGH-POWERED COMMITTEE FOR ADDRESSING CHALLENGES FROM FAST POPULATION GROWTH AND DEMOGRAPHIC CHANGES
GOVERNMENT TO ASSIST STATES IN FASTER DEVELOPMENT OF ASPIRATIONAL DISTRICTS & BLOCKS , INCLUDING GENERATIONAL OF AMPLE ECONOMIC OPPURTUNITIES : UNION FINANCE MINISTER
GOVERNMENT TO PAY UTMOST ATTENTION TO MAKE EASTERN REGION & ITS PEOPLE A POWERFUL DRIVER OF INDIA’S GROWTH
01 FEB 2024 12:37PM by PIB Delhi
While presenting the Interim Budget 2024-2025 in the Parliament today, the Union Minister for Finance & Corporate Affairs, Smt. Nirmala Sitharaman underscored the transformative leadership of Prime Minister, Shri Narendra Modi and its impact on India's progress and emphasised that Amrit Kaal should be Kartavya Kaal to realise the vision of ‘Viksit Bharat’.
Amrit Kaal as Kartavya Kaal
The Minister said that the Government stands committed to strengthen and expand the economy with high growth and to create conditions for people to realize their aspirations. Smt. Sitharaman quoted the Prime Minister from his Independence Day address to the nation, in the 75th year of our Republic, and said, “We commit ourselves to national development, with new inspirations, new consciousness, new resolutions, as the country opens up immense possibilities and opportunities”. She said that it is indeed our ‘Kartavya Kaal’.
She highlighted that every challenge of the pre-2014 era was overcome through economic management and good governance. The Minister said, “These have placed the country on a resolute path of sustained high growth. This has been possible through our right policies, true intentions, and appropriate decisions.”
Smt. Sitharaman also said, “In the full budget in July, our Government will present a detailed roadmap for our pursuit of ‘Viksit Bharat’.”
Reforms in the States for ‘Viksit Bharat’
The Minister noted that many growth and development enabling reforms are needed in the states for realizing the vision of ‘Viksit Bharat’. In this regard, she announced seventy-five thousand crore rupees as fifty-year interest free loan to support those milestone-linked reforms by the State Governments.
High-Powered Committee to consider challenges arising from fast population growth
Smt. Sitharaman stated that the Government will form a high-powered committee for an extensive consideration of the challenges arising from fast population growth and demographic changes. The committee will be mandated to make recommendations for addressing these challenges comprehensively in relation to the goal of ‘Viksit Bharat’, she added.
Development of aspirational districts & blocks
Smt. Nirmala Sitharaman said that through ‘Aspirational Districts Programme’ the Government stands ready to assist the states in faster development of aspirational districts and blocks, including generation of ample economic opportunities.
Development of East
Stressing on the Government’s focus on the development of the East, Union Minister for Finance also said that the Government will pay utmost attention to make the eastern region and its people a powerful driver of India’s growth.