Ministry of Finance
INDIAN ECONOMY DEMONSTRATES RESILIENCE AND MAINTAINS HEALTHY MACROECONOMIC FUNDAMENTALS, DESPITE UNCERTAINTY FROM ADVERSE GEOPOLITICAL DEVELOPMENTS
INDIA’S REAL GDP PROJECTED TO GROW AT 7.3 PER CENT IN FY 2023-24
INDIA CONTINUES ON PATH OF FISCAL CONSOLIDATION, TO REDUCE FISCAL DEFICIT BELOW 4.5 PER CENT BY 2025-26
11.1 PER CENT INCREASE IN CAPITAL EXPENDITURE OUTLAY FOR THE NEXT YEAR TO Rs. 11,11,111 CRORE
01 FEB 2024 12:53PM by PIB Delhi
Despite uncertainty from adverse geopolitical developments and expansionary fiscal measures taken during the COVID-19 pandemic, the Indian economy has demonstrated resilience and maintained healthy macroeconomic fundamentals. As per the First Advance Estimates of National Income of FY 2023-24, India’s Real GDP is projected to grow at 7.3 per cent. This was stated in the Macro-Economic Framework Statement 2024-25.
Strong domestic demand for consumption and investment, along with Government’s continued emphasis on capital expenditure are seen as among the key driver of the GDP in H1 of FY2023-24. On the supply side, industry and services sectors were the primary growth drivers in H1 of FY2023-24. India has registered the highest growth among major advanced and emerging market economies during this period. As per the IMF, India is likely to become the third-largest economy in 2027 in USD at market exchange rate. It also estimates that India’s contribution to global growth will rise by 200 basis points in 5 years.
Noting that the massive tripling of the capital expenditure outlay in the past 4 years has resulted in huge multiplier impact on economic growth and employment creation, Union Minister for Finance and Corporate Affairs, Smt. Nirmala Sitharaman announced an increase in capital expenditure outlay for the next year by 11.1 per cent to Rs. 11,11,111 crore. This would be 3.4 per cent of the GDP, she informed, while presenting the Interim Budget 2024-25 in the Parliament today. To further strengthen the growth momentum, the Government allocated Rs. 1.3 lakh crore in BE 2023-24 towards fifty-year interest-free loans to the States to boost their respective capital expenditures. The scheme will be continued this year, the Finance Minister added.
Calling the decade of 2014-23 as the golden era for FDI inflows, Smt. Sitharaman informed the House that the inflow during this period was twice the figure during 2005-14, amounting to USD 596 billion. “For encouraging sustained foreign investment, we are negotiating bilateral investment treaties with our foreign partners, in the spirit of ‘First Develop India’”, she added.
Macroeconomic stability and improvements in India’s external position, particularly significant moderation in the current account deficit and revival of capital flows on the back of a comfortable foreign exchange reserves buffer, resulted in stability in the Indian rupee during FY 2023-24. Further, inflationary pressures in India moderated majorly driven by proactive supply side initiatives by the Government, noted the Macro-Economic Framework Statement 2024-25.
Delving on the Fiscal scenario of the Indian Economy, the Finance Minister said, “The fiscal deficit in 2024-25 is estimated to be 5.1 per cent of the GDP. We continue on the path of fiscal consolidation, as announced in my Budget Speech for 2021-22, to reduce fiscal deficit below 4.5 per cent by 2025-26”. In line with this commitment, RE 2023-24 projects Fiscal Deficit to GDP of 5.8 per cent, which is lower than the BE 2023-24 of 5.9 per cent, notes the Medium Term Fiscal Policy cum Fiscal Policy Strategy Statement.
Fiscal Indicators - Rolling Targets as a Percentage of GDP
Revised Estimates
Budget Estimates
2023-24
2024-25
1. Fiscal Deficit
5.8
5.1
2. Revenue Deficit
2.8
2.0
3. Primary Deficit
2.3
1.5
4. Tax Revenue (Gross)
11.6
11.7
5. Non-tax Revenue
1.3
1.2
6. Central Government Debt
57.8
56.8
(Source: Medium Term Fiscal Policy cum Fiscal Policy Strategy Statement)
Strategic priorities for FY 2024-25:
The Government’s fiscal policy stance has been to make the domestic economy more resilient to exogenous shocks and to mitigate the risks of global economic downturn without compromising on the overall macroeconomic balances. The FY 2024-25 fiscal strategy of the government is based on the following broad intents:
1. Directing towards more inclusive, sustainable and more resilient domestic economy to absorb the unanticipated shocks, if any;
2. Channelizing and allocating increased resources towards capital spending to sustain infrastructure development momentum;
3. Continuing the holistic approach of fiscal federalism towards enhancing the public infrastructure by supporting efforts of the States for capital spending;
4. Focus on integrated and coordinated planning and implementation of infrastructure projects in the country, embracing the principles of PM Gati Shakti;
5. Prioritization of expenditure towards the key developmental sectors viz., drinking water, housing, sanitation, green energy, health, education, agriculture, rural development etc. for long run sustainable and inclusive betterment of the citizens;
6. Enhancing the effectiveness of cash management through just-in-time release of resources by using SNA/TSA system etc.

ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପ୍ରତିକୂଳ ଭୂ-ରାଜନୈତିକ ଅନିଶ୍ଚିତତା ସତ୍ତ୍ୱେ ଭାରତୀୟ ଅର୍ଥନୀତି ସ୍ଥିରତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବା ସହିତ ସୁସ୍ଥ ମାଇକ୍ରୋ ଅର୍ଥନୈତିକ ମୌଳିକତା ବଜାୟ ରଖିଛି
୨୦୨୩-୨୪ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ଭାରତର ବାସ୍ତବ ଜିଡିପି ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାର ୭.୩ ପ୍ରତିଶତ ରହିବ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି
୨୦୨୫-୨୬ ସୁଦ୍ଧା ଆର୍ଥିକ ନିଅଣ୍ଟ କୁ ୪.୫ ପ୍ରତିଶତରୁ କମ୍ କରିବାକୁ ଭାରତ ଆର୍ଥିକ ସୁଦୃଢ଼ୀକରଣ ପଥରେ ଜାରି ରଖିଛି
ଆସନ୍ତା ବର୍ଷ ପାଇଁ ପୁଞ୍ଜି ବ୍ୟୟ ବରାଦ ୧୧.୧ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୧୧,୧୧,୧୧୧ କୋଟି ଟଙ୍କା ରେ ପହଞ୍ଚିଛି
01 FEB 2024 12:53PM by PIB Bhubaneswar
କୋଭିଡ୍-୧୯ ମହାମାରୀ ସମୟରେ ପ୍ରତିକୂଳ ଭୂ-ରାଜନୈତିକ ବିକାଶ ଏବଂ ସଂପ୍ରସାରିତ ଆର୍ଥିକ ପଦକ୍ଷେପର ଅନିଶ୍ଚିତତା ସତ୍ତ୍ୱେ, ଭାରତୀୟ ଅର୍ଥନୀତି ସ୍ଥିରତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛି ଏବଂ ସୁସ୍ଥ ବୃହତ୍ ଅର୍ଥନୈତିକ ମୌଳିକତା ବଜାୟ ରଖିଛି। ୨୦୨୩-୨୪ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷର ଜାତୀୟ ଆୟର ପ୍ରଥମ ଅଗ୍ରୀମ ଆକଳନ ଅନୁଯାୟୀ ଭାରତର ବାସ୍ତବ ଜିଡିପି ୭.୩ ପ୍ରତିଶତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହେବ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି। ମ୍ୟାକ୍ରୋ-ଇକୋନୋମିକ୍ ଫ୍ରେମୱାର୍କ ଷ୍ଟେଟମେଣ୍ଟ ୨୦୨୪-୨୫ରେ ଏହା କୁହାଯାଇଛି।
ଉପଭୋକ୍ତା ଏବଂ ନିବେଶ ପାଇଁ ଦୃଢ଼ ଘରୋଇ ଚାହିଦା, ପୁଞ୍ଜି ବ୍ୟୟ ଉପରେ ସରକାରଙ୍କ ନିରନ୍ତର ଗୁରୁତ୍ୱ ୨୦୨୩-୨୪ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷର ପ୍ରଥମ ତ୍ରୟମାସରେ ଜିଡିପିର ପ୍ରମୁଖ ଚାଳକ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରାଯାଏ। ଯୋଗାଣ ଦିଗରେ, ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ସେବା କ୍ଷେତ୍ର ୨୦୨୩-୨୪ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷର ପ୍ରଥମ ତ୍ରୟମାସରେ ପ୍ରାଥମିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଚାଳକ ଥିଲା। ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରମୁଖ ଉନ୍ନତ ଏବଂ ଉଦୀୟମାନ ବଜାର ଅର୍ଥନୀତି ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ସର୍ବାଧିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାସଲ କରିଛି। ଆଇଏମଏଫ ଅନୁଯାୟୀ ବଜାର ବିନିମୟ ହାରରେ ଭାରତ ୨୦୨୭ରେ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାରରେ ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତି ରେ ପରିଣତ ହେବାର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି । ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ବିଶ୍ୱ ଅଭିବୃଦ୍ଧିରେ ଭାରତର ଅବଦାନ ୨୦୦ ବେସିସ୍ ପଏଣ୍ଟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି।
ବିଗତ ୪ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପୁଞ୍ଜି ବ୍ୟୟ ବ୍ୟୟବରାଦରେ ବ୍ୟାପକ ହ୍ରାସ ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ଉପରେ ବ୍ୟାପକ ପ୍ରଭାବ ପକାଇଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥ ଓ କର୍ପୋରେଟ୍ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ନିର୍ମଳା ସୀତାରମଣ ଆସନ୍ତା ବର୍ଷ ପାଇଁ ପୁଞ୍ଜି ବ୍ୟୟ ବ୍ୟୟ ବ୍ୟୟ କୁ ୧୧.୧ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି କରି ୧୧,୧୧,୧୧୧ କୋଟି ଟଙ୍କା କରିବାକୁ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି। ଏହା ଜିଡିପିର ୩.୪ ପ୍ରତିଶତ ହେବ ବୋଲି ଆଜି ସଂସଦରେ ୨୦୨୪-୨୫ ଅନ୍ତରୀଣ ବଜେଟ୍ ଉପସ୍ଥାପନ କରିବା ଅବସରରେ ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି। ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଗତିକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ୨୦୨୩-୨୪ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ସେମାନଙ୍କ ର ପୁଞ୍ଜି ବ୍ୟୟ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ୫୦ ବର୍ଷର ସୁଧମୁକ୍ତ ଋଣ ବାବଦରେ ୧.୩ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଆବଣ୍ଟନ କରିଛନ୍ତି। ଚଳିତ ବର୍ଷ ଏହି ଯୋଜନା ଜାରି ରହିବ ବୋଲି ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି।
୨୦୧୪-୨୩ ସମୟକୁ ଏଫଡିଆଇ ପ୍ରବାହର ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଯୁଗ ବୋଲି ଅଭିହିତ କରି ଶ୍ରୀମତୀ ସୀତାରମଣ ଗୃହକୁ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରବାହ ୨୦୦୫-୧୪ ତୁଳନାରେ ଦୁଇଗୁଣ ଥିଲା, ଯାହାର ପରିମାଣ ୫୯୬ ବିଲିୟନ ଡଲାର ଥିଲା । ନିରନ୍ତର ବିଦେଶୀ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ଆମର ବିଦେଶୀ ସହଯୋଗୀମାନଙ୍କ ସହ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ଚୁକ୍ତି ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରୁଛୁ।
ଅର୍ଥନୈତିକ ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ଭାରତର ବାହ୍ୟ ସ୍ଥିତିରେ ଉନ୍ନତି, ବିଶେଷକରି ଚଳିତ ଖାତା ନିଅଣ୍ଟରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ହ୍ରାସ ଏବଂ ଆରାମଦାୟକ ବୈଦେଶିକ ମୁଦ୍ରା ଭଣ୍ଡାର ବଫର୍ ଯୋଗୁଁ ପୁଞ୍ଜି ପ୍ରବାହର ପୁନରୁଦ୍ଧାର ଫଳରେ ୨୦୨୩-୨୪ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ଭାରତୀୟ ଟଙ୍କାରେ ସ୍ଥିରତା ଆସିଛି। ଏହାବ୍ୟତୀତ ଭାରତରେ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ଚାପ ମୁଖ୍ୟତଃ ସରକାରଙ୍କ ସକ୍ରିୟ ଯୋଗାଣ ପଦକ୍ଷେପ ଯୋଗୁଁ ହ୍ରାସ ପାଇଛି ବୋଲି ମାକ୍ରୋ-ଇକୋନୋମିକ୍ ଫ୍ରେମୱାର୍କ ବିବୃତି ୨୦୨୪-୨୫ରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଛି।
ଭାରତୀୟ ଅର୍ଥନୀତିର ଆର୍ଥିକ ସ୍ଥିତି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ୨୦୨୪-୨୫ରେ ବିତ୍ତୀୟ ନିଅଣ୍ଟ ଜିଡିପିର ୫.୧ ପ୍ରତିଶତ ହେବ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି। ୨୦୨୫-୨୬ ସୁଦ୍ଧା ବିତ୍ତୀୟ ନିଅଣ୍ଟ କୁ ୪.୫ ପ୍ରତିଶତରୁ କମ୍ କରିବା ପାଇଁ ୨୦୨୧-୨୨ ବଜେଟ୍ ଭାଷଣରେ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଥିବା ବିତ୍ତୀୟ ସୁଦୃଢ଼ୀକରଣ ପଥରେ ଆମେ ଜାରି ରଖିଛୁ। ଏହି ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଅନୁଯାୟୀ, ୨୦୨୩-୨୪ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ଜିଡିପି ତୁଳନାରେ ବିତ୍ତୀୟ ନିଅଣ୍ଟ ୫.୮ ପ୍ରତିଶତ ରହିବ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି, ଯାହା କି ୨୦୨୩-୨୪ ବର୍ଷର ବିଇ ୫.୯ ପ୍ରତିଶତ ତୁଳନାରେ କମ୍ ବୋଲି ମଧ୍ୟମ କାଳୀନ ଆର୍ଥିକ ନୀତି ସହ ବିତ୍ତୀୟ ନୀତି ରଣନୀତି ବିବୃତିରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଛି।
ଆର୍ଥିକ ସୂଚକାଙ୍କ - ଜିଡିପିର ପ୍ରତିଶତ ହିସାବରେ ରୋଲିଂ ଟାର୍ଗେଟ
(ଉତ୍ସ: ମଧ୍ୟମ କାଳୀନ ଆର୍ଥିକ ନୀତି ତଥା ଆର୍ଥିକ ନୀତି କୌଶଳ ବିବୃତି)
୨୦୨୪-୨୫ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ପାଇଁ କୌଶଳଗତ ପ୍ରାଥମିକତା:
ସରକାରଙ୍କ ବିତ୍ତୀୟ ନୀତି ଆଭିମୁଖ୍ୟ ହେଉଛି ଘରୋଇ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ବାହ୍ୟ ଝଟକା ପ୍ରତି ଅଧିକ ସହନଶୀଳ କରିବା ଏବଂ ସାମଗ୍ରିକ ଅର୍ଥନୈତିକ ସନ୍ତୁଳନ ଉପରେ ଆପୋଷ ବୁଝାମଣା ନକରି ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥନୈତିକ ମାନ୍ଦାବସ୍ଥାର ବିପଦକୁ ହ୍ରାସ କରିବା । ସରକାରଙ୍କ ୨୦୨୪-୨୫ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ର ଆର୍ଥିକ ରଣନୀତି ନିମ୍ନଲିଖିତ ବ୍ୟାପକ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଉପରେ ଆଧାରିତ:
ଯଦି ଅପ୍ରତ୍ୟାଶିତ ଝଟକାକୁ ସହିବା ପାଇଁ ଅଧିକ ସମାବେଶୀ, ସ୍ଥାୟୀ ଏବଂ ଅଧିକ ସହନଶୀଳ ଘରୋଇ ଅର୍ଥନୀତି ଆଡକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେବା;
ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶର ଗତିକୁ ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ପୁଞ୍ଜି ବ୍ୟୟ ଦିଗରେ ବର୍ଦ୍ଧିତ ସମ୍ବଳକୁ ବ୍ୟବହାର କରିବା ଏବଂ ଆବଣ୍ଟନ କରିବା;
ପୁଞ୍ଜି ବ୍ୟୟ ପାଇଁ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରୟାସକୁ ସମର୍ଥନ କରି ସାର୍ବଜନୀନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବୃଦ୍ଧି ଦିଗରେ ଆର୍ଥିକ ସଂଘବାଦର ସାମଗ୍ରିକ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଜାରି ରଖିବା;
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗତି ଶକ୍ତିର ନୀତିକୁ ଗ୍ରହଣ କରି ଦେଶରେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡିକର ସମନ୍ୱିତ ଏବଂ ସମନ୍ୱିତ ଯୋଜନା ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଅନ୍ତୁ;
ନାଗରିକମାନଙ୍କର ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ସ୍ଥାୟୀ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ପାନୀୟ ଜଳ, ଗୃହ ନିର୍ମାଣ, ପରିମଳ, ସବୁଜ ଶକ୍ତି, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ଶିକ୍ଷା, କୃଷି, ଗ୍ରାମ୍ୟ ଉନ୍ନୟନ ଇତ୍ୟାଦି ପ୍ରମୁଖ ଉନ୍ନୟନମୂଳକ କ୍ଷେତ୍ର ରେ ବ୍ୟୟକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବା;
ଏସଏନଏ/ ଟିଏସଏ ସିଷ୍ଟମ ଇତ୍ୟାଦି ବ୍ୟବହାର କରି ସମ୍ବଳର ଜଷ୍ଟ-ଇନ୍-ଟାଇମ୍ ରିଲିଜ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ନଗଦ ପରିଚାଳନାର ଫଳପ୍ରଦତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ।