ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ସଂସଦର ବଜେଟ୍ ଅଧିବେଶନ ଆରମ୍ଭରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବକ୍ତବ୍ୟ
31 JAN 2024 11:33AM by PIB Bhubaneswar
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ନୂତନ ସଂସଦ ଭବନରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ପ୍ରଥମ ଅଧିବେଶନ ଶେଷରେ ଏହି ସଂସଦ ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସମ୍ମାନଜନକ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିଲା ଏବଂ ସେହି ନିଷ୍ପତ୍ତି ଥିଲା ନାରୀ ଶକ୍ତି ବନ୍ଦନ ଆଇନ । ଏହା ସହିତ ଜାନୁଆରୀ ୨୬ ତାରିଖରେ ମଧ୍ୟ ଆମ ଦେଶ ନାରୀ ଶକ୍ତି, ନାରୀ ଶକ୍ତିର ବୀରତ୍ୱ ଏବଂ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପଥରେ ନାରୀ ଶକ୍ତିର ସଂକଳ୍ପକୁ ଅନୁଭବ କରିଛି । ଆଜି ବଜେଟ ଅଧିବେଶନ ଆରମ୍ଭ ହେଉଛି । ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଦ୍ରୌପଦୀ ମୁର୍ମୁଙ୍କ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ଏବଂ ଆସନ୍ତାକାଲି ନିର୍ମଳା ସୀତାରମଣଙ୍କ ଅନ୍ତରୀଣ ବଜେଟ୍ ଏକ ପ୍ରକାରରେ ନାରୀ ଶକ୍ତିର ସାକ୍ଷାତକାରର ପର୍ବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୁଁ ଆଶା କରୁଛି ଯେ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସଭିଏଁ, ସଂସଦରେ ନିଜ ନିଜ କାମକୁ ଭଲ ଭାବରେ କରିଛନ୍ତି । କିନ୍ତୁ ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ କହିବି ଯେ ଯେଉଁମାନେ ଅଭ୍ୟାସଗତ ଭାବରେ ହଟ୍ଟଗୋଳ କରିଛନ୍ତି, ଯେଉଁମାନେ ଅଭ୍ୟାସଗତ ଭାବରେ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧକୁ କ୍ଷୁର୍ଣ୍ଣ କରିଛନ୍ତି, ଏଭଳି ସମସ୍ତ ସ୍ୱୀକୃତିପ୍ରାପ୍ତ ସାଂସଦମାନେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଆତ୍ମସମୀକ୍ଷା କରିବେ ଯେ ସେମାନେ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଯାହା କରିଛନ୍ତି, ସେ ସମ୍ପର୍କରେ ସେମାନଙ୍କ ସଂସଦୀୟ ନିର୍ବାଚନ ମଣ୍ଡଳୀର ୧୦୦ ଲୋକଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ପଚାରିବା ଉଚିତ୍ । ଏଭଳି ହୋହଲ୍ଲା କରିଥିବା ସାଂସଦ ମାନଙ୍କର ନାମ କାହାରି ମନେ ନଥିବ। କିନ୍ତୁ ଯଦି ବିରୋଧର ସ୍ୱର ତୀବ୍ର ହୁଏ, ସମାଲୋଚନା ତୀବ୍ର ହୁଏ, ଯେଉଁମାନେ ଗୃହରେ ଉତ୍ତମ ଚିନ୍ତାଧାରା ଦ୍ୱାରା ଗୃହକୁ ଲାଭ ଦେଇଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କୁ ଜନ ସାଧାରଣ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ମନେ ରଖିବେ।
ଆଗାମୀ ଦିନରେ ମଧ୍ୟ ଗୃହର ଆଲୋଚନାକୁ କେହି ଦେଖିଲେ ତାଙ୍କ ପ୍ରତିଟି ଶବ୍ଦ ଇତିହାସର ସାକ୍ଷୀ ଭାବେ ପ୍ରତିଫଳିତ ହେବ। ସେଥିପାଇଁ ଯେଉଁମାନେ ପ୍ରତିବାଦ କରିଛନ୍ତି ଓ ନିଜର ବୁଦ୍ଧି ଏବଂ ପ୍ରତିଭା ଦେଖାଇଛନ୍ତି, ସେମାନେ ଦେଶର ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥ ପ୍ରତି ଚିନ୍ତା ପ୍ରକଟ କରିଛନ୍ତି, ସେମାନେ ଆମ ବିରୋଧରେ ତୀବ୍ର ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି, ଏହା ସତ୍ତ୍ୱେ ମୁଁ ନିଶ୍ଚୟ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ଦେଶର ଏକ ବଡ଼ ବର୍ଗ, ଗଣତନ୍ତ୍ର ପ୍ରେମୀ, ସମସ୍ତେ ଏହି ଆଚରଣକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିବେ। କିନ୍ତୁ ଯେଉଁମାନେ କେବଳ ନକାରାତ୍ମକତା, ଘୃଣ୍ୟ, ଖରାପ ଆଚରଣ ଦେଖାଇଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କୁ କେହି ମନେ ରଖିବେ ନାହିଁ। କିନ୍ତୁ ଏବେ ଏହା ବଜେଟ୍ ଅଧିବେଶନର ଅବସର, ଅନୁତାପର ଏକ ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ରହିଛି, କିଛି ଭଲ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ରହିଛି, ତେଣୁ ମୁଁ ଏଭଳି ସମସ୍ତ ମାନ୍ୟବର ସାଂସଦମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିବି ଯେ ଆପଣମାନେ ଏହି ସୁଯୋଗକୁ ହାତଛଡ଼ା କରନ୍ତୁ ନାହିଁ, ଶ୍ରେଷ୍ଠ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରନ୍ତୁ, ଦେଶର ହିତରେ ନିଜର ସର୍ବୋତ୍ତମ ଚିନ୍ତାଧାରା ଗୃହକୁ ଦିଅନ୍ତୁ ଏବଂ ଦେଶକୁ ଉତ୍ସାହ ଓ ଆତ୍ମବିଶ୍ବାସରେ ଭରି ଦିଅନ୍ତୁ। ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ, ଆପଣ ଜାଣନ୍ତି ଯେତେବେଳେ ନିର୍ବାଚନ ସମୟ ପାଖେଇ ଆସୁଛି, ସାଧାରଣତଃ ପୂର୍ଣ୍ଣାଙ୍ଗ ବଜେଟ୍ ଉପସ୍ଥାପନ କରାଯାଏ ନାହିଁ, ଆମେ ମଧ୍ୟ ସେହି ପରମ୍ପରାକୁ ଅନୁସରଣ କରିବୁ ଏବଂ ନୂତନ ସରକାର ଗଠନ ପରେ ଆପଣଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ଏକ ପୂର୍ଣ୍ଣ ବଜେଟ୍ ଆଣିବୁ । ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ ନିର୍ମଳା ସୀତାରମଣ ଆସନ୍ତାକାଲି ଆମ ସଭିଙ୍କ ନିକଟରେ ଏହି ବଜେଟ୍ ଉପସ୍ଥାପନ କରିବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଦେଶ ପ୍ରତିଦିନ ପ୍ରଗତିର ନୂତନ ଶିଖର ଅତିକ୍ରମ କରି ଆଗକୁ ବଢୁଛି, ସର୍ବାଙ୍ଗୀନ ବିକାଶ ହେଉଛି, ଏହି ଯାତ୍ରା ଲୋକଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦରେ ଜାରି ରହିବ । ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ସହିତ, ପୁଣି ଥରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୋର ରାମ-ରାମ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s remarks at the beginning of the Budget Session of Parliament
31 JAN 2024 11:33AM by PIB Delhi
Friends,
Towards the conclusion of the inaugural session in this new Parliament building, a highly dignified decision was made - the Nari Shakti Vandan Adhiniyam. Subsequently, on January 26, the nation witnessed the strength, courage, and determination of women on the 'Kartavya Path'. Today, the guidance provided by President Droupadi Murmu ji at the commencement of this budget session and the Interim Budget to be presented by Nirmala Sitharaman exemplify the power of women. In essence, this is a celebration showcasing the strength of women.
Friends,
Over the past 10 years, each member of Parliament contributed in their own way. However, it is worth reflecting, especially for those MPs who have become accustomed to creating disruptions and habitually undermining democratic values. As they gather for the final session today, they should ponder what they have achieved in the last decade. If you ask 100 people in your parliamentary constituency, none will remember or even know the names of those who consistently created ruckus. Despite the sharpness of the opposition's voice and the severity of criticism, a significant portion of the public still remembers those who enriched the House with constructive ideas.
Even in the upcoming days, when people witness the discussions in the House, every uttered word by the members will be etched into the annals of history. Hence, despite the opposition, displays of intellectual prowess, concern for the common man's interests, or sharp reactions against us, I firmly believe that a substantial part of the country—comprising democracy enthusiasts and society at large—will appreciate such conduct. Conversely, individuals who contribute nothing but negativity, hooliganism, and mischief are seldom remembered. However, the current budget session presents an opportunity for redemption and leaving a positive impact. I urge all honourable MPs not to let this chance slip away, to act in the best interest of the country, contribute their most valuable ideas to the House, and infuse the nation with enthusiasm and excitement. As you know, traditionally, when elections are imminent, the complete budget is not presented. We will adhere to this tradition and present the full budget after the formation of the new government. This time, the country's Finance Minister, Nirmala Ji, will be presenting her budget tomorrow with some guiding points.
Friends,
I am confident that the country is consistently progressing, reaching new heights of development, and undergoing comprehensive and all-encompassing growth. A journey of inclusive development is underway. I hope this trajectory continues with the blessings of the public. With this belief, I conclude my speech. Ram-Ram to all of you.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.