প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
সংসদৰ বাজেট অধিৱেশনৰ আৰম্ভণিত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰদান কৰা মন্তব্যৰ পাঠ
31 JAN 2024 11:33AM by PIB Guwahati
বন্ধুসকল,
নতুন সংসদ ভৱনত অনুষ্ঠিত হোৱা প্ৰথমখন অধিৱেশনৰ শেষত এইখন সংসদে এটা অতি সন্মানজনক সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিছিল, আৰু সেই সিদ্ধান্তটো আছিল ‘নাৰীশক্তি বন্দন অধিনিয়ম’-ৰ। আৰু তাৰ পিছত যোৱা ২৬ জানুৱাৰীতো আমি দেখিছিলো নাৰী শক্তিৰ সামৰ্থ্য, নাৰী শক্তিৰ বীৰত্ব আৰু নাৰী শক্তিৰ সংকল্পক কৰ্তব্য পথত দেশখনে অনুভৱ কৰিলে। আৰু আজি বাজেট অধিৱেশন আৰম্ভ হৈছে, তেতিয়াও ৰাষ্ট্ৰপতি দ্ৰৌপাদী মুৰ্মুজীৰ মাৰ্গদৰ্শন আৰু কাইলৈ নিৰ্মলা সীতাৰমণজীয়ে উথ্থাপন কৰিব লগা অন্তৱৰ্তীকালীন বাজেটখনো এক প্ৰকাৰে মহিলা শক্তিৰ সাক্ষাৎকাৰৰে উৎসৱ।
বন্ধুসকল,
মই আশা কৰোঁ যে যোৱা ১০টা বছৰত যিয়েই যি পথকে নলওক কিয় সংসদত সকলোৱে তেওঁলোকৰ নিজ নিজ কাম সম্পাদন কৰিছিল। কিন্তু মই এই কথা নিশ্চিতভাৱেই ক'ম যে যিসকলে অভ্যাসগত ভাৱেই চিঞৰ-বাখৰ কৰাৰ অভ্যাস গঢ়ি তুলিছে, যিসকলে অভ্যাসগত ভাৱে গণতান্ত্ৰিক মূল্যবোধৰ অৱনমন কৰি আহিছে তেনে সকলো মাননীয় সাংসদে আজি যেতিয়া শেষখন অধিৱেশনত মিলিত হৈছে তেওঁলোকে নিশ্চিতভাৱেই আত্মসমীক্ষা কৰিব যে যোৱা ১০টা বছৰত তেওঁলোকে যি কৰিছিল তেওঁলোকৰ সংসদীয় সমষ্টিৰ ১০০ গৰাকী লোককো সুধিবচোন, যিসকলে এনে ধৰণৰ হুলস্থুল কৰিছিল, তেওঁলোকৰ কথা চাগে কাৰো মনতেই নাথাকিব, কোনেও হয়তো তেওঁলোকৰ নামটোকে নাজানিব। কিন্তু বিৰোধৰ কণ্ঠস্বৰ তীক্ষ্ণ হ'লেও, সমালোচনাৰ চোক তীক্ষ্ণ হ'লেও যিসকলে সদনক ভাল চিন্তাৰে লাভান্বিত কৰিছিল তেওঁলোকক বিশাল সংখ্যক জনতাই আজিও মনত ৰাখিব।
আগন্তুক দিনবোৰতো যেতিয়া কোনোবাই সদনৰ আলোচনা চাব তেওঁলোকৰ প্ৰতিটো শব্দ ইতিহাসৰ সাক্ষ্য হিচাপে উন্মোচিত হ'ব। আৰু সেয়েহে যিসকলে বিৰোধিতা কৰিছিল, কিন্তু তেওঁলোকৰ বুদ্ধি আৰু প্ৰতিভা প্ৰদৰ্শিত কৰিছিল, তেওঁলোকে দেশৰ সাধাৰণ মানুহৰ স্বাৰ্থৰ প্ৰতি চিন্তা প্ৰদৰ্শিত কৰিছিল, তেওঁলোকে আমাৰ বিৰুদ্ধে তীব্ৰ প্ৰতিক্ৰিয়াও হয়তো দেখুৱাইছিল, তথাপিও, মই বিশ্বাস কৰো যে দেশৰ এক বৃহৎ অংশই, গণতন্ত্ৰ প্ৰেমীয়ে, সকলোৱে এই আচৰণক চাগে প্ৰশংসাই কৰিব। কিন্তু যিসকলে কেৱল নেতিবাচকতা, হৈ-চৈ, দুষ্ট আচৰণৰ পৰাকাষ্ঠা প্ৰদৰ্শন কৰিছিল, তেওঁলোকক কোনোবাইযে মনত পেলাব তাৰ আশা ক্ষীণ। কিন্তু এতিয়া এয়া হৈছে বাজেট অধিৱেশনৰ উপলক্ষ, হয়তো অনুতাপৰো এক উপলক্ষ, কিছু ভাল পদচিহ্ন এৰি যোৱাৰো এক সুযোগ, সেয়ে মই এনে সকলো সন্মানীয় সাংসদক অনুৰোধ কৰিম যে আপোনালোকে এই সুযোগটো হাতচাৰা হ'বলৈ নিদিব, ভালৰো ভাল প্ৰদৰ্শন কৰক, দেশৰ স্বাৰ্থত আপোনালোকৰ সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ ধাৰণাসমূহৰ লাভ সদনক প্ৰদান কৰাৰ লগতে দেশখনক উৎসাহ আৰু উদ্দীপণাৰে ভৰাই তোলক। মই নিশ্চিত, আপোনালোকেতো জানেই যে যেতিয়া নিৰ্বাচনৰ সময় কাষ চাপি আহে, তেতিয়া সাধাৰণতে সম্পূৰ্ণ বাজেট উথ্থাপন কৰা নহয়, আমিও একে পৰম্পৰাকে অনুসৰণ কৰিম আৰু নতুন চৰকাৰ গঠনৰ পিছত আপোনালোকৰ সন্মুখত পূৰ্ণ বাজেট উথ্থাপনৰ দিহা কৰিম। এইবেলি এক দিকদৰ্শী কথা সাৰোগত কৰি দেশৰ বিত্ত মন্ত্ৰী নিৰ্মলা সীতাৰমণে কাইলৈ আমাৰ সকলোৰে সন্মুখত তেওঁৰ বাজেট উপস্থাপন কৰিব।
বন্ধুসকল,
মই নিশ্চিত যে দেশখনে প্ৰতিদিনে প্ৰগতিৰ নতুন নতুন উচ্চতা অতিক্ৰম কৰি আগবাঢ়িছে, সৰ্বাঙ্গীন উন্নয়ন হৈছে, সৰ্বাঙ্গীন উন্নয়ন হৈ আছে, সৰ্বসমাৱেশী উন্নয়ন হৈ আছে, এই যাত্ৰা জনসাধাৰণৰ আশীৰ্বাদত অব্যাহত থাকিব। এই বিশ্বাসেৰেই আকৌ এবাৰ আপোনালোক সকলোকে মোৰ ৰাম-ৰাম জনাইছো।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s remarks at the beginning of the Budget Session of Parliament
31 JAN 2024 11:33AM by PIB Delhi
Friends,
Towards the conclusion of the inaugural session in this new Parliament building, a highly dignified decision was made - the Nari Shakti Vandan Adhiniyam. Subsequently, on January 26, the nation witnessed the strength, courage, and determination of women on the 'Kartavya Path'. Today, the guidance provided by President Droupadi Murmu ji at the commencement of this budget session and the Interim Budget to be presented by Nirmala Sitharaman exemplify the power of women. In essence, this is a celebration showcasing the strength of women.
Friends,
Over the past 10 years, each member of Parliament contributed in their own way. However, it is worth reflecting, especially for those MPs who have become accustomed to creating disruptions and habitually undermining democratic values. As they gather for the final session today, they should ponder what they have achieved in the last decade. If you ask 100 people in your parliamentary constituency, none will remember or even know the names of those who consistently created ruckus. Despite the sharpness of the opposition's voice and the severity of criticism, a significant portion of the public still remembers those who enriched the House with constructive ideas.
Even in the upcoming days, when people witness the discussions in the House, every uttered word by the members will be etched into the annals of history. Hence, despite the opposition, displays of intellectual prowess, concern for the common man's interests, or sharp reactions against us, I firmly believe that a substantial part of the country—comprising democracy enthusiasts and society at large—will appreciate such conduct. Conversely, individuals who contribute nothing but negativity, hooliganism, and mischief are seldom remembered. However, the current budget session presents an opportunity for redemption and leaving a positive impact. I urge all honourable MPs not to let this chance slip away, to act in the best interest of the country, contribute their most valuable ideas to the House, and infuse the nation with enthusiasm and excitement. As you know, traditionally, when elections are imminent, the complete budget is not presented. We will adhere to this tradition and present the full budget after the formation of the new government. This time, the country's Finance Minister, Nirmala Ji, will be presenting her budget tomorrow with some guiding points.
Friends,
I am confident that the country is consistently progressing, reaching new heights of development, and undergoing comprehensive and all-encompassing growth. A journey of inclusive development is underway. I hope this trajectory continues with the blessings of the public. With this belief, I conclude my speech. Ram-Ram to all of you.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.