शिक्षा मन्त्रालय
परीक्षा पे चर्चाका लागि रेकर्ड 1 करोड पञ्जिकरण
29 जनवरी, 2024 को दिन नयाँ दिल्लीको भारत मण्डपममा परीक्षा पे चर्चा आयोजित गरिनेछ
पञ्जिकरणका लागि अनलाइन बहुविकल्प प्रश्नोत्तर (एमसीक्यु) प्रतियोगिता 12 जनवरी, 2024 सम्म माइगभमा लाइभ रहनेछ
देशभरीका विद्यार्थी कार्यक्रममा भाग लिन र प्रधानमन्त्रीसँग संवाद गर्नका लागि उत्सुक
05 JAN 2024 2:18PM by PIB Gangtok
प्रधानमन्त्री नरेन्द्र मोदीको स्कूले विद्यार्थी, शिक्षक अनि अभिभावकसँग संवाद कार्यक्रम “परीक्षा पे चर्चा” 2024 को सातौं संस्करणक लागि अहिलेसम्म माइगभ पोर्टलमा 1 करोडभन्दा धेरै पञ्जिकरण दर्ता गरिएको छ। यसले देशभरी विद्यार्थीहरूबीच व्यापक उत्साह दर्शाउँदछ। यस विशिष्ट कार्यक्रममा भाग लिन र प्रधानमन्त्रीसँग संवाद गर्नका लागि विद्यार्थीहरूमा बढो उत्साह रहेको छ।
प्रधानमन्त्री नरेन्द्र मोदीले यस अनौठो कार्यक्रम - “परीक्षा पे चर्चा” को परिकल्पना गरेका हुन्, जसमा देशभरीका साथसाथै विदेशबाट पनि विद्यार्थी, अभिभावक अनि शिक्षकसे परीक्षा अनि स्कूलपछिको जीवनसित सम्बन्धित चिन्तामाथि चर्चा गर्नका लागि उनीसँग संवाद गर्दछन्। यो कार्यक्रम शिक्षा मन्त्रालयको स्कूले शिक्षा एवं साक्षरता विभागले गत 6 वर्षदेखि सफलतापूर्वक आयोजित गर्दैआएको छ।
यस वर्ष कार्यक्रम 29 जनवरी, 2024 को बिहान 11 बजे नयाँ दिल्लीको आइटीपीओ, प्रगति मैदानको भारत मण्डपममा नगर भवन प्रारूपमा आयोजित गरिनेछ। कार्यक्रममा करिब 4000 प्रतिभागीले प्रधानमन्त्रीसँग संवाद गर्नेछन्। प्रत्येक राज्य अनि केन्द्र शासित प्रदेशबाट दुईजना विद्यार्थी अनि एक शिक्षक तथा कला उत्सव एवं वीर गाथा प्रतियोगिताका विजेयाहरूलाई मुख्य कार्यक्रममा विशेष अतिथिका रूपमा आमन्त्रित गरिनेछ।
प्रतियोगितामा भाग लिनका लागि 6 देखि बाह्रौं श्रेणीका विद्यार्थी, शिक्षक अनि अभिभावकका लागि अनलाइन बहुविकल्प प्रश्नोत्तर प्रतियोगिता 11 दिसम्बर, 2023 देखि 12 जनवरी, 2024 बीच माइगभ पोर्टलमा लाइभ छ। 5 जनवरी, 2024 सम्म 90 लाखभन्दा धेरै विद्यार्थी, 8 लाखभन्दा धेरै शिक्षक अनि करिब 2 लाख अभिभावकले पञ्जिकरण गराइसकेका छन्।
परीक्षा पे चर्चा युवाहरूका लागि तनाउमुक्त वातावरण बनाउनका लागि प्रधानमन्त्री नरेन्द्र मोदीको नेतृत्त्वमा ठूलो आन्दोलन “एक्जाम वारियर्स”को अंश हो। यो एउटा यस्तो आन्दोलन हो, जुन प्रधानमन्त्री नरेन्द्र मोदीको विद्यार्थी, अभिभावक, शिक्षक अनि समाजलाई एक साथ ल्याउने प्रयासबाट प्रेरित छ, ताकि यस्तो परिवेशलाई बढावा दिनसकियोस्, जहाँ प्रत्येक बालकको अद्वितीय व्यक्तित्त्वको उत्सव मनाइयोस्, प्रोत्साहित गरियोस् अनि आत्मा-अभिव्यक्तिको अनुमति प्राप्त होस्। प्रधानमन्त्री नरेन्द्र मोदीको सर्वाधिक बिक्ने पुस्तक “एक्जाम वारियर्स”ले यस पहललाई प्रोत्साहित गरिरहेको छ।
12 जनवरी (विवेकानन्दको जन्म दिवस), 2024 अर्थात् युवा दिवसदेखि शुरु भएर 23 जनवरी (सुभाषचन्द्र बोसको जन्म दिवस), 2024 सम्म मुख्य कार्यक्रमको अग्रदूतका रूपमा, स्कूल स्तरमा विभिन्न गतिविधि आयोजन गरिनेछ, जसमा म्याराथन दौड, सङ्गीत प्रतियोगिता जस्ता आनन्ददायक सिक्ने गतिविधि सामेल रहनेछ। यसमा मीम प्रतियोगिता, सडक नाटक, छात्र-एङ्कर-छात्र-अतिथि चर्चा आदि सामेल रहनेछ। अन्तिम दिन, 23 जनवरी, 2024 को दिन अर्थात नेताजी सुभाषचन्द्र बोसको जयन्तीमा देशभरीको 500 जिल्लामा चित्रकला प्रतियोगिता आयोजित गरिनेछ। यसका लागि चन्द्रयान, भारतको खेल सफलता आदि विषय सामेल रहनेछ, जसले परीक्षा कसरी जीवनको उत्सव हुनसक्दछ भन्ने दर्शाउँदछ।
करिब 2050 प्रतिभागीको चयन माइगभ पोर्टलमा प्रश्नहरूको आधारमा गरिनेछ। उनीहरूलाई विशेष परीक्षा पे चर्चा किट प्रदान गरिनेछ, जसमा हिन्दी अनि अङ्ग्रेजीमा प्रधानमन्त्रीद्वारा लिखित पुस्तक एक्जाम वारियर्स अनि प्रमाण पत्र सामेल रहनेछ।

Ministry of Education
Record 1 crore registrations for Pariksha Pe Charcha 2024
PPC2024 to be held on 29 January, 2024 at Bharat Mandapam, New Delhi
Online MCQ competition for registration live on MyGov till 12 January 2024
Extensive enthusiasm among students nationwide, eager to participate in event and interact with the Prime Minister
05 JAN 2024 2:18PM by PIB Delhi
The 7th edition of Prime Minister Shri Narendra Modi’s Interaction Programme with school students, teachers and parents "Pariksha Pe Charcha 2024” has recorded, till today, a massive over 1 crore registration on the MyGov portal. This shows the extensive enthusiasm among students nationwide, eager to participate in this distinctive event and interact with the Prime Minister.
Prime Minister Shri Narendra Modi conceptualized this unique interactive program - Pariksha Pe Charcha (PPC) - wherein students, parents, and teachers from across the nation and also from overseas interact with him to discuss anxieties related to examinations and life after school. This event was organized successfully for the last six years by the Department of School Education & Literacy, Ministry of Education.
This year, the programme will be held on 29 January 2024, from 11 am onwards in a town-hall format at Bharat Mandapam, ITPO, Pragati Maidan, New Delhi. Nearly 4000 participants will be interacting with the Prime Minister in the programme. Two students and a teacher from each of the States and UTs and winners of the Kala Utsav and the Veer Gatha competition may be invited as special guests for the main event.
The online MCQ competition is live on the MyGov portal between 11th December 2023 to 12th January 2024 for students of classes 6th to 12th, Teachers, and Parents to participate in the contest. As of 5th January 2024, over 90 lakh students, more than 8 lakh teachers and around 2 Lakh parents have registered so far.
Pariksha Pe Charcha is part of the larger movement - ‘Exam Warriors’ - led by Prime Minister Narendra Modi, to create a stress-free atmosphere for youngsters.
It is a movement that is driven by Prime Minister Narendra Modi's efforts to bring together students, parents, teachers and the society to foster an environment where the unique individuality of each child is celebrated, encouraged and allowed to express itself fully. Inspiring this movement is Prime Minister Narendra Modi's pathbreaking, bestselling book 'Exam Warriors'.
With this in mind, as a precursor to the main event, starting from 12th January 2024, i.e. Youth Day, till 23rd January 2024, a bouquet of activities shall be organized at school level which will include joyful learning activities like marathon run, music competition, meme competition, nukkad natak, student-anchor-Student-guest discussions, etc. On the last day, 23rd January 2024 i.e. birth anniversary of Netaji Subhash Chandra Bose Jayanti, a Painting Competition shall be organized in 500 districts across the country. The topics shall include Chandrayan, the sporting success of India, etc. – which show-case how examinations can be an Utsav of Life.
About 2050 participants shall be selected on the basis of their Questions on the MyGov portal and will be presented with a special Pariksha Pe Charcha kit comprising of Exam Warriors book in Hindi and English, written by the Prime Minister, and a certificate.