ମାନବ ସମ୍ବଳ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପରୀକ୍ଷା ପେ ଚର୍ଚ୍ଚା ୨୦୨୪ ପାଇଁ ରେକର୍ଡ ୧ କୋଟି ପଞ୍ଜୀକରଣ
ପରୀକ୍ଷା ପେ ଚର୍ଚ୍ଚା ୨୦୨୪, ଜାନୁଆରୀ ୨୯, ୨୦୨୪ରେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଭାରତ ମଣ୍ଡପମଠାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ
ପଞ୍ଜୀକରଣ ପାଇଁ ଅନଲାଇନ୍ ଏମସିକ୍ୟୁ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ୧୨ ଜାନୁଆରୀ ୨୦୨୪ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମାଇଗଭରେ ଉପଲବ୍ଧ
ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବ୍ୟାପକ ଉତ୍ସାହ
କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବା ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରିବାକୁ ଆଗ୍ରହୀ
05 JAN 2024 2:18PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ସହ ସ୍କୁଲ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ, ଶିକ୍ଷକ ଓ ଅଭିଭାବକଙ୍କ ଆଲୋଚନା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ସପ୍ତମ ସଂସ୍କରଣ "ପରୀକ୍ଷା ପେ ଚର୍ଚ୍ଚା ୨୦୨୪" ପାଇଁ ଆଜି ସୁଦ୍ଧା ମାଇଗଭ ପୋର୍ଟାଲରେ ୧ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ପଞ୍ଜିକରଣ ରେକର୍ଡ କରାଯାଇଛି । ଏହା ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ ଏହି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରିବାକୁ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଆଗ୍ରହୀ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବ୍ୟାପକ ଉତ୍ସାହ ରହିଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଏହି ଅନନ୍ୟ ଆଲୋଚନା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ - ପରୀକ୍ଷା ପେ ଚର୍ଚ୍ଚା (ପିପିସି)ର ପରିକଳ୍ପନା କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ, ଅଭିଭାବକ ଏବଂ ଶିକ୍ଷକମାନେ ଏବଂ ବିଦେଶରୁ ମଧ୍ୟ ତାଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରି ପରୀକ୍ଷା ଏବଂ ସ୍କୁଲ ପରବର୍ତ୍ତୀ ଜୀବନ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଚିନ୍ତା ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରନ୍ତି । ଶିକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ବିଦ୍ୟାଳୟ ଶିକ୍ଷା ଓ ସାକ୍ଷରତା ବିଭାଗ ପକ୍ଷରୁ ଗତ ୬ ବର୍ଷ ଧରି ସଫଳତାର ସହ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇ ଆସୁଛି।
ଚଳିତ ବର୍ଷ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଜାନୁଆରୀ ୨୯, ୨୦୨୪ ପୂର୍ବାହ୍ନ ୧୧ଟାରୁ ଭାରତ ମଣ୍ଡପମ୍, ଆଇଟିପିଓ, ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ପ୍ରଗତି ମଇଦାନରେ ଟାଉନ୍ ହଲ୍ ଫର୍ମାଟରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପାଖାପାଖି ୪୦୦୦ ପ୍ରତିଯୋଗୀ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରିବେ। ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରୁ ୨ ଜଣ କରି ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଓ ଜଣେ କରି ଶିକ୍ଷକ ଏବଂ କଳା ଉତ୍ସବ ଓ ବୀର ଗାଥା ପ୍ରତିଯୋଗିତାର ବିଜେତାଙ୍କୁ ମୁଖ୍ୟ ଅତିଥି ଭାବେ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରାଯିବ।
୧୧ ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୩ରୁ ଜାନୁଆରୀ ୧୨, ୨୦୨୪ ମଧ୍ୟରେ ଷଷ୍ଠରୁ ଦ୍ୱାଦଶ ଶ୍ରେଣୀ ର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ, ଶିକ୍ଷକ ଏବଂ ଅଭିଭାବକମାନେ ଏହି ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବା ପାଇଁ ଅନଲାଇନ ଏମସିକ୍ୟୁ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ମାଇଗଭ ପୋର୍ଟାଲରେ ସିଧାପ୍ରସାରଣ ହେବ । ଜାନୁଆରୀ ୫, ୨୦୨୪ ସୁଦ୍ଧା ୯୦ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ, ୮ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଶିକ୍ଷକ ଏବଂ ପ୍ରାୟ ୨ ଲକ୍ଷ ଅଭିଭାବକ ପଞ୍ଜୀକରଣ କରିସାରିଲେଣି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ବରେ ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ପାଇଁ ଚାପମୁକ୍ତ ବାତାବରଣ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ 'ପରୀକ୍ଷା ପେ ଚର୍ଚ୍ଚା' ନାମକ ବୃହତ ଅଭିଯାନର ଏକ ଅଂଶ।
ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ, ଅଭିଭାବକ, ଶିକ୍ଷକ ଏବଂ ସମାଜକୁ ଏକାଠି କରି ଏପରି ଏକ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ଏହି ଆନ୍ଦୋଳନ ଯେଉଁଠାରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଶିଶୁର ଅନନ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱକୁ ପାଳନ କରାଯାଏ, ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଏ ଏବଂ ନିଜକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ପ୍ରକାଶ କରିବାକୁ ଅନୁମତି ଦିଆଯାଏ । ଏହି ଅଭିଯାନକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଉଛି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ସବୁଠାରୁ ଚର୍ଚ୍ଚିତ ପୁସ୍ତକ 'ଏକଜାମ୍ ୱାରିୟର୍ସ'।
ଏହାକୁ ମନରେ ରଖିବା ସହିତ ମୁଖ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ୧୨ ଜାନୁଆରୀ ୨୦୨୪, ଯୁବ ଦିବସରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇ ୨୩ ଜାନୁଆରୀ ୨୦୨୪ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିଦ୍ୟାଳୟ ସ୍ତରରେ ଏକ ଏକାଧିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରାଯିବ ଯେଉଁଥିରେ ମାରାଥନ ଦୌଡ଼, ସଙ୍ଗୀତ ପ୍ରତିଯୋଗିତା, ମେମେ ପ୍ରତିଯୋଗିତା, ନୁକ୍କଡ ନାଟକ, ଛାତ୍ର-ଆଙ୍କର-ଛାତ୍ର-ଅତିଥି ଆଲୋଚନା ଇତ୍ୟାଦି ଆନନ୍ଦଦାୟକ ଶିକ୍ଷଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହେବ। ୨୩ ଜାନୁଆରୀ ୨୦୨୪ ଅର୍ଥାତ୍ ନେତାଜୀ ସୁଭାଷ ଚନ୍ଦ୍ର ବୋଷଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀ ଅବସରରେ ଦେଶର ୫୦୦ ଟି ଜିଲ୍ଲାରେ ଚିତ୍ରାଙ୍କନ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଆୟୋଜନ କରାଯିବ । ଏହି ବିଷୟଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଚନ୍ଦ୍ରାୟନ, ଭାରତର କ୍ରୀଡ଼ା ସଫଳତା ଇତ୍ୟାଦି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହେବ - ଯେଉଁଥିରେ ପରୀକ୍ଷା କିପରି ଜୀବନର ଏକ ଉତ୍ସବ ହୋଇପାରିବ ତାହା ଦର୍ଶାଯିବ ।
ମାଇଗଭ ପୋର୍ଟାଲରେ ଥିବା ପ୍ରଶ୍ନ ଆଧାରରେ ପ୍ରାୟ ୨୦୫୦ ଜଣ ପ୍ରତିଯୋଗୀଙ୍କୁ ଚୟନ କରାଯିବ ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଲିଖିତ ହିନ୍ଦୀ ଓ ଇଂରାଜୀରେ ଏକ୍‍ଜାମ ଓ୍ବାରିୟର୍ସ ପୁସ୍ତକ କୁ ନେଇ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପରୀକ୍ଷା ପେ ଚର୍ଚ୍ଚା କିଟ୍ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ ।

Ministry of Education
Record 1 crore registrations for Pariksha Pe Charcha 2024
PPC2024 to be held on 29 January, 2024 at Bharat Mandapam, New Delhi
Online MCQ competition for registration live on MyGov till 12 January 2024
Extensive enthusiasm among students nationwide, eager to participate in event and interact with the Prime Minister
05 JAN 2024 2:18PM by PIB Delhi
The 7th edition of Prime Minister Shri Narendra Modi’s Interaction Programme with school students, teachers and parents "Pariksha Pe Charcha 2024” has recorded, till today, a massive over 1 crore registration on the MyGov portal. This shows the extensive enthusiasm among students nationwide, eager to participate in this distinctive event and interact with the Prime Minister.
Prime Minister Shri Narendra Modi conceptualized this unique interactive program - Pariksha Pe Charcha (PPC) - wherein students, parents, and teachers from across the nation and also from overseas interact with him to discuss anxieties related to examinations and life after school. This event was organized successfully for the last six years by the Department of School Education & Literacy, Ministry of Education.
This year, the programme will be held on 29 January 2024, from 11 am onwards in a town-hall format at Bharat Mandapam, ITPO, Pragati Maidan, New Delhi. Nearly 4000 participants will be interacting with the Prime Minister in the programme. Two students and a teacher from each of the States and UTs and winners of the Kala Utsav and the Veer Gatha competition may be invited as special guests for the main event.
The online MCQ competition is live on the MyGov portal between 11th December 2023 to 12th January 2024 for students of classes 6th to 12th, Teachers, and Parents to participate in the contest. As of 5th January 2024, over 90 lakh students, more than 8 lakh teachers and around 2 Lakh parents have registered so far.
Pariksha Pe Charcha is part of the larger movement - ‘Exam Warriors’ - led by Prime Minister Narendra Modi, to create a stress-free atmosphere for youngsters.
It is a movement that is driven by Prime Minister Narendra Modi's efforts to bring together students, parents, teachers and the society to foster an environment where the unique individuality of each child is celebrated, encouraged and allowed to express itself fully. Inspiring this movement is Prime Minister Narendra Modi's pathbreaking, bestselling book 'Exam Warriors'.
With this in mind, as a precursor to the main event, starting from 12th January 2024, i.e. Youth Day, till 23rd January 2024, a bouquet of activities shall be organized at school level which will include joyful learning activities like marathon run, music competition, meme competition, nukkad natak, student-anchor-Student-guest discussions, etc. On the last day, 23rd January 2024 i.e. birth anniversary of Netaji Subhash Chandra Bose Jayanti, a Painting Competition shall be organized in 500 districts across the country. The topics shall include Chandrayan, the sporting success of India, etc. – which show-case how examinations can be an Utsav of Life.
About 2050 participants shall be selected on the basis of their Questions on the MyGov portal and will be presented with a special Pariksha Pe Charcha kit comprising of Exam Warriors book in Hindi and English, written by the Prime Minister, and a certificate.