ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଜାନୁଆରୀ ୨୦-୨୧ରେ ତାମିଲନାଡୁର ଏକାଧିକ ମନ୍ଦିର ପରିଦର୍ଶନ କରିବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ତିରୁଚିରାପଲ୍ଲୀସ୍ଥିତ ଶ୍ରୀ ରଙ୍ଗନାଥସ୍ୱାମୀ ମନ୍ଦିର ପରିଦର୍ଶନ କରିବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ; ଏହି ମନ୍ଦିରରେ କାମ୍ବା ରାମାୟଣମ ପାଠ କରୁଥିବା ପଣ୍ଡିତମାନଙ୍କୁ ଶୁଣିବେ
ଶ୍ରୀ ଅରୁଲମିଗୁ ରାମନାଥସ୍ୱାମୀ ମନ୍ଦିର ପରିଦର୍ଶନ କରିବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ; ଏକାଧିକ ଭାଷାରେ ରାମାୟଣର ଜପ ଦେଖିବା ସହିତ ଭଜନ ସନ୍ଧ୍ୟାରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଧନୁଷକୋଡ଼ିସ୍ଥିତ କୋଥାଣ୍ଡରାମାସ୍ୱାମୀ ମନ୍ଦିର ପରିଦର୍ଶନ କରିବେ; ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ଆରିଚଲ ମୁନାଇ ଗସ୍ତ କରିବେ
18 JAN 2024 6:24PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଜାନୁଆରୀ ୨୦-୨୧,୨୦୨୪ ରେ ତାମିଲନାଡୁର ବିଭିନ୍ନ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମନ୍ଦିର ପରିଦର୍ଶନ କରିବେ।
ଜାନୁଆରୀ ୨୦ ତାରିଖ ପୂର୍ବାହ୍ନ ପ୍ରାୟ ୧୧ଟାରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାମିଲନାଡୁର ତିରୁଚିରାପଲ୍ଲୀସ୍ଥିତ ଶ୍ରୀ ରଙ୍ଗନାଥସ୍ୱାମୀ ମନ୍ଦିରରେ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯୋଗଦେବେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ମନ୍ଦିରରେ କାମ୍ବା ରାମାୟଣମର ଶବ୍ଦ ପାଠ କରୁଥିବା ବିଭିନ୍ନ ପଣ୍ଡିତମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଶୁଣିବେ।
ଏହାପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅପରାହ୍ନ ପ୍ରାୟ ୨ଟାରେ ରାମେଶ୍ୱରମରେ ପହଞ୍ଚି ଶ୍ରୀ ଅରୁଲମିଗୁ ରାମନାଥସ୍ୱାମୀ ମନ୍ଦିରରେ ଦର୍ଶନ ଓ ପୂଜାର୍ଚ୍ଚନା କରିବେ। ଗତ କିଛି ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଏକାଧିକ ମନ୍ଦିର ଗସ୍ତ ସମୟରେ ପାଳିତ ହେଉଥିବା ଅଭ୍ୟାସକୁ ଜାରି ରଖି, ଯେଉଁଥିରେ ସେ ବିଭିନ୍ନ ଭାଷାରେ (ଯେପରିକି ମରାଠୀ, ମାଲାୟାଲମ୍ ଏବଂ ତେଲୁଗୁ) ରାମାୟଣ ଜପ ରେ ଯୋଗ ଦିଅନ୍ତି, ଏହି ମନ୍ଦିରରେ ସେ 'ଶ୍ରୀ ରାମାୟଣ ପାରାୟଣ' ନାମକ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯୋଗ ଦେବେ । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ୮ଟି ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ପାରମ୍ପରିକ ମଣ୍ଡଳୀ ସଂସ୍କୃତ, ଅବଧି, କାଶ୍ମୀର, ଗୁରୁମୁଖୀ, ଆସାମୀ, ବଙ୍ଗଳା, ମୈଥିଲି ଏବଂ ଗୁଜରାଟୀ ରାମକାଥା (ଶ୍ରୀରାମଙ୍କ ଅଯୋଧ୍ୟା ଫେରିବାର ଘଟଣାକୁ ବର୍ଣ୍ଣନା କରି) ପାଠ କରିବେ। ଏହା ଭାରତୀୟ ସାଂସ୍କୃତିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଏବଂ ବନ୍ଧନ ସହିତ ସମାନ, ଯାହା 'ଏକ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ'ର ମୂଳରେ ରହିଛି । ଶ୍ରୀ ଅରୁଲମିଗୁ ରାମନାଥସ୍ୱାମୀ ମନ୍ଦିରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭଜନ ସନ୍ଧ୍ୟାରେ ଯୋଗଦେବେ, ଯେଉଁଠାରେ ସନ୍ଧ୍ୟାରେ ମନ୍ଦିର ପରିସରରେ ଏକାଧିକ ଭକ୍ତି ଗୀତ ଗାନ କରାଯିବ ।
ଜାନୁଆରୀ ୨୧ ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଧନୁଷକୋଡ଼ିସ୍ଥିତ କୋଥାଣ୍ଡାରାମାସ୍ୱାମୀ ମନ୍ଦିରରେ ଦର୍ଶନ ଓ ପୂଜା କରିବେ । ଧନୁଷକୋଡ଼ି ନିକଟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆରିଚାଲ ମୁନାଇ ପରିଦର୍ଶନ କରିବେ, ଯେଉଁଠାରୁ ରାମ ସେତୁ ନିର୍ମାଣ ହୋଇଥିଲା ବୋଲି କୁହାଯାଏ ।
ଶ୍ରୀ ରଙ୍ଗନାଥସ୍ୱାମୀ ମନ୍ଦିର
ତ୍ରିଚିର ଶ୍ରୀରଙ୍ଗମଠାରେ ଅବସ୍ଥିତ ଏହି ମନ୍ଦିର ଦେଶର ଅନ୍ୟତମ ପ୍ରାଚୀନ ମନ୍ଦିର ପରିସର ଏବଂ ପୁରାଣ ଏବଂ ସଙ୍ଗମ ଯୁଗ ଗ୍ରନ୍ଥ ସମେତ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରାଚୀନ ଗ୍ରନ୍ଥରେ ଏହାର ଉଲ୍ଲେଖ ରହିଛି । ଏହା ଏହାର ସ୍ଥାପତ୍ୟ ମହିମା ଏବଂ ଏହାର ଅନେକ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ଗୋପୁରମ୍ ପାଇଁ ପ୍ରସିଦ୍ଧ । ଏଠାରେ ପୂଜା ପାଉଥିବା ମୁଖ୍ୟ ଦେବତା ହେଉଛନ୍ତି ଭଗବାନ ବିଷ୍ଣୁଙ୍କ ଏକ ରୂପ ଶ୍ରୀ ରଙ୍ଗନାଥ ସ୍ୱାମୀ । ବୈଷ୍ଣବ ଶାସ୍ତ୍ରରେ ଏହି ମନ୍ଦିରରେ ପୂଜା ପାଉଥିବା ମୂର୍ତ୍ତି ଏବଂ ଅଯୋଧ୍ୟା ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ ରହିଛି । ବିଶ୍ୱାସ କରାଯାଏ ଯେ ଶ୍ରୀରାମ ଏବଂ ତାଙ୍କ ପୂର୍ବପୁରୁଷମାନେ ବିଷ୍ଣୁଙ୍କ ଯେଉଁ ମୂର୍ତ୍ତିକୁ ପୂଜା କରୁଥିଲେ ତାହାକୁ ସେ ଲଙ୍କା ନେବା ପାଇଁ ବିଭୀଷଣଙ୍କୁ ଦେଇଥିଲେ । ବାଟରେ ଏହି ମୂର୍ତ୍ତିକୁ ଶ୍ରୀରଙ୍ଗମ୍ ରେ ସ୍ଥାପିତ କରାଯାଇଥିଲା।
ମହାନ ଦାର୍ଶନିକ ତଥା ସନ୍ଥ ଶ୍ରୀ ରାମାନୁଜାଚାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଏହି ମନ୍ଦିରର ଇତିହାସ ସହିତ ଗଭୀର ଭାବରେ ଜଡ଼ିତ । ଏହାବ୍ୟତୀତ, ଏହି ମନ୍ଦିରରେ ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ଥାନ ରହିଛି - ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ପ୍ରସିଦ୍ଧ କାମ୍ବା ରାମାୟଣମ୍ ପ୍ରଥମେ ତାମିଲ କବି କାମ୍ବା ରାମାୟଣମ୍ କୁ ଏହି ପରିସରର ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସ୍ଥାନରେ ସାର୍ବଜନୀନ ଭାବରେ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ ।
ଶ୍ରୀ ଅରୁଲମିଗୁ ରାମନାଥସ୍ୱାମୀ ମନ୍ଦିର, ରାମେଶ୍ୱରମ୍
ଏହି ମନ୍ଦିରରେ ପୂଜା ପାଉଥିବା ମୁଖ୍ୟ ଦେବତା ହେଉଛନ୍ତି ଶ୍ରୀ ରାମନାଥସ୍ୱାମୀ, ଯାହା ଭଗବାନ ଶିବଙ୍କର ଏକ ରୂପ ଅଟେ । ଏହି ମନ୍ଦିରର ମୁଖ୍ୟ ଲିଙ୍ଗ ଶ୍ରୀରାମ ଓ ମାତା ସୀତାଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସ୍ଥାପନ ଓ ପୂଜା ପାଉଥିଲେ ବୋଲି ସାଧାରଣରେ ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି । ଏହି ମନ୍ଦିରରେ ସବୁଠାରୁ ଲମ୍ବା ମନ୍ଦିର କରିଡର ରହିଛି, ଯାହା ଏହାର ସୁନ୍ଦର ସ୍ଥାପତ୍ୟ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରସିଦ୍ଧ । ଏହା ଚାରି ଧାମ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ - ବଦ୍ରିନାଥ, ଦ୍ୱାରକା, ପୁରୀ ଏବଂ ରାମେଶ୍ୱରମ । ଏହା ମଧ୍ୟ ୧୨ଟି ଜ୍ୟୋତିର୍ଲିଙ୍ଗ ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ ।
କୋଠଣ୍ଡରାମାସ୍ୱାମୀ ମନ୍ଦିର, ଧନୁଷକୋଡ଼ି
ଏହି ମନ୍ଦିରଶ୍ରୀ କୋଠଣ୍ଡାରାମା ସ୍ୱାମୀଙ୍କୁ ସମର୍ପିତ । କୋଠଣ୍ଡାରାମା ନାମର ଅର୍ଥ ଧନୁ ସହିତ ରାମ । ଏହା ଧନୁଷକୋଡି ନାମକ ଏକ ସ୍ଥାନରେ ଅବସ୍ଥିତ । କୁହାଯାଏ, ଏଠାରେ ବିଭୀଷଣ ପ୍ରଥମେ ଶ୍ରୀରାମଙ୍କୁ ଭେଟି ଆଶ୍ରୟ ମାଗିଥିଲେ। କେତେକ କିମ୍ବଦନ୍ତୀରେ ଏହା ମଧ୍ୟ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ଏହି ସ୍ଥାନରେ ଶ୍ରୀରାମ ବିଭୀଷଣର ରାଜ୍ୟାଭିଷେକ ପରିଚାଳନା କରିଥିଲେ ।

Prime Minister's Office
PM to visit multiple temples in Tamil Nadu on 20-21 January
PM to visit Sri Ranganathaswamy Temple in Tiruchirappalli; to listen scholars reciting verses from the Kamba Ramayanam in this temple
PM to visit Sri Arulmigu Ramanathaswamy Temple; witness the chanting of the Ramayana in multiple languages and participate in Bhajan Sandhya
PM to also visit Kothandaramaswamy Temple, Dhanushkodi; PM to also visit Arichal Munai
18 JAN 2024 6:24PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will visit various significant temples in Tamil Nadu on 20-21 January, 2024.
On 20th January, at around 11 AM, Prime Minister will participate in a programme at Sri Ranganathaswamy Temple in Tiruchirappalli, Tamil Nadu. Prime Minister will also listen to various scholars reciting verses from the Kamba Ramayanam in this temple.
Thereafter, Prime Minister will reach Rameswaram at around 2 PM and perform Darshan and Pooja in Sri Arulmigu Ramanathaswamy Temple. Continuing the practice being observed during Prime Minister’s visit to multiple temples in the last few days, wherein he attends Ramayana chanting in various languages (such as Marathi, Malayalam and Telugu), in this temple, he will attend a programme - ‘Shri Ramayana Paryana’. In the programme, eight different traditional Mandalis will recite the Sanskrit, Awadhi, Kashmiri, Gurumukhi, Assamese, Bengali, Maithili, and Gujarati Ramkathas (recounting the episode of Shri Rama’s return to Ayodhya). This is in line with Bharatiya cultural ethos & bonding, which is at the core of ‘Ek Bharat Shreshtha Bharat’. In Sri Arulmigu Ramanathaswamy Temple, Prime Minister will also participate in Bhajan Sandhya, where multiple devotional songs would be sung at the temple complex in the evening.
On 21st January, Prime Minister will perform Darshan and Pooja at Kothandaramaswamy Temple, Dhanushkodi. Near Dhanushkodi, Prime Minister will also visit Arichal Munai, which is said to be the place from where the Ram Setu was built.
Sri Ranganathaswamy Temple
Located in Srirangam, Trichy, the temple is one of the most ancient temple complexes in the country and finds mention in various ancient texts including the Puranas and the Sangam era texts. It is famous for its architectural grandeur and its numerous iconic gopurams. The main deity worshipped here is Sri Ranganatha Swamy, a reclining form of Bhagwaan Vishnu. Vaishnava scriptures mention the connection between the idol worshipped in this temple and Ayodhya. It is believed that the image of Vishnu which used to be worshipped by Sri Rama and his ancestors was given by him to Vibhishana to take it to Lanka. On the way, this idol was fixed in Srirangam.
Sri Ramanujacharya, the great philosopher and saint, is also deeply associated with this temple’s history. Moreover, there are various important places in this temple – for example, the famous Kamba Ramayanam was first presented publicly by the Tamil poet Kamban in a particular place in this complex.
Sri Arulmigu Ramanathaswamy Temple, Rameshwaram
The main deity worshipped in this temple is Sri Ramanathaswamy, which is a form of Bhagwan Shiva. It is a widely held belief that the main lingam in this temple was installed and worshipped by Sri Rama and Mata Sita. The temple contains one of the longest temple corridor, which is also famous for its beautiful architecture. It is one among the Char Dhams – Badrinath, Dwarka, Puri and Rameshwaram. It is also one among the 12 Jyotirlingas.
Kothandaramaswamy Temple, Dhanushkodi
This temple is dedicated to Sri Kothandarama Swamy. The name Kothandarama, means Rama with the bow. It is located in a place called Dhanushkodi. It is said that this is where Vibhishana first met Sri Rama and asked him for refuge. Some legends also say that this is the place where Sri Rama conducted the coronation of Vibhishana.