ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭିଡିଓ ବାର୍ତ୍ତା ଜରିଆରେ ଆଈ ଶ୍ରୀ ସୋନାଲ ମାତାଙ୍କ ଜନ୍ମ ଶତବାର୍ଷିକୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
"ଚରଣ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ପାଇଁ ଶ୍ରଦ୍ଧା, ଶକ୍ତି, ରୀତିନୀତି ଏବଂ ପରମ୍ପରାର କେନ୍ଦ୍ର ହେଉଛି ମଧଡା ଧାମ"
ଶ୍ରୀ ସୋନାଲ ମାତାଙ୍କ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଶକ୍ତି, ମାନବିକ ଶିକ୍ଷା ଓ ତପସ୍ୟା ତାଙ୍କ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱରେ ଏକ ଚମତ୍କାର ଦିବ୍ୟ ଆକର୍ଷଣ ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲା ଯାହା ଆଜି ବି ଅନୁଭବ କରାଯାଇପାରିବ
"ସୋନାଲ ମା'ଙ୍କ ସମଗ୍ର ଜୀବନ ଜନକଲ୍ୟାଣ, ଦେଶ ଓ ଧର୍ମ ସେବା ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଥିଲା
"ଦେଶାତ୍ମବୋଧକ ଗୀତ ହେଉ ଅବା ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଉପଦେଶ, ଚରଣ ସାହିତ୍ୟ ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଆସିଛି"
ଯେଉଁମାନେ ସୋନାଲ ମାତାଙ୍କ ଠାରୁ ରାମାୟଣର କାହାଣୀ ଶୁଣିଥିଲେ ସେମାନେ ଏହାକୁ କେବେ ଭୁଲି ପାରିନଥିଲେ
13 JAN 2024 12:08PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଭିଡିଓ ବାର୍ତ୍ତା ମାଧ୍ୟମରେ ସୋନାଲ ମାତାଙ୍କ ଜନ୍ମ ଶତବାର୍ଷିକୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି ।
ସଭାକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପବିତ୍ର ପୌଷ ମାସରେ ଆଈ ଶ୍ରୀ ସୋନାଲ ମା'ଙ୍କ ଜନ୍ମ ଶତବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ସେ ସୋନାଲ ମାତାଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ପାଇଁ କୃତଜ୍ଞତା ଜ୍ଞାପନ କରିବା ସହିତ ଏହି ପବିତ୍ର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସହିତ ଜଡିତ ହେବା ଏକ ସୌଭାଗ୍ୟର ବିଷୟ । ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ସମଗ୍ର ଚରଣ ସମାଜ ଏବଂ ସମସ୍ତ ପ୍ରଶାସକଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇବା ସହ କହିଥିଲେ, "ମାଧବ ଧାମ ଚରଣ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ପାଇଁ ଶ୍ରଦ୍ଧା, ଶକ୍ତି, ରୀତିନୀତି ଏବଂ ପରମ୍ପରାର କେନ୍ଦ୍ର। ମୁଁ ଶ୍ରୀ ଆଇଙ୍କ ପାଦ ଆଗରେ ପ୍ରଣାମ କରି ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରୁଛି।
ସୋନାଲ ମାତାଙ୍କ ତିନି ଦିନିଆ ଜନ୍ମଶତବାର୍ଷିକୀ ପର୍ବର ସ୍ମୃତି ଏବେ ବି ତାଜା ରହିଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭଗବତୀ ସ୍ୱରୂପା ସୋନାଲ ମା' ଏହି କଥାର ଏକ ଜୀବନ୍ତ ଉଦାହରଣ ଯେ ଭାରତ କେବେ ବି କୌଣସି ଯୁଗରେ ମହାନ୍ ଆତ୍ମାରୁ ବଞ୍ଚିତ ହୋଇନାହିଁ । ଗୁଜରାଟ ଏବଂ ସୌରାଷ୍ଟ୍ର ବିଶେଷ କରି ମହାନ ସନ୍ଥ ଏବଂ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱଙ୍କ ଭୂମି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଅନେକ ସାଧୁ ଏବଂ ମହାନ ଆତ୍ମା ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ସମଗ୍ର ମାନବ ଜାତି ପାଇଁ ନିଜର ଆଲୋକ ବିସ୍ତାର କରିଛନ୍ତି । ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ପବିତ୍ର ଗିର୍ନାର ହେଉଛି ଭଗବାନ ଦତ୍ତାତ୍ରେୟ ଏବଂ ଅଗଣିତ ସନ୍ଥଙ୍କ ସ୍ଥାନ । ସୌରାଷ୍ଟ୍ରର ଏହି ଅନନ୍ତ ସନ୍ଥ ପରମ୍ପରାରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଶ୍ରୀ ସୋନାଲ ମାତା ଆଧୁନିକ ଯୁଗ ପାଇଁ ଆଲୋକ ପରି ଥିଲେ । ତାଙ୍କର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଶକ୍ତି, ମାନବିକ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ତପସ୍ୟା ତାଙ୍କ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱରେ ଏକ ଚମତ୍କାର ଦିବ୍ୟ ଆକର୍ଷଣ ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲା ଯାହା ଆଜି ମଧ୍ୟ ଜୁନାଗଡ଼ ଏବଂ ମାଧଡାର ସୋନାଲ ଧାମରେ ଅନୁଭବ କରାଯାଇପାରେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ସୋନାଲ ମା'ଙ୍କ ସମଗ୍ର ଜୀବନ ଜନକଲ୍ୟାଣ, ଦେଶ ଓ ଧର୍ମ ସେବା ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଥିଲା ଯେଉଁଠାରେ ସେ ଭଗତ ବାପୁ, ବିନୋବା ଭାବେ, ରବିଶଙ୍କର ମହାରାଜ, କନଭାଇ ଲହେରୀ, କଲ୍ୟାଣ ସେଠଙ୍କ ଭଳି ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ସହ କାମ କରିଥିଲେ । ଚରଣ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ପଣ୍ଡିତମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ତାଙ୍କର ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସ୍ଥାନ ଥିଲା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଦିଗଦର୍ଶନ ଦେଇ ଅନେକ ଯୁବକଙ୍କ ଜୀବନରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଥିଲେ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ସମାଜ ପ୍ରତି ତାଙ୍କର ଅବଦାନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ସମାଜରେ ନିଶାମୁକ୍ତି ଦିଗରେ ତାଙ୍କର ଚମତ୍କାର କାର୍ଯ୍ୟ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସୋନାଲ ମାତା ସମାଜକୁ କୁପ୍ରଥାରୁ ରକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲେ ଏବଂ କଚ୍ଛର ଭୋୱାର ଗାଁରୁ ଏକ ବିରାଟ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ ଯେଉଁଥିରେ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରି ଏବଂ ପଶୁପକ୍ଷୀଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା କରି ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହେବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଥିଲା ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଏବଂ ସାମାଜିକ କାର୍ଯ୍ୟ ସହିତ ସୋନାଲ ମା ମଧ୍ୟ ଦେଶର ଏକତା ଏବଂ ଅଖଣ୍ଡତାର ଜଣେ ଦୃଢ଼ ରକ୍ଷକ ଥିଲେ ଏବଂ ବିଭାଜନ ସମୟରେ ଜୁନାଗଡ଼ ଭାଙ୍ଗିବା ପାଇଁ ଚାଲିଥିବା ଷଡ଼ଯନ୍ତ୍ର ବିରୋଧରେ ମା' ଚଣ୍ଡୀଙ୍କ ପରି ସେ ମଧ୍ୟ ଠିଆ ହୋଇଥିବା ବିଷୟରେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ।
"ଶ୍ରୀ ସୋନାଲ ମା' ଦେଶ ପ୍ରତି ଚରଣ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଅବଦାନର ଏକ ମହାନ ପ୍ରତୀକ", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ଶାସ୍ତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଏହି ସମାଜକୁ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସ୍ଥାନ ଏବଂ ସମ୍ମାନ ଦିଆଯାଇଛି । ଭାଗବତ ପୁରାଣ ଭଳି ପବିତ୍ର ଗ୍ରନ୍ଥରେ ଚରଣ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ଶ୍ରୀହରିଙ୍କ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ବଂଶଧର ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ ରହିଛି ବୋଲି ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି। ମା' ସରସ୍ୱତୀ ମଧ୍ୟ ଏହି ସମାଜକୁ ବିଶେଷ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେଇଛନ୍ତି। ତେଣୁ ଏହି ସମାଜରେ ଅନେକ ପଣ୍ଡିତ ଜନ୍ମ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ଏବଂ ପୂଜ୍ୟ ଥରନ ବାପୁ, ପୂଜ୍ୟ ଇସାର ଦାସ ଜୀ, ପିଙ୍ଗଲସୀ ବାପୁ, ପୂଜ୍ୟ କାଗ ବାପୁ, ମେରୁଭା ବାପୁ, ଶଙ୍କରଦାନ ବାପୁ, ଶମ୍ଭୁଦନ ଜୀ, ଭଜନିକ ନାରଣସ୍ୱାମୀ, ହେମୁଭାଇ ଗଡ଼ଭି, ପଦ୍ମଶ୍ରୀ କବି ବାପା ଏବଂ ପଦ୍ମଶ୍ରୀ ଭିଖୁଦନ ଗଡ଼ଭିଙ୍କ ସମେତ ଅନେକ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱଙ୍କ ଉଦାହରଣ ଦେଇଥିଲେ ଯେଉଁମାନେ ଚରଣ ସମାଜକୁ ସମୃଦ୍ଧ କରିଛନ୍ତି । ବିଶାଳ ଚରଣ ସାହିତ୍ୟ ଆଜି ବି ଏହି ମହାନ ପରମ୍ପରାର ପ୍ରମାଣ। ଦେଶାତ୍ମବୋଧକ ଗୀତ ହେଉ କିମ୍ବା ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଉପଦେଶ, ଚରଣ ସାହିତ୍ୟ ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଆସିଛି", ଶ୍ରୀ ସୋନାଲ ମା'ଙ୍କ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଭାଷଣ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯାହା ଏହାର ଏକ ବଡ଼ ଉଦାହରଣ । ପାରମ୍ପରିକ ପଦ୍ଧତିରେ ଶିକ୍ଷା ଗ୍ରହଣ କରିନଥିଲେ ମଧ୍ୟ ସଂସ୍କୃତ ଭଳି ଭାଷା ଉପରେ ତାଙ୍କର ଦୃଢ଼ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଥିଲା ଏବଂ ଶାସ୍ତ୍ର ବିଷୟରେ ତାଙ୍କର ଗଭୀର ଜ୍ଞାନ ଥିଲା ବୋଲି ସେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ। ଯେଉଁମାନେ ତାଙ୍କଠାରୁ ରାମାୟଣର କାହାଣୀ ଶୁଣିଥିଲେ, ସେମାନେ ଏହାକୁ କେବେ ବି ଭୁଲିପାରିବେ ନାହିଁ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି। ଜାନୁଆରୀ ୨୨ ତାରିଖରେ ଅଯୋଧ୍ୟାର ଶ୍ରୀରାମ ମନ୍ଦିରରେ ହେବାକୁ ଥିବା ପ୍ରାଣ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ସମାରୋହ ବିଷୟରେ ଜାଣିଲେ ସୋନାଲ ମାତାଙ୍କ ଖୁସିର କୌଣସି ସୀମା ରହିବ ନାହିଁ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜାନୁଆରୀ ୨୨ ତାରିଖ ପବିତ୍ର ଅବସରରେ ଶ୍ରୀରାମ ଜ୍ୟୋତି ପ୍ରଜ୍ୱଳନ କରିବାକୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ । ଗତକାଲିଠାରୁ ଦେଶରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ମନ୍ଦିରଗୁଡ଼ିକର ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନ କୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ପର୍ଶ କରି କହିଥିଲେ, ଆମକୁ ଏ ଦିଗରେ ମଧ୍ୟ ମିଳିତ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ, ଏଭଳି ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା ଶ୍ରୀ ସୋନାଲ ମା'ଙ୍କ ଖୁସି ବହୁଗୁଣିତ ହେବ।
ଅଭିଭାଷଣ ଶେଷ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଶ୍ରୀ ସୋନାଲ ମା'ଙ୍କ ପ୍ରେରଣା ଆମକୁ ଏକ ବିକଶିତ ଏବଂ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ରାଷ୍ଟ୍ର ଭାବରେ ଭାରତ ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ନୂତନ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରୁଛି । ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ରେ ଚରଣ ସମାଜର ଭୂମିକା କୁ ମଧ୍ୟ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ସମାଜରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରଖିବାକୁ ଚରଣ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, "ସୋନାଲ ମା' ଦେଇଥିବା ୫୧ଟି ଆଦେଶ ଚରଣ ସମାଜ ପାଇଁ ଦିଗ ମାର୍ଗଦର୍ଶକ। ସାମାଜିକ ସଦଭାବନାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ମାଧଡା ଧାମରେ ଚାଲିଥିବା ସଦବ୍ରତର ନିରନ୍ତର ଯଜ୍ଞକୁ ସେ ପ୍ରଶଂସା କରିବା ସହ ଭବିଷ୍ୟତରେ ଦେଶ ନିର୍ମାଣର ଏଭଳି ଅଗଣିତ ରୀତିନୀତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ଜାରି ରଖିବ ବୋଲି ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ।

Prime Minister's Office
PM addresses Aai Shree Sonal Mata’s Birth Centenary Program via video message
“Madhda Dham is the center of reverence, power, rituals and traditions for the Charan community”
“Shree Sonal Mata’s spiritual energy, humanitarian teachings and penance created a wonderful divine charm in her personality that can be felt even today”
“Sonal Maa's entire life was dedicated to public welfare, service to the country and religion”
“Be it patriotic songs or spiritual sermons, Charan literature has played an important role for centuries”
“Those who heard the story of Ramayana from Sonal Mata could never forget it”
13 JAN 2024 12:08PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed Sonal Mata's Birth Centenary Program via video message today.
Addressing the gathering, the Prime Minister said that the birth centenary of Aai Shree Sonal Maa is taking place in the holy month of Paush and it is a privilege to be associated with this sacred event as he expressed gratitude for the blessings of Sonal Mata. Prime Minister Modi congratulated the entire Charan Samaj and all the administrators on the occasion and said, “Madhda Dham is the center of reverence, power, rituals and traditions for the Charan community. I bow before the feet of Shree Aai and pay my obeisance.”
Underlining that the memories of the three-day birth centenary festival of Sonal Mata are still fresh, the Prime Minister said that Bhagwati Swarupa Sonal Maa was a living example of the fact that India has never been devoid of in carnate souls in any era. Noting that Gujarat and Saurashtra have especially been the land of great saints and personalities, PM Modi said that many saints and great souls have spread their light for the entire humanity in this region. He mentioned that the Holy Girnar has been the place of Lord Dattatreya and countless saints. In this eternal saint tradition of Saurashtra, the Prime Minister said, “Shree Sonal Mata was like a beacon of light for the modern era. Her spiritual energy, humanitarian teachings and penance created a wonderful divine charm in her personality that can be felt even today in Sonal Dham of Junagadh and Madhda.”
The Prime Minister said, “Sonal Maa's entire life was dedicated to public welfare, service to the country and religion where she worked with great people like Bhagat Bapu, Vinoba Bhave, Ravi Shankar Maharaj, Kanbhai Laheri, Kalyan Sheth.” PM Modi emphasized that she used to have a special place among the scholars of the Charan community and also changed the lives of many youths by giving them direction. Highlighting her contributions to society, the Prime Minister mentioned her wonderful work towards education and de-addiction in society. He said that Sonal Mata worked to save the society from evil practices and had started a huge pledge campaign from Vowar village of Kutch which emphasized becoming self-reliant by working hard and protecting the livestock.
Prime Minister Modi added that along with spiritual and social work, Sonal Ma was also a strong guardian of the unity and integrity of the country and informed about her standing up, just like Maa Chandi, against the conspiracies that were going on to break Junagadh during the time of partition.
“Shree Sonal Maa is a great symbol of the contributions of the Charan community to the country”, the Prime Minister said as he mentioned that this society has been given a special place and respect in India’s scriptures as well. He informed that sacred texts like Bhagwat Purana refer to the Charan community as the direct descendants of Shree Hari. Ma Saraswati has also given special blessings to this society. Therefore, the Prime Minister said, many scholars were born in this society and gave examples of Pujya Tharan Bapu, Pujya Isar Das Ji, Pingalshi Bapu, Pujya Kag Bapu, Merubha Bapu, Shankardan Bapu, Shambhudan Ji, Bhajanik Naranswami, Hemubhai Gadhvi, Padmashree Kavi Dad and Padmashree Bhikhudan Gadhvi and many such personalities who have enriched the Charan Samaj. “The vast Charan literature is still proof of this great tradition. Be it patriotic songs or spiritual sermons, Charan literature has played an important role for centuries”, the Prime Minister emphasized, referring to the powerful speech of Shree Sonal Maa which is a great example of this. He informed that although she never received education through traditional methods, she had a strong command over languages like Sanskrit and had a deep knowledge of the scriptures. “Those who heard the story of Ramayana from her could never forget it”, the Prime Minister remarked. Noting that Sonal Mata’s happiness would know no boundaries if she found out about the Pran Pratishtha ceremony to be held in Shree Ram Temple in Ayodhya on 22nd January, the Prime Minister urged everyone to light Shree Ram Jyoti on the auspicious occasion of 22nd January. The Prime Minister also touched upon the cleanliness campaign for temples in the country that began yesterday and said, “We have to work together in this direction also. I am sure, with such efforts, the happiness of Shree Sonal Maa will multiplied.”
Concluding the address, the Prime Minister said that the inspiration of Shree Sonal Maa gives us new energy to work towards India being a developed and self-reliant nation. He also noted the role of Charan society in achieving these goals. “The 51 commandments given by Sonal Maa are the direction guide for the Charan society”, the Prime Minister said urging the Charan community to continue working to create awareness in society. He appreciated the continuous Yagya of Sadavrata going on in Madhda Dham to strengthen social harmony and expressed confidence that Madhda Dham will continue to give impetus to countless such rituals of nation-building in the future.