প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না আই শ্রী সোনাল মাতাগী চহি চাম্মা শুবা মপোক কুমওনগী থৌরমদা ভিদিও মেসেজকী খুত্থাংদা ৱাফম খরা থমখ্রে
“মদ্ধা ধাম অসিদি চরন খুন্নাইগী লাইনিংবা, পাঙ্গল-শক্তি, ইরাৎ থৌনি অমসুং চৎনবীগী ময়োলনি”
“শ্রী সোনাল মাতাগী স্পিরিচুএল ইনর্জী, মীওইবা খুন্নাইগী মতাংদা তাকপীবা অমসুং পেনান্স তৌবগী মতৌনা মহাক্কী মওং-মতৌসিনা ঐখোয়না ঙসি ফাওবা ফাউবা ঙম্বা লাইগুম্না ফজবা মতৌ অসি শেমখিবনি”
“সোনাল মাতাগী মপুন্সি চুপ্পা অসি মীয়ামগী য়াইফ য়ুম্বাল, লৈবাক শেবা অমসুং ধর্মদা কত্থোখ্রবনি”
“লৈবাক নীংবা ঈশৈ ওইরো নত্ত্রগা স্পিরিচুএল সর্মন ওইরো, চরনগী লিতরেচরনা চহি চা কয়াদা মরু ওইবা থৌদাং কয়া লৌদুনা লাক্লি”
“সোনাল মাতানা রমায়নগী ৱারী লিবা হেক তারুরগদি কৈদৌনুংদা কাওবা ঙম্লোই”
13 JAN 2024 12:08PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা সোনাল মাতাগী চহি চাম্ম শুবা মপোক কুমওন্দা ঙসি ভিদিও মেসেজকী খুত্থাংদা ৱা ঙাঙখ্রে।
ঙসি তিনখিবা মীয়ামদা ৱা ঙাঙবদা, প্রধান মন্ত্রীনা আই শ্রী সোনাল মাগী চাম্ম শুবা মপোক কুমওনগী থৌরম অসি পাউশকী শেংলবা থা অসিদা পাংথোক্লি অমসুং মসিগুম্বা শেংলবা থৌরম অসিগা মরী লৈনবসিদা য়াম্না নুংঙাইবা পোকই হায়না ফোংদোক্লদুনা সোনাল মাতাগী থৌজাল ফংজবগী তৌবীমল খঙবা উৎখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা অপুনবা চরন খুন্নাই অমসুং থৌপুবশিংবু থৌরম অসিগী মনুংদা থাগৎখ্রে। “মদ্ধা ধাম অসিদি চরন খুন্নাইগী লাইনিংবা, পাঙ্গল-শক্তি, ইরাৎ থৌনি অমসুং চৎনবীগী ময়োলনি। ঐহাক্না শ্রী আইগী খুয়াখাদা কোক নোন্দুনা ইকায় খুম্নবা উৎচরি”, মহাক্না হায়খি।
সোনাল মাতাগী চাম্মা শুবা মপোক কুমওনগী নুমিৎ হুম্নিগী কুহ্মৈগী মতমশিংদু হৌজিকসু নীংশিংলি হায়না পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা ভগ্বতী স্বরুপা সোনাল মানা ভারত্তা য়ুগ খুদিংগী অথোইবা মীওই অদুম লৈখি হায়বসিগী অহিংবা খুদম অমনি হায়না ফোংদোকখি। গুজরাত অমসুং সৌরাস্ত্রা অসি শক্নাইরবা সন্ত অমসুং অথোইবা মীওই কয়াগী হৌরকফম ওই হায়না পল্লদুনা, পি.এম. মোদীনা সন্ত অমসুং অথোইবা মীওই কয়ানা মীওই খুন্নাইবু ঙালহনগদবা মঙাল অদু মফমসিদা শন্দোকখি হায়না ফোংদোকখি। শেংলবা গির্নার অসিদি ভগ্বান দত্তাত্রেয়া অমসুং মশিং থীঙমদ্রবা সন্ত কয়াগী লৈফম ওইদুনা লাক্লি হায়না মহাক্না হায়খি। সৌরাস্ত্রগী সন্তশিংগী ওইবা মসিগুম্বা লাইওইরবা চৎনবী অসিদা “শ্রী সোনাল মাতানা হৌজিক্কী মতমগী য়ুগ অসিগী মঙাল অমগুম্বনি। শ্রী সোনাল মাতাগী স্পিরিচুএল ইনর্জী, মীওইবা খুন্নাইগী মতাংদা তাকপীবা অমসুং পেনান্স তৌবগী মতৌনা মহাক্কী মওং-মতৌদা ঐখোয়না ঙসি জুনাগর অমসুং মদ্ধাগী সোনাল ধামশিংদা ফাউবা ঙম্লিবা লাইগুম্না ফজবা মতৌ অসি শেমখিবনি” হায়না হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “সোনাল মাতাগী মপুন্সি চুপ্পা অসি মীয়ামগী য়াইফ য়ুম্বাল, লৈবাক শেবা অমসুং ধর্মগীদমক্তা কত্থোকখি অমসুং মসিগী মনুংদা মহাক্না ভগৎ বাপু, বিনোবা ভাবে, রবি শঙ্কর মহারাজ, কানবাই লাহেরী, কলয়ান সেথকুম্বা শক্নাইরবা মীওইশিংগা থবক শুমিন্নখি”। চরন খুন্নাইগী স্কোলরশিংনা মহাকপু অখন্ননা ইকায় খুম্নরম্মি অমসুং নহা কয়া অমদা মাইকৈ তাক্তুনা মখোয়গী পুন্সিদা অহোংবা কয়াসু পুরকখিবনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা মিৎয়েং চঙখি। খুন্নাইদা শরুক তমখিবশিংগী মতাংদা হায়রদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্না খুন্নাইগী এজুকেসন অমসুং দি-এদিক্সনগী মতাংদা পাংথোকখিবা মশক নাইরবা থবক কয়া অমসু পনখি। ফত্তবা থবক কয়াদগী খুন্নাইবু কন্নবা সোনাল মাতানা থবক তৌখিবগা লোয়ননা কৎচকী ভোৱর খুঙ্গংদা মীয়াম্না শুবা নোম্বা কন্দুনা অমসুং শা-শনশিং ঙাক শেন্দুনা মরোমদোম লেপচবা ঙম্নবা হোৎনবদা অহেনবা মিৎয়েং চঙবা চাউরবা ৱাশক লৌবগী খোঙথাং অমসু মহাক্না হৌদোক্লমখি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা কুপ্না পাউদমখি।
সোনাল মাতানা স্পিরিচুএল অমসুং সোসিএল ৱর্ক কয়া তৌরম্বগা লোয়ননা লৈবাক্কী অমত্তা ওইবগী শক্তম ঙাকপগী মতাংদা মপাঙ্গল লৈনা লেপখিবগী ৱাফম্বু প্রধান মন্ত্রীনা পাউদম্লদুনা লৈবাক খ্বাইদোক্নবগী মতমদা জুনাগরবু কাইহন্নবা লৌতুনরকপগী মাইয়োক্তা মহাক্না ইমা চান্দীগুম্না লেপখিবগী মতাংদসু মখা তানা পাউদমখি।
“শ্রী সোনাল মাতা অসিদি চরন খুন্নাইনা লৈবাক অসিদা শরুক কয়া তম্লম্বশিংগী নীংথিরবা খুদম অমনি”, প্রধান মন্ত্রীনা ভারতকী স্কৃপচরশিংগী মতাংদা খুন্নাই অসিবু অখন্নবা থাক্তা থম্বীবা অমসুং ইকায় খুম্নবগী মতাংদা পল্লদুনা হায়খি। ভগ্বাত পুরানগুম্বা শেংলবা লাইরিকশিংদা চরন খুন্নাইবু শ্রী হরিগী হকথেংনবা চারোন শুরোন্নি হায়না পল্লি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। ইমা সরস্বতীনসু খুন্নাই অসিদা অখন্নবা থৌজালসু পীখি। খুন্নাই অসিদা শক্নাইরবা স্কোলর কয়া পোকখ্রে অমসুং মখোয়শিংগী মরক্তগী খুদম ওইনা পনবা য়াবদি, পুজা থরন বাপু, পুজ্য ইসার দাসজী, পিঙ্গালসী বাপু, পুজ্য কাগ বাপু, মেরুভা বাপু, শঙ্কর্দান বাপু, শম্বুধঞ্জী, ভজনিক নরানস্বামী, হেমুভাই গরভী, পদ্মশ্রী কবি দাদ অমসুং পদ্মশ্রী ভিখুদান গরভী অমসুং চরন খুন্নাইবু হেন্না মগুন লৈহনখিবা মখোয়গুম্বা মীওই কয়ানি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। “পাক-চাউরবা চরনগী লিতরেচর অসিনা হায়রিবা চৎনবী অসিগী খুদম ওইরি। লৈবাক নীংবগী ঈশৈ নত্ত্রগা স্পিরিচুএল সর্মন ওইরো, চরন লিতরেচরনা চহি চা কয়াদা অচৌবা থৌদাং য়াদুনা লাকখি”, ৱাফম অসিমক্কী মতিক চারবা খুদম অমসু ওইরিবা সোনাল মাতাগী শাফু লৈবা ৱারোলগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। সোনাল মাতানা চৎনবীগী খুত্থাংদা পীবা মহৈ-মশিং কৈদৌনুংদা ফংলক্ত্রবসু, মহাক্না সংস্কৃতকুম্বা লোল নীংথিনা খঙখি অমসুং স্কৃপচরশিংগী মতাংদসু অকুপ্পা লৌশিং লৈখি হায়না মহাক্না পাউদমখি। “মহাক্না রমায়নগী ৱারী লিবা তারুবশিংনা কৌদৌনুংদা কাওবা ঙম্নদে”, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। জনুৱারী 22দা অয়োধ্যাগী শ্রীরাম মন্দিরদা পাংথোক্কদৌরিবা প্রান প্রতিস্থাগী থৌরমগী মতাংদা মহাক্না করিগুম্বা খঙবা তারগদি মহাক্কী নুংঙাইবগী মতৌনা ঙমখৈ নাইরোই হায়না পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা জনুৱারী 22গী শেংলবা নুমিৎ অসিদা মীপুম খুদিংনা শ্রী রাম জ্যোতী থানবীনবা হায়খি। লৈবাক্কী লাইশঙশিংবু শেংদোক্তুনা লু-নান্না থম্বগী ঙরাংদগী হৌখিবা কেম্পেনগী মতাংদা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “ঐখোয়না মাইকৈ অসিদসু পুন্না হোৎনমিন্নবা তাবনি। মসিগুম্বা থৌওং কয়া অসিনা শ্রী সোনাল মাতাবু হেন্না হরাও নুংঙাইহনগনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ”।
প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী ৱারোল লোইশিনবা ওইনা, শ্রী সোনাল মাতাগী ইথিলনা ভারতনা চাউখৎপা অমসুং মরোমদোম লেপচবা ঙম্বা লৈবাক অমা ওইহন্নবা হোৎনরিবসিদা ঐখোয়দা অনৌবা পাঙ্গল অমসু হাপ্পীরি হায়খি। “সোনাল ইমানা পীবিরম্বা থৌদাং 51না চরন খুন্নাইগী লমজিং লমতাক্নি”, প্রধান মন্ত্রীনা চরন খুন্নাইনা খুন্নাইদা এৱিয়র্নেস শন্দোকপগী থবকশিং মখা তানা চত্থবীখো হায়রদুনা ফোংদোকখি। খুন্নাই নুংশি চান্ননা লৈবগী মতৌবু হেন্না খুমাং চাউশিলহন্নবগীদমক্তা মদ্ধা ধামদা লেপ্তনা পাংথোক্লিবা সদব্রতগী য়গ্যবু প্রধান মন্ত্রীনা থাগৎখি অমসুং লৈবাক শেম্বগীদমক্তা পাংথোক্লিবা মসিগুম্বা ইরাৎ থৌনী কয়াবু তুংগী মতমদা লেপ্তনা পাংথোক্নবা মদ্ধা ধাম্না ইথিল পীগনি হায়বগী থাজবা লৈ হায়না ফোংদোকখি।

Prime Minister's Office
PM addresses Aai Shree Sonal Mata’s Birth Centenary Program via video message
“Madhda Dham is the center of reverence, power, rituals and traditions for the Charan community”
“Shree Sonal Mata’s spiritual energy, humanitarian teachings and penance created a wonderful divine charm in her personality that can be felt even today”
“Sonal Maa's entire life was dedicated to public welfare, service to the country and religion”
“Be it patriotic songs or spiritual sermons, Charan literature has played an important role for centuries”
“Those who heard the story of Ramayana from Sonal Mata could never forget it”
13 JAN 2024 12:08PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed Sonal Mata's Birth Centenary Program via video message today.
Addressing the gathering, the Prime Minister said that the birth centenary of Aai Shree Sonal Maa is taking place in the holy month of Paush and it is a privilege to be associated with this sacred event as he expressed gratitude for the blessings of Sonal Mata. Prime Minister Modi congratulated the entire Charan Samaj and all the administrators on the occasion and said, “Madhda Dham is the center of reverence, power, rituals and traditions for the Charan community. I bow before the feet of Shree Aai and pay my obeisance.”
Underlining that the memories of the three-day birth centenary festival of Sonal Mata are still fresh, the Prime Minister said that Bhagwati Swarupa Sonal Maa was a living example of the fact that India has never been devoid of in carnate souls in any era. Noting that Gujarat and Saurashtra have especially been the land of great saints and personalities, PM Modi said that many saints and great souls have spread their light for the entire humanity in this region. He mentioned that the Holy Girnar has been the place of Lord Dattatreya and countless saints. In this eternal saint tradition of Saurashtra, the Prime Minister said, “Shree Sonal Mata was like a beacon of light for the modern era. Her spiritual energy, humanitarian teachings and penance created a wonderful divine charm in her personality that can be felt even today in Sonal Dham of Junagadh and Madhda.”
The Prime Minister said, “Sonal Maa's entire life was dedicated to public welfare, service to the country and religion where she worked with great people like Bhagat Bapu, Vinoba Bhave, Ravi Shankar Maharaj, Kanbhai Laheri, Kalyan Sheth.” PM Modi emphasized that she used to have a special place among the scholars of the Charan community and also changed the lives of many youths by giving them direction. Highlighting her contributions to society, the Prime Minister mentioned her wonderful work towards education and de-addiction in society. He said that Sonal Mata worked to save the society from evil practices and had started a huge pledge campaign from Vowar village of Kutch which emphasized becoming self-reliant by working hard and protecting the livestock.
Prime Minister Modi added that along with spiritual and social work, Sonal Ma was also a strong guardian of the unity and integrity of the country and informed about her standing up, just like Maa Chandi, against the conspiracies that were going on to break Junagadh during the time of partition.
“Shree Sonal Maa is a great symbol of the contributions of the Charan community to the country”, the Prime Minister said as he mentioned that this society has been given a special place and respect in India’s scriptures as well. He informed that sacred texts like Bhagwat Purana refer to the Charan community as the direct descendants of Shree Hari. Ma Saraswati has also given special blessings to this society. Therefore, the Prime Minister said, many scholars were born in this society and gave examples of Pujya Tharan Bapu, Pujya Isar Das Ji, Pingalshi Bapu, Pujya Kag Bapu, Merubha Bapu, Shankardan Bapu, Shambhudan Ji, Bhajanik Naranswami, Hemubhai Gadhvi, Padmashree Kavi Dad and Padmashree Bhikhudan Gadhvi and many such personalities who have enriched the Charan Samaj. “The vast Charan literature is still proof of this great tradition. Be it patriotic songs or spiritual sermons, Charan literature has played an important role for centuries”, the Prime Minister emphasized, referring to the powerful speech of Shree Sonal Maa which is a great example of this. He informed that although she never received education through traditional methods, she had a strong command over languages like Sanskrit and had a deep knowledge of the scriptures. “Those who heard the story of Ramayana from her could never forget it”, the Prime Minister remarked. Noting that Sonal Mata’s happiness would know no boundaries if she found out about the Pran Pratishtha ceremony to be held in Shree Ram Temple in Ayodhya on 22nd January, the Prime Minister urged everyone to light Shree Ram Jyoti on the auspicious occasion of 22nd January. The Prime Minister also touched upon the cleanliness campaign for temples in the country that began yesterday and said, “We have to work together in this direction also. I am sure, with such efforts, the happiness of Shree Sonal Maa will multiplied.”
Concluding the address, the Prime Minister said that the inspiration of Shree Sonal Maa gives us new energy to work towards India being a developed and self-reliant nation. He also noted the role of Charan society in achieving these goals. “The 51 commandments given by Sonal Maa are the direction guide for the Charan society”, the Prime Minister said urging the Charan community to continue working to create awareness in society. He appreciated the continuous Yagya of Sadavrata going on in Madhda Dham to strengthen social harmony and expressed confidence that Madhda Dham will continue to give impetus to countless such rituals of nation-building in the future.