প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
দশম ভাইব্ৰেণ্ট গুজৰাট বিশ্ব সন্মিলনত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ দৃষ্টিভংগীৰ শলাগ ল’লে বিশ্ব ব্যৱসায়িক মুৰব্বীসকলে
10 JAN 2024 12:28PM by PIB Guwahati
আজি গান্ধীনগৰ মহাত্মা মন্দিৰত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ভাইব্ৰেণ্ট গুজৰাট বিশ্ব সন্মিলন ২০২৪ৰ দশম সংস্কৰণ উদ্বোধন কৰে। এইবাৰৰ সন্মিলনৰ বিষয়বস্তু হৈছে ‘ভৱিষ্যতৰ দুৱাৰমুখ’ আৰু ইয়াত ৩৪খন অংশীদাৰ দেশ আৰু ১৬টা অংশীদাৰ সংস্থাই অংশগ্ৰহণ কৰিছে৷ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়েও এই সন্মিলনখনক মঞ্চ হিচাপে ব্যৱহাৰ কৰি উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত বিনিয়োগৰ সুযোগ প্ৰদৰ্শন কৰিছে।
একাধিক উদ্যোগৰ মুৰব্বীয়ে এই অনুষ্ঠানত ভাষণ আগবঢ়ায়।
ৰ্ছেলৰ মিট্টলৰ অধ্যক্ষ শ্ৰী লক্ষ্মী মিট্টলে যোৱা বছৰৰ ছেপ্টেম্বৰ মাহত ভাইব্ৰেণ্ট গুজৰাটৰ ২০ বছৰীয়া জয়ন্তী উপলক্ষে ভ্ৰমণ কৰাৰ কথা স্মৰণ কৰি ভাইব্ৰেণ্ট গুজৰাট সন্মিলনৰ মেগা গ্ল’বেল ইভেণ্টৰ বাবে এক প্ৰতিষ্ঠানিক কাঠামো সৃষ্টিৰ বাবে প্ৰক্ৰিয়াৰ ধাৰাবাহিকতাৰ ওপৰত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰদান কৰা গুৰুত্বৰ প্ৰশংসা কৰে। তেওঁ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ এক পৃথিৱী, এক পৰিয়াল, এক ভৱিষ্যতৰ নীতিৰ ওপৰত বিশ্বাস কৰাৰ লগতে প্ৰতিখন আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় মঞ্চত ভইচ অফ দ্য গ্ল’বেল ছাউথক শক্তিশালী কৰাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। এখন দেশ স্বাৱলম্বী কৰি তোলাৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি শ্ৰী মিট্টলে ২০২১ চনত আৰ্চেলৰ মিট্টল নিপ্পন ষ্টীল ইণ্ডিয়া হাজিৰা সম্প্ৰসাৰণ প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপনৰ কথা উল্লেখ কৰে আৰু ২০২৬ চনৰ নিৰ্ধাৰিত লক্ষ্য বৰ্ষৰ ভিতৰত প্ৰকল্পটোৰ প্ৰথম পৰ্যায় সম্পূৰ্ণ হ’ব বুলি অৱগত কৰে। নবীকৰণযোগ্য শক্তি আৰু সেউজ হাইড্ৰজেনৰ দৰে সেউজ খণ্ডত বিনিয়োগৰ কথাও তেওঁ উনুকিয়ায়।
জাপানৰ ছুজুকি মটৰ কৰ্পৰেশ্যনৰ অধ্যক্ষ শ্ৰীযুত টোশিহিৰো ছুজুকিয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰীক তেওঁৰ শক্তিশালী নেতৃত্বৰ বাবে কৃতিত্ব দিয়ে আৰু দেশৰ উৎপাদন উদ্যোগসমূহক প্ৰদান কৰা সহায়ৰ বাবে তেওঁক ধন্যবাদ জনায়। ভাৰত এতিয়া বিশ্বৰ তৃতীয় বৃহত্তম অটোম’বাইল বজাৰত পৰিণত হোৱা বুলি উল্লেখ কৰি ছুজুকিয়ে দেশৰ অৰ্থনৈতিক বিকাশত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ প্ৰগতিশীল দৃষ্টিভংগীৰ প্ৰভাৱৰ সন্দৰ্ভত আলোকপাত কৰে। ইউৰোপীয় দেশ আৰু জাপানলৈও ৰপ্তানি কৰাৰ লগতে ভাৰতত উৎপাদিত প্ৰথম বৈদ্যুতিক বাহন মুকলি কৰাৰ পৰিকল্পনাও তেওঁ উল্লেখ কৰে কাৰণ তেওঁ উৎপাদন ক্ষমতা বৃদ্ধিৰ প্ৰচেষ্টাক আলোকপাত কৰে। ইথানল, সেউজ হাইড্ৰজেন আৰু গৰুৰ গোবৰৰ পৰা জৈৱ গেছ উৎপাদনৰ জৰিয়তে সেউজ গৃহ নিৰ্গমন হ্ৰাস কৰাত অৰিহণা যোগোৱা সংস্থাটোৰ পৰিকল্পনাৰ কথাও তেওঁ উল্লেখ কৰে।
ৰিলায়েন্স গ্ৰুপৰ শ্ৰী মুকেশ আম্বানীয়ে ভাইব্ৰেণ্ট গুজৰাটক আজি বিশ্বৰ আটাইতকৈ সন্মানীয় বিনিয়োগ সন্মিলন বুলি অভিহিত কৰে কাৰণ এই ধৰণৰ আন কোনো সন্মিলন সূদীৰ্ঘ ২০ বছৰ ধৰি চলি থকা নাই আৰু ই অধিক শক্তিশালী হৈ গৈ আছে। “আমাৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ দৃষ্টিভংগী আৰু ধাৰাবাহিকতাক শ্ৰদ্ধা জনাইছো”, তেওঁ কয়। ভাইব্ৰেণ্ট গুজৰাটৰ প্ৰতিটো সংস্কৰণতে অংশগ্ৰহণ কৰা বুলি তেওঁ জনায়। গুজৰাটী উৎপত্তিৰ প্ৰতি গৌৰৱ প্ৰকাশ কৰি শ্ৰী আম্বানীয়ে গুজৰাটৰ ৰূপান্তৰৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীক কৃতিত্ব প্ৰদান কৰে। তেওঁ কয় “এই ৰূপান্তৰৰ মূল কাৰণ হৈছে আধুনিক যুগৰ সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ নেতা হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰা আমাৰ নেতা, ভাৰতৰ ইতিহাসৰ আটাইতকৈ সফল প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী। তেওঁ কথা কওঁতে কেৱল পৃথিৱীয়েই নকয়, তেওঁৰ কথাত সমৰ্থনো জনায়।” ভাৰতৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কেনেকৈ অসম্ভৱক সম্ভৱ কৰি তোলে-‘মোদী হ্যে টু মুমকিন হ্যে’ সেই সন্দৰ্ভত তেওঁ বিশদভাৱে উল্লেখ কৰি কয় যে এই শ্লোগানে বিশ্বজুৰি দৰ্শকৰ মাজত অনুৰণন ঘটাইছে আৰু তেওঁলোকেও সহমত পোষণ কৰিছে। পিতৃ ধীৰুভাইক স্মৰণ কৰি শ্ৰী মুকেশ আম্বানীয়ে কয় যে ৰিলায়েন্স এটা গুজৰাটী কোম্পানী আছিল আৰু সদায় থাকিব। “প্ৰতিটো ৰিলায়েন্স ব্যৱসায়ে মোৰ ৭ কোটি সতীৰ্থ গুজৰাটীৰ সপোন পূৰণৰ বাবে চেষ্টা চলাইছে”, তেওঁ কয়। তেওঁ জনায় যে ৰিলায়েন্সে বিগত ১০ বছৰত বিশ্বমানৰ সম্পত্তি সৃষ্টিৰ ক্ষেত্ৰত সমগ্ৰ ভাৰততে ১৫০ বিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰৰো অধিক অৰ্থাৎ ১২ লাখ কোটি টকা বিনিয়োগ কৰিছে৷ ইয়াৰ এক তৃতীয়াংশতকৈ অধিক বিনিয়োগ কেৱল গুজৰাটতে কৰা হৈছে। শ্ৰী আম্বানীয়ে গুজৰাটলৈ ৫টা প্ৰতিশ্ৰুতি দিছিল। প্ৰথমতে, অহা ১০ বছৰত উল্লেখযোগ্য বিনিয়োগেৰে গুজৰাটৰ বিকাশৰ কাহিনীত ৰিলায়েন্সে অগ্ৰণী ভূমিকা পালন কৰি যাব, বিশেষকৈ, ৰিলায়েন্সে গুজৰাটক সেউজ বৃদ্ধিৰ ক্ষেত্ৰত বিশ্বৰ অগ্ৰণী ৰাজ্য হিচাপে গঢ়ি তোলাত মুখ্য ভূমিকা পালন কৰিব। “আমি ২০৩০ চনৰ ভিতৰত গুজৰাটৰ শক্তিৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ আধা অংশ নবীকৰণযোগ্য শক্তিৰ জৰিয়তে পূৰণ কৰাত সহায় কৰিম”। জামনগৰত ৫,০০০ একৰ ভূমিত এটা ধীৰুভাই এনাৰ্জি গিগা কমপ্লেক্সৰ প্ৰস্তাৱ লোৱা হৈছে, যিটো ২০২৪ চনৰ দ্বিতীয়াৰ্ধতে কাম আৰম্ভ হ’বলৈ সাজু হ’ব বুলি তেওঁ জনায়। দ্বিতীয়তে, ৫জিৰ আটাইতকৈ দ্ৰুত প্ৰৱৰ্তনৰ বাবে আজি গুজৰাট সম্পূৰ্ণৰূপে ৫জি সক্ষম। ইয়াৰ ফলত ডিজিটেল ডাটা প্লেটফৰ্ম আৰু এআই গ্ৰহণৰ ক্ষেত্ৰত গুজৰাট অগ্ৰণী ৰাজ্য হ’ব। তৃতীয়তে, ৰিলায়েন্স ৰিটেলে নিজৰ পদাংক সম্প্ৰসাৰণ কৰি মানসম্পন্ন সামগ্ৰী আনিব আৰু লাখ লাখ কৃষক আৰু ক্ষুদ্ৰ ব্যৱসায়ীক সহায় কৰিব। চতুৰ্থতে, তেওঁ কয় যে ৰিলায়েন্সে গুজৰাটক নতুন সামগ্ৰী আৰু বৃত্তাকাৰ অৰ্থনীতিৰ পথ প্ৰদৰ্শক হিচাপে গঢ়ি তুলিব। গ্ৰুপটোৱে হাজিৰাত বিশ্বমানৰ কাৰ্বন ফাইবাৰৰ সুবিধা স্থাপন কৰিছে। তেওঁ কয় যে ২০৩৬ চনৰ অলিম্পিকৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নিবিদা দিয়াৰ উদ্দেশ্য ঘোষণা অনুসৰি ৰিলায়েন্স এণ্ড ৰিলায়েন্স ফাউণ্ডেশ্যনে আন কেইবাজনো অংশীদাৰৰ সৈতে মিলি গুজৰাটৰ ক্ৰীড়া, শিক্ষা আৰু দক্ষতাৰ আন্তঃগাঁথনি উন্নত কৰাৰ বাবে কাম কৰিব। সামৰণিত শ্ৰী আম্বানীয়ে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আগতে কৈছিল, ‘ভাৰতৰ উন্নয়নৰ বাবে গুজৰাট উন্নয়ন হ’ব লাগিব’, এতিয়া ‘প্ৰধানমন্ত্ৰী হিচাপে আপোনাৰ মিছন হৈছে বিশ্বৰ বিকাশৰ বাবে ভাৰতৰ উন্নয়ন অপৰিহাৰ্য। আপুনি বিশ্ব ভালৰ মন্ত্ৰৰ ওপৰত কাম কৰি আছে আৰু ভাৰতক বিশ্বৰ বিকাশৰ ইঞ্জিন হিচাপে গঢ়ি তুলিছে। মাত্ৰ দুটা দশকৰ ভিতৰত গুজৰাটৰ পৰা বিশ্ব পৰ্যায়লৈ আপোনাৰ যাত্ৰাৰ কাহিনী আধুনিক মহাকাব্যতকৈ কম নহয়’, তেওঁ কয়। তেওঁ লগতে কয়, “আজিৰ ভাৰত সঁচাকৈয়ে নৱ প্ৰজন্মৰ বাবে অৰ্থনীতিত প্ৰৱেশ কৰাৰ, উদ্ভাৱনৰ বাবে আৰু লাখ লাখ লোকৰ ১০০জন লোকক জীৱন-যাপনৰ সহজ আৰু উপাৰ্জনৰ সুবিধা প্ৰদান কৰাৰ সৰ্বোত্তম সময়। ভৱিষ্যৎ প্ৰজন্মই প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীক জাতীয়তাবাদী আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয়তাবাদী দুয়োটা দিশতে কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰিব। আপুনি বিকশিত ভাৰতৰ বাবে সুদৃঢ় ভেটি স্থাপন কৰিছে।” তেওঁ ভাষণৰ সামৰণিত কয় যে পৃথিৱীৰ কোনো শক্তিয়ে ভাৰতক ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত ৩৫ ট্ৰিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰৰ অৰ্থনীতি হোৱাত বাধা দিব নোৱাৰে। আৰু মই দেখিছোঁ কেৱল গুজৰাট ৩ ট্ৰিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰৰ অৰ্থনীতিলৈ পৰিণত হৈছে। মোদী যুগে ভাৰতক সমৃদ্ধি, প্ৰগতি আৰু গৌৰৱৰ নতুন শিখৰলৈ লৈ যাব বুলি প্ৰতিজন গুজৰাটী আৰু প্ৰতিজন ভাৰতীয়ই আত্মবিশ্বাসী।”
আমেৰিকাৰ মাইক্ৰন টেকনলজিছৰ চিইঅমিষ্টাৰ সঞ্জয় মেহৰোত্ৰাই দেশখনক অৰ্ধপৰিবাহী নিৰ্মাণৰ বাবে মুকলি কৰাৰ দৃষ্টিভংগীৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীক ধন্যবাদ জনাই কয় যে ভাৰতে বিশ্বৰ তৃতীয় বৃহত্তম অৰ্থনীতি হিচাপে আগবাঢ়ি যোৱাৰ লগে লগে ভৱিষ্যতে ই এক বৃহৎ অৰ্থনৈতিক চালক হিচাপে পৰিগণিত হ’ব৷ তেওঁ কয় যে ভাইব্ৰেণ্ট গুজৰাট সন্মিলনে ভাৰতৰ অৰ্ধপৰিবাহী শক্তি হিচাপে বৃদ্ধিৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ দূৰদৰ্শী ধাৰণাসমূহক সম্বোধন কৰে আৰু লগতে এই খণ্ডৰ একাধিক বৃদ্ধিৰ সুযোগৰ ওপৰতো আলোকপাত কৰে৷ তেওঁ গুজৰাটত বিশ্বমানৰ স্মৃতি সমাবেশ আৰু পৰীক্ষাৰ সুবিধা স্থাপন কৰাত সহায় কৰাৰ বাবে ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰক ধন্যবাদ জনায় আৰু এই সুবিধাৰ বাবে টাটা প্ৰজেক্টছৰ সৈতে আন্তঃগাঁথনিৰ অংশীদাৰিত্বৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেওঁ জনোৱা মতে, ৫ লাখ বৰ্গফুট অঞ্চল সামৰি প্ৰথম পৰ্যায়টো ২০২৫ চনৰ আৰম্ভণিতে কাৰ্যক্ষম হ’ব যাৰ ফলত পৰৱৰ্তী বছৰসমূহত ৫ হাজাৰ প্ৰত্যক্ষ চাকৰি আৰু ১৫ হাজাৰ অতিৰিক্ত সামূহিক চাকৰিৰ সৃষ্টি হ’ব। “দুয়োটা পৰ্যায়তে মাইক্ৰন আৰু চৰকাৰৰ সংযুক্ত বিনিয়োগ ২.৭৫ বিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰ পৰ্যন্ত হ’ব পাৰে”, তেওঁ কয়। ভাষমৰ সামৰণিত তেওঁ অৰ্ধপৰিবাহী উদ্যোগত ভাৰতত বিনিয়োগক আগুৱাই নিয়াত কোম্পানীটোৰ ভূমিকা সম্পৰ্কে আলোকপাত কৰে।
আদানী গোটৰ অধ্যক্ষ গৌতম আদানীয়ে এতিয়ালৈকে ভাইব্ৰেণ্ট গুজৰাট সন্মিলনৰ প্ৰতিটো সংস্কৰণৰ অংশ হোৱা বুলি গৌৰৱ প্ৰকাশ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীক তেওঁৰ অসাধাৰণ দৃষ্টিভংগীৰ বাবে ধন্যবাদ জনোৱাৰ সময়ত আদানীয়ে তেওঁৰ চিহ্নিত স্বাক্ষৰ, ভৱিষ্যৎ উচ্চাকাংক্ষা, নিখুঁত শাসন আৰু ত্ৰুটিহীন নিষ্পাদনৰ প্ৰশংসা কৰে। তেওঁ প্ৰধানমন্ত্ৰীক তেওঁৰ এই নিমন্ত্ৰণৰ বাবে কৃতিত্ব প্ৰদান কৰে, যিয়ে ৰাজ্যসমূহে ভাৰতৰ ঔদ্যোগিক পৰিৱেশক মৌলিকভাৱে পুনৰ নিৰ্মাণৰ বাবে প্ৰতিযোগিতা আৰু সহযোগিতা কৰি আগবাঢ়ি যোৱাৰ লগে লগে দেশজোৰা আন্দোলনৰ সূচনা কৰে। তেওঁ আঙুলিয়াই দিয়ে যে ২০১৪ চনৰ পৰা ভাৰতৰ জিডিপি ১৮৫% আৰু জনমূৰি আয় ১৬৫% বৃদ্ধি পাইছে, যিটো বিশেষকৈ ভূ-ৰাজনৈতিক অস্থিৰতা আৰু মহামাৰীৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ দ্বাৰা চিহ্নিত যুগত উল্লেখযোগ্য। তেওঁ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় মঞ্চত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কৃতিত্বৰ প্ৰশংসা কৰে, কাৰণ তেওঁ বিশ্ব মঞ্চত নিজৰ উত্থাপন কৰিব বিচৰা দেশৰ পৰা এতিয়া বৈশ্বিক মঞ্চ সৃষ্টি কৰা দেশলৈ কৰা যাত্ৰাক আলোকপাত কৰে। ভাৰতৰ জি-২০ অধ্যক্ষতাৰ সময়ত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সৌৰ মৈত্ৰীৰ আৰম্ভণি আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ নেতৃত্ব, গ্ল’বেল ছাউথক জি-২০ত অন্তৰ্ভুক্ত কৰাৰ কথা উল্লেখ কৰি আদানীয়ে কয় যে ই অধিক সৰ্বাংগীন বিশ্ব ব্যৱস্থাৰ বাবে মাপকাঠী নিৰ্ধাৰণ কৰে আৰু ভাৰতৰ ইতিহাসৰ এক নিৰ্ণায়ক মুহূৰ্ত।
“আপুনি ভৱিষ্যতৰ ভৱিষ্যদ্বাণী নকৰে, আপুনি ইয়াক গঢ় দিয়ে”, ভাৰতক বিশ্বৰ দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পোৱা ৰাষ্ট্ৰ হিচাপে পুনৰ দিশ নিৰ্ধাৰণ কৰাৰ লগতে বসুধৈৱ কুটুম্বকমৰ দৰ্শনৰ দ্বাৰা পৰিচালিত বিশ্ব সামাজিক চেম্পিয়ন হিচাপে দেশখনক বিশ্ব গুৰুৰ স্থান দিয়াৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীক কৃতিত্ব দিয়ে আদানীয়ে৷ ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত ভাৰতক ‘বিকশিত ভাৰত’ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ দৃষ্টিভংগীৰ বাবেই আজিৰ ভাৰতবৰ্ষই বিশ্বৰ ভৱিষ্যৎ গঢ় দিবলৈ সাজু হৈছে বুলিও কয়৷ তেওঁ বিভিন্ন খণ্ডত ৫০,০০০ কোটি টকা বিনিয়োগৰ লক্ষ্যৰে ২৫,০০০ প্ৰত্যক্ষ আৰু পৰোক্ষ চাকৰিৰ সৃষ্টি কৰা হৈছে বুলি উল্লেখ কৰে। তেওঁ আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ বাবে সেউজ যোগান শৃংখলৰ দিশত সম্প্ৰসাৰণ আৰু সৌৰ পেনেল, বতাহৰ টাৰ্বাইন, হাইড্ৰ’ ইলেক্ট্ৰ’লাইজাৰ, সেউজ এমোনিয়া, পিভিচিকে ধৰি সৰ্ববৃহৎ সংহত নবীকৰণযোগ্য শক্তি পৰিস্থিতিতন্ত্ৰ গঢ় দিয়া আৰু তাম আৰু চিমেণ্ট প্ৰকল্পত সম্প্ৰসাৰণৰ কথাও স্পৰ্শ কৰে। তেওঁ অহা ৫ বছৰত গুজৰাটত ২ লাখ কোটি টকাতকৈ অধিক বিনিয়োগ কৰাৰ পৰিকল্পনাৰ বিষয়ে অৱগত কৰে, যাৰ ফলত ১ লাখৰো অধিক প্ৰত্যক্ষ আৰু পৰোক্ষ চাকৰিৰ সৃষ্টি হ’ব।
দক্ষিণ কোৰিয়াৰ চিমটেকৰ চিইঅশ্ৰীযুত জেফ্ৰি চুনে কয় যে অৰ্ধপৰিবাহী সমাবেশ আৰু পৰীক্ষাৰ সুবিধাসমূহৰ মূল যোগান শৃংখলৰ অংশীদাৰ হিচাপে গুজৰাট ৰাজ্যত তেওঁলোকৰ প্ৰধান গ্ৰাহক মাইক্ৰনৰ প্ৰকল্পৰ পিছত সহ-স্থান বিনিয়োগ হিচাপে তেওঁলোকৰ ভাৰত প্ৰকল্পৰ বাবে উত্তেজনা প্ৰকাশ কৰিছে। তেওঁ কয় যে ভাইব্ৰেণ্ট গুজৰাট গ্ল’বেল ছামিটে ভাৰতৰ দৰে দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পোৱা ৰাষ্ট্ৰত নতুন যোগান শৃংখল নেটৱৰ্ক গঢ়ি তোলাৰ এক বৈশ্বিক আন্দোলন প্ৰদৰ্শন কৰে। তেওঁ অৱগত কৰে যে তেওঁলোকে ভাৰতত আন এক ৰাউণ্ডৰ ক’লকেচন বিনিয়োগ প্ৰস্তুত কৰি আছে আৰু ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ সমৰ্থন লক্ষ্য কৰে। ইয়াৰ ফলত অৰ্ধপৰিবাহী যোগান শৃংখল নেটৱৰ্কত ভাৰতৰ উপস্থিতি বহু শক্তিশালী হ’ব আৰু ভাৰতৰ স্থানীয় খেলুৱৈক বিশ্ব যোগান শৃংখল পৰিস্থিতিতন্ত্ৰৰ অংশ হ’বলৈ সক্ষম হ’ব।
টাটা ছন্স লিমিটেডৰ অধ্যক্ষ শ্ৰী এন চন্দ্ৰশেকাৰণে কয় যে ‘সূদীৰ্ঘ সময় ধৰি গুজৰাটৰ ধাৰাবাহিকভাৱে অবিৰত আৰু দৰ্শনীয় অগ্ৰগতিয়ে আমাৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ দূৰদৰ্শী নেতৃত্ব আৰু মানসিকতাক স্পষ্টভাৱে প্ৰদৰ্শন কৰিছে”। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে অৰ্থনৈতিক উন্নয়নৰ ফলতো সামাজিক উন্নয়ন ব্যাপক হৈছে আৰু গুজৰাটে নিজকে ভৱিষ্যতৰ দুৱাৰমুখ হিচাপে স্পষ্টভাৱে প্ৰতিষ্ঠা কৰিছে। তেওঁ গুজৰাটত টাটা গ্ৰুপৰ উৎপত্তিৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে কাৰণ প্ৰতিষ্ঠাপক জামছেদজী টাটাৰ জন্ম নৱছাৰীত হৈছিল। আজি ৰাজ্যত ২১টা টাটা গ্ৰুপৰ কোম্পানীয়ে শক্তিশালী ৰূপত প্ৰতিষ্ঠা লাভ কৰিছে। বৈদ্যুতিক বাহন, বেটাৰী উৎপাদন, চি ২৯৫ প্ৰতিৰক্ষা বিমান আৰু অৰ্ধপৰিবাহী ফেব, উন্নত উৎপাদন দক্ষতা নিৰ্মাণৰ ক্ষেত্ৰত গুজৰাটত গোটটোৰ সম্প্ৰসাৰণ পৰিকল্পনাৰ বিষয়েও তেওঁ বিশদভাৱে কয়। তেওঁ কয়, ‘টাটা গ্ৰুপৰ বাবে গুজৰাট অন্যতম গুৰুত্বপূৰ্ণ গন্তব্যস্থান আৰু ইয়াৰ উন্নয়ন যাত্ৰাত আমি গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিম।
ডি পি ৱৰ্ল্ডৰ অধ্যক্ষ চুলতান আহমেদ বিন ছুলায়েমে কয় যে সন্মিলনখন আয়োজন কৰাৰ বাবে গুজৰাট চৰকাৰক অভিনন্দন জনোৱাৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এখন ভাইব্ৰেণ্ট গুজৰাটৰ দৃষ্টিভংগী বাস্তৱত পৰিণত হোৱাটো আনন্দদায়ক। তেওঁ কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ‘বিকশিত ভাৰত @ ২০৪৭’ৰ দৃষ্টিভংগীৰ দ্বাৰা পৰিচালিত ভাৰতৰ প্ৰধান ব্যৱসায়িক মঞ্চ হিচাপে ভাইব্ৰেণ্ট গুজৰাট শীৰ্ষ সন্মিলনে ইয়াৰ ঘাতক উত্থান প্ৰদৰ্শন কৰে। গিফট চিটী, ঢোলেৰা বিশেষ বিনিয়োগ অঞ্চল আৰু গুজৰাট মেৰিটাইম ক্লাষ্টাৰৰ দৰে বিভিন্ন ঔদ্যোগিক ক্লাষ্টাৰ উন্নয়ন আৰু প্ৰচাৰৰ বাবে চৰকাৰক কৃতিত্ব প্ৰদান কৰি ভৱিষ্যতৰ দুৱাৰমুখ হিচাপে কাম কৰিব বুলিও কয়। ভাৰত আৰু ইউএইৰ মাজত দ্বিপাক্ষিক অৰ্থনৈতিক সম্পৰ্কৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি তেওঁ ২০১৭ চনৰ পৰা ২.৪ বিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰতকৈ অধিক বিনিয়োগ কৰা গুজৰাটৰ অন্যতম বৃহৎ বহিঃৰাজ্যৰ বিনিয়োগকাৰী হিচাপে দেশৰ বিষয়ে অৱগত কৰে। তেওঁ গুজৰাটে যোৱা বছৰত ৭ বিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰতকৈ অধিক মূল্যৰ সামগ্ৰী ৰপ্তানি কৰাৰ কথাও উল্লেখ কৰে৷ ভাৰত বিশ্বৰ আটাইতকৈ দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পোৱা বৃহৎ অৰ্থনীতি বুলি উল্লেখ কৰি মিষ্টাৰ ছুলায়েমে সজোৰে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ শক্তিশালী নেতৃত্বত এই বিকাশ অব্যাহত থাকিব। তেওঁ গতিশক্তিৰ দৰে বিনিয়োগৰ পদক্ষেপকো কৃতিত্ব দিয়ে যিয়ে ভাৰত আৰু গুজৰাটক অৰ্থনৈতিক শক্তিশালী দেশ হিচাপে নিজৰ সম্ভাৱনাক উপলব্ধি কৰাত সহায় কৰিব। তেওঁ ২০ লাখ কণ্টেইনাৰ ক্ষমতাৰে গুজৰাটৰ কণ্ডলাত অত্যাধুনিক কণ্টেইনাৰ টাৰ্মিনেল বিনিয়োগ আৰু উন্নয়নৰ পৰিকল্পনাৰ বিষয়ে অৱগত কৰে। দেশৰ লজিষ্টিক আন্তঃগাঁথনি সম্প্ৰসাৰণৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰত চৰকাৰৰ সৈতে অংশীদাৰ হ’বলৈ পাই গৌৰৱবোধ কৰাৰ লগতে ভাইব্ৰেণ্ট গুজৰাট সন্মিলনৰ অংশ হোৱাৰ সুযোগ পোৱাৰ বাবে গুজৰাট চৰকাৰক ধন্যবাদ জনায়।
শ্ৰী শংকৰ ত্ৰিবেদী, জ্যেষ্ঠ উপাধ্যক্ষ এনভিডিয়াই জেনেৰেটিভ এআইৰ ক্ৰমবৰ্ধমান গুৰুত্ব লক্ষ্য কৰি কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে এনভিডিয়াৰ চিইঅ’ শ্ৰীযুত জানছেন হুয়াঙক ভাৰত চৰকাৰৰ জ্যেষ্ঠ সদস্যসকলক নেতাসকলৰ আগত বক্তৃতা প্ৰদান কৰিবলৈ আমন্ত্ৰণ জনাইছিল আৰু কয় যে “এয়া প্ৰথম সেই সময়ত যেতিয়া এজন বিশ্বৰ নেতাই আচলতে এআইৰ কথা কৈছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীজীৰ নেতৃত্বৰ বাবেই ই সমগ্ৰ ভাৰতৰ লগতে গুজৰাটতো জেনেৰেটিভ এআই গ্ৰহণৰ অনুঘটক হৈ পৰিছে। জেনেৰেটিভ এআইৰ সন্দৰ্ভত দক্ষতা বিকাশৰ ক্ষেত্ৰত এনভিডিয়াৰ আক্ৰমণৰ বিষয়ে ব্যাখ্যা কৰি তেওঁ কয় যে ‘ভাৰতত প্ৰতিভা, স্কেল আৰু আচৰিত তথ্য আৰু অনন্য সংস্কৃতি আছে’। তেওঁ মেক ইন ইণ্ডিয়াৰ প্ৰতি এনভিডিয়াৰ সমৰ্থনৰ ওপৰতো আলোকপাত কৰে।
জিৰোধাৰ প্ৰতিষ্ঠাপক তথা মুখ্য কাৰ্যবাহী বিষয়া নিখিল কামাতে উদ্যোগী হিচাপে তেওঁৰ যাত্ৰাৰ উপমা আঁকি বিগত দুটা দশকৰ দেশৰ সামগ্ৰিক উন্নয়নৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে৷ তেওঁ মন্তব্য কৰে যে বিগত ১০ বছৰ অবিশ্বাস্য আছিল কাৰণ তেওঁ দেশৰ ষ্টাৰ্টআপ ইক’চিষ্টেম আৰু ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগী আৰু ইকমাৰ্চৰ উত্থানক প্ৰশংসা কৰিছিল যিটো ১০ বছৰৰ আগতে নাছিল। ষ্টাৰ্টআপক লাভৱান হ’বলৈ অনুমতি দিয়া সুস্থিৰ পৰিস্থিতিতন্ত্ৰৰ সুবিধা প্ৰদান কৰাৰ বাবে তেওঁ প্ৰধানমন্ত্ৰীক কৃতিত্ব দিয়ে।

Prime Minister's Office
Global business leaders hail PM’s vision at 10th edition of Vibrant Gujarat Global Summit
10 JAN 2024 12:28PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated the 10th edition of Vibrant Gujarat Global Summit 2024 at Mahatma Mandir, Gandhinagar today. The theme of this year’s summit is ‘Gateway to the Future’ and includes the participation of 34 partner countries and 16 partner organizations. The Summit is also being used as a platform by the Ministry of Development of the North-Eastern Region to showcase investment opportunities in the North-Eastern regions.
Multiple industry captains addressed the occasion.
Chairman of ArcelorMittal, Shri Lakshmi Mittal recalled visiting the 20th anniversary of Vibrant Gujarat last year in September and praised the Prime Minister’s emphasis on process continuity to create an institutionalized framework for the mega global event of Vibrant Gujarat Summit. He also highlighted the Prime Minister’s belief in the principles of One Earth, One Family, One Future and strengthening the voice of the global south in every international forum. Underlining the importance of steel in making a nation self-dependent, Shri Mittal recalled the foundation stone laying of ArcelorMittal Nippon Steel India Hazira Expansion Project in 2021 and informed that the first phase of the project will be completed by the stipulated target year of 2026. He also touched upon investing in green sectors such as renewable energy and green hydrogen.
Mr Toshihiro Suzuki, President of Suzuki Motor Corporation, Japan credited the Prime Minister for his strong leadership and thanked him for the support provided to manufacturing industries in the country. Stating that India has now become the 3rd largest automobile market in the world, Mr Suzuki highlighted the impact of the Prime Minister’s progressive approach on the country’s economic growth. He also touched upon the company’s plans to roll out the first EV produced in India while also exporting it to European countries and Japan as he underlined the efforts on increasing production capacity. He also mentioned the organization’s plan to contribute to reducing greenhouse emissions through ethanol, green hydrogen and the production of biogas from cow dung.
Shri Mukesh Ambani of Reliance Group, called Vibrant Gujarat the most prestigious investment summit in the world today as no other summit of this kind has continued for 20 long years and is going from strength to strength. “This is a tribute to our Prime Minister Shri Narendra Modi’s vision and consistency”, he said. He informed that he has participated in every single edition of Vibrant Gujarat. Expressing pride in Gujarati origins, Shri Ambani credited the Prime Minister for the transformation of Gujarat. He said “the main reason for this transformation is our leader who has emerged as the greatest leader of the modern times, Shri Narendra Modi the most successful Prime Minister in India's history. When he speaks, not only the world speaks but applauds him.” He elaborated on how India’s Prime Minister makes impossible possible - ‘Modi hai to mumkin hai’ and said that the slogan finds resonance in the global audience and they agree. Remembering his father Dhirubhai, Shri Mukesh Ambani said that Reliance was and always will be a Gujarati Company. “Each Reliance business is striving to fulfill the dreams of my 7 crore fellow Gujaratis”, he said. He informed that Reliance has invested over 150 billion US dollars i.e 12 lakhs crore all over India in creating world class assets in the last 10 years of this more than one third has been invested in Gujarat alone. Shri Ambani made 5 pledges to Gujarat. First, Reliance will continue to play a leading role in Gujarat’s growth story with significant investments in next 10 years, specifically, Reliance will play a major role in making Gujarat a global leader in green growth. “We will help Gujarat’s target to meet half of its energy needs through renewable energy by the year 2030”. A 5000 acre Dhirubhai Energy Giga Complex is coming up in Jamnagar which will be ready to be commissioned in the second half of 2024 itself, he informed. Second, due to the fastest roll out of 5G, today Gujarat is fully 5G enabled. This will make Gujarat a leader in digital data platform and in AI adoption. Third Reliance Retail will expand its footprint to bring quality products and help lakhs of farmers and small merchants. Fourth, he said, Reliance will make Gujarat a pioneer in new materials and circular economy. The group is establishing a world class carbon fiber facility at Hazira. He said in accordance with the Prime Minister’s announcement of intention to bid for the 2036 Olympics, Reliance and Reliance foundation will join forces with several other partners to work to improve the sporting, education and skills infrastructure in Gujarat. In conclusion, Shri Ambani recalled that the Prime Minister used to say that ‘Gujarat Development for Development of India’, now as ‘Prime Minister your mission is India's development for global growth. You are working on the mantra of global good and making India the world’s growth engine. Story of your journey from Gujarat to the Global Stage in just two decades is nothing short of a modern epic’, he said. He further added that “today’s India is indeed the best time for the young generation to enter the economy, to innovate and to provide ease of living and ease of earning to 100s of millions of people. The coming generations will be thankful to the Prime Minister for being both a nationalist and and an internationalist. You have laid a solid foundation for Viksit Bharat.” He concluded by saying that no power on earth can stop India from becoming a 35 trillion dollar economy by 2047. And I see Gujarat alone becoming a 3 trillion dollar economy. Every Gujarati and every Indian is confident that the Modi era will take India to new summits of prosperity, progress and glory.”
Mr Sanjay Mehrotra, CEO of Micron Technologies, USA thanked the Prime Minister for his vision to open up the country to semiconductor manufacturing and said that it will become a huge economic driver in the future as India marches forward to become the third largest economy in the world. He stated that Vibrant Gujarat Summit addresses the visionary ideas critical to India’s growth as a semiconductor power, and also threw light on the multiple growth opportunities in the sector. He thanked the state and central government for their support in helping establish a world-class memory assembly and test facility in Gujarat as he mentioned the infrastructure partnership with TATA Projects for the facility. He informed that the first phase covering an area of 500,000 sq feet will be operational by early 2025 thereby creating 5,000 direct jobs and 15,000 additional community jobs over the coming years. “Combined investment by Micron and Government over both phases could reach up to 2.75 billion US Dollars”, he said. He concluded by underlining the company’s role in playing the anchor in driving investments in India in the semiconductor industry.
Gautam Adani, Chairman of Adani Group expressed pride in being a part of every edition of the Vibrant Gujarat Summit so far. As he thanked the Prime Minister for his extraordinary vision, Mr Adani lauded his hallmark signatures, grand ambitions, meticulous governance and flawless execution. He credited the Prime Minister for his appeal which ignited a nationwide movement as the states marched forward competing and cooperating to fundamentally remodel India’s industrial landscape. He underlined that since 2014, India’s GDP has grown by 185% and per capita income by 165%, which is remarkable especially in an era marked by geopolitical instability and pandemic challenges. He lauded the Prime Minister’s achievements on the international stage as he highlighted the nation’s journey from a country seeking to put its voice on global platforms to one which now creates global platforms. Mentioning the inception of the International Solar Alliance and the Prime Minister’s leadership during India’s G20 presidency, inclusion of the Global South to the G20, Mr Adani said that it set the benchmarks for a more inclusive world order and is a defining moment in Indian history. “You don’t predict the future, you shape it”, Mr Adani said as he credited the Prime Minister for reorienting India to become the world’s fastest-growing nation and positioning the country as the global social champion driven by the philosophies of Vasudhaiva Kutumbakam and Vishwa Guru. He said that the India of today is poised to shape the global future of tomorrow, owing to the Prime Minister’s vision of making India ‘Viksit Bharat’ by 2047. He also announced an investment of Rs 55,000 crores in the state by 2025 while surpassing the target of Rs 50,000 crore investments in various sectors creating 25,000 direct and indirect jobs. He also touched upon expanding towards a green supply chain for an Atmanirbhar Bharat and creating the largest integrated renewable energy ecosystem including solar panels, wind turbines, hydro electrolyzers, green ammonia, PVC and expansion in copper and cement projects. He informed about Adani Group’s plan to invest over Rs 2 lakh crores in the next 5 years in Gujarat, thereby creating over 1 lakh direct and indirect jobs.
Mr Jeffrey Chun, CEO Simmtech, South Korea said that as key supply chain partner in the semiconductor assembly and test facilities expressed excitement for their India project as a co-location investment following their major customer Micron’s project in the state of Gujarat. He said Vibrant Gujarat Global Summit showcases a global movement of creating a new supply chain network in a fast growing nation like India. He informed that they are preparing another round of colocation investment in India and noted state and central government support. This will make India’s presence in the semiconductor supply chain network much stronger and will enable India’s local player to be part of the global supply chain ecosystem.
Shri N Chandrasekaran, Chairman Tata Sons Limited said that ‘steady and spectacular progress of Gujarat consistently over such a long time clearly demonstrates visionary leadership and the mindset of our Prime Minister, Narendra Modi ji”. He underlined that economic development has also resulted in tremendous social development and Gujarat has clearly established itself as the gateway to the future. He highlighted the origin of Tata Group in Gujarat as the Founder Jamshedji Tata was born in Navsari. Today 21 Tata Group companies have a strong presence in the state. He also elaborated on the expansion plan of the group in Gujarat in the areas of EV vehicles, battery production, C295 defence aircrafts and semiconductor fab, advance manufacturing skill building. “Gujarat is one of the most important destinations for Tata Group and we will play a key role in its development journey”, he said.
Chairman of DP World, Mr Sultan Ahmed bin Sulayem said that it is heartening to see the Prime Minister’s vision for a vibrant Gujarat becoming a reality as he congratulated the Gujarat Government for organizing the Summit. He said that the Vibrant Gujarat Summit showcases its exponential rise as India’s premier business forum guided by the Prime Minister’s vision of a ‘Viksit Bharat @ 2047”. He credited the government for developing and promoting various industrial clusters such as GIFT City, Dholera Special Investment Region and the Gujarat Maritime Cluster and said that it will act as a gateway to the future. Throwing light on the bilateral economic ties between India and UAE, he informed about the nation being one of the biggest overseas investors in Gujarat having invested more than 2.4 billion dollars since 2017. He also mentioned Gujarat exporting goods worth more than 7 billion US dollars last year. Noting that India was the world’s fastest-growing major economy in the world, Mr Sulayem emphasized that the growth is set to continue under the strong leadership of the Prime Minister. He also credited investment initiatives like Gatishakit which will help India and Gujarat realize their potential as economic powerhouses. He informed about DP World’s plan to invest and develop state-of-the-art container terminals at Kandla, Gujarat with a capacity of 2 million containers. He expressed pride in partnering with the Indian government in expanding the country’s logistics infrastructure and thanked the Gujarat Government for the opportunity to become part of the Vibrant Gujarat Summit.
Shri Shankar Trivedi, Sr VP Nvidia noting the growing importance of generative AI recalled that PM Modi invited Mr. Jensen Huang, the CEO of Nvidia to deliver a lecture to the leaders to senior members of the Indian government and said that “it was the first time that a global leader actually talked about AI. Thanks to the leadership of Prime Minister Modiji, it has been a catalyst of adoption of generative AI in India and also here in Gujarat. Explaining Nvidia’s forays into skill development regarding generative AI, he said that ‘India has talent, scale and amazing data and unique culture”. He also underlined Nvidia’s support for Make in India.
Nikhil Kamat, Founder and CEO of Zerodha, threw light on the overall development of the country over the past two decades as he drew an analogy to his journey as an entrepreneur. He remarked that the last 10 years have been incredible as he hailed the country’s startup ecosystem and the rise of small entrepreneurs and ecommerce which was not the case 10 years ago. He credited the Prime Minister for facilitating a stable ecosystem allowing startups to thrive.