Prime Minister's Office
Global business leaders hail PM’s vision at 10th edition of Vibrant Gujarat Global Summit
10 JAN 2024 12:28PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated the 10th edition of Vibrant Gujarat Global Summit 2024 at Mahatma Mandir, Gandhinagar today. The theme of this year’s summit is ‘Gateway to the Future’ and includes the participation of 34 partner countries and 16 partner organizations. The Summit is also being used as a platform by the Ministry of Development of the North-Eastern Region to showcase investment opportunities in the North-Eastern regions.
Multiple industry captains addressed the occasion.
Chairman of ArcelorMittal, Shri Lakshmi Mittal recalled visiting the 20th anniversary of Vibrant Gujarat last year in September and praised the Prime Minister’s emphasis on process continuity to create an institutionalized framework for the mega global event of Vibrant Gujarat Summit. He also highlighted the Prime Minister’s belief in the principles of One Earth, One Family, One Future and strengthening the voice of the global south in every international forum. Underlining the importance of steel in making a nation self-dependent, Shri Mittal recalled the foundation stone laying of ArcelorMittal Nippon Steel India Hazira Expansion Project in 2021 and informed that the first phase of the project will be completed by the stipulated target year of 2026. He also touched upon investing in green sectors such as renewable energy and green hydrogen.
Mr Toshihiro Suzuki, President of Suzuki Motor Corporation, Japan credited the Prime Minister for his strong leadership and thanked him for the support provided to manufacturing industries in the country. Stating that India has now become the 3rd largest automobile market in the world, Mr Suzuki highlighted the impact of the Prime Minister’s progressive approach on the country’s economic growth. He also touched upon the company’s plans to roll out the first EV produced in India while also exporting it to European countries and Japan as he underlined the efforts on increasing production capacity. He also mentioned the organization’s plan to contribute to reducing greenhouse emissions through ethanol, green hydrogen and the production of biogas from cow dung.
Shri Mukesh Ambani of Reliance Group, called Vibrant Gujarat the most prestigious investment summit in the world today as no other summit of this kind has continued for 20 long years and is going from strength to strength. “This is a tribute to our Prime Minister Shri Narendra Modi’s vision and consistency”, he said. He informed that he has participated in every single edition of Vibrant Gujarat. Expressing pride in Gujarati origins, Shri Ambani credited the Prime Minister for the transformation of Gujarat. He said “the main reason for this transformation is our leader who has emerged as the greatest leader of the modern times, Shri Narendra Modi the most successful Prime Minister in India's history. When he speaks, not only the world speaks but applauds him.” He elaborated on how India’s Prime Minister makes impossible possible - ‘Modi hai to mumkin hai’ and said that the slogan finds resonance in the global audience and they agree. Remembering his father Dhirubhai, Shri Mukesh Ambani said that Reliance was and always will be a Gujarati Company. “Each Reliance business is striving to fulfill the dreams of my 7 crore fellow Gujaratis”, he said. He informed that Reliance has invested over 150 billion US dollars i.e 12 lakhs crore all over India in creating world class assets in the last 10 years of this more than one third has been invested in Gujarat alone. Shri Ambani made 5 pledges to Gujarat. First, Reliance will continue to play a leading role in Gujarat’s growth story with significant investments in next 10 years, specifically, Reliance will play a major role in making Gujarat a global leader in green growth. “We will help Gujarat’s target to meet half of its energy needs through renewable energy by the year 2030”. A 5000 acre Dhirubhai Energy Giga Complex is coming up in Jamnagar which will be ready to be commissioned in the second half of 2024 itself, he informed. Second, due to the fastest roll out of 5G, today Gujarat is fully 5G enabled. This will make Gujarat a leader in digital data platform and in AI adoption. Third Reliance Retail will expand its footprint to bring quality products and help lakhs of farmers and small merchants. Fourth, he said, Reliance will make Gujarat a pioneer in new materials and circular economy. The group is establishing a world class carbon fiber facility at Hazira. He said in accordance with the Prime Minister’s announcement of intention to bid for the 2036 Olympics, Reliance and Reliance foundation will join forces with several other partners to work to improve the sporting, education and skills infrastructure in Gujarat. In conclusion, Shri Ambani recalled that the Prime Minister used to say that ‘Gujarat Development for Development of India’, now as ‘Prime Minister your mission is India's development for global growth. You are working on the mantra of global good and making India the world’s growth engine. Story of your journey from Gujarat to the Global Stage in just two decades is nothing short of a modern epic’, he said. He further added that “today’s India is indeed the best time for the young generation to enter the economy, to innovate and to provide ease of living and ease of earning to 100s of millions of people. The coming generations will be thankful to the Prime Minister for being both a nationalist and and an internationalist. You have laid a solid foundation for Viksit Bharat.” He concluded by saying that no power on earth can stop India from becoming a 35 trillion dollar economy by 2047. And I see Gujarat alone becoming a 3 trillion dollar economy. Every Gujarati and every Indian is confident that the Modi era will take India to new summits of prosperity, progress and glory.”
Mr Sanjay Mehrotra, CEO of Micron Technologies, USA thanked the Prime Minister for his vision to open up the country to semiconductor manufacturing and said that it will become a huge economic driver in the future as India marches forward to become the third largest economy in the world. He stated that Vibrant Gujarat Summit addresses the visionary ideas critical to India’s growth as a semiconductor power, and also threw light on the multiple growth opportunities in the sector. He thanked the state and central government for their support in helping establish a world-class memory assembly and test facility in Gujarat as he mentioned the infrastructure partnership with TATA Projects for the facility. He informed that the first phase covering an area of 500,000 sq feet will be operational by early 2025 thereby creating 5,000 direct jobs and 15,000 additional community jobs over the coming years. “Combined investment by Micron and Government over both phases could reach up to 2.75 billion US Dollars”, he said. He concluded by underlining the company’s role in playing the anchor in driving investments in India in the semiconductor industry.
Gautam Adani, Chairman of Adani Group expressed pride in being a part of every edition of the Vibrant Gujarat Summit so far. As he thanked the Prime Minister for his extraordinary vision, Mr Adani lauded his hallmark signatures, grand ambitions, meticulous governance and flawless execution. He credited the Prime Minister for his appeal which ignited a nationwide movement as the states marched forward competing and cooperating to fundamentally remodel India’s industrial landscape. He underlined that since 2014, India’s GDP has grown by 185% and per capita income by 165%, which is remarkable especially in an era marked by geopolitical instability and pandemic challenges. He lauded the Prime Minister’s achievements on the international stage as he highlighted the nation’s journey from a country seeking to put its voice on global platforms to one which now creates global platforms. Mentioning the inception of the International Solar Alliance and the Prime Minister’s leadership during India’s G20 presidency, inclusion of the Global South to the G20, Mr Adani said that it set the benchmarks for a more inclusive world order and is a defining moment in Indian history. “You don’t predict the future, you shape it”, Mr Adani said as he credited the Prime Minister for reorienting India to become the world’s fastest-growing nation and positioning the country as the global social champion driven by the philosophies of Vasudhaiva Kutumbakam and Vishwa Guru. He said that the India of today is poised to shape the global future of tomorrow, owing to the Prime Minister’s vision of making India ‘Viksit Bharat’ by 2047. He also announced an investment of Rs 55,000 crores in the state by 2025 while surpassing the target of Rs 50,000 crore investments in various sectors creating 25,000 direct and indirect jobs. He also touched upon expanding towards a green supply chain for an Atmanirbhar Bharat and creating the largest integrated renewable energy ecosystem including solar panels, wind turbines, hydro electrolyzers, green ammonia, PVC and expansion in copper and cement projects. He informed about Adani Group’s plan to invest over Rs 2 lakh crores in the next 5 years in Gujarat, thereby creating over 1 lakh direct and indirect jobs.
Mr Jeffrey Chun, CEO Simmtech, South Korea said that as key supply chain partner in the semiconductor assembly and test facilities expressed excitement for their India project as a co-location investment following their major customer Micron’s project in the state of Gujarat. He said Vibrant Gujarat Global Summit showcases a global movement of creating a new supply chain network in a fast growing nation like India. He informed that they are preparing another round of colocation investment in India and noted state and central government support. This will make India’s presence in the semiconductor supply chain network much stronger and will enable India’s local player to be part of the global supply chain ecosystem.
Shri N Chandrasekaran, Chairman Tata Sons Limited said that ‘steady and spectacular progress of Gujarat consistently over such a long time clearly demonstrates visionary leadership and the mindset of our Prime Minister, Narendra Modi ji”. He underlined that economic development has also resulted in tremendous social development and Gujarat has clearly established itself as the gateway to the future. He highlighted the origin of Tata Group in Gujarat as the Founder Jamshedji Tata was born in Navsari. Today 21 Tata Group companies have a strong presence in the state. He also elaborated on the expansion plan of the group in Gujarat in the areas of EV vehicles, battery production, C295 defence aircrafts and semiconductor fab, advance manufacturing skill building. “Gujarat is one of the most important destinations for Tata Group and we will play a key role in its development journey”, he said.
Chairman of DP World, Mr Sultan Ahmed bin Sulayem said that it is heartening to see the Prime Minister’s vision for a vibrant Gujarat becoming a reality as he congratulated the Gujarat Government for organizing the Summit. He said that the Vibrant Gujarat Summit showcases its exponential rise as India’s premier business forum guided by the Prime Minister’s vision of a ‘Viksit Bharat @ 2047”. He credited the government for developing and promoting various industrial clusters such as GIFT City, Dholera Special Investment Region and the Gujarat Maritime Cluster and said that it will act as a gateway to the future. Throwing light on the bilateral economic ties between India and UAE, he informed about the nation being one of the biggest overseas investors in Gujarat having invested more than 2.4 billion dollars since 2017. He also mentioned Gujarat exporting goods worth more than 7 billion US dollars last year. Noting that India was the world’s fastest-growing major economy in the world, Mr Sulayem emphasized that the growth is set to continue under the strong leadership of the Prime Minister. He also credited investment initiatives like Gatishakit which will help India and Gujarat realize their potential as economic powerhouses. He informed about DP World’s plan to invest and develop state-of-the-art container terminals at Kandla, Gujarat with a capacity of 2 million containers. He expressed pride in partnering with the Indian government in expanding the country’s logistics infrastructure and thanked the Gujarat Government for the opportunity to become part of the Vibrant Gujarat Summit.
Shri Shankar Trivedi, Sr VP Nvidia noting the growing importance of generative AI recalled that PM Modi invited Mr. Jensen Huang, the CEO of Nvidia to deliver a lecture to the leaders to senior members of the Indian government and said that “it was the first time that a global leader actually talked about AI. Thanks to the leadership of Prime Minister Modiji, it has been a catalyst of adoption of generative AI in India and also here in Gujarat. Explaining Nvidia’s forays into skill development regarding generative AI, he said that ‘India has talent, scale and amazing data and unique culture”. He also underlined Nvidia’s support for Make in India.
Nikhil Kamat, Founder and CEO of Zerodha, threw light on the overall development of the country over the past two decades as he drew an analogy to his journey as an entrepreneur. He remarked that the last 10 years have been incredible as he hailed the country’s startup ecosystem and the rise of small entrepreneurs and ecommerce which was not the case 10 years ago. He credited the Prime Minister for facilitating a stable ecosystem allowing startups to thrive.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭାଇବ୍ରାଣ୍ଟ ଗୁଜରାଟ ଗ୍ଲୋବାଲ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ଦଶମ ସଂସ୍କରଣରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟବସାୟୀ ନେତାମାନେ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି
10 JAN 2024 12:28PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଗାନ୍ଧୀନଗରସ୍ଥିତ ମହାତ୍ମା ମନ୍ଦିରଠାରେ ଭାଇବ୍ରେଣ୍ଟ ଗୁଜରାଟ ଗ୍ଲୋବାଲ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ୨୦୨୪ର ଦଶମ ସଂସ୍କରଣକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି । ଚଳିତ ବର୍ଷର ସମ୍ମିଳନୀର ବିଷୟବସ୍ତୁ ହେଉଛି 'ଗେଟ୍ ୱେ ଟୁ ଦି ଫ୍ୟୁଚର୍' ଏବଂ ଏଥିରେ ୩୪ଟି ଅଂଶୀଦାର ଦେଶ ଏବଂ ୧୬ଟି ଅଂଶୀଦାର ସଂଗଠନ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀକୁ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଭାବରେ ବ୍ୟବହାର କରୁଛି ।
ଏହି ଅବସରରେ ଏକାଧିକ ଶିଳ୍ପର କ୍ୟାପଟେନ୍ ଉଦ୍‌ବୋଧନ ଦେଇଥିଲେ।
ଆର୍ସେଲର ମିତ୍ତଲର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଶ୍ରୀ ଲକ୍ଷ୍ମୀ ମିତ୍ତଲ ଗତବର୍ଷ ସେପ୍ଟେମ୍ବରରେ ଭାଇବ୍ରାଣ୍ଟ ଗୁଜରାଟର ୨୦ତମ ବାର୍ଷିକୀ ପରିଦର୍ଶନ କରିଥିବା କଥା ମନେ ପକାଇଥିଲେ ଏବଂ ଭାଇବ୍ରାଣ୍ଟ ଗୁଜରାଟ ସମ୍ମିଳନୀର ମେଗା ଗ୍ଲୋବାଲ ଇଭେଣ୍ଟ ପାଇଁ ଏକ ସଂସ୍ଥାଗତ ଢାଞ୍ଚା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରକ୍ରିୟା ନିରନ୍ତରତା ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ସେ ଗୋଟିଏ ପୃଥିବୀ, ଗୋଟିଏ ପରିବାର, ଗୋଟିଏ ଭବିଷ୍ୟତ ନୀତି ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମଞ୍ଚରେ ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ସାଉଥର ସ୍ୱରକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ କରିବାରେ ଇସ୍ପାତର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଶ୍ରୀ ମିତ୍ତଲ ୨୦୨୧ରେ ଆର୍ସେଲର ମିତ୍ତଲ ନିପ୍ପନ୍ ଷ୍ଟିଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ହାଜିରା ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କୁ ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ ଏବଂ ୨୦୨୬ ର ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ଲକ୍ଷ୍ୟ ବର୍ଷ ସୁଦ୍ଧା ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପର ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଶେଷ ହେବ ବୋଲି ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ। ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ଏବଂ ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ ଭଳି ସବୁଜ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ।
ଜାପାନର ସୁଜୁକି ମୋଟର କର୍ପୋରେସନର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଶ୍ରୀ ତୋଶିହିରୋ ସୁଜୁକି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ତାଙ୍କ ଦୃଢ଼ ନେତୃତ୍ୱ ପାଇଁ ଶ୍ରେୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଦେଶରେ ଉତ୍ପାଦନ ଶିଳ୍ପକୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ସହାୟତା ପାଇଁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଛନ୍ତି । ଭାରତ ଏବେ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅଟୋମୋବାଇଲ ବଜାରରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ସୁଜୁକି ଦେଶର ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ପ୍ରଗତିଶୀଳ ଆଭିମୁଖ୍ୟର ପ୍ରଭାବ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ଭାରତରେ ଉତ୍ପାଦିତ ପ୍ରଥମ ଇଭି କୁ ଲଞ୍ଚ କରିବା ସହ ଏହାକୁ ୟୁରୋପୀୟ ଦେଶ ଏବଂ ଜାପାନକୁ ରପ୍ତାନି କରିବା ପାଇଁ କମ୍ପାନୀର ଯୋଜନା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଇଥାନଲ, ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ ଏବଂ ଗୋବରରୁ ବାୟୋଗ୍ୟାସ୍ ଉତ୍ପାଦନ ମାଧ୍ୟମରେ ଗ୍ରୀନ ହାଉସ୍ ନିର୍ଗମନ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ଯୋଗଦାନ କରିବା ପାଇଁ ସଂଗଠନର ଯୋଜନା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ।
ରିଲାଏନ୍ସ ଗ୍ରୁପର ମୁକେଶ ଅମ୍ବାନୀ ଭାଇବ୍ରାଣ୍ଟ ଗୁଜରାଟକୁ ଆଜି ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ସମ୍ମାନଜନକ ନିବେଶ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ବୋଲି କହିଛନ୍ତି କାରଣ ଦୀର୍ଘ ୨୦ ବର୍ଷ ଧରି ଏହି ପ୍ରକାରର ଅନ୍ୟ କୌଣସି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଚାଲି ନାହିଁ ଏବଂ ଏହା ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହେବାରେ ଲାଗିଛି । ଏହା ଆମ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଦୂର ଦୃଷ୍ଟି ଏବଂ କଠିନ ପରିଶ୍ରମର ଏକ ଉଦାହରଣ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଭାଇବ୍ରାଣ୍ଟ ଗୁଜରାଟର ପ୍ରତ୍ୟେକ ସଂସ୍କରଣରେ ସେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି। ଗୁଜୁରାଟୀ ବଂଶୋଦ୍ଭବଙ୍କ ପାଇଁ ଗର୍ବ ପ୍ରକାଶ କରି ଶ୍ରୀ ଅମ୍ବାନୀ ଗୁଜୁରାଟର ପରିବର୍ତ୍ତନ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଶ୍ରେୟ ଦେଇଛନ୍ତି । ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନର ମୁଖ୍ୟ କାରଣ ହେଉଛି ଆଧୁନିକ ସମୟର ସର୍ବଶ୍ରେଷ୍ଠ ନେତା ଭାବେ ଉଭା ହୋଇଥିବା ଆମ ନେତା ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଭାରତର ଇତିହାସରେ ସବୁଠାରୁ ସଫଳ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ । ଯେତେବେଳେ ସେ କହନ୍ତି, କେବଳ ଦୁନିଆ କଥା କହେ ନାହିଁ ବରଂ ତାଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରନ୍ତି। ଭାରତର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିପରି ଅସମ୍ଭବକୁ ସମ୍ଭବ କରିଦିଅନ୍ତି- 'ମୋଦୀ ହୈ ତୋ ମୁମ୍କିନ୍ ହୈ' ସେ ବିଷୟରେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବେ କହିଥିଲେ ଏବଂ ଏହି ସ୍ଲୋଗାନ୍ ବିଶ୍ୱ ଦର୍ଶକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରତିଫଳିତ ହୁଏ ଏବଂ ସେମାନେ ଏଥିରେ ସହମତ ହୁଅନ୍ତି ବୋଲି କହିଥିଲେ। ତାଙ୍କ ପିତା ଧୀରୁଭାଇଙ୍କୁ ମନେ ପକାଇ ମୁକେଶ ଅମ୍ବାନୀ କହିଥିଲେ ଯେ ରିଲାଏନ୍ସ ଏକ ଗୁଜରାଟୀ କମ୍ପାନୀ ଥିଲା ଏବଂ ସବୁବେଳେ ରହିବ। "ପ୍ରତ୍ୟେକ ରିଲାଏନ୍ସ ବ୍ୟବସାୟ ମୋର ୭ କୋଟି ସାଥୀ ଗୁଜରାଟୀଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛି "। ରିଲାଏନ୍ସ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସମ୍ପତ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ସମଗ୍ର ଭାରତରେ ୧୫୦ ବିଲିୟନ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାର ଅର୍ଥାତ୍ ୧୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି ରୁ ଅଧିକ ନିବେଶ କରିଛି ବୋଲି ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ଅମ୍ବାନୀ ଗୁଜୁରାଟକୁ ୫ଟି ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଥିଲେ। ପ୍ରଥମତଃ, ରିଲାଏନ୍ସ ଆଗାମୀ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ସହିତ ଗୁଜରାଟର ଅଭିବୃଦ୍ଧି କାହାଣୀରେ ଅଗ୍ରଣୀ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ, ବିଶେଷକରି ରିଲାଏନ୍ସ ଗୁଜୁରାଟକୁ ସବୁଜ ଅଭିବୃଦ୍ଧିରେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ଅଗ୍ରଣୀ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ । "ଆମେ ୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ମାଧ୍ୟମରେ ଗୁଜରାଟର ଶକ୍ତି ଆବଶ୍ୟକତାର ଅଧା ପୂରଣ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛୁ"। ଜାମନଗରରେ ଏକ ୫୦୦୦ ଏକର ଧୀରୁଭାଇ ଏନର୍ଜି ଗିଗା କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସ ନିର୍ମାଣ ହେବାକୁ ଯାଉଛି ଯାହା ୨୦୨୪ ର ଦ୍ୱିତୀୟାର୍ଦ୍ଧରେ ହିଁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହେବ ବୋଲି ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି। ଦ୍ବିତୀୟତଃ, ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ୫ଜି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହୋଇଥିବାରୁ ଆଜି ଗୁଜରାଟ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ୫ଜି ସକ୍ଷମ ହୋଇଛି। ଏହା ଦ୍ୱାରା ଗୁଜରାଟ ଡିଜିଟାଲ ଡାଟା ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଏବଂ ଏଆଇ ଗ୍ରହଣକ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଗ୍ରଣୀ ହେବ । ତୃତୀୟ ରିଲାଏନ୍ସ ରିଟେଲ ଗୁଣାତ୍ମକ ଉତ୍ପାଦ ଆଣିବା ଏବଂ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ କୃଷକ ଏବଂ କ୍ଷୁଦ୍ର ବ୍ୟବସାୟୀଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ନିଜର ପଦକ୍ଷେପ ବିସ୍ତାର କରିବ । ଚତୁର୍ଥରେ ରିଲାଏନ୍ସ ଗୁଜରାଟକୁ ନୂଆ ସାମଗ୍ରୀ ଓ ସର୍କୁଲାର ଅର୍ଥନୀତିରେ ଅଗ୍ରଣୀ କରିବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଏହି ଗ୍ରୁପ୍ ହଜିରାଠାରେ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ କାର୍ବନ ଫାଇବର ସୁବିଧା ସ୍ଥାପନ କରୁଛି। ୨୦୩୬ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଇଚ୍ଛା ଘୋଷଣା ଅନୁଯାୟୀ, ରିଲାଏନ୍ସ ଏବଂ ରିଲାଏନ୍ସ ଫାଉଣ୍ଡେସନ ଗୁଜରାଟରେ କ୍ରୀଡ଼ା, ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପାଇଁ ଅନ୍ୟ କେତେକ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ସହ ମିଶି କାମ କରିବେ। ଶେଷରେ ଶ୍ରୀ ଅମ୍ବାନୀ ମନେ ପକାଇ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହୁଥିଲେ ଯେ 'ଭାରତର ବିକାଶ ପାଇଁ ଗୁଜରାଟ ବିକାଶ', ଏବେ 'ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବରେ ଆପଣଙ୍କ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ବିଶ୍ୱ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଭାରତର ବିକାଶ। ଆପଣ ବିଶ୍ୱ ର ମଙ୍ଗଳ ର ମନ୍ତ୍ର ଉପରେ କାମ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଇଞ୍ଜିନ ରେ ପରିଣତ କରୁଛନ୍ତି । ମାତ୍ର ଦୁଇ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଗୁଜରାଟରୁ ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ଷ୍ଟେଜ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆପଣଙ୍କର ଯାତ୍ରାର କାହାଣୀ କୌଣସି ଆଧୁନିକ ମହାକାବ୍ୟଠାରୁ କମ୍ ନୁହେଁ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜିର ଭାରତ ପ୍ରକୃତରେ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ପାଇଁ ଅର୍ଥନୀତିରେ ପ୍ରବେଶ କରିବା, ଉଦ୍ଭାବନ କରିବା ଏବଂ ୧୦୦ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ ସହଜ ଜୀବନଯାପନ ଏବଂ ସହଜ ରୋଜଗାର ପ୍ରଦାନ କରିବାର ସର୍ବୋତ୍ତମ ସମୟ । ଉଭୟ ଜାତୀୟତାବାଦୀ ଓ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟତାବାଦୀ ହୋଇଥିବାରୁ ଆଗାମୀ ପିଢ଼ି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇବେ। ଆପଣ ବିକଶିତ ଭାରତର ଏକ ଦୃଢ଼ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି। ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ପୃଥିବୀର କୌଣସି ଶକ୍ତି ଭାରତକୁ ୩୫ ଟ୍ରିଲିୟନ ଡଲାର ଅର୍ଥନୀତି ରେ ପରିଣତ ହେବାରୁ ଅଟକାଇ ପାରିବ ନାହିଁ ବୋଲି ସେ ଶେଷରେ କହିଥିଲେ। ଏବଂ ମୁଁ କେବଳ ଗୁଜରାଟକୁ ୩ ଟ୍ରିଲିୟନ ଡଲାର ଅର୍ଥନୀତି ରେ ପରିଣତ ହେଉଥିବା ଦେଖୁଛି। ମୋଦୀ ଯୁଗ ଭାରତକୁ ସମୃଦ୍ଧି, ପ୍ରଗତି ଓ ଗୌରବର ନୂଆ ଶିଖରରେ ପହଞ୍ଚାଇବ ବୋଲି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗୁଜରାଟୀ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟ ନିଶ୍ଚିତ।
ଆମେରିକାର ମାଇକ୍ରୋନ୍ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ସିଇଓ ଶ୍ରୀ ସଞ୍ଜୟ ମେହରୋତ୍ରା ଦେଶକୁ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଖୋଲିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ପାଇଁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତି ରେ ପରିଣତ ହେବା ପାଇଁ ଆଗେଇ ଆସୁଥିବା ବେଳେ ଭବିଷ୍ୟତରେ ଏହା ଏକ ବିରାଟ ଅର୍ଥନୈତିକ ଚାଳକ ହେବ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାଇବ୍ରେଣ୍ଟ ଗୁଜରାଟ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଏକ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଶକ୍ତି ଭାବରେ ଭାରତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦୂରଦର୍ଶୀ ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରେ ଏବଂ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକାଧିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ସୁଯୋଗ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲା । ଗୁଜରାଟରେ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ମେମୋରୀ ଆସେମ୍ବଲି ଏବଂ ପରୀକ୍ଷା ସୁବିଧା ପ୍ରତିଷ୍ଠା ରେ ସହାୟତା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ସେ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ ଏବଂ ଏହି ସୁବିଧା ପାଇଁ ଟାଟା ପ୍ରୋଜେକ୍ଟସ ସହିତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଭାଗିଦାରୀ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ୨୦୨୫ ପ୍ରାରମ୍ଭ ସୁଦ୍ଧା ୫ ଲକ୍ଷ ବର୍ଗଫୁଟ ପରିମିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହେବ ଏବଂ ଆଗାମୀ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ୫,୦୦୦ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ନିଯୁକ୍ତି ଏବଂ ୧୫,୦୦୦ ଅତିରିକ୍ତ ଗୋଷ୍ଠୀ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ହେବ ବୋଲି ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି। ଉଭୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ମାଇକ୍ରୋନ୍ ଏବଂ ସରକାରଙ୍କ ମିଳିତ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ୨.୭୫ ବିଲିୟନ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାରରେ ପହଞ୍ଚିପାରେ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଶିଳ୍ପରେ ଭାରତରେ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାରେ କମ୍ପାନୀର ଭୂମିକା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ସେ ଶେଷ କରିଥିଲେ ।
ଆଦାନୀ ଗ୍ରୁପର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଗୌତମ ଆଦାନୀ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭାଇବ୍ରାଣ୍ଟ ଗୁଜରାଟ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ପ୍ରତ୍ୟେକ ସଂସ୍କରଣରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରି ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରିଛନ୍ତି। ଅସାଧାରଣ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ପାଇଁ ସେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇବା ସହ ତାଙ୍କର ମହାନ ଅଭିଳାଷ, ଉନ୍ନତ ଶାସନ ଏବଂ ନିରପେକ୍ଷ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ଭାରତର ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ରର ମୌଳିକ ପୁନଃନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା ଏବଂ ସହଯୋଗ କରି ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଥିବା ବେଳେ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଆନ୍ଦୋଳନ ଆରମ୍ଭ କରିଥିବାରୁ ସେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ତାଙ୍କ ନିବେଦନର ଶ୍ରେୟ ଦେଇଛନ୍ତି। ୨୦୧୪ ପରଠାରୁ ଭାରତର ଜିଡିପି ୧୮୫% ଏବଂ ମୁଣ୍ଡପିଛା ଆୟ ୧୬୫% ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଯାହା ବିଶେଷ କରି ଭୂ-ରାଜନୈତିକ ଅସ୍ଥିରତା ଏବଂ ମହାମାରୀ ଆହ୍ଵାନ ଦ୍ୱାରା ଚିହ୍ନିତ ଯୁଗରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ। ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମଞ୍ଚରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସଫଳତାକୁ ସେ ପ୍ରଶଂସା କରିବା ସହ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ସ୍ୱର ଉତ୍ତୋଳନ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଥିବା ଦେଶର ଯାତ୍ରା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯାହା ବର୍ତ୍ତମାନ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି । ଭାରତର ଜି-୨୦ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ସମୟରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସୋଲାର ଆଲାଏନ୍‌ସର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱ, ଗ୍ଲୋବାଲ ସାଉଥକୁ ଜି-୨୦ରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ଆଦାନୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ଏକ ଅଧିକ ସମାବେଶୀ ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପାଇଁ ମାନଦଣ୍ଡ ସ୍ଥାପିତ କରିଛି ଏବଂ ଭାରତୀୟ ଇତିହାସରେ ଏହା ଏକ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ମୁହୂର୍ତ୍ତ । "ଆପଣ ଭବିଷ୍ୟତର ପୂର୍ବାନୁମାନ କରନ୍ତି ନାହିଁ, ଆପଣ ଏହାକୁ ଆକାର ଦିଅନ୍ତୁ", ଶ୍ରୀ ଆଦାନୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱର ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧିଶୀଳ ରାଷ୍ଟ୍ର ରେ ପରିଣତ କରିବା ଏବଂ ବସୁଧୈବ କୁଟୁମ୍ବକମ୍ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଗୁରୁଙ୍କ ଦର୍ଶନ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ବିଶ୍ୱ ସାମାଜିକ ଚାମ୍ପିୟନ ଭାବରେ ଦେଶକୁ ସ୍ଥାନିତ କରିବାର ଶ୍ରେୟ ସେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଦେଇଛନ୍ତି । ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଭାରତକୁ 'ବିକଶିତ ଭାରତ' କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଯୋଗୁଁ ଆଜିର ଭାରତ ଆସନ୍ତାକାଲିର ବିଶ୍ୱ ଭବିଷ୍ୟତ ଗଠନ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ। ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା ରାଜ୍ୟରେ ୫୫,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ଘୋଷଣା କରିବା ସହ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ୫୦,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ଅତିକ୍ରମ କରି ୨୫,୦୦୦ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଓ ପରୋକ୍ଷ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିବ ବୋଲି ସେ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି। ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ପାଇଁ ସବୁଜ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳା ଆଡକୁ ବିସ୍ତାର କରିବା ଏବଂ ସୌର ପ୍ୟାନେଲ, ପବନ ଟର୍ବାଇନ୍, ହାଇଡ୍ରୋ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋଲାଇଜର, ଗ୍ରୀନ ଆମୋନିଆ, ପିଭିସି ଏବଂ ତମ୍ବା ଏବଂ ସିମେଣ୍ଟ ପ୍ରକଳ୍ପର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ସମେତ ସର୍ବବୃହତ ସମନ୍ୱିତ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ଇକୋସିଷ୍ଟମ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ସେ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ । ଆଗାମୀ ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଗୁଜୁରାଟରେ ୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ କରିବାକୁ ଆଦାନୀ ଗ୍ରୁପର ଯୋଜନା ବିଷୟରେ ସେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ୧ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଏବଂ ପରୋକ୍ଷ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ହେବ ।
ଦକ୍ଷିଣ କୋରିଆର ସିମଟେକ୍‌ ର ସିଇଓ ଜେଫ୍ରି ଚୁନ୍ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଆସେମ୍ବଲି ଏବଂ ପରୀକ୍ଷଣ ସୁବିଧାରେ ପ୍ରମୁଖ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳା ଅଂଶୀଦାର ଭାବରେ ଗୁଜରାଟ ରାଜ୍ୟରେ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରମୁଖ ଗ୍ରାହକ ମାଇକ୍ରୋନଙ୍କ ପ୍ରକଳ୍ପ ପରେ ଏକ ସହ-ସ୍ଥାନ ନିବେଶ ଭାବରେ ସେମାନଙ୍କ ଭାରତ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଉତ୍ସାହ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାଇବ୍ରେଣ୍ଟ ଗୁଜରାଟ ଗ୍ଲୋବାଲ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଭାରତ ଭଳି ଦ୍ରୁତ ବିକାଶଶୀଳ ରାଷ୍ଟ୍ରରେ ଏକ ନୂତନ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳା ନେଟୱାର୍କ ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଆନ୍ଦୋଳନକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରେ । ସେମାନେ ଭାରତରେ ଆଉ ଏକ ପର୍ଯ୍ୟାୟ କୋ-ଲୋକେସନ ନିବେଶ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ସହାୟତା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି। ଏହା ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳା ନେଟୱାର୍କରେ ଭାରତର ଉପସ୍ଥିତିକୁ ଅଧିକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ କରିବ ଏବଂ ଭାରତର ସ୍ଥାନୀୟ ଉଦ୍ୟୋକ୍ତାଙ୍କୁ ବିଶ୍ୱ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳା ଇକୋସିଷ୍ଟମର ଅଂଶ ହେବାକୁ ସକ୍ଷମ କରିବ ।
ଟାଟା ସନ୍ସ ଲିମିଟେଡ୍ ର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଶ୍ରୀ ଏନ୍ ଚନ୍ଦ୍ରଶେଖରନ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏତେ ଦିନ ଧରି ଗୁଜରାଟର କ୍ରମାଗତ ଏବଂ ଚମତ୍କାର ପ୍ରଗତି ଦୂରଦର୍ଶୀ ନେତୃତ୍ୱ ଏବଂ ଆମ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଜୀଙ୍କ ମାନସିକତାକୁ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ଦର୍ଶାଉଛି। ଅର୍ଥନୈତିକ ବିକାଶ ଫଳରେ ବିପୁଳ ସାମାଜିକ ବିକାଶ ହୋଇଛି ଏବଂ ଗୁଜରାଟ ଭବିଷ୍ୟତର ପ୍ରବେଶ ଦ୍ୱାର ଭାବରେ ନିଜକୁ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ କରିଛି ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ସେ ଗୁଜରାଟରେ ଟାଟା ଗ୍ରୁପର ଉତ୍ପତ୍ତି ବିଷୟରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ କାରଣ ପ୍ରତିଷ୍ଠାତା ଜାମସେଦଜୀ ଟାଟା ନବସାରୀରେ ଜନ୍ମଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ । ଆଜି ରାଜ୍ୟରେ ଟାଟା ଗ୍ରୁପ୍ ର ୨୧ଟି କମ୍ପାନିର ଦୃଢ଼ ଉପସ୍ଥିତି ରହିଛି। ସେ ଗୁଜରାଟରେ ଇଭି ଯାନ, ବ୍ୟାଟେରୀ ଉତ୍ପାଦନ, ସି୨୯୫ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ବିମାନ ଏବଂ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଫ୍ୟାବ୍, ଆଡଭାନ୍ସ ମ୍ୟାନୁଫାକ୍ଚରିଂ ସ୍କିଲ୍ ବିଲ୍ଡିଂ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗ୍ରୁପର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଯୋଜନା ବିଷୟରେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ। "ଗୁଜରାଟ ଟାଟା ଗ୍ରୁପ୍ ପାଇଁ ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳ ଏବଂ ଆମେ ଏହାର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବୁ", ସେ କହିଥିଲେ ।
ଡିପି ୱାର୍ଲ୍ଡର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ସୁଲତାନ ଅହମ୍ମଦ ବିନ୍ ସୁଲେୟେମ୍ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏକ ଜୀବନ୍ତ ଗୁଜୁରାଟ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ବାସ୍ତବରେ ପରିଣତ ହେବା ଆନନ୍ଦଦାୟକ ଏବଂ ଏହି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଆୟୋଜନ ପାଇଁ ସେ ଗୁଜରାଟ ସରକାରଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାଇବ୍ରେଣ୍ଟ ଗୁଜରାଟ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ 'ବିକଶିତ ଭାରତ @ ୨୦୪୭'ର ପରିକଳ୍ପନା ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ଭାରତର ପ୍ରମୁଖ ବ୍ୟବସାୟ ମଞ୍ଚ ଭାବରେ ଏହାର ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ଦର୍ଶାଉଛି । ଗିଫ୍ଟ ସିଟି, ଧୋଲେରା ସ୍ପେଶାଲ ଇନଭେଷ୍ଟମେଣ୍ଟ ରିଜିୟନ୍ ଏବଂ ଗୁଜରାଟ ମେରିଟାଇମ୍ କ୍ଲଷ୍ଟର ଭଳି ବିଭିନ୍ନ ଶିଳ୍ପ କ୍ଲଷ୍ଟରର ବିକାଶ ଓ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପାଇଁ ସେ ସରକାରଙ୍କୁ ଶ୍ରେୟ ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ଏହା ଭବିଷ୍ୟତର ପ୍ରବେଶ ଦ୍ୱାର ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ ବୋଲି କହିଥିଲେ। ଭାରତ ଏବଂ ୟୁଏଇ ମଧ୍ୟରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଅର୍ଥନୈତିକ ସମ୍ପର୍କ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ସେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ୨୦୧୭ ରୁ ୨.୪ ବିଲିୟନ ଡଲାରରୁ ଅଧିକ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ କରିଥିବା ଗୁଜରାଟର ଅନ୍ୟତମ ବୃହତ୍ତମ ବିଦେଶୀ ନିବେଶକ ଦେଶ । ଗତବର୍ଷ ଗୁଜରାଟ ୭ ବିଲିୟନ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାରରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ସାମଗ୍ରୀ ରପ୍ତାନି କରିଥିଲା ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧିଶୀଳ ଅର୍ଥନୀତି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ସୁଲେୟମ୍ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦୃଢ଼ ନେତୃତ୍ୱରେ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଜାରି ରହିବ ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେ ଗତି ଶକ୍ତି ଭଳି ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ପଦକ୍ଷେପର ଶ୍ରେୟ ମଧ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଯାହା ଭାରତ ଏବଂ ଗୁଜରାଟକୁ ଅର୍ଥନୈତିକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଭାବରେ ସେମାନଙ୍କର ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ଉପଲବ୍ଧ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ। ଗୁଜରାଟର କାଣ୍ଡଲାଠାରେ ୨ ନିୟୁତ କଣ୍ଟେନର କ୍ଷମତା ବିଶିଷ୍ଟ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ କଣ୍ଟେନର ଟର୍ମିନାଲ୍ ନିର୍ମାଣ ଓ ବିକଶିତ କରିବା ପାଇଁ ଡିପି ୱାର୍ଲ୍ଡର ଯୋଜନା ସମ୍ପର୍କରେ ସେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ। ଦେଶର ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ସହ ଭାଗିଦାରୀ କରି ସେ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଭାଇବ୍ରେଣ୍ଟ ଗୁଜରାଟ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଁ ଗୁଜରାଟ ସରକାରଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଦେଇଥିଲେ ।
ସିନିୟର ଭିପି ଏନଭିଡିଆ ଶ୍ରୀ ଶଙ୍କର ତ୍ରିବେଦୀ, ଜେନେରେଟିଭ୍ ଏଆଇର ବଢୁଥିବା ଗୁରୁତ୍ୱ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ବରିଷ୍ଠ ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ ନେତାମାନଙ୍କୁ ଭାଷଣ ଦେବା ପାଇଁ ଏନଭିଡିଆର ସିଇଓ ଶ୍ରୀ ଜେନସେନ ହୁଆଙ୍ଗଙ୍କୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରିଥିଲେ ଏବଂ କହିଲେ ଯେ "ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଜଣେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ନେତା ପ୍ରକୃତରେ ଏଆଇ ବିଷୟରେ କଥା ହୋଇଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଜୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱ ପାଇଁ ଧନ୍ୟବାଦ, ଏହା ଭାରତ ରେ ଏବଂ ଏଠାରେ ଗୁଜରାଟରେ ଜେନେରେଟିଭ ଏଆଇ ଗ୍ରହଣ କରିବାର ଏକ ଉତପ୍ରେରକ ହୋଇଛି । ଜେନେରେଟିଭ ଏଆଇ ସମ୍ପର୍କରେ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ରେ ଏନଭିଡିଆର ପ୍ରବେଶ ବିଷୟରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ସେ କହିଥିଲେ ଯେ "ଭାରତରେ ପ୍ରତିଭା, ସ୍କେଲ ଏବଂ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ ଡାଟା ଏବଂ ଅନନ୍ୟ ସଂସ୍କୃତି ଅଛି"। ସେ ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ପାଇଁ ଏନଭିଡିଆର ସମର୍ଥନ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ।
ଜିରୋଧାର ପ୍ରତିଷ୍ଠାତା ତଥା ସିଇଓ ନିଖିଲ କାମତ ଗତ ଦୁଇ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଦେଶର ସାମଗ୍ରିକ ବିକାଶ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିବା ସହ ଜଣେ ଉଦ୍ୟୋଗୀ ଭାବରେ ତାଙ୍କର ଯାତ୍ରା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ଦେଶର ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ଏବଂ କ୍ଷୁଦ୍ର ଉଦ୍ୟୋଗୀ ଏବଂ ଇ-କମର୍ସର ଉତ୍ଥାନକୁ ସେ ପ୍ରଶଂସା କରିବା ସହିତ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ଅବିଶ୍ୱସନୀୟ ଥିଲା ବୋଲି ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯାହା ୧୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ହୋଇନଥିଲା । ଏକ ସ୍ଥିର ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ସୁଗମ କରିବା ପାଇଁ ସେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଶ୍ରେୟ ଦେଇଥିଲେ ଯାହା ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଗୁଡ଼ିକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇଥାଏ ।