প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না তামিল নাদুগী তিরুচিরাপল্লীদা লৈবা ভারতীদাসন য়ুনিভর্সিতীগী 38শুবা কনভোকেসনগী থৌরমদা ৱা ঙাংখ্রে
“ভারতকী নহারোলগী মরক্তা অহানবা পব্লিক এঙ্গেজমেন্ত পাঙথোকপা অসিদা নুংঙাইবা পোকই”
“ভারতীদাসন য়ুনিভর্সিতীনা শক্তি লৈবা অমসুং মপুং মরৈ ফারবা য়ুম্ফম অমগা লোয়ননা হৌদোকখি”
“লৈবাক অমা হেক্তগী মাইকৈ তাকপদা য়ুনিভর্সিতীশিংনা মরু ওইবা থৌদাং লৌরি”
“ঐখোয়গী লৈবাক অমসুং মাগী সভ্যাতা অসিনা মতম চুপ্পদা লৌশিংদা মীৎয়েং থমদুনা লাকখি”
“2047 ফাওবগী চহিশিং অসি ঐখোয়গী পুৱারীদা খ্বাইদগী মরু ওইবা তাঙ্কক অমা শোইদনা ওইহনগনি হায়না নহা ওইরিবা মীওইশিংগী মতিক ময়াইদা ঐহাক্না থাজবা থম্মি”
“নহারোল হায়বা অসি শক্তিনি। মসিগী ৱাহন্থোক্তি স্পীদ, স্কিল অমসুং স্কেলগা লোয়ননা থবক তৌবা ঙম্বগী মতিক ময়াই অদুনি”
“ভারত অসি মালেমগী সোল্যুসন খুদিংমক্কী শরুক অমা ওইনা তরাম্না ওক্নরি”
“লম কয়াদা লোকেল অমসুং গ্লোবেল ফেক্তরশিংনা মরম ওইরগা ভারতকী নহারোল ওইবগী মসি মতিক চারবা তানফম ওইরি”
02 JAN 2024 12:04PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি তামিল নাদুগী তিরুচিরাপল্লীদা লৈবা ভারতীদাসন য়ুনিভর্সিতীদা 38শুবা কনভোকেসনগী থৌরমদা ৱা ঙাংখ্রে। মহাক্না য়ুনিভর্সিতী অসিগী মকোক থোংলবা মহৈরোয়শিংদা মনাশিংসু খুদোল তমখি।
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা ভারতীদাসন য়ুনিভর্সিতীগী 38শুবা কনভোকেসনগী থৌরম অসি য়াম্না অখন্নৈ মরমদি মসি অনৌবা চহি 2024গী অহানবা পব্লিক ইন্তরেক্সন ওইরি হায়না ফোঙদোকখি। মহাক্না তামিল নাদুগী ফজরবা রাজ্য অসিদা লাকপা অমসুং নহারোলশিংগী মরক্তা তিনবা ফংবা অসিদা নুংঙাইবা পোকই হায়খি। প্রধান মন্ত্রী মোদীনা গ্রেজ্যুৎ তৌরিবা মহৈরোয়শিং, মখোয়গী ওজাশিং অমসুং মমা-মপাশিংদা থৌরম অসিগী য়াইফ পাউজেল পীবদা ভারতীদাসন য়ুনিভর্সিতীগী কনভোকেসনগী থৌরমদা লেংশিনবা অহানবা প্রধান মন্ত্রী ওইবা ফংজবদা অপেনবা ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি য়ুনিভর্সিত অমা শেম্বা অসি মহৌশানা লেজিস্লেতিব প্রোসেস অমনি অমসুং তপ্না-তপ্না অনৌবা কোলেজশিং এফিলিএৎ তৌরি অমসুং য়ুনিভর্সিতীশিং হেনগৎলক্লি অদুম ওইনমক ভারতীদাসন য়ুনিভর্সিতী অসিদা তোপ-তোপ্পা মওংদা লিংখৎখি মরমদি য়ুনিভর্সিতী অসি শেম্নবা হান্নদগী লৈরবা অফবা কোলেজ কয়া পুনশিনখি অমসুং দোমেন কয়াদা য়ুনিভর্সিতী অসিনা শাফু পীবা ঙম্নবা শক্তি লৈবা অমসুং মপুং মরৈ ফারবা য়ুম্ফম অমা থোনখি।
“ঐখোয়গী লৈবাক অমসুং মাগী সভ্যাতা অসিনা মতম চুপ্পদা লৌশিংদা য়ুম্ফম ওইখি”, হায়না ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা নলন্দা অমসং তক্ষিলাগুম্বা অরিবা মতমগী য়ুনিভর্সিতীশিংগী মরমদা পনখি। মহাক্না কাঞ্চিপুরম, গঙ্গাইকোন্দা চোলাপুরম অমসুং মদুরাই অসি মালেমদগী মহৈরোয় কয়ানা লোইনা লাক্নরিবা অথোইবা য়ুনিভর্সিতীশিং লৈরিবা মফম ওইরি হায়নসু ফোঙদোকখি।
কনভোকেসনগী ৱাখল্লোন অসি অরিবা মতমদগী লৈরক্লি হায়না ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রী তামিল সঙ্গামম অসি খুদম ওইনা পীখি, মসিদা কবীশিং অমসুং লৌশিং লৈবা মীওইশিংনা এনালাইসিস তৌনবগীদমক শৈরেং অমসুং সহিত্যা প্রসেন্ত তৌখি, মসিনা অচৌবা খুন্নাই অমনা থবকশিং অসি মশক খঙবা ঙমহনখি। মসিগী লোইক অসি ঙসিসু একাদেমিয়া অমসুং হায়র এজুকেসনশিংনা শীজিন্নরি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। “নহা ওইরিবা মহৈরোয়শিং অসিনা লৌশিংগী অথোইবা পুৱারী ওইবা চৎনবী অমগী শরুক অমা ওইরি”, হায়না মহাক্না মখা তাখি।
য়ুনিভর্সিতীশিংনা লৈবাক্কী মাইকৈ তকপদা লৌরিবা থৌদাং লৈ হায়না ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা অচৌবায়ুনিভর্সিতীশিং লৈবনা মরম ওইরগা লৈবাক অমসুং সভ্যাতা অসি করম্না চাউরম্বগে নীংশিংখি। মহাক্না হায় লৈবাক অমদা লান্দারকপা মতমদা মাগী নোলেজ সিস্তেমদা হন্না লান্দাই। মহাত্মা গান্ধী, পন্দিৎ মদন মোহন মালবিয়া অমসুং সর অন্নামলাই চেত্তিয়রবু পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা মখোয়না 20শুব চহিচাগী অঙনবা শরুক্তা য়ুনিভর্সিতীশিং হৌদোক্লমখি, মসিনা নীংতম ইহৌবগী মনুংদা লৌশিং অমসুং নেস্নেলিজমগী পুখৈ ওইখি। মসিগা মান্নবা মওংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারতনা মাগী য়ুনিভর্সিতীশিংদা হেনগৎলকপা ঙম্মিবা অসিগী মরমশিংগী মনুংদা মসি অমনি। মহাক্না ইকনোমিক গ্রোথতা ভারতনা রেকোর্দশিং থম্মি, মঙাশুবা খ্বাইদগী খোঙজেল য়াংনা চাউখৎলক্লিবা ইকনোমী ওইরক্লি অমসুং ভারতকী য়ুনিভর্সিতীশিংনা রেকোর্দ ওইবা মশিংদা গ্লোবেল রেঙ্কিংদা মফম কল্লি।
প্রধান মন্ত্রীন নহা ওইরিবা স্কোলরশিংদা এজুকেসনগী কান্নবশিংগী মরমদা অমসুং খুন্নাইনা স্কোলরশিংদা করম্বা মীৎয়েংনা য়েংবগে মুন্না খন্থনবা হায়খি। মহাক্না এজুকেসন্না ঐখোয়না করম্না লৈমিন্নরিবা পুম্নমক্কা লোয়ননা ইং-চিক্না লৈবা তম্বীবগে হায়বা তাকখিবগে হায়বগী মতাংদা গুরুদেব রবিন্দ্রনাথ তেগোরগী মরমদা পনখি। মহাক্না হায়খি অপুনবা খুন্নাইনা ঙসিগী ফীভম অসিদা মহৈরোয়শিংবু পুরকপদা থৌদাং লৌখি অমসুং মখোয়দা অমুক লমন শীংবা, হেন্না ফবা খুন্নাই অমসুং লৈবাক অমা শেম্বগী মরু ওইবা অদু থমখি। “নাকল অমরোমদা 2047 ফাওবদা চাউখৎপা ভারত অমা শেম্বদা মফম অসিগী গ্রেজ্যুৎ খুদিংমক্না শরুক তম্বা য়াই”।
2047 ফাওবগী চহিশিং অসি ঐখোয়গী পুৱারীদা খ্বাইদগী মরু ওইবা তাঙ্কক অমা শোইদনা ওইহনগনি হায়না নহা ওইরিবা মীওইশিংগী মতিক ময়াইদা মহাক্না থাজবা থম্মি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা নৌহৌননা ফোঙদোকখি। য়ুনিভর্সিতী অসিগী মোতো – ‘লেৎ অস ক্রিএত এ ব্রেব ন্যু ৱর্ল্দ’ অসি পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারতকী নহারোলশিংনা হান্নদগী অসিগুম্বা মালেম অমা শেমখ্রে। মহাক্না লাইচৎ মনুংদা ভেক্সিনশিং শেম্বা, চন্দ্রয়ান অমসুং পেতেন্তশিংগী মশিং অসি 2014দা 4000দা লৈরম্বদগী হৌজিক 50,000দা হেনগৎহল্লিবা হায়রিবশিং অসিদা নহা ওইরিবা ভারত মচাশিংনা শরুক তমখিবশিং অদু ফোঙদোকখি। মহাক্না ভারতকী হ্যুমেনিতীজ স্কোলরশিংনা ভারতকী স্তোরী অসি মমাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা উৎথোক্লি হায়নসু ফোঙদোকখি। মহাক্না স্পোর্তসপর্সনশিং, ম্যুজিসিয়নশিং, আর্তিস্তশিংনা মাইখিবশিংগী মরমদা পনখি। “সেক্তর খুদিংমক্তা অনৌবা থাজবগা লোয়ননা মীপুম খুদিংমক্না নখোয়দা মীৎয়েং থম্লিবা তানফম অসিদা নখোয়না মালেমদা চংলি” হায়না মহাক্না মখা তাখি।
“নহারোল হায়বা অসি শক্তিনি। মসিগী ৱাহন্থোক্তি স্পীদ, স্কিল অমসুং স্কেলগা লোয়ননা থবক তৌবা ঙম্বগী মতিক ময়াই অদুনি”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোক্লদুনা হায়খি মদুদি সরকারনা চপ মান্নবা খোঙজেল অমসুং স্কেলদা হৌখিবা চহি খরা অসিদা মহৈরোয়শিংগা চুন্নবা থবক পাইখৎ। হৌখিবা চহি তরা অসিদা লৈবাক অসিগী এয়রপোর্তশিং অসি 74 দগী 150গী ময়াদা শরুক অনি হেনগৎহনখি, মরু ওইবা হীথাংফমশিংদা কার্গো হেন্দিলিং কেপাসিতী শরুক অনি হেনগৎহনবা, হায়ৱেশিং শেম্বগী খোঙজেল অমসুং স্কেল শরুক অনি হেনগৎহনবা অমসুং স্তার্তঅপশিংগী মশিং অসি 2014দা 100দগী তানা লৈরম্বদগী লাখ 1রোম হেনখিবা অসিগী মতাংদা পনখি। মহাক্না ভারতনা ত্রেদ দীল মশিং কয়া মরু ওইবা ইকনোমীশিংগা তৌবা ঙমদুনা ভারতকী গুদস অমসুং সর্ভিসেসকী অনৌবা মার্কেৎশিং হাংদোকদধুনা নহারোলশিংগী মশিং লাকঙমদ্রবা খুদোংচাবশিং পীখিবগী মতাংদসু ফোঙদোকখি। মহাক্না G20গুম্বা ইন্সতিত্যুসনশিং মপাঙ্গল কনখৎহনবা, ক্লাইমেৎ চেঞ্জ থেংনবা অমসুং গ্লোবেল সপ্লাই চেন্দা অচৌবা থৌদাং লৌরিবা অসিগা লোয়ননা গ্লোবেল সোল্যুসন খুদিংমক্কী শরুক অমা ওইনা ভারতপু তরাম্না ওক্লি হায়না ফোঙদোকখি। “লোকেল অমসুং গ্লোবেল ফেক্তরশিংনা মরম ওইরগা ভারতকী নহারোল ওইবগী মসি মতিক চারবা তানফম ওইরি” হায়না শ্রী মোদীনা ফোঙদোক্লদুনা মহাক্না মহৈরোয়শিংদা তানফম অসিগী কান্নবা য়ারিবা মখৈ লৌদুনা লৈবাক অসিবু অনৌবা পনখৈশিং তম্না পুখৎনবা হায়খি।
য়ুনিভর্সিতীগী খোঙচৎ ঙসি লোইরগনি হায়না ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা মহৈ তম্বগী খোঙচৎতা অরোইবা হায়বা অমা লৈতে ফোঙদোকখি। “হৌজিক্তি পুন্সিনা নখোয়গী ওজা ওইরগনি” হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি লেপ্পা লৈতনা তমশিন্নবা অনলর্নিং, রিস্কিলিং অমসুং অপস্কিলিংদা প্রোএক্তিব ওইনা থবক তৌবা মরু ওই হায়খি। “লেপ্পা লৈতনা হোংলক্লিবা মালেম অমদা নখোয়না অহোংবা পুরকপা নত্ত্রগা অহোংবনা নখোয়বু পুবা অমা তৌগদবনি” হায়না ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা ৱারোল পীবা লোইশিনখি।
থৌরম অসিদা তামিল নাদুগী রাজ্যপাল অমসুং ভারতীদাসন য়ুনিভর্সিতীগী চাঞ্চেল্লর, শ্রী আর.এন. রবী, তামিল নাদুগী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী এম.কে. স্তেলিন, ভাইস চেঞ্চল্লর দা. এম. সেলবম. অমসুং প্রো-চেঞ্চেল্লর, শ্রী আর.এস. রাজাকন্নাপ্পননা শরুক য়াখি।

Prime Minister's Office
PM addresses 38th Convocation Ceremony of Bharathidasan University, Tiruchirappalli, Tamil Nadu
“Happy to have the first public engagement among youth of India”
“Bharathidasan University started on a strong and mature foundation”
“Universities play a crucial role in giving direction to any nation”
“Our nation and its civilization has always been centered around knowledge”
“I am confident in the ability of young people to make the years till 2047 the most important in our history”
“Youth means energy. It means the ability to work with speed, skill and scale”
“India is being welcomed as a part of every global solution”
“In many ways, due to local and global factors, this is the best time to be young in India”
02 JAN 2024 12:04PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the 38th Convocation Ceremony of Bharathidasan University in Tiruchirappalli, Tamil Nadu today. He also presented awards to the meritorious students of the University.
Addressing the gathering, the Prime Minister remarked that the 38th Convocation Ceremony of Bharathidasan University is extremely special as it is his first public interaction in the new year 2024. He expressed delight in being present in the beautiful state of Tamil Nadu and amongst youth. Prime Minister Modi expressed satisfaction in becoming the first Prime Minister to grace the convocation ceremony at Bharathidasan University as he extended hearty congratulations to the graduating students, their teachers and parents on the occasion.
The Prime Minister said that the creation of a university is usually a legislative process and gradually new colleges are affiliated and the university grows, however, Bharathidasan University was created differently as many existing illustrious colleges were brought together to create the University and provide a strong and mature foundation making the university impactful in many domains.
“Our nation and its civilization has always been centered around knowledge”, the Prime Minister said as he threw light on the ancient universities of Nalanda and Takshila. He also mentioned Kanchipuram, Gangaikonda Cholapuram and Madurai being home to great universities which were frequented by pupils from across the globe.
Speaking about the concept of convocation being ancient, the Prime Minister gave the example of Tamil Sangamam where poets and intellectuals presented poetry and literature for analysis which led to the recognition of the works by a larger society. This logic, the Prime Minister said, is used in academia and higher education even today. “Young students are a part of a great historical tradition of knowledge”, he added.
Throwing light on the role of Universities in giving direction to the nation, the Prime Minister recalled how the nation and civilization were vibrant due to the presence of vibrant universities. He also pointed out that the nation’s knowledge system was targeted when the country was under attack. Mentioning Mahatma Gandhi, Pandit Madan Mohan Malviya and Sir Annamalai Chettiar, the Prime Minister underlined that they started universities in the early 20th century which became hubs of knowledge and nationalism during the freedom struggle. Similarly, the Prime Minister said that one of the factors behind India’s rise is the rise of its universities. He mentioned India setting records in economic growth, becoming the fifth fastest major growing economy and Indian Universities making a mark in global ranking in record numbers.
The Prime Minister asked the young scholars to think deeply about the purpose of education and how society looks at scholars. He quoted Gurudev Rabindranath Tagore about how education teaches us to live in harmony with all existence. He said that the entire society has played a role in bringing the students to this day and emphasized the importance of giving back to them, creating a better society and country. “In a way, every graduate here can contribute to creating a developed India by 2047.
The Prime Minister reiterated his confidence in the ability of young people to make the year till 2047 the most important years in the history of the nation. Referring to the University's motto- ‘Let us Create a Brave New World’, the Prime Minister said Indian youth are already creating such a world. He listed the contribution of young Indians in creating vaccines during the pandemic, Chandrayaan and the increase in the number of patents from 4000 in 2014 to almost 50,000 now. He also pointed out that India's humanities scholars are showcasing India’s story as never before. He also highlighted the achievements of sportspersons, musicians, artists. “You are entering the world when everyone is looking at you with new hope in every sector”, he added.
“Youth means energy. It means the ability to work with speed, skill and scale”, the Prime Minister remarked as he underlined that the government is working to match the students with the same speed and scale in the last few years. In the last ten years, the Prime Minister mentioned the doubling of airports in the country from 74 to nearly 150, doubling of the cargo handling capacity of all major ports, doubling of the speed and scale of construction of highways, and the number of startups growing to almost 1 lakh from less than 100 in 2014. He also spoke about India achieving a number of trade deals with important economies thereby opening up new markets for India’s goods and services, while creating countless opportunities for the youth. He said that India is being welcomed as a part of every global solution as he mentioned strengthening of institutions like G20, fighting climate change and playing a bigger role in global supply chain. “In many ways, due to local and global factors, this is the best time to be young in India”, Shri Modi said as he urged the students to make the most of this time and take the country to new heights.
Noting that the journey of the University is coming to an end today, the Prime Minister insisted that there is no end to the journey of learning. “Life will become your teacher now”, he said. He underlined that it is important to work proactively on unlearning, reskilling and upskilling in the spirit of constant learning. “In a rapidly changing world, either you drive the change or the change drives you”, Prime Minister Modi concluded.
Governor of Tamil Nadu and Chancellor of Bharathidasan University, Shri R N Ravi, Chief Minister of Tamil Nadu, Shri M K Stalin, Vice Chancellor, Dr M Selvam, and Pro-Chancellor, Shri R S Rajakannappan were present on the occasion.