ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ତାମିଲନାଡୁର ତିରୁଚିରାପଲ୍ଲୀସ୍ଥିତ ଭାରତୀଦସନ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ୩୮ତମ ସମାବର୍ତ୍ତନ ସମାରୋହକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
"ଭାରତର ଯୁବକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଥମ ସାର୍ବଜନୀନ ଯୋଗଦାନ ପାଇ ଆନନ୍ଦିତ"
"ଭାରତୀଦସନ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଏକ ଦୃଢ଼ ଏବଂ ପରିପକ୍ୱ ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା"
"ଯେକୌଣସି ଦେଶକୁ ଦିଗ ଦର୍ଶନ ଦେବାରେ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡ଼ିକର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ରହିଛି"
"ଆମ ଦେଶ ଏବଂ ଏହାର ସଭ୍ୟତା ସର୍ବଦା ଜ୍ଞାନ ଉପରେ କେନ୍ଦ୍ରୀଭୂତ ହୋଇଛି
୨୦୪୭ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବର୍ଷକୁ ଆମ ଇତିହାସରେ ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବା ପାଇଁ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ଦକ୍ଷତା ଉପରେ ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି
ଯୌବନ ର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଶକ୍ତି। ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଗତି, ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ସ୍କେଲ୍ ସହିତ କାମ କରିବାର କ୍ଷମତା
ପ୍ରତ୍ୟେକ ବିଶ୍ଵ ସମାଧାନର ଅଂଶ ବିଶେଷ ଭାବେ ଭାରତକୁ ସ୍ୱାଗତ କରାଯାଉଛି
ଅନେକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ, ସ୍ଥାନୀୟ ଏବଂ ବୈଶ୍ୱିକ କାରଣରୁ, ଭାରତରେ ଯୁବ ହେବା ପାଇଁ ଏହା ହେଉଛି ସର୍ବୋତ୍ତମ ସମୟ "
02 JAN 2024 12:04PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ତାମିଲନାଡୁର ତିରୁଚିରାପଲ୍ଲୀଠାରେ ଭାରତୀଦସନ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ୩୮ତମ ସମାବର୍ତ୍ତନ ସମାରୋହରେ ଉଦ୍ବୋଧନ ଦେଇଥିଲେ । ସେ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ମେଧାବୀ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ପୁରସ୍କାର ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି।
ସଭାକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତୀଦସନ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ୩୮ତମ ସମାବର୍ତ୍ତନ ସମାରୋହ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କାରଣ ଏହା ନୂତନ ବର୍ଷ ୨୦୨୪ରେ ତାଙ୍କର ପ୍ରଥମ ସାର୍ବଜନୀନ ବାର୍ତ୍ତାଳାପ । ସୁନ୍ଦର ରାଜ୍ୟ ତାମିଲନାଡୁ ରେ ଏବଂ ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଉପସ୍ଥିତ ରହି ସେ ଆନନ୍ଦ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ । ଏହି ଅବସରରେ ଭାରତୀଦସନ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ସମାବର୍ତ୍ତନ ଉତ୍ସବରେ ଯୋଗ ଦେବାରେ ପ୍ରଥମ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରିବା ସହ ସ୍ନାତକ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ, ଶିକ୍ଷକ ଓ ଅଭିଭାବକମାନଙ୍କୁ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଗଠନ ସାଧାରଣତଃ ଏକ ଆଇନଗତ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଏବଂ ଧୀରେ ଧୀରେ ନୂତନ ମହାବିଦ୍ୟାଳୟ ଅନୁବନ୍ଧିତ ହୁଏ ଏବଂ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ର ବିକାଶ ହୁଏ, ତଥାପି ଭାରତୀଦସନ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଭିନ୍ନ ଭାବରେ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଥିଲା କାରଣ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଗଠନ କରିବା ଏବଂ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟକୁ ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ କରିବା ପାଇଁ ଅନେକ ବିଦ୍ୟମାନ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ମହାବିଦ୍ୟାଳୟକୁ ଏକାଠି କରାଯାଇଥିଲା ।
ନାଳନ୍ଦା ଓ ତକ୍ଷଶିଳାର ପ୍ରାଚୀନ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିବା ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, "ଆମ ଦେଶ ଏବଂ ଏହାର ସଭ୍ୟତା ସର୍ବଦା ଜ୍ଞାନ ଉପରେ କେନ୍ଦ୍ରୀଭୂତ ହୋଇଛି । କାଞ୍ଚିପୁରମ୍, ଗଙ୍ଗାଇକୋଣ୍ଡା ଚୋଲାପୁରମ୍ ଏବଂ ମଦୁରାଇ ରେ ମହାନ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ରହିଛି ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଠାରେ ବିଶ୍ୱର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରୁ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ମାନେ ଆସୁଥିଲେ ।
ସମାବର୍ତ୍ତନ ଧାରଣା ପ୍ରାଚୀନ ବୋଲି କହି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାମିଲ ସଙ୍ଗମମର ଉଦାହରଣ ଦେଇଥିଲେ ଯେଉଁଠାରେ କବି ଏବଂ ବୁଦ୍ଧିଜୀବୀମାନେ ବିଶ୍ଳେଷଣ ପାଇଁ କବିତା ଏବଂ ସାହିତ୍ୟ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ ଯାହା ଏକ ବୃହତ ସମାଜ ଦ୍ୱାରା କୃତିଗୁଡ଼ିକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେଇଥିଲା । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ତର୍କ ଆଜି ବି ଶିକ୍ଷା ଓ ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ବ୍ୟବହୃତ ହେଉଛି । ଯୁବ ଛାତ୍ରମାନେ ଜ୍ଞାନର ଏକ ମହାନ ଐତିହାସିକ ପରମ୍ପରାର ଏକ ଅଂଶ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ।
ଦେଶକୁ ଦିଗ ଦର୍ଶନ ଦେବାରେ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡ଼ିକର ଭୂମିକା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ ଯେ ଜୀବନ୍ତ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡ଼ିକର ଉପସ୍ଥିତି ଯୋଗୁଁ ଦେଶ ଏବଂ ସଭ୍ୟତା କିପରି ଜୀବନ୍ତ ଥିଲା । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ଉପରେ ଆକ୍ରମଣ ହୋଇଥିଲା ସେତେବେଳେ ଦେଶର ଜ୍ଞାନ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଟାର୍ଗେଟ କରାଯାଇଥିଲା। ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ, ପଣ୍ଡିତ ମଦନ ମୋହନ ମାଲବ୍ୟ ଏବଂ ସାର୍ ଅନ୍ନାମଲାଇ ଚେଟ୍ଟିୟାରଙ୍କ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସେମାନେ ବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ପ୍ରାରମ୍ଭରେ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ ଯାହା ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମ ସମୟରେ ଜ୍ଞାନ ଏବଂ ଜାତୀୟତାବାଦର କେନ୍ଦ୍ର ପାଲଟିଥିଲା । ସେହିଭଳି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ଉନ୍ନତି ପଛରେ ଅନ୍ୟତମ କାରଣ ହେଉଛି ଏହାର ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ଉତ୍ଥାନ । ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିରେ ଭାରତ ରେକର୍ଡ ସୃଷ୍ଟି କରି ପଞ୍ଚମ ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧିଶୀଳ ଅର୍ଥନୀତି ରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି ଏବଂ ଭାରତୀୟ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡ଼ିକ ରେକର୍ଡ ସଂଖ୍ୟକ ସଂଖ୍ୟାରେ ବିଶ୍ୱ ମାନ୍ୟତାରେ ପରିଚୟ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ।
ଶିକ୍ଷାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଏବଂ ସମାଜ ପଣ୍ଡିତମାନଙ୍କୁ କିପରି ଦେଖେ ସେ ବିଷୟରେ ଗଭୀର ଭାବରେ ଚିନ୍ତା କରିବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଯୁବ ପଣ୍ଡିତମାନଙ୍କୁ କହିଥିଲେ । ସେ ଗୁରୁଦେବ ରବୀନ୍ଦ୍ରନାଥ ଟାଗୋରଙ୍କୁ ଉଦାହରଣ ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ ଶିକ୍ଷା ଆମକୁ କିପରି ସମସ୍ତ ଅସ୍ତିତ୍ୱ ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ରକ୍ଷା କରି ବଞ୍ଚିବାକୁ ଶିଖାଏ । ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ଆଜିର ଦିନରେ ପହଞ୍ଚାଇବାରେ ସମଗ୍ର ସମାଜ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଫେରାଇ ଦେବା, ଏକ ଉନ୍ନତ ସମାଜ ଓ ଦେଶ ଗଠନ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନରେ ଏଠାକାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ସ୍ନାତକ ଙ୍କ ଅବଦାନ ରହିଛି।
୨୦୪୭ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବର୍ଷକୁ ଦେଶର ଇତିହାସରେ ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବର୍ଷ ରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ଯୁବକମାନଙ୍କ ଦକ୍ଷତା ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କର ବିଶ୍ୱାସ ଦୋହରାଇଥିଲେ । ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର 'ଆସନ୍ତୁ ଏକ ସାହସୀ ନୂଆ ଦୁନିଆ ସୃଷ୍ଟି କରିବା' ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ସମ୍ପର୍କରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତୀୟ ଯୁବକମାନେ ଏଭଳି ଏକ ବିଶ୍ବ ସୃଷ୍ଟି କରିସାରିଛନ୍ତି। ମହାମାରୀ, ଚନ୍ଦ୍ରଯାନ ସମୟରେ ଟିକା ପ୍ରସ୍ତୁତିରେ ଯୁବ ଭାରତୀୟଙ୍କ ଅବଦାନ ଏବଂ ୨୦୧୪ରେ ପେଟେଣ୍ଟ ସଂଖ୍ୟା ୪୦୦୦ ଥିବା ବେଳେ ବର୍ତ୍ତମାନ ପ୍ରାୟ ୫୦,୦୦୦ କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତର ମାନବିକତା ପଣ୍ଡିତମାନେ ଭାରତର କାହାଣୀକୁ ପୂର୍ବ ଭଳି ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଛନ୍ତି। ଏଥିସହ କ୍ରୀଡ଼ାବିତ୍, ସଙ୍ଗୀତଜ୍ଞ, କଳାକାରଙ୍କ ସଫଳତା ସମ୍ପର୍କରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। "ଆପଣ ଦୁନିଆରେ ପ୍ରବେଶ କରୁଛନ୍ତି ଯେତେବେଳେ ସମସ୍ତେ ଆପଣଙ୍କୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂଆ ଆଶାର ସହ ଦେଖୁଛନ୍ତି", ସେ ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ।
ଯୌବନ ର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଶକ୍ତି। ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଦ୍ରୁତ, ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ବ୍ୟାପକ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାର କ୍ଷମତା", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସରକାର ସମାନ ଗତି ଏବଂ ସ୍କେଲ୍ ସହିତ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ସମକକ୍ଷ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ବିଗତ ଦଶ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶର ବିମାନବନ୍ଦରଗୁଡ଼ିକ ଦୁଇ ଗୁଣା ୭୪ ରୁ ପାଖାପାଖି ୧୫୦କୁ ବୃଦ୍ଧି, ସମସ୍ତ ପ୍ରମୁଖ ବନ୍ଦରଗୁଡ଼ିକର କାର୍ଗୋ ହ୍ୟାଣ୍ଡଲିଂ କ୍ଷମତା ଦ୍ୱିଗୁଣିତ କରିବା, ରାଜପଥ ନିର୍ମାଣର ଗତି ଏବଂ ପରିମାଣ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ କରିବା ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ସଂଖ୍ୟା ୨୦୧୪ରେ ୧୦୦ରୁ କମ୍ ଥିବା ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ସଂଖ୍ୟା ପ୍ରାୟ ୧ ଲକ୍ଷକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅର୍ଥନୀତି ସହିତ ଭାରତ ଅନେକ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତି ହାସଲ କରିବା ଦ୍ୱାରା ଭାରତର ସାମଗ୍ରୀ ଏବଂ ସେବା ପାଇଁ ନୂତନ ବଜାର ଖୋଲିବା ସହ ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ପାଇଁ ଅଗଣିତ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ। ଜି-୨୦ ଭଳି ଅନୁଷ୍ଠାନକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା, ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ବିରୋଧରେ ଲଢ଼େଇ କରିବା ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳାରେ ବଡ଼ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଥିବା କଥା ଉଲ୍ଲେଖ କରି ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବିଶ୍ଵ ସମାଧାନର ଏକ ଅଂଶ ଭାବରେ ଭାରତକୁ ସ୍ୱାଗତ କରାଯାଉଛି । "ଅନେକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ, ସ୍ଥାନୀୟ ଏବଂ ବୈଶ୍ୱିକ କାରଣରୁ, ଭାରତରେ ଯୁବକ ହେବା ପାଇଁ ଏହା ସର୍ବୋତ୍ତମ ସମୟ", ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଏହି ସମୟର ସଦୁପଯୋଗ କରିବାକୁ ଏବଂ ଦେଶକୁ ନୂତନ ଉଚ୍ଚତାକୁ ନେବାକୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ ।
ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ଯାତ୍ରା ଆଜି ଶେଷ ହେବାକୁ ଯାଉଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଶିକ୍ଷାର ଯାତ୍ରାର ଅନ୍ତ ନାହିଁ। "ଜୀବନ ଏବେ ତୁମର ଶିକ୍ଷକ ହେବ", ସେ କହିଲେ । ନିରନ୍ତର ଶିକ୍ଷାର ଭାବନାରେ ଶିକ୍ଷଣ, ପୁନଃଦକ୍ଷତା ଏବଂ ଉନ୍ନତି ଦିଗରେ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଜରୁରୀ ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ପରିବର୍ତ୍ତିତ ଦୁନିଆରେ ଆପଣ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଘଟାଇବେ କିମ୍ବା ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆପଣଙ୍କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଶେଷରେ କହିଛନ୍ତି।
ଏହି ଅବସରରେ ତାମିଲନାଡୁ ରାଜ୍ୟପାଳ ତଥା ଭାରତୀଦସନ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର କୁଳପତି ଶ୍ରୀ ଆରଏନ ରବି, ତାମିଲନାଡୁ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଏମ କେ ଷ୍ଟାଲିନ, କୁଳପତି ଡ. ଏମ ସେଲଭମ ଏବଂ ପ୍ରୋ-ଚାନ୍‌ସେଲର ଶ୍ରୀ ଆର ଏସ ରାଜକନପ୍ପନ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।

Prime Minister's Office
PM addresses 38th Convocation Ceremony of Bharathidasan University, Tiruchirappalli, Tamil Nadu
“Happy to have the first public engagement among youth of India”
“Bharathidasan University started on a strong and mature foundation”
“Universities play a crucial role in giving direction to any nation”
“Our nation and its civilization has always been centered around knowledge”
“I am confident in the ability of young people to make the years till 2047 the most important in our history”
“Youth means energy. It means the ability to work with speed, skill and scale”
“India is being welcomed as a part of every global solution”
“In many ways, due to local and global factors, this is the best time to be young in India”
02 JAN 2024 12:04PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the 38th Convocation Ceremony of Bharathidasan University in Tiruchirappalli, Tamil Nadu today. He also presented awards to the meritorious students of the University.
Addressing the gathering, the Prime Minister remarked that the 38th Convocation Ceremony of Bharathidasan University is extremely special as it is his first public interaction in the new year 2024. He expressed delight in being present in the beautiful state of Tamil Nadu and amongst youth. Prime Minister Modi expressed satisfaction in becoming the first Prime Minister to grace the convocation ceremony at Bharathidasan University as he extended hearty congratulations to the graduating students, their teachers and parents on the occasion.
The Prime Minister said that the creation of a university is usually a legislative process and gradually new colleges are affiliated and the university grows, however, Bharathidasan University was created differently as many existing illustrious colleges were brought together to create the University and provide a strong and mature foundation making the university impactful in many domains.
“Our nation and its civilization has always been centered around knowledge”, the Prime Minister said as he threw light on the ancient universities of Nalanda and Takshila. He also mentioned Kanchipuram, Gangaikonda Cholapuram and Madurai being home to great universities which were frequented by pupils from across the globe.
Speaking about the concept of convocation being ancient, the Prime Minister gave the example of Tamil Sangamam where poets and intellectuals presented poetry and literature for analysis which led to the recognition of the works by a larger society. This logic, the Prime Minister said, is used in academia and higher education even today. “Young students are a part of a great historical tradition of knowledge”, he added.
Throwing light on the role of Universities in giving direction to the nation, the Prime Minister recalled how the nation and civilization were vibrant due to the presence of vibrant universities. He also pointed out that the nation’s knowledge system was targeted when the country was under attack. Mentioning Mahatma Gandhi, Pandit Madan Mohan Malviya and Sir Annamalai Chettiar, the Prime Minister underlined that they started universities in the early 20th century which became hubs of knowledge and nationalism during the freedom struggle. Similarly, the Prime Minister said that one of the factors behind India’s rise is the rise of its universities. He mentioned India setting records in economic growth, becoming the fifth fastest major growing economy and Indian Universities making a mark in global ranking in record numbers.
The Prime Minister asked the young scholars to think deeply about the purpose of education and how society looks at scholars. He quoted Gurudev Rabindranath Tagore about how education teaches us to live in harmony with all existence. He said that the entire society has played a role in bringing the students to this day and emphasized the importance of giving back to them, creating a better society and country. “In a way, every graduate here can contribute to creating a developed India by 2047.
The Prime Minister reiterated his confidence in the ability of young people to make the year till 2047 the most important years in the history of the nation. Referring to the University's motto- ‘Let us Create a Brave New World’, the Prime Minister said Indian youth are already creating such a world. He listed the contribution of young Indians in creating vaccines during the pandemic, Chandrayaan and the increase in the number of patents from 4000 in 2014 to almost 50,000 now. He also pointed out that India's humanities scholars are showcasing India’s story as never before. He also highlighted the achievements of sportspersons, musicians, artists. “You are entering the world when everyone is looking at you with new hope in every sector”, he added.
“Youth means energy. It means the ability to work with speed, skill and scale”, the Prime Minister remarked as he underlined that the government is working to match the students with the same speed and scale in the last few years. In the last ten years, the Prime Minister mentioned the doubling of airports in the country from 74 to nearly 150, doubling of the cargo handling capacity of all major ports, doubling of the speed and scale of construction of highways, and the number of startups growing to almost 1 lakh from less than 100 in 2014. He also spoke about India achieving a number of trade deals with important economies thereby opening up new markets for India’s goods and services, while creating countless opportunities for the youth. He said that India is being welcomed as a part of every global solution as he mentioned strengthening of institutions like G20, fighting climate change and playing a bigger role in global supply chain. “In many ways, due to local and global factors, this is the best time to be young in India”, Shri Modi said as he urged the students to make the most of this time and take the country to new heights.
Noting that the journey of the University is coming to an end today, the Prime Minister insisted that there is no end to the journey of learning. “Life will become your teacher now”, he said. He underlined that it is important to work proactively on unlearning, reskilling and upskilling in the spirit of constant learning. “In a rapidly changing world, either you drive the change or the change drives you”, Prime Minister Modi concluded.
Governor of Tamil Nadu and Chancellor of Bharathidasan University, Shri R N Ravi, Chief Minister of Tamil Nadu, Shri M K Stalin, Vice Chancellor, Dr M Selvam, and Pro-Chancellor, Shri R S Rajakannappan were present on the occasion.