প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে 'বীৰ বাল দিৱস'ৰ কাৰ্যসূচী সম্বোধন কৰে
চাহিবজাদাৰ দৃষ্টান্তমূলক সাহসৰ বিষয়ে জনসাধাৰণক অৱগত আৰু শিক্ষিত কৰাৰ উদ্দেশ্যে সমগ্ৰ দেশতে কাৰ্যসূচী আয়োজন কৰা হৈছে
"বীৰ বাল দিৱস হৈছে ভাৰতীয়তাৰ সুৰক্ষাৰ বাবে যিকোনো কাম কৰাৰ সংকল্পৰ প্ৰতীক"
"মাতা গুজৰী, গুৰু গোবিন্দ সিং আৰু চাৰিগৰাকী চাহিবজাদাৰ সাহসিকতা আৰু আদৰ্শই এতিয়াও প্ৰতিগৰাকী ভাৰতীয়ক শক্তি প্ৰদান কৰে"
"আমি ভাৰতীয়সকলে মৰ্যাদাৰ সৈতে উৎপীড়নৰ সন্মুখীন হৈছিলো"
"আজি, যেতিয়া আমি আমাৰ ঐতিহ্যৰ বাবে গৌৰৱ অনুভৱ কৰিছো, তেনে সময়ত বিশ্বৰ দৃষ্টিভংগীও সলনি হৈছে"
"আজিৰ ভাৰতৰ ইয়াৰ জনসাধাৰণ তথা তেওঁলোকৰ সামৰ্থ্য আৰু অনুপ্ৰেৰণাৰ ওপৰত সম্পূৰ্ণ বিশ্বাস আছে"
"আজি সমগ্ৰ বিশ্বই ভাৰতক সুযোগৰ দেশ হিচাপে স্বীকাৰ কৰিছে"
"আগন্তুক ২৫ বছৰ ভাৰতৰ সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ সম্ভাৱনাৰ উৎকৃষ্ট প্ৰদৰ্শন হ'ব"
"আমি পাঁচটা প্ৰতিজ্ঞাক অনুসৰণ কৰাৰ লগতে আমাৰ ৰাষ্ট্ৰীয় চৰিত্ৰ শক্তিশালী কৰিব লাগিব"
"আগন্তুক ২৫ বছৰত আমাৰ যুৱ শক্তিৰ বাবে বৃহৎ সুযোগৰ আগমন হ’ব"
"আমাৰ যুৱপ্ৰজন্মই উন্নত ভাৰতৰ বৃহৎ ছবি অংকণ ক
26 DEC 2023 12:41PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি নতুন দিল্লীৰ ভাৰত মণ্ডপমত 'বীৰ বাল দিৱস' উপলক্ষে আয়োজিত অনুষ্ঠানত ভাষণ দিয়ে। শ্ৰী মোদীয়ে শিশুসকলৰ দ্বাৰা পৰিৱেশন কৰা এটা আবৃত্তি আৰু তিনিটা সমৰ কলা প্ৰদৰ্শন প্ৰত্যক্ষ কৰে। এই উপলক্ষে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দিল্লীত যুৱ প্ৰজন্মৰ এটা পদযাত্ৰাৰো শুভাৰম্ভ কৰে।
সমবেত জনতাক সম্বোধন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আজাদী কা অমৃত কালত ভাৰতৰ বাবে বীৰ বাল দিৱসৰ এক নতুন অধ্যায় উন্মোচিত হোৱাৰ লগে লগে দেশবাসীয়ে বীৰ চাহিবজাদাসকলৰ অমৰ ত্যাগক স্মৰণ কৰি তেওঁলোকৰ অনুপ্ৰেৰণা লাভ কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে যোৱা বছৰৰ আজিৰ দিনটোতেই উদযাপন কৰা প্ৰথম বীৰ বাল দিৱসৰ কথা স্মৰণ কৰি কয় যে বীৰ চাহিবজাদাসকলৰ বীৰত্বৰ কাহিনীয়ে সমগ্ৰ দেশক ৰক্ষা কৰিছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে জোৰ দি কয়, "বীৰ বাল দিৱস ভাৰতীয়তাৰ সুৰক্ষাৰ বাবে কেতিয়াও পাহৰিব নোৱাৰা মনোভাৱৰ প্ৰতীক"। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে জোৰ দি কয়, "এই দিনটোৱে আমাক সোঁৱৰাই দিছে যে সাহসিকতাৰ শীৰ্ষত বয়সৰ কোনো গুৰুত্ব নাই।" এই দিৱসক শিখ গুৰুসকলৰ ঐতিহ্যৰ উৎসৱ বুলি অভিহিত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে গুৰু গোবিন্দ সিং জী আৰু তেওঁৰ চাৰিগৰাকী বীৰ চাহিবজাদাৰ সাহস আৰু আদৰ্শই আজিও প্ৰতিগৰাকী ভাৰতীয়ক উৎসাহিত কৰি আহিছে। "বীৰ বাল দিৱস হৈছে অতুলনীয় সাহসেৰে সাহসী লোকৰ জন্ম দিয়া মাতৃসকলৰ প্ৰতি ৰাষ্ট্ৰীয় শ্ৰদ্ধাঞ্জলি", প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে তেওঁ বাবা মতিৰাম মেহৰাৰ পৰিয়ালৰ ত্যাগ আৰু দিৱান তোদাৰমলৰ ভক্তিৰ কথা সকলোৱে স্মৰণ কৰে। গুৰুসকলৰ প্ৰতি থকা এই প্ৰকৃত ভক্তিয়ে ৰাষ্ট্ৰৰ প্ৰতি ভক্তিৰ ভাৱনা জগাই তুলিছে বুলি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়।
বীৰ বাল দিৱস এতিয়া আমেৰিকা যুক্তৰাজ্য, ব্ৰিটেইন, অষ্ট্ৰেলিয়া, নিউজিলেণ্ড, সংযুক্ত আৰব আমিৰশ্বাহী আৰু গ্ৰীচৰ লগতে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ত উদযাপন কৰাক লৈ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আনন্দ প্ৰকাশ কৰে। চামকৌৰ আৰু চিৰহিন্দ যুদ্ধৰ ইতিহাসৰ কথা স্মৰণ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এই ইতিহাস কেতিয়াও পাহৰিব নোৱাৰি। ভাৰতীয়সকলে কিদৰে মৰ্যাদাৰ সৈতে নিষ্ঠুৰতা আৰু স্বৈৰাচাৰৰ সন্মুখীন হৈছিল, সেই বিষয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে স্মৰণ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে আঙুলিয়াই দিছিল যে যিসময়ত আমি আমাৰ ঐতিহ্যক ইয়াৰ উপযুক্ত সন্মান দিয়া আৰম্ভ কৰিছিলো, তেনে সময়ত সমগ্ৰ বিশ্বয়ো আমাৰ ঐতিহ্যৰ প্ৰতি দৃষ্টি ৰাখিছিল। তেওঁ কয়, "আজি যেতিয়া আমি আমাৰ ঐতিহ্যক লৈ গৌৰৱ কৰি আছো, তেনে সময়ত বিশ্বৰ দৃষ্টিভংগীও সলনি হৈছে"। আজিৰ ভাৰতে দাসত্বৰ মানসিকতা পৰিহাৰ কৰাৰ লগতে দেশৰ সামৰ্থ্য, অনুপ্ৰেৰণা আৰু জনসাধাৰণৰ ওপৰত সম্পূৰ্ণ আস্থা ৰখাক লৈ শ্ৰী মোদীয়ে সন্তোষ ব্যক্ত কৰে। "আজিৰ ভাৰতৰ বাবে চাহিবজাদাসকলৰ বলিদান এক অনুপ্ৰেৰণাৰ বিষয়।" একেদৰে ভগৱান বীৰছা মুণ্ডা আৰু গোবিন্দ গুৰুৰ ত্যাগে সমগ্ৰ দেশক প্ৰেৰণা যোগাই আহিছে।
বিশ্বই ভাৰতক সৰ্বাধিক সুযোগৰ দেশসমূহৰ ভিতৰত স্থান দিছে বুলি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে। অৰ্থনীতি, বিজ্ঞান, গৱেষণা, ক্ৰীড়া আৰু কূটনীতিৰ গোলকীয় সমস্যাত ভাৰতে গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰি আহিছে বুলি প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে। সেয়েহে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লালকিল্লাৰ পৰা দিয়া তেওঁৰ আহ্বানৰ পুনৰাবৃত্তি কৰি কয় যে "য়েহি সময় হে সহী সময় হে" অৰ্থাৎ এয়াই হৈছে উচিত সময়। এয়া হৈছে ভাৰতৰ সময়, অহা ২৫ বছৰত দেশে ইয়াৰ সামৰ্থ্য প্ৰদৰ্শন কৰিব বুলি তেওঁ লগতে কয়। পাঁচটা প্ৰতিজ্ঞাক অনুসৰণ কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাত জোৰ দি তেওঁ এটা মুহূৰ্তও অপচয় নকৰিবলৈ সকলোৰে প্ৰতি আহ্বান জনায়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে ভাৰতে এনে এক সময়ৰ মাজেৰে পাৰ হৈ আছে যিটো সময়তকৈ আগতে আহিছে। আজাদীৰ অমৃত কালত শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে একাধিক কাৰক একত্ৰিত হৈছে, যিয়ে ভাৰতৰ বাবে সোণালী সময় নিৰ্ধাৰণ কৰিব। ভাৰতৰ যুৱ শক্তিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি তেওঁ কয় যে স্বাধীনতা সংগ্ৰামৰ সময়ৰ তুলনাত বৰ্তমান দেশত যুৱসকলৰ জনসংখ্যা বহুত বেছি আৰু বৰ্তমানৰ যুৱপ্ৰজন্মই দেশখনক অকল্পনীয় উচ্চতালৈ লৈ যাবলৈ সক্ষম হ’ব বুলি তেওঁ বিশ্বাস ব্যক্ত কৰে। তেওঁ জ্ঞানৰ সন্ধানত সকলো বাধা অতিক্ৰম কৰা নচিকেতাৰ কথা উল্লেখ কৰাৰ লগতে কম বয়সতে 'চক্ৰবেহু'ত সোমাই পৰা অভিমন্যু, ধ্ৰুৱ আৰু তেওঁৰ তপস্যা, অতি কম বয়সতে সাম্ৰাজ্যৰ নেতৃত্ব দিয়া মৌৰ্য ৰজা চন্দ্ৰগুপ্ত, একলব্য আৰু তেওঁৰ গুৰু দ্ৰোণাচাৰ্য, খুদিৰাম বসু, বটুকেশ্বৰ দত্ত, কনকলতা বৰুৱা, ৰাণী গাইদিনলিউ, বাজি ৰাউতৰ লগতে দেশৰ হকে প্ৰাণ আহুতি দিয়া আন আন ৰাষ্ট্ৰীয় নায়কসকলক শ্ৰদ্ধাৰে সোঁৱৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে স্পষ্টভাৱে কৈছিল যে "আহিবলগীয়া ২৫ বছৰে আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে বৃহৎ সুযোগ লৈ আনিব। দেশৰ যিকোনো অঞ্চল তথা সমাজত জন্মগ্ৰহণ কৰা সকলো যুৱক-যুৱতীৰে সীমাহীন সপোন আছে। এই সপোনবোৰ পূৰণ কৰাৰ বাবে চৰকাৰৰ স্পষ্ট ৰোডমেপ আৰু দৃষ্টিভংগী আছে।" তেওঁ ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতি, ১০ হাজাৰ অটল টিঙ্কাৰিং লেব আৰু অতুলনীয় ষ্টাৰ্টআপ সংস্কৃতিৰ বিষয়ে উল্লেখ কৰি এইসমূহৰ সন্দৰ্ভত বিস্তৃত ব্যাখ্যা আগবঢ়ায়। তেওঁ মুদ্ৰা যোজনাৰ ফলত উদ্ভৱ হোৱা যুৱ, এছএছ/এছটি আৰু পিছপৰা সম্প্ৰদায়ৰ ৮ কোটি নতুন উদ্যোগীৰ কথাও উল্লেখ কৰে।
শেহতীয়া আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰতিযোগিতাসমূহত ভাৰতীয় খেলুৱৈসকলৰ সফলতাৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে বেছিভাগ খেলুৱৈ গ্ৰাম্য অঞ্চলৰ মধ্যবিত্ত পৰিয়ালৰ পৰা আহিছে। তেওঁ তেওঁলোকৰ সফলতাৰ কৃতিত্ব খেলো ইণ্ডিয়া অভিযানক দিয়ে, যিয়ে তেওঁলোকক উন্নত ক্ৰীড়া আৰু প্ৰশিক্ষণৰ সুবিধা প্ৰদান কৰাৰ লগতে স্বচ্ছ বাছনি প্ৰক্ৰিয়া নিশ্চিত কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এইটো যুৱসকলৰ কল্যাণক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়াৰ ফলতে ই সম্ভৱ হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তৃতীয় সৰ্ববৃহৎ অৰ্থনীতি হোৱাৰ সপোনৰ অৰ্থ ব্যাখ্যা কৰে। তেওঁ কয় যে ইয়াৰ ফলত যুৱপ্ৰজন্ম আটাইতকৈ সৰ্বাধিক লাভান্বিত হ'ব আৰু ইয়াৰ অৰ্থ হৈছে উন্নত স্বাস্থ্য, শিক্ষা, সুযোগ, চাকৰি, জীৱন আৰু সামগ্ৰীৰ মান উন্নত হোৱা। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে যুৱ দৰ্শকসকলক বিকশিত ভাৰতৰ সপোন আৰু সংকল্পৰ সৈতে যুৱসকলক সংযুক্ত কৰাৰ দেশব্যাপী চলোৱা প্ৰচাৰৰ বিষয়ে উল্লেখ কৰে। তেওঁ প্ৰতিজন যুৱক-যুৱতীক মাই-ভাৰত পৰ্টেলত পঞ্জীয়ন কৰিবলৈ আমন্ত্ৰণ জনায়। তেওঁ কয়, "এই মঞ্চখন এতিয়া দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে এটা ডাঙৰ প্ৰতিষ্ঠান হৈ পৰিছে।"
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে যুৱসকলক তেওঁলোকৰ স্বাস্থ্যৰ প্ৰতি সৰ্বাধিক অগ্ৰাধিকাৰ দিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়ে, কিয়নো জীৱনত আকাংক্ষিত ফলাফল প্ৰাপ্ত কৰাটো অত্যন্ত গুৰুত্বপূৰ্ণ। তেওঁ শাৰীৰিক ব্যায়াম, ডিজিটেল ডিটক্স, মানসিক সুস্থতা, পৰ্যাপ্ত টোপনি আৰু শ্ৰী আন্না বা বাজৰাক তেওঁলোকৰ আহাৰত অন্তৰ্ভুক্ত কৰাৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ কথা উল্লেখ কৰাৰ বাবে নিজৰ বাবে কিছুমান স্থল নিয়ম প্ৰস্তুত কৰাৰ লগতে সেইসমূহ দৃঢ়তাৰে পালন কৰাৰ পৰামৰ্শ দিয়ে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে সমাজত ড্ৰাগছৰ ভয়াৱহতাৰ কথাও উল্লেখ কৰে আৰু এখন ৰাষ্ট্ৰ আৰু সমাজ হিচাপে একত্ৰিত হৈ ইয়াৰ সৈতে যুঁজ দিয়া বিষয়ত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ চৰকাৰ আৰু পৰিয়ালৰ লগতে ধৰ্মীয় নেতাসকলক ড্ৰাগছৰ বিৰুদ্ধে শক্তিশালী অভিযান আৰম্ভ কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। "এক সক্ষম আৰু শক্তিশালী যুৱ শক্তিৰ বাবে সবকা প্ৰয়াস অপৰিহাৰ্য" বুলি উল্লেখ কৰি শেষত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আমাৰ গুৰুসকলে আমাক প্ৰদান কৰা 'সবকা প্ৰয়াস'ৰ শিক্ষাই ভাৰতক এখন উন্নত ৰাষ্ট্ৰ হিচাপে গঢ়ি তুলিব।
কেন্দ্ৰীয় মহিলা আৰু শিশু বিকাশ মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী স্মৃতি জুবিন ইৰাণী, কেন্দ্ৰীয় শিক্ষা মন্ত্ৰী শ্ৰী ধৰ্মেন্দ্ৰ প্ৰধান, কেন্দ্ৰীয় তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী অনুৰাগ সিং ঠাকুৰো এই অনুষ্ঠানত উপস্থিত আছিল।
পৃষ্ঠভূমি
বীৰ বাল দিৱস উপলক্ষে চৰকাৰে চাহিবজাদাসকলৰ দৃষ্টান্তমূলক সাহসৰ কাহিনীৰ বিষয়ে নাগৰিকসকলক, বিশেষকৈ যুৱক-যুৱতীসকলক অৱগত আৰু শিক্ষিত কৰাৰ বাবে সমগ্ৰ দেশতে অংশগ্ৰহণমূলক কাৰ্যসূচীৰ আয়োজন কৰিছে। চাহিবজাদাসকলৰ জীৱন কাহিনী আৰু ত্যাগৰ বিৱৰণ দিয়া এখন ডিজিটেল প্ৰদৰ্শনী সমগ্ৰ দেশৰ বিদ্যালয় আৰু শিশু যতন প্ৰতিষ্ঠানসমূহত প্ৰদৰ্শন কৰা হ'ব। দেশজুৰি 'বীৰ বাল দিৱস'ৰ ওপৰত আধাৰিত এখন তথ্যচ্চিত্ৰও প্ৰদৰ্শিত হ'ব। ইয়াৰ লগতে বিভিন্ন অনলাইন প্ৰতিযোগিতা যেনে-মত বিনিময় প্ৰশ্নোত্তৰ শিতান থাকিব, যিসমূহ মাই-ভাৰত আৰু মাই-গভ পৰ্টেলৰ জৰিয়তে আয়োজন কৰা হ'ব।
২০২২ চনৰ ৯ জানুৱাৰীত শ্ৰী গুৰু গোবিন্দ সিং জীৰ প্ৰকাশ পূৰবৰ দিনা প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ঘোষণা কৰে যে শ্ৰী গুৰু গোবিন্দ সিঙৰ পুত্ৰ চাহিবজাদা বাবা জোৰাৱৰ সিং জী আৰু বাবা ফতেহ সিং জী শ্বহীদ হোৱাৰ প্ৰতি সন্মান জনাই উপলক্ষে ২৬ ডিচেম্বৰৰ দিনটো 'বীৰ বাল দিৱস' হিচাপে পালন কৰা হ'ব।

Prime Minister's Office
PM addresses program marking ‘Veer Bal Diwas’
Programs being organized all over the country to inform and educate citizens about the exemplary courage of the Sahibzadas
“Veer Bal Diwas symbolizes the resolve to do anything to protect Bhartiyata”
“The bravery and ideals of Mata Gujri, Guru Gobind Singh and four Sahibzadas, still give strength to every Indian”
“We Indians faced the oppressors with dignity”
“Today, when we are feeling pride in our heritage, the world's perspective has also changed”
“Today's India has faith in its people, its capabilities and its inspirations”
“Today the whole world is acknowledging India as the land of opportunities”
“The coming 25 years will be a tremendous display of the best of India's potential”
“We need to follow the Panch Pran and strengthen our national character”
“The coming 25 years will bring huge opportunities for our youth power”
“Our youth have to draw the big picture for developed India and
Government stands firmly with them as a friend”
“Government has a clear roadmap and a vision to fulfill the dreams of youth”
26 DEC 2023 12:41PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the program marking ‘Veer Bal Diwas’ at Bharat Mandapam in New Delhi today. Shri Modi witnessed a recital and three martial arts displays performed by children. On the occasion, the Prime Minister also flagged off a march-past by youth in Delhi.
Addressing the gathering, the Prime Minister remarked that the nation is remembering the immortal sacrifices of Veer Sahibzade and deriving inspiration from them as a new chapter of Veer Bal Diwas unfolds for India in the Azadi Ka Amrit Kaal. The Prime Minister recalled the celebrations of the first Veer Bal Diwas celebrated on the same day last year when the tales of valor of the Veer Sahibzade left the entire nation electrified. “Veer Bal Diwas is a symbol of the never-say-die attitude for the protection of Bhartiyata”, PM Modi emphasized, “This day reminds us that age does not matter when it comes to heights of bravery.” Calling it a celebration of the heritage of the Sikh Gurus, the Prime Minister said that the courage and ideals of Guru Gobind Singh Ji and his four Veer Sahibzades embolden every Indian even today. “Veer Bal Diwas is a national tribute to the mothers who gave birth to bravehearts with unparalleled courage”, the Prime Minister said as he remembered the sacrifices made by the family of Baba Moti Ram Mehra and the devotion of Diwan Todarmal. This true devotion towards the Gurus, the Prime Minister said, ignites the flames of devotion towards the nation.
The Prime Minister expressed happiness that Veer Bal Diwas is now being celebrated internationally as the USA, UK, Australia, New Zealand, UAE and Greece witnessed programmes related to Veer Bal Diwas. Recalling the incomparable history of the battles of Chamkaur and Sirhind, the Prime Minister said that this history can not be forgotten. He remembered how Indians faced cruelty and despotism with dignity.
PM Modi pointed out that the world too only took notice of our heritage the time we started giving our heritage its due respect. “Today when we are taking pride in our heritage, the world’s viewpoint has also changed”, he said. Shri Modi expressed satisfaction that today’s India is shedding the mentality of slavery and having full confidence in the capabilities, inspirations and people of the country. “For today’s India, the sacrifice of Sahibzadas is a matter of inspiration.” Similarly, the sacrifice of Bhagwan Birsa Munda and Gobind Guru inspires the entire country.
The Prime Minister pointed out that the world keeps India among the foremost lands of opportunities. India, PM Modi emphasized, is playing a key role in global problems of economy, science, research, sports and diplomacy. That is why, the Prime Minister reiterated his clarion call that he gave from the Red Fort “Yahi Samay hai Sahi Samay Hai’. “This is India's time, the next 25 years will showcase India's capabilities”, he added. He also stressed the need to follow Panch Pran and not waste even a single moment.
The Prime Minister emphasized that India is going through a time period which comes in aeons. In this Amrit Kaal of Azadi, Shri Modi said that multiple factors have come together which would determine the golden period for India. He stressed on India’s youth power and informed that the population of youth in the country today is way more than during the freedom struggle. and expressed confidence that the present generation of youth can take the country to unimaginable heights. He mentioned Nachiketa who broke all barriers in search of knowledge, Abhimanyu who at a young age took on the ‘Chakravyuh’, Dhruv and his penance, Mauryan King Chandragupta who led an empire at a very young age, Eklavya and his dedication towards his Guru Dronacharya, Khudiram Bose, Batukeshwar Datt, Kanaklata Barua, Rani Gaidinliu, Baji Raut and various others national heroes who sacrificed their lives for the country.
The Prime Minister was very clear when he stressed “The coming 25 years are bringing huge opportunities for our youth. The youth of India, irrespective of which region or society they are born in, have limitless dreams. To fulfill these dreams, the government has a clear roadmap and a clear vision.” He elaborated on this by mentioning enabling National Education Policy, 10 thousand Atal Tinkering Labs and vibrant startup culture. He also mentioned 8 crore new entrepreneurs from poor segments of youth, SS/ST and backward communities who have emerged due to Mudra Yojana.
Highlighting the success of Indian athletes in recent international events, the Prime Minister noted that most of the athletes hail from middle-class families in rural areas. He credited their successes to the Khelo India campaign which provides better sports and training facilities near their homes and ensures a transparent selection process. This, the Prime Minister said, is a result of prioritizing the welfare of the youth.
The Prime Minister expanded on the meaning of the dream of becoming the third-largest economy. He said this will benefit the youth the most and it means better health, education, opportunities, jobs, quality of life and quality of products. PM Modi told the young audience about the nationwide campaign of linking youth with the dreams and resolution of Viksit Bharat. He invited every youth to register at the MY-Bharat portal. “This platform is now becoming a big institution for the young daughters and sons of the country," he said.
The Prime Minister advised the youth to give top priority to their health as it is crucial to achieving the desired results in life. He suggested making some ground rules for themselves and firmly adhering to them as he mentioned the challenges of physical exercise, digital detox, mental fitness, adequate sleep and including Shri Anna or millets in their diet. Prime Minister Modi also touched upon the menace of drugs in society and stressed tackling it by coming together as a nation and society. He also urged all religious leaders along with the government and families to initiate a strong campaign against drugs. “Sabka Prayas is imperative for a capable and strong youth power”, the Prime Minister concluded, remembering that the teachings of ‘Sabka Prayas’ as imparted to us by our Gurus will make India a developed nation.
Union Minister for Women and Child Development, Smt Smriti Zubin Irani, Union Minister for Education, Shri Dharmendra Pradhan, Union Minister for Information and Broadcasting, Shri Anurag Singh Thakur,
Background
To mark Veer Bal Diwas, the Government is organizing participatory programmes all over the country to inform and educate the citizens, especially young children, about the story of the exemplary courage of the Sahibzades. A digital exhibition detailing the life story and sacrifice of the Sahibzades will be displayed in schools and childcare institutions across the country. A film on ‘Veer Bal Diwas’ will also be screened nationwide. Also, there will be various online competitions like interactive quizzes which will be organized through MYBharat and MyGov portals.
On the day of the Prakash Purab of Sri Guru Gobind Singh Ji, on 9th January 2022, the Prime Minister announced that 26th December will be observed as ‘Veer Bal Diwas’, to mark the martyrdom of Sri Guru Gobind Singh’s sons Sahibzadas Baba Zorawar Singh Ji and Baba Fateh Singh Ji.