ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
'ବୀର ବାଲ୍‌ ଦିବସ' ଅବସରରେ ଆୟୋଜିତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ସାହିବଜାଦାଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟାନ୍ତମୂଳକ ସାହସ ବିଷୟରେ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଅବଗତ କରାଇବା ଏବଂ ଶିକ୍ଷିତ କରିବା ପାଇଁ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି
"ବୀର ବାଲ ଦିବସ ଭାରତୀୟତାକୁ ରକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ କିଛି ବି କରିବାର ସଂକଳ୍ପର ପ୍ରତୀକ"
ମାତା ଗୁଜରୀ, ଗୁରୁ ଗୋବିନ୍ଦ ସିଂହ ଏବଂ ଚାରି ଜଣ ସାହିବଜାଦାଙ୍କ ସାହସିକତା ଓ ଆଦର୍ଶ ଆଜି ବି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରୁଛି
ଆମେ ଭାରତୀୟମାନେ ଅତ୍ୟାଚାରୀଙ୍କୁ ସମ୍ମାନର ସହ ମୁକାବିଲା କରିଛୁ
ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଆମ ଐତିହ୍ୟକୁ ନେଇ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରୁଛୁ, ସେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ମଧ୍ୟ ବଦଳିଯାଇଛି
ଆଜିର ଭାରତର ଲୋକ, ସାମର୍ଥ୍ୟ ଓ ପ୍ରେରଣା ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି
ଆଜି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଭାରତକୁ ସୁଯୋଗର ଦେଶ ଭାବେ ସ୍ୱୀକାର କରୁଛି
ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷ ଭାରତର ସର୍ବୋତ୍ତମ ସାମର୍ଥ୍ୟର ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପ୍ରଦର୍ଶନ ହେବ
ଆମକୁ ପଞ୍ଚ ପ୍ରାଣକୁ ଅନୁସରଣ କରିବା ଏବଂ ଆମର ଜାତୀୟ ଚରିତ୍ରକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି
ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷ ଆମ ଯୁବଶକ୍ତି ପାଇଁ ବିପୁଳ ସୁଯୋଗ ଆଣିବ
ଆମ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ବଡ଼ ଚିତ୍ର ଆଙ୍କିବାକୁ ପଡ଼ିବ ଓ ସହଯୋଗୀ ଭାବେ ସରକାର ସେମାନଙ୍କ ସହ ଦୃଢ଼ତାର ସହ ଠିଆ ହୋଇଛନ୍ତି
"ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ଏକ ସ୍ପଷ୍ଟ ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ଏବଂ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ଅଛି"
26 DEC 2023 12:41PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଭାରତ ମଣ୍ଡପମଠାରେ 'ବୀର ବାଲ୍‌ ଦିବସ' ପାଳନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ପିଲାମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପରିବେଷିତ ଏକ ଆବୃତ୍ତି ଏବଂ ତିନୋଟି ମାର୍ଶାଲ ଆର୍ଟ ପ୍ରଦର୍ଶନ ଦେଖିଥିଲେ । ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦିଲ୍ଲୀରେ ଯୁବକମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ ଶୋଭାଯାତ୍ରାକୁ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ ।
ସଭାକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜାଦୀ କା ଅମୃତ କାଳରେ ବୀର ବାଲ୍‌ ଦିବସର ଏକ ନୂତନ ଅଧ୍ୟାୟ ଭାରତ ପାଇଁ ଉନ୍ମୋଚିତ ହେଉଥିବାବେଳେ ଦେଶ ବୀର ସାହିବଜାଦେଙ୍କ ଅମର ବଳିଦାନକୁ ସ୍ମରଣ କରୁଛି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କଠାରୁ ପ୍ରେରଣା ନେଉଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗତବର୍ଷ ପାଳନ କରାଯାଇଥିବା ପ୍ରଥମ ବୀର ବାଲ୍‌ ଦିବସକୁ ମନେ ପକାଇଥିଲେ ଯେତେବେଳେ ବୀର ସାହିବଜାଦେଙ୍କ ବୀରତ୍ୱର କାହାଣୀ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ କରିଦେଇଥିଲା । ବୀର ବାଲ୍‌ ଦିବସ ହେଉଛି ଭାରତୀୟତାର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ କେବେ ନ ମରିବା ମନୋଭାବର ପ୍ରତୀକ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି, "ଏହି ଦିନ ଆମକୁ ମନେ ପକାଇ ଦିଏ ଯେ ସାହସିକତାର ଶୀର୍ଷରେ ପହଞ୍ଚିବା ସମୟରେ ବୟସ ର କୌଣସି ଗୁରୁତ୍ୱ ନାହିଁ । ଏହା ଶିଖ୍ ଗୁରୁମାନଙ୍କ ଐତିହ୍ୟର ଉତ୍ସବ ବୋଲି କହି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଗୁରୁ ଗୋବିନ୍ଦ ସିଂହ ଜୀ ଏବଂ ତାଙ୍କ ଚାରି ବୀର ସାହିବଜାଦାଙ୍କ ସାହସ ଏବଂ ଆଦର୍ଶ ଆଜି ବି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଛି । ବାବା ମୋତି ରାମ ମେହେରାଙ୍କ ପରିବାର ର ତ୍ୟାଗ ଏବଂ ଦିୱାନ ତୋଡରମାଲଙ୍କ ଭକ୍ତିକୁ ସ୍ମରଣ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, "ବୀର ବାଲ୍‌ ଦିବସ ହେଉଛି ଅତୁଳନୀୟ ସାହସର ସହ ବୀର ଯବାନଙ୍କୁ ଜନ୍ମ ଦେଇଥିବା ମା'ମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ଏକ ଜାତୀୟ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି "। ଗୁରୁମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ଏହି ପ୍ରକୃତ ଭକ୍ତି ଦେଶ ପ୍ରତି ଭକ୍ତିର ନିଆଁକୁ ପ୍ରଜ୍ଜ୍ୱଳିତ କରୁଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ।
ଆମେରିକା, ବ୍ରିଟେନ, ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ, ନ୍ୟୁଜିଲାଣ୍ଡ, ୟୁଏଇ ଏବଂ ଗ୍ରୀସରେ ବୀର ବାଲ ଦିବସ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ । ଚମକୌର ଏବଂ ସର୍ହିନ୍ଦ ଯୁଦ୍ଧର ଅତୁଳନୀୟ ଇତିହାସକୁ ମନେ ପକାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଇତିହାସକୁ ଭୁଲିହେବ ନାହିଁ । ସେ ମନେ ପକାଇଲେ ଯେ ଭାରତୀୟମାନେ କିପରି ନିଷ୍ଠୁରତା ଏବଂ ଏକଛତ୍ରବାଦକୁ ସମ୍ମାନର ସହ ସାମ୍ନା କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଆମ ଐତିହ୍ୟକୁ ଉଚିତ ସମ୍ମାନ ଦେବା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲୁ ସେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱ ମଧ୍ୟ ଆମ ଐତିହ୍ୟ ପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ ଦେଇଥିଲା । ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଆମ ଐତିହ୍ୟ କୁ ନେଇ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରୁଛୁ, ସେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ମଧ୍ୟ ବଦଳିଯାଇଛି । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଯେ ଆଜିର ଭାରତ ଦାସତ୍ୱର ମାନସିକତା ଛାଡି ଦେଶର ସାମର୍ଥ୍ୟ, ପ୍ରେରଣା ଏବଂ ଲୋକଙ୍କ ଉପରେ ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସ ରଖିଛି । ଆଜିର ଭାରତ ପାଇଁ ସାହିବଜାଦାଙ୍କ ବଳିଦାନ ଏକ ପ୍ରେରଣାର ବିଷୟ। ସେହିଭଳି ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡା ଓ ଗୋବିନ୍ଦ ଗୁରୁଙ୍କ ବଳିଦାନ ସମଗ୍ର ଦେଶକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦର୍ଶାଇଥିଲେ ଯେ ବିଶ୍ୱ ଭାରତକୁ ସୁଯୋଗର ଅଗ୍ରଣୀ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ରଖିଛି । ଅର୍ଥନୀତି, ବିଜ୍ଞାନ, ଗବେଷଣା, କ୍ରୀଡ଼ା ଓ କୂଟନୀତି ଭଳି ବୈଶ୍ୱିକ ସମସ୍ୟାରେ ଭାରତ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେଥିପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ ଦେଇଥିବା ଆହ୍ୱାନକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ "ୟହି ସମୟ ହେ ସହି ସମୟ ହୈ"। ଏହା ହେଉଛି ଭାରତର ସମୟ, ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷ ଭାରତର ସାମର୍ଥ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବ। ପଞ୍ଚ ପ୍ରଣକୁ ଅନୁସରଣ କରିବା ଏବଂ ଗୋଟିଏ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ବି ନଷ୍ଟ ନ କରିବା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଏକ ସମୟ ସୀମା ଦେଇ ଗତି କରୁଛି ଯାହା ଯେତେବେଳେ ଆମ ନିକଟରେ ଅନେକ ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି । ଆଜାଦିର ଏହି ଅମୃତ କାଳରେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏକାଧିକ କାରଣ ଏକାଠି ହୋଇଛି ଯାହା ଭାରତ ପାଇଁ ସୁବର୍ଣ୍ଣ ସମୟ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିବ । ସେ ଭାରତର ଯୁବଶକ୍ତି ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିବା ସହ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମ ତୁଳନାରେ ଆଜି ଦେଶରେ ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ବହୁତ ଅଧିକ ବୋଲି ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନର ଯୁବପିଢ଼ି ଦେଶକୁ ଅକଳ୍ପନୀୟ ଉଚ୍ଚତାରେ ପହଞ୍ଚାଇପାରିବେ ବୋଲି ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ । ଜ୍ଞାନ ସନ୍ଧାନରେ ସବୁ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଭାଙ୍ଗିଥିବା ନଚିକେତା, କମ୍ ବୟସରେ 'ଚକ୍ରବୂହ', ଧ୍ରୁବ ଓ ତପସ୍ୟା କରିଥିବା ଅଭିମନ୍ୟୁ, ଖୁବ୍ କମ୍ ବୟସରେ ସାମ୍ରାଜ୍ୟ ଗଠନ କରିଥିବା ମୌର୍ଯ୍ୟ ରାଜା ଚନ୍ଦ୍ରଗୁପ୍ତ, ଏକଲବ୍ୟ ଏବଂ ତାଙ୍କ ଗୁରୁ ଦ୍ରୋଣାଚାର୍ଯ୍ୟ, ଖୁଦିରାମ ବୋଷ, ବଟୁକେଶ୍ୱର ଦତ୍ତ, କନକଲତା ବରୁଆ, ରାଣୀ ଗାଇଦିନଲିଉ, ବାଜି ରାଉତ ଏବଂ ଦେଶ ପାଇଁ ଜୀବନ ବଳିଦାନ ଦେଇଥିବା ଅନେକ ଜାତୀୟ ନାୟକଙ୍କ ପ୍ରତି ତାଙ୍କର ସମର୍ପଣ ବିଷୟରେ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ।
ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷ ଆମ ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ପାଇଁ ବିପୁଳ ସୁଯୋଗ ଆଣିବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ। ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ି, ଯେ କୌଣସି ଅଞ୍ଚଳ କିମ୍ବା ସମାଜରେ ଜନ୍ମ ହୁଅନ୍ତୁ ନା କାହିଁକି, ଅସୀମ ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖନ୍ତି। ଏହି ସ୍ୱପ୍ନକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପାଖରେ ଏକ ସ୍ପଷ୍ଟ ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ଏବଂ ଏକ ସ୍ପଷ୍ଟ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ରହିଛି। ସକ୍ଷମ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତି, ୧୦ ହଜାର ଅଟଳ ଟିଙ୍କରିଂ ଲ୍ୟାବ୍ ଏବଂ ଜୀବନ୍ତ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ସଂସ୍କୃତି ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ସେ ଏହା ବିଷୟରେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା ଯୋଗୁଁ ଉଭା ହୋଇଥିବା ଯୁବ, ଏସଏସ/ଏସଟି ଏବଂ ପଛୁଆ ବର୍ଗର ୮ କୋଟି ନୂତନ ଉଦ୍ୟୋଗୀଙ୍କ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ।
ନିକଟରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ ଭାରତୀୟ ଆଥଲେଟଙ୍କ ସଫଳତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଅଧିକାଂଶ ଆଥଲେଟ୍ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳର ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ପରିବାରରୁ ଆସିଛନ୍ତି । ସେମାନଙ୍କ ସଫଳତାର ଶ୍ରେୟ ସେ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଅଭିଯାନକୁ ଦେଇଛନ୍ତି ଯାହା ସେମାନଙ୍କ ଘର ନିକଟରେ ଉନ୍ନତ କ୍ରୀଡ଼ା ଏବଂ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରେ ଏବଂ ଏକ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଚୟନ ପ୍ରକ୍ରିୟା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରେ । ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ କଲ୍ୟାଣକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବାର ଏହା ପରିଣାମ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ।
ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତି ରେ ପରିଣତ ହେବାର ସ୍ୱପ୍ନର ଅର୍ଥ କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିସ୍ତାର କରିଥିଲେ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ଯୁବବର୍ଗ ଅଧିକ ଉପକୃତ ହେବେ ଏବଂ ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଉନ୍ନତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ଶିକ୍ଷା, ସୁଯୋଗ, ଚାକିରି, ଜୀବନର ଗୁଣବତ୍ତା ଏବଂ ଉତ୍ପାଦର ଗୁଣବତ୍ତା । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଯୁବ ଦର୍ଶକମାନଙ୍କୁ ବିକଶିତ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନ ଏବଂ ସଂକଳ୍ପ ସହିତ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଯୋଡ଼ିବା ପାଇଁ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଅଭିଯାନ ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ । ମାଇଁ-ଭାରତ ପୋର୍ଟାଲରେ ପଞ୍ଜୀକରଣ କରିବାକୁ ସେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୁବକଙ୍କୁ ଆମନ୍ତ୍ରଣ କରିଥିଲେ। ଏହି ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଏବେ ଦେଶର ଛୋଟ ଝିଅ ଓ ପୁଅମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ଅନୁଷ୍ଠାନରେ ପରିଣତ ହେଉଛି।
ଜୀବନରେ ଆଶାନୁରୂପ ଫଳାଫଳ ହାସଲ କରିବା ଜରୁରୀ ହୋଇଥିବାରୁ ନିଜ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକୁ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ । ଶାରୀରିକ ବ୍ୟାୟାମ, ଡିଜିଟାଲ ଡିଟକ୍ସ, ମାନସିକ ସୁସ୍ଥତା, ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଶୋଇବା ଏବଂ ଶ୍ରୀ ଅନ୍ନ ବା ବାଜରାକୁ ସେମାନଙ୍କ ଖାଦ୍ୟରେ ସାମିଲ କରିବା ର ଆହ୍ୱାନ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ସେ ନିଜ ପାଇଁ କିଛି ମୂଳ ନିୟମ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ସମାଜରେ ନିଶା ଦ୍ରବ୍ୟ ର ବିପଦ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ସ୍ପର୍ଶ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ ସମାଜ ଭାବରେ ଏକାଠି ହୋଇ ଏହାର ମୁକାବିଲା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ନିଶା ବିରୋଧରେ ଦୃଢ଼ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ସରକାର ଓ ପରିବାର ସହ ସମସ୍ତ ଧାର୍ମିକ ନେତାଙ୍କୁ ସେ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି। "ଏକ ଦକ୍ଷ ଏବଂ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଯୁବଶକ୍ତି ପାଇଁ ସଭିଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଜରୁରୀ", ଆମ ଗୁରୁମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆମକୁ ଦିଆଯାଇଥିବା 'ସବକା ପ୍ରୟାସ'ର ଶିକ୍ଷା ଭାରତକୁ ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ରରେ ପରିଣତ କରିବ ବୋଲି ସ୍ମରଣ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶେଷରେ କହିଥିଲେ ।
କେନ୍ଦ୍ର ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ସ୍ମୃତି ଜୁବିନ ଇରାନୀ, କେନ୍ଦ୍ର ଶିକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ଧର୍ମେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରଧାନ, କେନ୍ଦ୍ର ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ସିଂ ଠାକୁର ଏହି ଅବସରରେ ଉପସ୍ଥିତ ରହିଥିଲେ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ବାଲ୍‌ ଦିବସ ଉପଲକ୍ଷେ ସରକାର ସାହିବଜାଦାଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟାନ୍ତମୂଳକ ସାହସର କାହାଣୀ ବିଷୟରେ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ, ବିଶେଷ କରି ଛୋଟ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ସଚେତନ କରିବା ପାଇଁ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରୁଛନ୍ତି। ସାହିବଜାଦାଙ୍କ ଜୀବନ କାହାଣୀ ଏବଂ ବଳିଦାନକୁ ନେଇ ଏକ ଡିଜିଟାଲ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ସାରା ଦେଶର ବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ ଶିଶୁ ଯତ୍ନ ଅନୁଷ୍ଠାନରେ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହେବ । 'ବୀର ବାଲ ଦିବସ'ରେ ଏକ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ମଧ୍ୟ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହେବ। ଏଥିସହିତ ମାଇଁ ଭାରତ ଓ ମାଇଗଭ ପୋର୍ଟାଲ ଜରିଆରେ ଇଣ୍ଟରଆକ୍ଟିଭ୍ କ୍ୱିଜ୍ ଭଳି ବିଭିନ୍ନ ଅନଲାଇନ୍ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଆୟୋଜନ କରାଯିବ।
୨୦୨୨ ଜାନୁଆରି ୯ ତାରିଖରେ ଶ୍ରୀ ଗୁରୁ ଗୋବିନ୍ଦ ସିଂହଜୀଙ୍କ ପ୍ରକାଶ ପୁରବ ଦିନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଯେ ଡିସେମ୍ବର ୨୬ ତାରିଖକୁ 'ବୀର ବାଲ ଦିବସ' ଭାବେ ପାଳନ କରାଯିବ। ଏହାକୁ ଶ୍ରୀ ଗୁରୁ ଗୋବିନ୍ଦ ସିଂହଙ୍କ ପୁତ୍ର ସାହିବଜାଦା ବାବା ଜୋରାୱର ସିଂ ଜୀ ଏବଂ ବାବା ଫତେହ ସିଂଜୀଙ୍କ ସହିଦ ଦିବସ ସ୍ମରଣରେ ପାଳନ କରାଯାଉଛି।

Prime Minister's Office
PM addresses program marking ‘Veer Bal Diwas’
Programs being organized all over the country to inform and educate citizens about the exemplary courage of the Sahibzadas
“Veer Bal Diwas symbolizes the resolve to do anything to protect Bhartiyata”
“The bravery and ideals of Mata Gujri, Guru Gobind Singh and four Sahibzadas, still give strength to every Indian”
“We Indians faced the oppressors with dignity”
“Today, when we are feeling pride in our heritage, the world's perspective has also changed”
“Today's India has faith in its people, its capabilities and its inspirations”
“Today the whole world is acknowledging India as the land of opportunities”
“The coming 25 years will be a tremendous display of the best of India's potential”
“We need to follow the Panch Pran and strengthen our national character”
“The coming 25 years will bring huge opportunities for our youth power”
“Our youth have to draw the big picture for developed India and
Government stands firmly with them as a friend”
“Government has a clear roadmap and a vision to fulfill the dreams of youth”
26 DEC 2023 12:41PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the program marking ‘Veer Bal Diwas’ at Bharat Mandapam in New Delhi today. Shri Modi witnessed a recital and three martial arts displays performed by children. On the occasion, the Prime Minister also flagged off a march-past by youth in Delhi.
Addressing the gathering, the Prime Minister remarked that the nation is remembering the immortal sacrifices of Veer Sahibzade and deriving inspiration from them as a new chapter of Veer Bal Diwas unfolds for India in the Azadi Ka Amrit Kaal. The Prime Minister recalled the celebrations of the first Veer Bal Diwas celebrated on the same day last year when the tales of valor of the Veer Sahibzade left the entire nation electrified. “Veer Bal Diwas is a symbol of the never-say-die attitude for the protection of Bhartiyata”, PM Modi emphasized, “This day reminds us that age does not matter when it comes to heights of bravery.” Calling it a celebration of the heritage of the Sikh Gurus, the Prime Minister said that the courage and ideals of Guru Gobind Singh Ji and his four Veer Sahibzades embolden every Indian even today. “Veer Bal Diwas is a national tribute to the mothers who gave birth to bravehearts with unparalleled courage”, the Prime Minister said as he remembered the sacrifices made by the family of Baba Moti Ram Mehra and the devotion of Diwan Todarmal. This true devotion towards the Gurus, the Prime Minister said, ignites the flames of devotion towards the nation.
The Prime Minister expressed happiness that Veer Bal Diwas is now being celebrated internationally as the USA, UK, Australia, New Zealand, UAE and Greece witnessed programmes related to Veer Bal Diwas. Recalling the incomparable history of the battles of Chamkaur and Sirhind, the Prime Minister said that this history can not be forgotten. He remembered how Indians faced cruelty and despotism with dignity.
PM Modi pointed out that the world too only took notice of our heritage the time we started giving our heritage its due respect. “Today when we are taking pride in our heritage, the world’s viewpoint has also changed”, he said. Shri Modi expressed satisfaction that today’s India is shedding the mentality of slavery and having full confidence in the capabilities, inspirations and people of the country. “For today’s India, the sacrifice of Sahibzadas is a matter of inspiration.” Similarly, the sacrifice of Bhagwan Birsa Munda and Gobind Guru inspires the entire country.
The Prime Minister pointed out that the world keeps India among the foremost lands of opportunities. India, PM Modi emphasized, is playing a key role in global problems of economy, science, research, sports and diplomacy. That is why, the Prime Minister reiterated his clarion call that he gave from the Red Fort “Yahi Samay hai Sahi Samay Hai’. “This is India's time, the next 25 years will showcase India's capabilities”, he added. He also stressed the need to follow Panch Pran and not waste even a single moment.
The Prime Minister emphasized that India is going through a time period which comes in aeons. In this Amrit Kaal of Azadi, Shri Modi said that multiple factors have come together which would determine the golden period for India. He stressed on India’s youth power and informed that the population of youth in the country today is way more than during the freedom struggle. and expressed confidence that the present generation of youth can take the country to unimaginable heights. He mentioned Nachiketa who broke all barriers in search of knowledge, Abhimanyu who at a young age took on the ‘Chakravyuh’, Dhruv and his penance, Mauryan King Chandragupta who led an empire at a very young age, Eklavya and his dedication towards his Guru Dronacharya, Khudiram Bose, Batukeshwar Datt, Kanaklata Barua, Rani Gaidinliu, Baji Raut and various others national heroes who sacrificed their lives for the country.
The Prime Minister was very clear when he stressed “The coming 25 years are bringing huge opportunities for our youth. The youth of India, irrespective of which region or society they are born in, have limitless dreams. To fulfill these dreams, the government has a clear roadmap and a clear vision.” He elaborated on this by mentioning enabling National Education Policy, 10 thousand Atal Tinkering Labs and vibrant startup culture. He also mentioned 8 crore new entrepreneurs from poor segments of youth, SS/ST and backward communities who have emerged due to Mudra Yojana.
Highlighting the success of Indian athletes in recent international events, the Prime Minister noted that most of the athletes hail from middle-class families in rural areas. He credited their successes to the Khelo India campaign which provides better sports and training facilities near their homes and ensures a transparent selection process. This, the Prime Minister said, is a result of prioritizing the welfare of the youth.
The Prime Minister expanded on the meaning of the dream of becoming the third-largest economy. He said this will benefit the youth the most and it means better health, education, opportunities, jobs, quality of life and quality of products. PM Modi told the young audience about the nationwide campaign of linking youth with the dreams and resolution of Viksit Bharat. He invited every youth to register at the MY-Bharat portal. “This platform is now becoming a big institution for the young daughters and sons of the country," he said.
The Prime Minister advised the youth to give top priority to their health as it is crucial to achieving the desired results in life. He suggested making some ground rules for themselves and firmly adhering to them as he mentioned the challenges of physical exercise, digital detox, mental fitness, adequate sleep and including Shri Anna or millets in their diet. Prime Minister Modi also touched upon the menace of drugs in society and stressed tackling it by coming together as a nation and society. He also urged all religious leaders along with the government and families to initiate a strong campaign against drugs. “Sabka Prayas is imperative for a capable and strong youth power”, the Prime Minister concluded, remembering that the teachings of ‘Sabka Prayas’ as imparted to us by our Gurus will make India a developed nation.
Union Minister for Women and Child Development, Smt Smriti Zubin Irani, Union Minister for Education, Shri Dharmendra Pradhan, Union Minister for Information and Broadcasting, Shri Anurag Singh Thakur,
Background
To mark Veer Bal Diwas, the Government is organizing participatory programmes all over the country to inform and educate the citizens, especially young children, about the story of the exemplary courage of the Sahibzades. A digital exhibition detailing the life story and sacrifice of the Sahibzades will be displayed in schools and childcare institutions across the country. A film on ‘Veer Bal Diwas’ will also be screened nationwide. Also, there will be various online competitions like interactive quizzes which will be organized through MYBharat and MyGov portals.
On the day of the Prakash Purab of Sri Guru Gobind Singh Ji, on 9th January 2022, the Prime Minister announced that 26th December will be observed as ‘Veer Bal Diwas’, to mark the martyrdom of Sri Guru Gobind Singh’s sons Sahibzadas Baba Zorawar Singh Ji and Baba Fateh Singh Ji.