ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
କାଶୀ ତାମିଲ ସଙ୍ଗମମ୍ ୨୦୨୩ ଉଦଘାଟନ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଥିରୁକ୍କୁରାଲ, ମଣିମେକାଲାଇ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କ୍ଲାସିକ୍ ତାମିଲ ସାହିତ୍ୟର ବହୁଭାଷୀୟ ଏବଂ ବ୍ରେଲି ଅନୁବାଦର ଶୁଭାରମ୍ଭ କଲେ
କନ୍ୟାକୁମାରୀ - ବାରାଣସୀ ତାମିଲ ସଙ୍ଗମମ୍ ଟ୍ରେନ୍ କୁ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କଲେ
"କାଶୀ ତାମିଲ ସଙ୍ଗମମ୍ 'ଏକ ଭାରତ, ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ' ଭାବନାକୁ ସମୃଦ୍ଧ କରୁଛି
"କାଶୀ ଏବଂ ତାମିଲନାଡୁ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କ ସୁଦୃଢ଼ ଏବଂ ସୃଜନଶୀଳ"
"ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର ଭାବରେ ଭାରତର ପରିଚୟ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ବିଶ୍ୱାସ ଉପରେ ଆଧାରିତ"
17 DEC 2023 8:11PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ବାରଣାସୀଠାରେ କାଶୀ ତାମିଲ ସଙ୍ଗମମ୍ ୨୦୨୩କୁ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଅବସରରେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କନ୍ୟାକୁମାରୀ-ବାରଣାସୀ ତାମିଲ ସଙ୍ଗମମ୍ ଟ୍ରେନକୁ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବା ସହ ଥିରୁକ୍କୁରାଲ, ମଣିମେକାଲାଇ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କ୍ଲାସିକ୍ ତାମିଲ ସାହିତ୍ୟର ବହୁଭାଷୀୟ ଓ ବ୍ରେଲି ଅନୁବାଦର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ସେ ପ୍ରଦର୍ଶନୀରେ ବୁଲିବା ସହ ସାଂସ୍କୃତିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମଧ୍ୟ ଦେଖିଥିଲେ। କାଶୀ ତାମିଲ ସଙ୍ଗମମ୍ ଦେଶର ଦୁଇଟି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ପ୍ରାଚୀନ ଶିକ୍ଷାକେନ୍ଦ୍ର । ତାମିଲନାଡୁ ଏବଂ କାଶୀ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ପୁରୁଣା ସମ୍ପର୍କର ପୁନରୁଦ୍ଧାର ଏବଂ ପୁନଃ ଆବିଷ୍କାର କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି ।
ସଭାକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅତିଥି ଭାବରେ ନୁହେଁ ବରଂ ତାଙ୍କ ପରିବାର ସଦସ୍ୟ ଭାବରେ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ତାମିଲନାଡୁରୁ କାଶୀରେ ପହଞ୍ଚିବା ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଭଗବାନ ମହାଦେବଙ୍କ ଗୋଟିଏ ବାସଭବନରୁ ଅନ୍ୟ ଏକ ବାସଭବନ, ମଦୁରାଇ ମିନାକ୍ଷୀରୁ କାଶୀ ବିଶାଳାକ୍ଷୀକୁ ଯାତ୍ରା କରିବା । ତାମିଲନାଡୁ ଏବଂ କାଶୀବାସୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଅନନ୍ୟ ପ୍ରେମ ଏବଂ ସମ୍ପର୍କ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କାଶୀର ନାଗରିକଙ୍କ ଆତିଥ୍ୟ ଉପରେ ଆସ୍ଥା ପ୍ରକଟ କରିଥିଲେ । ଭଗବାନ ମହାଦେବଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ସହିତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନେ କାଶୀର ସଂସ୍କୃତି, ବ୍ୟଞ୍ଜନ ଏବଂ ସ୍ମୃତି ସହିତ ତାମିଲନାଡୁ କୁ ଫେରିବେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ତାମିଲଭାଷାରେ ତାଙ୍କ ଭାଷଣର ରିୟଲ ଟାଇମ ଅନୁବାଦରେ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସର ବ୍ୟବହାର ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିବା ସହ ଭବିଷ୍ୟତ ଘଟଣାରେ ଏହାର ବ୍ୟବହାର କୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ ।
ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କନ୍ୟାକୁମାରୀ-ବାରାଣାସୀ ତାମିଲ ସଙ୍ଗମମ୍ ଟ୍ରେନକୁ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବା ସହ ଥିରୁକ୍କୁରାଲ, ମଣିମେକାଲାଇ ଏବଂ ଅନ୍ୟନ୍ୟ କ୍ଲାସିକ୍ ତାମିଲ ସାହିତ୍ୟର ବହୁଭାଷା ଓ ବ୍ରେଲି ଅନୁବାଦର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ । ସୁବ୍ରମଣ୍ୟଭାରତୀଙ୍କ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ କାଶୀ-ତାମିଲ ସଙ୍ଗମମର କମ୍ପନ ସମଗ୍ର ଦେଶ ଏବଂ ବିଶ୍ୱରେ ବ୍ୟାପିବାରେ ଲାଗିଛି ।
କାଶୀ ତାମିଲ ସଙ୍ଗମମ୍ ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପରଠାରୁ ମଠ ମୁଖ୍ୟ, ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ, କଳାକାର, ଲେଖକ, କାରିଗର ଏବଂ ବୃତ୍ତିଜୀବୀଙ୍କ ସମେତ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକ କାଶୀ ତାମିଲ ସଙ୍ଗମମର ଅଂଶ ପାଲଟିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହା ଆଲୋଚନା ଏବଂ ବିଚାର ବିନିମୟ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ପାଲଟିଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ବନାରସ ହିନ୍ଦୁ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ ଆଇଆଇଟି, ଚେନ୍ନାଇ ର ମିଳିତ ଉଦ୍ୟମରେ ସେ ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଯେଉଁଠାରେ ଆଇଆଇଟି, ଚେନ୍ନାଇ ବିଦ୍ୟା ଶକ୍ତି ପଦକ୍ଷେପ ଅଧୀନରେ ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ଗଣିତରେ ବାରଣାସୀର ହଜାର ହଜାର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ଅନଲାଇନ୍ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରୁଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସାମ୍ପ୍ରତିକ ଘଟଣାଗୁଡ଼ିକ କାଶୀ ଏବଂ ତାମିଲନାଡୁର ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଭାବନାତ୍ମକ ଏବଂ ସୃଜନଶୀଳ ସମ୍ପର୍କର ପ୍ରମାଣ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ କାଶୀ ତାମିଲ ସଙ୍ଗମମ୍ 'ଏକ ଭାରତ, ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ'ର ଭାବନାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇଥାଏ । କାଶୀ ତେଲୁଗୁ ସଙ୍ଗମମ୍ ଏବଂ ସୌରାଷ୍ଟ୍ର କାଶୀ ସଙ୍ଗମମ୍ ର ସଂଗଠନ ପଛରେ ଏହି ଭାବନା ଥିଲା ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଦେଶର ସମସ୍ତ ରାଜଭବନରେ ଅନ୍ୟ ରାଜ୍ୟ ଦିବସ ପାଳନର ନୂଆ ପରମ୍ପରାରୁ 'ଏକ ଭାରତ, ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ'ର ଭାବନା ଆହୁରି ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହୋଇଥିଲା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ 'ଏକ ଭାରତ, ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତର ସମାନ ଭାବନାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଥିବା ଆଦିନାମ ସନ୍ଥମାନଙ୍କ ତତ୍ତ୍ୱାବଧାନରେ ନୂତନ ସଂସଦରେ ପବିତ୍ର ସେଙ୍ଗୋଲ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କୁ ମଧ୍ୟ ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ। 'ଏକ ଭାରତ, ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ'ର ଏହି ଭାବନା ଆଜି ଆମ ଦେଶର ଆତ୍ମାକୁ ଜାଗ୍ରତ କରୁଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ବିବିଧତାକୁ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଚେତନାରେ ସାମିଲ କରାଯାଇଛି ଯାହାକୁ ମହାନ ପାଣ୍ଡିଆନ ରାଜା ପରାକ୍ରମ ପାଣ୍ଡିଆନ୍ ପ୍ରତୀକ କରିଥିଲେ, ଯିଏ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜଳ ଗଙ୍ଗାଜଳ ଏବଂ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭୌଗୋଳିକ ଅବସ୍ଥିତି କାଶୀ ଅଟେ । ଉତ୍ତର ଭାରତରେ ଆସ୍ଥା କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡିକ ଉପରେ ବିଦେଶୀ ଶକ୍ତିମାନେ କ୍ରମାଗତ ଆକ୍ରମଣ କରୁଥିବା ସମୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତେନକାସି ଏବଂ ଶିବକାଶୀ ମନ୍ଦିର ନିର୍ମାଣ ସହିତ କାଶୀର ଐତିହ୍ୟକୁ ବଞ୍ଚାଇ ରଖିବା ପାଇଁ ରାଜା ପରାକ୍ରମ ପାଣ୍ଡିଆନଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ଭାରତର ବିବିଧତା ପ୍ରତି ଜି-୨୦ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଥିବା ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷଙ୍କ ଆକର୍ଷଣକୁ ମଧ୍ୟ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଅନ୍ୟ ଦେଶମାନଙ୍କରେ ରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ରାଜନୈତିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରାଯାଇଥିବା ବେଳେ ଭାରତ ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର ଭାବରେ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ବିଶ୍ୱାସରୁ ନିର୍ମିତ | ଆଦି ଶଙ୍କରାଚାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ରାମନଜୁମଙ୍କ ଭଳି ସନ୍ଥମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଭାରତ ଏକଜୁଟ ହୋଇଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶିବସ୍ଥାନକୁ ଆଦିନା ସନ୍ଥଙ୍କ ଯାତ୍ରାର ଭୂମିକାକୁ ମଧ୍ୟ ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ । ଏହି ଯାତ୍ରା ଯୋଗୁଁ ଭାରତ ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର ଭାବେ ଚିରନ୍ତନ ଓ ଅତୁଟ ରହିଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ପ୍ରାଚୀନ ପରମ୍ପରା ପ୍ରତି ଦେଶର ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ଆଗ୍ରହ ଉପରେ ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରିବା ସହ ତାମିଲନାଡୁର ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ଲୋକ, ଛାତ୍ର ଏବଂ ଯୁବକ କାଶୀ, ପ୍ରୟାଗ, ଅଯୋଧ୍ୟା ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ତୀର୍ଥସ୍ଥଳକୁ ଯାତ୍ରା କରୁଛନ୍ତି ବୋଲି କହିଥିଲେ। "ଭଗବାନ ମହାଦେବଙ୍କ ସହ ରାମେଶ୍ୱରମ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିବା ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ଭଗବାନ ରାମଙ୍କ ଦର୍ଶନ ଦିବ୍ୟ ଅଟେ", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ କାଶୀ ତାମିଲ ସଙ୍ଗମମରେ ଯୋଗ ଦେଉଥିବା ଲୋକଙ୍କ ଅଯୋଧ୍ୟା ଗସ୍ତ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଉଛି ।
ପରସ୍ପରର ସଂସ୍କୃତି କୁ ଜାଣିବା ର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ କାରଣ ଏହା ଦ୍ୱାରା ବିଶ୍ୱାସ ବଢିଥାଏ ଏବଂ ସମ୍ପର୍କ ବିକଶିତ ହୁଏ । ଦୁଇ ମହାନ ମନ୍ଦିର ସହର କାଶୀ ଏବଂ ମଦୁରାଇର ଉଦାହରଣ ଦେଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ତାମିଲ ସାହିତ୍ୟ ଉଭୟ ଭାଗାଇ ଏବଂ ଗଙ୍ଗାଇ (ଗଙ୍ଗା) ବିଷୟରେ କହିଥାଏ । "ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଏହି ଐତିହ୍ୟ ବିଷୟରେ ଜାଣିଥାଉ, ଆମେ ଆମ ସମ୍ପର୍କର ଗଭୀରତା ଅନୁଭବ କରିଥାଉ", ସେ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଯେ କାଶୀ - ତାମିଲ ସଙ୍ଗମମର ସଙ୍ଗମ ଭାରତର ଐତିହ୍ୟକୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ସହ ଏକ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତର ଭାବନାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ । ଅଭିଭାଷଣ ଶେଷ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କାଶୀ ଭ୍ରମଣ କରୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ସୁଖଦ ରହଣି ପାଇଁ ଆଶା ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ଗାୟକ ଶ୍ରୀରାମଙ୍କୁ ତାଙ୍କ ଅଭିନୟ ଦ୍ୱାରା ସମଗ୍ର ଦର୍ଶକଙ୍କୁ ଆକର୍ଷିତ କରିଥିବାରୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ ।
ଏହି ଅବସରରେ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଯୋଗୀ ଆଦିତ୍ୟନାଥ, କେନ୍ଦ୍ର ଶିକ୍ଷାମନ୍ତ୍ରୀ ଧର୍ମେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରଧାନ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଡ. ଏଲ୍ ମୁରୁଗାନ୍ ପ୍ରମୁଖ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।

Prime Minister's Office
PM inaugurates Kashi Tamil Sangamam 2023
Launches multi language and braille translations of Thirukkural, Manimekalai and other classic Tamil literature
Flags off the Kanyakumari – Varanasi Tamil Sangamam train
“Kashi Tamil Sangamam furthers the spirit of 'Ek Bharat, Shrestha Bharat”
“The relations between Kashi and Tamil Nadu are both emotional and creative”.
“India's identity as a nation is rooted in spiritual beliefs”
“Our shared heritage makes us feel the depth of our relations”
17 DEC 2023 8:11PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated the Kashi Tamil Sangamam 2023 in Varanasi, Uttar Pradesh today. Shri Modi flagged off the Kanyakumari – Varanasi Tamil Sangamam train and launched multi language and braille translations of Thirukkural, Manimekalai and other classic Tamil literature on the occasion. He also took a walkthrough of the exhibition and witnessed a cultural program. Kashi Tamil Sangamam aims to celebrate, reaffirm and rediscover the age-old links between Tamil Nadu and Kashi – two of the country’s most important and ancient seats of learning.
Addressing the gathering, the Prime Minister welcomed everyone not as guests but as his family members. He underlined that arriving in Kashi from Tamil Nadu simply means traveling from one abode of Lord Mahadev to the other namely Madurai Meenakshi to Kashi Vishalakshi. Highlighting the unique love and connection between the people of Tamil Nadu and Kashi, the Prime Minister expressed confidence in the hospitality of the citizens of Kashi. Along with the blessings of Lord Mahadev, the Prime Minister emphasized that the participants will return to Tamil Nadu with Kashi’s culture, delicacies and memories. Prime Minister Modi also highlighted the use of Artificial Intelligence in real-time translation of his speech in Tamil for the first time and reiterated its usage in future events.
The Prime Minister flagged off the Kanyakumari – Varanasi Tamil Sangamam train and launched multi language and braille translations of Thirukkural, Manimekalai and other classic Tamil literature on the occasion. Quoting Subramania Bharathi, the Prime Minister said that vibrations of Kashi-Tamil Sangamam are spreading throughout the country and the world.
Shri Modi noted that lakhs of people including heads of mutts, students, artists, authors, craftsmen and professionals have become part of Kashi Tamil Sangamam since its inception last year and it has become an effective platform for dialogue and exchange of ideas. He expressed satisfaction on the joint initiative by Banaras Hindu University and IIT, Chennai where IIT, Chennai is providing online support to thousands of students from Varanasi in Science and Mathematics under the Vidya Shakti Initiative. These recent developments, the Prime Minister said, are proof of the emotional and creative bond between the people of Kashi and Tamil Nadu.
The Prime Minister said that “Kashi Tamil Sangamam furthers the spirit of 'Ek Bharat, Shrestha Bharat.” This spirit was behind the organization of Kashi Telugu Sangamam and Saurashtra Kashi Sangamam, he said. The spirit of 'Ek Bharat, Shrestha Bharat got further strength from the new tradition of celebration of other statehood days in all the Raj Bhavans of the country. PM Modi also recalled the establishment of the sacred Sengol in the new Parliament under the supervision of the Aadinam saints reflecting the same spirit of 'Ek Bharat, Shrestha Bharat. “This flow of spirit of 'Ek Bharat, Shrestha Bharat’ is infusing the soul of our nation today”, he said.
The Prime Minister acknowledged that India’s diversity has been moulded in the spiritual consciousness as signified by Great Pandian King Parakram Pandian who had said that every water in India is Gangajal, and every geographical location of the country is Kashi. Reflecting on the time when the centers of faith in Northern India were constantly under attack by foreign powers, the Prime Minister highlighted King Parakram Pandian’s efforts to keep the heritage of Kashi alive with the construction of Tenkasi and Sivakasi temples. Shri Modi also recalled the fascination of the dignitaries taking part in the G20 Summit towards India’s diversity.
The Prime Minister said that in other countries, nation has been defined in political terms whereas India, as a nation, is constructed out of spiritual beliefs. India, PM Modi said, has been unified by saints like Adi Shankaracharya and Ramanjuam. The Prime Minister also recalled the role of yatras of Aadina saints to Shiv Sthans. “Due to these Yatras, India has remained eternal and unwavering as a nation”, Shri Modi added.
Prime Minister Modi expressed satisfaction with the peaking interests of the country’s youth towards ancient traditions as he observed that a large number of people, students and youth from Tamil Nadu are traveling to Kashi, Prayag, Ayodhya and other pilgrimage sites. “Darshan of Lord Ram in Ayodhya, who established Rameshwaram along with Lord Mahadev, is divine”, the Prime Minister said, noting that special arrangements are also being made for Ayodhya visit of those attending the Kashi Tamil Sangamam.
The Prime Minister emphasized the need for knowing each other’s culture as this increases trust and develops rapport. Giving an example of the two great temple cities, Kashi and Madurai, Shri Modi said that Tamil literature talks about both Vagai and Gangai (Ganga). “When we come to know of this heritage we feel the depth of our relations”, he said.
Prime Minister Modi expressed confidence that the confluence of Kashi - Tamil Sangamam will continue empowering India’s heritage, and strengthening the spirit of Ek Bharat Shreshtha Bharat. Concluding the address, the Prime Minister hoped for a pleasant stay for those visiting Kashi and also thanked renowned singer Shriram for captivating the entire audience with his performance.
Chief Minister of Uttar Pradesh, Shri Yogi Adityanath, Union Minister for Education, Shri Dharmendra Pradhan, and Union Ministers of State, Dr L Murugan among others were present on the occasion.