মন্ত্রীমন্দল
য়ু.এস.এ অমসুং ভারতকী মরক্তা মেমোরেন্দম ওফ অন্দরস্তেন্দিং লৈনবা কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলনা অয়াবা পীরে
ইন্নোবেসনগী খুৎশম্নবা অমগী খুৎথাংদা মেমোরেন্দম অসিনা ইন্নোবেসন ইকোসিস্তেম ফগৎহনগনি
দিপ তেক সেক্তরদা স্তার্দ-অপ ইকো-সিস্তেম মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং আই.সি.ই.তিদা মতেং পাংনবা হেনগৎহন্নবা ভারত অমসুং য়ু.এস.এ পুন্না থবক তৌমিন্নরি
15 DEC 2023 7:36PM by PIB Imphal
ইন্নোবেসনগী খুৎশম্নবা অমগী খুৎথাংদা ইন্নোবেসন ইকোসিস্তেম ফগৎহন্নবা য়ুনাইতেদ স্তেৎস ওফ অমেরিকা অমসুং ভারতকী মরক্তা মেমোরেন্দম ওফ অন্দরস্তেন্দিং (এম.ও.য়ু) লৈনবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলনা অয়াবা পীরে।
মার্চ ৮-১০ ফাওবগী মনুংদা পাংথোকখিবা য়ু.এস সেক্রেতরি ওফ কম্মর্স গিনা রাইমোন্দোগী খোঙচৎ মনুংদা মার্চ ১০,২০২৩ দা ৫শুবা ইন্দিয়া-য়ু.এস কম্মর্সিএল দাইলোগ পাংথোকখি। মীফম অদুদা, সপ্লাই চেন অৱাবা খাংনবা, ক্লাইমেত অমসুং ক্লিন তেক্নোলোজিগী মতেং পাংননবা, দিজিতেল ইকোনোমি চাউখৎনবা অমসুং লাইচৎ মতুংদা এস.এম.ইশিং অমসুং স্তার্দ-অপশিং শেন-থুমগী ফিবম অমুক ফগৎলক্নবা মীৎয়েং থমদুনা কম্মর্সিএল দাইলোগ অমুক হন্না হৌদোকখি। মসিদা কম্মর্সিএল দাইলোগকী মখাদা তেলেন্ত, ইন্নোবেসন অমসুং ইনক্লুসিপ গ্রোথকী অনৌবা ৱার্কিং গ্রুপ অমা হৌদোকখি। মসিগী ৱার্কিং গ্রুপ অসিনা আই.সি.ই.তিগী পান্দমশিং ফংনবা মাইকৈদা স্তার্দ-অপশিংগী থবকশিং শৌগৎকনি অমসুং ঐখোয়গী ইন্নোবেসন ইকোসিস্তেমশিংগী মরক্তা মতেং পাংনবদা থেংনরিবা খুদোংচাদবশিং মশক খঙদোক্কনি।
জুন ২০২৩দা রাস্ত্রপতি বাইদেন অমসুং প্রধান মন্ত্রী মোদীনা থোকখিবা অপুনবা ৱারোল অদুনা “ইন্নোবেসন হেন্দসেক” অমা লিংখৎনবা থবকশিং তরাম্না ওকখি অমসুং মসিনা নাকল অনিগী স্তার্দ-অপ ইকোসিস্তেমশিং শম্নহনগনি অমসুং মরুওইবা অমসুং অনৌবা তেক্নোলোজিশিংদা মতেং পাংনবা, ইন্নোবেসন য়োকখৎপা অমসুং থবক ফংহনবদা থেংনরিবা খুদোংচাদবশিং কোকহনবা ঙমগনি। ইন্নোবেসন হেন্দসেক্কী মখাদা মতেং পাংনবা থবক ওইনা পাংথোক্নবা য়ু.এস.এগী সান ফ্রান্সিসকোদা নবেম্বর ১৪,২০২৩দা ভারত অমসুং য়ু.এসকী মরক্তা G2G এম.ও.য়ু অমা খুৎয়েক পীনখ্রে।
মতেং পাংনবগী থবকশিংগী মনুংদা ইন্দিয়া-য়ু.এস ইন্নোবেসন হেন্দসেক থৌরম পরেং অমা পাংথোকপা, প্রাইভেদ সেক্তরগা লোয়ননা রাউন্দ তেবলশিং পাংথোকপা, হেক্কাথোন অমসুং ওপন ইন্নোবেসন য়াওনা থৌরমশিং পাংথোকপা য়াওরি। ২০২৪গী অঙনবা শরুক্তা ভারত অমসুং য়ু.এসগী মরক্তা ইন্নোবেসন হেন্দসেক থৌরমশিং পাংথোক্নবা এম.ও.য়ুনা থৌরাং তৌরে।
অৱাংবা থাক্কী তেক্নোলোজি সেক্তরদা ললোন-ইতিক্কী থবকশিং মপাঙ্গল কনখৎহনবদা এম.ও.য়ু অসিনা চাউনা মতেং পাংগনি।

Cabinet
Union Cabinet approves the memorandum of understanding between the United States of America and the Republic of India
Memorandum to enhance innovation ecosystems through an innovation handshake
India and US are working together for strengthening the start-up eco-system in deep tech sectors and promote cooperation in iCET
15 DEC 2023 7:36PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by Hon’ble Prime Minister, Shri Narendra Modi, approved the draft Memorandum of Understanding (MoU) between the United States of America and the Republic of India to enhance innovation ecosystems through an innovation handshake.
The 5th India-U.S. Commercial Dialogue was held on 10th March 2023 during the visit of U.S. Secretary of Commerce Gina Raimondo between 8-10 March. At the meeting the Commercial Dialogue was re-launched with strategic focus on supply chain resiliency, climate and clean technology cooperation, advancing inclusive digital economy, and facilitating post-pandemic economic recovery especially for SMEs and start-ups. It included launch of a new Working Group on Talent, Innovation and Inclusive Growth (TIIG) under the Commercial Dialogue. It was noted that this Working Group would also support efforts of Start-ups working towards goals of iCET, particularly in identifying specific regulatory hurdles to cooperation and fostering greater connectivity between our innovation ecosystems with focus on start-ups through specific ideas for joint activities.
The Joint Statement released by President Biden and Prime Minister Modi in June 2023 welcomed focused efforts to establish an “Innovation Handshake” that shall connect the two sides’ dynamic startup ecosystems, address specific regulatory hurdles to cooperation, and promote innovation and job growth, particularly in critical and emerging technologies (CET). To formalize the cooperation under the Innovation handshake and implement the guidance, a G2G MoU has been signed between India and the US on Innovation Handshake on 14th November, 2023 at San Francisco, USA.
The scope of cooperation would include a series of India- U.S. Innovation Handshake events, round tables with private sector, including hackathon and “Open Innovation” programs, information sharing and other activities. The MoU laid the groundwork for two future Innovation Handshake events scheduled to take place in India and the United States in early 2024, which include an investment forum aimed toward helping U.S. and Indian startup companies take their innovative ideas and products to market and a “hackathon” in Silicon Valley where U.S. and Indian startups will pitch ideas and technologies to help address global economic challenges.
The MoU would contribute significantly strengthening Commercial opportunities in high tech sector.