কেবিনেট
কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰ আৰু ভাৰত গণৰাজ্যৰ মাজৰ বুজাবুজিৰ চুক্তিত অনুমোদন জনায়
এক উদ্ভাৱনৰ হেণ্ডশ্বেকৰ জৰিয়তে উদ্ভাৱন পৰিৱেশ তন্ত্ৰ বৃদ্ধিৰ বাবে স্মাৰকপত্ৰ
ভাৰত আৰু আমেৰিকাই ডিপ টেক খণ্ডবোৰত ষ্টাৰ্ট-আপ ইক’-ছিষ্টেম শক্তিশালী কৰাৰ বাবে আৰু আইচিইটিত সহযোগিতা বৃদ্ধিৰ বাবে একেলগে কাম কৰি আছে
15 DEC 2023 7:36PM by PIB Guwahati
মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰীযুত নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে এক উদ্ভাৱনৰ হেণ্ডশ্বেকৰ জৰিয়তে উদ্ভাৱন পৰিৱেশ তন্ত্ৰ বৃদ্ধিৰ বাবে আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰ আৰু ভাৰত গণৰাজ্যৰ মাজত বুজাবুজি (এমঅ'ইউ)ৰ খচৰাত অনুমোদন জনায়।
৫ম ভাৰত-আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰ বাণিজ্যিক আলোচনা অনুষ্ঠিত হৈছিল ৮-১০ মাৰ্চৰ ভিতৰত আমেৰিকাৰ বাণিজ্য সচিব জিনা ৰাইমণ্ডোৰ ভ্ৰমণৰ সময়ত ২০২৩ চনৰ ১০ মাৰ্চত। বৈঠকত যোগান শৃংখলৰ স্থিতিস্থাপকতা, জলবায়ু আৰু স্বচ্ছ প্ৰযুক্তিৰ সহযোগিতা, সমাৱেশী ডিজিটেল অৰ্থনীতিৰ উন্নতি, আৰু বিশেষকৈ ক্ষুদ্ৰ আৰু মজলীয়া উদ্যোগ আৰু ষ্টাৰ্ট-আপৰ বাবে মহামাৰীৰ পিছৰ অৰ্থনৈতিক পুনৰুদ্ধাৰৰ সুবিধা প্ৰদানৰ ওপৰত কৌশলগতভাৱে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি বাণিজ্যিক আলোচনা পুনৰ আৰম্ভ কৰা হয়। ইয়াৰ ভিতৰত বাণিজ্যিক আলোচনাৰ অধীনত প্ৰতিভা, উদ্ভাৱন আৰু সমাৱেশী বৃদ্ধিৰ ওপৰত নতুন কৰ্মগোট (টিআইআইজি) আৰম্ভ কৰা হৈছিল। মন কৰিবলগীয়া যে এই কৰ্মগোটে আইচিইটিৰ লক্ষ্যৰ দিশত কাম কৰা ষ্টাৰ্ট-আপসমূহৰ প্ৰচেষ্টাকো সমৰ্থন কৰিব, বিশেষকৈ সহযোগিতাৰ বাবে নিৰ্দিষ্ট নিয়ন্ত্ৰণমূলক বাধাসমূহ চিনাক্ত কৰা আৰু যৌথ কাৰ্যকলাপৰ বাবে নিৰ্দিষ্ট ধাৰণাসমূহৰ জৰিয়তে ষ্টাৰ্ট-আপসমূহৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি আমাৰ উদ্ভাৱন পৰিৱেশ তন্ত্ৰসমূহৰ মাজত অধিক সংযোগ গঢ়ি তোলাৰ ক্ষেত্ৰত।
২০২৩ চনৰ জুন মাহত ৰাষ্ট্ৰপতি বাইডেন আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে প্ৰকাশ কৰা যুটীয়া বিবৃতিত দুয়োপক্ষৰ গতিশীল ষ্টাৰ্টআপ পৰিৱেশ তন্ত্ৰক সংযোগ কৰা, সহযোগিতাৰ ক্ষেত্ৰত নিৰ্দিষ্ট নিয়ন্ত্ৰণমূলক বাধাসমূহ সমাধান কৰা, আৰু বিশেষকৈ উদ্ভাৱন আৰু চাকৰি বৃদ্ধিৰ প্ৰসাৰ ঘটোৱা “উদ্ভাৱন হেণ্ডশ্বেক” স্থাপনৰ কেন্দ্ৰীভূত প্ৰচেষ্টাক জটিল আৰু উদীয়মান প্ৰযুক্তি (CET)ত আদৰণি জনোৱা হয়। উদ্ভাৱন হেণ্ডশ্বেকৰ অধীনত সহযোগিতাক আনুষ্ঠানিক কৰি নিৰ্দেশনা কাৰ্যকৰী কৰিবলৈ ভাৰত আৰু আমেৰিকাৰ মাজত ইনোভেচন হেণ্ডশ্বেক সম্পৰ্কে জি টু জি বুজাবুজি চুক্তি স্বাক্ষৰিত হয় ১৪ নৱেম্বৰ, ২০২৩ তাৰিখে আমেৰিকাৰ ছান ফ্ৰান্সিস্কোত।
সহযোগিতাৰ এই পৰিসৰত অন্তৰ্ভুক্ত হ’ব ভাৰত-আমেৰিকা উদ্ভাৱন হেণ্ডশ্বেকৰ ধাৰাবাহিক অনুষ্ঠান, ব্যক্তিগত খণ্ডৰ সৈতে ঘূৰণীয়া মেজমেল, হেকাথন আৰু “মুকলি উদ্ভাৱন” কাৰ্যসূচী, তথ্য বিনিময় আৰু অন্যান্য কাৰ্যকলাপ আদি। এই বুজাবুজিৰ চুক্তিখনে ২০২৪ চনৰ আৰম্ভণিতে ভাৰত আৰু আমেৰিকাত অনুষ্ঠিত হ’বলগীয়া ভৱিষ্যতৰ দুটা উদ্ভাৱন হেণ্ডশ্বেক অনুষ্ঠানৰ ভিত্তি স্থাপন কৰে, য’ত আমেৰিকা আৰু ভাৰতীয় ষ্টাৰ্টআপ কোম্পানীসমূহক তেওঁলোকৰ উদ্ভাৱনী ধাৰণা আৰু সামগ্ৰীসমূহ বজাৰলৈ লৈ যোৱাত সহায় কৰাৰ লক্ষ্যৰে এটা বিনিয়োগ মঞ্চ আৰু ছিলিকন ভেলীত এটা “হেকাথন” অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে য’ত আমেৰিকা আৰু ভাৰতীয় ষ্টাৰ্টআপে বিশ্ব অৰ্থনৈতিক প্ৰত্যাহ্বানসমূহ মোকাবিলা কৰাত সহায় কৰিবলৈ ধাৰণা আৰু প্ৰযুক্তিসমূহ উপস্থাপন কৰিব।
এই বুজাবুজি চুক্তিয়ে উচ্চ প্ৰযুক্তি খণ্ডত বাণিজ্যিক সুযোগসমূহ যথেষ্ট শক্তিশালী কৰাত অৰিহণা যোগাব।

Cabinet
Union Cabinet approves the memorandum of understanding between the United States of America and the Republic of India
Memorandum to enhance innovation ecosystems through an innovation handshake
India and US are working together for strengthening the start-up eco-system in deep tech sectors and promote cooperation in iCET
15 DEC 2023 7:36PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by Hon’ble Prime Minister, Shri Narendra Modi, approved the draft Memorandum of Understanding (MoU) between the United States of America and the Republic of India to enhance innovation ecosystems through an innovation handshake.
The 5th India-U.S. Commercial Dialogue was held on 10th March 2023 during the visit of U.S. Secretary of Commerce Gina Raimondo between 8-10 March. At the meeting the Commercial Dialogue was re-launched with strategic focus on supply chain resiliency, climate and clean technology cooperation, advancing inclusive digital economy, and facilitating post-pandemic economic recovery especially for SMEs and start-ups. It included launch of a new Working Group on Talent, Innovation and Inclusive Growth (TIIG) under the Commercial Dialogue. It was noted that this Working Group would also support efforts of Start-ups working towards goals of iCET, particularly in identifying specific regulatory hurdles to cooperation and fostering greater connectivity between our innovation ecosystems with focus on start-ups through specific ideas for joint activities.
The Joint Statement released by President Biden and Prime Minister Modi in June 2023 welcomed focused efforts to establish an “Innovation Handshake” that shall connect the two sides’ dynamic startup ecosystems, address specific regulatory hurdles to cooperation, and promote innovation and job growth, particularly in critical and emerging technologies (CET). To formalize the cooperation under the Innovation handshake and implement the guidance, a G2G MoU has been signed between India and the US on Innovation Handshake on 14th November, 2023 at San Francisco, USA.
The scope of cooperation would include a series of India- U.S. Innovation Handshake events, round tables with private sector, including hackathon and “Open Innovation” programs, information sharing and other activities. The MoU laid the groundwork for two future Innovation Handshake events scheduled to take place in India and the United States in early 2024, which include an investment forum aimed toward helping U.S. and Indian startup companies take their innovative ideas and products to market and a “hackathon” in Silicon Valley where U.S. and Indian startups will pitch ideas and technologies to help address global economic challenges.
The MoU would contribute significantly strengthening Commercial opportunities in high tech sector.