প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না দিল্লীগী লাল কিলাদা অহানবা ইন্দিয়ন আর্ত, আর্কিতেকচর এন্দ দিজাইন বিএননেল 2023 হৌদোকখ্রে
আত্মনির্ভর ভারত সেন্তর ফোর দিজাইন (ABCD) অমসুং সমুন্নতি – দি স্তুদেন্ত বিএননেল হৌদোকখ্রে
থৌরম অসিগী থিম 7দা য়ুম্ফম ওইবা পব্লিকেসন 7 ফোঙখ্রে
কোম্মেমোরেতিব স্তাম্প লোঞ্চ তৌখ্রে
“ইন্দিয়ন আর্ত, আর্কিতেকচর এন্দ দিজাইন বিএননেল অসি ভারতকী য়াম্লবা হেরিতেজ অমসুং ফজরবা কলচরবু পালন তৌবনি”
“লাইরিকশিংনা মালেমগী মরমদা হেন্না খঙনবা পাম্বৈ অমা ওইরি। আর্তনা মীওইবগী ৱাখলগী অথোইবা খোঙচৎ ওইরি”
“আর্ত অমসুং কলচর অসি মীওইবগী ৱাখলগা নুংদা লৈরিবা ইহুলগা শম্নহন্নবা অমসুং মাগী তৌবা ঙম্বশিং খঙদোকপদা তঙাই ফদে”
“আত্মনির্ভর ভারত সেন্তর ফোর দিজাইননা ভারতকী অখন্নবা অমসুং অতাংবা ক্রাফ চাউখৎহন্নবা ফম্পাক অমা পীরগনি”
“দিল্লী, কোলকাতা, মুম্বাই, অহমদাবাদ অমসুং বারানসীদা শাগদৌরিবা কলচরেল স্পেসশিংনা সহরশিং অসি কলচরদা খুমাং চাউশিনহল্লগনি”
“ভারত্তা কলা, মহাও অমসুং মচু অসি পুন্সিগা মরী লৈনৈ হায়না লৌই”
“ভারত অসি মালেমদা মখল মখা কয়ানা থনবা লৈবাক অমা ওইরি, মাগী দাইভর্সিতী অসিনা ঐখোয়বু অমত্তা ওইনা পুনশিল্লি”
“কলা অসি প্রো-নেচর, প্রো-এনভাইর্নমেন্ত অমসুং প্রো-ক্লাইমেৎ ওই”
08 DEC 2023 7:40PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি লাল কিলাদা অহানবা ইন্দিয়ন আর্ত, আর্কিতেকচর এন্দ দিজাইন বিএননেল (IAADB) 2023 হৌদোকখ্রে। থৌরম অসিদা প্রধান মন্ত্রীনা লাল কিলাদা আত্মনির্ভর ভারত সেন্তর ফোর দিজাইনসু শঙ্গাগনি অমসুং স্তুদেন্ত বিএননেল – সমুন্নতিসু হৌদোকখ্রে। মহাক্না কোম্মেমোরেতিব স্তাম্প অমসু লোঞ্চ তৌখ্রে। শ্রী মোদীনা থৌরম অসিদা উৎখিবা একজিবিসনসু কোইনা চৎতুনা য়েংখি। ইন্দিয়ন আর্ত, আর্কিতেকচর এন্দ দিজাইন বিএননেল (IAADB)না দিল্লীদা কলচরেল স্পেসকী ৱাহৌদোক অমা ওইরগনি।
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা লাল কিলাগী ৱর্ল্দ হেরিতেজ সাইৎতা মীপুম খুদিংমকপু তরাম্না ওকখি অমসুং ভারতকী নীংতম্বা ফংদ্রিঙৈ মমাং অমসুং নীংতম্বা ফংলবা মতুংদা মীরোল কয়া হৌখিদুনা মফম অসিনা লেংদনা অমসুং মুৎপা নাইদনা লৈহৌরবা মসিগী পুৱারী ওইবা মরু ওইবা অদু ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৈবাক খুদিংমক্তা মাগী হৌখ্রবা অমসুং মাগী হৌরফকফমশিং মালেমদা তাকনবা মাগী মশাগী ওইবা খুদম-চাংদমশিং পীরি। মহাক্না আর্ত, কলচর অমসুং আর্কিতেকচরনা খুদম-চাংদমশিংগা মরী থম্বদা লৌরিবা থৌদাং অদু ফোঙদোকখি। কোনুং সহর ওইরিবা দিল্লী অসি খুদম-চাংদমশিং অসিগী লনশিং অসিগী লুবাক ওইদুনা মসিনা ভারতকী ইনাক খুল্লবা আর্কিতেকচরেল হেরিতেজ উবা ফংহল্লি হায়না পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা দিল্লীদা ইন্দিয়ন আর্ত, আর্কিতেকচর এন্দ দিজাইন বিএননেল (IAADB) পাঙথোকপা অসিনা লম কয়ামরুমদা অখন্নবা ওইহল্লি হায়খি। মহাক্না একজিবিসন্দা উৎখিবা ৱার্কশিং থাগৎখি অমসুং হায় মসি মচু, ক্রিএতিবিতী, কলচর অমসুং কম্ম্যুনিতী কন্নেক্তকী অপুনবা অমনি। মহাক্না কলচর মন্ত্রালয়, মাগী ওফিসরশিং, শরুক য়ারিবা লৈবাকশিং অমসুং মীপুম খুদিংমক্তা IAADB মাইপাক্না পাঙথোকপগীদমক নুংঙাইবা ফোঙদোকখি। “লাইরিকশিংনা মালেমগী মরমদা হেন্না খঙনবা পাম্বৈ অমা ওইরি। কলানা মীওইবগী ৱাখলগী অথোইবা খোঙচৎ ওইরি” হায়না প্রধান মন্ত্রীনা মখা তাখি।
মালেমদা ভারতকী মতিক ময়াই লৈররবা হৌখ্রবা মতম নীংশিদুনা শেন্মীৎলোন চাউখৎপগী মতাংদা খন্নরকপা মতমদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মাগী কলচরেল অমসুং হেরিতেজনা ঙসি ফাওবা মালেমগী তুরিস্তশিংগী পুক্নিং চীংশিল্লি। আর্ত আমসুং আর্কিতেকচরগী সেক্তরশিংগা মরী লৈনবা থবক অমা হেক্তদা মশাদা চাউথোকচবগী ইচিল পোকই হায়রদুনা মহাক্না মশাগী হেরিতেজতা চাউথোকচবগা লোয়ননা মাংদা চংশিনবগী থাজবা অদু নৌহৌননা ফোঙদোকখি। শ্রী মোদীনা কেদরনাথ অমসুং কাশীদা কলচরেল সেন্তরশিং শেমগৎলিবা অমসুং মহাকাল লোক নৌনা শেগৎলিবা অসিগী খুদমশিং পীরদুনা মহাক্না সরকারনা নেস্নেল হেরিতেজ অমসুং কলচরগী মাইকৈদা আজাদী কা অমৃত কালদা অনৌবা দাইমেন্সনশিং শেম্নবা মাইকৈদা থবকশিং পাইখৎলি হায়খি। IAADBনা মাইকৈ অসিদা অনৌবা খোঙথাং অমা ওইরি হায়রদুনা প্রধান মন্ত্রীনা মে 2023দা ইন্তরনেস্নেল ম্যুজিয়ম এক্সপো অমসুং ওগস্ত 2023দা ফেস্তিবেল ওফ লাইব্রেরীশিং ভারত্তা মোদর্নাইজ সিস্তেমশিংগা লোয়ননা গ্লোবেল কলরেল ইনিসিএতিবশিং ইনস্তিত্যুস্নেলাইজ তৌনবা পান্দমগা লোয়ননা পাঙথোকখি হায়না ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রী মোদীনা বেনিস, সাও পৌলো, সিঙ্গাপুর, সীদনী অমসুং শারজাহ বিএননেলশিং লোয়ননা দুবাই অমসুং লন্দন আর্ত ফিয়রশিংগুম্বা গ্লোবেল ইনিসিএতিবশিং অসিগী মতৌগুম্না IAADBগুম্বা ইন্দিয়ন কলচরেল ইনিসিএতিবশিংগীদমক মমিং অমা লৈহন্নবা মহাক্কী অপাম্বা ফোঙদোকখি। মহাক্না মসি পাঙথোকপা মথৌ তাই মরমদি চাউনা তেক্নোলোজীগী মীপাল তাংলিবা খুন্নাই অমগী অৱা-নুংঙাইগী মরক্তা আর্ত অমসুং কলচরনা পুন্সিগী লম্বী তোইনা তাকপীরি হায়না ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়, “আর্ত অমসুং কলচর অসি মীওইবগী ৱাখলগা নুংদা লৈরিবা ইহুগা শম্নহন্নবা অমসুং মাগী তৌবা ঙম্বশিং খঙদোকপদা তঙাই ফদে”।
আত্মনির্ভর ভারত সেন্তর ফোর দিজাইন শঙ্গাবগী মতাংদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মসিনা মার্কেৎকী মতুং ইন্না আর্তিসেনশিং অমসুং দিজাইনরশিংবু ইন্নোবেৎ তৌবদা মতেং পাংনবা মখোয়বু পুনশিনবগা লোয়ননা ভারতকী অখন্নবা অমসুং অতাংবা ক্রাফশিং প্রমোৎ তৌনবা ফম্পাক অমা পীরি। মোদর্ন নোলেজ অমসুং রিসোর্সশিংগা লোয়ননা ভারতকী ক্রাফসমেন্না মালেম পুম্বদা মখোয়গী মফম কনবা ঙমগনি হায়বগী থাজবা ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায় “আর্তিসানশিংনা দিজাইন দিবেলপমেন্তগী মতাংদা লৌশিংসু ফংগনি লোয়ননা দিজিতেল মার্কেতিংদা প্রোফিসিএন্তসু ওইগনি”।
প্রধান মন্ত্রীনা সহর 5 মমিং ওইনা পল্লবদা দিল্লী, কোলকাতা, মুম্বাই, অহমদাবাদ অমসুং বারানসীদা কলচরেল স্পেসশিং শাগদৌরিবা অসি পুৱারী ওইরবা খোঙথাং অমনি হায়খি অমসুং মসিনা সহরশিং অসি কলচরদা খুমাং চাউশিনহনগনি হায়খি। মহাক্না হায় সেন্তরশিং অসিনা লোকেল আর্ত চাউখৎহন্নবা ইন্নোবেতিব আইদিয়াশিং পুথোক্কনি। মথংগী নুমিৎ 7 অসিগী মরু ওইবা থিম 7গী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা মীপুম খুদিংমক্তা ‘দেশজ ভারত দিজাইন: ইন্দিজিনস দিজাইন্স’ অমসুং ‘সমত্য: শেপিং দি বিল্ত’ অসিগুম্বা থিম অসি মিসন অমা ওইনা মাংদা পুখৎনবা হায়খি। মহাক্না ইন্দিজিনস দিজাইন অসিবু নহারোলগীদমক স্তদী অমসুং রিসর্চকী শরুক অমা ওইহন্দুনা মসিবু চাউখৎহনবগী মরু ওইবা অদু থমখি। ইক্বালিতী থিমনা আর্কিতেকচরগী লমদা নুপীশিংনা শরুক য়াববু থাগৎলি হায়রদুনা মহাক্না লম অসিবু নুপীশিংগী ইমেজিনেসন অমসুং ক্রিএতিবিতীনা অনৌবা পনখৈশিং তম্না পুখৎপা ঙমগনি হায়বগী থাজবা ফোঙদোকখি।
“কলা, মহাও অমসুং মচু অসি ভারত্তা পুন্সিগা অনকপা মরী লৈনৈ হায়না লৌই” হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। মহাক্না ইপা-ইপুশিংনা সহিত্য, ঈশৈ অমসুং কলানা মীওইবা অমসুং শা-ঙাশিংগী মরক্তা অচৌবা খেন্নবা তাক্লিবা মচাক ওই হায়বা পাউজেল অদু নৌনা নীংশিংখি। “কলা, সহিত্যা অমসুং ঈশৈনা মীওইবগী পুন্সিদা মহাও হাপ্পি অমসুং মসিবু অখন্নবা ওইহল্লি” হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। চতুশস্তা কলা হায়বদি আর্ত 64 অসিগা পুন্সিগী তোঙান-তোঙানবা মথৌ তাবশিং অমসুং থৌদাংশিং লিঙ্ক তৌরিবা অসিগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা ‘উদক বদ্যম’ নত্ত্রগা ঈশিংগী ইপোমদা য়ুম্ফম ওইবা য়ন্ত্রবু ঈশৈগী য়ন্ত্র, জগোই অমসুং ঈশৈশিং শকপগী কলা, পরফ্যুমশিং শাবগী ‘গন্ধ য়ুক্তি’ কলা, ইনামেল অমসুং হকবগী ‘তক্ষকর্ম’গী কলা অমসুং এমব্রোইদরী অমসুং ফী শাবগী ‘সুচিবন কর্মনি’গী কলা অসিগুম্বা অখন্নবা আর্তশিংগী মরমদা পনখি। মহাক্না ভারত্তা শাবা অরিবা ফীশিংগী খুৎশা হৈবা অমসুং ক্রাফবগী মতাংদসু পনখি অমসুং খুদোপ ফাওদুনা চৎপা ঙম্বা মস্লিন ফীগী খুদম পীখি। মহাক্না থাং, চুঙ্গোই অমসুং তাগুম্বা লানগী খুৎলাইগী ফজরবা আর্তৱার্ক্কী মতাংদসু পনখি।
প্রধান মন্ত্রীনা কাশীগী মুথৎপা ঙমদ্রবা কলচরগী মতাংদা পল্লদুনা হায় সহর অসিনা সহিত্যা, ঈশৈ অমসুং কলাগী অমর ওইরবা ইচেল চেল্লিবা লমদমনি। “কাশীনা স্পিরিচুএল ওইনা কলাগী হৌরকফমনি লৌনরিবা ভগবান শিববু মাগী কলাদা য়াওহনখি” হায়না মহাক্না মখা তাখি। “আর্ত, ক্রাফ অমসুং কলচর অসি মীওইবগী সভ্যতাগী শক্তিগী ইচেলগা পাঙ্খক ওই। অমসুং শক্তি অসি অমরনি, কন্সিয়সনেসনা মুৎথৎপা ঙমদে। মরম অসিনা কাশী অসি মুৎনাইদনা লৈরি”। প্রধান মন্ত্রীনা কাশীদগী অসাম ফাওবা পেসেঞ্জরশিংবু গঙ্গাগী তোর্বানদা লৈবা সহর অমসুং মফম কয়া তুর তৌবা ফংহল্লিবা হন্দক্তা লোঞ্চ তৌখিবা গঙ্গা বিলাস ক্রুজকী মরমদসু ফোঙদোকখি।
“আর্তকী মওংনা অমা হেক্তা ওইজরবসু মসি মহৌশাগী অনকপা মরী লৈনৈ। মরম অসিনা আর্ত অসি প্রো-নেচর, প্রো-এনভাইর্নমেন্ত অমসুং প্রো-ক্লাইমেৎ ওই” হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। মালেমগী লৈবাকশিংদা লৈরিবা রিভরফ্রন্ত কলচরগী মতাংদা পল্লদুনা শ্রী মোদীনা ভারত্তা চহি লিশিং কয়াদগী তুরেল তোর্বানশিংদা লৈরিবা ঘাতশিংগী চৎনবীগা চাংদম্নখি। মহাক্না হায় ভারতকী কুহ্মৈ হরাও কয়া ঘাতশিং অসিগা মরী লৈনৈ। মতৌ অসুম্না প্রধান মন্ত্রীনা ঐখোয়গী লৈবাক্তা লৈরিবা গুহা, পুখ্রি অমসুং স্তেপ ৱেলশিংগী ফজরবা চৎনবী অদু পল্লদুনা গুজরাতকী রানি কী বব অমসুং রাজস্থান অমসুং দিল্লীগী অতোপ্পা মফম কয়ামরুম খুদম ওইনা পীখি। প্রধান মন্ত্রীনা ভারতকী স্তেপ ৱেলশিং অমসুং লানবনশিংগী দিজাইন অমসুং আর্কিতেকচর অসিবু থাগৎখি। শ্রী মোদীনা নেবরেল এয়র কন্দিসনিংগুম্বা মথৌ তৌগদবা মওংদা শাখিবা ফুরা মঙাগী গ্রুপ ওইরিবা জয়সলমরগী পতৱা কি হবেলীগী মতাংদসু পনখি। “আর্কিতেকচর পুম্নমক অসি তুং কোইনা চৎপা খক্তা নত্তনা এনভাইর্নমেন্তেল্লী সস্তেনেবল ওই” হায়না ফোঙদোক্লদুনা শ্রী মোদীনা মালেমনা ভারতকী আর্ত অমসুং কলচরদগী খঙজিনগদবা অমসুং তমজনীংঙাই ওইবা কয়া লৈ হায়খি।
“আর্ত, আর্কিতেক অমসুং কলচর অসিনা মীওইবগী সভ্যতাগীদমক দাইভর্সিতী অমসুং য়ুনিতী অনিমক্কী হৌরকফমশিং ওইরি” হায়না শ্রী মোদীনা নৌহৌননা ফোঙদোকখি। মহাক্না হায় ভারত অসি মালেমদা মখল মখা কয়ানা থনবা লৈবাক অমনি অমসুং মসিগী দাইভর্সিতী অসিনা ঐখোয়বু অমত্তা ওইনা পুনশিল্লি। মহাক্না দেমোক্রেসীগী মমা হায়না খঙনরিবা ভারতকী দেমোক্রেতিক ত্রেদিসন অসি দাইভর্সিতী অসিনা হৌরকফম ওইরি হায়খি। মহাক্না খুন্নাইদা ৱাখল্লোন্দা নীংতম্বা অমসুং মশাগী মওংদা থবক তৌজবদা নীংতম্বা ফংলবা মতমদা আর্ত, আর্কিতেকচর অমসুং কলচর চাউখৎকি হায়খি। “দিবেৎ অমসুং দাইলোগকী চৎনবীগা লোয়ননা দাইভর্সিতী অসি মশানা চাউখৎচরকই। ঐখোয়না দাইভর্সিতী মখল খুদিংমক তরাম্না ওকই অমসুং সপ্পোর্ত তৌই” হায়না ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা মালেমদা দাইভর্সিতী অসি উৎনবা লৈবাক্কী তোঙান-তোঙানবা রাজ্য অমসুং সহরশিংদা G-20 পাঙথোকখি হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায় লৈবাক অসিগী মীয়াম্না মশাগী তাংদা ঙাংবগী মহুত্তা মালেম অসিগী মতাংদা ঙাংবনা ভারতনা কনাগুম্ববু হন্থনা য়েংবা লৈতে। ভারতনা মালেম অসিদা খ্বাইদগী চাউবা শেন্মীৎলোন অমা ওইনা মচিন তুমখৎলক্লিবা চৈরক অসিদা মীপুম খুদিংমক্না মশাগী অফবা তুংলমচৎ অমা উবা ফংলি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। “ভারতকী ইকনোমিক গ্রোথ অসি মালেম পুম্বগী খুমাং চাওশিনবগা মরী লৈনৈ অমসুং মসিগী ‘আত্মনির্ভর ভারত’ হায়রিবা ভিজন অসিনা অনৌবা খুদোংচাবশিং পুরক্লি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি।মসিগা লোয়ননা মহাক্না হায় ভারতকী আর্ত অমসুং আর্কিতেকচরগী লমদা অমুক হিংগৎলক্লিবা অসিনা লৈবাক অসিগী কলচরবু অৱাংবা থাক্তা পুখৎপদা চাউনা মতেং পাংলগনি। শ্রী মোদীনা য়োগ আয়ুর্ভেদকী হেরিতেজকী মতাংদা ফোঙদোকখি অমসুং ভারতকী কলচরেল ভেল্যুবু মাংদা থম্লগা সস্তেনেবল লাইফস্তাইল অমগী হোৎনরিবা মিসন LiFEকী অনৌবা খোঙথাংশিংগী মতাংদা ফোঙদোকখি।
ৱারোল অসিবু লোইশিল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা সিভিলাইজেসনশিংগী চাউখৎপা নুংঙাইবা পুরক্নবা ৱারী ৱাতাই শাবা অমসুং অমগা অমগা তেংবাং পীনবগী মরুওইবা অদুগী মতাংদা পনখি অমসুং শরুক য়ারিবা লৈবাকশিংবু মখোয়গী পার্নরশীপকীদমক থাগৎপা ফোঙদোকখি। মহাক্না অহেনবা লৈবাক কয়ামরুম অমত্তা ওইনা থোরক্কনি অমসুং IAADB অসি হায়রিবা মাইকৈ অসিদা মরুওইবা অহৌবা অমা ওইরগনি হায়না ফোঙদোকখি।
থৌরম অদুদা শরুক য়াখিবশিংগী মরক্তা কেন্দ্রগী কলচর মন্ত্রী, শ্রী জি কিশন রেদ্দী, কেন্দ্রগী কলচরগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী অর্জুন রাম মেঘৱাল অমসুং শ্রীমতি মীনাক্ষী লেখি অমসুং দাইএনা কেলোগ আর্কিতেক্সকী প্রিন্সিপল আর্কিতেক, মিস দাইএনা কেলোগ য়াওরি।
বেকগ্রাউন্দ
বেনিস, সাও পৌলো, সিঙ্গাপুর, সীদনী অমসুং শারজাহদা লৈরিবা ইন্তরনেস্নেল বিএননেলশিংগুম্না লৈবাক অসিদা ফ্লেগশিপ গ্লোবেল কলচরেল ইনিসিএতিব অমা দিবেলপ অমসুং ইনস্তিত্যুস্নেলাইজ তৌনবা মসি প্রধান মন্ত্রীগী বিজননি। বিজন অসিগী পরিং মখাদা লৈবাক শিনবা থুংবদা ম্যুজিয়মশিং রিইনভেন্ত, রিব্রান্দ, রিনোভেৎ অমসুং রি-হাউস তৌনবা কেম্পেন অমা লোঞ্চ তৌখি। মখা তানা ভারতকী সহর মঙা মমিং ওইনা পল্লবদা কোলকাতা, দিল্লী, মুম্বাই, অহমদাবাদ অমসুং বারানসীদা কলচরেল স্পেসশিং শেমগৎনবসু লাউথোকখি। ইন্দিয়ন আর্ত, আর্কিতেকচর এন্দ দিজাইন বিএননেল (IAADB)না দিল্লীদা কলচরেল স্পেসকী ৱাহৌদোক অমা ওইরগনি।
IAADB অসি নই দিল্লীগী লাল কিলাদা দিসেম্বর 9-15, 2023দা পাঙথোক্কনি। মসি হন্দক্তা পাঙথোকখিবা ইন্তরনেস্নেল ম্যুজিয়ম এক্সপো (মে 2023) অমসুং ফেস্তিবেল ওফ লাইব্রেরীজ (ওগস্ত 2023)গুম্বা মরু ওইবা ইনিসিএতিবশিং মসি পাঙথোকপনি। IAADB অসি আর্তিস্তশিং, আর্কিতেকশিং, দিজাইনরশিং, ফোতোগ্রাফরশিং, কল্লেক্তরশিং, আর্ত প্রোফেস্নেলশিং অমসুং মীয়ামগী মরক্তা হোলিস্তিক কনভর্জেসন অমা তৌদুনা কলচরেল দাইলোগ মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা দিজাইন তৌখি। মসিনা হোংলক্লিবা ইকনোমীগী শরুক ওইনা আর্ত, আর্তিতেকচর অমসুং দিজাইনগী ক্রিএতরশিংদা পাকথোক চাউথোক্নবা অমসুং মখোয়গা লোয়ননা চুংশিন্ননবা এভেন্যুশিং অমসুং খুদোংচাবশিং পীগনি।
IAADBনা চয়োলগী নুমিৎ খুদিংগী তোঙান-তোঙানবা থিমদা য়ুম্ফম ওইবা একজিবিসনশিং উৎকনি:
• দে 1: প্রভেশ – রাইৎ ওফ পেসেজ: দোর্স ওফ ইন্দিয়া
• দে 2: বাঘ ই বহার: গার্দেন্স এস য়ুনিভর্স: গার্দেন্স ওফ ইন্দিয়া
• দে 3: সসম্প্রবা: কনফ্যুন্স ওফ কম্ম্যুনিতীজ: বাওলিস ওফ ইন্দিয়া
• দে 4: স্থাপত্য: এন্তি ফ্রেজাইল অলগোরিথম: তেম্পল্স ওফ ইন্দিয়া
• দে 5: বিস্ময়: ক্রিএতিব ক্রোসওভর: আর্কিতেকচরেল ৱান্দর্স ওফ ইন্দিপেন্দেন্ত ইন্দিয়া
• দে 6: দেশজ ভারত দিজাইন: ইন্দিজিনস দিজাইন্স
• দে 7: সমত্য: শেপিং দি বিল্ত: সেলেব্রেতিং ৱুমেন ইন আর্কিতেকচর
IAADBনা মথক্তা পল্লিবা থিমশিংদা য়ুম্ফম ওইবা পেবিলিয়নশিং, পেনেল দিস্কসনশিং, আর্ত ৱার্কশোপশিং, আর্ত বজার, হেরিতেজ ৱাক্স অমসুং পেরেলেল স্তুদেন্ত বিএননেল য়াওগনি। ললিত কালা অকাদেমিদা পাঙথোক্কদবা স্তুদেন্ত বিএননেল (সমুন্নতি) অসিনা মহৈরোয়শিংগীদমক মখোয়গী ৱার্ক উৎনবা, পীয়র অমসুং প্রোফেস্নেলশিংগা লোয়ননা ৱারী-ৱাতাই শানবা, অমসুং দিজাইন কম্পিতিসন, হেরিতেজ দিস্প্লে তৌবা, দিজাইন ইনস্তোলেসন তৌবা, ৱার্কশোপশিংগী খুত্থাংদা আর্তিতেকচর কম্ম্যুনিতীগী মনুংদা কান্নরবা এক্সপোজর ফংনবা খুদোংচাবা ফংগনি। IAADB 23না লৈবাক্কীদমক মরু ওইবা মীকুপ অমা ওইরগনি মরমদি মসিনা ভারতনা বিএননেল লেন্দস্কেপতা চংশিনবগী খুদম ওইরগনি।
প্রধান মন্ত্রীগী ‘ভোকেল ফোর লোকেল’গী বিজনগী পরিং মখাদা লাল কিলাদা ‘আত্মনির্ভর ভারত সেন্তর ফোর দিজাইন’ হাংদোক্লি। মসিনা ভারতকী অখন্নবা অমসুং ইন্দিজিনস ওইনা ক্রাফশিং উৎকনি অমসুং মসিনা করিগারশিং অমসুং দিজাইনরশিংগী মরক্তা চুংশিন্ননবা মফম অমা পীরগনি। মসিনা সস্তেনেবল কলচরেল ইকনোমী অমগী লম্বী য়াৎলগনি, মসিনা অনৌবা দিজাইনশিং অমসুং ইন্নোবেসনশিংগা লোয়ননা আর্তিসান কম্ম্যুনিতীশিংদা শক্তি পীরগনি।

Prime Minister's Office
PM inaugurates the first Indian Art, Architecture & Design Biennale 2023 at Red Fort, Delhi
Inaugurates Aatmanirbhar Bharat Centre for Design (ABCD) and Samunnati - The Student Biennale
Unveils 7 Publications based on the 7 themes of the event
Launches Commemorative Stamp
“India Art, Architecture & Design Biennale, a celebration of nation’s diverse heritage and vibrant culture”
“Books act as windows of the world. Art is the great journey of the human mind”
“Art and culture are essential to connecting the human mind with the inner self and recognizing its potential”
“Aatmanirbhar Bharat Centre for Design will provide a platform to promote unique and rare crafts of India”
“Cultural spaces to be built in Delhi, Kolkata, Mumbai, Ahmedabad and Varanasi will enrich these cities culturally”
“Art, taste and colors are considered synonymous with life in India”
“India most diverse nation in the world, its diversity binds us together”
“Art is pro-nature, pro-environment and pro-climate”
08 DEC 2023 7:40PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated the first Indian Art, Architecture & Design Biennale (IAADB) 2023 being held at Red Fort today. During the programme, the Prime Minister inaugurated the ‘Aatmanirbhar Bharat Centre for Design’ at Red Fort and the student Biennale- Samunnati. He also launched a Commemorative Stamp. Shri Modi also took a walkthrough of the exhibition showcased on the occasion. Indian Art, Architecture & Design Biennale (IAADB) will serve as an introduction to the Cultural Space in Delhi.
Addressing the gathering, the Prime Minister welcomed everyone to the World Heritage Site of the Red Fort and highlighted the historical significance of its courtyards which remain unwavering and indelible even though multiple generations have passed before and after India’s independence.
The Prime Minister said that every nation is endowed with symbols of its own that introduce the world to the country’s past and its roots. He emphasized the role of art, culture and architecture in forging the connection with these symbols. Referring to the capital city of Delhi as a treasure trove of symbols that provide a glimpse of the rich architectural heritage of India, the Prime Minister said that the organization of Indian Art, Architecture & Design Biennale (IAADB) in Delhi makes it special in ways more than one. He praised the works displayed in the exhibition and said that it is an amalgamation of colors, creativity, culture and community connect. He congratulated the Ministry of Culture, its officers, the participating nations and everyone on the successful organization of IAADB. “Books act as windows of the world. Art is the great journey of the human mind”, the Prime Minister added.
Recalling the glorious past of India when its economic prosperity was discussed around the world, the Prime Minister said that its culture and heritage attract the tourists of the world even today. He reiterated the belief in moving forward by taking pride in one’s heritage as he noted the feeling of self-pride instilled in any work related to sectors of art and architecture. Shri Modi gave examples of developing the cultural centers of Kedarnath and Kashi, and the redevelopment of Mahakal Lok as he emphasized the government’s efforts in creating new dimensions in the Azadi Ka Amrit Kaal towards national heritage and culture. Underlining that IAADB is proving to be a new step in this direction, the Prime Minister highlighted the organization of the International Museum Expo in May 2023 and the Festival of Libraries in August 2023 with the aim to institutionalize global cultural initiatives in India with modernized systems. Prime Minister Modi expressed his desire to create a name for Indian cultural initiatives like IAADB along the likes of global initiatives such as Venice, São Paulo, Singapore, Sydney and Sharjah Biennales, as well as Dubai and London Art Fairs. He emphasized the need for such organizations as it is art and culture that inculcate a way of life amidst the highs and lows of a heavily technology-dependent society. “Art and culture are essential to connecting the human mind with the inner self and recognizing its potential”, the Prime Minister remarked.
Speaking about the inauguration of the Aatmanirbhar Bharat Centre for Design, the Prime Minister said that it will provide a platform to promote unique and rare crafts of India while bringing together artisans and designers to help them innovate according to the market. “Artisans will also gain knowledge about design development as well as become proficient in digital marketing”, the Prime Minister said as he expressed confidence that with modern knowledge and resources, the Indian craftsmen can leave their mark on the whole world.
The Prime Minister underlined the creation of cultural spaces in 5 cities namely Delhi, Kolkata, Mumbai, Ahmedabad and Varanasi as a historic step and said that it will further enrich these cities culturally. He informed that these centers will also put forward innovative ideas to enrich local art. Noting the 7 important themes for the next 7 days, the Prime Minister urged everyone to carry forward themes like ‘Deshaj Bharat Design: Indigenous Designs’ and ‘Samatva: Shaping the Built’ as a mission. He emphasized the importance of making indigenous design a part of study and research for the youth to further enrich it. Noting that the equality theme celebrates the participation of women in the field of architecture, he expressed confidence in the imagination and creativity of women to take this field to new heights.
“Art, taste and colors are considered synonymous with life in India”, the Prime Minister remarked. He reiterated the message of the ancestors that it is literature, music and art that acts as the main differentiator between humans and animals. “Art, literature and music add flavor to human life and make it special”, he emphasized. Touching upon the different needs and responsibilities of life that have been linked to Chatushashta Kala, i.e. 64 Arts, the Prime Minister mentioned specific arts like ‘Udak Vadyam’ or instrument based on water waves under musical instruments, dance and singing arts for songs, art of ‘Gandh Yukti’ for making scents or perfumes, art of ‘Takshakarma’ for enamel and carving, and art of ‘Suchivan Karmani’ in embroidery and weaving. He also touched upon the dexterity and craft of the ancient clothes made in India and gave the example of muslin cloth that could pass through a ring. He also noted the omnipresence of amazing artwork on war paraphernalia like swords, shields and spears.
The Prime Minister highlighted the indestructible culture of Kashi and said that the city has been the land of the immortal flow of literature, music and arts. “Kashi in its art, has established Lord Shiva who is spiritually considered the originator of arts,” he added. “Art, Craft and Culture are like energy flow for human civilization. And energy is immortal, consciousness is indestructible. Therefore Kashi is also imperishable.” The Prime Minister highlighted the recently launched Ganga Vilas Cruises which took passengers from Kashi to Assam providing a tour of the many cities and areas situated on the banks of Ganga.
“Whatever may be the form of art, it is born close to nature. Therefore, Art is pro-nature, pro-environment and pro-climate”, the Prime Minister emphasized. Throwing light on the riverfront culture in the countries of the world, Shri Modi drew the analogy to the tradition of ghats on the banks of rivers for thousands of years in India. He said that many of India’s festivals and celebrations are associated with these ghats. Similarly, the Prime Minister highlighted the rich tradition of wells, ponds and step wells in our country and gave the example of Rani Ki Vav in Gujarat and several other places in Rajasthan and Delhi. The Prime Minister praised the design and architecture of these step wells and the forts of India. He also recalled his visit to Sindhudurg Fort a few days ago. Shri Modi touched upon the Patwa Ki Haveli in Jaisalmer which is a group of five mansions built in a way to work like natural air conditioning. “All this architecture was not only long-lasting but also environmentally sustainable” Shri Modi said as he underlined that the world has a lot to understand and learn from India's art and culture.
“Art, architecture and culture have been sources of both diversity and unity for human civilization”, Shri Modi reiterated. He said that India is the most diverse nation in the world and the diversity binds us together. He credited the source of diversity to the democratic tradition of India as the Mother of Democracy. He noted that art, architecture and culture flourish only when there is freedom of thought in society and freedom to work in one's own way. “With this tradition of debate and dialogue, diversity automatically flourishes. We welcome and support every kind of diversity”, the Prime Minister said as he highlighted the organization of G-20 in different states and cities of the country to showcase this diversity to the world.
The Prime Minister reiterated India’s belief in no discrimination as its people talk about the universe instead of self. Today, the Prime Minister underlined that when India is emerging as the biggest economy in the world, everyone can see a better future for themselves in it. “India's economic growth is linked to the progress of the entire world and its vision of ‘Atmanirbhar Bharat’ brings new opportunities”, the Prime Minister remarked. Similarly, he noted that India's revival in the field of art and architecture will also contribute to the nation’s cultural upliftment. Shri Modi also touched upon the heritage of Yoga Ayurveda and highlighted the new initiative of Mission LiFE for a sustainable lifestyle while keeping in mind India’s cultural values.
Concluding the address, the Prime Minister underlined the importance of interaction and cooperation for the prosperity of civilizations and thanked the participating countries for their partnership. He expressed confidence that more and more countries would come together and IAADB would prove to be an important beginning in this direction.
Union Minister for Culture, Shri G Kishan Reddy, Union Ministers of State for Culture, Shri Arjun Ram Meghwal and Smt Meenakshi Lekhi and Principal Architect at Diana Kellogg Architects, Ms Diana Kellogg were present on the occasion among others.
Background
It was the Prime Minister’s vision to develop and institutionalize a flagship Global Cultural Initiative in the country like the International Biennales at Venice, São Paulo, Singapore, Sydney and Sharjah, among others. In line with this vision, a nationwide campaign to reinvent, rebrand, renovate and re-house museums was launched. Further, the development of cultural spaces in five cities of India namely Kolkata, Delhi, Mumbai, Ahmedabad & Varanasi was also announced. Indian Art, Architecture & Design Biennale (IAADB) will serve as an introduction to the Cultural Space in Delhi.
The IAADB is being organized from 9th to 15th December 2023 at Red Fort, New Delhi. It also follows key initiatives like the International Museum Expo (May 2023) and Festival of Libraries (August 2023) that were organized recently. IAADB is designed to initiate a holistic conversation between artists, architects, designers, photographers, collectors, art professionals and the public to strengthen the cultural dialogue. It will also provide avenues and opportunities to expand and collaborate with the creators of art, architecture and design as part of the evolving economy.
IAADB will showcase different theme-based exhibitions on each day of the week:
Day 1: Pravesh- Rite of Passage: Doors of India
Day 2: Bagh e bahar: Gardens as Universe: Gardens of India
Day 3: Sampravah: Confluence of Communities: Baolis of India
Day 4: Sthapatya: Anti-fragile algorithm: Temples of India
Day 5: Vismaya: Creative Crossover: Architectural Wonders of Independent India
Day 6: Deshaj Bharat Design: Indigenous Designs
Day 7: Samatva: Shaping the Built: Celebrating Women in Architecture
IAADB will include pavilions based on the above themes, panel discussions, art workshops, art bazaar, heritage walks and a parallel student biennale. The student biennale (Samunnati) at Lalit Kala Akademi will provide an opportunity for students to showcase their work, interact with peers & professionals, and gain valuable exposure within the architecture community through design competitions, display of heritage, installation designs, workshops etc. IAADB 23 is set to be a watershed moment for the country as it will herald India entering the Biennale landscape.
In line with the Prime Minister’s vision of ‘Vocal for Local’, ‘Aatmanirbhar Bharat Centre for Design’ at Red Fort is being set up. It will showcase the unique and indigenous crafts of India and provide a collaborative space between the karigars and the designers. Paving the way for a sustainable cultural economy, it will empower the artisan communities with new designs and innovations.