ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦିଲ୍ଲୀର ଲାଲକିଲ୍ଲା ଠାରେ ପ୍ରଥମ ଭାରତୀୟ କଳା, ସ୍ଥାପତ୍ୟ ଏବଂ ଡିଜାଇନ୍ ବିଏନାଲେ (ବୃହତ୍ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ) ୨୦୨୩ର ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିଛନ୍ତି
ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ସେଣ୍ଟର ଫର ଡିଜାଇନ (ଏବିସିଡି) ଏବଂ ସମୁନ୍ନତି - ଦ ଷ୍ଟୁଡେଂଟ ବିଏନାଲେକୁ ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିଛନ୍ତି
କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ୭ଟି ବିଷୟବସ୍ତୁ ଉପରେ ଆଧାରିତ ୭ଟି ପ୍ରକାଶନ ଉନ୍ମୋଚନ କରିଛନ୍ତି
ସ୍ମାରକୀ ଟିକଟ ଉନ୍ମୋଚନ
"ଇଣ୍ଡିଆ ଆର୍ଟ, ଆର୍କିଟେକଚର ଆଣ୍ଡ ଡିଜାଇନ ବିଏନାଲେ, ଦେଶର ବିବିଧ ଐତିହ୍ୟ ଏବଂ ଜୀବନ୍ତ ସଂସ୍କୃତିର ଏକ ଉତ୍ସବ"
"ପୁସ୍ତକ ବିଶ୍ୱର ଝରକା ଭଳି କାମ କରେ । କଳା ହେଉଛି ମାନବ ମନର ମହାନ ଯାତ୍ରା “
"ମାନବ ମନକୁ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଆତ୍ମା ସହିତ ଯୋଡ଼ିବା ଏବଂ ଏହାର ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ଚିହ୍ନିବା ପାଇଁ କଳା ଓ ସଂସ୍କୃତି ଜରୁରୀ "
"ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ସେଣ୍ଟର ଫର ଡିଜାଇନ ଭାରତର ଅନନ୍ୟ ଏବଂ ବିରଳ କାରିଗରୀକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ମଂଚ ପ୍ରଦାନ କରିବ"
ଦିଲ୍ଲୀ, କୋଲକାତା, ମୁମ୍ବାଇ, ଅହମ୍ମଦାବାଦ ଓ ବାରଣାସୀରେ ନିର୍ମାଣ ହେବାକୁ ଥିବା ସାଂସ୍କୃତିକ ସ୍ଥାନ ଏହି ସହର ଗୁଡ଼ିକୁ ସାଂସ୍କୃତିକ ଭାବେ ସମୃଦ୍ଧ କରିବ
"କଳା, ସ୍ୱାଦ ଏବଂ ରଙ୍ଗକୁ ଭାରତରେ ଜୀବନର ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରାଯାଏ"
"ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ବିବିଧତାରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ରାଷ୍ଟ୍ର ହେଉଛି ଭାରତ, ଏହାର ବିବିଧତା ଆମକୁ ଏକାଠି ବାନ୍ଧି ରଖିଛି"
"କଳା ପ୍ରକୃତି ସମର୍ଥକ, ପରିବେଶ ସମର୍ଥକ ଏବଂ ଜଳବାୟୁ ସମର୍ଥକ"
08 DEC 2023 7:40PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଲାଲ୍‌କିଲ୍ଲା ଠାରେ ଆୟୋଜିତ ପ୍ରଥମ ଭାରତୀୟ କଳା, ସ୍ଥାପତ୍ୟ ଏବଂ ଡିଜାଇନ୍ ବିଏନାଲେ (ଆଇଏଏଡିବି) ୨୦୨୩କୁ ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିଛନ୍ତି । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଲାଲ୍‌କିଲ୍ଲା ଠାରେ 'ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ସେଂଟର ଫର୍ ଡିଜାଇନ୍‌' ଏବଂ ଛାତ୍ର ବିଏନାଲେ - ସମୁନ୍ନତିକୁ ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିଥିଲେ । ସେ ଏକ ସ୍ମାରକୀ ଟିକଟ ମଧ୍ୟ ଉନ୍ମୋଚନ କରିଥିଲେ । ଏହି ଅବସରରେ ଆୟୋଜିତ ପ୍ରଦର୍ଶନୀକୁ ମଧ୍ୟ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ବୁଲି ଦେଖିଥିଲେ । ଇଣ୍ଡିଆନ୍ ଆର୍ଟ, ଆର୍କିଟେକ୍‌ଚର ଆଣ୍ଡ ଡିଜାଇନ ବିଏନାଲେ (ଆଇଏଏଡିବି) / ଭାରତୀୟ କଳା, ସ୍ଥାପତ୍ୟ ଏବଂ ଡିଜାଇନ୍‌ର ବୃହତ୍ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଦିଲ୍ଲୀର ସାଂସ୍କୃତିକ ସ୍ଥାନର ପରିଚୟ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ ।
ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଲାଲକିଲ୍ଲାର ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟ ସ୍ଥଳକୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଭାରତର ସ୍ୱାଧୀନତା ପୂର୍ବରୁ ଏବଂ ପରେ ଏକାଧିକ ପିଢ଼ି ବିତି ଯାଇଥିଲେ ମଧ୍ୟ ଏହାର ପ୍ରାଙ୍ଗଣର ଐତିହାସିକ ମହତ୍ତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯାହା ଅତୁଟ ଏବଂ ଅବିସ୍ମରଣୀୟ ରହିଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ , ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିଜର ପ୍ରତୀକରେ ସମୃଦ୍ଧ ଯାହା ଦେଶର ଅତୀତ ଏବଂ ଏହାର ମୂଳ ସହିତ ବିଶ୍ୱକୁ ପରିଚିତ କରାଇଥାଏ । ଏହି ପ୍ରତୀକ ମାନଙ୍କ ସହ ସମ୍ପର୍କ ସ୍ଥାପନ କରିବାରେ କଳା, ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ସ୍ଥାପତ୍ୟର ଭୂମିକା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ରାଜଧାନୀ ଦିଲ୍ଲୀକୁ ଭାରତର ସମୃଦ୍ଧ ସ୍ଥାପତ୍ୟ ଐତିହ୍ୟର ଝଲକ ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବା ପ୍ରତୀକର ଭଣ୍ଡାର ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଦିଲ୍ଲୀରେ ଭାରତୀୟ କଳା, ସ୍ଥାପତ୍ୟ ଏବଂ ଡିଜାଇନ୍ ବିଏନାଲେ (ଆଇଏଏଡିବି)ର ସଂଗଠନ ଏହାକୁ ଏକାଧିକ ଉପାୟରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କରିଛି । ପ୍ରଦର୍ଶନୀରେ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କୃତିକୁ ସେ ପ୍ରଶଂସା କରିବା ସହ ଏହା ରଙ୍ଗ, ସୃଜନଶୀଳତା, ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ଗୋଷ୍ଠୀ ସମ୍ପର୍କର ମିଶ୍ରଣ ବୋଲି କହିଥିଲେ । ଆଇଏଏଡିବିର ସଫଳ ଆୟୋଜନ ପାଇଁ ସେ ସଂସ୍କୃତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ଏହାର ଅଧିକାରୀ, ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ । "ପୁସ୍ତକ ବିଶ୍ୱର ଝରକା ଭଳି କାମ କରେ । କଳା ହେଉଛି ମାନବ ମନର ମହାନ ଯାତ୍ରା" ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ଭାରତର ଗୌରବମୟ ଅତୀତକୁ ମନେ ପକାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହାର ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ଐତିହ୍ୟ ଆଜି ବି ବିଶ୍ୱର ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କୁ ଆକର୍ଷିତ କରିଥାଏ । କଳା ଓ ସ୍ଥାପତ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ର ସହ ଜଡ଼ିତ ଯେ କୌଣସି କାର୍ଯ୍ୟରେ ଆତ୍ମଗର୍ବର ଭାବନା ଜାଗ୍ରତ ହେବା ସହ ନିଜ ଐତିହ୍ୟକୁ ନେଇ ଗର୍ବ କରି ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାର ବିଶ୍ୱାସକୁ ଦୋହରାଇ ଥିଲେ । ଜାତୀୟ ଐତିହ୍ୟ ଓ ସଂସ୍କୃତି ପ୍ରତି ଆଜାଦୀ କା ଅମୃତ କାଳରେ ନୂତନ ଦିଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କେଦାରନାଥ ଓ କାଶୀର ସାଂସ୍କୃତିକ କେନ୍ଦ୍ରର ବିକାଶ ଏବଂ ମହାକାଳ ଲୋକର ପୁନଃନିର୍ମାଣର ଉଦାହରଣ ଦେଇଥିଲେ । ଆଇଏଏଡିବି ଏହି ଦିଗରେ ଏକ ନୂତନ ପଦକ୍ଷେପ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହେଉଛି ବୋଲି ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଧୁନିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହିତ ଭାରତରେ ବିଶ୍ୱ ସାଂସ୍କୃତିକ ପଦକ୍ଷେପକୁ ଅନୁଷ୍ଠାନିକ ରୂପ ଦେବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ୨୦୨୩ ମେ’ ମାସରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଏବଂ ଅଗଷ୍ଟ ୨୦୨୩ରେ ପାଠାଗାର ମହୋତ୍ସବର ଆୟୋଜନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ଭେନିସ୍‌, ସାଓ ପାଓଲୋ, ସିଙ୍ଗାପୁର, ସିଡନି ଏବଂ ଶାରଜାହ ବିଏନାଲେ ଭଳି ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପଦକ୍ଷେପ ସହିତ ଦୁବାଇ ଏବଂ ଲଣ୍ଡନ ଆର୍ଟ ଫେୟାର ଭଳି ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପଦକ୍ଷେପ ସହିତ ଆଇଏଏଡିବି ଭଳି ଭାରତୀୟ ସାଂସ୍କୃତିକ ପଦକ୍ଷେପ ପାଇଁ ଏକ ନାମ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଇଚ୍ଛା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳ ସମାଜର ଉନ୍ନତି ଓ ପତନ ମଧ୍ୟରେ କଳା ଓ ସଂସ୍କୃତି ହିଁ ଜୀବନଶୈଳୀ ସୃଷ୍ଟି କରୁଥିବାରୁ ଏଭଳି ସଂଗଠନର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । "ମାନବ ମନକୁ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଆତ୍ମା ସହିତ ଯୋଡ଼ିବା ଏବଂ ଏହାର ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ଚିହ୍ନିବା ପାଇଁ କଳା ଏବଂ ସଂସ୍କୃତି ଜରୁରୀ" ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ସେଣ୍ଟର ଫର୍ ଡିଜାଇନ୍‌ର ଉଦ୍‌ଘାଟନ ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ଭାରତର ଅନନ୍ୟ ଏବଂ ବିରଳ କାରିଗର ମାନଙ୍କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ମଂଚ ପ୍ରଦାନ କରିବ ଏବଂ କାରିଗର ଏବଂ ଡିଜାଇନର ମାନଙ୍କୁ ଏକାଠି କରି ସେମାନଙ୍କୁ ବଜାର ଅନୁଯାୟୀ ସାମଗ୍ରୀରେ ନୂତନତ୍ୱ ଆଣିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ । ଆଧୁନିକ ଜ୍ଞାନ ଓ ସମ୍ବଳ ବଳରେ ଭାରତୀୟ କାରିଗରମାନେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ନିଜର ଛାପ ଛାଡିପାରିବେ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିବା ସହ "କାରିଗରମାନେ ଡିଜାଇନ ବିକାଶ ବିଷୟରେ ଜ୍ଞାନ ହାସଲ କରିବା ସହ ଡିଜିଟାଲ ମାର୍କେଟିଂରେ ଦକ୍ଷ ହୋଇ ପାରିବେ" ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏକ ଐତିହାସିକ ପଦକ୍ଷେପ ଭାବରେ ୫ଟି ସହର ଯଥା ଦିଲ୍ଲୀ, କୋଲକାତା, ମୁମ୍ବାଇ, ଅହମ୍ମଦାବାଦ ଏବଂ ବାରଣାସୀରେ ସାଂସ୍କୃତିକ ସ୍ଥାନ ସୃଷ୍ଟି ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ଏହି ସହର ଗୁଡ଼ିକୁ ସାଂସ୍କୃତିକ ଭାବରେ ଅଧିକ ସମୃଦ୍ଧ କରିବ । ଏହି କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକ ସ୍ଥାନୀୟ କଳାକୁ ସମୃଦ୍ଧ କରିବା ପାଇଁ ଅଭିନବ ଚିନ୍ତାଧାରା ଉପସ୍ଥାପନ କରିବ ବୋଲି ସେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ । ଆଗାମୀ ୭ ଦିନ ପାଇଁ ୭ଟି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଷୟବସ୍ତୁ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ 'ଦେଶଜ ଭାରତ ଡିଜାଇନ୍‌: ଇଣ୍ଡିଜେନସ୍ (ସ୍ୱଦେଶୀ ) ଡିଜାଇନ୍‌' ଏବଂ 'ସମତ୍ୱ: ଶେପିଂ ଦ ବିଲ୍ଡ' ଭଳି ବିଷୟବସ୍ତୁକୁ ଏକ ମିଶନ ଭାବରେ ଆଗକୁ ନେବାକୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ । ସ୍ୱଦେଶୀ ଡିଜାଇନକୁ ଯୁବପିଢ଼ି ଅଧିକ ସମୃଦ୍ଧ କରିବା ପାଇଁ ଅଧ୍ୟୟନ ଓ ଗବେଷଣାର ଏକ ଅଂଶ କରିବା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ସମାନତା ବିଷୟବସ୍ତୁ ସ୍ଥାପତ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମହିଳାଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ସୂଚିତ କରିଥାଏ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ସେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ନୂତନ ଉଚ୍ଚତାରେ ପହଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ମହିଳାଙ୍କ କଳ୍ପନା ଶକ୍ତି ଏବଂ ସୃଜନଶୀଳତା ଉପରେ ଆସ୍ଥା ପ୍ରକଟ କରିଥିଲେ ।
"କଳା, ସ୍ୱାଦ ଏବଂ ରଙ୍ଗକୁ ଭାରତରେ ଜୀବନର ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରାଯାଏ" ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ସାହିତ୍ୟ, ସଙ୍ଗୀତ ଓ କଳା ହିଁ ମଣିଷ ଓ ପଶୁପକ୍ଷୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ମୁଖ୍ୟ ପାର୍ଥକ୍ୟ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥାଏ ବୋଲି ସେ ପୂର୍ବପୁରୁଷ ମାନଙ୍କ ବାର୍ତ୍ତାକୁ ଦୋହରାଇ ଥିଲେ । "କଳା, ସାହିତ୍ୟ ଏବଂ ସଙ୍ଗୀତ ମାନବ ଜୀବନରେ ସ୍ୱାଦ ବଢ଼ାଇଥାଏ ଏବଂ ଏହାକୁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କରିଥାଏ" ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଚତୁଷଷ୍ଠ କଳା ଅର୍ଥାତ୍ ୬୪ କଳା ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଜୀବନର ବିଭିନ୍ନ ଆବଶ୍ୟକତା ଓ ଦାୟିତ୍ୱ ସମ୍ପର୍କରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ 'ଉଦକ ବାଦ୍ୟମ' ବା ଜଳ ତରଙ୍ଗ ଉପରେ ଆଧାରିତ ବାଦ୍ୟଯନ୍ତ୍ର, ଗୀତ ପାଇଁ ନୃତ୍ୟ ଓ ଗୀତ କଳା, ସୁଗନ୍ଧ ବା ସୁଗନ୍ଧ ତିଆରି ପାଇଁ 'ଗନ୍ଧ ଯୁକ୍ତି' ର କଳା, ରଙ୍ଗ ଓ କାରୁକାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ 'ତକ୍ଷକର୍ମ' କଳା ଏବଂ ଏମ୍ବ୍ରୋଡୋରି ଏବଂ ବୁଣାକାମରେ 'ସୁଚିଭାନ କର୍ମାଣୀ' ର କଳା ଆଦି ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ସେ ଭାରତରେ ନିର୍ମିତ ପ୍ରାଚୀନ ପୋଷାକର ଦକ୍ଷତା ଏବଂ କାରିଗରୀ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ସ୍ପର୍ଶ କରିଥିଲେ ଏବଂ ମୁଦି ଭିତର ଦେଇ ଏପଟ ସେପଟ ହୋଇ ପାରୁଥିବା ମସଲିନ କପଡ଼ାର ଉଦାହରଣ ଦେଇଥିଲେ । ଯୁଦ୍ଧ କ୍ଷେତ୍ରରେ ତରବାରି, ଢାଲ ଓ ଭାଲା ଭଳି ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ କଳାକୃତିର ସର୍ବାଙ୍ଗୀନତା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କାଶୀର ଅବିନାଶୀ ସଂସ୍କୃତି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି କହିଲେ ଯେ ଏହି ସହର ସାହିତ୍ୟ, ସଙ୍ଗୀତ ଏବଂ କଳାର ଅମର ପ୍ରବାହର ଭୂମି । "କାଶୀ ଏହାର କଳାରେ ଭଗବାନ ଶିବଙ୍କୁ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ କରିଛି , ଯାହାଙ୍କୁ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଭାବରେ କଳାର ପ୍ରବର୍ତ୍ତକ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରାଯାଏ । "କଳା, ହସ୍ତ ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ସଂସ୍କୃତି ମାନବ ସଭ୍ୟତା ପାଇଁ ଶକ୍ତି ପ୍ରବାହ ପରି ହୋଇଥାଏ । ଏବଂ ଶକ୍ତି ଅମର, ଚେତନା ଅବିନାଶୀ । ତେଣୁ କାଶୀ ମଧ୍ୟ ଅବିନାଶୀ "। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନିକଟରେ ଶୁଭାରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଗଙ୍ଗା ବିଳାସ କ୍ରୁଜ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯାହା କାଶୀରୁ ଆସାମକୁ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ନେଇ ଗଙ୍ଗା କୂଳରେ ଅବସ୍ଥିତ ଅନେକ ସହର ଏବଂ ଅଞ୍ଚଳ ପରିଦର୍ଶନ କରିଥିଲା ।
କଳାର ରୂପ ଯାହା ହେଉ ନା କାହିଁକି, ଏହା ପ୍ରକୃତିର ନିକଟତର ହୋଇ ଜନ୍ମ ନେଇଥାଏ । ତେଣୁ କଳା ପ୍ରକୃତି ସମର୍ଥକ, ପରିବେଶ ସମର୍ଥକ ଏବଂ ଜଳବାୟୁ ସମର୍ଥକ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ବିଶ୍ୱର ବିଭିନ୍ନ ଦେଶର ନଦୀ କୂଳର ସଂସ୍କୃତି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଭାରତରେ ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷ ଧରି ନଦୀ କୂଳରେ ଘାଟର ପରମ୍ପରା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ।. ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ଅନେକ ପର୍ବପର୍ବାଣୀ ଏବଂ ଉତ୍ସବ ଏହି ଘାଟ ସହିତ ଜଡିତ । ସେହିଭଳି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆମ ଦେଶରେ କୂଅ, ପୋଖରୀ ଏବଂ ପାହାଚ କୂପର ସମୃଦ୍ଧ ପରମ୍ପରା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିବା ସହ ଗୁଜରାଟର ରାଣୀ କି ଭାଓ ଏବଂ ରାଜସ୍ଥାନ ଏବଂ ଦିଲ୍ଲୀର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସ୍ଥାନର ଉଦାହରଣ ଦେଇଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି କୂଅ ଏବଂ ଭାରତର ଦୁର୍ଗ ଗୁଡ଼ିକର ଡିଜାଇନ୍ ଏବଂ ସ୍ଥାପତ୍ୟକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ସେ କିଛି ଦିନ ତଳେ ତାଙ୍କର ସିନ୍ଧୁଦୁର୍ଗ ଗସ୍ତକୁ ମଧ୍ୟ ମନେ ପକାଇଥିଲେ । ପ୍ରାକୃତିକ ଏୟାର କଣ୍ଡିସନ (ବାତାନୁକୂଳିତ ଯନ୍ତ୍ର) ଭଳି କାମ କରିବା ପାଇଁ ନିର୍ମିତ ପାଞ୍ଚଟି ମହଲର ଏକ ସମୂହ ଜୈସଲମେରର ପଟୱା କି ହାଭେଲି ସମ୍ପର୍କରେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଭାରତର କଳା ଓ ସଂସ୍କୃତିରୁ ବିଶ୍ୱର ଅନେକ କିଛି ବୁଝିବାର ଅଛି ଓ ଶିଖିବାର ଅଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଏବଂ ଏହା ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ସବୁ ସ୍ଥାପତ୍ୟ କେବଳ ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ ନୁହେଁ ବରଂ ପରିବେଶ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ମଧ୍ୟ ସ୍ଥାୟୀ ଥିଲା ।
କଳା, ସ୍ଥାପତ୍ୟ ଏବଂ ସଂସ୍କୃତି ମାନବ ସଭ୍ୟତା ପାଇଁ ଉଭୟ ବିବିଧତା ଏବଂ ଏକତାର ଉତ୍ସ ହୋଇ ରହିଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦୋହରାଇ ଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ହେଉଛି ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ବିବିଧତାରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ ବିବିଧତା ଆମକୁ ଏକାଠି ବାନ୍ଧି ରଖିଛି । ଭାରତର ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ପରମ୍ପରାକୁ ସେ ବିବିଧତାର ଉତ୍ସ ଭାବେ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ମାତା ବୋଲି ଶ୍ରେୟ ଦେଇଥିଲେ । ସମାଜରେ ବିଚାରର ସ୍ୱାଧୀନତା ଏବଂ ନିଜ ଉପାୟରେ କାମ କରିବାର ସ୍ୱାଧୀନତା ମିଳିଲେ ହିଁ କଳା, ସ୍ଥାପତ୍ୟ ଓ ସଂସ୍କୃତିର ବିକାଶ ହେବ ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ବିତର୍କ ଓ ଆଲୋଚନାର ଏହି ପରମ୍ପରା ସହିତ ବିବିଧତା ଆପେ ଆପେ ବିକଶିତ ହୋଇଥାଏ । ଆମେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରକାର ବିବିଧତାକୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛୁ ଏବଂ ସମର୍ଥନ କରୁଛୁ" ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଏବଂ ଏହି ବିବିଧତାକୁ ବିଶ୍ୱ ଆଗରେ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରିବା ପାଇଁ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ସହରରେ ଜି -୨୦ର ଆୟୋଜନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ।
କୌଣସି ଭେଦଭାବ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁନଥିବା ଭାରତର ବିଶ୍ୱାସକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୋହରାଇ ଥିଲେ କାରଣ ସେଠାକାର ଲୋକମାନେ ନିଜ ପରିବର୍ତ୍ତେ ବ୍ରହ୍ମାଣ୍ଡ ବିଷୟରେ କଥା ବାର୍ତ୍ତା କରନ୍ତି । ଆଜି ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତି ଭାବେ ଉଭା ହେଉଥିବା ବେଳେ ଏଥିରେ ସମସ୍ତେ ନିଜ ପାଇଁ ଉନ୍ନତ ଭବିଷ୍ୟତ ଦେଖି ପାରିବେ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି । ଭାରତର ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ପ୍ରଗତି ସହ ଜଡ଼ିତ ଏବଂ 'ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ' ର ଲକ୍ଷ୍ୟ ନୂଆ ସୁଯୋଗ ଆଣିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ସେହିଭଳି କଳା ଓ ସ୍ଥାପତ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ପୁନରୁଦ୍ଧାର ମଧ୍ୟ ଦେଶର ସାଂସ୍କୃତିକ ଉନ୍ନତିରେ ସହାୟକ ହେବ ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଯୋଗ ଆୟୁର୍ବେଦର ଐତିହ୍ୟ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଭାରତର ସାଂସ୍କୃତିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଏକ ସ୍ଥାୟୀ ଜୀବନଶୈଳୀ ପାଇଁ ମିଶନ ଏଲଆଇଏଫଇର ନୂତନ ପଦକ୍ଷେପ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ।
ଅଭିଭାଷଣ ଶେଷ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସଭ୍ୟତାର ସମୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଯୋଗାଯୋଗ ଏବଂ ସହଯୋଗର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ଦେଶ ମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ଭାଗୀଦାରୀ ପାଇଁ ଧନ୍ୟବାଦ ଦେଇଥିଲେ । ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଦେଶ ଏକାଠି ହେବେ ଏବଂ ଆଇଏଏଡିବି ଏ ଦିଗରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଆରମ୍ଭ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହେବ ବୋଲି ସେ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ।
ଅନ୍ୟ ମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ କେନ୍ଦ୍ର ସଂସ୍କୃତି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜି, କିଶନ ରେଡ୍ଡୀ, କେନ୍ଦ୍ର ସଂସ୍କୃତି ରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅର୍ଜୁନ ରାମ ମେଘୱାଲ ଏବଂ ଶ୍ରୀମତୀ ମୀନାକ୍ଷୀ ଲେଖୀ ଏବଂ ଡାଏନା କେଲୋଗ ଆର୍କିଟେକ୍ଟର ମୁଖ୍ୟ ଆର୍କିଟେକ୍ଟ ଡାଏନା କେଲୋଗ୍ ପ୍ରମୁଖ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ଭେନିସ୍‌, ସାଓ ପାଓଲୋ, ସିଙ୍ଗାପୁର, ସିଡନି ଏବଂ ଶାରଜାହ ଭଳି ଦେଶରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ବିକଶିତ ସାଂସ୍କୃତିକ ଏବଂ ଅନୁଷ୍ଠାନିକ ରୂପ ଦେବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଥିଲା । ଏହି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଅନୁଯାୟୀ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଗୁଡ଼ିକର ପୁନରୁଦ୍ଧାର, ପୁନଃବ୍ରାଣ୍ଡ, ନବୀକରଣ ଏବଂ ପୁନଃ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରା ଯାଇଥିଲା । ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଭାରତର ପାଞ୍ଚଟି ସହର ଯଥା କୋଲକାତା, ଦିଲ୍ଲୀ, ମୁମ୍ବାଇ, ଅହମ୍ମଦାବାଦ ଏବଂ ବାରଣାସୀରେ ସାଂସ୍କୃତିକ ସ୍ଥାନର ବିକାଶ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି । ଇଣ୍ଡିଆନ୍ ଆର୍ଟ, ଆର୍କିଟେକ୍ଚର ଆଣ୍ଡ ଡିଜାଇନ ବିଏନାଲେ (ଆଇଏଏଡିବି) / ଭାରତୀୟ କଳା, ସ୍ଥାପତ୍ୟ ଏବଂ ଡିଚାଇନ୍‌ର ବୃହତ୍ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଦିଲ୍ଲୀର ସାଂସ୍କୃତିକ ସ୍ଥାନର ପରିଚୟ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ ।
ଡିସେମ୍ବର ୯ ରୁ ୧୫ ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଲାଲକିଲ୍ଲା ଠାରେ ଆଇଏଏଡିବି ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି । ନିକଟରେ ଆୟୋଜିତ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ (ମେ ୨୦୨୩) ଏବଂ ଫେଷ୍ଟିଭାଲ ଅଫ୍ ଲାଇବ୍ରେରୀ (ଅଗଷ୍ଟ ୨୦୨୩) ଭଳି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପକୁ ମଧ୍ୟ ଏହା ଅନୁସରଣ କରୁଛି । ସାଂସ୍କୃତିକ ଆଲୋଚନାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ କଳାକାର, ଆର୍କିଟେକ୍ଟ, ଡିଜାଇନର, ଫଟୋଗ୍ରାଫର, ସଂଗ୍ରହକାରୀ, କଳା ପେସାଦାର ଏବଂ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ସାମଗ୍ରିକ ବାର୍ତ୍ତାଳାପ ଆରମ୍ଭ କରିବା ପାଇଁ ଆଇଏଏଡିବି ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଛି । ଏହା ବିକଶିତ ଅର୍ଥନୀତିର ଅଂଶ ଭାବରେ କଳା, ସ୍ଥାପତ୍ୟ ଏବଂ ଡିଜାଇନର ନିର୍ମାତାଙ୍କ ସହିତ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଏବଂ ସହଯୋଗ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିବ ।
ଆଇଏଏଡିବି ସପ୍ତାହର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦିନ ବିଭିନ୍ନ ବିଷୟବସ୍ତୁ ଭିତ୍ତିକ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବ:
ପ୍ରଥମ ଦିନ: ପ୍ରବେଶ- ରାଇଟ୍ ଅଫ୍ ପାସେଜ୍‌: ଭାରତର ଦ୍ୱାର
ଦ୍ୱିତୀୟ ଦିନ: ବାଗ ଏ ବାହାର: ଗାଡେନ ଆଜ୍ ୟୁନିଭର୍ସ: ଭାରତର ବଗିଚା
ତୃତୀୟ ଦିନ: ସମ୍ପ୍ରଭ: କନଫ୍ଲୁଏନ୍ସ ଅଫ୍ କମ୍ୟୁନିଟିଜ୍ (ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ସଙ୍ଗମ): ଭାରତର ବାଓଲି
ଚତୁର୍ଥ ଦିନ: ସ୍ଥାପତ୍ୟ: ଆଣ୍ଟି-ଫ୍ରାଜିଲ୍ ଆଲଗୋରିଦମ୍ : ଭାରତର ମନ୍ଦିର
ପଞ୍ଚମ ଦିନ: ବିସ୍ମୟ: କ୍ରିଏଟିଭ୍ କ୍ରସଓଭର: ସ୍ୱାଧୀନ ଭାରତର ଚମତ୍କାର ସ୍ଥାପତ୍ୟ
ଷଷ୍ଠ ଦିନ: ଦେଶଜ ଭାରତ ଡିଜାଇନ: ସ୍ୱଦେଶୀ ଡିଜାଇନ୍‌
ସପ୍ତମ ଦିନ: ସମତ୍ୱ: ସେପିଂ ଓ ବିଲ୍ଟ: ସ୍ଥାପତ୍ୟରେ ମହିଳାଙ୍କୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବା
ଆଇଏଏଡିବିରେ ଉପରୋକ୍ତ ବିଷୟବସ୍ତୁ ଉପରେ ଆଧାରିତ ପ୍ୟାଭିଲିୟନ୍‌, ପ୍ୟାନେଲ୍ ଆଲୋଚନା, କଳା କର୍ମଶାଳା, ଆର୍ଟ ବଜାର, ଐତିହ୍ୟ ପଦଯାତ୍ରା ଏବଂ ସମାନ୍ତରାଳ ଛାତ୍ର ସମ୍ମିଳନୀ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହେବ । ଲଳିତ କଳା ଏକାଡେମୀର ଷ୍ଟୁଡେଣ୍ଟ ବିଏନାଲେ (ସମୁନ୍ନତି) ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବା, ସାଥୀ ଏବଂ ପେସାଦାର ମାନଙ୍କ ସହିତ ବାର୍ତ୍ତାଳାପ କରିବା ଏବଂ ଡିଜାଇନ ପ୍ରତିଯୋଗିତା, ଐତିହ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶନ, ନିର୍ମାଣ ପରିକଳ୍ପନା, କର୍ମଶାଳା ଇତ୍ୟାଦି ମାଧ୍ୟମରେ ସ୍ଥାପତ୍ୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ମଧ୍ୟରେ ମୂଲ୍ୟବାନ ପରିଚୟ ହାସଲ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ । ଆଇଏଏଡିବି ୨୩ ଦେଶ ପାଇଁ ଏକ ଐତିହାସିକ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ହେବାକୁ ଯାଉଛି କାରଣ ଏହା ଭାରତକୁ ବିଏନାଲେ ପରିଦୃଶ୍ୟରେ ପ୍ରବେଶ କରାଇବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ 'ଭୋକାଲ୍ ଫର୍ ଲୋକାଲ' ର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ଅନୁସରଣ କରି ଲାଲକିଲ୍ଲାରେ 'ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ସେଣ୍ଟର ଫର୍ ଡିଜାଇନ୍‌' ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଉଛି । ଏହା ଭାରତର ଅନନ୍ୟ ଏବଂ ସ୍ୱଦେଶୀ ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବ ଏବଂ କାରିଗର ଏବଂ ଡିଜାଇନରଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗୀ ସ୍ଥାନ ପ୍ରଦାନ କରିବ । ଏକ ସ୍ଥାୟୀ ସାଂସ୍କୃତିକ ଅର୍ଥନୀତି ପାଇଁ ମାର୍ଗ ପ୍ରଶସ୍ତ କରିବ, ଏହା କାରିଗର ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ନୂତନ ଡିଜାଇନ୍ ଏବଂ ଉଦ୍ଭାବନ ସହିତ ସଶକ୍ତକରିବ ।

Prime Minister's Office
PM inaugurates the first Indian Art, Architecture & Design Biennale 2023 at Red Fort, Delhi
Inaugurates Aatmanirbhar Bharat Centre for Design (ABCD) and Samunnati - The Student Biennale
Unveils 7 Publications based on the 7 themes of the event
Launches Commemorative Stamp
“India Art, Architecture & Design Biennale, a celebration of nation’s diverse heritage and vibrant culture”
“Books act as windows of the world. Art is the great journey of the human mind”
“Art and culture are essential to connecting the human mind with the inner self and recognizing its potential”
“Aatmanirbhar Bharat Centre for Design will provide a platform to promote unique and rare crafts of India”
“Cultural spaces to be built in Delhi, Kolkata, Mumbai, Ahmedabad and Varanasi will enrich these cities culturally”
“Art, taste and colors are considered synonymous with life in India”
“India most diverse nation in the world, its diversity binds us together”
“Art is pro-nature, pro-environment and pro-climate”
08 DEC 2023 7:40PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated the first Indian Art, Architecture & Design Biennale (IAADB) 2023 being held at Red Fort today. During the programme, the Prime Minister inaugurated the ‘Aatmanirbhar Bharat Centre for Design’ at Red Fort and the student Biennale- Samunnati. He also launched a Commemorative Stamp. Shri Modi also took a walkthrough of the exhibition showcased on the occasion. Indian Art, Architecture & Design Biennale (IAADB) will serve as an introduction to the Cultural Space in Delhi.
Addressing the gathering, the Prime Minister welcomed everyone to the World Heritage Site of the Red Fort and highlighted the historical significance of its courtyards which remain unwavering and indelible even though multiple generations have passed before and after India’s independence.
The Prime Minister said that every nation is endowed with symbols of its own that introduce the world to the country’s past and its roots. He emphasized the role of art, culture and architecture in forging the connection with these symbols. Referring to the capital city of Delhi as a treasure trove of symbols that provide a glimpse of the rich architectural heritage of India, the Prime Minister said that the organization of Indian Art, Architecture & Design Biennale (IAADB) in Delhi makes it special in ways more than one. He praised the works displayed in the exhibition and said that it is an amalgamation of colors, creativity, culture and community connect. He congratulated the Ministry of Culture, its officers, the participating nations and everyone on the successful organization of IAADB. “Books act as windows of the world. Art is the great journey of the human mind”, the Prime Minister added.
Recalling the glorious past of India when its economic prosperity was discussed around the world, the Prime Minister said that its culture and heritage attract the tourists of the world even today. He reiterated the belief in moving forward by taking pride in one’s heritage as he noted the feeling of self-pride instilled in any work related to sectors of art and architecture. Shri Modi gave examples of developing the cultural centers of Kedarnath and Kashi, and the redevelopment of Mahakal Lok as he emphasized the government’s efforts in creating new dimensions in the Azadi Ka Amrit Kaal towards national heritage and culture. Underlining that IAADB is proving to be a new step in this direction, the Prime Minister highlighted the organization of the International Museum Expo in May 2023 and the Festival of Libraries in August 2023 with the aim to institutionalize global cultural initiatives in India with modernized systems. Prime Minister Modi expressed his desire to create a name for Indian cultural initiatives like IAADB along the likes of global initiatives such as Venice, São Paulo, Singapore, Sydney and Sharjah Biennales, as well as Dubai and London Art Fairs. He emphasized the need for such organizations as it is art and culture that inculcate a way of life amidst the highs and lows of a heavily technology-dependent society. “Art and culture are essential to connecting the human mind with the inner self and recognizing its potential”, the Prime Minister remarked.
Speaking about the inauguration of the Aatmanirbhar Bharat Centre for Design, the Prime Minister said that it will provide a platform to promote unique and rare crafts of India while bringing together artisans and designers to help them innovate according to the market. “Artisans will also gain knowledge about design development as well as become proficient in digital marketing”, the Prime Minister said as he expressed confidence that with modern knowledge and resources, the Indian craftsmen can leave their mark on the whole world.
The Prime Minister underlined the creation of cultural spaces in 5 cities namely Delhi, Kolkata, Mumbai, Ahmedabad and Varanasi as a historic step and said that it will further enrich these cities culturally. He informed that these centers will also put forward innovative ideas to enrich local art. Noting the 7 important themes for the next 7 days, the Prime Minister urged everyone to carry forward themes like ‘Deshaj Bharat Design: Indigenous Designs’ and ‘Samatva: Shaping the Built’ as a mission. He emphasized the importance of making indigenous design a part of study and research for the youth to further enrich it. Noting that the equality theme celebrates the participation of women in the field of architecture, he expressed confidence in the imagination and creativity of women to take this field to new heights.
“Art, taste and colors are considered synonymous with life in India”, the Prime Minister remarked. He reiterated the message of the ancestors that it is literature, music and art that acts as the main differentiator between humans and animals. “Art, literature and music add flavor to human life and make it special”, he emphasized. Touching upon the different needs and responsibilities of life that have been linked to Chatushashta Kala, i.e. 64 Arts, the Prime Minister mentioned specific arts like ‘Udak Vadyam’ or instrument based on water waves under musical instruments, dance and singing arts for songs, art of ‘Gandh Yukti’ for making scents or perfumes, art of ‘Takshakarma’ for enamel and carving, and art of ‘Suchivan Karmani’ in embroidery and weaving. He also touched upon the dexterity and craft of the ancient clothes made in India and gave the example of muslin cloth that could pass through a ring. He also noted the omnipresence of amazing artwork on war paraphernalia like swords, shields and spears.
The Prime Minister highlighted the indestructible culture of Kashi and said that the city has been the land of the immortal flow of literature, music and arts. “Kashi in its art, has established Lord Shiva who is spiritually considered the originator of arts,” he added. “Art, Craft and Culture are like energy flow for human civilization. And energy is immortal, consciousness is indestructible. Therefore Kashi is also imperishable.” The Prime Minister highlighted the recently launched Ganga Vilas Cruises which took passengers from Kashi to Assam providing a tour of the many cities and areas situated on the banks of Ganga.
“Whatever may be the form of art, it is born close to nature. Therefore, Art is pro-nature, pro-environment and pro-climate”, the Prime Minister emphasized. Throwing light on the riverfront culture in the countries of the world, Shri Modi drew the analogy to the tradition of ghats on the banks of rivers for thousands of years in India. He said that many of India’s festivals and celebrations are associated with these ghats. Similarly, the Prime Minister highlighted the rich tradition of wells, ponds and step wells in our country and gave the example of Rani Ki Vav in Gujarat and several other places in Rajasthan and Delhi. The Prime Minister praised the design and architecture of these step wells and the forts of India. He also recalled his visit to Sindhudurg Fort a few days ago. Shri Modi touched upon the Patwa Ki Haveli in Jaisalmer which is a group of five mansions built in a way to work like natural air conditioning. “All this architecture was not only long-lasting but also environmentally sustainable” Shri Modi said as he underlined that the world has a lot to understand and learn from India's art and culture.
“Art, architecture and culture have been sources of both diversity and unity for human civilization”, Shri Modi reiterated. He said that India is the most diverse nation in the world and the diversity binds us together. He credited the source of diversity to the democratic tradition of India as the Mother of Democracy. He noted that art, architecture and culture flourish only when there is freedom of thought in society and freedom to work in one's own way. “With this tradition of debate and dialogue, diversity automatically flourishes. We welcome and support every kind of diversity”, the Prime Minister said as he highlighted the organization of G-20 in different states and cities of the country to showcase this diversity to the world.
The Prime Minister reiterated India’s belief in no discrimination as its people talk about the universe instead of self. Today, the Prime Minister underlined that when India is emerging as the biggest economy in the world, everyone can see a better future for themselves in it. “India's economic growth is linked to the progress of the entire world and its vision of ‘Atmanirbhar Bharat’ brings new opportunities”, the Prime Minister remarked. Similarly, he noted that India's revival in the field of art and architecture will also contribute to the nation’s cultural upliftment. Shri Modi also touched upon the heritage of Yoga Ayurveda and highlighted the new initiative of Mission LiFE for a sustainable lifestyle while keeping in mind India’s cultural values.
Concluding the address, the Prime Minister underlined the importance of interaction and cooperation for the prosperity of civilizations and thanked the participating countries for their partnership. He expressed confidence that more and more countries would come together and IAADB would prove to be an important beginning in this direction.
Union Minister for Culture, Shri G Kishan Reddy, Union Ministers of State for Culture, Shri Arjun Ram Meghwal and Smt Meenakshi Lekhi and Principal Architect at Diana Kellogg Architects, Ms Diana Kellogg were present on the occasion among others.
Background
It was the Prime Minister’s vision to develop and institutionalize a flagship Global Cultural Initiative in the country like the International Biennales at Venice, São Paulo, Singapore, Sydney and Sharjah, among others. In line with this vision, a nationwide campaign to reinvent, rebrand, renovate and re-house museums was launched. Further, the development of cultural spaces in five cities of India namely Kolkata, Delhi, Mumbai, Ahmedabad & Varanasi was also announced. Indian Art, Architecture & Design Biennale (IAADB) will serve as an introduction to the Cultural Space in Delhi.
The IAADB is being organized from 9th to 15th December 2023 at Red Fort, New Delhi. It also follows key initiatives like the International Museum Expo (May 2023) and Festival of Libraries (August 2023) that were organized recently. IAADB is designed to initiate a holistic conversation between artists, architects, designers, photographers, collectors, art professionals and the public to strengthen the cultural dialogue. It will also provide avenues and opportunities to expand and collaborate with the creators of art, architecture and design as part of the evolving economy.
IAADB will showcase different theme-based exhibitions on each day of the week:
Day 1: Pravesh- Rite of Passage: Doors of India
Day 2: Bagh e bahar: Gardens as Universe: Gardens of India
Day 3: Sampravah: Confluence of Communities: Baolis of India
Day 4: Sthapatya: Anti-fragile algorithm: Temples of India
Day 5: Vismaya: Creative Crossover: Architectural Wonders of Independent India
Day 6: Deshaj Bharat Design: Indigenous Designs
Day 7: Samatva: Shaping the Built: Celebrating Women in Architecture
IAADB will include pavilions based on the above themes, panel discussions, art workshops, art bazaar, heritage walks and a parallel student biennale. The student biennale (Samunnati) at Lalit Kala Akademi will provide an opportunity for students to showcase their work, interact with peers & professionals, and gain valuable exposure within the architecture community through design competitions, display of heritage, installation designs, workshops etc. IAADB 23 is set to be a watershed moment for the country as it will herald India entering the Biennale landscape.
In line with the Prime Minister’s vision of ‘Vocal for Local’, ‘Aatmanirbhar Bharat Centre for Design’ at Red Fort is being set up. It will showcase the unique and indigenous crafts of India and provide a collaborative space between the karigars and the designers. Paving the way for a sustainable cultural economy, it will empower the artisan communities with new designs and innovations.