প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী রোজগার মেলাদা ৱা ঙাংখ্রে
নৌনা থবক খল্লবশিংদা এপোইন্তমেন্ত লেত্তর ৫১,০০০ য়েন্থোকখ্রে
“নহারোলশিং ‘চাউখৎলবা ভারত অমা’ শেমগৎপা মীওইশিং ওইরক্নবা রোজগার মেলানা লম্বী য়াৎলে”
“অদোমগী মরুওইবা থবক্তি মীয়াম হিংবদা লাইহনগদবনি”
“করিগুম্বা মখল অমতগী কান্নবশিং ফংদ্রবা মীওইশিংগী থোংজিলদা সরকারনা লেপ্লরে”
“ভারতনা ইনফ্রাস্ত্রকচরগী অওনবা অমা উবা ফংলে”
“লোইশিন্দনা লৈরিবা প্রোজেকশিং অসি লৈবাক অসিগী পুকচেল শেংবা তেক্স থিরবশিংদা অচৌবা নমথাক অমা তৌবনি, মসি অৱাবা অসি ঐখোয়না য়েংশিল্লি”
“ভারতকী চাউখৎপগী ৱারিদা মালেমগী লুপশিংনা থাজবা থম্লে”
30 NOV 2023 5:21PM by PIB Imphal
ঙসি ভিদিও কনফরেন্সকী খুৎথাংদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা রোজগার মেলাদা ৱা ঙাংখ্রে অমসুং নৌনা থবক খল্লবশিংদা এপোইন্তমেন্ত লেত্তর ৫১,০০০ য়েন্থোকখ্রে। লৈবাক্কী তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদগী নৌনা থবক খল্লবশিং সরকারগী তোঙান-তোঙানবা মিনিস্ত্রিশিং/দিপার্তমেন্তশিং হায়বদি রেভিনিউ দিপার্তমেন্ত, হোম এফেয়ার্স মিনিস্ত্রি, হায়র ইজুকেসন দিপার্তমেন্ত, স্কুল ইজুকেসন অমসুং লিতেরেসি দিপার্তমেন্ত, ফাইনান্সিএল দিপার্তমেন্ত, দিফেন্স মিনিস্ত্রি, হেল্থ অমসুং ফেমিলি ৱেলফিয়ার দিপার্তমেন্ত অমসুং লেবর অমসুং ইমপ্লোইমেন্ত মিনিস্ত্রি অমসুং অতৈ কয়া য়াওরি।
থবক ফংলবশিংদা ৱা ঙাংবদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি নহারোলশিংদা থবক পীনবা সরকারগী খোঙজং মাংলোমদা লেপ্তনা চঙশিল্লি অমসুং ঙসিগী থৌরম অসিদা লৈবাক শীনবা থুংনা লৈরিবা নহারোল ৫০,০০০ হেনবদা সরকারগী থবকশিংগী এপোইন্তমেন্ত লেত্তরশিং য়েন্থোকখ্রে। এপোইন্তমেন্ত লেত্তরশিং অসি থবক ফংলবশিংনা কন্না হোৎনবগী মহৈ অমনি। মখোয় মীয়ামগা হকথেংননা থবক তৌমিন্নবা সরকারগী শরুক অমা ওইরে। সরকারগী থবক তৌবা মীওই অমা ওইনা, নৌনা থবক ফংলবশিংনা মশাগী মথৌ পুক্নিং চঙনা পাংথোক্কদবনি অমসুং মরুওইবা থবক্তি মীয়াম হিংবদা লাইহনবনা ওইগদবনি।
থা অসিগী ২৬তা পাংথোকখিবা সংবিধানগী নুমিৎ থৌরম নিংশিংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ১৯৪৯গী নুমিৎ অসিদা লৈবাক অসিনা ভারতকী সংবিধান চৎনবা হৌখি অমসুং মীওই খুদিংমক্তা চপ মান্নবা হকশিং ফংহনখি। সংবিধান শেমখিবা বাবা সাহেব অম্বেদকারনা মীওই খুদিংমক্তা চপ মান্নবা খুদোংচাবশিং পীদুনা খুন্নাইগী অচুম্বা পুরকখি। নিংতম্বা ফংলবা মতুংদা থোং মান্ননা হিংমিন্নবগী অচুম্বা ৱাখল্লোন অদু মীরাইখি অমসুং খুন্নাইগী মরুওইবা কাংলুপ অমা চহি অমা তঙাইফদবা খুদোংচাদবশিং ফংদনা লৈখি। ২০১৪দা হৌজিক পাল্লিবা সরকার অসি লাক্লবা মতুংদা ‘লায়রবশিংদা মীৎয়েং চঙবা’ হায়বা লাইৱা অসি শীজিন্নবা হৌখি অমসুং অনৌবা লম্বী অমা শেমখি। “করিগুম্বা মখল অমতগী কান্নবশিং ফংদ্রবা মীওইশিংগী থোংজিলদা সরকারনা লেপ্লরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি নিংতম্বা ফংলবা মতুং চহি কয়া মীরাইদুনা থম্বীরক্লবা মীওইশিংগী পুন্সিদা অওনবা পুরক্নবা সরকারনা থবক পায়খৎলি। সরকারগী ৱাখল্লোল অমসুং থবক তৌবগী মওংদা অহোংবা লাকপগী ফলনা মরম ওইদুনা ঙসিদা মমাঙদা অমুক্তা উখিদ্রিবা অহোংবশিং উবা ফংলে। অচৌ-অশাংশিং, মীয়াম অমসুং ফাইলশিং চপ মান্নরবসু, লায়রবশিং অমসুং মিদল ক্লাস চাউখৎনবা মীৎয়েং থম্বদগী সরকারগী থবক তৌবগী মওংদা অফবা অহোংবা অমা লাক্লে। লৈঙাক্কী থবকশিংদা অহোংবা পুরকপা অসিনা মীয়াম মীয়ামগী নুংঙাই-য়াইফবদা অফবা ফলশিং উবা ফংলে। হন্দক থিজিনবা অমদা, হৌখিবা চহি ৫দা মীওই করোর ১৩ হেন্না লায়রবা কোক্লে। মসি সরকারগী স্কিমশিংগী কান্নবা লায়রবশিংদা য়ৌবগী খুদম অমনি। বিকসিত ভারত সংকল্প যাত্রানা সরকারগী স্কিমশিংগী মীচম মীয়ামগী থোংজিলদা য়ৌহল্লে। থবক খল্লবশিংনা মখোয়গী মতম অদু মীয়ামগী য়াইফনবা থবক তৌবদা শীজিন্নগদবনি। মীয়াম্না অনৌবা হায়ৱেজশিং, রেলৱেজ স্তেসনশিং, এয়রপোর্তশিং অমসুং ঈশিং লম্বীশিংগী হীরমশিংদা ইনফ্রাস্ত্রকচরগী অওনবা অমা উবা ফংলে। ইনফ্রাস্ত্রকচরদা শেন য়াম্না থাদবা অসিনা অনৌবা থবক কয়া পীবা ঙম্লে।
প্রোজেকশিং মিসনগী মওংদা লোইশিনবগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লোইশিন্দনা লৈরিবা প্রোজেকশিং অসি লৈবাক অসিগী পুকচেল শেংবা তেক্স থিরবশিংদা অচৌবা নমথাক অমা তৌবনি। চহি খর অসিদা সরকারনা লুপা করোর লাখ কয়াগী প্রোজেকশিং হন্না য়েংশিনখ্রে অমসুং মখোয়না খোঙলৈ থুংনা লোইশিন্দুনা থবক ফংনবগী অনৌবা খুদোংচাবশিং পীরে। চহি ২২-২৩গী মমাঙদা হৌখিবা বিদার কালবুর্গি রেলৱে লাইন হন্দক লোইশিনখ্রে; ২০০৮তা সিক্কিমদা পাকয়োং এয়রপোর্ত শানবা থৌরাং তৌখি অদুবু ২০১৪ ফাওবা চেদা ওইনা লৈখি, অমসুং ২০১৪গী মতুংদা প্রোজেক অসি ২০১৮দা লোইশিনখি। পারাদিপ রিফাইন্নরি চহি ২০-২২ করিগুম্বা শিংথানিঙাই ওইবা থবক অমতা খুমাঙচাউশিন্দনা লৈখি। হন্দক রিফাইনরি অসি লোইশিনখ্রে।
লৈবাক অসিগী রিয়েল ইস্তেৎ সেক্তরগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি সেক্তর অসিদা য়ুম শারিবশিং অমসুং মিদল ক্লাসশিং মরাই চাইথরকখি অদুবু রেরা লো চৎনবদগী অরোন-অথুপ লৈহনখিদে অমসুং শেন থাদবা হেনগৎলকখি। ঙসিদি, লৈবাক অসিদা রেরাগী মখাদা রিয়েল ইস্তেৎ প্রোজেক লাখ ১ হেন্না রেজিস্তার তৌরে। ঙসিদি লৈবাক অসিদা রিয়েল ইস্তেৎ চাউখৎলকপদগী মশিং য়াম্লবা থবকশিং ফংলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি সরকারগী থৌশিলশিং অমসুং ৱারেপশিংনা ঙসিদি লৈবাক অসিগী শেন্মিৎলোন অনৌবা থাকশিংদা পুখৎলে। ভারতকী চাউখৎপগী খোঙজেলদা মালেমগী ইন্সতিতুসনশিংনা চেৎনা থাজবা থম্লে অমসুং থবক ফংবগী খুদোংচাবশিং হেনগৎলকপা, থবক শুবা ঙম্বা মীওইশিংগী য়াম্লবা অপুনবা মীশিং লৈবা অমসুং শিন্মীগী কান্নবা হেনৎলকপদগী ভারতনা য়াংনা চাউখৎলকপা অসিদা ইনভেস্তমেন্ত রেতিংদা মালেমগী লুচিংবা অমনা অয়াবা পীখ্রে। মসি ভারতকী মেনুফেকচরিং অমসুং কন্সত্রক্সন সেক্তর চাউখৎলকপা অসিনা ওইহনবনি। হায়রিবা থবকশিং অসিনা তুংদা ভারত্তা থবক ফংবা অমসুং মশানা মশাবু থবক পীজবা মখা তানা হেনগৎহনগনি।
শ্রী মোদীনা হায়খি সরকারগী থবক তৌবা মীওইশিং ওইনা থবক খল্লবশিংগী থৌদাং অসি ভারতকী চাউখৎপগী কান্নবশিং খুন্নাইগী খ্বাইদগী তোল্লবশিংদা য়ৌহনবনা ওইগদবনি। মফম অমা য়াম্না লাপ্পা ওইরবসু, মফম অদু অদোম্না মরুওইনা লৌগদবনি। মীওই অমা য়াম্না মনুং হুঞ্জিনবা মফমদা লৈবা ওইরবসু, অদোম্না মহাক্কী মনাক্তা চৎকদবনি। ভারত সরকারগী থবক তৌবা মীওই অমা ওইনা মসিগী ৱাখল্লোল অসিগা লোয়ননা থবক ফংলবশিংনা থবক তৌরকপা মতমদা চাউখৎলবা ভারত অমগী মঙলান মঙফাওনবা ঙমগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মথং চহি ২৫ অসি লৈবাক অসিগী ওইনা য়াম্না মরুওই। থবক ফংলবশিংনা অনৌবা লার্নিং মোদুল ‘কর্মায়োগী প্রারম্ভ’ শীজিন্নগদবনি অমসুং মখোয় মখা তানা তমগদবনি। মসি চহি অমগী মমাঙদা হৌদোকপদগী হৌজিক ফাওবদা ‘কর্মায়োগী প্রারম্ভ’ মোদুলগী মখাদা নৌনা সরকারগী থবক ফংলবা মীওই লাখ কয়া ত্রেনিং পীখ্রে। ওনালাইন ত্রেনিং প্লেতফোর্ম iGoT কর্মায়োগীদা কোর্স ৮০০ হেন্না ফংলে। অদোমগী হৈথোই-শিংথৌইবা হেনগৎহন্নবা মসি শীজিন্নগদবনি। লৈবাক শেমগৎনবা মাইকৈদা মখোয়গী তুংগী য়াইফনবা পাউজেল পীদুনা প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী ৱারোল লোইশিনখি।
নুঙগীৱারোল
রোজগার মেলা অসি থবক পীনবগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা পীখিবা থাজবশিং থবক ওইনা মাইকৈদা থাংজিনবা খোঙথাং অমনি। মখা তানা থবক পীনবা অমসুং নহারোলশিংদা শক্তি পীনবা অমসুং লৈবাক শেমগৎপদা শরুক য়ানবা খুদোংচাবশিং পীনবা রোজগার মেলানা থবক তৌরি।
মখোয়গী অনৌবা ৱাখল্লোলশিংগা লোয়ননা অমসুং থৌদাংগা চুনবা হৈথোই-শিংথোইবশিংনা লৈবাক্কী উদোগ, শেন্মিৎলোল অমসুং খুন্নাই চাউখৎপগী থবকশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্দুনা প্রধান মন্ত্রীগী চাউখৎলবা ভারতকী মঙলাল মঙফাওনবদা মতেং পাংগনি।
iGoT কর্মায়োগী পোর্তেলদা য়াওরিবা ওনলাইন মোদুল ‘কর্মায়োগী প্রারম্ভ’ খুৎথাংদা মখোয় মশামক ত্রেনিং তৌনবগী খুদোংচাবা আমা নৌনা থবক খল্লবশিংনা ফংলে। প্লেতফোর্ম অসিদা মফম অমদগী দিভাইস অমদগী হেক্তা তম্বা য়ারবা ই-লার্নিং কোর্স ৮০০ হেন্না য়াওরি।

Prime Minister's Office
PM addresses Rozgar Mela
Distributes about 51,000 appointment letters to newly inducted recruits
“Rozgar Mela paves the way for youth to become the makers of a ‘Viksit Bharat’”
“Your top priority should be the ease of living for the citizens”
“Government is reaching the doorsteps of those who had never received any benefits”
“India is witnessing an infrastructure revolution”
“Incomplete projects are a great injustice to the honest taxpayers of the country, We are addressing that”
“Global institutions are optimistic about India's growth story”
30 NOV 2023 5:21PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the Rozgar Mela and distributed about 51,000 appointment letters to newly inducted recruits via video conferencing today. The recruits, selected from across the country will be joining the Government in various Ministries/Departments including Department of Revenue, Ministry of Home Affairs, Department of Higher Education, Department of School Education and Literacy, Department of Financial Services, Ministry of Defence, Ministry of Health & Family Welfare and Ministry of Labour & Employment, among others.
Addressing the appointees, the Prime Minister said that the government’s campaign to provide employment opportunities for the youth is continuously moving forward and noted the occasion of today when appointment letters for government jobs have been handed out to more than 50,000 youth across the country. He underlined that the appointment letters are a result of the hard work and labour of the appointees. Congratulating the new appointees and their families on the occasion, the Prime Minister said that they are about to become a part of the system that directly deals with the public. As a government employee, the Prime Minister emphasized the duties and responsibilities to be fulfilled by the new appointees and said that the ‘Ease of Living’ of the common people should become a top priority.
Recalling the Constitution Day celebrations on the 26th of November earlier this month, the Prime Minister said that it was on this day in 1949 when the nation adopted the Constitution of India and gave equal rights to every citizen. He highlighted the contributions of Baba Saheb Ambedkar who as an architect of the constitution established social justice by providing equal opportunities for all. Prime Minister Modi pointed out that the principles of equality were neglected after independence when a major section of the society was deprived of resources and basic amenities for years. The Prime Minister underlined that it was only after 2014 when the present government came to power that the mantra of ‘priority to the deprived’ was adopted and a new path was forged. “Government reached the doorsteps of those who had never received any benefits”, he emphasized. PM Modi said that the government is striving to transform the lives of those who were neglected for decades after independence. Highlighting the unprecedented changes that can be witnessed today as a result of the change in the government’s thinking and work culture, the Prime Minister said that even though the bureaucracy, the people and the files remained the same, prioritizing the development of the poor and the middle class brought about a holistic change in the working mechanism and style of the entire system. He said that it brought to the fore, the positive results of the well-being of common people. The Prime Minister informed that more than 13 crore people have risen out of poverty in the last 5 years according to a recent study. “This is proof of the impact of the government schemes reaching the poor”, he said. Speaking about the Viksit Bharat Sankalp Yatra which is taking the government schemes to the doorsteps of common citizens, the Prime Minister urged the appointees to utilize their time in the service of the people.
The Prime Minister told the new recruits that they are witnessing an infrastructure revolution in changing India in the areas of modern highways, railway stations, airports, and waterways. Heavy investment in infrastructure is creating lakhs of new jobs.
Speaking about the advent of mission mode in completion of projects, the Prime Minister said “Incomplete projects are a great injustice to the honest taxpayers of the country. In recent years, the Central Government has reviewed projects worth lakhs of crores of rupees and got them completed rapidly”, leading to new avenues of employment. He gave examples of delayed projects which saw the light of the day in recent times such as Bidar Kalburgi railway line which was started 22-23 years ago and was completed in 3 years; Pakyong airport in Sikkim was conceived in 2008 but stayed only on paper till 2014, and after 2014 the project was completed by 2018. Paradip refinery was under discussion for 20-22 years without any significant progress. The refinery was completed recently.
Speaking about the real estate sector of the country, the Prime Minister pointed out that it was heading towards a decline of builders as well as the middle class but it was RERA law that established transparency and boosted investment. “Today, more than one lakh real estate projects in the country are registered under RERA”, Shri Modi said as he noted how projects used to stall bringing employment opportunities to a standstill. He said that the growing real estate of the country is creating a large number of employment opportunities today.
Prime Minister Modi underlined that the policies and decisions of the Government have taken the country's economy to new heights today. He said that noted institutions of the world are extremely optimistic about India’s growth rate and informed that a global leader in investment ratings recently put its seal of approval on India's rapid growth owing to the increasing employment opportunities, a large pool of working-age population and an increase in labor productivity. He also touched upon the strength of India's manufacturing and construction sector as a major reason for this. The Prime Minister said that these facts are proof that numerous possibilities of employment and self-employment will continue to arise in India in the coming times.
Shri Modi emphasized the role of the appointees as government employees to ensure that the benefits of development taking place in India reach the last person of the society. “No matter how far away an area is, it should be your priority. No matter how remote a person is, you have to reach him”, he said. Shri Modi underlined that the dream of a developed India will come true only when the appointees move forward with this approach as employees of the Government of India.
The Prime Minister highlighted the importance of the next 25 years for the nation. He urged the appointees to engage with the new learning module ‘Karmyogi Prarambh’ and continue their learning process. He informed that lakhs of new government employees have undertaken training through the ‘Karmyogi Prarambh’ module since its launch a year ago. He said that more than 800 courses are also available on the online training platform iGoT Karmayogi. “Use it to enhance your skills”, the Prime Minister concluded and congratulated the appointees once again for their success. “Best wishes for your bright future in the direction of nation-building”, PM Modi concluded.
Background
Rozgar Mela is a step towards the fulfillment of the commitment of the Prime Minister to accord the highest priority to employment generation. Rozgar Mela is expected to act as a catalyst in further employment generation and provide meaningful opportunities to the youth for their empowerment and participation in national development.
The new appointees with their innovative ideas and role-related competencies, will be contributing, inter alia, to the task of strengthening the industrial, economic and social development of the nation thereby helping to realize the Prime Minister’s vision of Viksit Bharat.
The newly inducted appointees are also getting an opportunity to train themselves through Karmayogi Prarambh, an online module on iGOT Karmayogi portal, where more than 800 e-learning courses have been made available for ‘anywhere any device’ learning format.