বিত্ত মন্ত্ৰালয়
১.৭২ লাখ কোটি টকাৰে ২০২৩ চনৰ অক্টোবৰত জিএছটি ৰাজহ সংগ্ৰহ ২০২৩ চনৰ এপ্ৰিলৰ পিছত দ্বিতীয় সৰ্বাধিক, যি বছৰি ১৩ শতাংশ বৃদ্ধি হৈছে
ঘৰুৱা লেনদেনৰ পৰা ৰাজহ (সেৱা আমদানি সহ) বাৰ্ষিক ১৩ শতাংশ বৃদ্ধি হৈছে
২০২৩-২৪ বিত্তীয় বৰ্ষত গড় মুঠ মাহিলী জিএছটি সংগ্ৰহ হৈছে ১.৬৬ লাখ কোটি আৰু বাৰ্ষিক ১১ শতাংশ বৃদ্ধি হৈছে
01 NOV 2023 2:31PM by PIB Guwahati
২০২৩ৰ অক্টোবৰ মাহত সংগ্ৰহ কৰা মুঠ জিএছটি ৰাজহ হৈছে ,৭২,০০৩ কোটি টকা, যাৰ ভিতৰত চিজিএছটি হৈছে ৩০,০৬২ কোটি টকা, এছজিএছটি হৈছে ৩৮,১৭১ কোটি টকা, আইজিএছটি হৈছে ৯১,৩১৫ কোটি টকা (সামগ্ৰী আমদানিৰ ওপৰত সংগ্ৰহ কৰা ৪২,১২৭ কোটি টকা সহ) আৰু উপ-কৰ হৈছে ১২,৪৫৬ কোটি টকা (সামগ্ৰী আমদানিৰ ওপৰত সংগ্ৰহ কৰা ১,২৯৪ কোটি টকা সহ)।
চৰকাৰে আইজিএছটিৰ পৰা চিজিএছটিলৈ ৪২,৮৭৩ কোটি টকা আৰু এছজিএছটিলৈ ৩৬,৬১৪ কোটি টকা নিষ্পত্তি কৰিছে। নিয়মীয়া নিষ্পত্তিৰ পিছত অক্টোবৰ, ২০২৩ মাহত কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্যসমূহৰ মুঠ ৰাজহ হৈছে চিজিএছটিৰ বাবে ৭২,৯৩৪ কোটি টকা আৰু এছজিএছটিৰ বাবে ৭৪,৭৮৫ কোটি টকা।
২০২৩ৰ অক্টোবৰ মাহৰ ৰাজহ যোৱা বছৰৰ একে মাহৰ জিএছটি ৰাজহতকৈ ১৩ শতাংশ অধিক। মাহটোত, ঘৰুৱা লেনদেনৰ পৰা ৰাজহ (সেৱা আমদানি সহ) যোৱা বছৰৰ একে মাহত এই উৎসবোৰৰ পৰা হোৱা ৰাজহতকৈও ১৩ শতাংশ অধিক। ২০২৩-২৪ বিত্তীয় বৰ্ষত গড় মুঠ মাহিলী জিএছটি সংগ্ৰহ এতিয়া ১.৬৬ লাখ কোটি টকা আৰু ই আগৰ বিত্তীয় বৰ্ষৰ একে সময়তকৈ ১১ শতাংশ অধিক।
তলৰ চাৰ্টখনে চলিত বৰ্ষত মাহিলী মুঠ জিএছটি ৰাজহৰ প্ৰৱণতা দেখুৱাইছে। তলৰ তালিকাখনত ২০২৩ চনৰ অক্টোবৰ মাহলৈকে প্ৰতিখন ৰাজ্যৰ নিষ্পত্তিৰ পিছত জিএছটি ৰাজহৰ ৰাজ্য-অনুসৰি পৰিসংখ্যা দেখুওৱা হৈছে।
চাৰ্ট: জিএছটি সংগ্ৰহৰ প্ৰৱণতা
তালিকা: এছজিএছটি আৰু ৰাজ্য/ইউটিলৈ স্থিৰ কৰা আইজিএছটিৰ এছজিএছটি অংশ
এপ্ৰিল-অক্টোবৰ (কোটি টকা)
প্ৰাক-নিষ্পত্তি এছজিএছটি
নিষ্পত্তিৰ পিছত এছজিএছটি[১]
ৰাজ্য/ইউটি
২০২২-২৩
২০২৩-২৪
বৃদ্ধি
২০২২-২৩
২০২৩-২৪
বৃদ্ধি
জম্মু আৰু কাশ্মীৰ
1,318
1,762
34%
4,299
4,817
12%
হিমাচল প্ৰদেশ
1,341
1,546
15%
3,368
3,302
-2%
পাঞ্জাৱ
4,457
4,903
10%
11,378
13,115
15%
চণ্ডিগড়
351
389
11%
1,227
1,342
9%
উত্তৰাখণ্ড
2,805
3,139
12%
4,513
4,890
8%
হাৰিয়ানা
10,657
11,637
9%
18,291
20,358
11%
দিল্লী
8,000
9,064
13%
16,796
18,598
11%
ৰাজস্থান
8,832
9,859
12%
19,922
22,571
13%
উত্তৰ প্ৰদেশ
15,848
18,880
19%
38,731
42,482
10%
বিহাৰ
4,110
4,731
15%
13,768
15,173
10%
ছিকিম
179
297
66%
489
629
29%
অৰুণাচল প্ৰদেশ
282
378
34%
932
1,155
24%
নাগালেণ্ড
125
177
42%
564
619
10%
মণিপুৰ
166
210
27%
812
659
-19%
মিজোৰাম
105
168
60%
488
573
18%
ত্ৰিপুৰা
242
299
23%
847
928
9%
মেঘালয়
265
353
33%
841
988
17%
অসম
2,987
3,428
15%
7,237
8,470
17%
পশ্চিম বংগ
12,682
13,799
9%
22,998
24,607
7%
ঝাৰখণ্ড
4,329
5,152
19%
6,466
7,128
10%
উৰিষ্যা
8,265
9,374
13%
11,031
12,723
15%
ছত্তীশগড়
4,285
4,773
11%
6,421
7,656
19%
মধ্য প্ৰদেশ
6,062
7,384
22%
15,418
18,100
17%
গুজৰাট
21,644
24,005
11%
32,943
36,322
10%
দাদৰা আৰু নগৰ হাভেলি
আৰু দমন আৰু দিউ
381
372
-3%
709
606
-15%
মহাৰাষ্ট্ৰ
48,870
58,057
19%
74,612
84,712
14%
কৰ্ণাটক
20,165
23,400
16%
37,924
42,657
12%
গোৱা
1,111
1,307
18%
2,024
2,299
14%
লক্ষদ্বীপ
6
16
162%
18
66
259%
কেৰালা
7,016
8,082
15%
17,450
18,370
5%
তামিলনাডু
20,836
23,661
14%
34,334
37,476
9%
পুডুচেৰী
271
288
6%
695
833
20%
আন্দামান আৰু নিকোবৰ
দ্বীপপুঞ্জ
112
125
12%
287
311
8%
তেলেংগানা
9,538
11,377
19%
21,301
23,478
10%
অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ
7,347
8,128
11%
16,441
18,488
12%
লাডাখ
81
121
49%
311
377
21%
অন্যান্য অঞ্চল
97
140
44%
281
685
144%
সৰ্ব মুঠ
2,35,167
2,70,777
15%
4,46,167
4,97,562
12%
[১] নিষ্পত্তিৰ পিছত জিএছটি হৈছে ৰাজ্য/ইউটিৰ জিএছটি ৰাজহ আৰু ৰাজ্য/ইউটিলৈ স্থিৰ কৰা আইজিএছটিৰ এছজিএছটি অংশ

Ministry of Finance
GST revenue collection for October 2023 is second highest ever, next only to April 2023, at ₹1.72 lakh crore; records increase of 13% Y-o-Y
Revenue from domestic transactions (including import of services) is also 13% higher Y-o-Y
Average gross monthly GST collection in FY 2023-24 now stands at ₹1.66 lakh crore; 11% higher Y-o-Y
01 NOV 2023 2:31PM by PIB Delhi
The gross GST revenue collected in the month of October, 2023 is ₹ 1,72,003 crore out of which ₹ 30,062 crore is CGST, ₹ 38,171 crore is SGST, ₹ 91,315 crore (including ₹ 42,127 crore collected on import of goods) is IGST and ₹ 12,456 crore (including ₹ 1,294 crore collected on import of goods) is cess.
The government has settled ₹ 42,873 crore to CGST and ₹ 36,614 crore to SGST from IGST. The total revenue of Centre and the States in the month of October, 2023 after regular settlement is ₹72,934 crore for CGST and ₹ 74,785 crore for SGST.
The gross GST revenue for the month of October, 2023 is 13% higher than that in the same month last year. During the month, revenue from domestic transactions (including import of services) is also 13% higher than the revenues from these sources during the same month last year. The average gross monthly GST collection in the FY 2023-24 now stands at Rs. 1.66 lakh crore and is 11% per cent more than that in the same period in the previous financial year.
The chart below shows trends in monthly gross GST revenues during the current year. The table below shows the state-wise figures of post settlement GST revenue of each State till the month of October 2023.
Chart: Trends in GST Collection
Table: SGST & SGST portion of IGST settled to States/UTs
April-October (Rs. in crore)
Pre-Settlement SGST
Post-Settlement SGST[1]
State/UT
2022-23
2023-24
Growth
2022-23
2023-24
Growth
Jammu and Kashmir
1,318
1,762
34%
4,299
4,817
12%
Himachal Pradesh
1,341
1,546
15%
3,368
3,302
-2%
Punjab
4,457
4,903
10%
11,378
13,115
15%
Chandigarh
351
389
11%
1,227
1,342
9%
Uttarakhand
2,805
3,139
12%
4,513
4,890
8%
Haryana
10,657
11,637
9%
18,291
20,358
11%
Delhi
8,000
9,064
13%
16,796
18,598
11%
Rajasthan
8,832
9,859
12%
19,922
22,571
13%
Uttar Pradesh
15,848
18,880
19%
38,731
42,482
10%
Bihar
4,110
4,731
15%
13,768
15,173
10%
Sikkim
179
297
66%
489
629
29%
Arunachal Pradesh
282
378
34%
932
1,155
24%
Nagaland
125
177
42%
564
619
10%
Manipur
166
210
27%
812
659
-19%
Mizoram
105
168
60%
488
573
18%
Tripura
242
299
23%
847
928
9%
Meghalaya
265
353
33%
841
988
17%
Assam
2,987
3,428
15%
7,237
8,470
17%
West Bengal
12,682
13,799
9%
22,998
24,607
7%
Jharkhand
4,329
5,152
19%
6,466
7,128
10%
Odisha
8,265
9,374
13%
11,031
12,723
15%
Chhattisgarh
4,285
4,773
11%
6,421
7,656
19%
Madhya Pradesh
6,062
7,384
22%
15,418
18,100
17%
Gujarat
21,644
24,005
11%
32,943
36,322
10%
Dadra and Nagar Haveli and Daman and Diu
381
372
-3%
709
606
-15%
Maharashtra
48,870
58,057
19%
74,612
84,712
14%
Karnataka
20,165
23,400
16%
37,924
42,657
12%
Goa
1,111
1,307
18%
2,024
2,299
14%
Lakshadweep
6
16
162%
18
66
259%
Kerala
7,016
8,082
15%
17,450
18,370
5%
Tamil Nadu
20,836
23,661
14%
34,334
37,476
9%
Puducherry
271
288
6%
695
833
20%
Andaman and Nicobar Islands
112
125
12%
287
311
8%
Telangana
9,538
11,377
19%
21,301
23,478
10%
Andhra Pradesh
7,347
8,128
11%
16,441
18,488
12%
Ladakh
81
121
49%
311
377
21%
Other Territory
97
140
44%
281
685
144%
Grand Total
2,35,167
2,70,777
15%
4,46,167
4,97,562
12%