প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না নেস্নেল রোজগার মেলাদা ৱা ঙাংখ্রে
তোঙান-তোঙানবা সরকারগী বিভাগশিং অমসুং ওর্গনাইজেসনশিংদা নৌনা থবক চংলকপশিংদা এপোইন্তমেন্ত লেত্তর 51,000 হেন্না য়েন্থোক্কনি
“রোজগার মেলাগী খোঙচৎ অসিনা মরু ওইবা পন্দুপ অমা য়ৌখ্রে”
“ঐখোয়গী সরকারনা নহারোলগী তুংগী খল্লগা মিসন মোদতা থবক তৌরি”
“ঐখোয়না থবক খক্তা পীবতা নত্তনা ত্রান্সপরেন্ত ওইবা সিস্তেম অমা ওইহল্লি”
“থবক লৌবগী নোতিফিকেসনসগী এমপ্লোইমেন্ত লেত্তর পীবগী মরক্তা লৈরিবা অপুনবা মতমদা চাউনা হন্থহনখি”
“ঙসি ভারতকী ত্রেজেক্তরী অমসুং মাগী চাউখৎপগী খোঙজেলনা সেক্তর পুম্নমক্তা অনৌবা থবক্কী খুদোংচাবশিং পীরি”
“রিন্যুএবল ইনর্জী, স্পেস, ওতোমেসন অমসুং দিফেন্সগুম্বা অনৌবা সেক্তরশিং প্রমোৎ তৌবগা লোয়ননা সরকারনা ত্রেদিস্নেল সেক্তরশিংবু মপাঙ্গল কনখৎহল্লি”
থোরক্লিবা খুদোংচাবশিং অসি লৌহৌনবা ঙসি ভারত্তা স্কিল অমসুং এজুকেসন য়াওবা মাগী নহারোল লৈরে
“নহারোলগীদমক থবক্কী খুদোংচাবশিং পীবা অসি লৈবাক শেমগৎপগী থৌওংগী মরু ওইবা শরুক অমনি”
28 OCT 2023 1:53PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ভিদিও কন্ফরেন্সিংগী খুত্থাংদা নেস্নেল রোজগার মেলাদা ৱা ঙাংখ্রে অমসুং তোঙান-তোঙানবা সরকারগী বিভাগশিং অমসুং ওর্গনাইজেসনশিংদা নৌনা থবক চংলকপা মীওইশিংদা এপোইন্তমেন্ত লেত্তর 51,000 হেন্না য়েন্থোকখ্রে‍। লৈবাক শিনবা থুংবদগী খনখিবা রিক্রুৎশিং অদনা রেলৱেজ মন্ত্রালয়, দিপার্তমেন্ত ওফ পোস্তস, গৃহ মন্ত্রালয়, রিভেন্যু বিভাগ, হায়র এজুকেসন বিভাগ, স্কুল এজুকেসন অমসুং লিতরেসী বিভাগ অমসুং হকশেল অমদি য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয় য়াওনা তোঙান-তোঙানবা মন্ত্রালয়শিং/বিভাগশিংদা চংলগনি। লৈবাক অসিগী মফম 37না প্রধান মন্ত্রীনা ৱা ঙাংলিঙৈদা মেলা অসিগা কন্নেক্ত তৌখি।
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা কেন্দ্র অমসুং NDAনা লৈঙাকপা রাজ্যশিং অমসুং য়ুনিয়ন তেরিরোরীশিংদা তোঙান-তোঙানবা রোজগার মেলাশিংদা নহারোল লাখ কয়াদা সরকারগী থবকশিংগী এপোইন্তমেন্ত লেত্তরশিং পীদুনা রোজগার মেলাশিং মমাং চহিগী ওক্তোবরদগী হৌখিবা অসিগা লোয়না রোজগার মেলাগী খোঙচৎনা মরু ওইবা পন্দুপ অমা য়ৌবা ঙমখ্রে হায়না ফোঙদোকখ্রে। ঙসিসু নহারোল 50,000 হেনবদা সরকারগী থবকশিং পীরি। প্রধান মন্ত্রী এপোইন্তীশিং অমসুং মখোয়গী ইমুং-মনুংশিংদা নুংঙাইবা ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি তোঙান-তোঙানবা রাজ্যশিং অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংদা রোজগার মেলাশিং পাঙথোকপা অসিনা মিসন মোদতা থবক পাইখৎতুনা সরকারনা নহারোলগী তুংলমচৎকী মাইকৈদা চংশিল্লি হায়বগী খুদমশিং ওইরি। থবক লৌবগী থৌওংশিংদা নহারোলনা থাজবা হেনগৎলকপগী মতাংদা “ঐখোয়না থবক পীবা খক্তা নত্তনা ত্রান্সপরেন্ত ওইবা সিস্তেম অমা লৈহনবসু ঙম্লি”, হায়না শ্রী মোদীনা ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি সরকার অসিনা প্রোসেসশিং অসি স্ত্রীমলাইন তৌনবা হোৎনবা খক্তা নত্তনা একজামিনেসন প্রোসিজরদসু রিস্ত্রকচর তৌখি। মহাক্না হায়খি স্তাফ সেলেক্সন সাইকলগী মখাদা থবক লৌবদা চংলম্বা মতম অদুসু শরুক তঙ্খাইদা হন্থহনখি। “থবক লৌবগী নোতিফিকেসনসগী এমপ্লোইমেন্ত লেত্তর পীবগী মরক্তা লৈরিবা অপুনবা মতমদা চাউনা হন্থহনখি” হায়না শ্রী মোদীনা ফোঙদোকখি। SSCগী মখাদা অকক্নবা একজামিনেসন খরগী মতাংদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রী মোদীনা হায়খি মদুদি একজামশিং অসি হিন্দী অমসুং ইংলিশকী মথক্তা তোঙান-তোঙানবা রিজনেল লোল 13দা পাঙথোক্তুনা এস্পিরেন্তশিংনা লোলগী পল অসি থুগাইবদা লাইহল্লি।
সেক্তর খুদিংমক্তা অনৌবা থবক্কী খুদোংচাবশিং পীবা ঙমহল্লিবা চাউখৎপগী খোঙজেলগী মতাংদা পনখি। মহাক্না ধোরদো ভিলেজ অসিবু য়ুনাইতেদ নেসন্সনা বেস্ত তুরিজম ভিলেজকী এৱার্দ পীখিবা অমসুং হোইসালা তেম্পেল কমপ্লেক্স অমসুং শান্তি নিকেতনবু ৱর্ল্দ হেরিতেজ সাইৎ ওইনা শকখঙখি হায়না ফোঙদোকখি। মসিগী দিবেলপমেন্তশিং অমসুং হেনগৎলক্লিবা তুরিজম অসিনা নহারোলগীদমক অনৌবা খুদোংচাবশিং পীরি। মতৌ অসুম্না স্পোর্তসকী ওইনসু অনৌবা এভেন্যুশিং শেমগৎলি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
“রিন্যুএবল ইনর্জী, স্পেস, ওতোমেসন অমসুং দিফেন্সগুম্বা অনৌবা সেক্তরশিং প্রমোৎ তৌবগা লোয়ননা সরকারনা ত্রেদিস্নেল সেক্তরশিংবু মপাঙ্গল কনখৎহল্লি”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। মহাক্না দ্রোন তেক্নোলোজী সেক্তরদা হাংলক্লিবা অনৌবা এভেন্যুশিংগী মতাংদসু পনখি অমসুং মসিগী মতেংগা লোয়ননা পাঙথোক্লিবা ক্রোপ এসেসমেন্ত অমসুং হীদাক চাইবা অসি খুদমশিং ওইনা পীখি। স্বামিত্ব স্কিমগী মখাদা প্রধান মন্ত্রীনা লেন্দ মেপ্পিংগীদমক দ্রোনশিং শীজিন্নরি হায়না ফোঙদোকখি। মহাক্না দ্রোনশিং শীজিন্নদুনা হিমাচল প্রদেশকী লাহৌল স্পিতি রিজনদা হীদাকশিং য়ৌহন্দুনা পুং 2রোম চংলমখিবা অদু মিনিৎ 20-30দা হন্থহনখি হায়না ফোঙদোকখি। স্তার্তঅপশিংনা দ্রোনশিংদগী চাউনা কান্নবা ফংখি অমসুং অনৌবা দিজাইনশিং অমসুং তেক্নোলোজীশিং শেম্বদা মতেং পাংখি।
প্রধান মন্ত্রীনা খাদী নৌনা হিংগৎলক্তুনা হৌখিবা চহি 10গী মমাংদা শুপ্নগী করোর লিশিং 30 ওইরম্বা অদুগা চাংদম্নবদা করোর লাখ 1.25 হেন্না য়োনবা ঙমখি হায়না ফোঙদোকখি। মসিনা খাদী এন্দ ভিলেজ ইন্দস্ত্রী সেক্তরদা মরু ওইনা নুপীশিংদা থবক কয়া পীখি।
পি.এম. মোদীনা হায়খি মদুদি লৈবাক অমা হেক্তগী কম্পিতিতিব এদভান্তেজনা য়ুব শক্তি পুথোকপা মথৌ তাই। মহাক্না অনৌবা খুদোংচাবশিং মপুং ফানা লৌবা ঙম্নবা নহারোলবু স্কিলিং তৌনবা অমসুং স্কিলিং তৌনবগী থোশিলশিংগী মতাংদসু ফোঙদোকখি। অনৌবা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী, অনৌবা মেদিকেল কোলেজশিং, IIT, IIM অমসুং IIIT লিংখৎলকখি অমসুং পি.এম. কৌশাল বিকাস য়োজনাগী মখাদা নহারোল করোর কয়াবু ত্রেনিং পীখি। পি.এম. বিশ্বকর্মা য়োজনা অসি বিশ্বকর্মা মরুপশিংগীদমক হৌদোকখি। রিস্কিলিং অমসুং অপস্কিলিং অসি ওর্দর ওফ দি দে ওইবনা পি.এম. বিশ্বকর্মা য়োকজনা অসি বিশ্বকর্মাশিংবু মোদর্ন তেক্নোলোজী অমসুং তুলশিংগা লোয়ননা লিঙ্ক তৌবনি হায়না পি.এম.না ফোঙদোকখি।
নহারোলগীদমক থবক্কী খুদোংচাবশিং পীবা অসি লৈবাক শেমগৎপগী থৌওংগী মরু ওইবা শরুক অমনি মরমদি মসিনা ভারতপু চাউখৎপা লৈবাক অমা ওইহন্নবা লম্বী য়াৎলি হায়রদুনা প্রধান মন্ত্রীনা রিক্রুৎশিং অসিনা সরকারগী স্কিমশিংবু মাংদা পুখৎকনি অমসুং গ্রাউন্দ লেবেলদা ইমপ্লিমেন্ত তৌগনি হায়খি। “ঙসি নখোয়না ঐখোয়গী জাতি শেমগৎপগী খোঙচৎ অসিগী মরু ওইবা মরুপশিং ওইরি” হায়রদুনা প্রধান মন্ত্রীনা মখোয়না ভারতকী পান্দমশিং থুংহন্নবা মখোয়গী শক্তিগা লোয়ননা শরুক তম্নবা হায়খি। মহাক্না মখোয়দা মখোয়গী তমশিনবগী থৌওং মখা চত্থনবা অমসুং iGOT কর্ময়োগী পোর্তেল শীজিন্ননবা হায়খি। “নখোয়গী খোঙথাং খুদিংমক্না লৈবাক অসিবু চাউখৎপগী লম্বেলদা মাংদা খোঙজেল য়াংশিনহনবদা মতেং ওইগনি” হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। ৱারোল পীবা লোইশিল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা শরদ পুর্নিমাগী য়াইরবা নুমিৎ অসিদা রিক্র্যুৎশিংদা লৈবাক্কী মনুংদা থবক পীনবগী পাম্বৈ অমসু ওইরিবা ভোকেল ফোর লোকেলগী পাউজেল শন্দোক্নবা হায়খ্রে।
বেকগ্রাউন্দ
রোজগার মলে লৈবাক শিনবা থুংনা মফম 37তা পাঙথোক্কনি‍। থৌরাং অসিবু শৌগৎলদুনা কেন্দ্র লৈঙাক্কী দিপার্তমেন্তশিং লোয়ননা রাজ্যশিং/UT লৈঙাকশিংনসু থবক লৌরি‍। লৈবাক শিনবা থুংবদগী নৌনা থবক খল্লক্লবশিং অসিনা রেলৱেজ মন্ত্রালয়, দিপার্তমেন্ত ওফ পোস্ত, গৃহ মন্ত্রালয়, দিপার্তমেন্ত ওফ রিভিন্যু, দিপার্তমেন্ত ওফ হাইয়র এজুকেসন, দিপার্তমেন্ত ওফ স্কুল এজুকেসন এন্দ লিতরেসী অমদি হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়নচিংবা কয়া য়াওনা তোঙান তোঙানবা মন্ত্রালয়/দিপার্তমেন্তশিংদা লৈঙাক্কী থবক পুবা হৌগদৌরি‍।
রোজগার মেলা প্রধান মন্ত্রীনা থবক পীবদা খ্বায়দগী অহেনবা মীৎয়েঙ থম্লিবা খোঙফম অসিবু ফংহন্নবগী মায়কৈদা থাংজিনবা খোঙথাং অমনি‍। রোজগার মেলানা মখা তানা থবক পীননবগী অমদি নহাশিংবু মপাঙ্গল হাপ্নবা অমসুং লৈবাক চাওখৎহনবদা শরুক য়াহন্নবগীদমক ৱাহন্থোক লৈবা খুদোংচাবশিং পীননবগী মরুওইবা পাম্বৈ অমা ওইরক্কনি হায়না থাজনরি‍।
নৌনা থবক হাপ্লবা মীওইশিংনা মশাবু, ‘এনীৱ্যের এনী দিভাইস’ লর্নিং ফোর্মেত্তা ই-লর্নিং কোর্স 750 হেন্না ফংহল্লিবা iGOT কর্ময়োগী পোর্তেলদা লৈবা ওনলাইন মোদ্যুল অমা ওইরিবা, কর্ময়োগী প্রারম্ভকী খুত্থাঙদা ত্রেন তৌজগদৌরি‍।
Addressing the Rashtriya Rozgar Mela. Best wishes to the newly inducted appointees. https://t.co/IRZUeVQ5yl
— Narendra Modi (@narendramodi) October 28, 2023
Our government is working in mission mode keeping in mind the future of the youth. pic.twitter.com/rv1pasJOGa
— PMO India (@PMOIndia) October 28, 2023
Today, India's trajectory and the pace of its progress are generating new employment prospects across all sectors. pic.twitter.com/nCkd9hWxmq
— PMO India (@PMOIndia) October 28, 2023
Today, India is equipping its youth with skills and education to harness emerging opportunities. pic.twitter.com/HKthTqqqRp
— PMO India (@PMOIndia) October 28, 2023

Prime Minister's Office
PM addresses National Rozgar Mela
Distributes more than 51,000 appointment letters to newly inducted recruits in various Government departments and organizations
“Rozgar Mela's journey has reached an important milestone”
“Our government is working in mission mode keeping in mind the future of the youth”
“We’re not only providing employment but also maintaining a transparent system”
“The overall time between the notification of employment to the employment letter has been significantly reduced”
“Today, India's trajectory and the pace of its progress are generating new employment prospects across all sectors”
“Government is strengthening the traditional sectors while promoting new sectors such as renewable energy, space, automation and defence exports”
Today, India is equipping its youth with skills and education to harness emerging opportunities
“Creation of employment opportunities for the youth is an important part of the nation-building process”
28 OCT 2023 1:53PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the National Rozgar Mela via video conferencing today and distributed more than 51,000 appointment letters to newly inducted recruits in various Government departments and organizations. The recruits, selected from across the country will be joining the Government in various Ministries/Departments including Ministry of Railways, Department of Posts, Ministry of Home Affairs, Department of Revenue, Department of Higher Education, Department of School Education and Literacy and Ministry of Health and Family Welfare, among others. 37 places across the country were connected with the Mela during the Prime Minister’s address.
Addressing the gathering, the Prime Minister noted that the journey of Razgar Melas has reached an important milestone as Rozgar Melas started in October last year providing appointment letters for government jobs to lakhs of youths in various Rozgar Melas in the center and NDA-ruled states and union territories. Today also, more than 50,000 youths have been given government jobs. The Prime Minister congratulated the appointees and their families.
The Prime Minister underlined that the Rozgar Melas organized in various states and Union Territories are signs of the government’s commitment towards the future of the youth where work is underway in mission mode. “We’re not only providing employment but also maintaining a transparent system in place”, Shri Modi emphasized as he noted the increased trust by the youth in the recruitment processes. He said that the government is making an effort to not only streamline the processes but also restructure the examination procedure. He underlined that the time taken for recruitment under the staff selection cycle has also been reduced to half. “The overall time between the notification of employment to the employment letter has been significantly reduced”, Shri Modi explained. Speaking about certain examinations under SSC, Prime Minister Modi informed that the exams are now being conducted in 13 different regional languages apart from Hindi and English making it easier for those aspirants to break the language barrier.
Referring to the speed of development that is creating newer job opportunities in every sector. He mentioned Dhordo village which has been awarded the best tourism village by the United Nations, and World Heritage site recognition for the Hoysala temple complex and Shanti Niketan. These developments and increased tourism will create new opportunities for the youth. Similarly, strides in the sports are also creating new avenues, he said.
“Government is strengthening the traditional sectors providing employment opportunities while also promoting new sectors such as renewable energy, space, automation and defence exports”, the Prime Minister said. He also touched upon opening up new avenues in the drone technology sector and gave examples of crop assessment and nutrient spraying being carried out with its help. Under the Swamitva Scheme, the Prime Minister informed that drones are being used for land mapping. He also mentioned the delivery of medicines in the Lahaul Spiti region of Himachal Pradesh by making use of drones, thereby reducing the estimated time from 2 hours to less than 20-30 minutes. Startups have also benefited a lot from drones and helped create new designs and technologies.
The Prime Minister touched upon the resurgence of Khadi which has registered a sale of more than 1.25 lakh crore compared to a mere 30 thousand crore 10 years ago. This has created many jobs in the Khadi and village industry sector, especially benefitting women.
PM Modi said that any competitive advantage of any country needs the power of youth to be fully realized. He mentioned the initiatives of skilling and education that are equipping the youth to take full advantage of the new opportunities. New National Education Policy, new medical colleges, IIT, IIM and IIIT have come up and crores of youths have been trained under PM Kaushal Vikas Yojana. PM Vishwakarma Yojana has been launched for the Vishwakarma friends. As reskilling and upskilling are the order of the day, the Prime Minister informed that PM Vishwakarma Yojana is linking the Vishwakarmas with modern technology and tools.
Noting that the creation of employment opportunities for the youth is an important part of the nation-building process which will pave the way for India to become a developed nation, the Prime Minister emphasized that it is the recruits who will take the government schemes forward and implement them on the ground level. “Today, you all are becoming important allies in our journey of nation-building”, the Prime Minister remarked as he urged them to contribute with all their might to realizing India’s goal. He also urged them to continue their learning process and make use of the iGOT Karmayogi portal. “Your every step will help in taking the country forward rapidly on the path of development”, he remarked. Concluding the address, the Prime Minister noted the auspicious occasion of Sharad Purnima and urged the recruits to spread the message of Vocal for Local which is also a medium to generate employment within the country.
Background
Rozgar Mela will be held at 37 locations across the country. The recruitments are taking place across Central Government Departments and State Governments/UTs supporting this initiative. The new recruits, selected from across the country will be joining the Government in various Ministries/Departments including Ministry of Railways, Department of Posts, Ministry of Home Affairs, Department of Revenue, Department of Higher Education, Department of School Education and Literacy and Ministry of Health and Family Welfare, among others.
Rozgar Mela is a step towards fulfillment of the commitment of the Prime Minister to accord the highest priority to employment generation. Rozgar Mela is expected to act as a catalyst in further employment generation and provide meaningful opportunities to the youth for their empowerment and participation in national development.
The newly inducted appointees are also getting an opportunity to train themselves through Karmayogi Prarambh, an online module on iGOT Karmayogi portal, where more than 750 e-learning courses have been made available for ‘anywhere any device’ learning format.