য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমদি কোওপরেসন মন্ত্রী শ্রী অমিত সাহনা ঙসি হায়দরবাদকী সরদার বল্লবভাই পতেল নেস্নেল পুলিস একাদমীদা পাঙথোকখিবা IPS কী ৭৫ RR বেত্চকী দিক্শন্ত পেরেদতা ৱা ঙাংখ্রে
৭৫ RR বেত্চকী ওফিসর ত্রেনীশিংগী মফমদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী অমৃৎকালগী ফিরেপ ফংনবগী মায়কৈদা মরুওইবা থৌদাংশিং লৈ
হৌজিক ঐখোয়না ‘রিএক্তিং অমদি রেস্পোন্দিং’ পুলিসিংগী ৱাংমা লান্দুনা ‘প্রিভেন্তিব, প্রিদিক্তিব অমদি প্রোএক্তিব’ পুলিসিংদা চঙশিনবা তাই
ঐখোয়না জিরো তোলেরেন্সকী খুজিল থৌরাংদগী জিরো তোলেরেন্স লাল্লোং অমদি জিরো তোলেরেন্স থবক্তা মাঙদা চঙশিল্লক্লে
ৱন দেতা, ৱন এন্ত্রীগী পরিংদা, মোদী লৈঙাক্না ইন্তর্নেল সিক্যুরিতীগী হীরম খুদিংগী দেতাবেজশিং শেম্লি অমদি মখোয়বু পুনশিনবগী থবকসু পায়খৎলি
হায়রিবা অনৌবা ক্রিমিনেল লোশিং অসি লৈমায়গী থাক্তা মওং চুম্না চৎনহনবা হায়বসি ওফিসর ত্রেনীশিং অসিগী থৌদাং ওইগদৌরিবনি
পুলিস ওফিসরশিংনা মতম পুম্বদা লৈবাকসিগী লায়রবা অমদি তুশোন্নবা কাঙলুপশিংগী অৱাবা খঙগদবনি অমদি মখোয়গী মঙমশিং ঙাকথোকপিবদা ইচঙ থৌগদবনি
27 OCT 2023 3:05PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমদি কোওপরেসন মন্ত্রী শ্রী অমিত সাহনা ঙসি হায়দরবাদকী সর্দার বল্লবভাই পতেল নেস্নেল পুলিস একাদমীদা পাঙথোকপা ইন্দিয়ন পুলিস সর্ভিস (IPS)কী ৭৫ RRগী দিকশন্ত পেরেদ থৌরমদা ৱা ঙাংখ্র‍ে‍। থৌরমদুদা, তেলঙ্গনাগী গভর্নর, কেন্দ্রগী হোম সেক্রেতরী, দাইরেক্তর, ইন্তলিজেন্স ব্যুরো অমদি দাইরেক্তর, CBIসু শরুক য়াখি‍।
মহাক্কী ৱারোলদা, শ্রী অমিত সাহনা, ঙসি অসি ৭৭ RR গী ত্রেনীশিংগীদমক্তা য়াম্না মরুওইবা নুমিৎ অমনি মরমদি মখোয়শিং অসি লৈবাকসিগী নীংতম্বগী চহি চাম্মা ফারকপগী লম্বীদা চঙশিল্লিবা মতমসিদা ইন্দিয়ন পুলিস সিস্তেমগী মকোক থোংবা লুচিংবশিংগী মরক্তা তিল্লগদৌরিবনি অমদি লৈবাকসিগী ইন্তরনেল সিক্যুরিতীগী থৌদাং মখোয়গী মখুত্তা লৈগদৌরিবনি‍ হায়খি‍। একাদমী অসিগী অমৃৎ মহোৎসবকী ৭৫শুবা বেত্চ অসি পুৱারীগী ওইনা মরুওইবা মফম কনগনি অমদি ওফিসরশিং অসিনা লৈবাক্কীদমক মখোয়গী হোৎনবা কনবা, পুক্নিং লুপ্পা, কত্থোকপা অমদি মপুক্নিং চঙবা মতৌনা থৌরম অসিবু হেন্না পুৱারীগা শাগোন্নবা ওইহনগদৌরিবনি‍ হায়না মহাক্না হায়খি‍। ওফিসরশিং অসিনা লৈবাকসিগী তোঙান তোঙানবা স্তেতশিংগী পুলিস ফোর্সশিং লুচিংলকপা মতমদা, লৈবাক অসিনা ৭৫শুবা RR গী ত্রেনীংশিং অসিগীদমক মখোয়না মখোয়গী সর্ভিসকী চহি ২৫দা লৈবাক্কী ইন্তরনেল সিক্যুরিতী ঙাক্তুনা থম্বদা তৌবা য়াবা পুম্নমক তৌখি খঙবদা চাউথোকচবা ফাওগনি হায়না শ্রী সাহনা হায়খি‍। ৭৫ RR বেত্চকী ওফিসর ত্রেনিংশিংগী মফমদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী অমৃৎকালকী ফিরেপ ফংহন্নবগী মায়কৈদা মরুওইবা থৌদাং লৈগনি‍। লৈবাক অসিনা নীংতম্বগী চহি ১০০ ফারকপগী থৌরম হরাও তয়াম্না পাঙথোকপা মতমদা, ভারতনা মালেম অসিবু হীরম খুদিংদা লমজিংগদৌরিবনি অমদি ওফিসর পুম্নমক অসিগীসু মদুদা অচৌবা থৌদাং য়াওগনি হায়না মহাক্না হায়খি‍।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হায়খিবদা, লৈবাক অসিবু মাঙদা পুখৎনবগীদমক সর্দার পতেলনা একাদমী অসিবু ৱাখল লৈনা উরেপ উয়ুং তম্লম্বনি‍। ঐখোয়গী লৈবাক অসি নীংতম্না হিংলকপা চহি ৭৫ মপুং ফশরে অমদি অমৃৎকালগী মতমদা খোঙ থাংজিল্লি‍। প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লৈবাক মীয়াম করোর ১৩০গী মফমদা হৌজিক অসি ৱারেপ লৌনবা অমদি মখোয়বু থবক্তা ওন্থোক্নবা হোৎনবা মতম্নি হায়বা খোল্লাউ থমখি‍। লাক্কদৌরিবা চহি ২৫ অসি লৈবাক অসিবু মালেমদা হীরম খুদিংদা মাঙজিল থাহন্নবগী অমদি মালেমসিগী মশাগী ফংফম থোকপা চাউথোকচনিংঙাই ওইবা মফম অমা ফংনবগী লম্বীদা চঙশিনগদবা মতম্নি হায়না শ্রী সাহনা হায়খি‍। অমৃৎকাল মনুংদা, ওফিসরশিং অসিনা লৈবাকসিগী ইন্তরনেল সিক্যুরিতী, ঙমখৈগী সিক্যুরিতী অমদি লো অমসুং ওর্দর ঙাক্তুনা থম্বদা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌগদবনি‍। একাদমী অসিদগী পাস তৌখ্রবা মতুংদা, ওফিসরশিং অসিনা লৈবাকসিদা সংবিধান মপুং ফানা চৎনহন্নবা অমদি মী পুম্নমক্তা মসিগী মতুং ইন্না মখোয়গী মঙম ফংহন্নবা হোৎনগদবনি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍।
শ্রী অমিত সাহনা হায়খিবদা, লৈবাকসিগী অহানবা গৃহ মন্ত্রী অমদি আইরন মেন সর্দার বল্লবভাই পতেলনা লৈবাক অসিবু পুনশিল্লম্বখক নত্তনা পুন্না থম্নবগীদমক মরুওইবা থবক কয়াসু পায়খৎলম্মি হায়বসি ঐখোয়না মতম পুম্বদা নীংশিংগদবনি‍। সর্দার পতেলনা লৈবাকসিগী নিংথৌ পান্বা লৈবাক ৫৫০ হেন্না পুনশিন্নদুনা অপুনবা ভারত অমা শেমগৎলম্বতা নত্তনা, IPS কেদর হৌদোক্তুনা মপাঙ্গল কল্লবা সিস্তেম অমসু থম্বিরম্মি হায়না মহাক্না হায়খি‍। করিগুম্বা য়ুনিয়ন অসিগী মশাগী ৱাখল্লোন ফোঙদোকচনবগী মনীং তম্বা লৈবা ওল ইন্দিয়া সর্ভিস অমা লৈত্রগদি য়ুনিয়ন অসি লৈরোই হায়না সর্দার পতেলনা হায়বিরম্মি হায়না শ্রী সাহনা ফোঙদোকখি‍। হায়রিবা ৱাহৈ পরেং অসিনা IPS কেদরগী লমজিং পথাপ ওইদুনা লাকখি‍। মতম অমদা সর্দার পতেলনা ইন্সতিত্যুৎ অসিনা হঙ্গৎনা য়েংনিংঙাই করিসু লৈতে তুংগী মীরোলশিংদা চৎনবী কয়া শেম্লমগদবখক্নি হায়রম্মি হায়নসু মহাক্না মখা তাখি‍। একাদমী অসি লিংখৎখিবা মতমদা, মসিগী পুৱারী লৈরমদে, অদুবু চহি ৭৫ লৈরকপসিদা, মফমসিদগী পাস তৌখিবা IPS ওফিসরশিং অসিনা লৈবাকসিগী মনুংগী অমদি ঙমখৈগী সিক্যুরিতী মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা তরং তরংবা চাউথোকচনিংঙাই ওইরবা পুৱারী শেমখি‍। ঙসি মফমসিদগী পাস তৌখ্রিবা ৭৫শুবা বেত্চকী ত্রেনীশিং অসিগী থৌদাংদি পুৱারী অসিবু মাঙদা পুখত্তুনা মসিদা সনাগী পন্দুপ কয়া হাপচিল্লম্বা অদুনি‍। ঙসি, ভুতান, মালদিব্স, মৌরিসস অমদি নেপালদগী ফোরেন ওফিসর ২০ য়াওনা ত্রেনী ১৭৫না মফমসিদগী বেসিক কোর্স লোইশিন্দুনা পাস তৌরে‍। হায়রিবা ওফিসর ত্রেনী ১৭৫ অসিগী মনুংদা নুপী ওফিসর ৩৪ য়াওরি হায়না মহাক্না হায়খি‍।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হায়খিবদা লাক্কদৌরিবা মতমদা লৈবাক মনুংগী সিক্যুরিতী কায়হন্দনা থম্বদা তেক্নোলোজীনা য়াম্না মরুওইবা শক্লোন অমা লৌরক্কনি, অমদি মরম অসিননি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা পুলিস তেক্নোলোজী মিসন হৌদোকখিবা‍। মিসন অসিগী পান্দমদি ভারতকী পুলিসপু মালেমগী মনুংদা তেক্নোলোজীগী খ্বায়দগী মতিক চানা লৈবা ওইহনবনি‍। পুলিসিং অমদি লৈবাক মনুংগী সিক্যুরিতী কায়হন্দনা থম্বদা তেক্নোলোজীবু থবক ওইনা শীজিন্ননবগী, অমদি তেক্নোলোজীগী লমদা পুলিসপু ক্রিমিনেলশিংদগী মতম চুপ্পদা খোঙকাপ অনি মাঙজিল থানা লৈহন্নবগী সিস্তেম অমা ঐখোয়না শেমগৎপা তাই‍। মফমসিদগী ফংলকপা এক্সপিরিএন্স অমদি ত্রেনিংশিং অসিগা লোয়ননা, ওফিসরশিং অসিনা মফম মফমদা চৎত্তুনা মীয়ামগা লোয়নরকপা মতমদা, ত্রেনিং অসিগা প্রাক্তিকেল এক্সপিরিএন্সকা পুল্লগা মখোয়না মখোয়গী মথৌ মতিং লৈনা তৌবা ঙমগদৌরিবনি হায়না মহাক্না হায়খি‍।
ঙসি নুপী ওফিসর অমনা বেস্ত ওফিসর ত্রেনী এৱার্দ ফংলি অমদি মসি ঐখোয়গী লৈবাকসিগী চাউথোকচনিংঙাইগী ৱাফম্নি হায়না শ্রী অমিত সাহনা হায়খি‍। একাদমী অসিগী পুৱারীদা অহানবা ওইনা, নুপী ওফিসর ত্রেনী মিস রঞ্জিতা শর্মনা IPS এসোসিএসনগী স্ক্বাদ ওফ ওনর ফংনবগী তাঞ্জা ফংলি হায়না মহাক্না হায়খি‍। প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা, লৈবাক অসিনা নুপীনা মাঙজিল থাদুনা চাওখৎপগী লম্বীদা খোঙজেল য়াঙনা চঙশিল্লি‍। মোদী লৈঙাক্না লৈবাকসিগী পার্লিয়ামেন্ত অমদি স্তেত এসেমব্লীশিংদা নুপীশিং শরুক য়াহন্নবগীদমক হন্দক্তা ৩৩% রিজর্বেসন অয়াবা পীখ্রে‍। ঙসি পাস তৌরিবা নুপী ওফিসরশিং অসিগী লুচিং মখাদা, প্রধান মন্ত্রী মোদীগী নুপীনা লুচিংদুনা চাওখৎপা হায়বা ৱাফমবু লৈবাকসিগী খুঙ্গং খুদিংদা য়ৌহল্লগনি হায়না মহাক্না মখা তানা ফোঙদোকখি‍।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমদি কোওপরেসন মন্ত্রীনা হায়খিবদা ঐখোয়না মশিং লাকঙমদনা কত্থোকপা অমদি হোৎনবা কয়াগী মতুংদা নীংতম্বা ফংলকখিবনি‍। ১৮৫৭ দগী ১৯ ৪৭ ফাওবগী চহি ৯০গী নীংতম লালহৌদা মীওই মিলিয়ন কয়ানা মপুন্সি কত্থোকখিবদুনা মরম ওইরগা ঙসি, নীংতম্বা লৈবাক অমা ওইনা চহি ৭৫ মপুং ফারকপা মতমসিদা, ঐখোয়না মালেমগী মাঙদা চাউথোক্না লেপ্পা ঙম্লিবনি‍। দেকেদ ৭ হেল্লবা শিংনবনা থল্লবা খোঙচৎ অসিদা পুলিসমেন কয়ানা মপুন্সি কত্থোকখ্রে‍। মখোয়গী মথৌদাংবু মাঙদা থমদুনা পুলিস ওফিসর অমদি জৱান ৩৬,৫০০ হেনবনা মপুন্সি কত্থোকখ্রে, মরম অদুননি লৈবাক অসিনা ঙসি মালেমগী মাঙদা চাউথোকপগা লোয়ননা লেপ্লিবা‍। পুলিস ওফিসর অমদি জৱান ৩৬,৫০০ হেনবনা কত্থোকখিবা ঐখোয়গী পুক্নিং থৌগৎনফম ওইহনগদবনি হায়না শ্রী সাহনা হায়খি‍।
শ্রী অমিত সাহনা হায়খিবদা লৈবাক অসিনা মতম শাংনা তেরোরিজম, লেফ্ত ৱিং এক্সত্রিমিজম অমদি নক্সলাইতকী হিংসা থেংনদুনা লাকখি, অদুবু হৌখিবা চহি ১০ অসিদা, ঐখোয়গী থৌনা ফরবা পুলিসমেনশিংগী হোৎনজমন্না, মখোয়বু লাকশিনবদা ঐখোয় মায় পাক্লি‍। ঐখোয়গী শিংনবশিং হৌজিকসু লোইদ্রি অমদি ওর্গনাইজ ক্রাইম, সাইবর ক্রাইম, ইন্তরস্তেত অমদি ইন্তরনেস্নেল ফাইনেন্সিএল ক্রাইম, ইন্তরস্তেত গেংনচিংবা অনৌবা শিংনবা কয়ানা ঙসি ঐখোয়গী ইমাঙদা লেপ্লরি‍। ঐখোয়না চপ মান্নবা থৌনা লিংজেলগা লোয়ননা দ্রগ লল্লোনবা, কৃপ্তোকরেন্সীনা লৈবাকসিগী শেন্মিৎলোন মপাঙ্গল শোন্থহল্লিবা, হৱালা বিজিনেস অমদি জালি নোৎ বিজিনেসনচিংবা শিংনবশিংগী মায়োক্তা মখা তানা থেংনখিবা তারি‍। ঙসি অনৌবা বেত্চ অসিগী ওফিসরশিংনা মখোয়গী সর্ভিসকী অহানবা খোঙথাং থাংজিল্লকপা মতমদা ঐখোয়গী লৈবাকসিনা অনৌবা মতম অমদা খোঙ থাংজিনবা হৌরবনি‍। প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা লৈঙাক অসিনা ব্রিতিস মতমগী আইন অহুম – CrPC, IPC অমদি ইভিদেন্স এক্ত – অসিনা চাউনা অহোংবা পুরক্তুনা, লৈবাকসিগী পার্লিয়ামেন্তকী মাঙদা অনৌবা ক্রিমিনেল লো অহুম পুথোক্লি‍। অথুবা মতমদা অনৌবা লো অহুম্মক পাস তৌরগনি অমদি হায়রিবা লো অহুমসিদা য়ুম্ফম ওইরগা ঐখোয়গী অনৌবা ক্রিমিনেল জস্তিস সিস্তেম হৌরগনি‍। ব্রিতিস মতমদা শেম্লম্বা লোশিংগী মতম লোইশিল্লবা মতুংদা, ভারতনা অনৌবা থাজবা, মঙলান অমদি ইখৌ লাংবগা লোয়ননা অনৌবা মতম অমদা চঙশিল্লক্লি‍। অরিবা লোশিংগী পান্দমদি লৈঙাকপু ঙাকথোক্নবনি অদুগা অনৌবা লোশিং অসিগী পান্দমদি মীয়ামগী মঙম ঙাকথোক্নবনি অমদি মীয়াম্না হায়রিবা মঙমশিং অদুবু ফংনবগী লম্বীদা লৈরম্বা খুরৌশিং মাঙহনখিনবনি‍। অসিগুম্বা মরুদগী হোংলকপা কয়াসিগা লোয়ননা, অনৌবা ওফিসর ত্রেনীশিংনা হায়রিবা অনৌবা লো অহুমসিগী খুত্থাঙদা ক্রিমিনেল জস্তিস সিস্তেমগী হোংলক্লিবা মতম অসিদা লমজিংনবগী তাঞ্জা অমা ফংলি, হায়না শ্রী সাহনা হায়খি‍।
কেন্দ্র মন্ত্রীনা হায়রিবা লো অহুমসিবু লৈমায়দা মওং চুম্না চৎনহনবা হায়বসি ত্রেনী ওফিসরশিং অসিগী থৌদাংনি‍ হায়খি‍। মখোয়না লোশিং অসিগী নুংগী ওইবা মশক খঙগদবনি অমদি মীয়ামবু শাফন থমগদবনি অমসুং মখোয়গী মঙমবুসু ঙাক্তুনা থমগদবনি‍। তেরোরিজম অমদি ওর্গনাইজ ক্রাইম অনৌবা লো অসিদা অমুক হন্না মশক তাক্লি অমদি ইন্তর-স্তেজ গেংশিং মুত্থৎনবা ৱাফম কয়াসু শেম্লে‍। মসিগী মথক্তা, পুলিসপু তেক্নিকেল প্রোভিজন লিগেলাইজ তৌদুনা মপাঙ্গল হাপ্লে, ইনভেস্তিগেসন প্রোসেস তিজিতাইজ তৌরে অমদি থিজিন হুমজিনবগী চার্জ সীতকী মতম পরিং অমসুং ফোরেন্সিক প্রোভিজনশিং ইন্ননবগীদমক মওং মরিল নাইবা সিস্তেম শেমদুনা থম্লে‍ হায়না মহাক্না হায়খি‍। অনৌবা লোশিং অসিগী মখাদা কনভিক্সন রেত হেনগৎহন্নবগীদমক অকক্নবা মতম লৈবা থৌরাং অমসু শেম্লে‍। হায়রিবা লোশিং অসিগী খুত্থাঙদা জস্তিস সিস্তেমদা অহোংবা কয়া পুরক্লে হায়না শ্রী সাহনা মখা তাখি‍। গৃহ মন্ত্রীনা ওফিসর ত্রেনীশিংদা ‘রিএক্তিং এন্দ রেস্পোন্দিং’ পুলিসিংগী ৱাংমদা চত্তুনা ‘প্রিভেন্তিব, প্রিদিক্তিব এন্দ প্রোএক্তিব’ পুলিসিংদা চঙশিন্নবা অমদি হোংলক্লিবা মফম অমদি মতমগী মতুং ইন্না পুলিসিংগী থবক্তসু অওনবা পুরক্নবা ৱাফম থমখি‍।
শ্রী অমিত সাহনা, ইহুল খঙবনা সংবিধানবু মীওইবগী ওইবা মচৎ অমগী শক্তম পীরি অমদি ঐখোয়গী সংবিধান শেম্বিরম্বশিংনা সংবিধান্দা থম্লম্লিবা ৱাফমশিংবু ইহুল খঙনা থবক ওইনা পায়খৎপা হায়বসি ঐখোয় পুম্নমক্কী থৌদাংনি হায়খি‍। মহাক্না পুলিস ওফিসরশিংগী মফমদা মতম পুম্নমক্তা লৈবাকসিগী লায়রবা অমদি তুশোন্নবা কাঙলুপশিংগী ইহুল খঙনা চৎননবা অমদি মখোয়গী মঙমশিং ঙাকথোকপিবদা মতম পুম্বদা ইচঙ থৌনবা ৱাফম থমখি‍। ঐখোয়না ঐখোয়গী থৌদাংদা পুক্নিং চঙগদবনি অমদি মীংচৎ তানবগী লাংদা থুহন্দনা মাঙদা চঙশিনগদবনি হায়না শ্রী সাহনা হায়খি‍। মহাক্না পুলিস ওফিসরশিংগী মফমদা মখোয়না পোস্তিং তারুরিবা লমগী লোল, চৎনবী অমদি পুৱারী ইকায়খুম্নবগা লোয়ননা, মখোয়না মফমদুগী মীয়ামগী ইহুল খঙনা চৎকদবনি অমদি লোগী নুংগী ওইবা মশক খঙনা লাইরিক্তখক্তা য়াওবা মওং মতৌগী ৱাংমদা থবক তৌগদবনি হায়না হায়খি‍।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা হৌখিবা চহি ৯ অসি ঐখোয়গী লৈবাক মনুংগী ওইবা সিক্যুরিতীগী য়াম্না মরুওইবা মতম ওইখি হায়খি‍। ঐখোয়না – অৱাং-নোংপোক, লেফ্ত ৱিং এক্সত্রিমিজমগী মফম অমদি জম্মু অমসুং কাস্মির হায়রিবা মফম অহুমসিদা লো অমসুং ওর্দরগী ফীভম ফগৎহনবদা চাউনা মায় পাকপা ঙমখ্রে‍ হায়না মহাক্না হায়খি‍। ২০০৪ দগী ২০১৪ ফাওবগী চহি ১০গী মতমসিদা, হায়রিবা মফম অহুমসিদা হিংসাগী থৌদোক ৩৩,২০০ থোকখি, মসি হৌখিবা চহি ৯ অসিদা ১২,০০০দা হন্থরে‍। ঐখোয়না হিংসাগী থৌদোক থোকপগী চাং ৬৩% অমি মীশি মীনাগী চাং ৭৩% হন্থহন্দুনা মাঙদা চঙশিল্লক্লি‍ হায়না মহাক্না হায়খি‍। প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা, ভারতনা তেরোরিজমগী মায়োক্তা জিরো তোলেরেন্সকী থৌরাং পায়খৎলে অমদি হৌজিক্তি ঐখোয়না জিরো তোলেরেন্সকী খুজিল থৌরাংদগী জিরো তোলেরেন্সকী লাল্লং অমদি জিরো তোলেরেন্সকী থবক্তা খোঙ থাংজিল্লক্লি হায়না শ্রী সাহনা মখা তাখি‍।
হৌখিবা চহি ৯ সিদা, প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা লৈঙাক অসিনা ৱন দেতা, ৱ এন্ত্রীগী পরিংদা ইন্তর্নেল সিক্যুরিতীগী হীরম খুদিংদা দেতাবেজ শেম্নবগী থবক পায়খৎলি‍ হায়না শ্রী অমিত সাহনা হায়খি‍। তোঙান তোঙানবা দেতাবেজশিং পুনশিন্নবা অমদি অমগা অমগা পাউ ফাওদোক্ননবগী থৌরাংশিংসু পায়খৎলে‍। মসিগী মথক্তা, এজেন্সী পুম্নমক্তা এনালাইতিকেল তুলশিং লৈহন্দুনা মখোয়গী মপাঙ্গল হেনগৎহন্নবা থবকসু পায়খৎলি‍। ICJS কী মখাদা CCTNS ৯৯.৯৩%দা পায়খৎলে, হায়বদি পুলিস স্তেসন ১৬,৭৩৩, কোর্ত ২২০০ ই-কোর্তকী খুত্থাঙদা শম্নরে, ফাদোক করোর ২রোমগর দেতা ই-প্রিজনগী খুত্থাঙদা ফংলে, প্রোজিক্যুসন করোর অমা হেনবগী দেতা ই-প্রিজনগী খুত্থাঙদা ফংলে, লাখ ১৭ হেনবা দেতাসু ই-ফোরেন্সিক্কী খুত্থাঙদা ফংলে‍। খুৎশা মমি লাখ ৯০ হেনবগী রেকোর্দ NAFIS তা ফংলে, ইন্তিগ্রেতেদ মোনিতরিং ওফ তেরোরিজমদসু দেতা ময়াম অমা ফংলি, ফারুরবা নার্কো ওফেন্দরশিংগী দেতাসু NIDAN গী খুত্থাঙদা ফংলে‍। ঐখোয়না ক্রাইম মল্তি এজেন্সী সেন্তরদা সাইবর ক্রাইম রিপোর্তিং পোর্তেল অমদি প্রিজন দেতাবেজতা বাইওমেত্রিক দেতাসু ফংহল্লে হায়না মহাক্না মখা তাখি‍। শ্রী সাহনা পুলিস ওফিসরশিংদা হায়রিবা দেতাবেজশিং অমদি এনালাইতিকেল তুলশিং অসিগী খুত্থাঙদা থবক তৌনবা অমদি পুলিসপু মতম পুম্বদা খোঙকাপ অনি মাঙজিল থানা চৎহন্নবগীদমক আর্তিফিসিএল ইন্তলিজেন্স শীজিন্ননবা ৱাফমসু থমখি‍।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah addresses the Dikshant Parade of 75 RR batch of IPS at Sardar Vallabhbhai Patel National Police Academy in Hyderabad, today
Officer Trainees of 75 RR batch will have an important role in the direction of fulfilling the Prime Minister Shri Narendra Modi's resolution of Amritkaal
Now, we have to move beyond ‘Reacting and Responding’ policing to ‘Preventive, Predictive and Proactive’ policing
We have move ahead from the policy of zero tolerance towards zero tolerance strategy and zero tolerance action
With the principle of One Data, One Entry, Modi Government is creating databases for every field of internal security and integrating them as well
It will be the responsibility of officer trainees to implement these three new criminal laws in letter and spirit at the grassroots level
Police officers should always be sensitive towards the poor and weaker sections of the country and be proactive in protecting their rights
27 OCT 2023 3:05PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah addressed the Dikshant Parade of 75 RR batch of Indian Police Service (IPS) at Sardar Vallabhbhai Patel National Police Academy in Hyderabad, today. On this occasion, many dignitaries including the Governor of Telangana, Union Home Secretary, Director, Intelligence Bureau and Director, CBI were present.
In his address, Shri Amit Shah said that today is a very important day for the trainees of 75 RR because they are those fortunate officers who will join the top leadership of Indian Police system during the centenary of the country's independence and responsibility of the country’s internal security will be in their hands. He said that the 75th batch of Amrit Mahotsav of the Academy will have historical significance and these officers will make this occasion more historic by their hard work, devotion, sacrifice and dedication towards the country. Shri Shah said that when these officers would be leading the police forces of various states of the country, then nation will feel proud on the trainees of the 75th RR that they have left no stone unturned in ensuring the internal security of the country during their 25 years of service. Officer Trainees of 75 RR batch will have an important role in the direction of fulfilling the Prime Minister Shri Narendra Modi's resolution of Amritkaal. When the country will be celebrating its centenary of independence, India will be leading the world in all fields, and all these officers will also have a huge contribution in it.
Union Home Minister said that Sardar Patel had laid the foundation of this academy very thoughtfully to take the country ahead. Our country has also completed 75 years of independence and has entered the period of Amritkaal. He said that Prime Minister Shri Narendra Modi has called upon the 130 crore people of the country this this the time to take resolutions and convert them into achievements. Shri Shah said that these 25 years are the years of making the country first in the world in every field and establishing its rightful and glorious place in the world. During the Amritkaal, these officers have to play an important role to ensure internal security of the country, security of the borders and maintaining law and order. He said that after passing out from the academy, these officers will have to ensure that the Constitution is duly implemented in the country and all the people get the rights provided by it.
Shri Amit Shah said that we should always remember that the country's first Home Minister and iron man Sardar Vallabhbhai Patel not only united this country but also did many important things to keep it united. He said that Sardar Patel not only created a united India by merging more than 550 princely states of the country, but also laid a strong system by starting the IPS cadre. Shri Shah said that Sardar Patel had said that if the Union would not have a good All India Service, which has the freedom to express its views, then the Union would cease to exist. This sentence is like a guiding principle for the IPS cadre. He added that once Sardar Patel had said this institute has nothing to look back but has a lot to set a tradition for the future generations. When this academy was established, it had no history, but in these 75 years, the IPS officers passed out from here have created a bright and glorious history to strengthen the internal and border security of the country. It is the responsibility of the trainees of the 75th batch passing out from here today to take this history forward and add many golden chapters to it. He said that today, 175 trainees passing out from here after completing the basic course including 20 foreign officers from Bhutan, Maldives, Mauritius and Nepal. There are 34 women officers among these 175 officer trainees.
Union Home Minister said that technology will play a very important role in handling internal security in the coming days, and that is why Prime Minister Shri Narendra Modi constituted the Police Technology Mission. The objective of this mission is to make the Indian Police the most equipped in the world in terms of technology. We have to set up a system to make practical use of technology in policing and handling internal security and to keep the police always technologically two steps ahead of the criminal. He said that with all the experience and training here, when these officers will go to the field and interact with the public, then by combining this training with practical experience, they will be able to discharge their duties efficiently.
Shri Amit Shah said that today a woman officer has received the Best Officer Trainee Award and it is a matter of great pride for our country. He said that for the first time in the history of the Academy, a woman officer trainee Ms. Ranjita Sharma has got the opportunity to win the Squad of Honor of the IPS Association. He said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the country is progressing rapidly in women-led development. Modi government has recently ensured 33% reservation to ensure the participation of women in the country's Parliament and State assemblies. Under the leadership of the women officers passing out today, Prime Minister Modi's theme of Women-led Development will percolate to every village of the country.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that we have got independence after countless sacrifices and struggle. With the sacrifices of millions of people during the 90 years of freedom struggle from 1857 to 1947, today, after completing 75 years as an independent country, we stand proudly in front of the world. He said that many policemen have sacrificed their lives in this challenging journey lasting more than 7 decades. More than 36,500 police officers and jawans have made the supreme sacrifice keeping their duty paramount, that is why our country stands with pride before the world today. Shri Shah said that the sacrifice of those 36,500 police officers and jawans should be a source of inspiration for us.
Shri Amit Shah said that the country was facing the challenge of terrorism, Left Wing Extremism and Naxalite violence for a long time, but in the last 10 years, due to the efforts of our brave policemen, we have been successful in curbing them. He said that our challenges are not over yet and many new challenges like organized crime, cyber crime, interstate and international financial crime, interstate gangs are standing before us today. He said that we have to continue our fight with the same vigor against challenges like drug trafficking, weakening of the country's economy by crypto currency, hawala business and fake currency business. Shri Shah said that today when the officers of this new batch are going to take their first step in service, our country has started moving towards a new era. He said that the government led by Prime Minister Shri Narendra Modi has made watershed changes in the three laws of the British rule – CrPC, IPC and Evidence Act – and has placed three new criminal laws before the Parliament of the country. He said that soon all three new laws will be passed and on the basis of these laws our new criminal justice system will begin. He said after ending the era of laws made during the British period, India is entering a new era with new faith, hope and enthusiasm. The purpose of the old laws was to safeguard the government but the purpose of the new laws is to safeguard the rights of the public and to eliminate obstacles in the people’s access to those rights. Shri Shah said that with this fundamental change, the new officer trainees are getting an opportunity to lead in this changing era of criminal justice system through these three laws.
Union Home Minister said that it is the responsibility of trainee officers to implement these new laws in letter and spirit at the grassroots level. They have to understand the spirit of these laws and keep the public safe and have to protect their rights as well. Shri Shah said that terrorism and organized crime have been reinterpreted in the new law and many provisions have also been made to eliminate inter-state gangs. Apart from this, the police have been empowered by legalizing the technical provisions, the investigation process has been digitized and proper systems have been put in place to follow investigation charge sheet timeline and forensic provisions. He added that a time-bound plan has been prepared to increase the conviction rate under the new laws. Shri Shah said that through these laws many changes have also been made in the justice system. Home Minister asked the officer trainees to move beyond ‘Reacting and Responding’ policing to ‘Preventive, Predictive and Proactive’ policing and also to transform policing with time in the changing environment.
Shri Amit Shah said that sensitivity gives the Constitution its humane outlook and it is the responsibility of all of us to implement the spirit laid down in the Constitution by our Constitution makers with full sensitivity. He asked the police officers to always be sensitive towards the poor and weaker sections of the country and always be proactive in protecting their rights. Shri Shah said that we should focus on our duty and move forward without falling prey to fame. He told the police officers that while respecting the local language, tradition and history of the place of posting, they should maintain sensitivity with the people and move ahead by understanding the spirit of the law and rising above the bookish approach.
Union Home Minister said that the last 9 years under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi have been very important for the internal security of our country. We have achieved huge success in improving the law and order situation in the three hotspot areas of the country – North-East, Left Wing Extremism areas and Jammu and Kashmir. He said that during the 10 years from 2004 to 2014, there were 33,200 violent incidents in these three hotspots, which have been reduced to 12,000 in the last 9 years. We have moved forward by registering a 63% reduction in violent incidents and 73% reduction in deaths. Shri Shah said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, India has adopted the policy of zero tolerance against terrorism and now we have to move beyond the policy of zero tolerance towards zero tolerance strategy and zero tolerance action.
Shri Amit Shah said that in the last 9 years, the government led by Prime Minister Shri Narendra Modi has worked to create databases in every field of internal security with the principle of One Data, One Entry. Arrangements for integration and mutual communication in various databases are also being made. Apart from this, work is also being done to increase the strength of all the agencies by equipping them with analytical tools. Under ICJS, CCTNS has been implemented in 99.93%, i.e. 16,733 police stations. 22,000 courts have been connected through e-Courts, data of about 2 crore prisoners is available through e-Prison, data of more than one crore prosecutions is available online through e-Prosecution, data of more than 17 lakhs is also available through e-Forensic. Records of more than 90 lakh fingerprints are available in NAFIS, a lot of data is also available in Integrated Monitoring of Terrorism, data of arrested narco offenders is available through NIDAN. He added that we have also made available Cyber Crime Reporting Portal in Crime Multi Agency Centre and Biometric Data in Prison Database. Shri Shah asked the police officers to work through all these databases and analytic tools and use Artificial Intelligence to always keep the police two steps ahead.