Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah addresses the Dikshant Parade of 75 RR batch of IPS at Sardar Vallabhbhai Patel National Police Academy in Hyderabad, today
Officer Trainees of 75 RR batch will have an important role in the direction of fulfilling the Prime Minister Shri Narendra Modi's resolution of Amritkaal
Now, we have to move beyond ‘Reacting and Responding’ policing to ‘Preventive, Predictive and Proactive’ policing
We have move ahead from the policy of zero tolerance towards zero tolerance strategy and zero tolerance action
With the principle of One Data, One Entry, Modi Government is creating databases for every field of internal security and integrating them as well
It will be the responsibility of officer trainees to implement these three new criminal laws in letter and spirit at the grassroots level
Police officers should always be sensitive towards the poor and weaker sections of the country and be proactive in protecting their rights
27 OCT 2023 3:05PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah addressed the Dikshant Parade of 75 RR batch of Indian Police Service (IPS) at Sardar Vallabhbhai Patel National Police Academy in Hyderabad, today. On this occasion, many dignitaries including the Governor of Telangana, Union Home Secretary, Director, Intelligence Bureau and Director, CBI were present.
In his address, Shri Amit Shah said that today is a very important day for the trainees of 75 RR because they are those fortunate officers who will join the top leadership of Indian Police system during the centenary of the country's independence and responsibility of the country’s internal security will be in their hands. He said that the 75th batch of Amrit Mahotsav of the Academy will have historical significance and these officers will make this occasion more historic by their hard work, devotion, sacrifice and dedication towards the country. Shri Shah said that when these officers would be leading the police forces of various states of the country, then nation will feel proud on the trainees of the 75th RR that they have left no stone unturned in ensuring the internal security of the country during their 25 years of service. Officer Trainees of 75 RR batch will have an important role in the direction of fulfilling the Prime Minister Shri Narendra Modi's resolution of Amritkaal. When the country will be celebrating its centenary of independence, India will be leading the world in all fields, and all these officers will also have a huge contribution in it.
Union Home Minister said that Sardar Patel had laid the foundation of this academy very thoughtfully to take the country ahead. Our country has also completed 75 years of independence and has entered the period of Amritkaal. He said that Prime Minister Shri Narendra Modi has called upon the 130 crore people of the country this this the time to take resolutions and convert them into achievements. Shri Shah said that these 25 years are the years of making the country first in the world in every field and establishing its rightful and glorious place in the world. During the Amritkaal, these officers have to play an important role to ensure internal security of the country, security of the borders and maintaining law and order. He said that after passing out from the academy, these officers will have to ensure that the Constitution is duly implemented in the country and all the people get the rights provided by it.
Shri Amit Shah said that we should always remember that the country's first Home Minister and iron man Sardar Vallabhbhai Patel not only united this country but also did many important things to keep it united. He said that Sardar Patel not only created a united India by merging more than 550 princely states of the country, but also laid a strong system by starting the IPS cadre. Shri Shah said that Sardar Patel had said that if the Union would not have a good All India Service, which has the freedom to express its views, then the Union would cease to exist. This sentence is like a guiding principle for the IPS cadre. He added that once Sardar Patel had said this institute has nothing to look back but has a lot to set a tradition for the future generations. When this academy was established, it had no history, but in these 75 years, the IPS officers passed out from here have created a bright and glorious history to strengthen the internal and border security of the country. It is the responsibility of the trainees of the 75th batch passing out from here today to take this history forward and add many golden chapters to it. He said that today, 175 trainees passing out from here after completing the basic course including 20 foreign officers from Bhutan, Maldives, Mauritius and Nepal. There are 34 women officers among these 175 officer trainees.
Union Home Minister said that technology will play a very important role in handling internal security in the coming days, and that is why Prime Minister Shri Narendra Modi constituted the Police Technology Mission. The objective of this mission is to make the Indian Police the most equipped in the world in terms of technology. We have to set up a system to make practical use of technology in policing and handling internal security and to keep the police always technologically two steps ahead of the criminal. He said that with all the experience and training here, when these officers will go to the field and interact with the public, then by combining this training with practical experience, they will be able to discharge their duties efficiently.
Shri Amit Shah said that today a woman officer has received the Best Officer Trainee Award and it is a matter of great pride for our country. He said that for the first time in the history of the Academy, a woman officer trainee Ms. Ranjita Sharma has got the opportunity to win the Squad of Honor of the IPS Association. He said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the country is progressing rapidly in women-led development. Modi government has recently ensured 33% reservation to ensure the participation of women in the country's Parliament and State assemblies. Under the leadership of the women officers passing out today, Prime Minister Modi's theme of Women-led Development will percolate to every village of the country.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that we have got independence after countless sacrifices and struggle. With the sacrifices of millions of people during the 90 years of freedom struggle from 1857 to 1947, today, after completing 75 years as an independent country, we stand proudly in front of the world. He said that many policemen have sacrificed their lives in this challenging journey lasting more than 7 decades. More than 36,500 police officers and jawans have made the supreme sacrifice keeping their duty paramount, that is why our country stands with pride before the world today. Shri Shah said that the sacrifice of those 36,500 police officers and jawans should be a source of inspiration for us.
Shri Amit Shah said that the country was facing the challenge of terrorism, Left Wing Extremism and Naxalite violence for a long time, but in the last 10 years, due to the efforts of our brave policemen, we have been successful in curbing them. He said that our challenges are not over yet and many new challenges like organized crime, cyber crime, interstate and international financial crime, interstate gangs are standing before us today. He said that we have to continue our fight with the same vigor against challenges like drug trafficking, weakening of the country's economy by crypto currency, hawala business and fake currency business. Shri Shah said that today when the officers of this new batch are going to take their first step in service, our country has started moving towards a new era. He said that the government led by Prime Minister Shri Narendra Modi has made watershed changes in the three laws of the British rule – CrPC, IPC and Evidence Act – and has placed three new criminal laws before the Parliament of the country. He said that soon all three new laws will be passed and on the basis of these laws our new criminal justice system will begin. He said after ending the era of laws made during the British period, India is entering a new era with new faith, hope and enthusiasm. The purpose of the old laws was to safeguard the government but the purpose of the new laws is to safeguard the rights of the public and to eliminate obstacles in the people’s access to those rights. Shri Shah said that with this fundamental change, the new officer trainees are getting an opportunity to lead in this changing era of criminal justice system through these three laws.
Union Home Minister said that it is the responsibility of trainee officers to implement these new laws in letter and spirit at the grassroots level. They have to understand the spirit of these laws and keep the public safe and have to protect their rights as well. Shri Shah said that terrorism and organized crime have been reinterpreted in the new law and many provisions have also been made to eliminate inter-state gangs. Apart from this, the police have been empowered by legalizing the technical provisions, the investigation process has been digitized and proper systems have been put in place to follow investigation charge sheet timeline and forensic provisions. He added that a time-bound plan has been prepared to increase the conviction rate under the new laws. Shri Shah said that through these laws many changes have also been made in the justice system. Home Minister asked the officer trainees to move beyond ‘Reacting and Responding’ policing to ‘Preventive, Predictive and Proactive’ policing and also to transform policing with time in the changing environment.
Shri Amit Shah said that sensitivity gives the Constitution its humane outlook and it is the responsibility of all of us to implement the spirit laid down in the Constitution by our Constitution makers with full sensitivity. He asked the police officers to always be sensitive towards the poor and weaker sections of the country and always be proactive in protecting their rights. Shri Shah said that we should focus on our duty and move forward without falling prey to fame. He told the police officers that while respecting the local language, tradition and history of the place of posting, they should maintain sensitivity with the people and move ahead by understanding the spirit of the law and rising above the bookish approach.
Union Home Minister said that the last 9 years under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi have been very important for the internal security of our country. We have achieved huge success in improving the law and order situation in the three hotspot areas of the country – North-East, Left Wing Extremism areas and Jammu and Kashmir. He said that during the 10 years from 2004 to 2014, there were 33,200 violent incidents in these three hotspots, which have been reduced to 12,000 in the last 9 years. We have moved forward by registering a 63% reduction in violent incidents and 73% reduction in deaths. Shri Shah said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, India has adopted the policy of zero tolerance against terrorism and now we have to move beyond the policy of zero tolerance towards zero tolerance strategy and zero tolerance action.
Shri Amit Shah said that in the last 9 years, the government led by Prime Minister Shri Narendra Modi has worked to create databases in every field of internal security with the principle of One Data, One Entry. Arrangements for integration and mutual communication in various databases are also being made. Apart from this, work is also being done to increase the strength of all the agencies by equipping them with analytical tools. Under ICJS, CCTNS has been implemented in 99.93%, i.e. 16,733 police stations. 22,000 courts have been connected through e-Courts, data of about 2 crore prisoners is available through e-Prison, data of more than one crore prosecutions is available online through e-Prosecution, data of more than 17 lakhs is also available through e-Forensic. Records of more than 90 lakh fingerprints are available in NAFIS, a lot of data is also available in Integrated Monitoring of Terrorism, data of arrested narco offenders is available through NIDAN. He added that we have also made available Cyber Crime Reporting Portal in Crime Multi Agency Centre and Biometric Data in Prison Database. Shri Shah asked the police officers to work through all these databases and analytic tools and use Artificial Intelligence to always keep the police two steps ahead.

গৃহ মন্ত্ৰালয়
আজি হায়দৰাবাদৰ চৰ্দাৰ বল্লভভাই পেটেল ৰাষ্ট্ৰীয় আৰক্ষী একাডেমীত আই পি এছৰ 75RR বেচৰ দীক্ষান্ত পেৰেডত ভাষণ কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত অমিত শ্বাহৰ
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোডীৰ অমৃতকালৰ সংকল্প পূৰণৰ ক্ষেত্ৰত 75RR ৰ বিষয়া প্ৰশিক্ষাৰ্থীৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা থাকিব
এতিয়া আমি ‘ৰিএক্টিং এণ্ড ৰেচপণ্ডিং’ পুলিচিঙৰ বাহিৰলৈ গৈ ‘প্ৰিভেণ্টিভ, প্ৰেডিক্টিভ এণ্ড প্ৰ’এক্টিভ’ পুলিচিংলৈ আগবাঢ়িব লাগিব
আমি শূন্য সহনশীলতাৰ নীতিৰ পৰা শূন্য সহনশীলতা কৌশল আৰু শূন্য সহনশীলতাৰ ব্যৱস্থাৰ দিশত আগবাঢ়িছো
ৱান ডাটা, ৱান এণ্ট্ৰিৰ নীতিৰে মোডী চৰকাৰে আভ্যন্তৰীণ সুৰক্ষাৰ প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰৰ বাবে ডাটাবেছ তৈয়াৰ কৰি সেইবোৰ একত্ৰিত কৰিছে
27 OCT 2023 3:05PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে আজি হায়দৰাবাদৰ চৰ্দাৰ বল্লভভাই পেটেল ৰাষ্ট্ৰীয় আৰক্ষী একাডেমীত ভাৰতীয় আৰক্ষী সেৱাৰ ৭৫ আৰ আৰ বেচৰ দীক্ষান্ত পেৰেডত ভাষণ দিয়ে। এই উপলক্ষে আয়োজন কৰা অনুষ্ঠানত তেলেংগানাৰ ৰাজ্যপাল, কেন্দ্ৰীয় গৃহ সচিব, ইণ্টেলিজেন্স ব্যুৰ’ৰ সঞ্চালক আৰু চি বি আইৰ সঞ্চালককে ধৰি বহু গণ্যমান্য ব্যক্তি উপস্থিত থাকে।
ভাষণত শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে আজি ৭৫ আৰ আৰৰ প্ৰশিক্ষাৰ্থীসকলৰ বাবে অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ দিন; কাৰণ তেওঁলোক সেইসকল সৌভাগ্যৱান বিষয়া যিসকলে দেশৰ স্বাধীনতাৰ শতবাৰ্ষিকীত ভাৰতীয় আৰক্ষী ব্যৱস্থাৰ শীৰ্ষ নেতৃত্বত থাকিব আৰু দেশৰ আভ্যন্তৰীণ নিৰাপত্তাৰ দায়িত্ব তেওঁলোকৰ হাতত থাকিব। তেওঁ কয় যে অমৃত মহোৎসৱৰ সৈতে একাডেমীৰ ৭৫ সংখ্যক বেটচৰ ঐতিহাসিক তাৎপৰ্য থাকিব আৰু এইসকল বিষয়াই দেশৰ প্ৰতি থকা কঠোৰ পৰিশ্ৰম, নিষ্ঠা, ত্যাগ আৰু নিষ্ঠাৰ দ্বাৰা এই অনুষ্ঠানটোক অধিক ঐতিহাসিক কৰি তুলিব। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে যেতিয়া এই বিষয়াসকলে দেশৰ বিভিন্ন ৰাজ্যৰ আৰক্ষী বাহিনীক নেতৃত্ব দিব, তেতিয়া দেশে ৭৫ নং আৰ আৰৰ প্ৰশিক্ষাৰ্থীসকলৰ ওপৰত গৌৰৱ অনুভৱ কৰিব যে তেওঁলোকে ২৫ বছৰীয়া সেৱাৰ সময়ছোৱাত দেশৰ আভ্যন্তৰীণ নিৰাপত্তা নিশ্চিত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত কোনো সুৰুঙাই এৰা নাই। প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোডীৰ অমৃতকালৰ সংকল্প পূৰণৰ দিশত ৭৫টা আৰ আৰ বেচৰ বিষয়া প্ৰশিক্ষাৰ্থীৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা থাকিব। যেতিয়া দেশৰ স্বাধীনতাৰ শতবাৰ্ষিকী উদযাপন হ’ব, তেতিয়া ভাৰতে সকলো ক্ষেত্ৰতে বিশ্বৰ অগ্ৰণী স্থানত থাকিব, আৰু ইয়াত সকলো বিষয়াৰো বৃহৎ অৱদান থাকিব।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে চৰ্দাৰ পেটেলে এই একাডেমীৰ ভেটি অতি দূৰদৰ্শী চিন্তাৰে দেশখনক আগুৱাই নিয়াৰ বাবে স্থাপন কৰিছিল। আমাৰ দেশেও স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰ সম্পূৰ্ণ কৰি অমৃতকালৰ যুগত প্ৰৱেশ কৰিছে। তেওঁ কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে এইবাৰ দেশৰ ১৩০ কোটি জনসাধাৰণক সংকল্প গ্ৰহণ কৰি কৃতিত্বলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিবলৈ আহ্বান জনাইছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে এই ২৫ বছৰত দেশখনক প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে বিশ্বৰ ভিতৰতে প্ৰথম স্থান দখল কৰি বিশ্বত নিজৰ উচিত আৰু গৌৰৱময় স্থান প্ৰতিষ্ঠা কৰাৰ সময়। অমৃতকালৰ সময়ত এই বিষয়াসকলে দেশৰ আভ্যন্তৰীণ নিৰাপত্তা, সীমান্ত সুৰক্ষা আৰু আইন-শৃংখলা বজাই ৰখাৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিবলগীয়া হয়। তেওঁ কয় যে একাডেমীৰ পৰা উত্তীৰ্ণ হৈ ওলাই যোৱাৰ পিছত এই বিষয়াসকলে সংবিধানখন যাতে দেশত যথাযথভাৱে কাৰ্যকৰী হয় সেয়া নিশ্চিত কৰাৰ লগতে ইয়াৰ দ্বাৰা প্ৰদান কৰা অধিকাৰ সকলো ৰাইজে লাভ কৰাটো নিশ্চিত কৰিব লাগিব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে আমি সদায় মনত ৰখা উচিত যে দেশৰ প্ৰথম গৃহমন্ত্ৰী তথা লৌহপুৰুষ চৰ্দাৰ বল্লভভাই পেটেলে এই দেশক একত্ৰিত কৰাই নহয়, ইয়াক একত্ৰিত কৰি ৰাখিবলৈ বহু গুৰুত্বপূৰ্ণ কামো কৰিছিল। তেওঁ কয় যে চৰ্দাৰ পেটেলে দেশৰ ৫৫০ খনতকৈও অধিক ৰাজশাসিত ৰাজ্যক একত্ৰিত কৰি এক সংযুক্ত ভাৰতৰ সৃষ্টি কৰাই নহয়, আই পি এছ কেডাৰ আৰম্ভ কৰি এক শক্তিশালী ব্যৱস্থাও স্থাপন কৰিছিল। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে চৰ্দাৰ পেটেলে কৈছিল যে মতামত প্ৰকাশৰ স্বাধীনতা থকা এখন ৰাষ্ট্ৰত যদি এটা ভাল সৰ্বভাৰতীয় সেৱা নাথাকে, তেন্তে ৰাষ্ট্ৰৰ অস্তিত্ব বিনাশ হৈ যাব। এই বাক্যটো আই পি এছ কেডাৰৰ বাবে এক পথ প্ৰদৰ্শক নীতিৰ দৰে। তেওঁ লগতে কয় যে এবাৰ চৰ্দাৰ পেটেলে কৈছিল যে এই প্ৰতিষ্ঠানটোৱে পিছলৈ ঘূৰি চাবলৈ একো নাই, কিন্তু ভৱিষ্যত প্ৰজন্মৰ বাবে পৰম্পৰা স্থাপন কৰিবলৈ বহুখিনি আছে। এই একাডেমী প্ৰতিষ্ঠা হোৱাৰ সময়ত ইয়াৰ কোনো ইতিহাস নাছিল যদিও এই ৭৫ বছৰত ইয়াৰ পৰা সুপ্ৰশিক্ষিত হৈ ওলাই যোৱা আই পি এছ বিষয়াসকলে দেশৰ আভ্যন্তৰীণ আৰু সীমান্ত সুৰক্ষা শক্তিশালী কৰাৰ বাবে এক উজ্জ্বল আৰু গৌৰৱময় ইতিহাসৰ সৃষ্টি কৰিছে। আজি ইয়াৰ পৰা উত্তীৰ্ণ হৈ ওলাই যাবলগীয়া ৭৫ নং বেটচৰ প্ৰশিক্ষাৰ্থীসকলৰ দায়িত্ব হ’ব এই ইতিহাসক আগুৱাই লৈ যোৱা আৰু ইয়াত বহুতো সোণালী অধ্যায় সংযোজন কৰা। তেওঁ কয় যে আজি ভূটান, মালদ্বীপ, মৰিচাছ আৰু নেপালৰ ২০ জন বিদেশী বিষয়াকে ধৰি মৌলিক পাঠ্যক্ৰম সম্পূৰ্ণ কৰি ইয়াৰ পৰা ১৭৫ জন প্ৰশিক্ষাৰ্থীয়ে উত্তীৰ্ণ হৈছে। এই ১৭৫ গৰাকী বিষয়া প্ৰশিক্ষাৰ্থীৰ ভিতৰত ৩৪ গৰাকী মহিলা বিষয়া আছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে অনাগত দিনত আভ্যন্তৰীণ নিৰাপত্তা চম্ভালিবলৈ প্ৰযুক্তিয়ে অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব, আৰু সেইবাবেই প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আৰক্ষী প্ৰযুক্তি অভিযান গঠন কৰিছিল। এই অভিযানৰ উদ্দেশ্য হৈছে ভাৰতীয় আৰক্ষীক প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত বিশ্বৰ ভিতৰতে শক্তিমান কৰি তোলা। আমি আভ্যন্তৰীণ নিৰাপত্তাৰ পুলিচিং আৰু নিয়ন্ত্ৰণৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰিক প্ৰয়োগৰ ব্যৱস্থা স্থাপন কৰিব লাগিব আৰু আৰক্ষীক সদায় প্ৰযুক্তিগতভাৱে অপৰাধীতকৈ দুখোজ আগুৱাই ৰাখিব লাগিব। তেওঁ কয় যে ইয়াত প্ৰদান কৰা সকলো অভিজ্ঞতা আৰু প্ৰশিক্ষণৰ সৈতে যেতিয়া এই বিষয়াসকলে ‘গ্ৰাউণ্ড’লৈ গৈ জনসাধাৰণৰ সৈতে মত বিনিময় কৰিব, তেতিয়া এই প্ৰশিক্ষণক ব্যৱহাৰিক অভিজ্ঞতাৰ সৈতে জড়িত কৰি তেওঁলোকে নিজৰ কৰ্তব্য দক্ষতাৰে পালন কৰিবলৈ সক্ষম হ’ব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে আজি এগৰাকী মহিলা বিষয়াই শ্ৰেষ্ঠ বিষয়া প্ৰশিক্ষাৰ্থী বঁটা লাভ কৰিছে আৰু সেয়া আমাৰ দেশৰ বাবে অতি গৌৰৱৰ বিষয়। তেওঁ কয় যে একাডেমীৰ ইতিহাসত প্ৰথমবাৰৰ বাবে এগৰাকী মহিলা বিষয়া প্ৰশিক্ষাৰ্থী শ্ৰীমতী ৰঞ্জিতা শৰ্মাই আই পি এছ এছ’চিয়েশ্যনৰ স্কোয়াড অৱ অনাৰ লাভ কৰাৰ সুযোগ লাভ কৰিছে। তেওঁ কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোডীৰ নেতৃত্বত দেশখনে মহিলা নেতৃত্বাধীন উন্নয়নৰ ক্ষেত্ৰত দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছে। শেহতীয়াকৈ মোডী চৰকাৰে দেশৰ সংসদ আৰু ৰাজ্যিক বিধানসভাত মহিলাসকলৰ অংশগ্ৰহণ নিশ্চিত কৰাৰ বাবে ৩৩% সংৰক্ষণ নিশ্চিত কৰিছে। এতিয়া মহিলা বিষয়াসকলৰ নেতৃত্বত প্ৰধানমন্ত্ৰী মোডীৰ মহিলা নেতৃত্বাধীন উন্নয়নৰ বিষয়বস্তু দেশৰ প্ৰতিখন গাঁৱতে বিয়পি পৰিব।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে লগতে কয় যে আমি অজস্ৰ ত্যাগ আৰু সংগ্ৰামৰ অন্তত স্বাধীনতা লাভ কৰিছো। ১৮৫৭ চনৰ পৰা ১৯৪৭ চনলৈকে ৯০ বছৰীয়া স্বাধীনতা সংগ্ৰামৰ সময়ছোৱাত লাখ লাখ মানুহৰ বলিদানেৰে আজি স্বাধীন দেশ হিচাপে ৭৫ বছৰ সম্পূৰ্ণ কৰাৰ পিছত আমি গৌৰৱেৰে বিশ্বৰ সমূখত থিয় দিছো। তেওঁ কয় যে ৭ দশকৰো অধিক সময় ধৰি চলি থকা এই প্ৰত্যাহ্বানমূলক যাত্ৰাত বহু আৰক্ষীয়ে প্ৰাণাহুতি দিছে। ৩৬,৫০০ ৰো অধিক আৰক্ষী বিষয়া আৰু জোৱানে নিজৰ কৰ্তব্যক সৰ্বোচ্চ কৰি ৰাখি পৰম ত্যাগ স্বীকাৰ কৰিছে, সেইবাবেই আমাৰ দেশ আজি বিশ্বৰ আগত গৌৰৱেৰে থিয় দিছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে সেই ৩৬,৫০০ আৰক্ষী বিষয়া আৰু জোৱানৰ ত্যাগ আমাৰ বাবে প্ৰেৰণাৰ উৎস হ’ব লাগে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে দেশখনে দীৰ্ঘদিন ধৰি সন্ত্ৰাসবাদ, বাওঁপন্থী উগ্ৰবাদ আৰু নক্সালবাদী হিংসাৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ সমূখীন হৈছিল যদিও বিগত ১০ বছৰত আমাৰ সাহসী আৰক্ষীসকলৰ প্ৰচেষ্টাৰ বাবে আমি সেইবোৰ ৰোধ কৰাত সফল হৈছো। তেওঁ কয় যে আমাৰ প্ৰত্যাহ্বান এতিয়াও শেষ হোৱা নাই আৰু সংগঠিত অপৰাধ, চাইবাৰ অপৰাধ, আন্তঃৰাজ্যিক আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিত্তীয় অপৰাধ, আন্তঃৰাজ্যিক ‘গেং’ আদি বহু নতুন প্ৰত্যাহ্বান আজি আমাৰ সমূখত থিয় দিছে। তেওঁ কয় যে ড্ৰাগছ সৰবৰাহ, ক্ৰিপ্টো কাৰেন্সিৰ দ্বাৰা দেশৰ অৰ্থনীতি দুৰ্বল কৰা, হাৱালা ব্যৱসায় আৰু নকল টকাৰ ব্যৱসায়ৰ দৰে প্ৰত্যাহ্বানৰ বিৰুদ্ধে আমি একেই দৃঢ়তাৰে যুঁজ অব্যাহত ৰাখিব লাগিব। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে আজি এই নতুন বেটচৰ বিষয়াসকলে সেৱাৰ প্ৰথম পদক্ষেপ ল’বলৈ ওলোৱা সময়তেই আমাৰ দেশ এক নতুন যুগৰ দিশে আগবাঢ়িবলৈ আৰম্ভ কৰিছে। তেওঁ কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোডীৰ নেতৃত্বত চৰকাৰে ব্ৰিটিছ শাসনৰ তিনিখন আইন ক্ৰমে CrPC, IPC আৰু Evidence Act ত ব্যাপক পৰিৱৰ্তন আনি দেশৰ সংসদৰ সমূখত তিনিখন নতুন অপৰাধমূলক আইন স্থাপন কৰিছে। তেওঁ কয় যে অতি সোনকালে তিনিওখন নতুন আইন গৃহীত হ’ব আৰু এই আইনসমূহৰ আধাৰত আমাৰ নতুন অপৰাধমূলক ন্যায় ব্যৱস্থাও আৰম্ভ হ’ব৷ তেওঁ কয় যে ব্ৰিটিছ যুগত প্ৰণয়ন কৰা আইনৰ যুগ শেষ কৰাৰ পিছত ভাৰতে নতুন বিশ্বাস, আশা আৰু উদ্যমেৰে নতুন যুগত প্ৰৱেশ কৰিছে। পুৰণি আইনসমূহৰ উদ্দেশ্য আছিল চৰকাৰক সুৰক্ষিত কৰা, কিন্তু নতুন আইনসমূহৰ উদ্দেশ্য জনসাধাৰণৰ অধিকাৰ সুৰক্ষিত কৰাৰ লগতে জনসাধাৰণৰ সেই অধিকাৰসমূহ লাভ কৰাত দেখা দিয়া বাধাসমূহ দূৰ কৰা। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে এই মৌলিক পৰিৱৰ্তনৰ লগে লগে নতুন বিষয়া প্ৰশিক্ষাৰ্থীসকলে এই তিনিখন আইনৰ জৰিয়তে অপৰাধমূলক ন্যায় ব্যৱস্থাৰ এই পৰিৱৰ্তিত যুগত নেতৃত্ব দিয়াৰ সুযোগ লাভ কৰিছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এই নতুন আইনসমূহ তৃণমূল পৰ্যায়ত আখৰে আখৰে আৰু ভাল মনোভাৱেৰে কাৰ্যকৰী কৰাটো প্ৰশিক্ষাৰ্থী বিষয়াসকলৰ দায়িত্ব। এই আইনসমূহৰ গভীৰত কি লুকাই আছে সেয়া আমি বুজিব লাগিব আৰু জনসাধাৰণক সুৰক্ষিত ৰাখিব লাগিব আৰু নিজৰ অধিকাৰো ৰক্ষা কৰিব লাগিব। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে নতুন আইনখনত সন্ত্ৰাসবাদ আৰু সংগঠিত অপৰাধৰ পুনৰ ব্যাখ্যা কৰা হৈছে আৰু আন্তঃৰাজ্যিক ‘গেং’ নিৰ্মূল কৰাৰ বাবেও বহু ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰা হৈছে। ইয়াৰ উপৰিও কাৰিকৰী বিধানসমূহ বৈধ কৰি আৰক্ষীক ক্ষমতা প্ৰদান কৰা হৈছে, তদন্ত প্ৰক্ৰিয়া ডিজিটেলাইজ কৰা হৈছে আৰু তদন্তৰ চাৰ্জ শ্বীটৰ সময়সীমা আৰু ফৰেনছিক বিধানসমূহ মানি চলিবলৈ উপযুক্ত ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰা হৈছে। তেওঁ লগতে কয় যে নতুন আইনৰ অধীনত দোষী সাব্যস্ত হোৱাৰ হাৰ বৃদ্ধিৰ বাবে সময়সীমাৰ সুপৰিকল্পনা প্ৰস্তুত কৰা হৈছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে এই আইনসমূহৰ জৰিয়তে ন্যায় ব্যৱস্থাতো বহু পৰিৱৰ্তন কৰা হৈছে। গৃহমন্ত্ৰীয়ে বিষয়া প্ৰশিক্ষাৰ্থীসকলক ‘ৰিএক্টিং এণ্ড ৰেচপণ্ডিং’ পুলিচিঙৰ বাহিৰলৈ গৈ ‘প্ৰিভেণ্টিভ, প্ৰেডিক্টিভ এণ্ড প্ৰ’এক্টিভ’ পুলিচিংলৈ পৰ্যবসিত হ’বলৈ কয় আৰু লগতে পৰিৱৰ্তিত পৰিৱেশত সময়ৰ লগে লগে পুলিচিঙৰ ৰূপান্তৰ ঘটাবলৈ কয়।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে লগতে কয় যে সংবেদনশীলতাই সংবিধানক মানৱীয় দৃষ্টিভংগী দিয়ে আৰু আমাৰ সংবিধান প্ৰণয়ণকাৰীসকলে সংবিধানত নিৰ্ধাৰণ কৰি ৰখা মনোভাৱক সম্পূৰ্ণ সংবেদনশীলতাৰে কাৰ্যকৰী কৰাটো আমাৰ সকলোৰে দায়িত্ব। তেওঁ আৰক্ষী বিষয়াসকলক দেশৰ দৰিদ্ৰ আৰু দুৰ্বল শ্ৰেণীৰ প্ৰতি সদায় সংবেদনশীল হ’বলৈ আৰু নিজৰ অধিকাৰ ৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত সদায় সক্ৰিয় হৈ থাকিবলৈ কয়। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে আমি আমাৰ কৰ্তব্যত মনোনিৱেশ কৰি খ্যাতিৰ মেৰপেচত নপৰাকৈ আগবাঢ়ি যাব লাগে। তেওঁ আৰক্ষী বিষয়াসকলক কয় যে নিয়োগ লাভ কৰা স্থানৰ স্থানীয় ভাষা, পৰম্পৰা আৰু ইতিহাসক সন্মান জনাই ৰাইজৰ সৈতে সংবেদনশীলতা বজাই ৰাখি আইনৰ মনোভাৱ বুজি আৰু কিতাপৰ পন্থাৰ উৰ্ধ্বলৈ যাব লাগে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোডীৰ নেতৃত্বত যোৱা ৯ বছৰ দেশৰ আভ্যন্তৰীণ নিৰাপত্তাৰ বাবে বেচ গুৰুত্বপূৰ্ণ। দেশৰ তিনিটা হটস্পট এলেকা ক্ৰমে উত্তৰ-পূৱ, বাওঁপন্থী উগ্ৰবাদ অধ্যষিত অঞ্চল আৰু জম্মু-কাশ্মীৰত আইন-শৃংখলাৰ পৰিস্থিতি উন্নত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত আমি বিপুল সফলতা লাভ কৰিছো। তেওঁ লগতে কয় যে ২০০৪ চনৰ পৰা ২০১৪ চনলৈ ১০ বছৰৰ ভিতৰত এই তিনিটা হটস্পটত ৩৩,২০০ হিংসাত্মক ঘটনা সংঘটিত হৈছিল, যিটো বিগত ৯ বছৰত ১২ হাজাৰলৈ হ্ৰাস পাইছে। হিংসাত্মক ঘটনা ৬৩% হ্ৰাস আৰু মৃত্যুৰ হাৰ ৭৩% হ্ৰাস হৈছে এই ঠাইবোৰত। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত ভাৰতে সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে শূন্য সহনশীলতাৰ নীতি গ্ৰহণ কৰিছে আৰু এতিয়া আমি শূন্য সহনশীলতাৰ নীতিৰ বাহিৰলৈ গৈ শূন্য সহনশীলতা কৌশল আৰু শূন্য সহনশীলতা কাৰ্য্যৰ দিশত আগবাঢ়িব লাগিব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে বিগত ৯ বছৰত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোডীৰ নেতৃত্বত চৰকাৰে One Data, One Entry নীতিৰে আভ্যন্তৰীণ সুৰক্ষাৰ প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে ডাটাবেছ সৃষ্টিৰ কাম কৰি আহিছে। বিভিন্ন তথ্যকোষত একক অনন্য আৰু পাৰস্পৰিক যোগাযোগৰ ব্যৱস্থাও স্থাপন কৰা হৈছে। ইয়াৰ উপৰিও সকলো সংস্থাক বিশ্লেষণাত্মক সঁজুলিৰে সজ্জিত কৰি শক্তি বৃদ্ধিৰ কামো চলি আছে। ICJS ৰ অধীনত ৯৯.৯৩% অৰ্থাৎ ১৬,৭৩৩ খন থানাত CCTNS কাৰ্যকৰী কৰা হৈছে। e-Court ৰ জৰিয়তে ২২ হাজাৰ আদালতক সংযোগ কৰা হৈছে, ই-কাৰাগাৰৰ জৰিয়তে প্ৰায় ২ কোটি কয়দীৰ তথ্য উপলব্ধ কৰোৱা হৈছে, এক কোটিৰো অধিক গোচৰৰ তথ্য ই-প্ৰচিকিউচনৰ জৰিয়তে অনলাইনত উপলব্ধ কৰোৱা হৈছে। তদুপৰি ১৭ লাখৰো অধিক তথ্য ই-ফৰেনছিকৰ যোগেদি উপলব্ধ হৈছে। আনফালে ৯০ লাখৰো অধিক আঙুলিৰ ছাপৰ ৰেকৰ্ড NAFIS ত উপলব্ধ কৰোৱা হৈছে, বহু তথ্য ইন্টিগ্ৰেটেড মনিটৰিং অৱ টেৰৰিজমত উপলব্ধ কৰোৱা হৈছে, গ্ৰেপ্তাৰ হোৱা নাৰ্কো অপৰাধীৰ তথ্য NIDAN ৰ জৰিয়তে উপলব্ধ। তেওঁ লগতে কয় যে আমি ক্ৰাইম মাল্টি এজেন্সী চেণ্টাৰত চাইবাৰ ক্ৰাইম ৰিপৰ্টিং পৰ্টেল আৰু প্ৰিজন ডাটাবেছত বায়’মেট্ৰিক ডাটাও উপলব্ধ কৰিছো। শ্ৰী শ্বাহে আৰক্ষী বিষয়াসকলক এই সকলোবোৰ ডাটাবেছ আৰু বিশ্লেষণাত্মক সঁজুলিৰ জৰিয়তে কাম কৰিবলৈ কয় আৰু আৰক্ষীক সদায় দুখোজ আগুৱাই ৰাখিবলৈ কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ কয়।