ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ୫୧୧ ପ୍ରମୋଦ ମହାଜନ ଗ୍ରାମୀଣ କୌଶଳ ବିକାଶ କେନ୍ଦ୍ରର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
19 OCT 2023 7:48PM by PIB Bhubaneswar
ନମସ୍କାର।
ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଏକନାଥ ସିନ୍ଦେ ଜୀ, ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭାଇ ଦେବେନ୍ଦ୍ର ଫଡନାଭିସ ଜୀ, ଅଜିତ ପାୱାର ଜୀ, ଶ୍ରୀ ମଙ୍ଗଲ ପ୍ରଭାତ ଲୋଧା ଜୀ, ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ମନ୍ତ୍ରୀଗଣ, ମହିଳା ଏବଂ ଭଦ୍ରବ୍ୟକ୍ତିମାନେ।
ନବରାତ୍ରୀର ପବିତ୍ର ପର୍ବ ଚାଲିଛି । ଆଜି ହେଉଛି ମା'ଙ୍କ ପଞ୍ଚମ ସ୍ବରୂପ, ସ୍କନ୍ଦମାତାଙ୍କ ପୂଜାର ଦିନ ଅଟେ। ପ୍ରତ୍ୟେକ ମା' ଚାହିଁଥାଏ ଯେ ତାଙ୍କ ସନ୍ତାନକୁ ସୁଖ ଓ ସଫଳତା ମିଳୁ। ଏହି ସୁଖ ଓ ସଫଳତା କେବଳ ଶିକ୍ଷା ଓ ଦକ୍ଷତା ମାଧ୍ୟମରେ ସମ୍ଭବ । ଏଭଳି ଏକ ପବିତ୍ର ସମୟରେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଆମର ପୁଅ ଝିଅମାନଙ୍କର ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ପାଇଁ ଏତେ ବଡ଼ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଉଛି। ଆଉ ଯେଉଁ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଯୁବକ ମୋ ସାମ୍ନାରେ ବସିଛନ୍ତି ଏବଂ ଯେଉଁମାନେ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶର ଏହି ମାର୍ଗରେ ଆଗକୁ ବଢିବା ପାଇଁ ସଂକଳ୍ପବଦ୍ଧ, ମୁଁ କହିବି ଯେ ଆଜିର ଏହି ସକାଳ ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନରେ ମଙ୍ଗଳ ପ୍ରଭାତ ପାଲଟିଛି । ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ୫୧୧ଟି ଗ୍ରାମୀଣ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହେବାକୁ ଯାଉଛି।
ସାଥୀମାନେ
ଆଜି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଭାରତର କୁଶଳୀ ଯୁବକଙ୍କ ଚାହିଦା ବଢିବାରେ ଲାଗିଛି । ଏମିତି ଅନେକ ଦେଶ ଅଛି ଯେଉଁଠି ବରିଷ୍ଠ ନାଗରିକଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ବହୁତ ଅଧିକ, ବୟସ୍କଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି ଏବଂ ତାଲିମପ୍ରାପ୍ତ ଯୁବକ ମିଳିବା ଏହା ବହୁତ କଷ୍ଟକର ହୋଇପଡ଼ିଛି। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ କରାଯାଇଥିବା ସର୍ଭେରୁ ଜଣାପଡିଛି ଯେ ବିଶ୍ୱର ୧୬ଟି ଦେଶ ପ୍ରାୟ ୪୦ ଲକ୍ଷ କୁଶଳୀ ଯୁବକଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି । ଏହି ଦେଶଗୁଡ଼ିକରେ ଦକ୍ଷ ପେସାଦାରଙ୍କ ମଧ୍ୟ ଅଭାବ ଯୋଗୁଁ ଏହି ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ଅନ୍ୟ ଦେଶ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳ। ନିର୍ମାଣ କ୍ଷେତ୍ର, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା କ୍ଷେତ୍ର, ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଶିଳ୍ପ, ଆତିଥ୍ୟ, ଶିକ୍ଷା ଓ ପରିବହନ ଭଳି ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ର ରହିଛି ଯେଉଁଠି ଆଜି ବିଦେଶରେ ବହୁତ ଚାହିଦା ରହିଛି । ସେଥିପାଇଁ ଭାରତ ଆଜି କେବଳ ନିଜ ପାଇଁ ନୁହେଁ ବରଂ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଦକ୍ଷ ପ୍ରଫେସନାଲଙ୍କୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରୁଛି ।
ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଗାଁମାନଙ୍କରେ ଖୋଲିବାକୁ ଯାଉଥିବା ଏହି ନୂତନ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ କେନ୍ଦ୍ର ଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ଯୁବବର୍ଗଙ୍କୁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବ । ଏହି କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ନିର୍ମାଣ କ୍ଷେତ୍ର ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଦକ୍ଷତା ଶିକ୍ଷା, ଦିଆଯିବ। ଆଧୁନିକ ଉପାୟରେ କିପରି ଚାଷ କରିବେ ସେ ସମ୍ପର୍କିତ କୌଶଳ ଶିକ୍ଷା ଦିଆଯିବ। ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ଗଣମାଧ୍ୟମ ଏବଂ ମନୋରଞ୍ଜନ କାର୍ଯ୍ୟ ଏତେ ବଡ଼ କାମ, ଏତେ ବଡ଼ କାମ। ଏଥିପାଇଁ ସ୍ବତନ୍ତ୍ର ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଦେଉଥିବା ଅନେକ କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବ। ଆଜି ଭାରତ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଏବଂ ହାର୍ଡୱେୟାରର ଏକ ବଡ଼ କେନ୍ଦ୍ର ରେ ପରିଣତ ହେଉଛି । ଏଭଳି ସ୍ଥିତିରେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ସହ ଜଡ଼ିତ ଦକ୍ଷତା ମଧ୍ୟ ଡଜନାଧିକ କେନ୍ଦ୍ରରେ ପଢ଼ାଯିବ। ମୁଁ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇବାକୁ ଚାହେଁ ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶର ଏହି କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡିକ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇବାକୁ ଚାହେଁ |
ଏବଂ ମୁଁ ସରକାରଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିବି, ସିନ୍ଦେ ଜୀ ଏବଂ ତାଙ୍କ ପୂରା ଟିମକୁ ଅନୁରୋଧ କରିବି ଯେ ସେମାନଙ୍କ ଦକ୍ଷତା କେନ୍ଦ୍ରରେ ଆମେ ସଫ୍ଟ ଟ୍ରେନିଂ ଦିଗରେ ମଧ୍ୟ କିଛି ସମୟ ଦେବା ଆବଶ୍ୟକ। ଯେଉଁଥିରେ ଆମ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ବିଦେଶ ଯିବାକୁ ସୁଯୋଗ ପାଇଥାନ୍ତି, ସାଧାରଣ ଆଚରଣର ଯେଉଁ କଥା ରହିଛି, ଯେଉଁ ଅଭିଜ୍ଞତା ରହିଥାଏ, ଗୋଟିଏ ୧୦-୨୦ଟି ଭଲ ଦୁନିଆରେ କାମରେ ଆସିଥାଏ, ଏଭଳି ବାକ୍ୟର ବ୍ୟବହାର କରିବା ହେଉ କିମ୍ବା ଏଆଇ ମାଧ୍ୟମରେ ଭାଷାଭାଷୀ ଭାବରେ ଭାଷାରେ ସମସ୍ୟା ନ’ଆସୁ, ତେବେ ଏହି ଜିନିଷ ବିଦେଶ ଯାଉଥିବା ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଜିନିଷ ବହୁତ ଉପଯୋଗୀ ହୋଇଥାଏ । ଏବଂ ଏହି ଉପାୟରେ କମ୍ପାନୀମାନେ ମଧ୍ୟ ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ଦିଅନ୍ତି ଯାହା ଦ୍ୱାରା ସେମାନେ ସେଠାକୁ ଯାଇ ତୁରନ୍ତ ଏହି କାମ ପାଇଁ ଯୋଗ୍ୟ ହୁଅନ୍ତି । ତେଣୁ ମୁଁ ଚାହୁଁଛି ସଫ୍ଟ ସ୍କିଲ୍ ପାଇଁ କିଛି ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଉ, କିଛି ଅନଲାଇନ୍ ମଡ୍ୟୁଲ୍ ବିକଶିତ କରାଯାଉ, ଯାହା ଏହି ପିଲାମାନଙ୍କୁ ବାକି ସମୟ ପାଇଁ ଅନଲାଇନରେ ଯେଉଁ ପରୀକ୍ଷା ଦେଉଥିବେ, ତା'ପରେ ହୁଏତ ସେମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଶୃଙ୍ଖଳା ବିକଶିତ ହେବ।
ସାଥୀମାନେ,
ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପାଖରେ ସେଭଳି ଗମ୍ଭୀରତା ବା ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ନଥିଲା। ଆମ ଯୁବବର୍ଗ ବହୁତ କଷ୍ଟ ଭୋଗୁଥିଲେ। ଶିଳ୍ପରେ ଚାହିଦା ସତ୍ତ୍ୱେ ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରତିଭା ଥିବା ସତ୍ତ୍ୱେ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଅଭାବରୁ ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଚାକିରି ପାଇବା ଅତ୍ୟନ୍ତ କଷ୍ଟକର ହୋଇପଡ଼ିଥିଲା। ଆମ ସରକାର ହିଁ ଯୁବକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶର ଗମ୍ଭୀରତାକୁ ବୁଝିଛନ୍ତି । ଆମେ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକ ପୃଥକ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଗଠନ କରିଛୁ ଏବଂ ଭାରତରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଏହି ଗୋଟିଏ ବିଷୟକୁ ଦକ୍ଷ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଛି, ଅର୍ଥାତ୍ ଦେଶର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ସମର୍ପିତ ଏକ ନୂତନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଛି । ଏକ ପୃଥକ ବଜେଟ୍ ସ୍ଥିର କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଅନେକ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା । ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଯୋଜନାରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ୧ କୋଟି ୩୦ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଯୁବକଯୁବତୀଙ୍କୁ ବିଭିନ୍ନ ଟ୍ରେଡରେ ତାଲିମ ଦିଆଯାଇଛି । ସରକାର ସାରା ଦେଶରେ ଶହ ଶହ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କୌଶଳ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି।
ସାଥୀମାନେ
ଦକ୍ଷତା ବିକାଶର ଏଭଳି ପ୍ରୟାସ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟକୁ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଶକ୍ତି ଦେଇଛି। ବାବାସାହେବ ଆମ୍ବେଦକର ସମାଜର ଦୁର୍ବଳ ବର୍ଗଙ୍କ ପାଇଁ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ବାବା ସାହେବଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରା ବାସ୍ତବତା ସହ ଜଡ଼ିତ ଥିଲା। ସେ ଭଲ ଭାବରେ ଜାଣିଥିଲେ ଯେ ଆମର ଦଳିତ ଏବଂ ବଞ୍ଚିତ ଭାଇ ଭଉଣୀମାନଙ୍କର ଏତେ ଜମି ନାହିଁ । ଦଳିତ, ପଛୁଆ ଓ ଆଦିବାସୀମାନେ ଯେପରି ସମ୍ମାନଜନକ ଜୀବନ ଯାପନ କରିପାରିବେ, ସେଥିପାଇଁ ଶିଳ୍ପାୟନ, ଶିଳ୍ପାୟନ ଉପରେ ସେ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଥିଲେ। ଶିଳ୍ପରେ କାମ କରିବା ପାଇଁ ସବୁଠାରୁ ଜରୁରୀ ସର୍ତ୍ତ ହେଉଛି- ଦକ୍ଷତା... ଦକ୍ଷତା[ସମ୍ପାଦନା]। ଅତୀତରେ ସମାଜର ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ବର୍ଗ, ଏହି ଦକ୍ଷତା ଅଭାବରୁ ଭଲ କାମ, ଭଲ ରୋଜଗାରରୁ ବଞ୍ଚିତ ହେଉଥିଲେ। ଆଜି ଗରିବ, ଦଳିତ, ପଛୁଆ ଓ ଆଦିବାସୀ ପରିବାର ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଦକ୍ଷତା ଯୋଜନାରୁ ଅଧିକ ଉପକୃତ ହେଉଛନ୍ତି।
ସାଥୀମାନେ,
ମାତା ସାବିତ୍ରୀବାଇ ଫୁଲେ ଭାରତରେ ନାରୀ ଶିକ୍ଷା ପାଇଁ ସାମାଜିକ ବନ୍ଧନ ଭାଙ୍ଗିବାର ମାର୍ଗ ଦେଖାଇଥିଲେ । ତାଙ୍କର ଦୃଢ଼ ବିଶ୍ୱାସ ଥିଲା ଯେ ଯେଉଁମାନଙ୍କ ପାଖରେ ଜ୍ଞାନ ଓ ଦକ୍ଷତା ଅଛି ସେମାନେ ହିଁ ସମାଜରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିପାରିବେ। ମାତା ସାବିତ୍ରୀବାଈଙ୍କ ପ୍ରେରଣାରେ ସରକାର ଝିଅମାନଙ୍କ ଶିକ୍ଷା ଓ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ସମାନ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛନ୍ତି । ଆଜି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁରେ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ, ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ମାଧ୍ୟମରେ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ତାଲିମ ଦିଆଯାଉଛି। ମହିଳା ସଶକ୍ତୀକରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ ୩ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମହିଳାଙ୍କୁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ତାଲିମ ଦିଆଯାଇଛି। ବର୍ତ୍ତମାନ ଦେଶ ମଧ୍ୟ ଡ୍ରୋନ ମାଧ୍ୟମରେ ଚାଷ ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛି । ଏଥିପାଇଁ ଗାଁର ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ସ୍ବତନ୍ତ୍ର ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଦିଆଯିବ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆମର ଏଠାରେ ପ୍ରତି ଗାଁରେ ଏମିତି ପରିବାର ଅଛନ୍ତି, ଯେଉଁମାନେ ପିଢ଼ି ପିଢ଼ି ନିଜ ଦକ୍ଷତାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଉଛନ୍ତି। କେଉଁ ଗାଁରେ ଏମିତି ଥିବ ଯେଉଁଠାରେ କେଶ କଟା, ଜୋତା ତିଆରି କରୁଥିବା ଲୋକ, କପଡ଼ା ଧୋଉଥିବା ଲୋକ, ରାଜମିସ୍ତ୍ରୀ, ବଢ଼େଇ, କୁମ୍ଭାର, ଲୁହାର, ସୁନାକାର ଭଳି ଦକ୍ଷ ପରିବାର ନାହିଁ? ଏଭଳି ପରିବାରକୁ ସହାୟତା କରିବା ପାଇଁ ବର୍ତ୍ତମାନ ଭାରତ ସରକାର ଯାହାର ଏବେ ଉଲ୍ଲେଖ ଏବେ ଅଜିତ୍ ଦାଦା ମଧ୍ୟ କଲେ, ଭାରତ ସରକାର ପିଏମ୍ ବିଶ୍ବକର୍ମା ଯୋଜନା ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ଏହା ଅଧୀନରେ ସରକାର ପ୍ରଶିକ୍ଷଣଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଯନ୍ତ୍ରପାତି ଏବଂ ଆଗକୁ କାମ କରିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସବୁ ସ୍ତରରେ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି। ଏଥିପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ୧୩ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି। ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ନିର୍ମାଣ ହେବାକୁ ଯାଉଥିବା ଏହି ୫୦୦ରୁ ଅଧିକ ଗ୍ରାମୀଣ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ କେନ୍ଦ୍ର ମଧ୍ୟ ପିଏମ୍ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଯୋଜନାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବ ବୋଲି ମୋତେ କୁହାଯାଇଥିଲା। ଏଥିପାଇଁ ମୁଁ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ସରକାରଙ୍କୁ ବିଶେଷ ଭାବେ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ସାଥୀମାନେ,
ଦକ୍ଷତା ବିକାଶର ଏହି ପ୍ରୟାସ ମଧ୍ୟରେ ଆମକୁ ଏହା ମଧ୍ୟ ଚିନ୍ତା କରିବାକୁ ପଡିବ ଯେ କେଉଁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି କରି ଦେଶକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାକୁ ହେବ। ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ଆଜି ଉତ୍ପାଦନରେ ଉତ୍ତମ ମାନର ଉତ୍ପାଦ, ଶୂନ୍ୟ ତ୍ରୁଟି ଥିବା ଉତ୍ପାଦ ଦେଶର ଆବଶ୍ୟକତା । ଶିଳ୍ପ 4.0 ପାଇଁ ନୂତନ ଦକ୍ଷତାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ସେବା କ୍ଷେତ୍ର, ଜ୍ଞାନ ଅର୍ଥନୀତି ଏବଂ ଆଧୁନିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ସରକାରଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ନୂତନ ଦକ୍ଷତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଆମକୁ ଦେଖିବାକୁ ପଡିବ କି କେଉଁ ପ୍ରକାରର ଉତ୍ପାଦର ନିର୍ମାଣ, ଉତ୍ପାଦନ ହୁଏ ଯାହା ଆମକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ଆଡକୁ ନେଇଯିବ । ଏଭଳି ଉତ୍ପାଦ ତିଆରି କରିବା ପାଇଁ ଆମକୁ ଆବଶ୍ୟକ ଦକ୍ଷତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ପଡିବ ।
ସାଥୀମାନେ
ଭାରତର କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ମଧ୍ୟ ଆଜି ନୂଆ କୌଶଳର ବହୁତ ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ରାସାୟନିକ ଚାଷ ଯୋଗୁଁ ଆମ ମା' ପୃଥିବୀ, ଆମର ପୃଥିବୀ ମା’ ଉପରେ ବହୁତ ନିର୍ଯାତନା ଦିଆଯାଉଛି। ପୃଥିବୀକୁ ବଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷ, ଏସବୁ ଜରୁରୀ ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ଦକ୍ଷତା ମଧ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକ । ଚାଷରେ ଜଳର ସନ୍ତୁଳିତ ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ନୂତନ କୌଶଳ ଯୋଡିବା ମଧ୍ୟ ଜରୁରୀ । କୃଷି ଜାତ ଦ୍ରବ୍ୟର ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ, ଏଥିରେ ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି, ଏହାର ପ୍ୟାକେଜିଂ, ବ୍ରାଣ୍ଡିଂ ଏବଂ ଏହାକୁ ଅନଲାଇନ୍ ଦୁନିଆକୁ ନେବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଆମକୁ ନୂତନ ଦକ୍ଷତାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ତେଣୁ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ସରକାରଙ୍କୁ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶର ପରିସର ବଢ଼ାଇବାକୁ ପଡ଼ିବ। ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶକୁ ନେଇ ଏହି ସଚେତନତା, ସ୍ୱାଧୀନତାର ଶୀର୍ଷରେ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନରେ ଏକ ବଡ଼ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ ।
ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ସିନ୍ଦେ ଜୀ ଏବଂ ତାଙ୍କ ପୁରା ଟିମକୁ ବହୁତ ବହୁତ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି ଏବଂ ଆଉ ଯେଉଁ ପୁଅ ଝିଅମାନେ ଏହି ଦକ୍ଷତା ମାର୍ଗରେ ଆସିଛନ୍ତି, ଚିନ୍ତା କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଯିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି, ମୁଁ ଭାବୁଛି ସେମାନେ ସଠିକ୍ ମାର୍ଗ ବାଛିଛନ୍ତି । ଏହି ଦକ୍ଷତା ମାଧ୍ୟମରେ ସେ ନିଜ ପରିବାରକୁ ଅନେକ କିଛି ଦେଇପାରିବେ, ଦେଶକୁ ଅନେକ କିଛି ଦେଇପାରିବେ । ଏହି ସମସ୍ତ ଯୁବକ ଓ ଝିଅମାନଙ୍କୁ ମୋର ଶୁଭେଚ୍ଛା ।
ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଏକ ଅନୁଭୂତି କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ସିଙ୍ଗାପୁର ଯାଇଥିଲି, ଯେତେବେଳେ ମୋର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସିଙ୍ଗାପୁର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସହ କରାଯାଇଥିଲା, ମୋର କାର୍ଯ୍ୟସୂଚୀ ବହୁତ ବ୍ୟସ୍ତ ଥିଲା, ବ୍ୟସ୍ତତା ବହୁତ ଅଧିକ ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ସେ ଜିଦ୍ ଧରିଥିଲେ ଯେ କିଛି ମଧ୍ୟ କରି ମୋ ପାଇଁ କିଛି ସମୟ ବାହାର କରନ୍ତୁ । ତେଣୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅନୁରୋଧ ଥିଲା, ତେଣୁ ମୁଁ କହିଲି ଠିକ୍ ଅଛି, ମୁଁ କିଛି ଆଡଜଷ୍ଟ କରିବି। ମୁଁ ଏବଂ ଆମର ଟିମ୍ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାରର ଓ୍ବାର୍କ ଆଉଟ୍ କରିଥିଲୁ, ଆଡଜଷ୍ଟ କରିଥିଲି ଏବଂ ପଚାରିଲି କ'ଣ, କାହା ପାଇଁ ମାଗିଛନ୍ତି, ସେ ମୋତେ ସିଙ୍ଗାପୁରର ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ କେନ୍ଦ୍ର ଦେଖିବାକୁ ନେଇଗଲେ ଯେପରି ଆମର ଆଇଟିଆଇ ଅଛି ଏବଂ ସେମାନେ ମୋତେ ଏତେ ଗର୍ବର ସହିତ ଦେଖାଇଥିଲେ, ସେମାନେ କହୁଥିଲେ ଯେ ମୁଁ ଏହାକୁ ଏକ ବଡ଼ ହୃଦୟରେ ତିଆରି କରିଛି ଏବଂ ଏକ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ଲୋକମାନେ ଏଭଳି ଅନୁଷ୍ଠାନକୁ ଆସିବେ । ସାମାଜିକ ଭାବରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ମିଳି ଲାଜ ଲାଗୁଥିଲା, ଆଚ୍ଛା ଆପଣଙ୍କ ପିଲା କଲେଜରେ ପାଠ ପଢୁ ନାହିଁ, ଏହା କରୁ ନାହିଁ, ଏଠାକୁ ଯାଉଛି, କିନ୍ତୁ ଯେବେଠାରୁ ସେ କହିଲେ ଯେ ଏଠାରେ ଦକ୍ଷତା କେନ୍ଦ୍ର ବିକଶିତ ହୋଇଛି, ବଡ଼ ବଡ଼ ଲୋକମାନେ ମଧ୍ୟ ସୁପାରିସ କରିଛନ୍ତି ଯେ ସେମାନଙ୍କ ପରିବାରରେ ଦକ୍ଷତା ପାଇଁ ଏଥିରେ ନାମ ଲେଖାଇବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଅନ୍ତୁ । ଏବଂ ସେମାନେ ପ୍ରକୃତରେ ତାଙ୍କ ପ୍ରତି ଏତେ ଭଲ ଧ୍ୟାନ ଦେଇଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ତାଙ୍କ କାରଣରୁ ସୁନାମ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥିଲା । ଆମ ଦେଶରେ ମଧ୍ୟ ଶ୍ରମର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ‘ଶ୍ରମେବ ଜୟତେ’ ଏହା ଆମର ଯେଉଁ ଦକ୍ଷ ମାନବ ସମ୍ବଳ ପାଖରେ ଅଛି ତାହା ପ୍ରତିଷ୍ଠାକୁ ଅଗ୍ରାଧିକାର ଦେବା, ଏହା ମଧ୍ୟ ସମାଜର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ରହିଛି।
ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ଏହି ସମସ୍ତ ଯୁବକଙ୍କୁ ହୃଦୟରୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ଏବଂ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି । ଏବଂ ମୋତେ ଆପଣଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ଆସିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଲା, ଏତେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ସଂଖ୍ୟାରେ ମୁଁ ଚାରିଆଡ଼େ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଦେଖୁଛି। ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଦେଖିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି। ମୁଁ ମଙ୍ଗଳ ପ୍ରଭାତ ଜୀ ଏବଂ ସିନ୍ଦେଜୀଙ୍କ ପୂରା ଟିମକୁ ହୃଦୟରୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି।
ନମସ୍କାର।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the launch of 511 Pramod Mahajan Grameen Kaushalya Vikas Kendras in Maharashtra
19 OCT 2023 7:48PM by PIB Delhi
Namaskar!
Chief Minister of Maharashtra Shri Eknath Shinde ji, Deputy Chief Minister Bhai Devendra Fadnavis ji, Ajit Pawar ji, Shri Mangal Prabhat Lodha ji, all other ministers of the state government, ladies and gentlemen!
The auspicious festival of Navratri is going on. Today is the day wherein we worship Skandamata, the fifth form of Mother Goddess. Every mother wishes that her child is showered with all the joy and fame. This attainment of happiness and fame is possible only through education and skill. On such an auspicious occasion, such a major programme is being inaugurated for the skill development of our sons and daughters of Maharashtra. And for the lakhs of youngsters sitting in front of me who have resolved to move forward on the path of skill development, I must say that this morning has become auspicious in their lives. 511 Rural Skill Development Centres are going to be set up in Maharashtra.
Friends,
Today the demand for skilled youth of Bharat is increasing all over the world. There are many countries where the number of senior citizens is very high! The elderly population is increasing there and trained youth are difficult to find. Surveys conducted in this regard show that 16 countries of the world want to provide jobs to about 40 lakh skilled youngsters. Due to the lack of skilled professionals in these countries, they are dependent on other countries. There are many sectors like construction sector, healthcare sector, tourism industry, hospitality, education and transport where there is a lot of demand in foreign countries today. Therefore, today Bharat is preparing its skilled professionals not only for itself but also for the world.
These new skill development centres that are going to be set up in the villages of Maharashtra will also prepare the youth for opportunities around the world. Skills related to the construction sector will be taught in these centres. Skills related to farming using modern methods will also be taught. Media and entertainment work in Maharashtra is such a massive job. Many centres providing special training regarding this will also be established. Today Bharat is turning into a major hub of electronics and hardware. In such a scenario, skills related to this sector will also be taught at dozens of centres. I would like to congratulate the youth of Maharashtra for these skill development centres and wish them all the best.
And I would also request the government, Shinde ji and his entire team to devote some time towards providing soft-training for their skill development. In which, if our youth get a chance to go abroad, then 10-20 sentences that are used in day-to-day life should also be taught to them. And they should be taught interpreting through AI so that language problems do not arise. These things are very useful for people going abroad. And in this way, those who are already prepared, the companies also recruit them quickly so that they become eligible for the work immediately after going there. So, I would like that certain provisions are made for soft-skills too; online modules should be developed; for the rest of the time these children should continue to give online exams so that they develop a special skill.
Friends,
For a long time, earlier governments neither had the same seriousness nor the same foresight regarding skill development. Our youth had to suffer a lot due to this. Despite the demand in the industry, despite the talent among the youngsters, it had become extremely difficult for the youth to get jobs due to lack of skill development. But our government has understood the seriousness of skill development among the youngsters. We created a separate ministry for skill development, and for the first time in Bharat, there is a dedicated ministry for this single subject, skill, which means there is a new ministry dedicated to the youth of the country. We have allocated a separate budget and have started various schemes. Under the Kaushal Vikas Yojana, so far more than 1 crore 30 lakh youngsters have been given training in various trades. The government has also set up hundreds of Pradhan Mantri Kaushal Kendras across the country.
Friends,
Social justice has also gained a lot of impetus due to such skill development efforts. Baba Saheb Ambedkar also had laid great emphasis on skill development of the weaker sections of the society. Baba Saheb's thinking was connected to ground truth. He was well aware that our Dalit and deprived brothers and sisters did not have enough land. To ensure that Dalits, backward classes and tribals got a dignified life, he had laid a great emphasis on industrialization. And the most essential precondition for working in industries is skill. In the past, a large number of these sections of the society were deprived of good work and good jobs due to lack of skills. And today the poor, Dalits, backward and tribal families are benefiting the most from the skill schemes of the Government of India.
Friends,
Mata Savitribai Phule had shown the way to break social barriers for women's education in Bharat. She had an unwavering belief that only those who have knowledge and skills could bring a change in the society. Inspired by Mata Savitribai, the government is also laying equal emphasis on the education and training of daughters. Today, women are being given training through self-help groups in every village. Under the women empowerment programme, more than 3 crore women have been given special training. Now the country is also encouraging farming and various works through drones. For this also, special training will be given to the sisters living in villages.
Friends,
We have such families in every village, that pass on their skills from generation to generation. There is no such village that doesn't have skilled families like the barbers, shoe makers, clothes washers, masons, carpenters, potters, blacksmiths, goldsmiths etc. To support such families, the Government of India has also started the PM Vishwakarma Yojana, which Ajit Dada just mentioned. Under this, the government is providing financial assistance at every level, from training to modern equipment to take the work forward. The central government is going to spend Rs 13 thousand crores on this. I have been told that more than 500 rural skill development centres that are going to be set up in Maharashtra will also take the PM Vishwakarma scheme forward. I would especially congratulate the Maharashtra government for the same.
Friends,
Amidst these efforts for skill development, we also have to think about the areas where enhancing skills will strengthen the country. For example, today in manufacturing, the country needs good quality products; products with zero defects. Industry 4.0 requires new skills. Keeping in mind the services sector, knowledge economy and modern technology, governments will also have to emphasize on new skills. We have to see that manufacturing what kind of products will take us towards self-reliance. We have to promote the skills required to manufacture such products.
Friends,
Bharat's agriculture sector is also in great need of new skills today. Our mother earth has been harmed by chemical farming. To save the earth, natural farming, organic farming is necessary and skills are also required for the same. It is also necessary to add new skills to ensure balanced use of water in farming. We need new skills for processing agri products, adding value to it, packaging it, branding it and making it reach the online world. Therefore, various governments of the country will have to further expand their scope of skill development. I am confident that this awareness regarding skill development will play a huge role in building a developed Bharat in the 'Azaadi Ka Amritkaal'.
I once again congratulate Shinde ji and his entire team and wish them all the best. And those young sons and daughters who have started their journeys on the path of skill, or are thinking about it and want to start, I believe they have chosen the right path. Through their skills, through their abilities, they can give a lot to their families and also to the country. I particularly extend my best wishes to all these young sons and daughters.
Let me share an experience with you. Once I went to Singapore and I had a programme with the Prime Minister of Singapore. I had a tight schedule. I had a lot of engagements but he insisted to somehow take some time out for him. Since it was the Prime Minister's request, I agreed to make some adjustments. I and our team worked out something, made some adjustments. Now why did he ask me? He wanted to show me the Skill Development Centre in Singapore, which is similar to the ITI we have here and he was showing it to me with much pride. He was saying that he had built it with a lot of love. There was a time when it wasn't socially respectable for the people to join this type of an institute. They felt ashamed. They used to feel ashamed because the child did not go to college and was in this institute instead. Then he said, since this Skill Centre was developed, people from influential families too used to ask me to recommend their kids to get admission here for skill development. And indeed, he paid so much attention to it that its reputation increased. In our country too, it is the duty of the society to enhance the reputation of labour, 'Shramev Jayate', our skilled manpower.
Once again, I heartily congratulate all these youngsters and wish them all the very best. I heartily thank Mangal Prabhat ji and the entire team of Shinde ji since I got the opportunity to come to your event, amidst these lakhs of people; I can see only young people everywhere; and thanks for giving me a chance to meet all those youngsters.
Namaskar!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.