প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
মহাৰাষ্ট্ৰত ৫১১ টা প্ৰমোদ মহাজন গ্ৰামীণ কৌশল্য বিকাশ কেন্দ্ৰৰ শুভাৰম্ভণী অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
19 OCT 2023 7:48PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ।
মহাৰাষ্ট্ৰৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী একনাথ শিন্দেজী, উপ-মুখ্যমন্ত্ৰী ভাই দেৱেন্দ্ৰ ফাড়নবিছ জী, অজিত পাৱাৰ জী, শ্ৰী মংগল প্ৰভাত লোধা জী, ৰাজ্য চৰকাৰৰ আন সকলো মন্ত্ৰী, মহিলা আৰু ভদ্ৰলোকসকল।
পৱিত্ৰ নৱৰাত্ৰি চলি আছে। আজি মাৰ পঞ্চম ৰূপ, স্কন্দমাতাৰ উপাসনাৰ দিন। প্ৰতিগৰাকী মাতৃয়ে ইচ্ছা কৰে যে তেওঁৰ সন্তানে সুখ আৰু সফলতা লাভ কৰক। সুখ আৰু সফলতাৰ এই প্ৰাপ্তি কেৱল শিক্ষা আৰু দক্ষতাৰ জৰিয়তেহে সম্ভৱ। এনে এক পৱিত্ৰ সময়ত, মহাৰাষ্ট্ৰৰ আমাৰ পুত্ৰ আৰু কন্যাসকলৰ দক্ষতা বিকাশৰ বাবে ইমান ডাঙৰ কাৰ্যসূচী আৰম্ভ কৰা হৈছে। আৰু মোৰ সন্মুখত বহি থকা লাখ লাখ যুৱক-যুৱতী, আৰু যিসকলে এই দক্ষতা বিকাশৰ পথত আগবাঢ়ি যাবলৈ দৃঢ় সংকল্প লৈছে, মই নিশ্চয় ক'ব লাগিব যে আজিৰ এই ৰাতিপুৱা তেওঁলোকৰ জীৱনত মংগল প্ৰভাত হৈ পৰিছে। মহাৰাষ্ট্ৰত ৫১১ টা গ্ৰাম্য কৌশল্য বিকাশ কেন্দ্ৰ স্থাপন হবলৈ গৈ আছে।
বন্ধুসকল,
আজি সমগ্ৰ বিশ্বতে ভাৰতৰ দক্ষ যুৱক-যুৱতীৰ চাহিদা বৃদ্ধি পাইছে। এনে বহুতো দেশ আছে য'ত জ্যেষ্ঠ নাগৰিকৰ সংখ্যা অতি বেছি, বৃদ্ধৰ সংখ্যা বৃদ্ধি পাইছে আৰু প্ৰশিক্ষিত যুৱক-যুৱতী অতি কমেহে পোৱা যায়। এই সন্দৰ্ভত কৰা জৰীপে দেখুৱাইছে যে বিশ্বৰ ১৬ খন দেশে প্ৰায় ৪০ লাখ দক্ষ যুৱক-যুৱতীক চাকৰি দিব বিচাৰে। এই দেশবোৰত দক্ষ পেছাদাৰীৰ অভাৱৰ বাবে, এই দেশবোৰ আন দেশৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল। নিৰ্মাণ খণ্ড, স্বাস্থ্যসেৱা খণ্ড, পৰ্যটন উদ্যোগ, আতিথ্য, শিক্ষা আৰু পৰিবহনৰ দৰে বহুতো খণ্ড আছে য'ত আজি বিদেশত যথেষ্ট চাহিদা আছে। সেয়েহে, ভাৰতে আজি কেৱল নিজৰ বাবেই নহয়, বিশ্বৰ বাবেও দক্ষ পেছাদাৰী প্ৰস্তুত কৰি আছে।
মহাৰাষ্ট্ৰৰ গাওঁসমূহত মুকলি হ'বলগীয়া এই নতুন দক্ষতা বিকাশ কেন্দ্ৰসমূহেও যুৱক-যুৱতীসকলক সমগ্ৰ বিশ্বৰ সুযোগৰ বাবে প্ৰস্তুত কৰিব। নিৰ্মাণ খণ্ডৰ সৈতে সম্পৰ্কিত দক্ষতাবোৰ এই কেন্দ্ৰবোৰত শিকোৱা হ'ব। আধুনিক উপায়েৰে কৃষি কেনেদৰে কৰিব লাগে তাৰ সৈতে সম্পৰ্কিত দক্ষতা শিকোৱা হ'ব। মহাৰাষ্ট্ৰত মিডিয়া আৰু মনোৰঞ্জনৰ কাম যথেষ্ট ডাঙৰ কাম। ইয়াৰ বাবে, বিশেষ প্ৰশিক্ষণ দিয়া বহুতো কেন্দ্ৰ স্থাপন কৰা হ'ব। আজি ভাৰত ইলেক্ট্ৰনিক্স আৰু হাৰ্ডৱেৰৰ এক ডাঙৰ কেন্দ্ৰ হৈ পৰিছে। এনে পৰিস্থিতিত, এই খণ্ডৰ সৈতে সম্পৰ্কিত কৌশল ভালেমান কেন্দ্ৰত শিকোৱা হ'ব। মই মহাৰাষ্ট্ৰৰ যুৱক-যুৱতীসকলক অভিনন্দন জনাইছোঁ আৰু দক্ষতা বিকাশৰ এই কেন্দ্ৰসমূহৰ বাবে তেওঁলোকক শুভেচ্ছা জনাইছোঁ।
আৰু মই চৰকাৰ, শিন্দেজী আৰু তেওঁৰ সমগ্ৰ দলটোক অনুৰোধ কৰিম যে আমি তেওঁলোকৰ দক্ষতা বিকাশৰ ক্ষেত্ৰত ছফ্ট ট্ৰেইনিঙৰ দিশতো কিছু সময় দিয়া প্ৰয়োজনীয়। যাৰ ফলত, যদিহে আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলে বিদেশলৈ যোৱাৰ সুযোগ পায়, তেনেহ'লে স্বাভাৱিক আচৰণৰ যি বিষয়সমূহৰ অভিজ্ঞতা হয়, ১০-২০টা ভাল পৃথিৱীত কামত আহে, এনেধৰণৰ বাক্য ব্যৱহাৰ কৰে বা এআইৰ জৰিয়তে দোভাষী হিচাপে ভাষাগত সমস্যা নহয়, সেয়ে এইসকলো বিষয় বিদেশলৈ যোৱা লোকসকলৰ বাবে অতি উপযোগী। আৰু এনেদৰে, কোম্পানীবোৰে ইতিমধ্যে সাজু লোকসকলকো নিয়োগ কৰে যাতে তেওঁলোকে তালৈ যায় আৰু লগে লগে এই কামৰ বাবে যোগ্য হয়। গতিকে মই বিচাৰোঁ ছফ্ট-স্কিলৰ বাবে কিছু ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰা হওক, কিছুমান অনলাইন মডিউল তৈয়াৰ কৰা হওক, যাৰ ফলত এই যুৱক-যুৱতীসকলে বাকী সময়ত অনলাইন পৰীক্ষা দি থাকিব, তেনেহ'লে হয়তো তেওঁলোকৰ মাজত এক বিশেষ অনুশাসন গঢ় লৈ উঠিব।
বন্ধুসকল,
দীৰ্ঘদিন ধৰি, চৰকাৰবোৰৰ দক্ষতা বিকাশৰ বাবে কোনোধৰণৰ গুৰুত্ব বা দূৰদৃষ্টি নাছিল। ইয়াৰ ফলত আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলে বহুত কষ্ট ভোগ কৰিব লগা হৈছিল। উদ্যোগত চাহিদা থকা সত্বেও, যুৱক-যুৱতীসকলৰ মাজত প্ৰতিভা থকা সত্বেও, দক্ষতা বিকাশৰ অভাৱৰ বাবে, যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে চাকৰি পোৱাটো অত্যন্ত কঠিন হৈ পৰিছিল। আমাৰ চৰকাৰেই যুৱক-যুৱতীসকলৰ মাজত দক্ষতা বিকাশৰ গুৰুত্ব বুজি পাইছে। আমি দক্ষতা বিকাশৰ বাবে এটা পৃথক মন্ত্ৰালয় সৃষ্টি কৰিছো, আৰু ভাৰতত প্ৰথমবাৰৰ বাবে, এই এটা বিষয়ৰ দক্ষতাৰ বাবে সমৰ্পিত মন্ত্ৰালয় আছে, অৰ্থাৎ দেশৰ যুৱপ্ৰজন্মৰ বাবে এক নতুন মন্ত্ৰালয় সমৰ্পিত আছে। এটা পৃথক বাজেট নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে আৰু বহুতো আঁচনি আৰম্ভ কৰা হৈছে। দক্ষতা বিকাশ আঁচনিৰ অধীনত এতিয়ালৈকে ১ কোটি ৩০ লাখতকৈ অধিক অধিক যুৱক-যুৱতীক বিভিন্ন ব্যৱসায়ত প্ৰশিক্ষণ দিয়া হৈছে। চৰকাৰে সমগ্ৰ দেশতে শ শ প্ৰধানমন্ত্ৰী কৌশল কেন্দ্ৰ স্থাপন কৰিছে।
বন্ধুসকল,
দক্ষতা বিকাশৰ এনে প্ৰচেষ্টাই সামাজিক ন্যায়কো যথেষ্ট শক্তি প্ৰদান কৰিছে। বাবাচাহেব আম্বেদকাৰে সমাজৰ দুৰ্বল শ্ৰেণীৰ দক্ষতা বিকাশৰ ওপৰতো যথেষ্ট গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছিল। বাবা চাহেবৰ চিন্তাধাৰা মাটিৰ বাস্তৱতাৰ সৈতে জড়িত আছিল। তেওঁ ভালদৰে জানিছিল যে আমাৰ দলিত আৰু বঞ্চিত ভাই-ভনীসকলৰ ইমান মাটি নাই। তেওঁ ঔদ্যোগিকৰণৰ ওপৰত যথেষ্ট গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছিল যাতে দলিত, পিছপৰা আৰু জনজাতীয় লোকসকলে এক মৰ্যাদাপূৰ্ণ জীৱন লাভ কৰে। আৰু উদ্যোগবোৰত কাম কৰাৰ বাবে আটাইতকৈ অত্যাৱশ্যকীয় চৰ্তটো হ'ল-দক্ষতা... দক্ষতা। অতীতত, সমাজৰ এই শ্ৰেণীবোৰৰ এটি বৃহত্ অংশই দক্ষতাৰ অভাৱৰ বাবে ভাল কাম, ভাল নিযুক্তিৰ পৰা বঞ্চিত হৈছিল। আৰু আজি দৰিদ্ৰ, দলিত, পিছপৰা আৰু জনজাতীয় পৰিয়ালবোৰে ভাৰত চৰকাৰৰ দক্ষতা আঁচনিসমূহৰ পৰা সৰ্বাধিক লাভান্বিত হৈছে।
বন্ধুসকল,
মাতা সাবিত্ৰীবাই ফুলেই ভাৰতত মহিলাৰ শিক্ষাৰ বাবে সামাজিক বাধা দূৰ কৰিবলৈ পথ দেখুৱাইছিল। তেওঁ দৃঢ়ভাৱে বিশ্বাস কৰিছিল যে কেৱল জ্ঞান আৰু দক্ষতা থকা সকলেহে সমাজত পৰিৱৰ্তন আনিব পাৰে। মাতা সাবিত্ৰীবাইৰ অনুপ্ৰেৰণাত চৰকাৰে কন্যাসকলৰ শিক্ষা আৰু প্ৰশিক্ষণৰ ওপৰতো সমান গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। আজি, প্ৰতিখন গাঁৱত আত্ম-সহায়ক গোট, আত্ম-সহায়ক গোটৰ জৰিয়তে মহিলাসকলক প্ৰশিক্ষণ দিয়া হৈছে। মহিলা সবলীকৰণ কাৰ্যসূচীৰ অধীনত ৩ কোটিৰো অধিক মহিলাক বিশেষ প্ৰশিক্ষণ দিয়া হৈছে। এতিয়া দেশে ড্ৰোনৰ জৰিয়তে কৃষি আৰু বিভিন্ন কামক উৎসাহিত কৰি আছে। ইয়াৰ বাবে, গাঁৱৰ ভগ্নীসকলক বিশেষ প্ৰশিক্ষণ দিয়া হ'ব।
বন্ধুসকল,
আমাৰ প্ৰতিখন গাঁৱতে এনে পৰিয়াল আছে, যিয়ে প্ৰজন্মৰ পৰা প্ৰজন্মলৈ তেওঁলোকৰ দক্ষতাক আগবঢ়ায় নিয়ে। কোনখন গাঁৱত চুলি কাটিবলৈ, জোতা নিৰ্মাতা, লণ্ড্ৰী, মিস্ত্ৰী, কাঠমিস্ত্ৰী, কুমাৰ, লোহাৰ, সোণোৱালৰ দৰে দক্ষ পৰিয়াল নাই? এনে পৰিয়ালবোৰক সহায় কৰিবলৈ, এতিয়া ভাৰত চৰকাৰে, যিটো অজিত দাদাইও উল্লেখ কৰিছে, ভাৰত চৰকাৰে প্ৰধানমন্ত্ৰী বিশ্বকৰ্মা যোজনাও আৰম্ভ কৰিছে। ইয়াৰ অধীনত, চৰকাৰে প্ৰশিক্ষণৰ পৰা আধুনিক সঁজুলিলৈকে আৰু অধিক কামৰ বাবে প্ৰতিটো স্তৰত বিত্তীয় সাহায্য প্ৰদান কৰিছে। কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে ইয়াৰ বাবে ১৩ হাজাৰ কোটি টকা ব্যয় কৰিবলৈ গৈ আছে। মোক জনোৱা হৈছে যে মহাৰাষ্ট্ৰত নিৰ্মাণ হ'বলগীয়া এই ৫০০তকৈও অধিক গ্ৰাম্য দক্ষতা বিকাশ কেন্দ্ৰই প্ৰধানমন্ত্ৰী বিশ্বকৰ্মা আঁচনিকো আগুৱাই নিব। ইয়াৰ বাবে মই মহাৰাষ্ট্ৰ চৰকাৰক বিশেষভাৱে অভিনন্দন জনাইছোঁ।
বন্ধুসকল,
দক্ষতা বিকাশৰ এই প্ৰচেষ্টাৰ মাজতে আমি কোনবোৰ ক্ষেত্ৰত দক্ষতা বৃদ্ধি কৰিলে দেশক শক্তিশালী হব, সেই বিষয়েও চিন্তা কৰিব লাগিব। উদাহৰণ স্বৰূপে, আজি উৎপাদনত ভাল মানদণ্ডৰ সামগ্ৰী, শূন্য ত্ৰুটিযুক্ত সামগ্ৰী, দেশৰ প্ৰয়োজন। উদ্যোগ ৪.০-ৰ বাবে নতুন দক্ষতাৰ প্ৰয়োজন। সেৱা খণ্ড, জ্ঞান অৰ্থনীতি আৰু আধুনিক প্ৰযুক্তিৰ কথা মনত ৰাখি চৰকাৰসমূহেও নতুন দক্ষতাৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিব লাগিব। আমি চাব লাগিব কেনে ধৰণৰ সামগ্ৰী নিৰ্মাণ কৰা হয় যিয়ে আমাক আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ দিশে লৈ যাব। আমি এনেধৰণৰ সামগ্ৰী নিৰ্মাণৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় দক্ষতাক প্ৰোৎসাহিত কৰিব লাগিব।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ কৃষি খণ্ডকো আজি নতুন দক্ষতাৰ যথেষ্ট প্ৰয়োজন। ৰাসায়নিক কৃষিৰ বাবে, আমাৰ পৃথিৱী মাতৃক বহুত অত্যাচাৰ কৰা হৈছে। প্ৰাকৃতিক কৃষি, প্ৰাকৃতিক কৃষি, পৃথিৱী ৰক্ষা কৰিবলৈ এইবোৰ প্ৰয়োজনীয় আৰু ইয়াৰ বাবে দক্ষতাৰো প্ৰয়োজন। কৃষিত পানীৰ সন্তুলিত ব্যৱহাৰৰ বাবে নতুন দক্ষতা সংযোগ কৰাটোও প্ৰয়োজনীয়। কৃষিজাত সামগ্ৰীৰ প্ৰক্ৰিয়াকৰণ, ইয়াত মূল্য সংযোজন, ইয়াৰ পেকেজিং, ব্ৰেণ্ডিং আৰু ইয়াক অনলাইনৰ পৃথিৱীলৈ লৈ যোৱাৰ বাবেও আমাক নতুন দক্ষতাৰ প্ৰয়োজন। সেয়েহে, দেশৰ বিভিন্ন চৰকাৰে তেওঁলোকৰ দক্ষতা বিকাশৰ পৰিসৰ বৃদ্ধি কৰিব লাগিব। মই নিশ্চিত যে দক্ষতা বিকাশৰ বিষয়ে এই চেতনাই স্বাধীনতাৰ অমৃত কালত উন্নত ভাৰত গঢ়ি তোলাত এক ডাঙৰ ভূমিকা পালন কৰিব।
মই আকৌ এবাৰ শিন্দেজী আৰু তেওঁৰ গোটেই দলটোক অভিনন্দন জনাইছোঁ আৰু তেওঁলোকক শুভকামনা জনাইছো। আৰু যিসকল যুৱক-যুৱতীয়ে এই দক্ষতাৰ পথত ভৰি দিছে, চিন্তা কৰি আছে আৰু যাব বিচাৰে, মই ভাবো তেওঁলোকে সঠিক পথ বাছি লৈছে। এই দক্ষতাৰ জৰিয়তে, এই সামৰ্থ্যৰ জৰিয়তে, তেওঁ তেওঁৰ পৰিয়ালকো বহুত দিব পাৰিব, তেওঁ দেশকো বহুতো দিব পাৰিব। এই সকলো যুৱক-যুৱতীলৈ বিশেষভাৱে মোৰ শুভেচ্ছা।
মই আপোনালোকক এটা অভিজ্ঞতা কওঁ, এবাৰ মই ছিংগাপুৰলৈ গৈছিলোঁ, ছিংগাপুৰৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সৈতে মোৰ কাৰ্যসূচীকৰা হৈছিল, মোৰ সময়সূচী অতি ব্যস্ত আছিল, ব্যস্ততা বহুত বেছি আছিল, কিন্তু তেওঁ জোৰ দিছিল যে যিকোনো প্ৰকাৰে তেওঁৰ বাবে কিছু সময় উলিয়াব লাগে। গতিকে, প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ অনুৰোধ ৰক্ষা কৰি মই ক'লো ঠিক আছে, মই কিবা এটা মিলাই লম। মই, আমাৰ দলটোৱে সকলোবোৰ ৱৰ্কআউট কৰিছিলোঁ, মিলাইছিলো আৰু প্ৰশ্ন কৰিছিলোঁ, কিয়, কাৰ বাবে, তেওঁলোকে মোক চিংগাপুৰৰ দক্ষতা বিকাশ কেন্দ্ৰটো চাবলৈ লৈ গৈছিল। যিদৰে আমাৰ আইটিআই আছে আৰু তেওঁলোকে মোক ইমান গৌৰৱেৰে দেখুৱাইছিল, তেওঁলোকে কৈছিল যে তেওঁলোকে এইবোৰ বিশাল অন্তৰেৰে নিৰ্মাণ কৰিছে। আৰু এটা সময় আছিল যেতিয়া মানুহে এনে প্ৰতিষ্ঠানলৈ আহিলে, সামাজিকভাৱে কোনো সন্মান দিয়া নাছিল, তেওঁলোক লজ্জিত হৈছিল, তেওঁলোকে ভাবিছিল যে আপোনাৰ সন্তানে মহাবিদ্যালয়ত নপঢ়ে, এনে নকৰে, ইয়ালৈ যায়, কিন্তু যেতিয়া কৈছিল মোৰ এই দক্ষতা কেন্দ্ৰটো বিকশিত কৰা হৈছে, ডাঙৰ ডাঙৰ পৰিয়ালৰ লোকসকলেও তেওঁলোকৰ ঘৰত, তেওঁলোকৰ পৰিয়ালত দক্ষতাৰ বাবে ইয়াত নামভৰ্তি কৰিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়ে। আৰু তেওঁলোকে সঁচাকৈয়ে তেওঁৰ প্ৰতি ভালদৰে মনোযোগ দিছিল। তাৰ ফলত খ্যাতি বৃদ্ধি পাইছিল। আমাৰ দেশতো শ্ৰমিকৰ মৰ্যাদা বৃদ্ধি কৰাটো সমাজৰ কৰ্তব্য, ‘শ্ৰমেৱ জয়তে’, আমাৰ দক্ষ জনশক্তি।
মই আকৌ এবাৰ এই সকলো যুৱক-যুৱতীক অন্তৰৰ পৰা অভিনন্দন জনাইছোঁ আৰু মোৰ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিছোঁ। আৰু মই আপোনাসৱৰ কাৰ্যসূচীলৈ অহাৰ সুযোগ লাভ কৰিলোঁ, এই লাখ লাখ লোকৰ মাজত, মই চাৰিওফালে যুৱক-যুৱতীসকলক দেখিছোঁ। মই সেই সকলো যুৱক-যুৱতীক লগ পোৱাৰ সুযোগ লাভ কৰিলোঁ। মই মংগল প্ৰভাতজী আৰু শিন্দেজীৰ গোটেই দলটোক অন্তৰৰ পৰা ধন্যবাদ জনাইছোঁ।
নমস্কাৰ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the launch of 511 Pramod Mahajan Grameen Kaushalya Vikas Kendras in Maharashtra
19 OCT 2023 7:48PM by PIB Delhi
Namaskar!
Chief Minister of Maharashtra Shri Eknath Shinde ji, Deputy Chief Minister Bhai Devendra Fadnavis ji, Ajit Pawar ji, Shri Mangal Prabhat Lodha ji, all other ministers of the state government, ladies and gentlemen!
The auspicious festival of Navratri is going on. Today is the day wherein we worship Skandamata, the fifth form of Mother Goddess. Every mother wishes that her child is showered with all the joy and fame. This attainment of happiness and fame is possible only through education and skill. On such an auspicious occasion, such a major programme is being inaugurated for the skill development of our sons and daughters of Maharashtra. And for the lakhs of youngsters sitting in front of me who have resolved to move forward on the path of skill development, I must say that this morning has become auspicious in their lives. 511 Rural Skill Development Centres are going to be set up in Maharashtra.
Friends,
Today the demand for skilled youth of Bharat is increasing all over the world. There are many countries where the number of senior citizens is very high! The elderly population is increasing there and trained youth are difficult to find. Surveys conducted in this regard show that 16 countries of the world want to provide jobs to about 40 lakh skilled youngsters. Due to the lack of skilled professionals in these countries, they are dependent on other countries. There are many sectors like construction sector, healthcare sector, tourism industry, hospitality, education and transport where there is a lot of demand in foreign countries today. Therefore, today Bharat is preparing its skilled professionals not only for itself but also for the world.
These new skill development centres that are going to be set up in the villages of Maharashtra will also prepare the youth for opportunities around the world. Skills related to the construction sector will be taught in these centres. Skills related to farming using modern methods will also be taught. Media and entertainment work in Maharashtra is such a massive job. Many centres providing special training regarding this will also be established. Today Bharat is turning into a major hub of electronics and hardware. In such a scenario, skills related to this sector will also be taught at dozens of centres. I would like to congratulate the youth of Maharashtra for these skill development centres and wish them all the best.
And I would also request the government, Shinde ji and his entire team to devote some time towards providing soft-training for their skill development. In which, if our youth get a chance to go abroad, then 10-20 sentences that are used in day-to-day life should also be taught to them. And they should be taught interpreting through AI so that language problems do not arise. These things are very useful for people going abroad. And in this way, those who are already prepared, the companies also recruit them quickly so that they become eligible for the work immediately after going there. So, I would like that certain provisions are made for soft-skills too; online modules should be developed; for the rest of the time these children should continue to give online exams so that they develop a special skill.
Friends,
For a long time, earlier governments neither had the same seriousness nor the same foresight regarding skill development. Our youth had to suffer a lot due to this. Despite the demand in the industry, despite the talent among the youngsters, it had become extremely difficult for the youth to get jobs due to lack of skill development. But our government has understood the seriousness of skill development among the youngsters. We created a separate ministry for skill development, and for the first time in Bharat, there is a dedicated ministry for this single subject, skill, which means there is a new ministry dedicated to the youth of the country. We have allocated a separate budget and have started various schemes. Under the Kaushal Vikas Yojana, so far more than 1 crore 30 lakh youngsters have been given training in various trades. The government has also set up hundreds of Pradhan Mantri Kaushal Kendras across the country.
Friends,
Social justice has also gained a lot of impetus due to such skill development efforts. Baba Saheb Ambedkar also had laid great emphasis on skill development of the weaker sections of the society. Baba Saheb's thinking was connected to ground truth. He was well aware that our Dalit and deprived brothers and sisters did not have enough land. To ensure that Dalits, backward classes and tribals got a dignified life, he had laid a great emphasis on industrialization. And the most essential precondition for working in industries is skill. In the past, a large number of these sections of the society were deprived of good work and good jobs due to lack of skills. And today the poor, Dalits, backward and tribal families are benefiting the most from the skill schemes of the Government of India.
Friends,
Mata Savitribai Phule had shown the way to break social barriers for women's education in Bharat. She had an unwavering belief that only those who have knowledge and skills could bring a change in the society. Inspired by Mata Savitribai, the government is also laying equal emphasis on the education and training of daughters. Today, women are being given training through self-help groups in every village. Under the women empowerment programme, more than 3 crore women have been given special training. Now the country is also encouraging farming and various works through drones. For this also, special training will be given to the sisters living in villages.
Friends,
We have such families in every village, that pass on their skills from generation to generation. There is no such village that doesn't have skilled families like the barbers, shoe makers, clothes washers, masons, carpenters, potters, blacksmiths, goldsmiths etc. To support such families, the Government of India has also started the PM Vishwakarma Yojana, which Ajit Dada just mentioned. Under this, the government is providing financial assistance at every level, from training to modern equipment to take the work forward. The central government is going to spend Rs 13 thousand crores on this. I have been told that more than 500 rural skill development centres that are going to be set up in Maharashtra will also take the PM Vishwakarma scheme forward. I would especially congratulate the Maharashtra government for the same.
Friends,
Amidst these efforts for skill development, we also have to think about the areas where enhancing skills will strengthen the country. For example, today in manufacturing, the country needs good quality products; products with zero defects. Industry 4.0 requires new skills. Keeping in mind the services sector, knowledge economy and modern technology, governments will also have to emphasize on new skills. We have to see that manufacturing what kind of products will take us towards self-reliance. We have to promote the skills required to manufacture such products.
Friends,
Bharat's agriculture sector is also in great need of new skills today. Our mother earth has been harmed by chemical farming. To save the earth, natural farming, organic farming is necessary and skills are also required for the same. It is also necessary to add new skills to ensure balanced use of water in farming. We need new skills for processing agri products, adding value to it, packaging it, branding it and making it reach the online world. Therefore, various governments of the country will have to further expand their scope of skill development. I am confident that this awareness regarding skill development will play a huge role in building a developed Bharat in the 'Azaadi Ka Amritkaal'.
I once again congratulate Shinde ji and his entire team and wish them all the best. And those young sons and daughters who have started their journeys on the path of skill, or are thinking about it and want to start, I believe they have chosen the right path. Through their skills, through their abilities, they can give a lot to their families and also to the country. I particularly extend my best wishes to all these young sons and daughters.
Let me share an experience with you. Once I went to Singapore and I had a programme with the Prime Minister of Singapore. I had a tight schedule. I had a lot of engagements but he insisted to somehow take some time out for him. Since it was the Prime Minister's request, I agreed to make some adjustments. I and our team worked out something, made some adjustments. Now why did he ask me? He wanted to show me the Skill Development Centre in Singapore, which is similar to the ITI we have here and he was showing it to me with much pride. He was saying that he had built it with a lot of love. There was a time when it wasn't socially respectable for the people to join this type of an institute. They felt ashamed. They used to feel ashamed because the child did not go to college and was in this institute instead. Then he said, since this Skill Centre was developed, people from influential families too used to ask me to recommend their kids to get admission here for skill development. And indeed, he paid so much attention to it that its reputation increased. In our country too, it is the duty of the society to enhance the reputation of labour, 'Shramev Jayate', our skilled manpower.
Once again, I heartily congratulate all these youngsters and wish them all the very best. I heartily thank Mangal Prabhat ji and the entire team of Shinde ji since I got the opportunity to come to your event, amidst these lakhs of people; I can see only young people everywhere; and thanks for giving me a chance to meet all those youngsters.
Namaskar!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.