ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭାରତର ପ୍ରଥମ ଆଞ୍ଚଳିକ ରାପିଡ୍ ଟ୍ରାନଜିଟ୍ ସିଷ୍ଟମ କରିଡର ଏବଂ ନମୋ ଭାରତ ଟ୍ରେନ ଚଳାଚଳର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦବୋଧନ
20 OCT 2023 4:35PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ ।
ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ ।
ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ ।
ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ରାଜ୍ୟପାଳ ଆନନ୍ଦୀ ବେନ ପଟେଲ, ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ଲୋକପ୍ରିୟ, ଉର୍ଜାବାନ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭାଇ ଯୋଗୀଆଦିତ୍ୟନାଥ ମହୋଦୟ, କର୍ଣ୍ଣାଟକର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ସିଦ୍ଧାରମେୟାମହୋଦୟ, କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରିମଣ୍ଡଳରେ ମୋର ସହଯୋଗୀ ହରଦୀପସିଂହ ପୁରୀ ମହାଶୟ, କୌଶଲ କିଶୋର ମହାଶୟ, ଅନ୍ୟସମସ୍ତ ବରିଷ୍ଠ ମହାନୁଭବ ଏବଂ ବିଶାଳ ସଂଖ୍ୟାରେ ଆସିଥିବାମୋର ପରିବାରଜନ ।
ଆଜି ସମଗ୍ର ଦେଶ ପାଇଁ ହେଉଛି ଏକ ଐତିହାସିକ କ୍ଷଣ ।ଆଜି ଭାରତର ପ୍ରଥମ ରାପିଡ ରେଳ ସେବା, ନମୋ ଭାରତଟ୍ରେନ, ରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ସମର୍ପିତ ହେଉଛି, ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି ।ପାଖାପାଖି ଚାରି ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ମୁଁ ଦିଲ୍ଲୀ - ଗାଜିଆବାଦ - ମିରଟଆଞ୍ଚଳିକ କରିଡର ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲି । ଆଜିସାହିବାବାଦରୁ ଦୁହାଇ ଡିପୋ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସେହି ଅଂଶରେ ନମୋଭାରତର ଚଳାଚଳ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଯାଇଛି । ଆଉ ମୁଁ ପୂର୍ବରୁ ହିଁକହିଛି, ଆଜି ମଧ୍ୟ କହୁଛି ଯାହାର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଆମେ କରିଥାଉ, ତାହାର ଉଦଘାଟନ ମଧ୍ୟ ଆମେ ହିଁ କରିଥାଉ । ଆଉ ଏହିମିରଟ ଆଡକୁ ଥିବା ଅଂଶ 1 ବର୍ଷ, ଦେଢ ବର୍ଷ ପରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣହେବ, ସେହି ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କର ସେବାରେଉପସ୍ଥିତ ରହିବି ।
ଏବେ ମୋତେ ଏହି ଅତି ଆଧୁନିକ ଟ୍ରେନରେ ଯାତ୍ରାର ମଧ୍ୟଅନୁଭବ ମିଳିଛି । ମୁଁ ତ ନିଜର ପିଲାଦିନ ରେଳ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେବିତାଇଛି ଆଉ ଆଜି ରେଳବାଇର ଏହି ନୂଆ ରୂପ ମୋତେସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଆନନ୍ଦିତ କରୁଛି । ଏହି ଅନୁଭବ ହେଉଛିମନକୁ ପ୍ରଫୁଲ୍ଲିତ କରିବା ଭଳି, ହେଉଛି ଆନନ୍ଦରେ ଭରି ଦେବାଭଳି । ଆମର ଏଠାରେ ନବରାତ୍ରୀରେ ଶୁଭକାର୍ଯ୍ୟର ପରମ୍ପରାରହିଛି । ଦେଶର ପ୍ରଥମ ନମୋ ଭାରତ ଟ୍ରେନକୁ ମଧ୍ୟ ଆଜିମାଆ କାତ୍ୟାୟିନୀଙ୍କର ଆଶୀର୍ବାଦ ପ୍ରାପ୍ତ ହୋଇଛି । ଆଉ ଏହାମଧ୍ୟ ହେଉଛି ବହୁତ ବିଶେଷ ଯେ ଏହି ନୂତନ ଟ୍ରେନରେଡ୍ରାଇଭରଙ୍କ ଠାରୁ ନେଇ ସମସ୍ତ କର୍ମଚାରୀ, ହେଉଛନ୍ତି ମହିଳା, ହେଉଛନ୍ତି ଆମ ଦେଶର ଝିଅମାନେ । ଏହା ହେଉଛିଭାରତୀୟ ନାରୀଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ପଦକ୍ଷେପର ପ୍ରତୀକ ।ମୁଁ ଦିଲ୍ଲୀ- ଏନସିଆର ଏବଂ ପଶ୍ଚିମ ୟୁପିର ସମସ୍ତଲୋକମାନଙ୍କୁ ନବରାତ୍ରୀର ପବିତ୍ର ପର୍ବ ଅବସରରେ ମିଳିଥିବାଏହି ଉପହାର ପାଇଁ ବହୁତ- ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି, ବହୁତ- ବହୁତ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି । ନମୋ ଭାରତଟ୍ରେନରେ ଆଧୁନିକତା ମଧ୍ୟ ଅଛି, ଗତି ମଧ୍ୟ ଅଛି, ଅଦ୍ଭୁତ ବେଗମଧ୍ୟ ଅଛି । ଏହି ନମୋ ଭାରତ ଟ୍ରେନ, ନୂତନ ଭାରତର ନୂତନଯାତ୍ରା ଏବଂ ନୂତନ ସଂକଳ୍ପକୁ ପରିଭାଷିତ କରୁଛି ।
ମୋର ପରିବାରଜନ,
ମୁଁ ସଦା ସର୍ବଦା ଏହା ସ୍ୱୀକାର କରିଥାଏ ଯେ ଭାରତର ବିକାଶ, ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ବିକାଶ ଦ୍ୱାରା ହିଁ ସମ୍ଭବ ହୋଇଥାଏ । ଏବେଆମ ସାଙ୍ଗରେ କର୍ଣ୍ଣାଟକର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ସିଦ୍ଧାରମେୟା ମହାଶୟମଧ୍ୟ ସାମିଲ ହୋଇଛନ୍ତି । ଆଜି ବେଙ୍ଗାଲୁରୁରେ ମେଟ୍ରୋରଦ୍ୱିତୀୟ ଲାଇନକୁ ମଧ୍ୟ ଦେଶକୁ ସମର୍ପିତ କରାଯାଇଛି ।ଏହାଦ୍ୱାରା ବେଙ୍ଗାଲୁରୁର ଆଇଟି ହବର ଯୋଗାଯୋଗ ଆହୁରିଉନ୍ନତ ହୋଇଛି । ଏବେ ତ ବେଙ୍ଗାଲୁରୁରେ ପ୍ରତିଦିନ ପ୍ରାୟ 8ଲକ୍ଷ ଲୋକ ମେଟ୍ରୋରେ ଯାତ୍ରା କରୁଛନ୍ତି । ମୁଁ ନୂତନ ମେଟ୍ରୋସୁବିଧା ପାଇଁ ବେଙ୍ଗାଲୁରୁର ସମସ୍ତ ଲୋକଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ବହୁତ- ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି ।
ମୋର ପରିବାରଜନ,
ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଆମର ଭାରତ, ଆଜି ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେପ୍ରଗତିର ନୂତନ ଗାଥା ଲେଖୁଛି । ଆଜିର ଭାରତ, ଚନ୍ଦ୍ରଯାନରେ, ଚନ୍ଦ୍ରଯାନକୁ ଚନ୍ଦ୍ରମାରେ ଅବତରଣ କରାଇବିଶ୍ୱରେ ଏହି ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନ ଛାଇ ହୋଇ ଯାଇଛି । ଆଜିର ଭାରତ, G-20ର ଏତେ ଭବ୍ୟ ଆୟୋଜନ କରି, ବିଶ୍ୱ ପାଇଁଆକର୍ଷଣର, ଉତ୍ସୁକତାର ଏବଂ ସାରା ବିଶ୍ୱକୁ ଭାରତ ସହିତଯୋଡ଼ି ହେବାର ଏକ ନୂତନ ଅବସର ପାଲଟି ଯାଇଛି ।ଆଜିର ଭାରତ ଏସୀୟ କ୍ରୀଡ଼ାରେ 100ରୁ ଅଧିକ ପଦକଜିତିକରି ଦେଖାଇଛି ଆଉ ଏଥିରେ ମୋର ଉତର ପ୍ରଦେଶ ମଧ୍ୟସାମିଲ ଅଛି । ଆଜିର ଭାରତ, ନିଜସ୍ୱ ଶକ୍ତି ବଳରେ 5-Gଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥାଏ ଆଉ ତାହାକୁ ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣକୁନେଇ ଯାଇଥାଏ । ଆଜିର ଭାରତ, ବିଶ୍ୱରେ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକଡିଜିଟାଲ କାରବାର କରିଥାଏ ।
ଯେତେବେଳେ କରୋନା ସଙ୍କଟ ଆସିଲା, ସେତେବେଳେଭାରତରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଟିକା, ବିଶ୍ୱର କୋଟି- କୋଟି ଲୋକଙ୍କଜୀବନ ବଞ୍ଚାଇଲା । ବଡ଼- ବଡ଼ କମ୍ପାନୀଗୁନିକ ଆଜିଭାରତରେ ମୋବାଇଲ ଏବଂ ଟିଭି- ଲ୍ୟାପଟପ‌- କମ୍ପ୍ୟୁଟରଏସବୁ ନିର୍ମାଣ କରିବା ପାଇଁ ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନକୁ ଆସୁଛନ୍ତି । ଆଜିଭାରତ ଲଢ଼ୁଆ ବିମାନ ନିର୍ମାଣ କରୁଛି, ଲଢ଼ୁଆ ବିମାନ ସହିତସମୁଦ୍ରରେ ତିରଙ୍ଗା ଉଡାଇଲା ଭଳି ବିକ୍ରାନ୍ତ ଜାହାଜ ମଧ୍ୟ ନିର୍ମାଣକରୁଛି । ଆଉ ଆଜି ଏ ଯେଉଁ ଦ୍ରୁତ ଗତିର ନମୋ ଭାରତଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି, ତାହା ମଧ୍ୟ ହେଉଛି ମେଡ଼୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆର, ହେଉଛି ଭାରତର ନିଜସ୍ୱ ଟ୍ରେନ । ସାଥୀଗଣ, ଏହା ଶୁଣିଆପଣମାନେ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି ନା ନାହିଁ? ଆପଣମାନଙ୍କର ମଥା ଉଚ୍ଚ ହୋଇ ଯାଉଛି ନା ନାହିଁ? ପ୍ରତ୍ୟେକହିନ୍ଦୁସ୍ତାନୀଙ୍କୁ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ ଦେଖା ଯାଉଛି ନା ନାହିଁ? ମୋର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ ଦେଖା ଯାଉଛି ନାଦେଖା ଯାଉ ନାହିଁ? ଏବେ ଯେଉଁ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ସ୍କ୍ରିନ ଡୋର୍ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଲୋକାର୍ପଣ ହୋଇଛି, ତାହା ମଧ୍ୟ ହେଉଛି ମେଡ଼୍ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ।
ଆଉ ମୁଁ ଆଉ ଏକ କଥା କହୁଛି, ଆମେ ହେଲିକପ୍ଟରରେ ଯାତ୍ରାକରୁଛେ, ଏହା ହେଉଛି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ହେଲିକପ୍ଟର ନା, ତା’ଭିତରେ ଏତେ ଶବ୍ଦ ଆସୁଛି ଯେଭଳି ତାହା ହେଉଛି ଉଡ଼ନ୍ତାଟ୍ରାକ୍ଟର, ହେଉଛି ଉଡ଼ନ୍ତା ଟ୍ରାକ୍ଟର । ଟ୍ରାକ୍ଟରଠାରୁ ମଧ୍ୟ ଅଧିକଶବ୍ଦ ଆସୁଛି, କାନକୁ ବନ୍ଦ ରଖିବାକୁ ପଡ଼ୁଛି । ଉଡାଜାହାଜରେଯେଉଁ ଶବ୍ଦ ଆସିଥାଏ, ମୁଁ ଆଜି ଦେଖିଲି ଯେ ନମୋ ଭାରତଟ୍ରେନରେ ଉଡାଜାହାଜ ଠାରୁ ମଧ୍ୟ କମ୍ ଶବ୍ଦ ଆସୁଛି, ଅର୍ଥାତକେତେ ସୁଖଦ ଯାତ୍ରା ହେଉଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ନମୋ ଭାରତ, ହେଉଛି ଭବିଷ୍ୟତ ଭାରତର ଝଲକ । ନମୋଭାରତ, ଏହି କଥାର ମଧ୍ୟ ହେଉଛି ପ୍ରମାଣ ଯେ ଯେତେବେଳେଦେଶର ଆର୍ଥିକ ଶକ୍ତି ବଢ଼ିଥାଏ, ସେତେବେଳେ କିଭଳି ଆମଦେଶର ଛବି ବଦଳି ଯାଇଥାଏ । ଦିଲ୍ଲୀ ଏବଂ ମିରଠର ଏହି80 କିଲୋମିଟରରୁ ଅଧିକର ଷ୍ଟ୍ରେଚ ତ’ ହେଉଛି ଏକଶୁଭାରମ୍ଭ, ଶୁଣନ୍ତୁ ଏହା ତ’ ହେଉଛି ଏକ ଶୁଭାରମ୍ଭ । ପ୍ରଥମପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଦିଲ୍ଲୀ, ୟୁପି, ହରିୟାଣା ଏବଂ ରାଜସ୍ଥାନରଅନେକ ଅଞ୍ଚଳ ନମୋ ଭାରତ ଟ୍ରେନ ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ ହେବାକୁଯାଉଛି । ଏବେ ମୁଁ ରାଜସ୍ଥାନ କଥା କହିଦେଲି ତେବେଅଶୋକ ଗହଲୋତ ମହାଶୟଙ୍କର ନିଦ ଖରାପ ହୋଇଯିବ ।ଆଗାମୀ ସମୟରେ ଦେଶର ଆହୁରି ଅଧିକ ଭାଗରେ ମଧ୍ୟନମୋ ଭାରତ ଭଳି ବ୍ୟବସ୍ଥା ନିର୍ମାଣ ହେବ । ଏହା ଦ୍ୱାରାଔଦ୍ୟୋଗିକ ବିକାଶ ମଧ୍ୟ ହେବ ଏବଂ ମୋ ଦେଶରଯୁବପିଢ଼ୀଙ୍କ ପାଇଁ, ମୋ ଦେଶର ଯୁବକ ପୁଅ- ଝିଅମାନଙ୍କପାଇଁ ରୋଜଗାରର ମଧ୍ୟ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବ ।
ସାଥୀଗଣ,
ଚଳିତ ଶତାବ୍ଦୀର ଏହା ହେଉଛି ତୃତୀୟ ଦଶକ, ଭାରତୀୟରେଳର କାୟାକଳ୍ପ ହେଉଥିବା ଦଶକ । ଆପଣମାନେଦେଖୁଛନ୍ତି ବନ୍ଧୁଗଣ, ଏହି 10 ବର୍ଷରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରେଳବାଇଆପଣମାନଙ୍କୁ ପରିବର୍ତ୍ତିତ ଦୃଷ୍ଟିରେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିବ ଆଉମୋର ଛୋଟ ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖିବାର ଅଭ୍ୟାସ ନାହିଁ ଆଉ ନା ହିଁମୋତେ ମରି- ମରି ଚାଲିବାର ଅଭ୍ୟାସ ଅଛି । ମୁଁ ଆଜିର ଯୁବପିଢ଼ୀଙ୍କୁ ବିଶ୍ୱାସ ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ମୁଁ ଆଜିର ଯୁବ ପିଢ଼ୀଙ୍କୁଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛି... ଏହି ଦଶକର ଶେଷ ସୁଦ୍ଧା, ଆପଣମାନେ ଭାରତର ରେଳବାଇ ଦୁନିଆରେ କାହାଠାରୁ ମଧ୍ୟପଛରେ ପଡ଼ିଯିବେ ନାହିଁ । ସୁରକ୍ଷା ହେଉ, ସୁବିଧା ହେଉ, ସଫାଇ ହେଉ, ସାମଞ୍ଜସ୍ୟ ହେଉ, ସମ୍ବେଦନା ହେଉ, ସାମର୍ଥ୍ୟହେଉ, ଭାରତୀୟ ରେଳ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ଏକ ନୂତନ ଲକ୍ଷ୍ୟହାସଲ କରିବ । ଭାରତୀୟ ରେଳ, ଶତ ପ୍ରତିଶତବିଦ୍ୟୁତୀକରଣ ଲକ୍ଷ୍ୟଠାରୁ ବହୁତ ଦୂରରେ ନାହିଁ । ଆଜି ନମୋଭାରତର ଶୁଭାରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ଏହା ପୂର୍ବରୁ ବନ୍ଦେ ଭାରତରୂପରେ ଆଧୁନିକ ଟ୍ରେନ ଦେଶକୁ ମିଳିଲା । ଅମୃତ ଭାରତଷ୍ଟେସନ ଅଭିଯାନ ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଶର ରେଳ ଷ୍ଟେସନଗୁଡ଼ିକୁଆଧୁନିକ କରିବାର କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଚାଲୁ ରହିଛି ।ଅମୃତ ଭାରତ, ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏବଂ ନମୋ ଭାରତର ଏହିତ୍ରିବେଣୀ, ଚଳିତ ଦଶକର ଶେଷ ସୁଦ୍ଧା ଭାରତୀୟ ରେଳରଆଧୁନିକୀକରଣର ମଧ୍ୟ ପ୍ରତୀକ ହୋଇଯିବ ।
ଆଜି ଦେଶରେ ମଲ୍ଟି ମଡେଲ ପରିବହନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପରେ ମଧ୍ୟବହୁତ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲୁ ରହିଛି । ଅର୍ଥାତଯାତାୟାତର ଭିନ୍ନ- ଭିନ୍ନ ମାଧ୍ୟମକୁ ପରସ୍ପର ମଧ୍ୟରେ ଯୋଡ଼ାଯାଉଛି । ଏ ଯେଉଁ ନମୋ ଭାରତ ଟ୍ରେନ ରହିଛି, ଏଥିରେ ମଧ୍ୟମଲ୍ଟି ମଡେଲ ସଂଯୋଗର ଧ୍ୟାନ ରଖା ଯାଇଛି । ଦିଲ୍ଲୀରସରାଏ କାଲେ ଖାଁ, ଆନନ୍ଦ ବିହାର, ଗାଜିଆବାଦ ଏବଂବିରଟର ଷ୍ଟେସନ ଗୁଡ଼ିକରେ କେଉଁଠାରେ ରେଳ, କେଉଁଠାରେମେଟ୍ରୋ, କେଉଁଠାରେ ବସ୍ ଷ୍ଟାଣ୍ଡଗୁଡ଼ିକୁ ପରସ୍ପର ମଧ୍ୟରେ ଏହାଯୋଡ଼ୁଛି । ଏବେ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଏହା ଆଉ ଚିନ୍ତା କରିବାକୁପଡ଼ିବ ନାହିଁ ଯେ ଟ୍ରେନରୁ ଓହ୍ଲାଇବା ପରେ ସେଠାରୁ ଘରକୁକିମ୍ବା ଅଫିସକୁ ଯିବା ପାଇଁ ଅନ୍ୟ କୌଣସି ସାଧନ ଖୋଜିବାକୁପଡ଼ିବ ।
ମୋର ପରିବାରଜନ,
ପରିବର୍ତ୍ତିତ ଭାରତରେ ଏହା ହେଉଛି ବହୁତ ଜରୁରୀ ଯେସମସ୍ତ ଦେଶବାସୀଙ୍କର ଜୀବନ ସ୍ତରରେ ସୁଧାର ଆସୁ, ଜୀବନର ଗୁଣାତ୍ମକ ଧାରା ଆହୁରି ଉତ୍ତମ ହେଉ । ଲୋକମାନେଉତ୍ତମ ପରିବେଶରେ ଶ୍ୱାସକ୍ରିୟା କରନ୍ତୁ, ଅଳିଆ - ଆବର୍ଜନାରଗଦା ହଟିଯାଉ, ଯାତାୟାତର ଉତ୍ତମ ସାଧନ ରହୁ, ପାଠପଢ଼ାପାଇଁ ଉତ୍ତମ ଶିକ୍ଷା- ସଂସ୍ଥାନ ରହୁ, ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ଉତ୍ତମବ୍ୟବସ୍ଥା ରହୁ, ଏହି ସବୁଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ଆଜି ଭାରତ ସରକାରବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛନ୍ତି । ଆଉ ସର୍ବସାଧାରଣ ପରିବହନଉପରେ ତ’ ଆଜି ଭାରତ, ପବ୍ଲିକ ବା ସର୍ବସାଧାରଣ ପରିବହନପାଇଁ ଯେତିକି ଖର୍ଚ୍ଚ କରୁଛି, ଆମ ଦେଶରେ ପୂର୍ବରୁ ସେତିକିଖର୍ଚ୍ଚ କେବେ ହେଲେ କରାଯାଇ ନାହିଁ ।
ସାଥୀଗଣ,
ଯାତାୟାତ ପାଇଁ, ପରିବହନ ପାଇଁ, ଆମେ ଜଳ, ସ୍ଥଳ, ଆକାଶଏବଂ ମହାକାଶ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦିଗରେ ପ୍ରୟାସ କରୁଛୁ । ଆପଣଜଳ ପରିବହନକୁ ଦେଖନ୍ତୁ ତେବେ ଆଜି ଦେଶରନଦୀଗୁଡିକରେ 100ରୁ ଅଧିକ ଜଳପଥ ନିର୍ମାଣ ହେଉଛି । ଏଥିମଧ୍ୟରୁ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଜଳପଥ, ମାଆ ଗଙ୍ଗାଙ୍କ ଜଳପ୍ରବାହରେନିର୍ମାଣ ହେଉଛି । ବନାରସ ଠାରୁ ନେଇ ହଳଦିଆ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତଗଙ୍ଗାମାତାଙ୍କ ମଧ୍ୟ ଦେଇ ଜାହାଜଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଅନେକ ଜଳପଥଟର୍ମିନାଲ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି । ଏହାଦ୍ୱାରା କୃଷକ, ଜଳମାର୍ଗମାଧ୍ୟମରେ ଫଳ- ପନିପରିବା ମଧ୍ୟ ଏବଂ ଶସ୍ୟ ବାହାରକୁପଠାଇ ପାରୁଛନ୍ତି । ଏଇ ନିକଟରେ ବିଶ୍ୱର ଦୀର୍ଘତମ ରିଭରକ୍ରୁଜ, ଗଙ୍ଗାବିଳାସ, ମଧ୍ୟ 3200 କିଲୋମିଟର ଦୂର ଯାତ୍ରା କରିରେକର୍ଡ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି । ଆଜି ଦେଶରେ ସମୁଦ୍ର କୂଳରେ ମଧ୍ୟନୂତନ ବନ୍ଦର ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଅଦ୍ଭୂତପୂର୍ବ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ହେଉଛି, ଆଧୁନିକୀକରଣ ହେଉଛି । ଏହାର ଲାଭ କର୍ଣ୍ଣାଟକ ଭଳିରାଜ୍ୟକୁ ମଧ୍ୟ ହେଉଛି । ସ୍ଥଳପଥ କଥା କହିବା ତେବେ, ଆଧୁନିକ ଏକ୍ସପ୍ରେସ-ୱେ ର ଜାଲ ବିଛାଇବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଭାରତସରକାର 4 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ମଧ୍ୟ ଅଧିକ ଖର୍ଚ୍ଚ କରୁଛନ୍ତି ।ନମୋ ଭାରତ ଭଳି ଟ୍ରେନ ହେଉ ଅବା ପୁଣି ମେଟ୍ରୋ ଟ୍ରେନ, ଏହା ଉପରେ ମଧ୍ୟ 3 ଲକ୍ଷ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚକରାଯାଉଛି ।
ଏଠାରେ ଦିଲ୍ଲୀ- ଏନସିଆରରେ ରହୁଥିବା ଲୋକ ଜାଣିଛନ୍ତି ଯେବିଗତ ବର୍ଷମାନଙ୍କରେ କିଭଳି ଏଠାରେ ମେଟ୍ରୋ ପଥଗୁଡ଼ିକରସମ୍ପ୍ରସାରଣ ହୋଇଛି । ୟୁପିରେ ଆଜି ନୋଏଡ଼ା, ଗାଜିଆବାଦ, ଲକ୍ଷ୍ନୌ, ମିରଟ, ଆଗ୍ରା, କାନପୁର ଭଳି ସହରରେ ମଧ୍ୟ ମେଟ୍ରୋପ୍ରବେଶ କରୁଛି, କେଉଁଠାରେ ମେଟ୍ରୋ ଚାଲୁ ରହିଛି, କେଉଁଠାରେ ନିକଟ ଭବିଷ୍ୟତରେ ଚାଲିବାକୁ ଯାଉଛି ।କର୍ଣ୍ଣାଟକରେ ମଧ୍ୟ ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ ହେଉ, ମହୀଶୂର ହେଉ, ମେଟ୍ରୋ ଚାଲୁଥିବା ସହରର ସଂଖ୍ୟା ସମ୍ପ୍ରସାରିତ ହୋଇଛି ।
ନଭ ଅର୍ଥାତ ଆକାଶରେ ମଧ୍ୟ ଭାରତ ଆକାଶ ପଥରେ ମଧ୍ୟସେତିକି ଡେଣା ମେଲାଇଛି। ଆକାଶ ପଥରେ ଯାତ୍ରାକୁ ଆମେହାୱାଇ ଚପ୍ପଲ ପିନ୍ଧୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ସୁଲଭ କରୁଛୁ ।ବିଗତ 9 ବର୍ଷରେ ଦେଶରେ ବିମାନବନ୍ଦର ସଂଖ୍ୟା ଦୁଇ ଗୁଣହୋଇ ଯାଇଛି । ବିଗତ କିଛି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଆମରଏୟାରଲାଇନ୍ସ, ଭାରତ 1 ହଜାରରୁ ଅଧିକ ନୂତନ ବିମାନରବରାଦ ଦେଇ ସାରିଛି । ସେହିଭଳି ଆମେ ମହାକାଶରେ ମଧ୍ୟନିଜର ପାଦ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବଢ଼ାଇ ଚାଲିଛୁ । ନିକଟରେ ଆମରଚନ୍ଦ୍ରଯାନ ଚନ୍ଦ୍ରପୃଷ୍ଠରେ ତିରଙ୍ଗା ଉଡ଼ାଇଛି । ଆମେ 2040ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବାସ୍ତବ ରୋଡ ମ୍ୟାପ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରି ଦେଇଛୁ । କିଛିସମୟ ପରେ ଭାରତୀୟମାନଙ୍କୁ ନେଇ ଆମର ଗଗନଯାନମହାକାଶକୁ ଯିବ । ପୁଣି ଅନ୍ତରୀକ୍ଷରେ ଆମେ ନିଜର ମହାକାଶକେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବୁ । ଆଉ ଏହା ବେଶି ଦୂର ନୁହେଁ, ଯେତେବେଳେ ଆମେ ନିଜ ଯାନରେ ପ୍ରଥମ ଭାରତୀୟଙ୍କୁଚନ୍ଦ୍ରପୃଷ୍ଠରେ ଅବତରଣ କରାଇବୁ । ଆଉ ଏହାସବୁ କାହାପାଇଁହେଉଛି? ଏହା ଦେଶର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ, ସେମାନଙ୍କଭବିଷ୍ୟତକୁ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ କରିବା ପାଇଁ ହେଉଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଭଲ ବାୟୁ ପାଇଁ ଏହା ଆବଶ୍ୟକ ଯେ ସହରରେ ପ୍ରଦୂଷଣ କମ୍ହେଉ । ଏହାକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖି ଦେଶରେ ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ବସ୍‌ଗୁଡ଼ିକର ବହୁତ ବଡ଼ ନେଟୱର୍କ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଉଛି ।କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ 10 ହଜାର ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ ବସ୍ଦେବାର ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ଭାରତ ସରକାରଙ୍କତରଫରୁ ରାଜଧାନୀ ଦିଲ୍ଲୀରେ 600 କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ1300ରୁ ଅଧିକ ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ ବସ୍ ଚଳାଇବା ନେଇ ଆମରସଂକଳ୍ପ ରହିଛି । ଏହାଦ୍ୱାରା 850ରୁ ଅଧିକ ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ ବସ୍ଦିଲ୍ଲୀରେ ଚାଲିବା ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇ ଯାଇଛି । ସେହିଭଳିବେଙ୍ଗାଲୁରୁରେ ମଧ୍ୟ 1200ରୁ ଅଧିକ ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ ବସ୍ ଚଳାଇବାପାଇଁ ଭାରତ ସରକାର 500କୋଟି ଟଙ୍କାର ସହାୟତାଦେଉଛନ୍ତି । କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଏହା ରହିଛି ଯେ ଦିଲ୍ଲୀହେଉ, ୟୁପି ହେଉ ଅବା କର୍ଣ୍ଣାଟକ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ସହରରେଆଧୁନିକ ଏବଂ ସବୁଜ ସର୍ବସାଧାରଣ ପରିବହନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନମିଳୁ ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆଜି ଭାରତରେ ଯାହା ମଧ୍ୟ ଭିତିଭୂମିର ନିର୍ମାଣ ହେଉଛି, ସେଥିରେ ନାଗରିକଙ୍କ ସୁବିଧା ଗୁଡ଼ିକୁ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତାଦିଆଯାଉଛି । ଅଫିସ ଯାଉଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କ ପାଇଁ, ମେଟ୍ରୋଅବା ନମୋ ଭାରତ ଟ୍ରେନ ଭଳି ଭିତ୍ତିଭୂମି ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ୱ ରଖୁଛି। ଯେଉଁମାନଙ୍କ ଘରେ ଛୋଟ- ଛୋଟ ପିଲା ଅଛନ୍ତି, ଅବାବୟସ୍କ ମାତା- ପିତା ଅଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କୁ ନିଜ ପରିବାର ପାଇଁଏଥିଯୋଗୁଁ ସମୟ ସଞ୍ଚୟ ହୋଇ ପାରୁଛି, ଅଧିକରୁ ଅଧିକସମୟ ମିଳୁଛି । ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ, ଉନ୍ନତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ରହିବାଏହି କଥାର ହେଉଛି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଯେ ବଡ଼ କମ୍ପାନୀ ଗୁଡ଼ିକଆସିବେ, ସେଠାରେ ଉଦ୍ୟୋଗ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବେ । ଜଣେବ୍ୟବସାୟୀ ପାଇଁ, ଭଲ ଆକାଶପଥ ଏବଂ ଭଲ ସଡ଼କପଥରହିବା ଯୋଗୁୁଁ ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସେମାନଙ୍କରପହଞ୍ଚିବା ସହଜ ହୋଇ ଯାଇଥାଏ । ଭଲ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଦ୍ୱାରାଅନେକ ପ୍ରକାରର ବ୍ୟବସାୟ ଗୋଟିଏ ସ୍ଥାନରେ ଏକାଠିହେବାରେ ଲାଗିଥାଏ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଲାଭ ମିଳିଥାଏ ।ଜଣେ ସଫଳ ମହିଳାଙ୍କ ପାଇଁ, ମେଟ୍ରୋ ଅବା ଆରଆରଟିଏସଭଳି ଭିତ୍ତିଭୂମି ଦ୍ୱାରା ସୁରକ୍ଷାର ଭାବନା ସୁଦୃଢ଼ ହୋଇଥାଏ ।ସେମାନେ ନା କେବଳ ସୁରକ୍ଷିତ ଭାବେ ନିଜ ଅଫିସ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତଯାଇ ଥାଆନ୍ତି, ବରଂ ସେମାନଙ୍କର ଅର୍ଥର ମଧ୍ୟ ସଂଚୟହୋଇଥାଏ ।
ଯେତେବେଳେ ମେଡିକାଲ କଲେଜର ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ହୋଇଥାଏ, ଚିକିତ୍ସାର ପଥକୁ ଚାହିଁ ରହିଥିବା ରୋଗୀମାନଙ୍କର ଏବଂ ଡାକ୍ତରହେବାର ଆକାଂକ୍ଷା ରଖୁଥିବା ଯୁବକମାନଙ୍କର, ଉଭୟଙ୍କରଲାଭ ହୋଇଥାଏ । ଯେତେବେଳେ ଡିଜିଟାଲ ଭିତ୍ତିଭୂମିରବିକାଶ ହୋଇଥାଏ, ସେତେବେଳେ ସବୁଠାରୁ ଗରିବ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁମଧ୍ୟ ତାଙ୍କ ଅଧିକାରର ଅର୍ଥ ସିଧାସଳଖ ତାଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଖାତାକୁମିଳିଥାଏ । ଯେତେବେଳେ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତସେବାଗୁଡି଼କ ଅନ୍ ଲାଇନ୍‌ରେ ମିଳିବାରେ ଲାଗିଥାଏ, ସେତେବେଳେ ସେମାନଙ୍କୁ ଅଫିସ ଗୁଡ଼ିକୁ ଦୌଡ଼ିବାରୁ ମୁକ୍ତିମିଳିଥାଏ । ଏବେ ଯେଉଁ ୟୁପିଆଇ ଆଧାରିତ ଟିକଟ ବ୍ରାଣ୍ଡିଙ୍ଗମେସିନ କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବେ ଆମେ ଦେଖିଛେ, ତାହା ମଧ୍ୟଆପଣମାନଙ୍କର ସୁବିଧା ବଢ଼ାଇବା ଭଳି ହୋଇଛି । ଏଭଳିସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଗତ ଏକ ଦଶକରେ ଅଦ୍ଭୂତପୂର୍ବ କାର୍ଯ୍ୟହୋଇଛି । ଏହାଦ୍ୱାରା ଲୋକମାନଙ୍କର ଜୀବନ ସହଜହୋଇଛି, ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନରୁ ଅସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକ ଦୂର ହୋଇଛି।
ମୋର ପରିବାରଜନ,
ଏହା ହେଉଛି ପର୍ବପର୍ବାଣୀର ସମୟ । ଏହା ହେଉଛି ଖୁସିରସମୟ । ମୋ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାର ଏହିପର୍ବପର୍ବାଣୀଗୁଡ଼ିକୁ ଭଲରୁ ଅତି ଭଲ ଭାବେ ପାଳନ କରନ୍ତୁ, ଏଥିପାଇଁ ମଧ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ବହୁତ ଗୁଡିଏ ବଡ଼ ନିଷ୍ପତ୍ତିନେଇଛନ୍ତି । ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତିର ଲାଭ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ହେବ, କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କୁ ହେବ, ପେନସନଭୋଗୀ ଭାଇ- ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ହେବ । ଭାରତ ସରକାର ରବି ଫସଲଗୁଡିକରଏମଏସପି ବୃଦ୍ଧି କରିଛନ୍ତି । ମସୁର ଡାଲିର ଏମଏସପିକୁଇଣ୍ଟାଲ ପ୍ରତି 425ଟଙ୍କା, ସୋରିଷ ପାଇଁ 200ଟଙ୍କା, ପୁଣିଗହମ ପାଇଁ କୁଇଣ୍ଟାଲ ପ୍ରତି ଦେଢ ଶହ ଟଙ୍କା ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି। ଏହାଦ୍ୱାରା ଆମର କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଖକୁ ଅତିରିକ୍ତ ଅର୍ଥଆସିବ । 2014ରେ ଗହମର ଯେଉଁ ଏମଏସପି କୁଇଣ୍ଟାଲ ପ୍ରତି1400 ଟଙ୍କା ଥିଲା, ତାହା ଏବେ 2 ହଜାର ଟଙ୍କା ଅତିକ୍ରମ କରିଯାଇଛି । ମସୁର ଡାଲିର ଏମଏସପି ବିଗତ 9 ବର୍ଷରେ ଦୁଇଗୁଣରୁ ମଧ୍ୟ ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି । ସୋରିଷର ଏମଏସପିମଧ୍ୟ ଇତି ମଧ୍ୟରେ କୁଇଣ୍ଟାଲ ପ୍ରତି 2600 ଟଙ୍କା ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇସାରିଛି । ଏହା କୃଷକମାନଙ୍କର ବ୍ୟୟର ଦେଢ଼ ଗୁଣରୁ ଅଧିକବୃଦ୍ଧି ନେଇ ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦର୍ଶାଉଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ୟୁରିଆ ସହିତ ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ସାରକୁ କମ୍ମୂଲ୍ୟରେ କୃଷକମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚାଉଛନ୍ତି । ୟୁରିଆରଯେଉଁ ବସ୍ତା, ବିଶ୍ୱର ଅନେକ ଦେଶଗୁଡ଼ିକରେ 3 ହଜାର ଟଙ୍କାଅଛି, ସେହି ବସ୍ତାକୁ ଭାରତରେ 300 ଟଙ୍କାରୁ ମଧ୍ୟ କମ୍ମୂଲ୍ୟରେ ଦିଆ ଯାଉଛି, ଏହି ପରିସଂଖ୍ୟାନ ଆପଣମାନଙ୍କରମନେ ରହିବ? ରହିବ । ଏହାର ଲାଭ ୟୁପିର କୃଷକମାନଙ୍କୁ, କର୍ଣ୍ଣାଟକର କୃଷକମାନଙ୍କୁ, ସାରା ଦେଶର କୃଷକମାନଙ୍କୁମିଳିବ। ଏହା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଭାରତ ସରକାର ଗୋଟିଏ ବର୍ଷରେଅଢ଼େଇ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ମଧ୍ୟ ଅଧିକ ଏଥିପାଇଁ ବ୍ୟୟକରିଛନ୍ତି ଫଳରେ ମୋର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଅଧିକ ଦରରେ ୟୁରିଆକିଣିବାକୁ ନ ପଡ଼ୁ ।
ସାଥୀଗଣ,
ଫସଲ ଅମଳ ପରେ ଯେଉଁ ଅବଶିଷ୍ଟାଂଶ ରହୁଛି, ଧାନର ନଡ଼ା- କୁଟା ହେଉ, କଣ୍ଠା ହେଉ, ତାହା ନଷ୍ଟ ନ ହେଉ, ଏହାର ଲାଭମଧ୍ୟ ଆମର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ମିଳୁ, ଏହା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆମସରକାର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ଏଥିପାଇଁ ସାରା ଦେଶରେ ଜୈବଇନ୍ଧନ ଏବଂ ଇଥେନଲ ୟୁନିଟମାନ ଖୋଲାଯାଉଛି । ପୂର୍ବ 9ବର୍ଷ ତୁଳନାରେ ଆଜି ଦେଶରେ 10 ଗୁଣ ଅଧିକ ଇଥେନଲଉତ୍ପାଦନ ହେଉଛି । ଇଥେନଲର ଏହି ଉତ୍ପାଦନ ଦ୍ୱାରା ଏବେଦେଶରେ ପାଖାପାଖି 65 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଆମରକୃଷକମାନଙ୍କ ପକେଟକୁ ଯାଉଛି । କେବଳ ବିଗତ ଦଶ ମାସମଧ୍ୟରେ ମୋଟ 18 ହଜାର କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ଦେଶରକୃଷକମାନଙ୍କୁ ଦିଆଯାଇଛି । ଆଉ ଏଥିରେ ମଧ୍ୟ ଯଦି ମିରଟ- ଗାଜିଆବାଦ ଅଂଚଳର କୃଷକମାନଙ୍କ କଥା କହିବି ତେବେ, ଏଠାରେ ଇଥେନଲ ପାଇଁ ଚଳିତ ବର୍ଷର 10 ମାସ ମଧ୍ୟରେ ହିଁ300 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ଦିଆଯାଇଛି । ଇଥେନଲର ଏତେଉପଯୋଗ ଯେଭଳି ଭାବେ ପରିବହନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବୃଦ୍ଧିକରାଯାଉଛି, ତାହାଦ୍ୱାରା ଆମର ମିରଟ- ଗାଜିଆବାଦର ଆଖୁଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ବିଶେଷ ଲାଭ ହେଉଛି । ଏହାଦ୍ୱାରା ଆଖୁଚାଷୀମାନଙ୍କର ବକେୟା ସମସ୍ୟା ମଧ୍ୟ କମ୍ କରିବା ଦିଗରେମଧ୍ୟ ସହାୟତା ମିଳୁଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ପାର୍ବଣର ଏହି ଋତୁର ଶୁଭାରମ୍ଭରେ, ସେହି ଶୁଭାରମ୍ଭରେ, ଭାରତ ସରକାର ଭଉଣୀ- ଝିଅମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଅନେକ ଉପହାରଦେଇ ସାରିଛନ୍ତି । ଉଜ୍ଜ୍ୱଳାର ହିତାଧିକାରୀ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ପାଇଁସିଲିଣ୍ଡର ପିଛା 500 ଟଙ୍କା ଶସ୍ତା କରି ଦିଆଯାଇଛି । ଦେଶର80 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ପରିବାରକୁ ମାଗଣା ରାସନ ମଧ୍ୟ କ୍ରମାଗତଭାବେ ଦିଆଯାଉଛି । କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା କେନ୍ଦ୍ରସରକାରୀ କର୍ମଚାରୀ ଏବଂ ପେନସନଭୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ 4ପ୍ରତିଶତ ଡିଏ ବା ମହଙ୍ଗା ଭତ୍ତାର ମଧ୍ୟ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି। ରେଳବାଇରେ ଆମର ଯେଉଁ ଦ୍ୱିତୀୟ ଏବଂ ତୃତୀୟଶ୍ରେଣୀର ଲକ୍ଷ- ଲକ୍ଷ ଅଣ ଗେଜେଟେଡ଼୍ କର୍ମଚାରୀ ଅଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କୁ ଦୀପାବଳୀ ବୋନସ ମଧ୍ୟ ଦିଆଯାଇଛି । କୃଷକଏବଂ କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କ ପାଖକୁ ଏ ଯେଉଁ ଅତିରିକ୍ତ ହଜାର- ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ପହଞ୍ଚିବାକୁ ଯାଉଛି, ଏହାର ଲାଭ ସମଗ୍ରସମାଜକୁ ମିଳିବ । ଏହି ଅର୍ଥରେ ଯେଉଁ କିଣାକିଣି ହେବ, ଏହାଦ୍ୱାରା ବଜାରରେ ଯେଉଁ ଅଧିକ ଚମକ ବଢ଼ିବ, କାରବାରବଢିବ, ବ୍ୟବସାୟ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ।
ମୋର ପରିବାରଜନ,
ଯେତେବେଳେ ଏଭଳି ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ନିଷ୍ପତ୍ତି ହୋଇଥାଏ, ସେତେବେଳେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାରରେ ଉତ୍ସବର ଖୁସି ଆହୁରିଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥାଏ । ଆଉ ଯେତେବେଳେ ଦେଶରପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାର ଖୁସି ହୋଇଥାଏ, ଯଦି ଆପଣମାନଙ୍କରଉତ୍ସବ ଭଲରେ କଟିଥାଏ, ସେତେବେଳେ ମୋତେ ମଧ୍ୟ ଅଧିକଖୁସି ମିଳିଥାଏ । ତାହା ମାଧ୍ୟମରେ ମୋର ଉତ୍ସବ ପାଳନହୋଇ ଯାଇଥାଏ ।
ମୋର ପ୍ରିୟ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଆପଣମାନେ ହିଁ ହେଉଛନ୍ତି ମୋର ପରିବାର, ଏଥିପାଇଁଆପଣମାନେ ହିଁ ହେଉଛନ୍ତି ମୋର ପ୍ରାଥମିକତା । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟଆପଣମାନଙ୍କ ପାଇଁ ହେଉଛି । ଆପଣମାନେ ଖୁସିରେ ରହିବେ, ଆପଣମାନେ ପ୍ରଗତି କରିବେ, ତେବେ ଦେଶ ପ୍ରଗତି କରିବ, ଆପଣମାନେ ଖୁସିରେ ରହିଲେ, ମୋତେ ଖୁସି ମିଳିବ ।ଆପଣମାନେ ସମର୍ଥ ହେବେ, ସେତେବେଳେ ଦେଶ ମଧ୍ୟ ସମର୍ଥହେବ ।
ଆଉ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ମୁଁ ଆଜି ଆପଣମାନଙ୍କୁ କିଛି ମାଗିବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ମୁଁଆପଣମାନଙ୍କ ଠାରୁ କିଛି ମାଗିବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ଦେବେ ? ସ୍ୱରଏଭଳି ଧୀର ହେଲେ ଚଳିବ ନାହିଁ, ମୁଁ ଆଜି ଆପଣମାନଙ୍କୁକିଛି ମାଗିବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ଦେବେ? ହାତ ଉପରକୁ କରି କୁହନ୍ତୁ, ନିଶ୍ଚୟ ଦେବେ । ଆଚ୍ଛା ଦେଖନ୍ତୁ ଭାଇ, ଗରିବ ମଧ୍ୟହୋଇଥିବେ, ଯଦି ତାଙ୍କ ପାଖରେ ସାଇକେଲଟିଏ ଥିବ, ତେବେନିଜ ସାଇକେଲକୁ ଠିକ୍ ଠାକ୍ ରଖିଥିବେ, ରଖୁଛନ୍ତି ନା ରଖୁନାହାନ୍ତି, ତା’ର ପରିଷ୍କାର ପରିଚ୍ଛନ୍ନ କରୁଛନ୍ତି ନା କରୁ ନାହାଁନ୍ତି, କୁହନ୍ତୁ ନା, କରୁଛନ୍ତି ନା କରୁ ନାହାଁନ୍ତି ? ଯଦି ଆପଣଙ୍କପାଖରେ ସ୍କୁଟର ଅଛି ତେବେ ସକାଳୁ ଉଠି ସ୍କୁଟରକୁ ବାରମ୍ବାରଠିକ୍ ଠାକ୍ କରି ରଖୁଛନ୍ତି ନା ରଖୁ ନାହାଁନ୍ତି ? ସଫାଇକରୁଛନ୍ତି ନା କରୁ ନାହାଁନ୍ତି, ଆପଣଙ୍କ ସ୍କୁଟର ଭଲରେ ରହୁ, ଭଲ ଲାଗିଥାଏ ନା ? ତେଣୁ ଏ ଯେଉଁ ନୂଆ- ନୂଆ ଟ୍ରେନଆସୁଛି, ତାହା ହେଉଛି କାହାର, ହେଉଛି କାହାର, ହେଉଛିକାହାର, ତେଣୁ ଏହାର ଯତ୍ନ ନେବାର ଦାୟିତ୍ୱ ହେଉଛି କାହାର, ଦାୟିତ୍ୱ ନେବେ । ଟିକେ ମଧ୍ୟ ଦାଗ ଆସିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ, ଆମର ନୂଆ ଟ୍ରେନ ଗୁଡ଼ିକରେ ଟିକେ ମଧ୍ୟ ଦାଗ ଆସିବା ଉଚିତନୁହେଁ, ଯେପରି ହେଉଛି ଆପଣମାନଙ୍କର ଗାଡ଼ି । ସେହିଭଳିଯତ୍ନ ନେବା ଉଚିତ, ଯତ୍ନ ନେବେ, ଯତ୍ନ ନେବେ ? ପୁଣି ଥରେଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ନମୋ ଭାରତ ଟ୍ରେନ ପାଇଁ ବହୁତ- ବହୁତଶୁଭେଚ୍ଛା, ବହୁତ- ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ !
ମୋ ସହିତ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶକ୍ତିର ସହିତ କୁହନ୍ତୁ-
ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ !
ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ !
ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ !
ବହୁତ- ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ !

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the inauguration of India's 1st Regional Rapid Transit System Corridor & flagging off of Namo Bharat Train
20 OCT 2023 4:35PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
The Governor of Uttar Pradesh, Anandiben Patel, the popular and dynamic Chief Minister of Uttar Pradesh, Yogi Adityanath ji, the Chief Minister of Karnataka, Siddaramaiah ji, my colleagues in the Union Cabinet, Hardeep Singh Puri ji, VK Singhji, Kaushal Kishore ji, and other esteemed dignitaries and a large number of my family members present here.
Today marks a historic moment for the entire country. India's first rapid rail service, the Namo Bharat Train, has been dedicated to the nation. Nearly four years ago, I laid the foundation for the Delhi-Ghaziabad-Meerut Regional Corridor project. Today, the Namo Bharat service is operational from Sahibabad to Duhai Depot. As I have said before, I reiterate that we not only lay the foundation but also inaugurate the projects we initiate. The Meerut section will be completed in a year or a year and a half, and I will also be at your service at that time.
I have also experienced the journey on this ultra-modern train. While I spent my childhood on railway platforms, this new form of the railway excites me the most. It promises to be an enriching and joyful experience. In our tradition, auspicious tasks are performed during Navratri. Today, the country's first Namo Bharat Train has also received the blessings of Goddess Katyayani. It is noteworthy that women, from drivers to all staff, are part of this new train. These are the daughters of our country. This represents the growing strength of ‘Nari Shakti’ (women power). On the auspicious occasion of Navratri, I extend my heartfelt congratulations and best wishes to all the people of Delhi-NCR and Western Uttar Pradesh for this gift. The Namo Bharat Train embodies modernity, speed, and incredible efficiency. This Namo Bharat Train defines the new journeys and resolutions of New Bharat.
My family members,
I have always believed that the development of Bharat is possible through the development of states. Currently, we are joined by the Chief Minister of Karnataka, Siddaramaiah ji. Today, two metro lines in Bengaluru have been dedicated to the nation, improving connectivity to the IT hub of Bengaluru. Approximately 800,000 people in Bengaluru now commute daily via the metro. I heartily congratulate the people of Bengaluru for this new metro facility.
My family members,
In the 21st century, Bharat is scripting a new saga of progress in every sector. Our Bharat has cast its shadow on the world by landing Chandrayaan on the moon. Hosting the magnificent G20 summit, Bharat has become an attraction and curiosity for the world, eagerly embracing new opportunities to connect with the world. Today’s Bharat shines at the Asian Games, winning over 100 medals, including contributions from my Uttar Pradesh. Today’s Bharat launches 5G on its own and takes it to all corners of the country. Today’s Bharat is leading in digital transactions globally.
When the COVID-19 crisis emerged, the vaccines developed in Bharat saved millions of people worldwide. Major companies are now coming to Bharat to manufacture mobile phones, TVs, laptops, and computers. Today Bharat develops fighter jets and builds the Vikrant aircraft carrier, unfurling the Tricolour at sea. The high-speed Namo Bharat Train that has started today is also made in India. This is Bharat’s indigenous train. Do you feel proud hearing this or not? Does your head rise high or not? Does every Indian see a bright future or not? Do the youth see a bright future or not? The screen door system inaugurated on the platform is also made in India.
And let me tell you one more thing: when we travel in a helicopter, the Prime Minister's helicopter, the noise inside is so much that it feels like it's a flying tractor, the noise is louder than a tractor and you have to keep your ears covered. The noise in an airplane is quite loud too. Today, I saw that the Namo Bharat Train has even less noise than an airplane, meaning what a pleasant journey it is!
Friends,
Namo Bharat is a glimpse of the future of Bharat. Namo Bharat also proves that when the economic strength of the country increases, the image of our nation changes. This stretch of over 80 kilometers between Delhi and Meerut is just a beginning. Listen, this is just a start. In the first phase, many areas in Delhi, Uttar Pradesh, Haryana, and Rajasthan will be connected via the Namo Bharat Train. Now that I mentioned Rajasthan, Ashok Gehlot ji might lose his sleep. In the coming times, more regions in the country will have a system like Namo Bharat. This will lead to industrial development, and new employment opportunities will be created for the youth of my country, for the young sons and daughters of my country.
Friends,
This third decade of the century is the decade of transformation for Indian Railways. Friends, you are going to witness the entire railway system transformed in these 10 years. And I'm not in the habit of dreaming small, nor am I accustomed to slow speed. I want to assure the youth of today, I want to guarantee the youth of today that you will not find trains in Bharat lagging behind anyone in the world by the end of this decade. Whether it is safety, convenience, cleanliness, harmony, empathy, strength - Indian Railways will achieve a new milestone globally. Indian Railways is not far from achieving the goal of 100% electrification. Today, Namo Bharat has begun. Before this, the country received modern trains in the form of Vande Bharat. The work of modernizing railway stations under the Amrit Bharat Station campaign is also progressing rapidly. The trinity of Amrit Bharat, Vande Bharat, and Namo Bharat will symbolize the modernization of Indian Railways by the end of this decade.
Today, the country is swiftly working on a multi-modal transport system. This means integration of different modes of transportation. In Namo Bharat Train, attention has also been given to multi-modal connectivity. It connects stations like Sarai Kale Khan in Delhi, Anand Vihar, Ghaziabad, and Meerut through rail, metro, and bus terminals seamlessly. Now people won't have to worry about finding another means of transportation for heading to home or office after getting off the train.
My family members,
It is essential in changing Bharat that the quality of life for all citizens improves. Everyone should breathe in clean air, waste heaps should disappear, there should be good means of transportation, good educational institutions for studies, and a better healthcare system. The Indian government is putting special emphasis on all these aspects today. The amount spent on public transport in Bharat today has never happened before in our country.
Friends,
We are making efforts in every direction—water, land, air, and space—for transportation. Looking at water transport, more than 100 waterways are being developed in the country today. The largest waterway is being created in the Ganges River. Multiple waterway terminals have been built for ships from Banaras to Haldia. This benefits farmers who can now send fruits, vegetables, and grains through the water route. Recently, Ganga Vilas, the world's longest river cruise, set a record by covering a distance of 3200 kilometers. New port infrastructure is expanding unprecedentedly along the coastal areas and is being modernised. It is also benefiting states like Karnataka. Speaking of land, the government is spending over 4 lakh crore rupees on a network of modern expressways. Whether it is trains like Namo Bharat or metro trains, over 3 lakh crore rupees are being invested in them.
Residents in the Delhi-NCR region are well aware of the expansion of metro routes in recent years. In Uttar Pradesh, cities like Noida, Ghaziabad, Lucknow, Meerut, Agra, and Kanpur are witnessing the initiation or future plans for metro services. Karnataka is also expanding metro services in cities like Bengaluru and Mysore.
In the sky too, Bharat is spreading its wings rapidly. Air travel is becoming more accessible even for those wearing ‘Hawai chappals’. The number of airports has doubled in the past 9 years. Our airlines have ordered more than a thousand new planes in recent times. Similarly, our space endeavours are progressing swiftly. Our Chandrayaan has placed the Tricolour on the moon, and we have a solid roadmap until 2040. Soon, our Gaganyaan will venture into space carrying Indians, and we will establish our space station. The day is not far when we will land the first Indian on the moon. And all of this is happening for whom? It is happening for the youth of the country, for brightening their future.
Friends,
It's essential for good air quality that pollution in cities is minimized. Keeping this in mind, a substantial network of electric buses is being developed in the country. The central government has initiated a plan to provide 10,000 electric buses to states. The Indian government, with an expenditure of 600 crores in the capital Delhi, has resolved to operate more than 1300 electric buses. Over 850 electric buses have already started running in Delhi. Similarly, the Indian government is providing assistance of 500 crores to Bengaluru to operate more than 1200 electric buses. The central government aims to enhance modern and green public transportation in every city, be it Delhi, UP, or Karnataka.
Friends,
Today, civic amenities are being prioritized in all the infrastructure development being carried out in Bharat. Infrastructure like the metro or Namo Bharat trains hold great significance for office-goers. For those with young children or elderly parents at home, it saves time for their families. For the youth, having excellent infrastructure ensures that big companies will come, establish industries, and create job opportunities. For businessmen, having good airways and roads ensures easy accessibility to customers. A robust infrastructure brings various businesses together, benefiting everyone. For a working woman, infrastructure like the metro or RRTS provides a sense of security. Not only does she travel safely to her office, but it also saves her money.
As the number of medical colleges increases, both patients seeking treatment and young people aspiring to become doctors benefit. When digital infrastructure develops, even the poorest person receives their entitlements directly into their bank account. When citizens start receiving all services online, it liberates them from the hassle of making rounds of offices. Just now, we've seen UPI-enabled ticket vending machines, which also contribute to enhancing your convenience. All these sectors have witnessed unprecedented progress in the last decade, making life easier for people and eliminating many difficulties.
My family members,
It's the time of festivals, the time of joy. The central government has made several significant decisions so that every family in the country can celebrate these festivals with utmost joy. These decisions will benefit farmers, employees, and our brothers and sisters who get pensions. The Indian government has significantly increased the Minimum Support Price (MSP) for Rabi crops. The MSP for masur lentils has been increased by over 425 rupees per quintal, for mustard by 200 rupees, and for wheat by 150 rupees per quintal. This will bring additional income to our farmers. The MSP for wheat, which was 1400 rupees per quintal in 2014, has now crossed 2000 rupees. The MSP for masur lentils has more than doubled in the last 9 years. The MSP for mustard has also been increased to 2600 rupees per quintal during this period. This commitment to providing farmers with more than one and a half times the cost of their produce demonstrates our dedication.
Friends,
The central government is ensuring that all fertilizers, including urea, are available to farmers at lower prices. The urea bag, which costs around 3000 rupees in many countries worldwide, is being provided in Bharat for less than 300 rupees. Will you remember this figure? This figure should remain in your memory. This benefits farmers in Uttar Pradesh, Karnataka, and farmers across the country. The Indian government is spending more than 2.5 lakh crores in a year on this. This huge sum is spent from the government's treasury to ensure that urea does not become expensive for my farmers.
Friends,
It's crucial not to waste the residue left after harvesting crops, such as rice straw and stubble. The government is actively working on this by establishing biofuel and ethanol units across the country. Compared to nine years ago, the country is now producing more than ten times the amount of ethanol. The production of ethanol has contributed nearly 65,000 crores to the pockets of our farmers. In just the last ten months, farmers across the country have received payments of over 18,000 crores. If I specifically mention the Meerut-Ghaziabad region, farmers here have received payments of over 300 crores for ethanol this year alone. The increased use of ethanol, especially in the transportation sector, is benefiting sugarcane farmers in my Meerut-Ghaziabad region. It is also helping to reduce the problem of pending dues for sugarcane farmers.
Friends,
As the festive season begins, the Indian government has already given a gift to our sisters and daughters. The price of gas cylinders has been reduced by 500 rupees for the beneficiaries of the Ujjwala scheme. The government is continuously providing free ration to more than 80 crore families across the country. A 4% Dearness Allowance has been announced for central government employees and pensioners. Diwali bonuses have also been given to our Group B and Group C non-gazetted railway employees. The additional thousands of crores reaching farmers and employees will benefit the entire society. The purchases made by them will boost markets and businesses.
My family members,
When there are empathetic decisions, the joy of festivals multiplies in every family. And when every family in the country is happy, I'm most delighted if your festivals go well. My celebration is in that happiness.
My dear brothers and sisters,
You are my family, and therefore, you are my priority. This work is happening for you. If you remain happy and make progress, then the country will progress. If you stay happy, I'll be happy. If you are capable, the country will be capable.
And brothers and sisters,
Today, I want to ask you for something. I want to ask you for something. Will you give? This voice won't go unheard. I want to ask you for something. Will you give? Raise your hands and assure me that you'll give. Alright, look, even a poor person, if he has a bicycle, does he take care of it or not, does he clean it or not, tell me, does he or doesn't he? If you have a scooter, do you keep it properly, clean it or not, does your scooter stay in good condition, does it feel good? So, these new trains which are being introduced belong to whom. Whose responsibility is it to take care of them? We will take care of them. Not a single scratch should come. Our new trains shouldn't have a single scratch. Just like you take care of your own vehicle, it should be taken care of. Will you take care? Once again, congratulations to all of you for the Namo Bharat train. Many thanks!
Raise your voice and speak with me,
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.