প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না ভারতকী অহানবা রিজনেল রেপিদ ত্রাঞ্জিত সীস্তেম কোরিদোর শঙ্গাবা অমসুং নমো ভারত ত্রেন লমথাবগী থৌরমদা থমখিবা ভারোল
20 OCT 2023 4:35PM by PIB Imphal
ভারত ইমানা য়াইফরে।
ভারত ইমানা য়াইফরে।
ভারত ইমানা য়াইফরে।
উত্তর প্রদেশকী রাজ্যপাল আনন্দী বেন পতেল, উত্তর প্রদেশকী মীয়াম্না য়াবা অমসুং থৱাই য়াওবা মুখ্য মন্ত্রী, ভাই য়োগী অদিত্যনাথজী, কর্নাতকাগী মুখ্য মন্ত্রী, সিদ্দরামৈয়াজী, কেন্দ্র মন্ত্রী মন্দলদা লৈরিবা ঐহাক্কী মরুপ হর্দীপ সিংহ পুরীজী, বি.কে. সিংহজী, কৌশল কিশোরজী, অতোপ্পা সেনিয়র ওইরবা শক্নাইরবা মীয়াম অমসুং মশিং য়াম্না লেংবীরক্লিবা ঐহাক্কী ইমুংগী মীওইশিং।
ঙসি অসিদি লৈবাক পুম্বগী ওইনা পুৱারী ওইরবা পুঙফম অমনি। ঙসিদি, ভারতকী খ্বাইদগী অহানবা রেপিদ রেল সেবা, নমো ভারত ত্রেন মীয়ামদা খুৎশিন্নরি, লম্থারি। চাউরাক্না চহি মরিগী মমাংদা ঐহাক্না দিল্লী-ঘাজিয়াবাদ-মীরত রিজনেল কোরিদোর প্রোজেক্তকী উরেপ উয়ুং তমখি। ঙসিদি, সাহিবাবাদতগী দুহাই দিপো ফাওবগী মফমদা নমো ভারত চলায়বা হৌখ্রে। ঐহাক্না মমাংদসু হায়খ্রবনি, ঙসিসু হায়গনি, ঐখোয়না উরেপ উয়ুং তম্বা থবক খুদিংমক ঐখোয়না শঙ্গাই। মসিগী মীরতকী শরুক অসি চহি অমা, চহি অমা মখায়গী মতুংদা শোইদনা লোইশিনগনি, মতম অদুদসু, ঐহাক্না অদোমগী সেবাগীদমক্তা শোইদনা লাক্কনি।
ঐহাক্না মতমগা চুনরবা ত্রেন অসি তোংদুনা চৎপগী খুদোংচাবা ফংজখ্রে। ঐহাক্কী অঙাং ওইরিঙৈগী মতমদি রেলৱে প্লেতফোর্মদা লেনখিবনি, অদুনা রেলগী অনৌবা শক্তম অমা ঙসি উবদা ঐহাক্না য়াম্না নুংঙাইবা ফাওই। মসিগী এক্সপেরিএন্স অসিদি থৱাই য়াম্না নুংঙাইহনবা মতৌ অমনি। ঐখোয়গী লমদমসিদা নবরাত্রীদা অফবা থবক পাংথোকপগী চৎনবী লৈ। লৈবাক্কী অহানবা নমো ত্রেন অসিসু ইমা কত্যয়ানীগী থৌজালদগী ওইথোক্লিবনি। অনৌবা ত্রেন অসিগী দ্রাইবর্দগী হৌরগা অতোপ্পা থৌমী কয়ানা নুপী ঙাক্তা ওই, ঐখোয়গী লৈবাক্কী ইচানুপী ঙাক্তনা ওই। মসিনা ভারতকী নারিশক্তীগী হেনগৎলক্লিবা মপাঙ্গলগী খুদম অমনি। ঐহাক্না দিল্লী এন.সি.আর. অমসুং নোংচুপ য়ু.পি.গী মীপুম খুদিংবু নবরাত্রীগী য়াইফরবা পুঙফম অসিদা ফংলিবা খুদোল অসিগীদমক্তা থাগৎচরি, য়াইফ পাউজেল পীজরি। নমো ভারত ত্রেন্দা মোদর্নিতীসু লৈ, খোঙজেলসু য়াঙই। মসিগী নমো ভারত ত্রেন অসিদি অনৌবা ভারতকী অনৌবা খোঙচৎ অমসুং অনৌবা ৱারেপশিংগী শক্তাক অমসু ওইরি।
ঐহাক্কী ইমুংগী মীওইশিং,
রাজ্যশিংনা চাউখৎলবা মতুংদা ভারতনা চাউখৎকনি হায়না ঐহাক্না মতম পুম্বদা খল্লি। ঐখোয়গী নাক্তা কর্নাতকাগী মুখ্য মন্ত্রী সিদ্দরামৈয়াসু হৌজিক লৈবীরি। ঙসিগী নুমিৎসিদা বেঙ্গালুরুগী মেত্রো লাইন অনিসু লৈবাক মীয়ামদা খুৎশিন্নখ্রে। মসিনা বেঙ্গালুরুগী IT হবকী কেন্নেক্তিবিতীবু হেন্না ফগৎহনগনি। হৌজিক্তি, চাউরাকপা মীওই লাখ নিপান্না বেঙ্গালুরুদা নুংতিগী মেত্রো তোংলগনি। মসিগুম্বা মেত্রোগী অনৌবা খুদোংচাবা অসিগীদমক্তা ঐহাক্না বেঙ্গালুরুগী মীপুম খুদিংবু থাগৎচরি।
ঐহাক্কী নুংশিরবা ইমুংগী মীওইশিং,
21শুবা চহি চাগী ঐখোয়গী ভারতনা সেক্তর খুদিংদা অনৌবা চাউখৎ থৌরাংগী ৱাফম কয়া হক্তুনা থম্লি। ঙসিগী ভারতনা চন্দ্রয়ানবু থা লৈমায়দা তাহন্দুনা মালেম পুম্বদা হিন্দুস্তান অসিগী মমিং চৎহল্লে। ঙসিগী ভারতনা G20গুম্বা থৌরম্বু পাক চাউনা শিন্দুনা মালেমগী মফমদা পুক্নিং শুমহৎলি, মালেম্বু ভারতকা মরী লৈনহনবগী অনৌবা খুদোংচাবা শেম্লি। ঙসিগী ভারতনা এসিয়ন গেম্স্তা মেদল 100দগী হেন্না লৌদুনা ঐখোয় অসি তসেংনা ঙম্মি হায়বা উৎখ্রে, মসিদা ঐহাক্কী উত্তর প্রদেশকী শরুকসু য়াওখি। ঙসিগী ভারতনা মশাগী হোৎনজমন্দগী 5G হৌদোকখ্রে, লৈবাক্কী কাচিন কোয়া খুদিংদা য়ৌহনখ্রে। ঙসিগী ভারতনা মালেমগী খ্বাইদগী য়াম্বা দিজিতেল ত্রাঞ্জেক্সন পাংথোক্লি।
কোরোনাগী ইরাংনা মালেমদা অৱাবা পীনবা লাকখিবা মতমদা ভারত্তা শাবা ভেক্সিন্না মালেমগী মীওই করোর কয়াগী পুন্সি কনবীখি। অচৌবা কম্পেনী কয়ানা ভারত্তা মোবাইল অমসুং তি.ভি.-কম্প্যুতর-লেপ্তোপ শানবা চঙশিন্নরক্লি। ঙসিদি ভারতনা ফাইতর জেৎ শারি, ফাইতর জেত্তা নত্তনা সমুদ্রদা তিরঙ্গা মকা লাম্না পাইহনবা ঙম্বা বিক্রান্ত জহাজসু শারি। অদুগা খোঙজেল য়াঙলবা নমো ত্রেন ঙসি চেনবা হৌরিবা অসিসু ভারত্তা শাবনি। ভারত মশাগী ত্রেন্নি। মসি তাবদা অদোমসু চাউথোকচবা ফাওদবরনে মরুপশিং? ভারতকী য়াইফরবা তুংগী মতম উদবরনে? ঐখোয়গী নহাশিংগী অফবা তুংগী মতম উদবরনে? প্লেতফোর্ম অসিদা স্ক্রীন দোরগী সীস্তেম্বু মীয়ামদা খুৎশিন্নখ্রিবা অদুসু ভারত্তা শাবনি।
ঐহাক্না মীয়ামদা ৱাফম অমা থমজবা পাম্মি। ঐহাক্তি হেলিকোপ্তরদা চৎলি, মসি প্রধান মন্ত্রীগী হেলিকোপ্তরনিকো। অদুবু, মসিগী মনুংসে য়াম্না লাঙই, নোংথক্তা পাইবা ত্রেক্তর তোংবগা মান্নৈ, ত্রেক্তরদগীবু হেন্না হৌইদা, নাকোং মেনশিনবা তারিবনি। অদুগনে, প্লেন্দা থোকপা মখোল অদুদগী য়াম্না হন্থবা মখোল অসি নমো ত্রেন্দা থোকই, মসি ঐহাক্না ঙসি থেংনরবনি। মসিনা হায়বদি চত্থোক চৎশিন তৌবদা য়াম্না নুংঙাইরগনি হায়বনি।
মরুপশিং,
নমো ভারত অসি তুংগী মতমগী ভারতকী শক্তম অমনি। লৈবাক্কী শেন্মিৎলোনগী মপাঙ্গল হেনগৎলকপা মতমদা ঐখোয়গী লৈবাক্কী শক্তাক্তা করম্বা অহোংবা লাকই হায়বগী খুদম অমা নমো ভারত ত্রেন্না ওইরিবনি। দিল্লীদগী মীরত ফাওবগী কিলোমীতর 80গী অশাংবা অসিদি হৌবতা ঙাইরিবনি, তাবীয়ুকো, মসিদি হৌবতা ঙাইরিবনি। অহানবা ফেজতা, দিল্লী, য়ুপি, হরিয়ানা অমসুং রাজস্থানগী তোঙান-তোঙানবা সেক্তর কয়াবু নমো ভারত ত্রেন্না শম্নগনি। ঐহাক্না হৌজিক রাজস্থান পনবসিদা অশোক গেহলোতজীদি তুম্বা য়াররোই। লাক্কদৌরিবা মতমশিংদা, লৈবাক্কী অতোপ্পা শরুকশিংদা নমো ভারতকুম্বা সীস্তেম লৈরক্লগনি। মসিনা ইন্দস্ত্রীসু চাউখৎহনগনি, ঐহাক্কী লৈবাক্কী নহা ওইরিবা চারোন শুরোনশিংগী থবক্কী অনৌবা খুদোংচাবা কয়াসু লাক্কনি।
মরুপশিং,
হন্দক্কী চহি চা অসিগী অহুমশুবা দিকেদ অসিদি ইন্দিয়ন রেলৱেগী শক্তম হোংবা মতম্নি। মসিগী চহি তরাসিদা রেলগী শক্তমদা মপুং ফাবা অহোংবা লাকপা অদোম্না উগনি। অদুগা ঐদি অপীকপা মঙলান মঙবগী হৈনবী লৈতে, তপ্না চৎপগী হৈনবীসু লৈতে। ভারতকী ত্রেন্না মালেমগী মফম অমা হেক্তগী ত্রেন্দগী মনিংদা চেল্লরোই হায়বসি ঐহাক্না ভারতকী নহাশিংদা হায়বা পাম্মি, থাজবা পীবা পাম্মি। তেক্ত-কায়দবা, খুদোংচাবা, লু-নানবা, ইং তপ্পা, মীয়ামগী অপাম্বা খঙবা, মপাঙ্গল ওইরো, ভারতকী রেলনা মালেম পুম্বগী ওইনা অনৌবা থাক অমদা থম্লে। ইন্দিয়ন রেলৱেনা 100% ইলেক্ত্রিক ওইগদবা নুমিত্তগী লাপ্ত্রে। ঙসি নমো ভারত চেনবা হৌরে। মসিগী মমাংদা, বন্দে ভারতকী মওংদা ভারতনা মতমগা চুনবা ত্রেন ফংখ্রে। অমৃত ভারত স্তেসন খোঙথাংগী মখাদা লৈবাক্কী রেলৱে স্তেসনশিংবু মতমগা চুনহনবগী থবকশিং খোঙজেল য়াঙনা পায়খৎলি। অমৃত ভারত, বন্দে ভারত অমসুং নমো ভারতকী ত্রিবেনী অসিনা হন্দক্কী চহি চা অসিগী অরোইবা ফাওবদা রেলগী মোদর্ন ওইবগী খুদম ওইরগনি।
লৈবাক অসিদা মলতি মোদেল কন্নেক্তিবিতীগী হীরমদসু ঙসি খোঙজেল য়াঙনা থবক পায়খৎলি। মসিনা হায়বদি, চত্থোক চৎশিন তৌবগী পাম্বৈ কয়াবু অমত্তা ওইনা পুনশিনহল্লে হায়বনি। মসিগী নমো ভারত ত্রেন অসিদসু মলতিমোদেল কন্নেক্তিবিতীগী মতাংদা য়াম্না খন্নখি। দিল্লীগী সরাই কালে খান, আনন্দ বিহার, হগাজিয়াবাদ অমসুং মীরতকী স্তেসন্দগী রেল মেত্রো নত্ত্রগা বস স্তেন্দ ফাওবদা চৎপদা ৱাররোই, পুম্নমক শম্নরবনি। ত্রেন্দগী কুমথরবা মতুংদা বস স্তেন্দ নত্ত্রগা ওফিস ফাওবা য়ৌনবা করিদা চৎকনি হায়বগী অৱাবা অমত্তা লৈররোই।
ঐহাক্কী ইমুংগী মীওইশিং,
অহোংবা নাইবা ভারত অসিগী লৈবাক মীয়ামগী পুন্সিগী থাক ফগৎপা হায়বসিসু য়াম্না মরু ওইরি। মীয়াম্না অশেংবা নুংশিৎ হোনবা, চত্থোক চৎশিন নুংঙাইনা তৌবা, মহৈ তম্বগী অফবা ইন্সতিত্যুসন লৈবা, লাইয়েংবগী অফবা খুদোংচাবা লৈবা, মসিগুম্বা হীরমশিং অসিদসু ভারত সরকারনা অহেনবা মিৎয়েং চঙলি। পব্লিক ত্রান্সপোর্তকী হীরমদসু ঙসি সরকারনা শেল য়াম্না থাদরি, মসি লৈবাক অসিদা অমুক্তা থোকখিদ্রিবা থৌওং অমনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়না মীয়ামগী চত্থোক চৎশিন তৌনবগীদমক্তা ঈশিং, কংফাল অমসুং স্পেস, মসিগুম্বা হীরম খুদিংদা হোৎনরি। ৱাতর ত্রান্সপোর্ত্তা য়েংবীরো, ঙসিগী মতমদা, লৈবাক্কী তুরেলশিংদা ৱাতরৱে 100 হেন্না শেমগৎলি। মসিগী মনুংদগী খ্বাইদগী চাউবা ৱাতরৱে অসিসু ইমা গঙ্গাগী ইচেলদা শেমগৎলি। বনারস্তগী হলদিয়া ফাওবগী গঙ্গাজীদা জহাজশিংগী ওইবা মশিং য়াম্লবা তর্মিনেল কয়া শারি। মসিনা লৌমীশিংনা ঈশিং লম্বীগী খুত্থাংদা মখোয়গী মহৈ মরোং থাদোক থাজিনা তৌবা য়াহনগনি। হন্দক্তসু, মালেমগী খ্বাইদগী শাংবা রিভর ক্রুজ, গঙ্গা বিলাসনা কিলোমীতর 3200গী অশাংবা চেন্দুনা রেকোর্দ থমখ্রে। ঙসিদি, লৈবাক্কী সমুদ্র তোর্বানশিংদা অনৌবা পোর্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর কয়া শেমগৎলি। মতমগা চুনহল্লি। মসিগী কান্নবদি কর্নাতকাগুম্বা রাজ্যশিংনা ফংলি। কংফালগী ওইনা হায়রুরবদি, মতমগা চুনবা এক্সপ্রেসৱেগী নেতৱর্ক শেম্নবগীদমক্তা ভারত সরকারনা লুপা করোর লাখ মরি হেন্না চাদিং তৌরিবনি। নমো ভারতকুম্বা ত্রেন ওইরো, নত্ত্রগা মেত্রো ত্রেন ওইরো, মসিগীদমক্তসু ঐখোয়না লুপা করোর লাখ অহুম হেন্না চাদিং তৌখ্রবনি।
হৌখিবা চহিশিংদা মফমসিদা মেত্রো লম্বী করম্না শেমগৎখি হায়বা দিল্লী এন.সি.আর.দা লৈবা মীওইনা মমুৎ তানা খঙলবনি। য়ুপিদা ঙসি নোইদা, ঘাজিয়াবাদ, লখনৌ, মীরত, আগ্রা, কানপুরগুম্বা শহরশিংদা ঙসিদি মেত্রোনা থোঙ থিল্লিবনি, মফম খরদা মেত্রো য়ৌরে, মফম খরদনা অথুবা মতমদা য়ৌরক্লগনি। কর্নাতকাদসু, বেঙ্গালুরু ওইরো, মৈসুরু ওইরো, মেত্রো চেনবা শহর য়াম্না থুনা ওইরগনি।
ভারতনা অতিয়াদসু মহাক্কী মশা পাক চাউনা ফন্দোক্লি। হৱাই চপ্পল তোংবা মীওইনা নোংথক্তা পাইদুনা চৎপগী ফিভম ওইথোকহল্লি। হৌখিবা চহি 9গা চাংদম্নবদা, ঙসিদি এয়রপোর্ত মশিং অসি শরুক অনি থোক্না হেনগৎলবনি। হৌখিবা মতম খরদা, ঐখোয়গী এয়রলাইনশিংনা ভারত্তগী অনৌবা প্লেন লিশিং অমগী ওর্দর পীখ্রবনি। মতৌ অসিগুম্না, ঐখোয়না স্পেস্তসু ঐখোয়গী খোঙ্কাপ থাংজিল্লি। ঐখোয়গী চন্দ্রয়ান্না থা লৈমায়দা ইকুই কুইদনা তিরঙ্গা পাইহনখ্রে। ঐখোয়না ইং 2040 ফাওবগী শোইদ্রবা রোদমেপ শেমখ্রে। মতম খরগী মতুংদা, ঐখোয়গী গগনয়ান্না ভারত মচাশিং পুদুনা স্পেস্তা চৎলগনি। মদুদগী ঐখোয়না ইশাগী স্পেস স্তেসন শারগনি। ঐখোয়গী ইশাগী স্পেসশিপ্তা খ্বাইদগী অহানবা ভারত মচানা থা লৈমায়দা খোঙদাবগী মতমদু কুইদ্রবনি। মসি কনাগীদমক্তা পাংথোক্লিবনো? মসিদি লৈবাক্কী নহাশিংগীনি। মখোয়গী তুংগী মতম্বু য়াইফবা মতম অমা ওইহন্নবনি।
মরুপশিং,
অফবা নুংশিৎ ফংহনগে হায়রবদি শহরশিংদা পোল্ল্যুসন হন্থবগী মথৌ তাই। মসিমক ৱাখল্লোন্দা থমদুনা, ইলেক্ত্রিক বসশিংগী অচৌবা নেতৱর্ক অমা ঐখোয়না শেমগৎলি। কেন্দ্র সরকারনা রাজ্যশিংদা ইলেক্ত্রিক বস লিশিং অমা পীবগী স্কিম হৌদোকখ্রে। ভারত সরকারনা হোৎনদুনা, কোনুং দিল্লীদা লুপা করোর 600 থাদদুনা, ইলেক্ত্রিক বস 1300 হেন্না চেলহনবা হায়বসি ঐখোয়গী ৱারেপনি। মসিগী মনুংদা, ইলেক্ত্রিক বস 850 হেনবদি শহরসিদা চেনবসু হৌখ্রবনি। মতৌ অসিগুম্না, বেঙ্গালুরুদসু ইলেক্ত্রিক বস 1200 হেন্না চেলহন্নবা ভারত সরকারনা লুপা করোর 500গী তেংবাং পীরি। দিল্লী, য়ুপি, কর্নাতকা ওইরো, শহর খুদিংদা মতমগা চুনবা অমসুং গ্রীন পব্লিক ত্রান্সপোর্ত খুমাং চাউশিলহন্নবা কেন্দ্র সরকারনা কন্না হোৎনরি।
মরুপশিং,
ঙসি ভারত্তা শেমগৎলিবা ইনফ্রাস্ত্রকচর খুদিংদা মীয়ামগী খুদোংচাবা হায়বা ৱাফম অসিগী য়াম্না খন্নৈ। মসিদা অহেনবা মিৎয়েং চঙই। ওফিস চৎপশিংদা মেত্রো নত্ত্রগা নমো ভারত ত্রেনগুম্বা ইনফ্রাস্ত্রকচর অসি য়াম্না মরু ওইগনি। অপীকপা অঙাং লৈবা ইমুং, অহল ওইবা ইমা-ইপা লৈবা ইমুং, মসিগুম্বা ইনফ্রাস্ত্রকচর অসিনা মখোয়গুম্বা ইমুংগী মতম কনগনি। অফবা ইনফ্রাস্ত্রকচর লৈবনা অচৌবা কম্পেনী কয়া লাক্কনি, ইন্দস্ত্রে কয়া লাক্কনি, মসিনা নহাশিংদা কান্নবা পীগনি। অফবা এয়রৱে অমসুং অফবা শোরোক লৈবনা, কারবার তৌবা মীওইশিংনা মখোয়গী কস্তমরশিংদা লায়না য়ৌবা ঙমগনি। অফবা ইনফ্রাস্ত্রকচর লৈবদগী, মখল কয়াগী কারবার লাকই, মসিনা মীপুম খুদিংদা কান্নবা ফংহল্লি। থবক তৌবী নুপী অমদা মেত্রো নত্ত্রগা RRTS অসিনা মখোয়গী তেক্ত কায়দবগী ফিভম হেনগৎহল্লি। মখোয়না তেক্ত কায়দনা ওফিস চৎপখক্তা নত্তনা মখোয়গী শেলসু য়াম্না কনগনি।
মেদিকেল কোলেজ মশিং হেনগৎলকপা মতমদা, লাইয়েংনবা ঙাইরিবা অনাবা অমসুং দাক্তর ওইনিংবগী অপাম্বা থম্বা নহাশিং অনিমক্তা কান্নবা ফংই। দিজিতেল ইনফ্রাস্ত্রকচর চাউখৎলকপা মতমদা, খ্বাইদগী লাইরবা মীওইসু মশাগী হক্কী ফংফম থোকপা শেল খুদিংমক মশাগী একাউন্ততা লাকই। মীয়ামগী সেবাশিং ওনলাইন্দা ফংলকপা মতমদা, ওফিস কয়াদা চৎপগী মথৌ তারক্তে। অদুগা, ঐখোয়না ঙৈহাক্কী মমাংদা উখিবা UPI শিজিন্নবা য়াবা তিকেত য়োনবগী মছিনশিং অসিনা অদোমগী খুদোংচাবা য়াম্না হেনগৎহনগনি। মসিগুম্বা সেক্তর কয়াদা হৌখিবা দিকেদ অসিদা মশক থোকপা থবক কয়া পাংথোকখ্রে। মসিনা মীয়ামগী পুন্সিদা লাইহনবতা নত্তনা হান্না লৈরম্বা অৱাবা কয়াসু লাপথোকহনখ্রে।
ঐহাক্কী ইমুংগী মীওইশিং,
হৌজিক অসিদি কুহ্মৈগী মতম্নি। নুংঙাইবা ফোংদোকপগী মতম্নি। ঐহাক্কী লৈবাক্কী ইমুং খুদিংনা কুহ্মৈশিং অসি নুংঙাইনা পাংথোকপা ঙমহন্নবগীদমক্তা কেন্দ্র সরকারনা অচৌবা ৱারেপ কয়া লৌখ্রে। মসিনা লৌমী, থবক তৌবা মীওই, পেন্সন চাবা মীওইশিংদা কান্নবা পীগনি। ভারত সরকারা রবী মহৈ মরোংগী MSP য়াম্না চাউনা হেনগৎখ্রে। মসুর হৱাইগী MSP অসি কিলোদা লুপা 450, হঙ্গামথাওনা লুপা 200 অমসুং গেহুনা কুইন্তলদা লুপা 150 হেনগৎখ্রে। মসিনা ঐখোয়গী লৌমীশিংদা অহেনবা শেনফম ফংহনগনি। ইং 2014দা গেহুগী MSP অসি ক্বিন্তলদা লুপা 1400 ওইরম্বদু হৌজিক লুপা লিশিং অনি হেল্লে। মসুর হৱাইগী MSP অসিসু চহি 9গী মনুংদা শরুক অনি হেনগৎলে। হঙ্গামথাওগী MSP অসিসু মতমসিগী মনুংদা ক্বিন্তলদা লুপা 2600 হেনগৎলে। অপীবা মমলদগী শরুক য়াম্না হেনগত্তুনা লৌমীশিংদা তেংবাংবগী ঐখোয়গী ৱাখল্লোন অদু মসিগুম্বা থৌওংশিংনা উৎলিবনি।
মরুপশিং,
কেন্দ্র সরকারনা য়ুরিয়া য়াওনা মখল কয়াগী হারবু লৌমীশিংদা অহোঙবা মমলদা ফংহল্লি। মালেমগী মফমশিংদা বোরাদা লুপা লিশিং অহুম পীবা য়ুরিয়া অসিমক ঐখোয়না লুপা চহুমদা ফংহল্লি। মসিদগীসু হেন্না তানা পীবা য়াওরি। মশিং অসি অদোম নীংশিংবীয়ুকো? মসিগী কান্নবা অসি য়ুপি, কর্নাতকা, লৈবাক্কী লৌমী খুদিংনা ফংলিবনি। মসিগীদমক্তা ভারত সরকারনা লুপা করোর অমগা মখায় চাদিং তৌরিবনি। য়ুরিয়াবু হোংনবু ফংহল্লবদি হায়দুনা ঐখোয়না শেলশিং অসি চাদিং তৌরিবনি।
মরুপশিং,
মহৈ মরোং খাওখ্রবা মতুংদা লেমহৌবা অরেম্বশিং মাঙহন্দনা লৌমীশিংনা মদুগী কান্নবা লৌহন্নবগীদমক্তা ঐখোয়গী সরকারনা থবক পায়খৎলি। মসিগীদমক্তা বাইও ফুএল অমসুং ইথানোল য়ুনিৎশিং লৈবাক শিনবা থুংবদা শেমগৎলি। হৌখিবা চহি 9গা চাংদম্নবদা, ঙসি লৈবাক অসিদা পুথোক্লিবা ইথানোলগী চাং অসিনা শরুক 10 হেল্লে। মসিগুম্না ইথানোল পুথোক্লিবা অসিদগী লৈবাক্কী লৌমীশিংগী ফুরিৎখাওদা লুপা করোর লিশিং 65 চঙখ্রবনি। শুপ্নগী থা তরাগী মনুংদা, লৈবাক্কী লৌমীশিংদা লুপা করোর লিশিং 18 পীখ্রবনি। অদুগা, মীরত-ঘাজিয়াবাদ লমদমগী লৌমীশিংগী ৱারি শারবদি, ইথানোলগীদমক্তা চহি অমগী মনুংদা থা 10গী ওইনা, মখোয়গী মফমদা লুপা করোর 300 পীরিবনি। ত্রান্সপোর্তকী মতাংদা ইথানোল শিজিন্নবগী চাং হেনগৎলিবা অসিদগী, ঐখোয়গী মীরত-ঘাজিয়াবাদকী চু থাবা লৌমীশিংনা অখন্নবা কান্নবা ফংলি। মসিনা ঐখয়গী চু থাবা লৌমীশিংগী এরিয়র পীবগী শিংনবা হন্থহনবদসু তেংবাংলি।
মরুপশিং,
কুহ্মৈগী কুমজা হৌরকপা অসিদা ভারত সরকারনা ইচে-ইচলশিংগী মফমদা মখোয়গী খুদোলপোৎ পীখ্রবনি। উজ্বালাগী বেনেফিশরী ইচে-ইচলশিংগীদমক্তা সিলিন্দর অমদা লুপা 500 হোঙথহনখ্রবনি। লৈবাক্কী ইমুং করোর 80দা লেম্না রেসন পীরি। কেন্দ্র সরকারগী থৌমী অমসুং পেন্সন ফংবা মীওইশিংগী 4% DA পীবগী ৱাফমসু লাউথোকখ্রবনি। ঐখোয়গী রেলৱেগী গ্রুপ বি. অমসুং সি.গী নন-গেজেতেদ থৌমী লাখ কয়া লৈরিবা অসিগীদমক্তা দিৱালী বোনস পীখ্রে। লৌমী অমসুং থবক তৌবা মীওইশিংগী মফমদা লুপা করোর লিশিং কয়াগী খুদোংচাবা ফংলিবা অসিনা খুন্নাই পুম্বদা কান্নবা পীগনি। মখোয়না পোৎলম লৈবদা কৈথেলদা মী চিনবা হেনগনি, মরী লৈনবা মীওইশিংগী কারবার হেনগৎকনি।
ঐহাক্কী ইমুংগী মীওইশিং,
মীয়ামগী অপাম্বা ৱারেপ লৌবা মতমদা, কুহ্মৈগী নুংঙাইবা অসি মীপুম খুদিংগী হেনগৎলি। অদুগা লৈবাক্কী ইমুংশিংনা হরাও নুংঙাইবা মতমদা, কুহ্মৈসু নুংঙাইবা হেল্লি। অদোমগী কুহ্মৈনা হেন্না নুংঙাইবা মতমদা ঐহাকসু হেন্না নুংঙাই।
অদুনা ইচিল ইনাওশিং,
ঐহাক অদোমগী মফমদগী করিগুম্বা খরা নিজবা পাম্মি। ফরে, লাইরবা ওইরবসু, মহাক্কী সাইকল অমা লৈবা মতমদা মহাক্না মদুবু শেংদোক্তুনা তরু-তনান্না থম্মি। থম্মিকো? মতৌ অসিগুম্না, ঐখোয়গী অনৌবা ত্রেন অসিবুসু তরু-তনান্না থম্বীয়ু, খেৎহনবা য়াদেকো? অদুগুম্না চেকশিন্না থম্বীগনিকো? মসিগী থাজবা অসিগা লোয়ননা, ঐহাক্না অদোম খুদিংবু নমো ভারত ত্রেনগীদমক্তা হন্না হন্না থাগৎচরি অমসুং ঐহাক্কী ৱাফম অসিবু অশেংবা ওইহনবীয়ু।
ঐহাক্কা লোয়ননা, অদোমগী অপুনবা পাঙ্গলগা লোয়ননা হায়বীয়ু,
ভারত ইমানা য়াইফরে।
ভারত ইমানা য়াইফরে।
ভারত ইমানা য়াইফরে।
পুম্নমকপু হন্না হন্না থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the inauguration of India's 1st Regional Rapid Transit System Corridor & flagging off of Namo Bharat Train
20 OCT 2023 4:35PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
The Governor of Uttar Pradesh, Anandiben Patel, the popular and dynamic Chief Minister of Uttar Pradesh, Yogi Adityanath ji, the Chief Minister of Karnataka, Siddaramaiah ji, my colleagues in the Union Cabinet, Hardeep Singh Puri ji, VK Singhji, Kaushal Kishore ji, and other esteemed dignitaries and a large number of my family members present here.
Today marks a historic moment for the entire country. India's first rapid rail service, the Namo Bharat Train, has been dedicated to the nation. Nearly four years ago, I laid the foundation for the Delhi-Ghaziabad-Meerut Regional Corridor project. Today, the Namo Bharat service is operational from Sahibabad to Duhai Depot. As I have said before, I reiterate that we not only lay the foundation but also inaugurate the projects we initiate. The Meerut section will be completed in a year or a year and a half, and I will also be at your service at that time.
I have also experienced the journey on this ultra-modern train. While I spent my childhood on railway platforms, this new form of the railway excites me the most. It promises to be an enriching and joyful experience. In our tradition, auspicious tasks are performed during Navratri. Today, the country's first Namo Bharat Train has also received the blessings of Goddess Katyayani. It is noteworthy that women, from drivers to all staff, are part of this new train. These are the daughters of our country. This represents the growing strength of ‘Nari Shakti’ (women power). On the auspicious occasion of Navratri, I extend my heartfelt congratulations and best wishes to all the people of Delhi-NCR and Western Uttar Pradesh for this gift. The Namo Bharat Train embodies modernity, speed, and incredible efficiency. This Namo Bharat Train defines the new journeys and resolutions of New Bharat.
My family members,
I have always believed that the development of Bharat is possible through the development of states. Currently, we are joined by the Chief Minister of Karnataka, Siddaramaiah ji. Today, two metro lines in Bengaluru have been dedicated to the nation, improving connectivity to the IT hub of Bengaluru. Approximately 800,000 people in Bengaluru now commute daily via the metro. I heartily congratulate the people of Bengaluru for this new metro facility.
My family members,
In the 21st century, Bharat is scripting a new saga of progress in every sector. Our Bharat has cast its shadow on the world by landing Chandrayaan on the moon. Hosting the magnificent G20 summit, Bharat has become an attraction and curiosity for the world, eagerly embracing new opportunities to connect with the world. Today’s Bharat shines at the Asian Games, winning over 100 medals, including contributions from my Uttar Pradesh. Today’s Bharat launches 5G on its own and takes it to all corners of the country. Today’s Bharat is leading in digital transactions globally.
When the COVID-19 crisis emerged, the vaccines developed in Bharat saved millions of people worldwide. Major companies are now coming to Bharat to manufacture mobile phones, TVs, laptops, and computers. Today Bharat develops fighter jets and builds the Vikrant aircraft carrier, unfurling the Tricolour at sea. The high-speed Namo Bharat Train that has started today is also made in India. This is Bharat’s indigenous train. Do you feel proud hearing this or not? Does your head rise high or not? Does every Indian see a bright future or not? Do the youth see a bright future or not? The screen door system inaugurated on the platform is also made in India.
And let me tell you one more thing: when we travel in a helicopter, the Prime Minister's helicopter, the noise inside is so much that it feels like it's a flying tractor, the noise is louder than a tractor and you have to keep your ears covered. The noise in an airplane is quite loud too. Today, I saw that the Namo Bharat Train has even less noise than an airplane, meaning what a pleasant journey it is!
Friends,
Namo Bharat is a glimpse of the future of Bharat. Namo Bharat also proves that when the economic strength of the country increases, the image of our nation changes. This stretch of over 80 kilometers between Delhi and Meerut is just a beginning. Listen, this is just a start. In the first phase, many areas in Delhi, Uttar Pradesh, Haryana, and Rajasthan will be connected via the Namo Bharat Train. Now that I mentioned Rajasthan, Ashok Gehlot ji might lose his sleep. In the coming times, more regions in the country will have a system like Namo Bharat. This will lead to industrial development, and new employment opportunities will be created for the youth of my country, for the young sons and daughters of my country.
Friends,
This third decade of the century is the decade of transformation for Indian Railways. Friends, you are going to witness the entire railway system transformed in these 10 years. And I'm not in the habit of dreaming small, nor am I accustomed to slow speed. I want to assure the youth of today, I want to guarantee the youth of today that you will not find trains in Bharat lagging behind anyone in the world by the end of this decade. Whether it is safety, convenience, cleanliness, harmony, empathy, strength - Indian Railways will achieve a new milestone globally. Indian Railways is not far from achieving the goal of 100% electrification. Today, Namo Bharat has begun. Before this, the country received modern trains in the form of Vande Bharat. The work of modernizing railway stations under the Amrit Bharat Station campaign is also progressing rapidly. The trinity of Amrit Bharat, Vande Bharat, and Namo Bharat will symbolize the modernization of Indian Railways by the end of this decade.
Today, the country is swiftly working on a multi-modal transport system. This means integration of different modes of transportation. In Namo Bharat Train, attention has also been given to multi-modal connectivity. It connects stations like Sarai Kale Khan in Delhi, Anand Vihar, Ghaziabad, and Meerut through rail, metro, and bus terminals seamlessly. Now people won't have to worry about finding another means of transportation for heading to home or office after getting off the train.
My family members,
It is essential in changing Bharat that the quality of life for all citizens improves. Everyone should breathe in clean air, waste heaps should disappear, there should be good means of transportation, good educational institutions for studies, and a better healthcare system. The Indian government is putting special emphasis on all these aspects today. The amount spent on public transport in Bharat today has never happened before in our country.
Friends,
We are making efforts in every direction—water, land, air, and space—for transportation. Looking at water transport, more than 100 waterways are being developed in the country today. The largest waterway is being created in the Ganges River. Multiple waterway terminals have been built for ships from Banaras to Haldia. This benefits farmers who can now send fruits, vegetables, and grains through the water route. Recently, Ganga Vilas, the world's longest river cruise, set a record by covering a distance of 3200 kilometers. New port infrastructure is expanding unprecedentedly along the coastal areas and is being modernised. It is also benefiting states like Karnataka. Speaking of land, the government is spending over 4 lakh crore rupees on a network of modern expressways. Whether it is trains like Namo Bharat or metro trains, over 3 lakh crore rupees are being invested in them.
Residents in the Delhi-NCR region are well aware of the expansion of metro routes in recent years. In Uttar Pradesh, cities like Noida, Ghaziabad, Lucknow, Meerut, Agra, and Kanpur are witnessing the initiation or future plans for metro services. Karnataka is also expanding metro services in cities like Bengaluru and Mysore.
In the sky too, Bharat is spreading its wings rapidly. Air travel is becoming more accessible even for those wearing ‘Hawai chappals’. The number of airports has doubled in the past 9 years. Our airlines have ordered more than a thousand new planes in recent times. Similarly, our space endeavours are progressing swiftly. Our Chandrayaan has placed the Tricolour on the moon, and we have a solid roadmap until 2040. Soon, our Gaganyaan will venture into space carrying Indians, and we will establish our space station. The day is not far when we will land the first Indian on the moon. And all of this is happening for whom? It is happening for the youth of the country, for brightening their future.
Friends,
It's essential for good air quality that pollution in cities is minimized. Keeping this in mind, a substantial network of electric buses is being developed in the country. The central government has initiated a plan to provide 10,000 electric buses to states. The Indian government, with an expenditure of 600 crores in the capital Delhi, has resolved to operate more than 1300 electric buses. Over 850 electric buses have already started running in Delhi. Similarly, the Indian government is providing assistance of 500 crores to Bengaluru to operate more than 1200 electric buses. The central government aims to enhance modern and green public transportation in every city, be it Delhi, UP, or Karnataka.
Friends,
Today, civic amenities are being prioritized in all the infrastructure development being carried out in Bharat. Infrastructure like the metro or Namo Bharat trains hold great significance for office-goers. For those with young children or elderly parents at home, it saves time for their families. For the youth, having excellent infrastructure ensures that big companies will come, establish industries, and create job opportunities. For businessmen, having good airways and roads ensures easy accessibility to customers. A robust infrastructure brings various businesses together, benefiting everyone. For a working woman, infrastructure like the metro or RRTS provides a sense of security. Not only does she travel safely to her office, but it also saves her money.
As the number of medical colleges increases, both patients seeking treatment and young people aspiring to become doctors benefit. When digital infrastructure develops, even the poorest person receives their entitlements directly into their bank account. When citizens start receiving all services online, it liberates them from the hassle of making rounds of offices. Just now, we've seen UPI-enabled ticket vending machines, which also contribute to enhancing your convenience. All these sectors have witnessed unprecedented progress in the last decade, making life easier for people and eliminating many difficulties.
My family members,
It's the time of festivals, the time of joy. The central government has made several significant decisions so that every family in the country can celebrate these festivals with utmost joy. These decisions will benefit farmers, employees, and our brothers and sisters who get pensions. The Indian government has significantly increased the Minimum Support Price (MSP) for Rabi crops. The MSP for masur lentils has been increased by over 425 rupees per quintal, for mustard by 200 rupees, and for wheat by 150 rupees per quintal. This will bring additional income to our farmers. The MSP for wheat, which was 1400 rupees per quintal in 2014, has now crossed 2000 rupees. The MSP for masur lentils has more than doubled in the last 9 years. The MSP for mustard has also been increased to 2600 rupees per quintal during this period. This commitment to providing farmers with more than one and a half times the cost of their produce demonstrates our dedication.
Friends,
The central government is ensuring that all fertilizers, including urea, are available to farmers at lower prices. The urea bag, which costs around 3000 rupees in many countries worldwide, is being provided in Bharat for less than 300 rupees. Will you remember this figure? This figure should remain in your memory. This benefits farmers in Uttar Pradesh, Karnataka, and farmers across the country. The Indian government is spending more than 2.5 lakh crores in a year on this. This huge sum is spent from the government's treasury to ensure that urea does not become expensive for my farmers.
Friends,
It's crucial not to waste the residue left after harvesting crops, such as rice straw and stubble. The government is actively working on this by establishing biofuel and ethanol units across the country. Compared to nine years ago, the country is now producing more than ten times the amount of ethanol. The production of ethanol has contributed nearly 65,000 crores to the pockets of our farmers. In just the last ten months, farmers across the country have received payments of over 18,000 crores. If I specifically mention the Meerut-Ghaziabad region, farmers here have received payments of over 300 crores for ethanol this year alone. The increased use of ethanol, especially in the transportation sector, is benefiting sugarcane farmers in my Meerut-Ghaziabad region. It is also helping to reduce the problem of pending dues for sugarcane farmers.
Friends,
As the festive season begins, the Indian government has already given a gift to our sisters and daughters. The price of gas cylinders has been reduced by 500 rupees for the beneficiaries of the Ujjwala scheme. The government is continuously providing free ration to more than 80 crore families across the country. A 4% Dearness Allowance has been announced for central government employees and pensioners. Diwali bonuses have also been given to our Group B and Group C non-gazetted railway employees. The additional thousands of crores reaching farmers and employees will benefit the entire society. The purchases made by them will boost markets and businesses.
My family members,
When there are empathetic decisions, the joy of festivals multiplies in every family. And when every family in the country is happy, I'm most delighted if your festivals go well. My celebration is in that happiness.
My dear brothers and sisters,
You are my family, and therefore, you are my priority. This work is happening for you. If you remain happy and make progress, then the country will progress. If you stay happy, I'll be happy. If you are capable, the country will be capable.
And brothers and sisters,
Today, I want to ask you for something. I want to ask you for something. Will you give? This voice won't go unheard. I want to ask you for something. Will you give? Raise your hands and assure me that you'll give. Alright, look, even a poor person, if he has a bicycle, does he take care of it or not, does he clean it or not, tell me, does he or doesn't he? If you have a scooter, do you keep it properly, clean it or not, does your scooter stay in good condition, does it feel good? So, these new trains which are being introduced belong to whom. Whose responsibility is it to take care of them? We will take care of them. Not a single scratch should come. Our new trains shouldn't have a single scratch. Just like you take care of your own vehicle, it should be taken care of. Will you take care? Once again, congratulations to all of you for the Namo Bharat train. Many thanks!
Raise your voice and speak with me,
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.