Ministry of Information & Broadcasting
President Smt Droupadi Murmu confers 69th National Film Awards
Waheeda Rehman an example of women becoming the beacon for women empowerment: President Smt Droupadi Murmu
Artists are change-makers, will continue to set standards in excellence and build developed India: Smt Murmu
No content is regional, good regional content will find global audience: Sh Anurag Thakur
Government stands with film fraternity in its fight against piracy, policy on AVGC soon: Shri Thakur
17 OCT 2023 6:10PM by PIB Delhi
The President of India, Smt Droupadi Murmu today conferred National Film Awards for the year 2021 under various categories at 69th edition of the ceremony in New Delhi. The prestigious Dada Saheb Phalke Award was conferred to Ms Waheeda Rehman on the occasion. Union Minister for Information & Broadcasting (I&B), Shri Anurag Singh Thakur, Union Minister of State for I&B Dr. L. Murugan, Secretary, Ministry of I&B, Shri Apurva Chandra, Chairpersons of Jury and other dignitaries were present at the event.
President Smt Droupadi Murmu congratulated Ms Waheeda Rehman and said that she had established herself at the pinnacle of the film industry with her art and personality. Even in her personal life, she had made her mark as a woman of dignity, self-confidence and originality. She chose many films in which her roles broke many barriers typically associated with women. Waheeda ji has set an example that women themselves should also take initiative for women empowerment.
Speaking about the National Film Awards the President said that the award ceremony paints a picture of diversity of India and the unity inherent in it. She added that the talented people present at the ceremony had given meaningful expression to many languages, regional characteristics, social beliefs, achievements and problems and that people from many generations and classes came together at the National Film Awards.
Calling the film fraternity and the artists change-makers, she said that through their films, they pen a lively introduction to the diverse reality of Indian society. She added that cinema was both a document of our society and also a medium to improve it and their work connected the people with each other.
Smt Murmu expressed confidence that in a country rich in talent, people associated with cinema will continue to set new standards of world-class excellence and that films will play an important role in building a developed India.
Union Minister Shri Anurag Thakur expressed his pride in the Indian film industry and said that today nothing is regional, if the content is good, regional content will find global audience. Speaking about the legend Ms Waheeda Rehman Shri Thakur said that as Indian films transcend international borders, a similar claim to fame is reserved for her. He extended his heartfelt congratulations on her being awarded Dadasaheb Phalke Award.
The Minister informed the audience that the Government stands shoulder to shoulder with the industry in its efforts to counter movie piracy and it has brought Cinematograph Act which is a big step in curbing this menace. On the same note, the Minister spoke about the potential of AVGC sector in India and added that government is going to come out with a policy on that and that will help India realise its potential as ‘content hub of the world’.
Stating that the awards were being conferred for the year 2021, Secretary Shri Apurva Chandra said that it was the year of COVID19 when the cinema halls were closed and the industry was struggling. However, we quickly climbed back and now the country and the film industry both are back on the path of growth and the last quarter has been the best for the film industry of India. He added that while box office success is important, the Film Awards celebrate quality. Shri Chandra extended his gratitude to Ms Waheeda Rehman for accepting the Dadasaheb Phalke Award.
Full list of awards can be found at the link below
https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1951758
The livestream of the event is available at the link below

তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
ৰাষ্ট্ৰপতি শ্ৰীমতী দ্ৰৌপদী মুৰ্মুৱে প্ৰদান কৰিলে ৬৯ সংখ্যক ৰাষ্ট্ৰীয় চলচ্চিত্ৰ বঁটা
ৱাহিদা ৰেহমান মহিলা সবলীকৰণৰ প্ৰজ্জ্বলিত শিখা হৈ উঠাৰ এক উদাহৰণ: ৰাষ্ট্ৰপতি শ্ৰীমতী দ্ৰৌপদী মুৰ্মু
শিল্পীসকলে পৰিৱৰ্তনৰ ৰূপকাৰ, উৎকৃষ্টতাৰ মান নিৰ্ধাৰণ কৰি উন্নত ভাৰত গঢ়ি তুলিছে : শ্ৰীমতী মুৰ্মু
কোনো বিষয় আঞ্চলিক নহয়, ভাল আঞ্চলিক বিষয়ে বিশ্বব্যাপী দৰ্শকক আকৰ্ষণ কৰিব : শ্ৰী অনুৰাগ ঠাকুৰ
চৰকাৰে চলচ্চিত্ৰৰে জড়িতসকলৰ পক্ষত আছে, পাইৰেচীৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ অব্যাহত থাকিব,শীঘ্ৰেই এভিজিচিৰ বিষয়ত কৰা হ’ব নীতি নিৰ্ধাৰণ : শ্ৰী ঠাকুৰ
17 OCT 2023 6:10PM by PIB Guwahati
ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰপতি শ্ৰীমতী দ্ৰৌপদী মুৰ্মুয়ে আজি নতুন দিল্লীত অনুষ্ঠিত ৬৯ সংখ্যক ৰাষ্ট্ৰীয় চলচ্চিত্ৰ বঁটা অনুষ্ঠানত বিভিন্ন শ্ৰেণীৰ অধীনত ২০২১ বৰ্ষৰ ৰাষ্ট্ৰীয় চলচ্চিত্ৰ বঁটাসমূহ প্ৰদান কৰে। অনুষ্ঠানত শ্ৰীমতী ৱাহিদা ৰেহমানক সন্মানীয় দাদা চাহেব ফালকে বঁটা প্ৰদান কৰা হয়।অনুষ্ঠানটোত উপস্থিত থাকে কেন্দ্ৰীয় তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী অনুৰাগ সিং ঠাকুৰ , কেন্দ্ৰীয় তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰীড০ এল মুৰুগান, তথ্য আৰু প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয়ৰ সচিব শ্ৰী অপূৰ্ব চন্দ্ৰ , জুৰিৰ অধ্যক্ষ আৰু অন্যান্য গণ্যমান্য ব্যক্তিসকল ।
ৰাষ্ট্ৰপতি শ্ৰীমতী দ্ৰৌপদী মুৰ্মুৱে শ্ৰীমতী ৱাহিদা ৰেহমানক অভিনন্দন জনায় আৰু কয় যে তেওঁ তেওঁৰ কলা আৰু ব্যক্তিত্বৰে চলচ্চিত্ৰ উদ্যোগৰ শীৰ্ষত নিজকে প্ৰতিষ্ঠা কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে। আনকি ব্যক্তিগত জীৱনতো তেওঁ এগৰাকী মৰ্যাদাসম্পন্ন, আত্মবিশ্বাসী আৰু নিজস্ব মৌলিকতাৰ মহিলা হিচাপে নিজৰ পৰিচয় দাঙি ধৰিছে। তেওঁ বহু চলচ্চিত্ৰ বাছনি কৰিছিল, য'ত তেওঁৰ চৰিত্ৰবোৰে সাধাৰণতে মহিলাৰ সৈতে সম্পৰ্কিত বহু বাধা ভাঙি আগুৱাই গৈছিল। ৱাহিদা ৰেহমানে এনে এটা উদাহৰণ দাঙি ধৰিছে যে মহিলাসকলে নিজেও মহিলা সবলীকৰণৰ বাবে উদ্যোগ লোৱা উচিত।
ৰাষ্ট্ৰীয় চলচ্চিত্ৰ বঁটা সন্দৰ্ভত ভাষণ প্ৰদান কৰি ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে কয় যে বঁটা প্ৰদান অনুষ্ঠানটোৱে ভাৰতৰ বৈচিত্ৰ্য আৰু ইয়াত অন্তৰ্নিহিত ঐক্যৰ ছবি অংকন কৰিছে। তেওঁ লগতে কয় যে অনুষ্ঠানটোত উপস্থিত থকা প্ৰতিভাশালী লোকসকলে বহুতো ভাষা, আঞ্চলিক বৈশিষ্ট্য, সামাজিক বিশ্বাস, সাফল্য আৰু সমস্যাক অৰ্থপূৰ্ণ অভিব্যক্তি প্ৰদান কৰিছে । লগতে ৰাষ্ট্ৰীয় চলচ্চিত্ৰ বঁটাত বহু প্ৰজন্ম আৰু শ্ৰেণীৰ লোক একত্ৰিত হৈছে বুলিও তেওঁ কয়।
চলচ্চিত্ৰ সৈতে জড়িতসকল আৰু শিল্পীসকলক পৰিৱৰ্তনৰ ৰূপকাৰ বুলি অভিহিত কৰি তেওঁ কয় যে তেওঁলোকে চলচ্চিত্ৰৰ জৰিয়তে তেওঁলোকে ভাৰতীয় সমাজৰ বৈচিত্ৰ্যময় বাস্তৱতাৰ পৰিচয় দাঙি ধৰিছে। তেওঁ লগতে কয় যে চিনেমা আমাৰ সমাজৰ এখন দস্তাবেজ আৰু ইয়াক উন্নত কৰাৰ এটা মাধ্যম । লগতে ছবিজগতৰ লোকসকলৰ কামে মানুহক ইজনে সিজনৰ সৈতে সংযুক্ত কৰিব পাৰে বুলিও মুৰ্মুৱে উল্লেখ কৰে।
শ্ৰীমতী মুৰ্মুৱে বিশ্বাস ব্যক্ত কৰে যে প্ৰতিভাৰে সমৃদ্ধ এখন দেশত চিনেমাৰ সৈতে জড়িত লোকসকলে বিশ্বমানৰ উৎকৰ্ষতাৰ নতুন মান নিৰ্ধাৰণ কৰি থাকিব আৰু এখন উন্নত ভাৰত গঢ়াত চলচ্চিত্ৰই এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব।
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী অনুৰাগ ঠাকুৰে ভাৰতীয় চলচ্চিত্ৰ উদ্যোগকলৈ গৌৰৱ প্ৰকাশ কৰি কয় যে আজি একোৱেই আঞ্চলিক নহয়, যদি বিষয়বস্তু ভাল হয়, আঞ্চলিক বিষয়েও বিশ্বব্যাপী দৰ্শক বিচাৰি পাব। কিংবদন্তীৰ শ্ৰীমতী ৱাহিদা ৰেহমানৰ বিষয়ে উল্লেখ কৰি শ্ৰী ঠাকুৰে কয় যে যিটো সময়ত ভাৰতীয় চলচ্চিত্ৰই আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সীমা অতিক্ৰম কৰিছে, সেই সময়তে তেওঁৰ বাবে এনে ধৰণৰ খ্যাতিৰ দাবী সংৰক্ষিত হৈ আছে। তেওঁ ৰেহমানক দাদাচাহেব ফালকে বঁটা লাভ কৰাৰ বাবে আন্তৰিক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰে।
মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে দৰ্শকসকলক উদ্দেশ্যি কয় যে চৰকাৰে চলচ্চিত্ৰৰ পাইৰেচী প্ৰতিৰোধৰ প্ৰচেষ্টাত ছবি উদ্যোগটোৰ সৈতে কান্ধত কান্ধ মিলাই থিয় দিছে আৰু চৰকাৰে চিনেমাটোগ্ৰাফ আইন আনিছে, যি আইনে এনে বিপদ নিয়ন্ত্ৰণৰ বাবে এক ডাঙৰ পদক্ষেপ হিচাবে পৰিগণিত হ’ব। ভাষণ প্ৰসংগত মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ভাৰতত এভিজিচি খণ্ডৰ সম্ভাৱনাৰ বিষয়ে কয় আৰু উল্লেখ কৰে যে চৰকাৰে সেই সন্দৰ্ভত এক নীতি প্ৰস্তুত কৰিবলৈ গৈ আছে আৰু ই ভাৰতক 'বিশ্বৰ সমল কেন্দ্ৰ' হিচাপে ইয়াৰ সম্ভাৱনা উপলব্ধি কৰাত সহায় কৰিব।
২০২১ বৰ্ষৰ বাবে এই বঁটা প্ৰদান কৰা হৈছে বুলি উল্লেখ কৰি সচিব শ্ৰী অপূৰ্ব চন্দ্ৰই কয় যে সেয়া কোভিড ১৯ৰ বছৰ আছিল, যেতিয়া চিনেমা হলসমূহ বন্ধ হৈ পৰিছিল আৰু উদ্যোগটোৱে সংগ্ৰাম কৰিবলগীয়া হৈছিল। অৱশ্যে, আমি দ্ৰুততাৰে উভতি আহিছো আৰু এতিয়া দেশ আৰু চলচ্চিত্ৰ উদ্যোগ দুয়োটাই বিকাশৰ পথলৈ উভতি আহিছে । বিগত তিনিমাহ ভাৰতৰ চলচ্চিত্ৰ উদ্যোগৰ বাবে সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ সময় বুলিও তেওঁ কয় । তেওঁ লগতে কয় যে যদিও বক্স অফিচত সফলতা গুৰুত্বপূৰ্ণ, চলচ্চিত্ৰ বঁটাসমূহে গুণগত মান নিৰ্ধাৰণ কৰে। শ্ৰী চন্দ্ৰই দাদাচাহেব ফালকে বঁটা লাভ কৰাৰ বাবে শ্ৰীমতী ৱাহিদা ৰেহমানলৈ কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰে।
পুৰস্কাৰৰ সম্পূৰ্ণ তালিকা তলৰ লিংকত পোৱা যাব
https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1951758
অনুষ্ঠানটোৰ লাইভষ্ট্ৰীম তলৰ লিংকত উপলব্ধ