Ministry of Information & Broadcasting
President Smt Droupadi Murmu confers 69th National Film Awards
Waheeda Rehman an example of women becoming the beacon for women empowerment: President Smt Droupadi Murmu
Artists are change-makers, will continue to set standards in excellence and build developed India: Smt Murmu
No content is regional, good regional content will find global audience: Sh Anurag Thakur
Government stands with film fraternity in its fight against piracy, policy on AVGC soon: Shri Thakur
17 OCT 2023 6:10PM by PIB Delhi
The President of India, Smt Droupadi Murmu today conferred National Film Awards for the year 2021 under various categories at 69th edition of the ceremony in New Delhi. The prestigious Dada Saheb Phalke Award was conferred to Ms Waheeda Rehman on the occasion. Union Minister for Information & Broadcasting (I&B), Shri Anurag Singh Thakur, Union Minister of State for I&B Dr. L. Murugan, Secretary, Ministry of I&B, Shri Apurva Chandra, Chairpersons of Jury and other dignitaries were present at the event.
President Smt Droupadi Murmu congratulated Ms Waheeda Rehman and said that she had established herself at the pinnacle of the film industry with her art and personality. Even in her personal life, she had made her mark as a woman of dignity, self-confidence and originality. She chose many films in which her roles broke many barriers typically associated with women. Waheeda ji has set an example that women themselves should also take initiative for women empowerment.
Speaking about the National Film Awards the President said that the award ceremony paints a picture of diversity of India and the unity inherent in it. She added that the talented people present at the ceremony had given meaningful expression to many languages, regional characteristics, social beliefs, achievements and problems and that people from many generations and classes came together at the National Film Awards.
Calling the film fraternity and the artists change-makers, she said that through their films, they pen a lively introduction to the diverse reality of Indian society. She added that cinema was both a document of our society and also a medium to improve it and their work connected the people with each other.
Smt Murmu expressed confidence that in a country rich in talent, people associated with cinema will continue to set new standards of world-class excellence and that films will play an important role in building a developed India.
Union Minister Shri Anurag Thakur expressed his pride in the Indian film industry and said that today nothing is regional, if the content is good, regional content will find global audience. Speaking about the legend Ms Waheeda Rehman Shri Thakur said that as Indian films transcend international borders, a similar claim to fame is reserved for her. He extended his heartfelt congratulations on her being awarded Dadasaheb Phalke Award.
The Minister informed the audience that the Government stands shoulder to shoulder with the industry in its efforts to counter movie piracy and it has brought Cinematograph Act which is a big step in curbing this menace. On the same note, the Minister spoke about the potential of AVGC sector in India and added that government is going to come out with a policy on that and that will help India realise its potential as ‘content hub of the world’.
Stating that the awards were being conferred for the year 2021, Secretary Shri Apurva Chandra said that it was the year of COVID19 when the cinema halls were closed and the industry was struggling. However, we quickly climbed back and now the country and the film industry both are back on the path of growth and the last quarter has been the best for the film industry of India. He added that while box office success is important, the Film Awards celebrate quality. Shri Chandra extended his gratitude to Ms Waheeda Rehman for accepting the Dadasaheb Phalke Award.
Full list of awards can be found at the link below
https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1951758
The livestream of the event is available at the link below

ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
୬୯ତମ ଜାତୀୟ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ପୁରସ୍କାର ପ୍ରଦାନ କଲେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀମତୀ ଦ୍ରୌପଦୀ ମୁର୍ମୁ
ମହିଳା ସଶକ୍ତୀକରଣର ଉଦାହରଣ ପାଲଟିଛନ୍ତି ୱାହିଦା ରେହମାନ: ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀମତୀ ଦ୍ରୌପଦୀ ମୁର୍ମୁ
କଳାକାରମାନେ ପରିବର୍ତ୍ତନର ବାହକ, ସେମାନେ ଉତ୍କର୍ଷର ନୂଆ ମାନଦଣ୍ଡ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିବା ଜାରି ରଖିବେ ଏବଂ ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନରେ ଯୋଗଦାନ ଦେବେ: ଶ୍ରୀମତୀ ମୁର୍ମୁ
କୌଣସି ବିଷୟବସ୍ତୁ ଆଞ୍ଚଳିକ ନୁହେଁ, ଭଲ ଆଞ୍ଚଳିକ ବିଷୟବସ୍ତୁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ଦର୍ଶକଙ୍କ ଆଦୃତି ପାଇବ: ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ଠାକୁର
ପାଇରେସୀ ବିରୋଧୀ ଲଢ଼େଇରେ ସରକାର ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଜଗତ ସହ ଛିଡା ହୋଇଛନ୍ତି, ଏଭିଜିସି ଉପରେ ଖୁବଶୀଘ୍ର ନୀତି ଅଣାଯିବ: ଶ୍ରୀ ଠାକୁର
17 OCT 2023 6:10PM by PIB Bhubaneswar
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀମତୀ ଦ୍ରୌପଦୀ ମୁର୍ମୁ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀଠାରେ ଆୟୋଜିତ ୬୯ତମ ଜାତୀୟ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ପୁରସ୍କାର ବିତରଣ ସମାରୋହରେ ୨୦୨୧ ବର୍ଷ ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ବର୍ଗରେ ପୁରସ୍କାର ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଅବସରରେ ୱାହିଦା ରେହମାନଙ୍କୁ ସମ୍ମାନଜନକ ଦାଦା ସାହେବ ଫାଲକେ ପୁରସ୍କାର ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ କେନ୍ଦ୍ର ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ସିଂହ ଠାକୁର, କେନ୍ଦ୍ର ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଡ. ଏଲ୍ ମୁରୁଗାନ୍, ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ଅପୂର୍ବ ଚନ୍ଦ୍ର, ବିଚାରକ ମଣ୍ଡଳୀ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ଅଧ୍ୟକ୍ଷା ଶ୍ରୀମତୀ ଦ୍ରୌପଦୀ ମୁର୍ମୁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ଶ୍ରୀମତୀ ୱାହିଦା ରେହମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇବା ସହ କହିଥିଲେ ଯେ ସେ ତାଙ୍କ କଳା ଏବଂ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱ ଦ୍ୱାରା ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଜଗତର ଶୀର୍ଷରେ ନିଜକୁ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ କରିଛନ୍ତି। ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଜୀବନରେ ମଧ୍ୟ ସେ ଜଣେ ସମ୍ମାନନୀୟା, ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସୀ ଓ ମୌଳିକ ଗୁଣର ଅଧିକାରିଣୀ ଭାବେ ନିଜର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପରିଚୟ ସୃଷ୍ଟି କରିଛନ୍ତି । ସେ ଅନେକ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ବାଛିଛନ୍ତି ଯେଉଁଥିରେ ତାଙ୍କ ଭୂମିକା ସାଧାରଣତଃ ମହିଳାମାନଙ୍କ ସହିତ ଜଡିତ ଅନେକ ପ୍ରତିବନ୍ଧକକୁ ଭାଙ୍ଗିଦେଇଛି । ମହିଳା ସଶକ୍ତୀକରଣ ପାଇଁ ମହିଳାମାନେ ନିଜେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୟାସ କରିବା ଉଚିତ ବୋଲି ୱାହିଦା ଜୀ ଏକ ଉଦାହରଣ ସୃଷ୍ଟି କରିଛନ୍ତି।
ଜାତୀୟ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ପୁରସ୍କାର ବିଷୟରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ପୁରସ୍କାର ସମାରୋହ ଭାରତର ବିବିଧତା ଏବଂ ଏଥିରେ ଅନ୍ତର୍ନିହିତ ଏକତାର ଚିତ୍ର ଉପସ୍ଥାପନ କରେ । ଉତ୍ସବରେ ଉପସ୍ଥିତ ପ୍ରତିଭାବାନ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ଅନେକ ଭାଷା, ଆଞ୍ଚଳିକ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ, ସାମାଜିକ ବିଶ୍ୱାସ, ଉପଲବ୍ଧି ଏବଂ ସମସ୍ୟାକୁ ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି । ଜାତୀୟ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ପୁରସ୍କାରରେ ଅନେକ ପିଢ଼ି ଏବଂ ଶ୍ରେଣୀର ଲୋକମାନେ ଏକାଠି ହୋଇସାରିଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ।
ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଜଗତ ଏବଂ କଳାକାରମାନଙ୍କୁ ପରିବର୍ତ୍ତନକାରୀ ବୋଲି ଅଭିହିତ କରି ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେମାନଙ୍କ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ମାଧ୍ୟମରେ ସେମାନେ ଭାରତୀୟ ସମାଜର ବିବିଧ ବାସ୍ତବତାର ଏକ ଜୀବନ୍ତ ପରିଚୟ ଲେଖନ୍ତି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି, ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଆମ ସମାଜର ଏକ ଦସ୍ତାବିଜ ଏବଂ ଏହାକୁ ଉନ୍ନତ କରିବାର ଏକ ମାଧ୍ୟମ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ପରସ୍ପର ସହିତ ଯୋଡିଦେଇଛି ।
ପ୍ରତିଭାରେ ଭରପୂର ଆମ ଦେଶରେ ସିନେମା ସହ ଜଡ଼ିତ ଲୋକମାନେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଉତ୍କର୍ଷତାର ନୂତନ ମାନଦଣ୍ଡ ସ୍ଥାପନ କରିବା ଜାରି ରଖିବେ ଏବଂ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନରେ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ରଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ ବୋଲି ଶ୍ରୀମତୀ ମୁର୍ମୁ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ଠାକୁର ଭାରତୀୟ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଜଗତକୁ ନେଇ ଗର୍ବ ବ୍ୟକ୍ତ କରିବା ସହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି କୌଣସି ବିଷୟବସ୍ତୁ ଆଞ୍ଚଳିକ ନୁହେଁ। ବିଷୟବସ୍ତୁ ଭଲ ହେଲେ ଆଞ୍ଚଳିକ ବିଷୟବସ୍ତୁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଦର୍ଶକଙ୍କ ଆଦୃତି ପାଇବ। କିମ୍ବଦନ୍ତୀ ଅଭିନେତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ୱାହିଦା ରେହମାନଙ୍କ ବିଷୟରେ ଶ୍ରୀ ଠାକୁର କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତୀୟ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସୀମା ଅତିକ୍ରମ କରୁଥିବାରୁ ତାଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରସିଦ୍ଧିର ସମାନ ଦାବି ସଂରକ୍ଷିତ ରହିଛି। ତାଙ୍କୁ ଦାଦାସାହେବ ଫାଲକେ ପୁରସ୍କାରରେ ସମ୍ମାନିତ କରାଯାଇଥିବାରୁ ଶ୍ରୀ ଠାକୁର ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଛନ୍ତି।
ମନ୍ତ୍ରୀ ଦର୍ଶକମାନଙ୍କୁ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ପାଇରେସୀ ବା ନକଲ ପ୍ରସ୍ତୁତିକୁ ପ୍ରତିହତ କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରି ସହିତ କାନ୍ଧରେ କାନ୍ଧ ମିଳାଇ ଛିଡ଼ା ହୋଇଛନ୍ତି । ଏଥିପାଇଁ ସରକାର ସିନେମାଟୋଗ୍ରାଫି ଆଇନ ଆଣିଛନ୍ତି ଯାହା ଏହି ବିପଦକୁ ରୋକିବା ଦିଗରେ ଏକ ବଡ଼ ପଦକ୍ଷେପ । ଏହି ଅବସରରେ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତରେ ଏଭିଜିସି କ୍ଷେତ୍ରରେ ରହିଥିବା ସମ୍ଭାବନା ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ ଏବଂ ଏହା ଉପରେ ସରକାର ଏକ ନୀତି ଆଣିବାକୁ ଯାଉଥିବା ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ । ଏହା ଭାରତକୁ 'ବିଶ୍ୱର ବିଷୟବସ୍ତୁ କେନ୍ଦ୍ର' ଭାବରେ ଏହାର ସମ୍ଭାବନାକୁ ଉପଲବ୍ଧ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ।
୨୦୨୧ ବର୍ଷ ପାଇଁ ଏହି ପୁରସ୍କାର ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ସଚିବ ଶ୍ରୀ ଅପୂର୍ବ ଚନ୍ଦ୍ର କହିଛନ୍ତି ଯେ COVID19 ବର୍ଷ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ସିନେମା ହଲ୍ ବନ୍ଦ ଥିଲା ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ସଂଘର୍ଷ କରୁଥିଲା। ତଥାପି, ଆମେ ଶୀଘ୍ର ସୁଧାର ଆଣିଥିଲୁ ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ଦେଶ ଏବଂ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଶିଳ୍ପ ଉଭୟ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପଥରେ ଫେରିଛନ୍ତି ଏବଂ ସଦ୍ୟତମ ତ୍ରୈମାସ ଭାରତର ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଶିଳ୍ପ ପାଇଁ ସର୍ବୋତ୍ତମ ହୋଇଛି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବକ୍ସ ଅଫିସରେ ସଫଳତା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ପୁରସ୍କାରରେ ଗୁଣବତ୍ତାକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଥାଏ । ଦାଦାସାହେବ ଫାଲକେ ପୁରସ୍କାର ଗ୍ରହଣ କରିଥିବାରୁ ଶ୍ରୀ ଚନ୍ଦ୍ରା ଅଭିନେତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ୱାହିଦା ରେହମାନଙ୍କୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜ୍ଞାପନ କରିଥିଲେ ।
ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପୁରସ୍କାର ତାଲିକା ନିମ୍ନ ଲିଙ୍କରେ ଉପଲବ୍ଧ:
https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1951758
କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଲାଇଭ ଷ୍ଟ୍ରିମ୍‌ ନିମ୍ନ ଲିଙ୍କରେ ଦିଆଗଲା