ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଏସୀୟ କ୍ରୀଡ଼ା-୨୦୨୨ରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ଭାରତୀୟ କ୍ରୀଡ଼ାବିତ୍‌ଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
‘‘ଏସୀୟ କ୍ରୀଡ଼ାରେ ଆମ କ୍ରୀଡ଼ାବିତ୍‌ଙ୍କ ଅସାଧାରଣ ପ୍ରଦର୍ଶନ ଯୋଗୁ ସାରା ଦେଶ ଆନନ୍ଦରେ ଅଧୀର ହୋଇପଡ଼ିଛି’’
‘‘ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ଏହା ଏସୀୟ କ୍ରୀଡ଼ାରେ ଭାରତର ସର୍ବଶ୍ରେଷ୍ଠ ପ୍ରଦର୍ଶନ। ଆମେ ସଠିକ ମାର୍ଗରେ ଅଗ୍ରସର ହେବା ଏକ ଆତ୍ମସନ୍ତୋଷର ବିଷୟ’’
‘‘ଅଧିକାଂଶ କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ, ଆପଣମାନଙ୍କ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ପ୍ରୟାସ କାରଣରୁ ସଫଳତା ପାଇଁ ବହୁ ଦଶନ୍ଧିର ପ୍ରତୀକ୍ଷା ଶେଷ ହୋଇଛି’’
‘‘ଅଧିକାଂଶ କ୍ରୀଡ଼ା ବର୍ଗରେ ଆପଣମାନେ କେବଳ ଖାତା ଖୋଲିନାହାନ୍ତି ବରଂ ଏପରି ଏକ ଛାପ ଛାଡ଼ି ଯାଇଛନ୍ତି ଯାହା ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ଅନୁପ୍ରାଣିତ କରିବ’’
‘‘ଭାରତର ଝିଅମାନେ ୧ ନମ୍ବର ସ୍ଥାନ ଠାରୁ କମରେ ସନ୍ତୁଷ୍ଟ ହେବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ନାହାନ୍ତି’’
‘‘ଆମର ଟପ୍ସ ଓ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଯୋଜନା ଯୁଗାନ୍ତକାରୀ ପ୍ରମାଣିତ ହୋଇଛି’’
‘‘ଆମର ଖେଳାଳୀମାନେ ହେଉଛନ୍ତି ଦେଶ ପାଇଁ ‘ଜିଓଏଟି’ ଅର୍ଥାତ୍‌ ଗ୍ରେଟେଷ୍ଟ ଅଫ୍‌ ଅଲଟାଇମ୍ସ’’
‘‘ପଦକ ବିଜେତାଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଯୁବ କ୍ରୀଡ଼ାବିତ୍‌ଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତି ଏକ କ୍ରୀଡ଼ା ରାଷ୍ଟ୍ରର ପ୍ରତୀକ ପାଲଟିଛି’’
‘‘ଯୁବ ଭାରତର ନୂଆ ଚିନ୍ତାଧାରା ଆଉ କେବଳ ଭଲ ପ୍ରଦର୍ଶନରେ ସନ୍ତୁଷ୍ଟ ହେବ ନାହିଁ ବରଂ ଏହା ପଦକ ଓ ବିଜୟ ଚାହୁଁଛି’’
‘‘ନିଶାଦ୍ରବ୍ୟର ମୁକାବିଲା କରିବା ଏବଂ ଶ୍ରୀଅନ୍ନ ଓ ପୋଷଣ ମିଶନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଲାଗି ସହଯୋଗ କରନ୍ତୁ’’
‘‘ଅର୍ଥାଭାବ କେବେ ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରୟାସରେ ବାଧକ ସାଜି
10 OCT 2023 6:24PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ମେଜର ଧ୍ୟାନ ଚାନ୍ଦ ଷ୍ଟାଡିୟମରେ ଏସୀୟ କ୍ରୀଡ଼ା ୨୦୨୨ରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ଭାରତୀୟ କ୍ରୀଡ଼ାବିତ୍‌ମାନଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି । ସେ କ୍ରୀଡ଼ାବିତ୍‌ଙ୍କ ସହ ମତ ବିନିମୟ କରିଥିଲେ। ଭାରତ ଚଳିତ ବର୍ଷ ଏସୀୟ କ୍ରୀଡ଼ା ୨୦୨୨ରେ ୧୦୭ଟି ପଦକ ଜିତିଛି ଯେଉଁଥିରେ ୨୮ଟି ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ ପଦକ ସାମିଲ ରହିଛି । ଏହା ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ଏସୀୟ କ୍ରୀଡ଼ାରେ ଭାରତ ପାଇଁ ସର୍ବାଧିକ ପଦକ ବିଜୟ ଓ ସର୍ବଶ୍ରେଷ୍ଠ ପ୍ରଦର୍ଶନ ।
କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଖେଳାଳୀଙ୍କୁ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କ ତରଫରୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସଫଳତା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ମରଣ କରି କହିଥିଲେ ଯେ, ଏସୀୟ କ୍ରୀଡ଼ାର ଉଦଘାଟନୀ ସଂସ୍କରଣ ୧୯୫୧ ମସିହାର ଏହି ଷ୍ଟାଡିୟମରେ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିଲା ଯାହାକି ଏକ ସଂଯୋଗର ବିଷୟ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରି କହିଥିଲେ ଯେ, କ୍ରୀଡ଼ାବିତ୍‌ଙ୍କ ସାହସ ଓ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣଅନୁକୋଣରେ ପହଞ୍ଚିବା ସହିତ ସବୁ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଆନନ୍ଦରେ ଅଧୀର କରି ଦେଇଛି। ୧୦୦ରୁ ଅଧିକ ପଦକ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ପଛରେ ରହିଥିବା ପରିଶ୍ରମ ବିଷୟରେ ସୂଚନା ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ସାରା ଦେଶ ଏଥିରେ ଗୌରବାନ୍ୱିତ ହୋଇପଡ଼ିଛି। ସେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଶିକ୍ଷକ ଓ ତାଲିମଦାତାମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇବା ସହିତ ଶାରୀରିକ ପ୍ରଶିକ୍ଷକ ଓ ଅନ୍ୟ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଯୋଗଦାନ ପାଇଁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସବୁ କ୍ରୀଡ଼ାବିତଙ୍କ ମାତାପିତାଙ୍କୁ ସମ୍ମାନ ଜଣାଇବା ସହିତ ସେମାନଙ୍କ ପରିବାରର ଅବଦାନ ଓ ବଳିଦାନକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ କ୍ଷେତ୍ର ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ପୋଡିୟମ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ମାତାପିତାଙ୍କ ସହାୟତା ବିନା ଏହି ଯାତ୍ରା ସମ୍ଭବ ହୋଇନଥାନ୍ତା ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଆପଣମାନେ ଇତିହାସ ସୃଷ୍ଟି କରିଛନ୍ତି। ଚଳିତ ଏସୀୟ କ୍ରୀଡ଼ାର ପଦକ ଓ ଉପଲବ୍ଧି ଭାରତର ସଫଳତାର ପ୍ରମାଣ ଦେଉଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ଏହା ଏସୀୟ କ୍ରୀଡ଼ାରେ ଭାରତର ସର୍ବଶ୍ରେଷ୍ଠ ପ୍ରଦର୍ଶନ। ଆମେ ସଠିକ ମାର୍ଗରେ ଅଗ୍ରସର ହେବା ଏହା ଏକ ଆତ୍ମସନ୍ତୋଷର ବିଷୟ। ପୂର୍ବରୁ କରୋନା ଟିକାକୁ ନେଇ ମଧ୍ୟ ସନ୍ଦେହ ପ୍ରକାଶ କରାଯାଉଥିଲା। କିନ୍ତୁ ଆମେ ଏଥିରେ ସଫଳ ହେବା ସହିତ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନ ବଞ୍ଚାଇବା ସହିତ ୧୫୦ରୁ ଅଧିକ ଦେଶକୁ ସହାୟତା କରିଛୁ। ସଠିକ୍‌ ମାର୍ଗରେ ଗତି କରିବାର ସମାନ ଅନୁଭବ ସେହି ସମୟରେ ହୋଇଥିଲା।
ସର୍ବାଧିକ ପଦକ ତାଲିକା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବନ୍ଧୁକ ଚାଳନା, ସ୍କ୍ୱାଶ, ରୋଇଂ, ମହିଳା ବକ୍ସିଂ ଏବଂ ମହିଳା ଓ ପୁରୁଷ କ୍ରିକେଟ୍‌ ଓ ସ୍କ୍ୱାଶ ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ ପ୍ରଥମ ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ ପଦକ ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ। ସେ ମଧ୍ୟ ଆହୁରି କହିଥିଲେ, ଆମକୁ କେତେକ ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ ଦୀର୍ଘ ବର୍ଷ ପରେ ପଦକ ମିଳିଛି। ମହିଳା ସଟପୁଟ୍‌ରେ ୭୨ ବର୍ଷ ପରେ, ଚାରି ଗୁଣା ୧୦୦ ମିଟରରେ ୬୧ ବର୍ଷ ପରେ, ଅଶ୍ୱଚାଳନାରେ ୪୧ ବର୍ଷ ପରେ ଏବଂ ପୁରୁଷ ବ୍ୟାଡମିଣ୍ଟନରେ ୪୦ ବର୍ଷ ପରେ ପଦକ ମିଳିଛି । ଆପଣମାନଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଯୋଗୁ ଏତେ ବର୍ଷର ପ୍ରତୀକ୍ଷାର ଅନ୍ତ ବୋଲି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଖେଳାଳୀମାନଙ୍କୁ କହିଥିଲେ।
ଭାରତ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ପ୍ରାୟ ସବୁ ଖେଳରେ ପଦକ ଜିତିଥିବାରୁ ଏହି ସଫଳତାକୁ ଆହୁରି ବିସ୍ତାରିତ କରିବା ଲାଗି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ଅତିକମରେ ୨୦ଟି ଖେଳରେ ଭାରତ ପୂର୍ବରୁ କେବେ ପଦକ ଜିତିପାରିନଥିଲା। ଆପଣମାନେ କେବଳ ଏଥିରେ ଖାତା ଖୋଲିନାହାନ୍ତି ବରଂ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଅନୁପ୍ରାଣିତ କରିଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ। ଏହା ଏସୀୟ କ୍ରୀଡ଼ା ଠାରୁ ଆହୁରି ଆଗକୁ ଯିବ ଏବଂ ଆମର ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ଯାତ୍ରାକୁ ଏକ ନୂଆ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଦେବ ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ।
ମହିଳା ଖେଳାଳୀଙ୍କ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଯୋଗଦାନକୁ ନେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରୁଥିବା କହିଥିଲେ। ଏହା ଭାରତର ଝିଅମାନଙ୍କ ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରୁଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ। ସେ ସୂଚନା ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ହାସଲ କରିଥିବା ସବୁ ପଦକ ମଧ୍ୟରୁ ପ୍ରାୟ ଅର୍ଦ୍ଧାଧିକ ମହିଳା ଖେଳାଳୀମାନେ ଜିତିଛନ୍ତି ଏବଂ ମହିଳା କ୍ରିକେ୍‌ ଦଳ ହିଁ ପ୍ରଥମେ ଏହି ସଫଳତାର ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲା। ସେ ମହିଳା ଦୌଡ଼କୁଦ ଦଳକୁ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ପ୍ରଦର୍ଶନ ପାଇଁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ, ଦୌଡ଼କୁଦ ଖେଳାରେ ଭାରତର ଝିଅମାନେ ୧ ନମ୍ବର ସ୍ଥାନ ଠାରୁ କିଛି କମରେ ସନ୍ତୁଷ୍ଟ ହେଉନାହାନ୍ତି। ଏହା ନୂତନ ଭାରତର ଉତ୍ସାହ ଓ ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ପ୍ରମାଣିତ କରୁଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୋର ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ, ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ହ୍ୱିସିଲ୍‌ ନବାଜିବା ଏବଂ ବିଜେତା ଘୋଷଣା ନହେବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭାରତ କେବେ ଅଟକି ନାହିଁ। ନୂତନ ଭାରତ ସବୁବେଳେ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବା ଲାଗି ପ୍ରୟାସ କରିଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତରେ କେବେ ବି ପ୍ରତିଭାର ଅଭାବ ନଥିଲା ଏବଂ କ୍ରୀଡ଼ାବିତ୍‌ମାନେ ଅତୀତରେ ଭଲ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଥିଲେ। ତେବେ ବିଭିନ୍ନ ସମସ୍ୟା କାରଣରୁ ଆମେ ପଦକ ଠାରୁ ପଛରେ ପଡ଼ିଯାଇଥିଲୁ। ୨୦୧୪ ପରେ ହୋଇଥିବା ଆଧୁନିକୀକରଣ ଏବଂ ରୂପାନ୍ତରଣକାରୀ ପ୍ରୟାସ ବିଷୟରେ ସେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଭାରତ ନିଜର କ୍ରୀଡ଼ାବିତମାନଙ୍କୁ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ସୁବିଧା ଦେବା ଲାଗି ପ୍ରୟାସ ଜାରି ରଖିଛି। ସେହିପରି ଖେଳାଳୀମାନଙ୍କୁ ସର୍ବାଧିକ ଜାତୀୟ ଓ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସୁଯୋଗ ଦିଆଯାଉଛି। ଚୟନ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଆଣିବା ସହିତ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳର ପ୍ରତିମାନଙ୍କୁ ସର୍ବାଧିକ ସୁଯୋଗ ଦେବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରାଯାଉଛି। ୯ବର୍ଷ ପୂର୍ବର ସମୟ ତୁଳନାରେ କ୍ରୀଡ଼ା ବଜେଟ୍‌ ପରିମାଣ ତିନି ଗୁଣା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଆମର ଟପ୍ସ ଓ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଯୋଜନା ଯୁଗାନ୍ତକାରୀ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହୋଇଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ। ଏହି ଅବସରରେ ସେ ଖେଲୋ ଗୁଜରାଟ କିଭଳି ରାଜ୍ୟରେ ଖେଳର ସଂସ୍କୃତିକୁ ବଦଳାଇ ଦେଇଥିଲା ସେ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ଏସୀୟ କ୍ରୀଡ଼ାର ପ୍ରାୟ ୧୨୫ ଜଣ କ୍ରୀଡ଼ାବିତ୍‌ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଅଭିଯାନରୁ ଆସିଛନ୍ତି ଏମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ୪୦ ଜଣ ପଦକ ଜିତିଛନ୍ତି । ‘‘ଏତେ ସଂଖ୍ୟକ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ କ୍ରୀଡ଼ାବିତଙ୍କ ସଫଳତା ଏହି ଅଭିଯାନ ସଠିକ୍‌ ମାର୍ଗରେ ଯାଉଛି ବୋଲି ପ୍ରମାଣିତ କରୁଛି,’’ ସେ କହିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ଅବସରରେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ, ୩ହଜାର କ୍ରୀଡ଼ାବିତାଙ୍କୁ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଅଧୀନରେ ତାଲିମ ଦିଆଯାଉଛି। ଏହି ଖେଳାଳୀମାନଙ୍କୁ ପ୍ରତି ବର୍ଷ ୬ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ବୃତ୍ତି ମିଳୁଛି। ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ, ୨୫ଶହ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ସହାୟତା ଖେଳାଳୀମାନଙ୍କୁ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଅର୍ଥାଭାବ କେବେ ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରୟାସରେ ବାଧକ ସାଜିବ ନାହିଁ ବୋଲି ମୁଁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଉଛି। ସରକାର ଆସନ୍ତ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଖେଳାଳୀ ଓ ଖେଳ ଉପରେ ଆଉ ୩ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି। ବର୍ତ୍ତମାନ ଖେଳାଳୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଦେଶର ପ୍ରତି କୋଣଅନୁକୋଣରେ କ୍ରୀଡ଼ା ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ।
ପଦକ ବିଜେତାଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଅଧିକ ଯୁବ କ୍ରୀଡ଼ାବିତ୍‌ ରହିଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଖୁସି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ଏହା ଏକ କ୍ରୀଡ଼ା ରାଷ୍ଟ୍ରର ପ୍ରତୀକ। ଏହି ଯୁବ ବିଜେତାମାନେ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦେଶ ପାଇଁ ଚମତ୍କାର ପ୍ରଦର୍ଶନ ଜାରି ରଖିବେ। ଯୁବ ଭାରତ ଭିତରେ ଏକ ନୂଆ ଚିନ୍ତାଧାରା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି ଏବଂ ଏହା କେବଳ ଭଲ ପ୍ରଦର୍ଶନରେ ସନ୍ତୁଷ୍ଟ ନୁହେଁ, ବରଂ ଏହା ପଦକ ଓ ବିଜୟ ଚାହୁଁଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଯୁବପିଢ଼ିମାନେ ଏବେ ଗୋଟିଏ କଥା କହୁଛନ୍ତି - ‘‘ଦେଶ ପାଇଁ, ଆପଣମାନେ ହେଉଛନ୍ତି ଜିଓଏଟି- ଗ୍ରେଟେଷ୍ଟ ଅଫ୍‌ ଅଲ୍‌ ଟାଇମ୍‌’’ (ସର୍ବକାଳୀନ ଶ୍ରେଷ୍ଠ)। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, କ୍ରୀଡ଼ାବିତମାନଙ୍କର ଉତ୍ସାହ, ସମର୍ପଣ ଏବଂ ପିଲାଦିନର କାହାଣୀ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରେରଣା। ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ଉପରେ ଖେଳାଳୀଙ୍କ ପ୍ରଭାବ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଏହି ସକାରାତ୍ମକ ଶକ୍ତିକୁ ନେଇ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ମାତ୍ରାରେ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ସହିତ ଅଧିକ ଯୋଡ଼ି ହେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ପୂର୍ବରୁ ଖେଳାଳୀମାନଙ୍କୁ ସ୍କୁଲ ଯାଇ ପିଲାମାନଙ୍କ ସହିତ ଆଲୋଚନା କରିବାକୁ ସେ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ। ଅନୁରୂପ ଭାବେ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ନିଶାଦ୍ରବ୍ୟର ବିପଦ ଏବଂ ଏହା ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନକୁ କିଭଳି ବରବାଦ୍‌ କରୁଛି ସେ ସମ୍ପର୍କରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ସେ ଖେଳାଳୀମାନଙ୍କ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ, ଦେଶ ଏବେ ନିଶାଦ୍ରବ୍ୟ ବିରୋଧରେ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ଯୁଦ୍ଧ ଲଢ଼ୁଛି। ଖେଳାଳୀମାନେ ଯେତେବେଳେ ସୁଯୋଗ ମିଳୁଛି ସେହି ସମୟରେ ନିଶାଦ୍ରବ୍ୟର ବିପଦ ଏବଂ କ୍ଷତିକାରକ ଔଷଧ ସେବନ ସମ୍ପର୍କରେ ଖୋଲାଖୋଲି କହିବା ତଥା ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ଖେଳାଳୀମାନେ ନିଶାଦ୍ରବ୍ୟ ବିରୋଧୀ ଲଢ଼େଇକୁ ଦୃଢ଼ କରିବା ଏବଂ ନିଶାମୁକ୍ତ ଭାରତ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଆଗକୁ ଆସିବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନିବେଦନ କରିଥିଲେ।
ଫିଟନେସ ପାଇଁ ସୁପରଫୁଡ୍‌ର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି କ୍ରୀଡ଼ାବିତମାନଙ୍କୁ ଦେଶର ପିଲାମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପୋଷଣକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବା ସମ୍ପର୍କରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ। ଖେଳାଳୀମାନେ ପିଲାଙ୍କ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହେବା ସହିତ ସଠିକ୍‌ ଖାଇବା ଅଭ୍ୟାସ ସମ୍ପର୍କରେ ସେମାନଙ୍କ ସହିତ କଥା ହେବା ଉଚିତ୍‌। ମିଲେଟ୍‌ ବା ଶ୍ରୀଅନ୍ନ ଆନ୍ଦୋଳନ ଏବଂ ପୋଷଣ ମିଶନକୁ ସଫଳ କରାଇବାରେ ଖେଳାଳୀମାନେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରିପାରିବେ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
କ୍ରୀଡ଼ା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହି ସଫଳତାକୁ ଜାତୀୟ ସଫଳତା ଭାବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅଭିହିତ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ, ଆଜି, ଭାରତ ଯେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ଥାନ ହାସଲ କରୁଛି, ଆପଣମାନେ ମଧ୍ୟ କ୍ରୀଡ଼ା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସେଭଳି ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି। ଆଜି, ଭାରତ ଯେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱର ଶୀର୍ଷ ୩ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ହେବାକୁ ଯାଉଛି, ଆମର ଯୁବକମାନେ ଏଥିରୁ ସିଧାସଳଖ ଲାଭ ପାଉଛନ୍ତି। ମହାକାଶ, ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍‌ ବିଜ୍ଞାନ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଏବଂ ଉଦ୍ୟମିତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଅନୁରୂପ ସଫଳତା ମିଳୁଛି। ଭାରତର ଯୁବ ସମ୍ଭାବନା ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଆମ ଖେଳାଳୀଙ୍କ ଉପରେ ଦେଶର ଯଥେଷ୍ଟ ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି। ଚଳିତ ବର୍ଷ ଏସୀୟ କ୍ରୀଡ଼ାରେ ଆମ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସ ‘୧୦୦ ପାର୍’ ବାର୍ତ୍ତା ଉପରେ ଆଧାରିତ ଥିଲା, ଆପଣମାନେ ଏହି ବିଶ୍ୱାସକୁ ସାକାର କରିଛନ୍ତି। ଆସନ୍ତା ସଂସ୍କରଣରେ ଏହି ରେକର୍ଡ ଆହୁରି ଆଗକୁ ଯିବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକଟ କରିଥିଲେ। ପ୍ୟାରିସ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ପାଖେଇ ଆସୁଥିବାରୁ ଭଲ ଭାବେ ପ୍ରସ୍ତୁତି କରିବା ଲାଗି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ। ଏଥର ସଫଳତା ପାଇନଥିବା ଖେଳାଳୀମାନଙ୍କୁ ଶାନ୍ତ୍ୱନା ଜଣାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସେମାନଙ୍କୁ ନିଜ ଭୁଲରୁ ଶିକ୍ଷାଲାଭ କରି ନୂତନ ପ୍ରୟାସ କରିବାକୁ କହିଥିଲେ। ୨୨ ଅକ୍ଟୋବରରୁ ଆରମ୍ଭ ହେଉଥିବା ପାରା ଏସୀୟ କ୍ରୀଡ଼ା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସବୁ ଭାରତୀୟ ଖେଳାଳୀଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ଯୁବବ୍ୟାପାର ଓ କ୍ରୀଡ଼ା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ସିଂ ଠାକୁରଙ୍କ ସମେତ ଅନ୍ୟ ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ଏହି ଅବସରରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ଏସୀୟ କ୍ରୀଡ଼ା ୨୦୨୨ରେ ଅସାଧାରଣ ପ୍ରଦର୍ଶନ ପାଇଁ କ୍ରୀଡ଼ାବିତମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇବା ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତର ପ୍ରତିଯୋଗିତା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କୁ ଅନୁପ୍ରାଣିତ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ପ୍ରୟାସକ୍ରମେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା। ଚଳିତ ଏସୀୟ କ୍ରୀଡ଼ାରେ ଭାରତ ୨୦ଟି ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ ପଦକ ସମେତ ମୋଟ୍‌ ୧୦୭ଟି ପଦକ ହାସଲ କରିଛି। ମୋଟ୍‌ ପଦକ ସଂଖ୍ୟା ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଏହା ଭାରତର ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ସର୍ବଶ୍ରେଷ୍ଠ ଏସୀୟ କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରଦର୍ଶନ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଏସୀୟ କ୍ରୀଡ଼ାରେ ଭାଗ ନେଇଥିବା ଭାରତୀୟ ଖେଳାଳୀ, ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରଶିକ୍ଷକ, ଭାରତୀୟ ଅଲିମ୍ପିକ ସଂଘର ପଦାଧିକାରୀ, ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡ଼ା ସଂଘଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରତିନିଧି, କ୍ରୀଡ଼ା ଓ ଯୁବବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଅଧିକାରୀ ଗଣ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।

Prime Minister's Office
PM addresses contingent of Indian athletes who participated in the Asian Games 2022
“The entire country is overjoyed because of the outstanding performance of our athletes in the Asian Games”
“This is the best performance of India in Asian Games till date. It is a matter of personal satisfaction that we are moving in the right direction”
“In many events, wait of so many decades got over because of your efforts”
“In many disciplines, you not only opened an account but blazed a trail that will inspire a generation of youth ”
“The daughters of India were not ready to settle for anything less than number 1”
“Our TOPS and Khelo India schemes have proved game changer”
“Our players are the 'GOAT' i.e. Greatest of All Time, for the country”
“Presence of younger athletes among the medal winners is the sign of a sporting nation”
“The new thinking of young India is no longer satisfied with just good performance, rather it wants medals and wins”
“Help in fighting drugs and in promoting millets and POSHAN mission”
“ I assure you that lack of money will never be a hindrance to your efforts”
“Our faith in the youth was the basis of the slogan ‘100 paar’, you have lived up to that faith”
10 OCT 2023 6:24PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the contingent of Indian athletes who participated in the Asian Games 2022 at Major Dhyan Chand Stadium in New Delhi today. He also interacted with the athletes. India won 107 medals including 28 gold medals in the Asian Games 2022 making this the best performance in terms of the total number of medals won in the continental multi-sport event.
Addressing the contingent, the Prime Minister welcomed them on behalf of every citizen and congratulated them for their success. It is a pleasant coincidence, the Prime Minister recalled, that the inaugural edition of the Asian Games took place in this very stadium in 1951. The Prime Minister underlined that the courage and determination shown by the athletes have taken every nook and corner of the nation into a celebratory mood. Noting the labour put behind to achieve the target of 100 plus medals, the Prime Minister emphasized that the entire nation is experiencing a feeling of pride. He also congratulated the coaches and trainers and praised the physios and officials for their contributions. The Prime Minister bowed before the parents of all athletes and highlighted the contributions and sacrifices made by the families. “From the training ground to the podium, the journey is impossible without the support of the parents”, the Prime Minister said.
The Prime Minister said “You have created history. Figures of this Asian Games are witness to India's success. This is the best performance of India in the Asian Games to date. It is a matter of personal satisfaction that we are moving in the right direction.” He recalled the doubts at the time of pursuit of Corona vaccine and said that when we succeeded in saving lives and helping 150 countries, the same feeling of moving in the right direction was experienced.
Noting the highest-ever medal tally, the Prime Minister mentioned the highest-ever medals in shooting, archery, squash, rowing, female boxing and the first Gold Medal in Women's and Men’s cricket events, squash mixed doubles. He also underlined the significance of gaining medals in few events after a long time for example women's shot put (72 years), 4x4 100 meters (61 years), equestrian (41 years) and male badminton (40 years). “A wait of so many decades got over because of your efforts”, the Prime Minister said.
The Prime Minister noted expanding canvas as India won medals in almost all games in which it participated. At least 20 events were there where India never had a podium finish. “You not just opened an account but blazed a trail that will inspire a generation of youth. It will go beyond the Asian Games and will give new confidence in our march towards the Olympics. ”, he added.
The Prime Minister expressed great pride in the contributions made by the women athletes and said that it highlights the capabilities of India’s daughters. He informed that out of all the medals won, more than half were bagged by female athletes and it was the women’s cricket team that began the string of successes. He mentioned that most medals were won by women in Boxing. He also applauded the women’s athletics team for their impressive performances and said, “The daughters of India were not ready to settle for anything less than no. 1 in the track and field events”, the Prime Minister said, “This is the spirit and power of new India.” The Prime Minister underlined that the new India never stops quitting until the final whistle blows and the winners are decided. “The new India attempts to give its best every time”, he said.
The Prime Minister said India never lacked talent and athletes did perform well in the past, however, due to many challenges, we lagged behind in terms of medals. He elaborated on the modernization and transformative efforts undertaken after 2014. He said that it is India's effort to provide the athletes with the best training facilities, to provide maximum national and international exposure to athletes, ensure transparency in selection and provide maximum opportunity to the talent from the rural areas. He informed that the sports budget has been enhanced three-fold as compared to 9 years ago. “Our TOPS and Khelo India schemes have proved game changer”, said the Prime Minister recalling how Khelo Gujarat changed the sporting culture of the state. He said about 125 athletes of the Asiad contingent are a find of Khelo India campaign, of which more than 40 have won medals. “Success of so many Khelo India athletes shows the right direction of the campaign”, he said. He informed that more than 3000 athletes are being trained under Khelo India. These players are getting scholarships of more than 6 lakh rupees each per annum. “Under this scheme, assistance worth about Rs 2.5 thousand crores has now been given to the athletes. I assure you that lack of money will never be a hindrance to your efforts. The government is going to spend Rs 3 thousand crore more for you and the sports in the next five years. Today, modern sports infrastructure is being built just for you in every corner of the country”, Shri Modi added.
The Prime Minister expressed happiness about the presence of younger athletes among the medal winners. “This is the sign of a sporting nation. These new young winners will perform brilliantly for the country for a long time. The new thinking of young India is no longer satisfied with just good performance, rather it wants medals and wins” he said.
“For the nation, you are the GOAT - Greatest of All Time”, the Prime Minister said noting the common lingo amongst the young generations. He said that the passion, dedication and childhood stories of the athletes are an inspiration for everyone. Underlining the impact that athletes have on the young generations, the Prime Minister stressed making good use of this positive energy by connecting with more youth. Recalling his suggestion for the athletes to visit schools and interact with children, the Prime Minister insisted the athletes raise awareness among the youth about the evils of drugs and how they can ruin careers and lives. He pointed out that the nation is fighting a decisive war on drugs and asked the athletes to always speak up about the evils of drugs and harmful medications whenever they get an opportunity. He urged them to come forward to strengthen the war against drugs and take on the mission of a drug-free India.
The Prime Minister also highlighted the importance of super-foods for fitness and urged the athletes to raise awareness about giving priority to nutritious food among the children of the country. He insisted they connect with children and talk about the right eating habits and said that they can play a huge role in the millet movement and the nutrition mission.
The Prime Minister linked the successes in the sporting arena with the larger canvas of national successes. “Today, when India is gaining an important place on the world stage, you have demonstrated it in the sports field also. Today, when India is moving towards becoming a top-3 economy in the world, our youth directly benefit from it”, he emphasized. He mentioned similar successes in space, startups, science and technology and in entrepreneurship. “India's youth potential is visible in every sector”, he said.
“The country has great confidence in all you players”, the Prime Minister underlined as he noted the slogan of ‘100 Paar’ that was chosen for this year’s Asian Games. Shri Modi expressed confidence that this record will go much further in the next edition. Underlining that the Paris Olympics is right around the corner, the Prime Minister urged them to prepare diligently. He also consoled all those who did not achieve success this time and suggested they learn from their mistakes and make new efforts. Shri Modi extended his best wishes to all the players of the Para Asian Games which are set to begin from 22nd October.
Union Minister for Youth and Sports Affairs, Shri Anurag Singh Thakur was present on the occasion among others.
Background
The programme is an endeavour by the Prime Minister to congratulate the athletes for their outstanding achievement at the Asian Games 2022 and to motivate them for future competitions. India won a total of 107 medals, including 28 gold medals in Asian Games 2022. This is India's best performance in the Asian Games in terms of total number of medals won.
The program was attended by the athletes of the Indian contingent for the Asian Games, their coaches, officials from the Indian Olympic Association, representatives of National Sports Federations, and officials from the Ministry of Youth Affairs & Sports.