ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ବାରଣାସୀରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ କ୍ରିକେଟ ଷ୍ଟାଡିୟମର ଶିଳାନ୍ୟାସ ସମାରୋହରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
23 SEP 2023 4:54PM by PIB Bhubaneshwar
ହର ହର ମହାଦେବ !
ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଯୋଗୀ ଆଦିତ୍ୟନାଥଜୀ, ମଞ୍ଚରେ ଉପସ୍ଥିତ ୟୁପି ସରକାରଙ୍କ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀଗଣ, ପ୍ରତିନିଧି, କ୍ରୀଡ଼ା ଜଗତର ବିଶିଷ୍ଟ ଅତିଥି ଏବଂ କାଶୀର ମୋର ପ୍ରିୟ ପରିବାର ସଦସ୍ୟମାନେ!
ପୁଣି ଥରେ ମୋତେ ବନାରସ ଆସିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି । ବନାରସରେ ରହିବାର ଆନନ୍ଦ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ କଷ୍ଟକର | ପୁଣି ଥରେ କହିବାକୁ ମୋ ସହ ଯୋଗ ଦିଅନ୍ତୁ... ଓମ୍ ନମଃ ପାର୍ବତୀ ପଟାୟେ, ହର-ହର ମହାଦେବ! ଆଜି, ମୁଁ ସେହି ଦିନ କାଶୀ ଆସିଛି ଯେଉଁଦିନ ଚନ୍ଦ୍ର ପୃଷ୍ଠରେ ଥିବା ଶିବ ଶକ୍ତି ପଏଣ୍ଟରେ ପହଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ଭରତ ଏକ ମାସ ପୂରଣ କରିଛି । ଶିବ ଶକ୍ତି ହେଉଛି ସେହି ସ୍ଥାନ ଯେଉଁଠାରେ ଆମର ଚନ୍ଦ୍ରଯାନ ଗତ ମାସ ୨୩ ତାରିଖରେ ଅବତରଣ କରିଥିଲା । ଗୋଟିଏ ଶିବ ଶକ୍ତି ଚନ୍ଦ୍ରରେ ଅଛି ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଶିବ ଶକ୍ତି ଏଠାରେ ମୋ କାଶୀରେ ଅଛି । ଆଜି ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ଶିବ ଶକ୍ତିର ସେହି ସ୍ଥାନରେ ଭାରତର ବିଜୟ ପାଇଁ ଶିବ ଶକ୍ତିର ଏହି ସ୍ଥାନରୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ମୋର ପ୍ରିୟ ପରିବାର ସଦସ୍ୟଗଣ,
ଆଜି ଆମେ ସମସ୍ତେ ଯେଉଁ ସ୍ଥାନରେ ଏକାଠି ହୋଇଛୁ ତାହା ଏକ ପବିତ୍ର ସ୍ଥାନ ପରି । ମାତା ବିନ୍ଧ୍ୟବାସିନୀଙ୍କ ବାସଭବନ ଏବଂ କାଶୀ ସହରକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ଏହି ସ୍ଥାନ ଏକ ଶିବିର । ଏଠାରୁ ଅଳ୍ପ ଦୂରରେ ରହିଛି ଭାରତର ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଜଣେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱ ତଥା ପୂର୍ବତନ କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ରାଜ ନାରାୟଣଙ୍କ ଜୀଙ୍କ ଗାଁ ମୋତି କୋଟ। ମୁଁ ଏହି ଭୂମି ଏବଂ ରାଜ ନାରାୟଣଙ୍କ ଜନ୍ମସ୍ଥାନକୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାରେ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି ।
ମୋର ପ୍ରିୟ ପରିବାର ସଦସ୍ୟଗଣ,
ଆଜି କାଶୀରେ ଏକ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ କ୍ରିକେଟ ଷ୍ଟାଡିୟମର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯାଇଛି । ଏହି ଷ୍ଟାଡିୟମ କେବଳ ବାରଣାସୀ ପାଇଁ ନୁହେଁ ବରଂ ପୂର୍ବାଂଚଳର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଆଶୀର୍ବାଦ ହେବ । ଏହି ଷ୍ଟାଡିୟମ ନିର୍ମାଣ ସରିବା ପରେ ୩୦ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ଏକାଠି ମ୍ୟାଚ୍ ଦେଖିପାରିବେ। ଏବଂ ମୁଁ ଜାଣେ ଯେ ଏହି ଷ୍ଟାଡିୟମର ଚିତ୍ର ସାମ୍ନାକୁ ଆସିବା ପରଠାରୁ କାଶୀର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବାସିନ୍ଦା ଖୁସି ଅଛନ୍ତି । ମହାଦେବଙ୍କ ସହରରେ ଏହି ଷ୍ଟାଡିୟମ ଏହାର ଡିଜାଇନ ଏବଂ ଭାବନାରେ ତାଙ୍କୁ ସମର୍ପିତ । ଏଥିରେ କେବଳ କ୍ରିକେଟ୍ ମ୍ୟାଚ୍ ଆୟୋଜନ କରାଯିବ ନାହିଁ ବରଂ ସ୍ଥାନୀୟ ଯୁବ ଖେଳାଳିଙ୍କୁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ତରର ଷ୍ଟାଡିୟମରେ ଅଭ୍ୟାସ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିବ। ଏହାଦ୍ବାରା ମୋ କାଶୀକୁ ବହୁତ ଫାଇଦା ଦେବ ।
ମୋ ପରିବାର ସଦସ୍ୟ,
ଆଜି କ୍ରିକେଟ୍ ମାଧ୍ୟମରେ, ବିଶ୍ୱ ଭାରତ ସହ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛି। କ୍ରିକେଟ୍ ଖେଳିବା ପାଇଁ ନୂଆ ନୂଆ ଦେଶ ଭାଗ ନେଉଥିବା ବେଳେ ଆଗାମୀ ଦିନରେ କ୍ରିକେଟ୍ ମ୍ୟାଚ୍ର ସଂଖ୍ୟା ବଢ଼ିବ ବୋଲି ସ୍ପଷ୍ଟ ହୋଇଛି। ଆଉ କ୍ରିକେଟ୍ ମ୍ୟାଚ୍ ବଢ଼ୁଥିବାରୁ ନୂଆ ନୂଆ ଷ୍ଟାଡିୟମର ଆବଶ୍ୟକତା ପଡ଼ିବ। ବନାରସର ଏହି ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ କ୍ରିକେଟ ଷ୍ଟାଡିୟମ ସେହି ଚାହିଦା ପୂରଣ କରିବ ଏବଂ ଏହା ସମଗ୍ର ପୂର୍ବାଂଚଳ ଅଞ୍ଚଳ ପାଇଁ ଏକ ତାରକା ଭାବରେ ଚମକିବାକୁ ଯାଉଛି। ଏହା ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ପ୍ରଥମ ଷ୍ଟାଡିୟମ ହେବ ଏବଂ ଏହାର ନିର୍ମାଣରେ ବିସିସିଆଇର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସହଯୋଗ ରହିବ। କାଶୀର ସାଂସଦ ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରତିନିଧି ଭାବରେ ମୁଁ ବିସିସିଆଇର ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ହୃଦୟରୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି।
ମୋ ପରିବାର ସଦସ୍ୟ,
ଯେତେବେଳେ କ୍ରୀଡ଼ା ଭିତ୍ତିଭୂମିର ବିକାଶ କରାଯାଇଥାଏ ଏବଂ ଏତେ ବଡ଼ ଷ୍ଟାଡିୟମ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଏ, ତେବେ ଏହା କେବଳ କ୍ରୀଡ଼ାକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରେ ନାହିଁ ବରଂ ସ୍ଥାନୀୟ ଅର୍ଥନୀତି ଉପରେ ମଧ୍ୟ ସକାରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ପକାଇଥାଏ। ଏତେ ବଡ଼ କ୍ରୀଡ଼ା କେନ୍ଦ୍ର ନିର୍ମାଣ ହେଲେ ସେଥିରେ ବଡ଼ ବଡ଼ କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ। ବଡ଼ ବଡ଼ କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଆୟୋଜନ ହେଲେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ଦର୍ଶକ ଓ ଖେଳାଳିମାନଙ୍କର ଆଗମନ ହେବ। ଏହାଦ୍ୱାରା ହୋଟେଲ ମାଲିକ, ଛୋଟ ବଡ଼ ଖାଦ୍ୟ ବିକ୍ରେତା, ରିକ୍ସା-ଅଟୋ-ଟ୍ୟାକ୍ସି ଚାଳକ ଏବଂ ଡଙ୍ଗା ଚଳାଉଥିବା ଲୋକମାନେ ଉପକୃତ ହୁଅନ୍ତି। ଏତେ ବଡ଼ ଷ୍ଟାଡିୟମ ଯୋଗୁଁ ନୂଆ କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ କେନ୍ଦ୍ର ଖୋଲାଯିବ, ଯାହା କ୍ରୀଡ଼ା ପରିଚାଳନା ଶିକ୍ଷାର ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ। ବନାରସରେ ଥିବା ଆମର ଯୁବକମାନେ ଏବେ ନୂଆ କ୍ରୀଡ଼ା ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ରେ କ୍ୟାରିୟର କରିବାକୁ ଚିନ୍ତା କରିପାରିବେ। ଫିଜିଓଥେରାପି ସମେତ କ୍ରୀଡ଼ା ସହ ଜଡ଼ିତ ଅନେକ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ ହେବ ଏବଂ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ରୀଡ଼ା ଶିଳ୍ପ ମଧ୍ୟ ବାରଣାସୀକୁ ଆସିବ।
ମୋର ପ୍ରିୟ ପରିବାର ସଦସ୍ୟଗଣ,
ଏକ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ପିତାମାତା ସେମାନଙ୍କ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ସବୁବେଳେ ଖେଳୁଥିବାର ଦେଖି ଗାଳି ଗୁଲଜ କରୁଥିଲେ, କହୁଥିଲେ ଯେ ସେମାନେ କେବେ ପଢ଼ିବେ ନା ସେମାନେ ସବୁଦିନ ପାଇଁ କ୍ରୀଡ଼ାରେ ଲିପ୍ତ ରହିବେ। ପିଲାମାନେ ଏସବୁ ଶୁଣୁଥିଲେ। ସମାଜର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଏବେ ବଦଳିଯାଇଛି। ପିଲାମାନେ ସବୁବେଳେ କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରତି ଗମ୍ଭୀର ଥିଲେ ଏବଂ ଏବେ ଅଭିଭାବକମାନେ ମଧ୍ୟ କ୍ରୀଡ଼ାକୁ ଗମ୍ଭୀରତାର ସହ ନେଉଛନ୍ତି। ଦେଶର ମନୋଭାବ ଏପରି ହୋଇଗଲାଣି ଯେ ଯିଏ ଖେଳିବ ସେ ପ୍ରକୃତରେ ଚମକିବ।
ସାଥୀମାନେ,
ପ୍ରାୟ ମାସେ କିମ୍ବା ଦୁଇ ମାସ ତଳେ, ମୁଁ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଶାହଡୋଲ ନାମକ ଏକ ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳ ପରିଦର୍ଶନ କରିଥିଲି, ଯେଉଁଠାରେ ମୋତେ କିଛି ଯୁବକଙ୍କୁ ଭେଟିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଥିଲା । ସେଠାକାର ବାତାବରଣ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ କଥାରେ ମୁଁ ପ୍ରକୃତରେ ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଥିଲି । ଯୁବକମାନେ ମୋତେ କହିଲେ ଯେ ଏହା ଆମର ମିନି ବ୍ରାଜିଲ । ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ ପଚାରିଲି ଯେ ଏହା କିପରି ଏକ ମିନି ବ୍ରାଜିଲ, ଏବଂ ସେମାନେ ଉତ୍ତର ଦେଲେ ଯେ ସେମାନଙ୍କ ଗାଁରେ, ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କ ଘରେ ଜଣେ ନା’ ଜଣେ ଫୁଟବଲ ଖେଳାଳି ଅଛନ୍ତି, ଏବଂ କିଛି ଲୋକ ମୋତେ କହିଲେ ଯେ ସେମାନଙ୍କ ପରିବାରରେ ତିନି ପିଢ଼ି ଜାତୀୟ ଫୁଟବଲ ଖେଳାଳି ଅଛନ୍ତି। ଜଣେ ଖେଳାଳି ଅବସର ନେଇ କ୍ରୀଡ଼ା ପାଇଁ ନିଜ ଜୀବନକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରି ଦେଇଛନ୍ତି। ଆଜି ଆପଣ ସେହି ଅଞ୍ଚଳରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପିଢ଼ିରେ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଫୁଟବଲ୍ ଖେଳୁଥିବା ଯୁବକ ଦେଖିବାକୁ ପାଇବେ। ବାର୍ଷିକ ଉତ୍ସବ ରେ ଘରେ କାହାକୁ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିବ ନାହିଁ ବୋଲି ସେମାନେ କହିଛନ୍ତି। ସମଗ୍ର ଅଂଚଳର ଶତାଧିକ ଗାଁର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ଦୁଇ ଚାରି ଦିନ ଧରି ଜମିରେ ରହୁଛନ୍ତି। ଏହି ସଂସ୍କୃତିକୁ ଦେଖି ଦେଶର ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ ଉପରେ ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ବଢିଥାଏ । ଏବଂ କାଶୀର ସାଂସଦ ଭାବରେ ମୁଁ ଏଠାରେ ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନର ସାକ୍ଷୀ ଦେଉଛି ।
ଏଠାରେ ସଂସଦ କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରତିଯୋଗିତା ରେ ଯେଉଁ ଉତ୍ସାହ ରହିଥାଏ ତାହା ମୋ ପାଖରେ ସବୁବେଳେ ପହଞ୍ଚୁଛି। ମୋର ଇଚ୍ଛା ହେଉଛି କାଶୀର ଯୁବପିଢ଼ି କ୍ରୀଡ଼ା ଜଗତରେ ନିଜର ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପରିଚୟ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଆବଶ୍ୟକ। ତେଣୁ ବାରଣାସୀର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଉନ୍ନତମାନର କ୍ରୀଡ଼ା ସୁବିଧା ଯୋଗାଇଦେବାକୁ ଆମର ପ୍ରୟାସ। ଏହାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ନୂଆ ଷ୍ଟାଡିୟମ ସହ ସିଗ୍ରା ଷ୍ଟାଡିୟମ ପାଇଁ ପାଖାପାଖି ୪୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରାଯାଉଛି। ସିଗ୍ରା ଷ୍ଟାଡିୟମରେ ୫୦ରୁ ଅଧିକ କ୍ରୀଡ଼ା ଇଭେଣ୍ଟ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ସୁବିଧା ଉପଲବ୍ଧ କରାଯାଇଛି। ଆଉ ଏହି ଷ୍ଟାଡିୟମର ବିଶେଷତ୍ୱ ହେଉଛି ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗମାନଙ୍କୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଏହା ଦେଶର ପ୍ରଥମ ମଲ୍ଟି ଡିସିପ୍ଲିନାରୀ ସ୍ପୋର୍ଟସ କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସ ହେବ । ଖୁବଶୀଘ୍ର ଏହାକୁ କାଶୀବାସୀଙ୍କ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରାଯିବ। ବଡ଼ ଲାଲପୁରରେ ସିନ୍ଥେଟିକ୍ ଟ୍ରାକ୍ ହେଉ, ସିନ୍ଥେଟିକ୍ ବାସ୍କେଟବଲ୍ କୋର୍ଟ ହେଉ, ବିଭିନ୍ନ 'ଆଖଡ଼ା' (କୁସ୍ତି ରିଂ) ପାଇଁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ହେଉ, ଆମେ କେବଳ ନୂତନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ କରୁନାହୁଁ, ଆମେ ସହରର ବିଦ୍ୟମାନ ଥିବା ସୁବିଧା ଗୁଡ଼ିକର ମଧ୍ୟ ଉନ୍ନତି କରୁଛୁ।
ମୋ ପରିବାର ସଦସ୍ୟଗଣ,
ଭାରତ ଆଜି କ୍ରୀଡ଼ାକ୍ଷେତ୍ରରେ ଯେଉଁ ସଫଳତା ଅନୁଭବ କରୁଛି ତାହା ଦେଶର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରେ ପରିବର୍ତ୍ତନର ପରିଣାମ। ଆମେ କ୍ରୀଡ଼ାକୁ ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ଫିଟନେସ୍ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ କ୍ୟାରିୟର ସହ ଯୋଡ଼ିଛୁ। ୯ ବର୍ଷ ପୂର୍ବ ତୁଳନାରେ ଚଳିତ ବର୍ଷ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ରୀଡ଼ା ବଜେଟ୍ କୁ ତିନି ଗୁଣା ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି। ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ବଜେଟରେ ପୂର୍ବ ବର୍ଷ ତୁଳନାରେ ପ୍ରାୟ ୭୦% ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି। ସ୍କୁଲରୁ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ପୋଡିୟମ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆମ ଖେଳାଳିଙ୍କ ସହ ସରକାର ଚାଲି ଚାଲି ଯାଉଛନ୍ତି। ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ସ୍କୁଲଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ଝିଅ ମାନେ ମଧ୍ୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି। କ୍ରୀଡ଼ାବିତମାନଙ୍କୁ ସରକାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପଦକ୍ଷେପରେ ଯଥାସମ୍ଭବ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦେଉଛନ୍ତି। ଅଲିମ୍ପିକ୍ ପୋଡିୟମ ସ୍କିମ୍ ହେଉଛି ଏଭଳି ଏକ ପ୍ରୟାସ। ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ସରକାର ବର୍ଷ ସାରା ଆମର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଆଥଲେଟମାନଙ୍କୁ ଖାଦ୍ୟ, ଫିଟ୍ ନେସ୍ ଏବଂ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ପାଇଁ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାର ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରନ୍ତି । ଏହାର ପରିଣାମ ଆଜି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି। ନିକଟରେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ କ୍ରୀଡ଼ାରେ ଇତିହାସ ରଚିଛି। ପ୍ରତିଯୋଗିତାର ପୁରା ଇତିହାସର ପୂର୍ବ ଦଶନ୍ଧି ତୁଳନାରେ ଚଳିତ ବର୍ଷ ଆମ ପିଲାମାନେ ଅଧିକ ପଦକ ଜିତିଛନ୍ତି। ଆଜିଠାରୁ ଏସିଆନ୍ ଗେମ୍ସ ଆରମ୍ଭ ହେଉଛି ଏବଂ ଏହି କ୍ରୀଡ଼ାରେ ଭାଗ ନେଉଥିବା ଭାରତର ସମସ୍ତ ଆଥଲେଟମାନଙ୍କୁ ମୁଁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି।
ସାଥୀମାନେ,
ଭରତଙ୍କ ଗାଁର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ପ୍ରତିଭା ରହିଛି ଏବଂ କ୍ରୀଡ଼ା ଚାମ୍ପିୟନମାନେ ଆବିଷ୍କାର ହେବା ପାଇଁ ଅପେକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି। ସେମାନଙ୍କୁ ଖୋଜିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ଚିହ୍ନି ବାହାର ପୋଷଣ କରିବା ଜରୁରୀ ଅଟେ । ଆଜି ଛୋଟ ଛୋଟ ଗାଁର ଯୁବକମାନେ ମଧ୍ୟ ସମଗ୍ର ଦେଶ ପାଇଁ ଗର୍ବର ଉତ୍ସ ପାଲଟିଛନ୍ତି। ସେମାନେ ଆମର ଛୋଟ ଛୋଟ ସହର ଏବଂ ଗ୍ରାମରେ ଥିବା ପ୍ରଚଣ୍ଡ ପ୍ରତିଭାର ଉଦାହରଣ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରନ୍ତି | ସେମାନଙ୍କୁ ଅଧିକ ସୁଯୋଗ ଦେବା ପାଇଁ ଆମେ ଏହି ପ୍ରତିଭାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ । ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଅଭିଯାନ ବହୁତ କମ୍ ବୟସରେ ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣରୁ ପ୍ରତିଭାଙ୍କୁ ଚିହ୍ନଟ କରିବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି । ଏହି ଆଥଲେଟମାନଙ୍କୁ ଚିହ୍ନଟ କରି ସେମାନଙ୍କୁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ତରର ଆଥଲେଟ୍ ରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ସବୁ ପ୍ରକାର ପଦକ୍ଷେପ ନେଉଛନ୍ତି। ଆଜି ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଆମ ମଧ୍ୟରେ ଅନେକ ବିଶିଷ୍ଟ ଖେଳାଳି ଅଛନ୍ତି, ଯେଉଁମାନେ କ୍ରୀଡ଼ା ଜଗତରେ ଦେଶ ପାଇଁ ଗୌରବ ଆଣି ଦେଇଛନ୍ତି। କାଶୀ ପ୍ରତି ଆପଣମାନେ ସ୍ନେହ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥିବାରୁ ମୁଁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବିଶେଷ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି।
ମୋ ପରିବାର ସଦସ୍ୟଗଣ,
ଆଜିକାଲି ଆଥଲେଟ୍ ଙ୍କୁ ଗଢ଼ିତୋଳିବା ପାଇଁ ଭଲ କୋଚ୍ ଏବଂ କୋଚିଂ ସୁବିଧା ଉଭୟ ରହିବା ମଧ୍ୟ ସେତିକି ଜରୁରୀ। ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିବା ବିଶିଷ୍ଟ ଖେଳାଳିମାନେ ଏହାର ମହତ୍ତ୍ୱ ବୁଝିପାରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନେ ଏହାକୁ ଭଲ ଭାବରେ ଜାଣନ୍ତି । ସେଥିପାଇଁ ସରକାର ମଧ୍ୟ ଆଜି ଖେଳାଳିଙ୍କ ପାଇଁ ଭଲ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁଛନ୍ତି। ଜାତୀୟ ଓ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥିବା ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ ଭାଗ ନେଇଥିବା ଖେଳାଳିଙ୍କୁ ପ୍ରଶିକ୍ଷକ ଭାବେ କାମ କରିବାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଉଛି। ବିଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶର ଯୁବପିଢ଼ି ମଧ୍ୟ ବିଭିନ୍ନ କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରତିଯୋଗିତା ସହ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛନ୍ତି।
ସାଥୀମାନେ,
ସରକାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁରେ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ କ୍ରୀଡ଼ା ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହା ଗ୍ରାମ ଏବଂ ଛୋଟ ସହରରେ ଖେଳାଳିଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ । ପୂର୍ବରୁ କେବଳ ଦିଲ୍ଲୀ, ମୁମ୍ବାଇ, କୋଲକାତା ଓ ଚେନ୍ନାଇ ଭଳି ବଡ଼ ବଡ଼ ସହରରେ ଉନ୍ନତମାନର ଷ୍ଟାଡିୟମ ଉପଲବ୍ଧ ଥିଲା। ଏବେ ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ, ଏପରିକି ଦୁର୍ଗମ ଅଂଚଳରେ ମଧ୍ୟ ଖେଳାଳିଙ୍କୁ ଏହି ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦେବାକୁ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି । ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ ବିକଶିତ ହେଉଥିବା କ୍ରୀଡ଼ା ଭିତ୍ତିଭୂମି ଆମ ଝିଅମାନଙ୍କୁ ଯଥେଷ୍ଟ ଉପକୃତ କରୁଛି ବୋଲି ମୁଁ ଆନନ୍ଦିତ । ଏବେ ଝିଅମାନେ ଖେଳିବା ଓ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ପାଇଁ ଘରୁ ଦୂରକୁ ଯିବାକୁ କମ୍ ବାଧ୍ୟ ହେଉଛନ୍ତି।
ସାଥୀମାନେ,
ନୂତନ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତିରେ କ୍ରୀଡ଼ାକୁ ବିଜ୍ଞାନ, ବାଣିଜ୍ୟ କିମ୍ବା ଅନ୍ୟ କୌଣସି ଅଧ୍ୟୟନ ଭଳି ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଶୈକ୍ଷିକ ବିଷୟ ସହିତ ସମକକ୍ଷ କରାଯାଇଛି। ପୂର୍ବରୁ କ୍ରୀଡ଼ାକୁ କେବଳ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ବ୍ୟତୀତ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଭାବେ ବିବେଚନା କରାଯାଉଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଏବେ ତାହା ହେଉନାହିଁ। ଏବେ ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଭାବେ କ୍ରୀଡ଼ାକୁ ଏକ ବିଷୟ ଭାବେ ପଢ଼ାଯାଉଛି। ଆମ ସରକାର ହିଁ ମଣିପୁରରେ ଦେଶର ପ୍ରଥମ ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡ଼ା ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛନ୍ତି। ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶରେ ମଧ୍ୟ କ୍ରୀଡ଼ା ସୁବିଧା ପାଇଁ ପାଖାପାଖି ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ ହେଉଛି। ଗୋରଖପୁର କ୍ରୀଡ଼ା ମହାବିଦ୍ୟାଳୟର ସମ୍ପ୍ରସାରଣଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ମେରଠରେ ମେଜର ଧ୍ୟାନଚାନ୍ଦ କ୍ରୀଡ଼ା ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆମ ଖେଳାଳିଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ କ୍ରୀଡ଼ା କେନ୍ଦ୍ର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି।
ସାଥୀମନେ,
ଦେଶର ବିକାଶ ପାଇଁ କ୍ରୀଡ଼ା କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଭିନ୍ନ ସୁବିଧାର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ। ଏହା କେବଳ କ୍ରୀଡ଼ା ପାଇଁ ନୁହେଁ ବରଂ କ୍ରୀଡ଼ା କ୍ଷେତ୍ର ସହିତ ଦେଶର ସମ୍ମାନ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଆମ ମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକାଂଶ କେବଳ ବିଶ୍ୱର ଅନେକ ସହର ବିଷୟରେ ଜାଣନ୍ତି କାରଣ ସେମାନେ ପ୍ରମୁଖ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଆୟୋଜନ କରିଛନ୍ତି। ଆମକୁ ଭାରତରେ ଏଭଳି କେନ୍ଦ୍ର ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ପଡିବ ଯେଉଁଠାରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଆୟୋଜନ କରାଯାଇପାରିବ । ଆଜି ଶିଳାନ୍ୟାସ ହୋଇଥିବା ଏହି ଷ୍ଟାଡିୟମ କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରତି ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ପ୍ରମାଣ ହେବ। ଏହି ଷ୍ଟାଡିୟମ କେବଳ ଇଟା ଓ କଂକ୍ରିଟରେ ନିର୍ମିତ ହେବ ନାହିଁ; ଏହା ଭାରତର ଭବିଷ୍ୟତର ଏକ ବଡ଼ ପ୍ରତୀକ ହେବ। ମୁଁ ନିଜକୁ ଭାଗ୍ୟବାନ ମନେ କରୁଛି ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଉନ୍ନୟନ ମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ କାଶୀ ମୋତେ ଅନେକ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେଇଛି। କାଶୀରେ କୌଣସି କାର୍ଯ୍ୟ ସେଠାକାର ଲୋକଙ୍କ ବିନା ସମ୍ପନ୍ନ ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ । ଆପଣମାନଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦରେ ଆମେ କାଶୀ ପାଇଁ ବିକାଶର ନୂଆ ଅଧ୍ୟାୟ ଲେଖିବା ଜାରି ରଖିବୁ । ପୁଣି ଥରେ ମୁଁ କାଶୀବାସୀ ଏବଂ ସମଗ୍ର ପୂର୍ବାଂଚଳକୁ କ୍ରିକେଟ ଷ୍ଟାଡିୟମର ଶିଳାନ୍ୟାସ ସମାରୋହ ପାଇଁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ହର ହର ମହାଦେବ ! ଧନ୍ୟବାଦ!
ଅସ୍ୱୀକାର: ଏହା ହେଉଛି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭାଷଣର ଆନୁମାନିକ ଅନୁବାଦ । ମୂଳ ଭାଷଣ ହିନ୍ଦୀରେ ଦିଆଯାଇଥିଲା।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at foundation stone laying ceremony of International Cricket Stadium in Varanasi
23 SEP 2023 4:54PM by PIB Delhi
Har Har Mahadev!
The Chief Minister of Uttar Pradesh, Shri Yogi Adityanath ji, several ministers of the UP government on the dais, representatives, distinguished guests from the world of sports, and my dear family members from Kashi!
Once again, I have got the opportunity to come to Banaras. Explaining the joy of being in Banaras is very difficult. Join me in saying once again... Om Namah Parvati Pataye, Har-Har Mahadev! Today, I have come to Kashi on a day when Bharat has completed one month in reaching the Shiv Shakti Point on the moon's surface. Shiv Shakti is the point where our Chandrayaan landed on the 23rd of last month. One Shiv Shakti is on the moon, and the other Shiv Shakti is here in my Kashi. Today, I extend my congratulations once again from this place of Shiv Shakti for Bharat’s victory on that place of Shiv Shakti.
My dear family members,
The place where all of us have gathered today is like a sacred spot. This place is a camp which connects the abode of Mata Vindhyavasini and the city of Kashi. Not far from here is the village Moti Kot of Raj Narain ji, an eminent figure of Bharat’s democracy and a former Union Minister. I bow in reverence to this land and to Raj Narain ji's birthplace.
My dear family members,
Today, the foundation stone of an international cricket stadium has been laid in Kashi. This stadium will not only be a blessing for Varanasi but also for the youth of Purvanchal. When this stadium is completed, more than 30,000 people will be able to watch matches together. And I know that ever since the images of this stadium were revealed, every resident of Kashi has been elated. In the city of Lord Mahadev, this stadium is dedicated to Him, both in its design and in spirit. It will host not just cricket matches but also provide an opportunity for local young players to train at an international-level stadium. This will greatly benefit my Kashi.
My family members,
The world is connecting with Bharat through cricket today. New countries are emerging to play cricket, and it is evident that the number of cricket matches will increase in the coming days. And as cricket matches increase, there will be a need for new stadiums. This international cricket stadium in Banaras will fulfil that demand, and it is going to shine as a star for the entire Purvanchal region. This will be the first stadium in Uttar Pradesh with significant support from the BCCI in its construction. Being the Member of Parliament from Kashi and as your representative, I express heartfelt gratitude to the officials of the BCCI.
My family members,
When sports infrastructure is developed and a stadium of this magnitude is built, it not only affects sports but also has a positive impact on the local economy. When such big sports centres are built, big sports events will be held in them. When big sports events take place, there will be a large number of spectators and players. This benefits hotel owners, small and large food vendors, rickshaw-auto-taxi drivers, and those who operate boats. Thanks to such a large stadium, new sports coaching centres will open, providing opportunities for sports management education. Our young people in Banaras can now consider careers in new sports start-ups. Many courses related to sports, including physiotherapy, will start, and a significant sports industry will also come to Varanasi.
My dear family members,
There was a time when parents scolded their children for playing all the time, saying if they would ever study, or if they would keep indulging in sports forever. Children used to listen to all this. Society's perspective has now changed. The children were always serious about sports, and now even the parents are taking sports seriously. The mood of the country has become such that whoever plays will indeed shine.
Friends,
About a month or two ago, I visited a tribal area in Madhya Pradesh, Shahdol, where I had the opportunity to meet some young individuals. I was truly impressed by the atmosphere there and their words. The young people told me that this is our mini-Brazil. I asked them how it is a mini-Brazil, and they replied that in their village, every household has a football player, and some people told me that in their family, three generations have been national football players. One player retired and dedicated his life to the sport. Today, you will find every generation's individual playing football in that region. They say that during their annual function, one won't find anyone at home. Lakhs of people from hundreds of villages of the entire area stay on the field for two to four days. My belief in the bright future of the country increases seeing this culture. And as the Member of Parliament from Kashi, I bear witness to these changes here.
The enthusiasm that prevails during Saansad sports competitions here constantly reaches me. My desire is to see the youth of Kashi make a name for themselves in the world of sports. Therefore, our effort is to provide high-quality sports facilities to the youth of Varanasi. With this in mind, approximately 400 crores of rupees are being spent on the Sigra Stadium along with the new stadium. Sigra Stadium is being equipped with necessary facilities for over 50 sports events. And a special feature of this stadium is that it will be the country's first multi-disciplinary Sports Complex designed keeping in mind the Divyangjan individuals. It will soon be dedicated to the people of Kashi. Whether it is a synthetic track in Bada Lalpur, synthetic basketball court, encouragement for different ‘akhadas’ (wrestling rings), not only are we building new infrastructure, we are also improving the city's existing facilities.
My family members,
The success that Bharat is experiencing in sports today is a result of a change in the country's perspective. We have connected sports with the fitness of youth and their careers. Compared to nine years ago, the Union Sports Budget has been increased threefold this year. The Khelo India program budget has seen nearly a 70% growth compared to the previous year. The government is walking alongside our players from schools to Olympic podiums. Under the Khelo India program, sports competitions have been held across the country, from schools to universities, and a significant number of our daughters have also participated. The government is providing every possible assistance to athletes at every step. The Olympic Podium scheme is one such effort. Under this scheme, the government provides financial assistance worth several lakhs of rupees for food, fitness, and training to our top athletes throughout the year. The result of this can be seen today in every international competition. Recently, Bharat made history in the World University Games. In these games, our children have won more medals this year than in the previous decades of the entire history of the competition. The Asian Games are starting today, and I extend my best wishes to all the athletes from Bharat who are participating in these games.
Friends,
In every corner of Bharat's villages, there is talent, and there are sporting champions waiting to be discovered. It is essential to search for them and nurture their potential. Today, young individuals from even the smallest villages have become a source of pride for the entire nation. They serve as examples of the tremendous talent that exists in our smaller towns and villages. We must nurture this talent to provide them with more opportunities. The Khelo India campaign has played a significant role in identifying talent from every nook of the country at a very young age. By identifying these athletes, the government is taking every step to transform them into international-level athletes. Today, we have several eminent players among us in this program who have brought glory to the country in the world of sports. I express my special gratitude to all of them for showing their affection for Kashi.
My family members,
Today, having good coaches and coaching facilities are equally important to groom athletes. The eminent players present here understand the significance of this, and they know it well. That is why the government is also ensuring good coaching for athletes today. The players who have competed in major competitions, who have national and international exposure, are being encouraged to work as coaches. In recent years, youth in the country have been connected to different sports events.
Friends,
The government is building modern sports infrastructure in every village, and this will provide new opportunities for players in villages and small towns. In the past, better stadiums were only available in big cities like Delhi, Mumbai, Kolkata, and Chennai. Now, efforts are being made to provide these facilities to players in every corner of the country, even in remote areas. I am pleased that the sports infrastructure being developed under the Khelo India program is benefiting our daughters significantly. Now, girls are facing less compulsion to travel far from home for playing and training.
Friends,
The new National Education Policy has placed sports on par with other academic subjects like science, commerce, or any other study. Previously, sports were considered merely an extra-curricular activity, but that is not the case anymore. Now, sports are being formally taught as a subject in schools. It is our own government that has established the country's first National Sports University in Manipur. In Uttar Pradesh too, nearly thousands of crores are being spent on sports facilities. New sports centres are being built for our players, ranging from the expansion of Gorakhpur's sports college to the establishment of the Major Dhyan Chand Sports University in Meerut.
Friends,
Expanding sports facilities is crucial for the country's development. This is not only important for sports but also for the prestige of the nation in the field of sports. Many of us only know about several cities around the world because they have hosted major international sports events. We need to create such centres in Bharat where international sports events can be organized. This stadium, the foundation stone of which was laid today, will be a testament to our commitment to sports. This stadium will not just be made of bricks and concrete; it will be a grand symbol of Bharat's future. I consider myself fortunate that for every development project, Kashi bestows its blessings upon me. No work in Kashi can be accomplished without its people. With your blessings, we will continue to write new chapters of development for Kashi. Once again, I congratulate the people of Kashi, the entire Purvanchal, on the foundation stone laying ceremony of the cricket stadium.
Har Har Mahadev! Thank you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.