ଗୃହ ନିର୍ମାଣ ଓ ସହରାଞ୍ଚଳ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଦୂରୀକରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
26-27 ସେପ୍ଟେମ୍ବର, 2023 ରେ ଇନ୍ଦୋରରେ ଆୟୋଜନ କରାଯିବ ‘ଇଣ୍ଡିଆ ସ୍ମାର୍ଟ ସିଟିଜ୍ କନ୍‌କ୍ଲେଭ୍ 2023’
ଇଣ୍ଡିଆ ସ୍ମାର୍ଟ ସିଟିଜ୍ ପୁରସ୍କାର ପ୍ରତିଯୋଗିତା (ଆଇଏସଏସି) 2022 ବିଜେତାମାନଙ୍କୁ ସମ୍ମାନିତ କରିବେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀମତୀ ଦ୍ରୌପଦୀ ମୁର୍ମୁ
24 SEP 2023 11:42AM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଆବାସ ଓ ସହରୀ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ଭାରତ ସରକାର 26-27 ସେପ୍ଟେମ୍ବର 2023 ରେ ବ୍ରିଲିଆଣ୍ଟ କନ୍‌ଭେନ୍‌ସନ ସେଣ୍ଟର, ଇନ୍ଦୋର (ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦେଶ) ରେ ‘ଇଣ୍ଡିଆ ସ୍ମାର୍ଟ ସିଟିଜ୍ କନକ୍ଲେଭ୍ 2023’ ର ଆୟୋଜନ କରୁଛି। ଏହି କନକ୍ଲେଭରେ ସେହି ସମସ୍ତ 100 ସ୍ମାର୍ଟ ସହରର ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଦେଖାଯିବ ଯେଉଁମାନେ ସହର ବିକାଶରେ ସବୁଠାରୁ ଆଗରେ ରହି ସହରର ବିକାଶ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ଏକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପରିବର୍ତ୍ତନର ନେତୃତ୍ବ ନେଉଛନ୍ତି। ଏହି ଆୟୋଜନ ଦେଶରେ ସହରୀ ପରିବର୍ତ୍ତନର ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ରୋଡମ୍ୟାପ ନିଶ୍ଚିତ କରିବାରେ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ମିଶନ୍ ଅନ୍ତର୍ଗତ କରାଯାଇଥିବା ଅନୁକରଣୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରିବା ଦିଗରେ ଏକ ମଞ୍ଚ ପ୍ରଦାନ କରିବ।
ଶ୍ରୀମତୀ ଦ୍ରୌପଦୀ ମୁର୍ମୁ 27 ସେପ୍ଟେମ୍ବର 2023 ରେ ଇଣ୍ଡିଆ ସ୍ମାର୍ଟ ସିଟିଜ୍ ପୁରସ୍କାର ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଆଇଏସଏସି 2022 ର ଚତୁର୍ଥ ସଂସ୍କରଣର ବିଜେତାମାନଙ୍କୁ ସମ୍ମାନିତ କରିବେ। ଏହି ପ୍ରତିଯୋଗିତାର ଆୟୋଜନ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଆବାସ ଏବଂ ସହରୀ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ବାରା ବର୍ଷ 2018 ରୁ ସ୍ମାର୍ଟ ସିଟିଜ୍ ମିଶନ ଅନ୍ତର୍ଗତ କରାଯାଉଛି। ଏହି ମିଶନ୍ ଅନ୍ତର୍ଗତ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିବା ମୁଖ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ଯେଉଁଥିରେ ଅନୁକରଣୀୟ ପ୍ରଦର୍ଶନକୁ ପୁରସ୍କୃତ କରିବା ଏବଂ ସହକର୍ମୀଙ୍କୁ ପରସ୍ପର ଶିଖିବାରେ ସକ୍ଷମ କରିବା ଏବଂ ସର୍ବଶ୍ରେଷ୍ଠ ପ୍ରକ୍ରିୟାର ପ୍ରସାର କରିବା ପାଇଁ ଅଗ୍ରଣୀ ସହରୀ ରଣନୀତି, ପ୍ରକଳ୍ପ ଏବଂ ବିଚାରକୁ ମାନ୍ୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି।
ଏହି କନକ୍ଲେଭରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦେଶର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ମଙ୍ଗୁଭାଇ ସି. ପଟେଲ୍‌, କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଓ ସହରୀ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ହରଦିପ୍ ସିଂ ପୁରୀ, ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦେଶର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ, କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଶ୍ରମ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତ, ପରିବେଶ, ଜଙ୍ଗଲ ଓ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୁପେନ୍ଦ୍ର ଯାଦବ, କେନ୍ଦ୍ର ଇଲେକ୍‌ଟ୍ରୋନିକ୍‌ସ ଏବଂ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି, ସଂଚାର ଏବଂ ରେଳ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ବିନୀ ବୈଷ୍ଣବ, କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଓ ସହରୀ ବ୍ୟାପାର ରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ କୌଶଳ କିଶୋର ଏବଂ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦେଶର ସହରୀ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୁପେନ୍ଦ୍ର ସିଂହଙ୍କ ସହିତ ବିଭିନ୍ନ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ମଧ୍ୟ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସାମିଲ୍ ହେବେ।
ଏଥି ସହିତ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ସରକାରଙ୍କ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀ, ସମସ୍ତ 100 ଟି ସ୍ମାର୍ଟ ସିଟିର ମେୟର ଏବଂ କମିଶନର, ଶିଳ୍ପ ସହଭାଗୀ, ଏକାଡେମୀ ଏବଂ ସ୍ମାର୍ଟ ସିଟି ମିଶନ୍ ସହିତ ଜଡିତ ନାଗରିକ ସମାଜ ସଂଗଠନ ମଧ୍ୟ ଏଥିରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ।
ଏହା 26 ଓ 27 ସେପ୍ଟେମ୍ବର 2023 ରେ ଆୟୋଜିତ କରାଯାଉଥିବା ଦୁଇ ଦିବସୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଟେ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ବିସ୍ତୃତ ଏଜେଣ୍ଡା ଅନୁଚ୍ଛେଦ ଏ ରେ ଦିଆଯାଇଛି। ଏହି କନ୍‌କ୍ଲେଭର ପୂର୍ବ ଦିନ ଆଇଏସଏସି 2022 ଅନ୍ତର୍ଗତ ପୁରସ୍କାର ବିଜେତା ପ୍ରକଳ୍ପର ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଥିବା ଏକ ପ୍ରଦର୍ଶନୀର ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରାଯିବ। ସ୍ମାର୍ଟ ସହରର ମୁଖ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ଅଧିକାରି (ସିଇଓ) ଙ୍କ ସହିତ ଆଲୋଚନା ଏବଂ ଇନ୍ଦୋର ତଥା ଉଜ୍ଜୟିନିରେ ସ୍ମାର୍ଟ ସିଟି ମିଶନ ଅନ୍ତର୍ଗତ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ବିତ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ପରିଯୋଜନାର ସ୍ଥଳ ପରିଦର୍ଶନ ମଧ୍ୟ ଆୟୋଜିତ କରାଯିବ।
କନ୍‌କ୍ଲେଭର ଦ୍ବିତୀୟ ଦିନ
ଦ୍ୱିତୀୟ ଦିନ ମୁଖ୍ୟ ଅତିଥିଙ୍କ ଦ୍ବାରା ଆଇଏସଏସସି 2022 ପୁରସ୍କାର ବଣ୍ଟନ କରାଯିବ, ଯେଉଁଠାରେ 5 ଟି ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଏବଂ 31 ଟି ଅନନ୍ୟ ସହର ଏବଂ 7 ଟି ସହଭାଗୀ ସଂଗଠନକୁ ପୁରସ୍କାରରେ ସମ୍ମାନିତ କରାଯିବ। ଆଇଏସଏସସି ପୁରସ୍କାରର ମୋଟ 66 ବିଜେତା ଅଛନ୍ତି, ଯାହାର ସବିଶେଷ ତାଲିକା ଅନୁଚ୍ଛେଦ ବି ରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। ଏହା ବ୍ୟତୀତ ସ୍ମାର୍ଟ ସିଟିଜ୍ ମିଶନ ଚାରିଟି ରିପୋର୍ଟ - ଆଇଏସଏସସି 2022 ପୁରସ୍କାର ସଂଗ୍ରହ, ୟୁଏନ୍ ହାବିଟାଟର ରିପୋର୍ଟ; ସ୍ମାର୍ଟ ସିଟିଜ୍ ମିଶନ – କ୍ରମାଗତ ବିକାଶ ଲକ୍ଷ୍ୟର ସ୍ଥାନୀୟକରଣ, ଏସସିଏମର ନ୍ୟୁଜଲେଟରର ସଂଗ୍ରହ ଏବଂ ଆଇଏସଏସସି 2023 ପୁରସ୍କାର ପୁସ୍ତିକା ମଧ୍ୟ ଏହି କନକ୍ଲେଭ୍ ସମୟରେ ଜାରି କରାଯିବ। ପୁରସ୍କାର ବିତରଣ ଏବଂ ପୁସ୍ତକ ଶୁଭାରମ୍ଭ ପରେ ସ୍ମାର୍ଟ ସହରର ମୁଖ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ଅଧିକାରୀ (ସିଇଓ) ନିଜର ଅନୁଭବ ଏବଂ ଅଭିଜ୍ଞତାକୁ ପ୍ରଦାନ କରିବେ। ଦିନର ସମାପନ ସାଂସ୍କୃତିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସହିତ କରାଯିବ।
ସ୍ମାର୍ଟ ସିଟି ମିଶନର ସଂକ୍ଷିପ୍ତ ଅବଲୋକନ
25 ଜୁନ୍ 2015 ରେ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିବା ସ୍ମାର୍ଟ ସିଟି ମିଶନର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ‘ସ୍ମାର୍ଟ ସମାଧାନ’ ର ପ୍ରୟୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହାର ନାଗରିକମାନଙ୍କର ମୁଖ୍ୟ ମୌଳିକ ଢାଞ୍ଚା, ସ୍ବଚ୍ଛ ଓ ଉନ୍ନତ ପରିବେଶ ଏବଂ ଜୀବନକୁ ଉତ୍ତମ ଗୁଣବତ୍ତା ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ। ଏହା ଏକ ପରିବର୍ତ୍ତନକାରୀ ମିଶନ ଅଟେ ଯାହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଦେଶରେ ସହରୀ ବିକାଶର ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବା ଆଜି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ 1.1 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ନିବେଶରେ 6000 ରୁ ଅଧିକ ପ୍ରକଳ୍ପ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇ ସାରିଛି ଏବଂ ଅବଶିଷ୍ଟ ପ୍ରକଳ୍ପ 30 ଜୁନ୍ 2024 ସୁଦ୍ଧା ସମାପ୍ତ କରାଯିବ।
ଏହି ମିଶନରେ ଅର୍ଜିତ କରାଯାଇଥିବା ସବୁଠାରୁ ମହତ୍ତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପଲବ୍ଧି ଏକିକୃତ କମାଣ୍ଡ ଏବଂ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କେନ୍ଦ୍ର (ଆଇସିସିସି) ଅଟେ ଯାହା ସମସ୍ତ 100 ସ୍ମାର୍ଟ ସହରରେ ସଞ୍ଚାଳିତ ହେଉଛି। ଏହା ଆଇସିସିସି ସହର ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ଉପଯୋଗ କରି ସହରର ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ମସ୍ତିଷ୍କ ଏବଂ ତନ୍ତ୍ରିକା ପ୍ରଣାଳୀ ଭାବରେ କାମ କରିଥାଏ। ଏହାଦ୍ବାରା ଅପରାଧ ଉପରେ ନଜର ରଖିବା, ନାଗରିକଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା, ପରିବହନ ପରିଚାଳନା, କଠିନ ବର୍ଜ୍ୟ ପରିଚାଳନା, ଜଳ ଯୋଗାଣ, ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନା ଇତ୍ୟାଦି ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରର ସହରୀ ସେବାରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଉନ୍ନତି ହୋଇଛି।
100 ସ୍ମାର୍ଟ ସହର ଗତିଶୀଳତା, ଶକ୍ତି, ଜଳ, ସ୍ବଚ୍ଛତା, କଠିନ ବର୍ଜ୍ୟ ପରିଚାଳନା, ଜୀବନ୍ତ ସାର୍ବଜନିକ ସ୍ଥାନ, ସାମାଜିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଢାଞ୍ଚା, ସ୍ମାର୍ଟ ପ୍ରଶାସନ ଆଦିରେ ସମ୍ବନ୍ଧିତ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରକଳ୍ପ ଆରମ୍ଭ କରିଛି। ଉଦାହରଣସ୍ବରୂପ ସ୍ମାର୍ଟ ଗତିଶୀଳତାରେ 24,265 କୋଟି ଟଙ୍କାର ନିବେଶରେ 1192 ପ୍ରକଳ୍ପ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇସାରିଛି ଏବଂ 16,905 କୋଟି ଟଙ୍କାର ନିବେଶରେ ଅନ୍ୟ 494 ପ୍ରକଳ୍ପ ଚାଲୁ ରହିଛି। ସ୍ମାର୍ଟ ଉର୍ଜାରେ 573 ପ୍ରକଳ୍ପ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇ ସାରିଛି ଏବଂ 94 ପ୍ରକଳ୍ପରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲୁ ରହିଛି। ଜଳ ଯୋଗାଣ, ସ୍ବଚ୍ଛତା ଏବଂ ପରିଚ୍ଛନ୍ନତାର 34,751 କୋଟି ଟଙ୍କାର ନିବେଶରେ 1162 ରୁ ଅଧିକ ପ୍ରକଳ୍ପ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇ ସାରିଛି ଏବଂ 18,716 କୋଟି ଟଙ୍କା ନିବେଶରେ 333 ପ୍ରକଳ୍ପରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲୁ ରହିଛି। 100 ସ୍ମାର୍ଟ ସହର 6403 କୋଟି ଟଙ୍କାର ନିବେଶରେ 1063 ରୁ ଅଧିକ ସାର୍ବଜନିକ ସ୍ଥାନ ବିକଶିତ କରିଛି ଏବଂ 5470 କୋଟି ଟଙ୍କାରେ ଅନ୍ୟ 260 ପ୍ରକଳ୍ପ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲୁ ରହିଛି। ଏହା ବ୍ୟତୀତ 8228 କୋଟି ଟଙ୍କାର ନିବେଶରେ 180 ସାର୍ବଜନିକ ଘରୋଇ ଭାଗିଦାରି (ପିପିପି) ପ୍ରକଳ୍ପ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇସାରିଛି ଏବଂ ଅନ୍ୟ 27 ପ୍ରକଳ୍ପରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲୁ ରହିଛି। ବଜାର ପୁନର୍ବିକାଶ ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ ଇନ୍‌କ୍ୟୁବେସନ କେନ୍ଦ୍ର ଯଥା ଆର୍ଥିକ ମୌଳିକ ଢାଞ୍ଚା ସହିତ ସମ୍ବନ୍ଧିତ 652 ପ୍ରକଳ୍ପ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇ ସାରିଛି ଏବଂ ଅନ୍ୟ 267 ପ୍ରକଳ୍ପରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲୁ ରହିଛି। ସାମାଜିକ ମୂଳଦୁଆ ଢାଞ୍ଚା କ୍ଷେତ୍ର (ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ, ଶିକ୍ଷା, ଆବାସ ଆଦି) ରେ 679 ପ୍ରକଳ୍ପ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇ ସାରିଛି ଏବଂ 153 ଟିରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲୁ ରହିଛି।
ଆଇଏସଏସି ପୁରସ୍କାରର ଅବଲୋକନ
ଆଇଏସଏସି ଗତ ତିନି ସଂସ୍କରଣ 2018, 2019 ଓ 2020 ରେ ଆୟୋଜିତ ହୋଇ ସାରିଛି। ଆଇଏସଏସି ଏହି ସହର, ପ୍ରକଳ୍ପ ଏବଂ ନୂତନ ବିଚାରକୁ ମାନ୍ୟତା ଦେଉଛି ଏବଂ ପୁରସ୍କୃତ କରୁଛି ଯାହା ଏହି 100 ସ୍ମାର୍ଟ ସହରରେ କ୍ରମାଗତ ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ସହିତ ସମାବେଶୀ, ସମାନ, ସୁରକ୍ଷିତ, ସୁସ୍ଥ ଏବଂ ସହଯୋଗାତ୍ମକ ସହରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଜୀବନର ଗୁଣବତ୍ତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଥାଏ। ଆଇଏସଏସିର ଚତୁର୍ଥ ସଂସ୍କରଣ ଏପ୍ରିଲ୍ 2022 ରେ ସୁରଟରେ ଆୟୋଜିତ ‘ସ୍ମାର୍ଟ ସିଟିଜ୍-ସ୍ମାର୍ଟ ସହରୀକରଣ’ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସମୟରେ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା। ଆଇଏସଏସି 2022 ପୁରସ୍କାରରେ ଦୁଇଟି ସୋପାନର ପ୍ରସ୍ତୁତି ପ୍ରକ୍ରିୟା ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିଲା। ଏଥିରେ ଯୋଗ୍ୟତା ଚରଣ ସାମିଲ ଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ସହରର ପ୍ରଦର୍ଶନର ସମଗ୍ର ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ ସାମିଲ୍ ଥିଲା ଏବଂ ‘ପ୍ରସ୍ତାବ ଚରଣ’ ରେ ସ୍ମାର୍ଟ ସହର ପାଇଁ ନିମ୍ନାନୁସାରେ ଛଅଟି ପୁରସ୍କାର ଶ୍ରେଣୀରେ ନିଜର ନାମାଙ୍କନ ଦାଖଲ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି :-
ପ୍ରକଳ୍ପ ପୁରସ୍କାର – 10 ଟି ବିଭିନ୍ନ ବିଷୟ
ନବୀନତା ପୁରସ୍କାର – 2 ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ବିଷୟ
ସହର ପୁରସ୍କାର – ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଏବଂ କ୍ଷେତ୍ରୀୟ 2 ଟି ବିଷୟରେ
ରାଜ୍ୟ ପୁରସ୍କାର
କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ପ୍ରଦେଶ ପୁରସ୍କାର, ଏବଂ
ଭାଗୀଦାର ପୁରସ୍କାର, 3 ଅଲଗା ଅଲଗା ବିଷୟରେ
80 ଯୋଗ୍ୟ ସ୍ମାର୍ଟ ସହରରୁ ଆଇଏସଏସି 2022 ପାଇଁ ମୋଟ 845 ନାମାଙ୍କନ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିଲା । ଏହି ଏଣ୍ଟ୍ରିଗୁଡିକ 5 ଟି ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ କରାଯାଇଥିଲା। ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ, 845 ଟି ପ୍ରସ୍ତାବର ପ୍ରି-ସ୍କ୍ରିନିଂ କରାଯାଇଥିଲା | 50% (423 ପ୍ରସ୍ତାବ) ପରବର୍ତ୍ତୀ ପର୍ଯ୍ୟାୟକୁ ଯାଇଥିଲା। ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ପୁରସ୍କାର ବର୍ଗ ପାଇଁ ଶ୍ରେଷ୍ଠ 12 ଟି ପ୍ରସ୍ତାବକୁ ନ୍ୟାସନାଲ୍ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ଅର୍ବାନ୍ ଆଫେୟାର୍ସ (ଏନଆଇୟୁଏ) ର ଏକ ବିଚାରକମଣ୍ଡଳୀ ଚିହ୍ନଟ କରିଥିଲେ। ତୃତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରସ୍ତାବ ପ୍ରସ୍ତାବକ ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କ ଏକ ପ୍ୟାନେଲକୁ ଏକ ଉପସ୍ଥାପନା କରିଥିଲେ, ଯାହା ଶ୍ରେଷ୍ଠ 6 ଟି ପ୍ରସ୍ତାବ ଚୟନ କରିଥିଲା। ଶେଷରେ, ଚତୁର୍ଥ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ, ଶ୍ରେଷ୍ଠ 6 ଟି ପ୍ରସ୍ତାବ ଗୃହ ଓ ସହରୀ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟଙ୍କ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ବିଚାରକଙ୍କ ନିକଟରେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ ଉପସ୍ଥାପନା କରିଥିଲେ। ଏହି ଚତୁର୍ଥ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ପରେ, ସ୍ମାର୍ଟ ସିଟି ମିଶନର ଆପେକ୍ସ କମିଟି ଦ୍ୱାରା ପ୍ରତ୍ୟେକ ପୁରସ୍କାର ବର୍ଗ ପାଇଁ ଶ୍ରେଷ୍ଠ 3 ଟି ପ୍ରସ୍ତାବ ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇଛି । ପାଞ୍ଚଟି ପୁରସ୍କାର ବର୍ଗ ଅଧୀନରେ ପ୍ରାପ୍ତ ମୋଟ 845 ଆବେଦନ ମଧ୍ୟରୁ 66 ଟି ଫାଇନାଲ୍ ବିଜେତାଙ୍କୁ ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇଛି - 35 ଟି ପ୍ରୋଜେକ୍ଟ ପୁରସ୍କାର, 6 ଟି ଇନୋଭେସନ୍ ପୁରସ୍କାର, 13 ଟି ନ୍ୟାସନାଲ / ଜୋନାଲ ସିଟି ପୁରସ୍କାର, 5 ଟି ରାଜ୍ୟ / ୟୁଟି ପୁରସ୍କାର ଏବଂ 7 ଟି ପାର୍ଟନର ପୁରସ୍କାର ବର୍ଗରେ ରହିଛି। 66 ବିଜେତାଙ୍କ ଅନ୍ତିମ ତାଲିକା ଅନୁଚ୍ଛେଦ ବିରେ ଉପଲବ୍ଧ ରହିଛି।

Ministry of Housing & Urban Affairs
India Smart Cities Conclave 2023 to be held in Indore on 26-27th September, 2023
President to felicitate winners of India Smart Cities Award Contest (ISAC) 2022
24 SEP 2023 11:42AM by PIB Delhi
The Ministry of Housing and Urban Affairs (MoHUA), Government of India is organizing the India Smart Cities Conclave 2023 at the Brilliant Convention Centre, Indore, Madhya Pradesh on 26-27th September 2023. The Conclave will witness participation of all 100 smart cities who are leading a paradigm shift in the practice of city development by being at the forefront of urban innovation. The event will provide a platform for the cities to showcase their exemplary work done under the Mission to help crystallize roadmap for future of urban transformation in the country.
The President, Smt. DroupadiMurmu will be felicitating the winners of the fourth edition of the India Smart Cities Award Contest (ISAC) 2022 on 27th September 2023. The ISAC is being organized under the Smart Cities Mission, Ministry of Housing and Urban Affairs, Government of India since 2018. This is one of the important activities initiated under the Mission, where pioneering city strategies, projects and ideas are recognized to award exemplary performance, enable peer-peer learning and disseminate best practices.
The Conclave will also witness participation of various dignitaries, including Shri Mangubhai C. Patel, Governor, Madhya Pradesh, ShriHardeep Singh Puri, Minister, MoHUA, Shri Shivraj Singh Chouhan, Chief Minister, Madhya Pradesh, Shri Bhupendra Yadav, Union Minister for Labour and Employment, Environment, Forest and Climate Change, Shri AshwiniVaishnaw, Union Minister for Electronics and Information Technology, Communications, Railways, Shri Kaushal Kishore, MoS, MoHUA, and Shri Bhupendra Singh, Urban Development Minister, Madhya Pradesh.
In addition, senior officers from Government of Madhya Pradesh, Mayors and Commissioners of all 100 smart cities, Industry partners, academia and civil society organisations associated with the Smart Cities Mission will also be participating.
The said event is proposed as a two-day event: 26 and 27 September 2023. The detailed agenda of the event is provided in Annexure A. The Day 1 of the conclave will feature the inauguration of an Exhibition demonstrating the award-winning projects under the ISAC 2022. and cities. The dialogues with the chief executive officers (CEOs) of the smart cities and site-visits to iconic projects implemented under the Smart Cities Mission in Indore and Ujjain.
The Day 2 will focus on distribution of the ISAC 2022 awards by the Chief Guest, where 5 States/UT and 31 unique cities and 7 partner organisations will be honoured with prizes. There are a total 66 winners of the ISAC awards, the detailed list of which is provided in Annexure B. In addition, Smart Cities Mission will release four reports, viz., ISAC 2022 award compendium, Report by UN Habitat: Smart Cities Mission – Localizing Sustainable Development Goals, Compendium of Newsletters of SCM and ISAC 2023 award pamphlet will also be launched during the conclave. Post the awards distribution and launches, the Chief Executive Officers (CEOs) of the award-winning Smart Cities will share their experiences and learnings. The day will end with a cultural programme.
BRIEF OVERVIEW OF THE SMART CITIES MISSION
Smart Cities Mission launched on 25 June 2015, is aimed at providing core infrastructure, clean and sustainable environment and a decent quality of life to their citizens through the application of ‘smart solutions’. It is a transformational mission aimed to bring about a paradigm shift in the practice of urban development in the country. As on date, 6,000+ projects worth more than ₹ 1.1 lakh crore have been completed and the remaining projects will be completed by 30 June 2024.
Most notable milestone achieved in the Mission has been, the Integrated Command and Control Centers (ICCC) which is operational in all 100 Smart Cities. These ICCCs work as the brain and nervous system for city operations, using technology for urban management. The urban services have significantly improved in diverse fields like crime tracking, safety & security of citizens, transport management, solid waste management, water supply, disaster management etc.
100 Smart Cities have taken up projects across diverse sectors related to mobility, energy, water, sanitation, solid waste management, vibrant public spaces, social infrastructure, smart governance, etc. For instance, in smart mobility, 1,192 projects have been completed worth ₹ 24,265 crore and another 494 projects are ongoing worth ₹ 16,905 crore. In smart energy, 573 projects have been completed and 94 are ongoing. In Water Supply, Sanitation and Hygiene (WASH), more than 1,162 projects have been completed worth ₹ 34,751 crore and another 333 projects worth ₹ 18,716 crore are ongoing. 100 Smart cities have already developed more than 1,063 public spaces worth ₹ 6,403 crore and another 260 projects worth ₹ 5,470 crore are ongoing. Further, 180 Public Private Partnership (PPP) projects worth ₹ 8,228 crore have been completed and another 27 are ongoing. 652 projects have been completed related to economic infrastructure such as market redevelopment and start-up incubation centers and another 267 projects are ongoing. In social infrastructure sector (health, education, housing etc.), 679 projects have been completed and 153 are ongoing.
OVERVIEW OF THE ISAC AWARDS
In the past, the ISAC has witnessed three editions in 2018, 2019 and 2020. The ISAC recognizes and reward the cities, projects and innovative ideas that are promoting sustainable development across the 100 smart cities, as well as stimulating inclusive, equitable, safe, healthy and collaborative cities, thus enhancing quality of life for all. The fourth edition of the ISAC was launched in April 2022 during the ‘Smart Cities-Smart Urbanization’ event in Surat. The ISAC 2022 award had a two-stage submission process consisting of ‘Qualifying Stage’, which involved overall assessment of the city’s performance, and the ‘Proposal Stage’ which required the smart cities to submit their nominations for six award categories as follows:
• Project Awards: 10 different themes,
• Innovation Awards: 2 different themes,
• City Awards: 2 themes: National and Zonal
• State Awards,
• UT Award, and
• Partners Awards, 3 different themes
A total of 845 nominations were received for ISAC 2022 from 80 qualifying smart cities. These entries were evaluated in 5 stages. In the first stage, a pre-screening of the 845 proposals was carried out. 50% (423 proposals) moved to the next stage. In the second stage, for each award category top 12 proposals were identified by a jury of the National Institute of Urban Affairs (NIUA). In the third stage, each proposal proponent made a presentation to a panel of subject experts, leading to selection of Top 6 proposals. Finally, in the fourth stage, top 6 proposals made an elaborate presentation to a jury headed by MoHUA directors and comprising subject matter experts. Post this fourth stage, top 3 proposals have been identified for each award category by the Apex Committee of Smart Cities Mission. Of the total 845 applications received under the five awards categories, 66 final winners have been identified – 35 in Project Award, 6 in Innovation Award, 13 in National/Zonal City Award, 5 in State/UT Award and 7 in Partner Award categories. The final list of 66 winners is available in the Annexure B.