প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
জি-২০ সন্মিলনৰ দ্বিতীয় অধিৱেশনত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ বক্তব্যৰ অসমীয়া অনুবাদ
09 SEP 2023 8:38PM by PIB Guwahati
এই মাত্ৰা এটা ভাল খবৰ আহিছে। আমাৰ সকলো দলৰ সদস্যৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰম আৰু আপোনালোক সকলোৰে অদম্য সমৰ্থনৰ দ্বাৰা নতুন দিল্লীত জি-২০ নেতা সন্মিলন ঘোষণাপত্ৰ সহমতত উপনীত হৈছে।
মই প্ৰস্তাৱ দিলোঁ যে বিশ্বৰ নেতাসকলে সৰ্বসন্মতিক্ৰমে এই ঘোষণা গ্ৰহণ কৰক। এতিয়া মইও এই ঘোষণাপত্ৰ গ্ৰহণ কৰা বুলি ঘোষণা কৰিবলৈ পাই আনন্দিত হৈছো।
এই উপলক্ষে মই সেইসকল লোকক অভিনন্দন জনাইছো, যিসকলে গোটেই কথাটো গ্ৰহণযোগ্য কৰি তোলাত সহায় কৰিছিল অৰ্থাৎ আমাৰ নিজ নিজ মন্ত্ৰী, শ্বেৰপা আৰু অন্যান্য বিষয়াসকলক। তেওঁলোকৰ সকলো অৱদান প্ৰশংসনীয়।
প্ৰিয় অতিথিসকল,
প্ৰিয় নেতাসকল,
হাজাৰ হাজাৰ বছৰৰ আগতে লিখা আমাৰ প্ৰাচীন বৈদিক শাস্ত্ৰত লিখা আছে-"একো অহম বহুস্যাম!" ইয়াৰ অৰ্থ হৈছে ‘মই এক আৰু মই বহুত’।
অৱশ্যে এই ‘মই’ ‘আমি সকলোৱে’ – এইটোৱেই মোৰ ইয়াত আবেদন কৰিবলগীয়া। কাৰণ আমি সকলোৱে উদ্ভাৱন, সৃষ্টিশীলতা আৰু সকলো সম্ভাৱ্য সমাধানৰ সৈতে জড়িত।
'মই'ৰ পৰা 'আমি'লৈ-এই ৰূপান্তৰত আমি নিজৰৰ পৰা অৰ্থাৎ কেৱল ব্যক্তিৰ পৰা সমগ্ৰলৈ গতি কৰিবলৈ চেষ্টা কৰিছো বুলি ভবা বিষয়টো জড়িত হৈ আছে। আমি কেৱল ব্যক্তিকেন্দ্ৰিক কল্যাণতকৈ ‘সকলোৰে বাবে সাধাৰণ কল্যাণ’ৰ ওপৰত অধিক গুৰুত্ব দিব লাগিব।
প্ৰতিখন দেশ, প্ৰতিখন সমাজ, প্ৰতিটো অঞ্চল, প্ৰতিটো শ্ৰেণী বা সম্প্ৰদায় আনকি সমগ্ৰ বিশ্বকো এতিয়া আমাৰ একতাৰে বান্ধ খাই থাকিব লাগিব।
এয়াই এক সংযুক্ত পৰিয়ালৰ মূল বৈশিষ্ট্য।
প্ৰতিটো পৰিয়ালতে পাৰস্পৰিক সহযোগিতাৰ এক সুকীয়া পৰিৱেশ থকাৰ দৰে আমি একত্ৰিত হ’ব লাগিব আৰু বিশ্বৰ সমৰ্থন আৰু সহযোগিতাক একত্ৰিত কৰিব লাগিব।
আমি এনে এক মানসিকতা গঢ়ি তোলা উচিত যে আমি আনৰ সমৃদ্ধিত আনন্দিত হোৱাৰ দৰে আনৰ দুখৰ প্ৰতিও সহানুভূতিশীল হ’ম।
আমি যেতিয়া এটা পৰিয়াল বা একক পৰিয়ালৰ কথা ভাবো তেতিয়া আমিও চিন্তা কৰিব লাগিব যে প্ৰতিজন সদস্যৰ সবলীকৰণ কেনেকৈ সম্ভৱ হ’ব পাৰি।
এই মানসিক শক্তিৰে ভাৰতে নিজৰ অভিজ্ঞতা সমগ্ৰ বিশ্বৰ লগত ভাগ-বতৰা কৰিবলৈ আগ্ৰহী।
ভাৰতত আমি আমাৰ উন্নয়নমূলক প্ৰচেষ্টাক সৰ্বাংগীন আৰু বহনক্ষম কৰি তুলিবলৈ প্ৰযুক্তি গ্ৰহণ কৰিছো।
আমি স্বচ্ছতাকে ধৰি অন্তৰ্ভুক্তিৰ এক নতুন আৰ্হি সৃষ্টি কৰিছো। আমি বেংক একাউণ্ট, আধাৰ সংযোগ আৰু নিজা মোবাইল ফোনৰ সহায়ত জেম পদ্ধতিৰ উন্নয়ন সাধন কৰিছো।
বিশ্ব বেংকেও আমাৰ ‘জাম-ট্ৰিনিটি’ক স্বীকৃতি দিছে কাৰণ ই মাত্ৰ ছয় বছৰতে অন্তৰ্ভুক্তিৰ হাৰ যথেষ্ট বৃদ্ধি কৰিছে। এই কাৰিকৰী ব্যৱস্থাৰ অবিহনে অন্তৰ্ভুক্তিৰ প্ৰচেষ্টা সফল হ’বলৈ সূদীৰ্ঘ ৪৭টা বছৰ লাগিছিল।
এই আদৰ্শ অনুসৰণ কৰি ভাৰতে হিতাধিকাৰীসকলৰ নিজৰ বেংক একাউণ্টত পোনপটীয়াকৈ ৩৬০ বিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰ পৰ্যন্ত প্ৰদান কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে। আমি বিগত ১০ বছৰত এই সফলতা লাভ কৰিছো।
ফলত ৩৩ বিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰ পৰ্যন্ত ধনৰ অপব্যৱহাৰৰ ভয়ৰ পৰা আমি মুক্ত হৈছো। কাৰণ, এই পৰিমাণ জিডিপিৰ প্ৰায় ১.২৫ শতাংশ।
মোৰ বিশ্বাস যে আমাৰ এই আৰ্হিটোৱে সমগ্ৰ বিশ্বৰ বাবে, বিশেষকৈ গ্ল’বেল ছাউথৰ বাবে উপকাৰী হ’ব।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকল, আমি আমাৰ প্ৰতিভাৱান যুৱ প্ৰতিভাক বিশ্ব কল্যাণৰ দিশত ব্যৱহাৰ কৰিছো। আমাৰ চিন্তাধাৰাত একক পৰিয়ালৰ আদৰ্শ অন্তৰ্ভুক্ত।
ভৱিষ্যতে বিশ্বৰ উন্নয়ন আৰু প্ৰগতি বৰ্তাই ৰাখিবলৈ বহু প্ৰতিভাৱান যুৱক-যুৱতীক প্ৰশিক্ষণ দিয়াৰ প্ৰয়োজন। গতিকে, আমি এতিয়া বিশ্বৰ দক্ষতা বিকাশৰ পথ অনুসৰণ কৰি সেই লক্ষ্যৰ দিশে আগবাঢ়িব লাগিব। গ্ল’বেল ছাউথৰ বাবে এইটো অগ্ৰাধিকাৰ।
বন্ধুসকল,
যেতিয়া আমি এক অভিন্ন পৰিয়ালৰ কথা আলোচনা কৰো, তেতিয়া আমি এই কথাও মনত ৰাখিব লাগিব যে ‘বিশ্ব’ নামৰ এক অভিন্ন পৰিয়ালৰ সন্মুখত বহু প্ৰত্যাহ্বান আছে।
সমগ্ৰ বিশ্বতে আমি ক’ভিডৰ ৰূপত সৃষ্টি হোৱা এক বিশেষ প্ৰত্যাহ্বানৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিব লাগিব। কাৰণ, সেই সময়ত বহু দশক ধৰি গঢ় লৈ উঠা বিশ্বৰ যোগান শৃংখলটো সম্পূৰ্ণৰূপে বিঘ্নিত হৈ পৰিছিল।
‘এক পৰিয়াল’ৰ ধাৰণাটো গ্ৰহণ কৰি-আমি এনে এক বিশ্ব যোগান শৃংখল গঢ়ি তুলিব লাগিব যিয়ে পাৰস্পৰিক বিশ্বাস আৰু স্বচ্ছতাক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়ে।
এয়া আমাৰ সামগ্ৰিক দায়িত্ব। এইটো আমাৰ সকলোৰে ভাগ-বতৰা দায়িত্ব।
এখন দেশৰ নাগৰিকক কেৱল বিপণন মাধ্যম বুলি ভবা উচিত নহয়।
আমি এতিয়া এক স্পৰ্শকাতৰ দীৰ্ঘম্যাদী ব্যৱস্থা গঢ়ি তুলিব লাগিব।
আমি এতিয়া উন্নয়নশীল দেশসমূহৰ সামৰ্থ্য আৰু সামৰ্থ্যৰ ওপৰত অধিক আৰু অধিক দৃষ্টি নিক্ষেপ কৰিব লাগিব।
গতিকে, মই ভাবো ভাৰতে বিশ্বত এক বিশেষ গাঁথনি গঢ়ি তোলাৰ প্ৰস্তাৱে বৰ্তমানৰ যোগান শৃংখলটো শক্তিশালী কৰিব।
বিশ্ব যোগান শৃংখলক অন্তৰ্ভুক্ত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ক্ষুদ্ৰ ব্যৱসায়ৰ প্ৰচেষ্টাৰ ভূমিকা আৰু অৱদানকো আমি স্বীকাৰ কৰিব লাগিব।
আমি নিশ্চিত কৰিব লাগিব যে ক্ষুদ্ৰ ব্যৱসায়িক উদ্যোগসমূহ যাতে কোনো ধৰণে বিপণন আৰু প্ৰয়োজনীয় তথ্যৰ পৰা বঞ্চিত নহয়। তেওঁলোকৰ বাণিজ্যিক খৰচ আৰু অধিক হ্ৰাস কৰাৰ দিশটোও আমি চাব লাগিব।
বন্ধুসকল,
‘এক পৰিয়াল’ৰ এই মন্ত্ৰ গ্ৰহণ কৰি-উন্নয়নশীল দেশসমূহৰ ঋণৰ বোজা আৰু আৰ্থিক সংকটৰ মোকাবিলা কৰিবলৈ আমি সংবেদনশীলভাৱে কাম কৰিব লাগিব।
আমি এনে ব্যৱস্থা গঢ়ি তুলিব লাগিব যিয়ে বিশ্বৰ প্ৰতিখন দেশক সংকটৰ সৈতে মোকাবিলা কৰাত সহায় কৰিব পাৰে। এনে সংকট যাতে পুনৰাবৃত্তি নহয় তাৰ বাবে আমি এটা ব্যৱস্থা উদ্ভাৱন কৰিব লাগিব।
বহনক্ষম উন্নয়নৰ লক্ষ্য পূৰণৰ বাবে আমাৰ প্ৰচেষ্টা ত্বৰান্বিত কৰিবলৈ চুক্তিৰ ৰূপত কাৰ্যকৰী কৰা কাৰ্য্য পৰিকল্পনাই এই লক্ষ্যসমূহ পূৰণৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় বিনিয়োগৰ কাঠামোক সমৰ্থন কৰিব। এই বিষয়ে মই বিশেষভাৱে সুখী।
ইয়াৰ বাবে আপোনালোক সকলোকে আন্তৰিক কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছো।
বন্ধুসকল,
সামগ্ৰিক স্বাস্থ্য আৰু কল্যাণ ব্যৱস্থাক সফল কৰি তোলাৰ ক্ষেত্ৰত ‘এক পৰিয়াল’ পদ্ধতিও সমানেই ফলপ্ৰসূ হ’ব পাৰে।
আপোনালোকে জানি আনন্দিত হ’ব যে ভাৰতত বিশ্ব স্বাস্থ্য সংস্থাৰ গ্ল’বেল চেণ্টাৰ ফৰ ট্ৰেডিচনেল মেডিচিন স্থাপন কৰা হৈছে যিয়ে সমগ্ৰ বিশ্বৰ কল্যাণমূলক প্ৰচেষ্টাক শক্তিশালী সহায় আগবঢ়াব।
আশাকৰোঁ অতি সোনকালে আমি আমাৰ পৰম্পৰাগত আৰু পৰম্পৰাগত নিৰাময় ব্যৱস্থাৰ বিশ্বদৃষ্টিভংগী গঢ়ি তুলিব পাৰিম।
বন্ধুসকল,
পৃথিৱীৰ প্ৰতিখন সমাজতে মাতৃয়েই হৈছে পৰিয়ালৰ মূল চালিকা শক্তি।
আজিৰ ভাৰতত আমি প্ৰায় প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে নাৰীক নেতৃত্বৰ পদত থকা দেখিবলৈ পাওঁ।
দেশত বিজ্ঞান, প্ৰযুক্তি, অভিযান্ত্ৰিক আৰু গণিত বিষয়ত স্নাতক ডিগ্ৰীধাৰী প্ৰায় ৪৫ শতাংশই মহিলা।
আনকি, আমাৰ মহিলা বিজ্ঞানীসকলেও ভাৰতৰ মহাকাশ কাৰ্যসূচীত বহু গুৰুত্বপূৰ্ণ অভিযান অব্যাহত ৰাখিছে।
বৰ্তমান ভাৰতৰ গ্ৰামাঞ্চলত প্ৰায় ৯ কোটি মহিলা ক্ষুদ্ৰ ব্যৱসায়ৰ উদ্যোগত জড়িত হৈ আছে। এইদৰেই তেওঁলোকে নিজৰ উদ্যোগ বৃদ্ধি কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে। আত্মসহায়ক গোটৰ অভিযানতো যোগদান কৰিছে।
মই বিশ্বাস কৰোঁ যে নাৰীকেন্দ্ৰিক উন্নয়নমূলক প্ৰচেষ্টা একবিংশ শতিকাৰ পৰিৱৰ্তনৰ অন্যতম চালক হ’বলৈ গৈ আছে।
বন্ধুসকল,
'এক অভিন্ন পৰিবাৰ'ৰ এই খণ্ডটোৰ বিষয়ে আমাৰ আলোচনাত তিনিটা প্ৰস্তাৱ আপোনালোকৰ আগত উপস্থাপন কৰিম।
প্ৰথমতে, মই বিশ্বৰ শীৰ্ষ ক্ৰীড়া সংস্থা আৰু সংস্থাসমূহক আহ্বান জনাইছো যে তেওঁলোকৰ আয় আৰু উপাৰ্জনৰ কমেও ৫ শতাংশ বিশ্বৰ দক্ষিণ দেশৰ মহিলাসকলৰ বাবে ক্ৰীড়াৰ আন্তঃগাঁথনি গঢ়ি তোলাত বিনিয়োগ কৰক।
এই প্ৰচেষ্টা বিশ্ব পৰ্যায়ত ৰাজহুৱা-ব্যক্তিগত অংশীদাৰিত্বৰ এক নতুন আৰ্হি হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিব।
দ্বিতীয়তে, আমি ‘জি-২০ টেলেণ্ট ভিছা’ক বিশেষ পৰ্যায় হিচাপে প্ৰৱৰ্তন কৰিব পাৰো ঠিক যেনেকৈ বিভিন্ন দেশে বিভিন্ন পৰ্যায়ত ভিছা প্ৰদান কৰে।
যদি আমি এনে ভিছাৰ ব্যৱস্থা কৰিব পাৰো তেন্তে ই বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত শ্ৰেষ্ঠ প্ৰতিভাক বিশ্বৰ জৰীপ আৰু গৱেষণাৰ প্ৰচেষ্টাত সুযোগ গ্ৰহণ কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰিব পাৰে। কাৰণ, মই ভাবো যে তেওঁলোকৰ প্ৰতিভা আৰু প্ৰচেষ্টাই আমাৰ অৰ্থনীতিলৈ অৱদানৰ এক নতুন উদাহৰণ সৃষ্টি কৰিব পাৰে।
তৃতীয়তে, আমি বিশ্ব স্বাস্থ্য সংস্থাৰ তত্বাৱধানত ‘বিশ্ব জৈৱ’ বেংক’ স্থাপনৰ কথাও বিবেচনা কৰিব পাৰো।
এই জৈৱ বেংকসমূহে হৃদৰোগ, ৰক্তহীনতা, স্তন কেন্সাৰ আদি ৰোগৰ সঠিক চিকিৎসাৰ দিশতো চাব পাৰে।
এনে বিশ্ব জৈৱ বেংকে ভাৰততো আমাৰ বাবে এক সুখৰ বাৰ্তা কঢ়িয়াই আনিব।
বন্ধুসকল,
এতিয়া আপোনালোক সকলোৰে মন্তব্য শুনিবলৈ মই আগ্ৰহেৰে বাট চাই ৰ’লো৷

Prime Minister's Office
English translation of Prime Minister’s remarks at the G20 Summit Session 2
09 SEP 2023 8:38PM by PIB Delhi
We have just received a good news. Due to the hard work of our teams and the support of all of you, the New Delhi G20 Leaders’ Summit Declaration has been agreed on.
I propose that we also adopt this Leaders' declaration. I declare to adopt this declaration.
On this occasion, I would like to congratulate our Minister, Sherpa and all the officials who have put in immense effort to make this worthwhile, and therefore, they all deserve to be congratulated.
Your Highness,
Excellencies,
In our ancient Vedas, which were composed thousands of years ago, it is said - "एको अहम् बहुस्याम्!" This means, "I am one; let me become many."
We need to move from "I" to "We" for creation, innovation, and viable solutions.
"I" to "We",
that means thinking of the whole from the self,
the well-being of "us" instead of just "me,"
We have to emphasize on this.
We must connect every class, every country, every society, and every region of the world.
And this is the essence of the One Family concept.
Just like every family has its own support system, we need to build a global support system together.
We should develop the mindset that someone else's happiness should make us happy, and someone else's sorrow should make us equally sad.
When we think as One Family, we also keep in mind how to empower each member.
It is in this spirit that India wants to share its every experience with its huge global family.
In India, we have adopted technology as a bridge to make development inclusive and sustainable.
India has developed a new model of inclusion, transparency, and targeted interventions with the JAM Trinity of bank accounts, Aadhar identity and mobile phones.
The World Bank has also acknowledged that the JAM Trinity has achieved a financial inclusion rate in just 6 years which would have taken 47 years to achieve.
Using this model, India has transferred 360 billion dollars directly to the bank accounts of those in need over the past decade.
This has prevented leakage of approximately 33 billion dollars, which is nearly 1.25% of the GDP.
Certainly, this model can be very beneficial for the global family, especially for the Global South.
Friends,
India's youth, our young talent, is also for the global good, in the form of One Family.
In the times to come, having a large skilled young talent pool is crucial to sustain global growth.
Therefore, we should move towards "Global Skill Mapping."
This is also a priority for the Global South.
Friends,
While talking about One Family, we must also keep in mind the challenges that lie ahead for our Global Family.
We have seen that when a huge global challenge came in the form of Covid, the global supply chains built over decades were completely exposed.
Under the concept of One Family, today we must build a global supply chain that promotes trust and transparency.
This is our collective responsibility.
We cannot view countries and humanity solely as markets.
We need a sensitive and long-term approach.
We must pay special attention to the capacity building of the developing countries.
Therefore, India's proposal for a mapping framework will help strengthen the existing supply chain.
To make the global supply chain inclusive, we must also acknowledge the active role of small businesses.
It is essential that they have access to markets and information, and that trade costs are reduced for them.
Friends,
Continuing with the One Family mantra, we must also address the debt crisis faced by developing countries with sensitivity.
We need to establish a system that allows countries in crisis to overcome it and ensures that such crises never happen again.
I'm pleased that there is an agreement under the "Action Plan to Accelerate Sustainable Development Goals" to increase financing for this purpose.
I express my gratitude to all of you for this.
Friends,
The One Family approach is equally essential for a "Holistic health and Wellness" system.
The WHO Global Centre for Traditional Medicine being established in India will strengthen the promotion of wellness worldwide.
I hope that we will soon make efforts to establish a global repository for traditional medicine.
Friends,
In every society around the world, mothers are the driving force of the family.
Today, in India, we see women's leadership in every sector.
Approximately 45% of STEM (Science, Technology, Engineering, and Mathematics) graduates in India are women.
Today, many critical missions in India's space program are being handled by our female scientists.
Today, around 90 million women in Indian villages are taking forward small businesses by joining the Self Help Groups campaign.
I believe that women-led development will be a significant driver of change in the 21st century.
Friends,
In this One Family session, I would like to present three suggestions to you.
First, we can urge the top sports leagues in the world to invest 5% of their earnings into sports infrastructure for women in countries of the Global South.
This could serve as a new model of public-private partnership at the global level.
Second, similar to how all countries issue different categories of visas, we can establish a "G20 Talent Visa" as a special category.
This type of visa could be highly beneficial for our top science and technology talent to explore global opportunities. Their talent and efforts can contribute significantly to our economies.
Third, we can consider the establishment of Global Bio-banks under the supervision of the WHO.
These bio-banks could focus specifically on diseases like heart diseases, sickle cell anemia, endocrine disorders and breast cancer.
Setting up such Global Bio-banks in India would bring us great satisfaction.
Friends,
Now, I would like to hear from all of you.
DISCLAIMER - This is the approximate translation of Prime Minister's Press Statement. Original Press Statement were delivered in Hindi.