প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
G20 সম্মিৎকী সেসন 2দা থমখিবা প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোল
09 SEP 2023 8:38PM by PIB Imphal
ঐখোয়না হৌজিক্তা নুংঙাইবা পাউ অমা তাক্রে। ঐখোয়গী তীমশিংনা কন্না হোৎনবা অমসুং ময়ামগী মতেংনা মরম ওইরগা ন্যু দিল্লী G20 লীদর্স সম্মিৎ দেক্লেরেসন অয়াবা ফংজখি।
ঐখোয়না লীদর্স দেক্লেরেসন অসিবু এদোপ্ত তৌনবা ঐহাক্না ফোঙদোকচরি। ঐহাক্না দেক্লেরেসন অসিবু এদোপ্ত তৌনবা হায়জরি।
থৌরম অসিদা ঐহাক্না মসিবু মগুন হাপ্নবা কন্না হোৎনখিবা ঐখোয়গী মন্ত্রী, শেরপা অমসুং ওফিসিএল পুম্নমক্তা নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি, অমসুং মসিনা মরম ওইরগা মখোয়বু থাগৎফম থোকই।
য়োর হাইনেসেস,
এক্সিলেন্সীস,
চহি লিশিং কয়াগী মমাংদা ইরমখিবা ঐখোয়গী অরিবা বেদশিংদা – হায়না ইরি, "
एको अहम् बहुस्याम्!" মসিগী ৱাহন্থোক্তি “ঐহাক অমা খক্তনি; ঐহাক্না কয়ামরুম থোকপা ঙমজগে”।
ঐখোয়না ক্রিএসন, ইন্নোবেসন অমসুং ভাইএবল সোল্যুসনশিংগীদমক "ঐ" দগী "ঐখোয়"দা চৎপা তাই।
"ঐ" দগী "ঐখোয়" চৎপা হায়বগী ৱাহন্থোক অসি ইশাদগী হৌরগা পুম্নমক্কী খনবা, “ঐহাক” খক্তগী মহুৎ “ঐখোয়গী” য়াইফনবা খনবা হায়বনি। ঐখোয়না মসিদা মীৎয়েং চংবা তাই।
ঐখোয়না মালেমগী কাংলুপ খুদিংমক, লৈবাক খুদিংমক, খুন্নাই খুদিংমক অমসুং লমদম খুদিংমক শম্নহনবা তাই।
অমসুং মসিনা ৱান ফেমিলীগী ৱাখল্লোনগী নুংগী ৱাহন্থোক ওইরি।
ইমুং খুদিংমক্না মশাগী সপ্পোর্ত সিস্তেম লৈবা অদুগুম্না ঐখোয়না পুন্না গ্লোবেল সপ্পোর্ত সিস্তেম অমা শেম্বা মথৌ তাই।
কনাগুম্বা অমনা নুংঙাইবনা ঐখোয়বু নুংঙাইহনবা অমসুং কনাগুম্বা অমগী অৱাবনা ঐখোয়বু চপ মান্ননা অৱাবা পীবা অদুগুম্বা ৱাখল্লোন অমা শেম্বা তাই।
ঐখোয়না ৱান ফেমিলী অমা ওইনা খনবা মতমদা ঐখোয়না মেম্বর অমনা অমবু করম্না শক্তি পীগনি হায়বসু খন্থগদবনি।
মসিগী ৱাখল্লোন অসিদা য়াওরিবা এক্সপরিয়েন্স খুদিংমক ভারতনা মাগী অচৌবা গ্লোবেল ফেমিলীদা শিয়র তৌবা পামজৈ।
ভারত্তা ঐখোয়না তেক্নোলোজী অসি দিবেলপমেন্তবু ইনক্লুসিব অমসুং সস্তেনেবল ওইহন্নবা থোং অমা ওইনা শীজিন্নখি।
বেঙ্ক একাউন্তশিং, আধারগী শক্তাক অমসুং মোবাইল ফোনশিংগী JAM ত্রিনিতীগা লোয়না ভারতনা ইনক্লুজন, ত্রান্সপরেন্সী অমসুং তার্গেতেদ ইন্তর্ভেন্সনশিংগী অনৌবা মোদেল অমা দিবেলপ তৌখি।
চহি 47 চংগদবা অদু JAM ত্রিনিতীনা শুপ্নগী চহি 6 তা ফাইনান্সিএল ইনক্লুজন ফংহনবা ঙমহনখিবা অসিবু ৱর্ল্দ বেঙ্কনসু খঙখি।
মোদেল অসি শীজিন্নদুনা ভারতনা হৌখিবা দিকেদ অসিদা বিলিয়ন দোলর 360পু হকথেংননা মথৌ তারিবা মীওইশিংগী বেঙ্ক একাউন্তশিংদা ত্রান্সফর তৌখি।
মসিনা GDPগী 1.25%গী ময়া ওইরিবা বিলিয়ন দোলর 33রোম লীকেজ তৌগদবদগী ঙাকথোকপা ঙমখি।
তশেংনমক মোদেল অসিনা গ্লোবেল ফেমিলী মরু ওইনা গ্লোবেল সাউথতা চাউনা কান্নবা পীগনি।
মরুপশিং,
ভারতকী নহারোল, ঐখোয়গী হৌগৎলক্লিবা তেলেন্ত অসি ৱান ফেমিলীগী মওংদা মালেমগী য়াইফনবগীদমক্তসু ওইরি।
তুংদা লাক্কদবা মতমশিংদা অচৌবা স্কিল লৈরবা হৌগৎলক্লিবা তেলেন্ত পুল অসিনা গ্লোবেল গ্রোথ লেংদনা থম্নবা মরু ওইরি।
মরম অসিনা ঐখোয়না “গ্লোবেল স্কিল মেপ্পিং” তৌনবা মাইকৈদা চংশিনগদবনি।
মসি গ্লোবেল সাউথকীদমক্তসু মরু ওই।
মরুপশিং,
ঐখোয়না ৱান ফেমিলীগী মতাংদা ৱারী শাবদা ঐখোয়না ঐখোয়গী গ্লোবেল ফেমিলীগী মাংদা লৈরিবা শীংনবশিং অসি খঙনা চৎপসু তঙাই ফদে।
কোবিদকী শকলোন্দা অচৌবা মালেমগী শীংনবা অমা লাকখিবা ঐখোয়না উবা ফংখি, দিকেদ কয়া চংনা শেমগৎলকপা গ্লোবেল সপ্লাই চেনশিং মপুং ফানা কাইথখি।
ৱান ফেমিলীগী ৱাখল্লোন মখাদা ঙসি ঐখোয়না ত্রস্ত অমসুং ত্রান্সপরেন্সী প্রমোৎ তৌরিবা গ্লোবেল সপ্লাই চেন অমা শেম্বা তাই।
মসি ঐখোয়গী অপুনবা থৌদাংনি।
ঐখোয়না লৈবাকশিং অমসুং হ্যুমেনিতীবু শুপ্নগী মার্কেৎশিং ওইনা খক্তা য়েংলোইদবনি।
ঐখোয়না সেন্সিতিব ওইবা অমসুং লোং-তর্ম এপ্রোচ অমা মথৌ তাই।
ঐখোয়না চাউখৎলক্লিবা লৈবাকশিংগী কেপাসিতী বিল্দিংদা অখন্নবা মীৎয়েং চংবা তাই।
মরম অসিনা ভারতকী মেপ্পিং ফ্রেমৱার্ক অমগী প্রপোজেল অসিনা হৌজিক লৈরিবা সপ্লাই চেন মপাঙ্গল কনখৎহনবদা মতেং পাংগনি।
গ্লোবেল সপ্লাই চেনবু ইনক্লুসিব ওইহন্নবা ঐখোয়না অপীকপা বিজিনেসশিংগী এক্তিব রোল অসিবুসু খঙবীবা তাই।
মখোয়না মার্কেৎ অমসুং ই-পাউবু এক্সেস তৌবা তঙাই ফদে মসিনা মখোয়গী ত্রেদ কোস্তশিং হন্থহনগনি।
মরুপশিং,
ৱান ফেমিলীগী মন্ত্র মখা চত্থদুনা ঐখোয়না সেন্সিতিবিতী লৈনা চাউখৎলক্লিবা লৈবাকশিংনা মায়োক্নরিবা দেব ক্রাইসিসসু কোকহনগদবনি।
ঐখোয়না অৱাবা তারবা লৈবাকশিংবু মসি কোকহনবা ঙম্নবা সিস্তেম অমা শেম্বা তাই অমসুং হায়রিবা ক্রাইসিস অদু অমুক হন্না থোক্তনবা থবক পাইখৎকদবনি।
মসিগী লম অসিদা ফাইনান্সিং তৌবা হেনগৎহন্নবা “এক্সন প্লান তু এসেলরেৎ সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত গোল্স”কী মখাদা এগ্রীমেন্ত অমা লৈরিবা অসিদা ঐহাক্না নুংঙাইবা পোকই।
মসিগীদমক ঐহাক্না পুম্নমক্তা তৌবীমল খঙবা উৎচরি।
মরুপশিং,
ৱান ফেমিলী এপ্রোচ অসি “হোলিস্তিক হেল্থ এন্দ ৱেলনেস” সিস্তেমগীদমক্তসু চপ মান্ননা তঙাই ফদে।
ভারত্তা লিংখৎখিবা WHO গ্লোবেল সেন্তর ফোর ত্রেদিস্নেল মেদিসিন্না মালেম শিনবা থুংবদা ৱেলনেস প্রমোৎ তৌবদা মপাঙ্গল হাপলগনি।
ঐখোয়না ত্রেদিস্নেল মেদিসিনগী গ্লোবেল রিপোজিতরী অমা শেম্নবা অথুবদা খোঙথাংশিং পাইখৎলগনি হায়বগী ঐহাক্না থাজবা লৈ।
মরুপশিং,
মালেমদা লৈরিবা খুন্নাই খুদিংমক্তা ইমাশিংনা ইমুংগী দ্রাইবিং ফোর্স ওইরি।
ঙসি ভারত্তা সেক্তর খুদিংমক্তা নুপীশিংনা লুচিংবা উবা ফংলি।
ভারত্তা চাউরাক্না STEM (সাইন্স, তেক্নোলোজী, ইঞ্জিনীয়রিং অমসুং মেথমেতিক্স) গ্রেজ্যুৎশিংগী 45% অসি নুপীশিংনা ওইরি।
ঙসি ভারতকী স্পেস প্রোগ্রামগী মরু ওইবা মিসন কয়ামরুম ঐখোয়গী নুপী বিজ্ঞানিকশিংনা পাইরি।
ঙসি ভারতকী খুঙ্গংশিংদা লৈরিবা নুপী মিলিয়ন 90রোমনা সেল্ফ হেল্প গ্রুপ কেম্পেন য়াওদুনা অপীকপা বিজিনেসশিংবু খুমাং চাউশিলহল্লি।
নুপীনা লমজিংবা চাউখৎ খোঙচৎনা 21শুবা চহিচাদা অওনবা পুরক্নবা মরু ওইবা দ্রাইবর অমা ওইরগনি।
মরুপশিং,
ৱান ফেমিলী সেসন অসিদা ঐহাক্না ময়ামদা সজেসন অহুম থমজনীংই।
অহানবদা ঐহাক্না মালেমগী তোপ স্পোর্তস লীগশিংনা মখোয়না ফংলিবা অদুগী 5% গ্লোবেল সাউথকী লৈবাকশিংদা নুপীশিংগীদমক স্পোর্তস ইনফ্রাস্ত্রচরদা ইনভেস্ত তৌনবা হায়জরি।
মসিনা মালেমগী থাক্তা পব্লিক-প্রাইবেৎ পার্তনরশিপকী অনৌবা মোদেল অমা ওইবা য়াগনি।
অনিশুবদা, লৈবাক পুম্নমক্না বিজাগী তোঙান-তোঙানবা কেতগোরীশিং ইসু তৌবা অদুগুম্না ঐখোয়না স্পেসিএল কেতগোরী অমা ওইনা “G20 তেলেন্ত বিজা” শেম্বা য়াগনি।
অসিগুম্বা বিজা মখল অসিনা ঐখোয়গী তোপ সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী তেলেন্তনা মালেমগী খুদোংচাবশিং এক্সপ্লোর তৌবদা চাউনা খুদোংচাবা ফংগনি। মখোয়গী তেলেন্ত অমসুং থবকশিংনা ঐখোয়গী ইকনোমীশিংদা চাউনা শরুক তমগনি।
অহুমশুবদা ঐখোয়না WHOগী মীৎয়েং মখাদা গ্লোবেল বাইও-বেঙ্কশিং লিংখৎনবা খন্নবা য়াই।
বাইও-বেঙ্কশিং অসিনা হর্ত দিজিজ, সিকল সেল এনেমিয়া, এন্দোক্রাইন দিসওর্দরশিং অমসুং ব্রেস্ত কেন্সরগুম্বা লাইনাশিংদা অখন্ননা মীৎয়েং চংবা য়াগনি।
অসিগুম্বা গ্লোবেল বাইও-বেঙ্কশিং ভারত্তা লিংখৎপনা ঐখোয়দা চাউনা অপেনবা পোকহনগনি।
মরুপশিং,
হৌজিক ঐহাক্না ময়ামগী ৱাখল্লোনশিং অমুক তাবা পামজৈ।
খঙহঞ্জবাম - মসি প্রধান মন্ত্রীগী প্রেস স্তেৎমেন্তগী চাউরাকপা ৱাহন্থোক্নি। তশেংবা প্রেস স্তেৎমেন্তদি হিন্দীদা পীখি।

Prime Minister's Office
English translation of Prime Minister’s remarks at the G20 Summit Session 2
09 SEP 2023 8:38PM by PIB Delhi
We have just received a good news. Due to the hard work of our teams and the support of all of you, the New Delhi G20 Leaders’ Summit Declaration has been agreed on.
I propose that we also adopt this Leaders' declaration. I declare to adopt this declaration.
On this occasion, I would like to congratulate our Minister, Sherpa and all the officials who have put in immense effort to make this worthwhile, and therefore, they all deserve to be congratulated.
Your Highness,
Excellencies,
In our ancient Vedas, which were composed thousands of years ago, it is said - "एको अहम् बहुस्याम्!" This means, "I am one; let me become many."
We need to move from "I" to "We" for creation, innovation, and viable solutions.
"I" to "We",
that means thinking of the whole from the self,
the well-being of "us" instead of just "me,"
We have to emphasize on this.
We must connect every class, every country, every society, and every region of the world.
And this is the essence of the One Family concept.
Just like every family has its own support system, we need to build a global support system together.
We should develop the mindset that someone else's happiness should make us happy, and someone else's sorrow should make us equally sad.
When we think as One Family, we also keep in mind how to empower each member.
It is in this spirit that India wants to share its every experience with its huge global family.
In India, we have adopted technology as a bridge to make development inclusive and sustainable.
India has developed a new model of inclusion, transparency, and targeted interventions with the JAM Trinity of bank accounts, Aadhar identity and mobile phones.
The World Bank has also acknowledged that the JAM Trinity has achieved a financial inclusion rate in just 6 years which would have taken 47 years to achieve.
Using this model, India has transferred 360 billion dollars directly to the bank accounts of those in need over the past decade.
This has prevented leakage of approximately 33 billion dollars, which is nearly 1.25% of the GDP.
Certainly, this model can be very beneficial for the global family, especially for the Global South.
Friends,
India's youth, our young talent, is also for the global good, in the form of One Family.
In the times to come, having a large skilled young talent pool is crucial to sustain global growth.
Therefore, we should move towards "Global Skill Mapping."
This is also a priority for the Global South.
Friends,
While talking about One Family, we must also keep in mind the challenges that lie ahead for our Global Family.
We have seen that when a huge global challenge came in the form of Covid, the global supply chains built over decades were completely exposed.
Under the concept of One Family, today we must build a global supply chain that promotes trust and transparency.
This is our collective responsibility.
We cannot view countries and humanity solely as markets.
We need a sensitive and long-term approach.
We must pay special attention to the capacity building of the developing countries.
Therefore, India's proposal for a mapping framework will help strengthen the existing supply chain.
To make the global supply chain inclusive, we must also acknowledge the active role of small businesses.
It is essential that they have access to markets and information, and that trade costs are reduced for them.
Friends,
Continuing with the One Family mantra, we must also address the debt crisis faced by developing countries with sensitivity.
We need to establish a system that allows countries in crisis to overcome it and ensures that such crises never happen again.
I'm pleased that there is an agreement under the "Action Plan to Accelerate Sustainable Development Goals" to increase financing for this purpose.
I express my gratitude to all of you for this.
Friends,
The One Family approach is equally essential for a "Holistic health and Wellness" system.
The WHO Global Centre for Traditional Medicine being established in India will strengthen the promotion of wellness worldwide.
I hope that we will soon make efforts to establish a global repository for traditional medicine.
Friends,
In every society around the world, mothers are the driving force of the family.
Today, in India, we see women's leadership in every sector.
Approximately 45% of STEM (Science, Technology, Engineering, and Mathematics) graduates in India are women.
Today, many critical missions in India's space program are being handled by our female scientists.
Today, around 90 million women in Indian villages are taking forward small businesses by joining the Self Help Groups campaign.
I believe that women-led development will be a significant driver of change in the 21st century.
Friends,
In this One Family session, I would like to present three suggestions to you.
First, we can urge the top sports leagues in the world to invest 5% of their earnings into sports infrastructure for women in countries of the Global South.
This could serve as a new model of public-private partnership at the global level.
Second, similar to how all countries issue different categories of visas, we can establish a "G20 Talent Visa" as a special category.
This type of visa could be highly beneficial for our top science and technology talent to explore global opportunities. Their talent and efforts can contribute significantly to our economies.
Third, we can consider the establishment of Global Bio-banks under the supervision of the WHO.
These bio-banks could focus specifically on diseases like heart diseases, sickle cell anemia, endocrine disorders and breast cancer.
Setting up such Global Bio-banks in India would bring us great satisfaction.
Friends,
Now, I would like to hear from all of you.
DISCLAIMER - This is the approximate translation of Prime Minister's Press Statement. Original Press Statement were delivered in Hindi.