প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ছতিসগরগী রাইগরদা রেল সেক্তরগী প্রোজেক্তশিং হৌদোকপদা থমখিবা প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোল
14 SEP 2023 5:38PM by PIB Imphal
ছতিসগরগী উপ-মুখ্য মন্ত্রী, শ্রীমান তি.এস. সিংহদেবজী, কেন্দ্রগী মন্ত্রী মন্দলদা লৈরিবা ঐহাক্কী খোঙলোই, ইচল রেনুকা সিংহ, এম.পি., এম.এল.এ. অমসুং ঐহাক্কী ছতিসগরগী নুংশীরবা মীয়াম!
ছতিসগরনা ঙসিদি চাউখৎ থৌরাংগী মাইকৈদা অনৌবা খোঙথাং অমসু থাংজিল্লি। ছতিসগরনা ঙসি লুপা করোর 6400গী রেলগী প্রোজেক্ত কয়াগী খুদোল ফংলি। ছতিসগরগী ইনর্জী পুথোকপা ঙম্বগী মতিক হেনগৎহন্নবা, হেল্থকেয়র সেক্তরবু হেন্না ফগৎহন্নবগীদমক্তা ঙসিদি প্রোজেক্ত কয়া হৌদোক্লগনি। সিক্কল সেল কাউন্সেল্লিং কার্দসু ঙসি য়েন্থোকখ্রে।
মরুপশিং,
মোদর্ন দিভেলপমেন্তকী য়াঙলবা খোঙজেলগা লোয়ননা লাইরবগী য়াইফ য়ুম্বাল পুরকপগী অয়াঙবা খোঙজেল শাগোন্নরিবা ভারতকী মোদেলবু ঙসিদি মালেম পুম্বনা য়েংনরি, থাগৎনরি। অচৌবা লৈবাক কয়ানা G-20 সম্মিতকীদমক্তা লৈবাক্কী কোনুং দিল্লীদা লাকখিবা অদোম খুদিংনা উখ্রে। ভারতকী চাউখৎ থৌরাং অমসুং লাইরবগী য়াইফ য়ুম্বালগা মরী লৈননা ঐখোয়না পায়খৎপা খোঙথাংশিংনা মখোয়গী পুক্নিং শুমহৎখ্রবনি। ঙসিদি, মালেমগী চাউর-চাউরবা লুপা কয়ানা ভারত্তগী তমজবগী ৱারি শানরি। মসি করিগীনো হায়রবদি, ঐখোয়না চাউখৎ থৌরাংগী হীরম খুদিংদা লৈবাক্কী রাজ্য অমসুং মফম খুদিংদা চপ মান্নবা মিৎয়েং য়েংখিবা অদুননি। ঐখোয়না অমত্তা ওইনা পুন্দুনা লৈবাকপু তুংলমচত্তা পুগদবনি হায়না উপ-মুখ্য মন্ত্রীনসু হৌজিক্তা হায়বীখ্রে। ছতিসগর অমসুং রাইগরগী লমদম্না মসিগী খুদম্নি, প্রমান্নি। ঐহাক্না ঙসিগী চাউখৎ থৌরাংগী খোঙথাংশিং অসিগীদমক্তা পুম্নমকপু ইকায় খুম্নজরি।
ঐহাক্কী ইমুংগী মীওইশিং,
ছতিসগর অসিদি ঐখোয়গী লৈবাক্কী চাউখৎ থৌরাংগী পাৱরহাউস অমগুম্বনি। ইশাগী পাৱরহাউসনা মশাগী লৈজবী পাঙ্গলগা লোয়ননা থবক তৌরক্লবখক্তদা লৈবাক অসিনা তুংলমচত্তা চঙশিন্নীংবগী ইথিল ফংগদৌরিবনি। ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা, ঐখোয়না মমাংগী চহি 9দা ছতিসগরগী অপুনবা চাউখৎ থৌরাংগীদমক্তা লেপ্তনা হোৎনদুনা লাকখি। মদুগুম্বা পান্দম অমসুং পোলিসীশিংনা মরম ওইদুনা ঙসিদি ঐখোয়না মদুগী মহৈ ঐখোয়গী মাঙদা উবা ফংলে। কেন্দ্র সরকারনা ছতিসগর রাজ্যদা অচৌবা স্কিম কয়া হীরম খুদিংদা পায়খৎলি অমসুং অনৌবা প্রোজেক্তকী উরেপ উয়ুং কয়াসু তমখ্রে। ঐহাক্না জুলাই থাদা প্রোজেক্ত কয়াগীদমক্তা রাইপুরদা লাকখিবদু অদোমসু নীংশিংলমগনি। খোঙচৎ অদুদা বিশাখকাপত্নমদগী রাইপুর ফাওবগী ইকোনোমিক কোরিদোর অমসুং রাইপুরদগী ধনবাদ ফাওবগী ইকোনোমিক কোরিদোর শেমগৎনবা প্রোজেক্তকী উরেপ উয়ুং তম্বগী খুদোংচাবা ফংখিবনি। মরু ওইবা নেস্নেল হাইৱে কয়া রাজ্যসিদা খুদোল তমখ্রে। ঙসিদি, ছতিসগরগী রেলৱে নেতৱর্ক্কী চাউখৎ থৌরাংদা অনৌবা তাঙ্কক অমা ইবা হৌরবনি। হেন্না ফগৎলবা রেল নেতৱর্ক অসিনা বিলাস্পুর-মুম্বাই রেল লাইনগী ঝর্সুগুদা বিলাস্পুর সেক্সন্দা য়াম্না চিল্লিবা অসিবু হন্থহল্লগনি। পাউদমখি। মান্নবা থৌওং অমা ওইনা, অতোপ্পা রেল লম্বী কয়াসু শাবা হৌরে অমসুং ছতিসগরগী ইন্দস্ত্রীগী চাউখৎহন্নবা রেল কোরিদোর কয়াসু শেম-শারি। থবক ময়াম অসি লোইশিল্লকপা মতমদা, লম্বীশিং অসিনা ছতিসগরগী মীয়ামদা খুদোংচাহনবগা লোয়ননা লমদম অসিদা থবক অমসুং শেল তানবগী অনৌবা খুদোংচাবা কয়াসু শেম্লগনি।
মরুপশিং,
কেন্দ্র সরকারনা ঙসি হোৎনরিবা কয়া অসিনা লৈবাক্কী পাৱরহাউস অমা ওইনা ছতিসগরগী মপাঙ্গলদা শরুক কয়া অমা হাপচিল্লে। কোয়লা থোকফমদগী পাৱর প্লান্ত ফাওবদা কোয়লা য়ৌহনবগী মতম অমসুং অচঙবা শেলসু য়াম্না হন্থরগনি। চীংশিনখি। অনেম্বা মমলদা ইলেক্ত্রিসিতী চাং খ্বাইদগী য়াম্না পুথোক্নবগীদমক্তা সরকারনা পিত হেদ থর্মেল পাৱর প্লান্ত শারি। তলাইপল্লি মাইন শম্নহনগদবা কিলোমীতর 65 শাংবা মেরী-গো-রাউন্দ প্রোজেক্ত অসিসু শঙ্গারে। লাক্কদৌরিবা তুংগী মতমশিংদা মসিগুম্বা প্রোজেক্তকী মশিং অসি লৈবাক অসিদা হেনগৎলকখিগনি অমসুং ছতিসগরগুম্বা রাজ্যনা তুংগী মতমশিংদা মসিগী কান্নবা খ্বাইদগী হেন্না ফংগনি।
ঐহাক্কী ইমুংগী মীওইশিং,
অমৃত কালগী মথংগী চহি 25কী মনুংদা ভারতপু চাউখৎপা লৈবাক অমা ওইহনগদবনি। চাউখৎ থৌরাংগী মাইকৈদা মীয়াম খুদিংনা চপ মান্ননা শরুক য়ামিন্নবা মতমদা পান্দম অসি শোইদনা ফংবা ঙমগদৌরিবনি। অকোয়বগী ফিভম ঙাক শেন্না-শেন্না লৈবাক্কী ইনর্জীগী তঙাই ফদবশিংশু ফংহন্নবা ঐখোয়না হোৎনগদবনি। মসিগুম্বা ৱাখল্লোনগী মখা পোন্না, সুরজপুর জিলাগী কোয়লাগী খোনীবু ঐখোয়না ইকো-তুরিজমগী মওং অমা ওইনা শেমগৎখিবনি। মসিগা মান্নবা ইকো-পার্ক অমসু কোর্ৱাদা শেমগৎপগী থবক চত্থরি। ঙসিদি, খোনীশিং অসিদগী থোক্লকপা ঈশিংবু মীওই লিশিং কয়াগী ইরিগেসন অমসুং থক্নবগীদমক্তা শিজিন্নহল্লি। মসিগী কান্নবদি, লমদমসিগী ত্রাইবেল মীওইনা হকথেংননা ফংগনি।
মরুপশিং,
উমংগী লমদমশিংবু ঙাক শেনবা অদুগা উমংগী পোত্থোক্কী খুত্থাংদগী য়াইফ য়ুম্বাল অমুক পুরকপা হায়বসি ঐখোয়গী সরকারগী পান্দম্নি। ঙসিদি, ত্রাইবেল নহারোল লাখ কয়া অমনা বনধন বিকাস য়োজনাগী কান্নবা ফংলি। হন্দক্কী চহিসিদা মালেম্না মিল্লেতকী চহি হায়না পালন তৌনরি। লাক্কদৌরিবা মতমশিংদা ঐখোয়গী শ্রী অন্না, ঐখোয়গী মিল্লেতকী অচৌবা কৈথেল অমা শেম্বা ঙম্লগনি হায়বগী মতাংদা অদোমসু অমুক্তা খন্থবীয়ু। মসিনা হায়বদি, লৈবাক্কী ত্রাইবেলগী চৎনবীনা অনৌবা শক্তাক অমা নাকল অমদা ফংলি, অদুগা অতোপ্পা নাকল অমদনা, চাউখৎপগী লম্বী অমসু মশা মথন্নতনা শেমজরক্লি হায়বনি।
ঐহাক্কী ইমুংগী মীওইশিং,
ঙসি, সিক্কল সেল এনেমিয়াগী কাউন্সেল্লিং কার্দসু মফমসিদা য়েন্থোকখ্রে, মসিদি ত্রাইবেল খুন্নাইগী ওইবা অচৌবা খোঙথাং অমনি। সিক্কল সেল এনেমিয়ানা ত্রাইবেল খুন্নাইগী মীওইশিংদা খ্বাইদগী চাউবা চৈথেং পীরি। ঐখোয়না অমত্তা ওইনা পুন্দুনা অমসুং মরী লৈনবা ই-পাউশিং মীয়ামদা য়ৌহন্দুনা লাইনা অসিবু লাকশিনবা ঙমগনি। ঐখোয়না ‘সবকা সাথ, সবকা বিকাস’কী ৱারেপকা লোয়ননা তুংলমচত্তা খোঙদাগদবনি। ছতিসগরগী চাউখৎ থৌরাংগীদমক্তা সরকারনা পায়খৎলিবা খোঙথাং খুদিংনা ছতিসগরবু চাউখৎপগী অনৌবা অমসুং অৱাংবা থাক্তা থমগনি হায়না ঐহাক্না থাজবা থম্মি। মসিগুম্বা থাজবা অসিগা লোয়ননা, ঐহাক্না পুম্নমকপু থম্মোই শেংনা থাগৎচরি। মথংগী থৌরমদা ঐহাক্না ৱাফম খরা কুপ্না তাকচগনি। ঙসিগী ওইনদি মতাং অসিদা লোইশিঞ্জরগে। পুম্নমকপু হন্না হন্না থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at the launch of Rail Sector Projects in Raigarh, Chhattisgarh
14 SEP 2023 5:38PM by PIB Delhi
Deputy CM of Chhattisgarh Shri T.S. Singh Deo ji, my colleague from the Union Cabinet, Smt. Renuka Singh ji, Madam MP, MLAs and my dear family members of Chhattisgarh!
Today Chhattisgarh is taking another big stride towards development. Today Chhattisgarh is receiving the gift of railway projects worth more than Rs 6400 crore. Many new schemes have been launched today to increase Chhattisgarh's capacity in energy production and for further improvement in the health sector. Sickle cell counselling cards have also been distributed here today.
Friends,
Today, the whole world is watching and appreciating the fast pace of modern development as well as the Indian model of welfare for the poor. You all have seen that a few days ago, during the G-20 conference, heads of state from certain important countries had come to Delhi. All of them have been impressed by India's development and efforts towards the welfare of the poor. Today, major organizations around the world are talking about seeking lessons from India's success. This is because today every state and every region of the country is getting equal priority in terms of development. And as the Deputy Chief Minister said, we have to take the country forward together. This area of Chhattisgarh, Raigarh is also a witness to the same. I congratulate all of you from the bottom of my heart for these development projects.
My family members,
Chhattisgarh is like a powerhouse of development of the country. And the country will also get the push to move forward only when its power houses work with their full strength. With this thinking, in the last 9 years we have worked relentlessly for the all-round development of Chhattisgarh. We can see the results of that vision and those policies here today. Today in Chhattisgarh, major schemes of the Central Government are being fully implemented in every field, and the foundation stones of new projects are being laid. You might remember, just in the month of July I had come to Raipur for development projects. At that time, I had the privilege of laying the foundation stones of projects like Visakhapatnam-Raipur Economic Corridor, and Raipur-Dhanbad Economic Corridor. Your state was also gifted with many important national highways. And today, a new chapter is being written in the development of Chhattisgarh's rail network. This rail network will reduce the congestion in Jharsuguda Bilaspur section of Bilaspur-Mumbai rail line. Similarly, the other railway lines that are being started and the rail corridors that are being built will give new heights to the industrial development of Chhattisgarh. When the work on these routes is completed, it will not only be beneficial to the people of Chhattisgarh, but will also create new employment and income opportunities here.
Friends,
With today's efforts of the Central Government, the strength of Chhattisgarh as the powerhouse of the country is also increasing manifold. The cost of transporting coal from coalfields to power plants will be less and the time taken to transport it will also be reduced. To generate maximum electricity at low cost, the government is also building the Pit Head Thermal Power Plant. The 65 km Merry Go Round project to connect the Talaipalli mine has also been inaugurated. In the near future, the number of such projects will increase in the country, and states like Chhattisgarh will benefit the most.
My family members,
We have to make our country a developed nation in the next 25 years of 'Amritkaal'. This work can be accomplished only when every countryman has equal participation in development. We not only need to meet the energy needs of the country, but also preserve our environment. With this thinking, the closed coal mine in Surajpur district has been developed for Eco-Tourism. Work is being done to develop a similar eco-park in Korwa area also. Today, irrigation and drinking water facilities are being provided to thousands of people with the water released from the mines. All these efforts will directly benefit the people of the tribal society in this area.
Friends,
It is our resolve to protect the forests and land; and also open new avenues of prosperity through forest wealth. Today, lakhs of tribal youth of the country are benefitting from Van Dhan Vikas Yojana. This year the world is also celebrating the Millet Year. Just imagine, the vast market our grains and millets can create in the coming years. That is, today on one hand the tribal tradition of the country is getting a new identity, while on the other hand new paths of progress are also opening up.
My family members,
The counselling cards for sickle cell anaemia that have been distributed here today are also a great service, especially for the tribal society. Our tribal brothers and sisters are the most affected by sickle cell anaemia. Together we can control this disease with the right information. We have to move forward with the resolve of ‘Sabka Saath, Sabka Vikas’. I am confident that all the steps taken by the Government of India in the development journey of Chhattisgarh will take Chhattisgarh to new heights of development. With this resolution, I thank you all very much from the bottom of my heart. In the next programme, I will explain some things in detail. That's all for this event today. Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.