Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the foundation stone laying ceremony of development works at Bina, Madhya Pradesh
14 SEP 2023 3:26PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Chief Minister of Madhya Pradesh, Shri Shivraj ji, my colleague in the Union Cabinet, Hardeep Singh Puri, other ministers of Madhya Pradesh, Members of Parliament, MLAs, and my dear family members!
This land of Bundelkhand is the land of the brave, the land of warriors. This land has been blessed by the rivers Beena and Betwa. And for me, it is a privilege to have the opportunity to see all of you in Sagar for the second time this month. I also congratulate and thank the government of Shri Shivraj ji for allowing me to be among all of you today. The last time I was among you was for the groundbreaking ceremony of the magnificent memorial of Sant Ravidas ji. Today, I have the opportunity to perform the groundbreaking ceremony of several projects that will bring new momentum to the development of Madhya Pradesh. These projects will provide new energy to the industrial development of this region. The Central Government is spending more than 50,000 crore rupees on these projects. Can you imagine what fifty thousand crores mean? The entire annual budget of many states in our country is not as much as the Indian government is spending for just one program today. This shows how big our commitment is to Madhya Pradesh. All these projects will provide employment to thousands of youth in Madhya Pradesh in the coming times. These projects are going to fulfil the dreams of the poor and middle-class families. I congratulate the people of Madhya Pradesh for the expansion of the Bina Refinery and the inauguration of many new facilities.
Friends,
Every Indian has resolved to develop their India in this ‘Amrit Kaal’ of Independence. To achieve this resolution, it is essential that India becomes self-reliant, and we reduce our dependence on foreign imports as much as possible. Today, India imports not only petrol and diesel but also relies on other countries for petrochemical products. The foundation laying ceremony of the petrochemical complex in Bina today will work towards making India self-reliant in the production of such items. Many people may not be aware that petrochemicals play a significant role in making plastic pipes, bathroom buckets, mugs, plastic taps, plastic chairs, tables, house paint, car bumpers, dashboards, packaging materials, medical equipment, glucose bottles, medical syringes and various types of agricultural tools. Now, the modern petrochemical complex being established in Bina will take this entire region to new heights of development. I assure you of that. It will bring new industries here, benefit the local farmers, and small entrepreneurs. Most importantly, it will provide thousands of job opportunities for our youth.
The manufacturing sector is also undergoing a transformation in today’s new India. As the country's needs are increasing and evolving, it is equally important to modernize the manufacturing sector. With this vision, work has begun on 10 new industrial projects in Madhya Pradesh as part of this program. Whether it is the manufacturing zone in Narmadapuram related to renewable energy, two new IT parks in Indore, and a mega industrial park in Ratlam, all of these will further give a fillip to Madhya Pradesh's industrial strength. When the industrial strength of Madhya Pradesh grows, everyone will benefit. The youth, the farmers, and small entrepreneurs will all see an increase in their income, and everyone will have more opportunities.
My family members,
For the development of any country or state, it is crucial that governance operates with complete transparency and that corruption is curbed. Today's generation in Madhya Pradesh may not remember, but there was a time when Madhya Pradesh had a notorious reputation as one of the most dilapidated states in the country. The period after independence saw those who ruled in Madhya Pradesh for a long time providing nothing to the state except crime and corruption. At that time, Madhya Pradesh was known for criminal activities, and people had no faith in the law and order. In such a situation, how could industries be established in Madhya Pradesh? Who would dare to come here for business? When you gave us the opportunity to serve, when our colleagues were given the opportunity to serve, we made sincere efforts to change the fate of Madhya Pradesh. We freed Madhya Pradesh from fear, established law and order, and improved the situation. People of the previous generation would remember how the Congress had neglected Bundelkhand, depriving it of basic amenities like roads, electricity, and water. Today, under the BJP government, roads are reaching every village, and electricity is reaching every home. When connectivity has improved, a favourable and positive atmosphere has been created for industries and businesses. Today, top investors are interested in coming to Madhya Pradesh, and they want to establish new factories here. I believe that Madhya Pradesh is going to reach new heights of industrial development in the next few years.
My family members,
Today's new India is undergoing rapid transformation. You would remember that I discussed the freedom from slave mentality and the importance of ‘Sabka Prayas’ (everyone's efforts) in detail from the Red Fort. I am very proud today to see that India has moved beyond the slave mentality and has begun to progress with a sense of pride in its freedom. When any country makes such a determination, its transformation begins. You have just witnessed a glimpse of this during the G20 Summit. The word ‘G20’ is reverberating among children in every village with pride. You all have seen how India successfully hosted the G20 summit. Now tell me, my friends, will you tell me? Raise your hands and answer me, even those behind will respond. Will you tell me whether you felt proud of the success of the G20 Summit or not? Did you feel proud, or not? Did the country feel proud, or not? Is your head held high, or not? Did your chest swell with pride, or not?
My beloved family members,
The sense of achievement that you have, today, is the sentiment of the entire country. The success of the G20 Summit, this significant achievement, who does it belong to? Whose credit is it? It belongs to whom? Who demonstrated it? Who showed it? It's not just Modi, it's you all. It's your capability. It's the success of 1.4 billion Indians. It's proof of India's collective strength. During this summit, foreign guests from all over the world came to India, and they were saying that they had never seen an event like this before. India welcomed foreign guests in different cities across the country, showed them the places of India, and they were deeply impressed by the diversity, heritage, and prosperity of India. Even in Madhya Pradesh, we had G20 meetings in Bhopal, Indore, and Khajuraho, and the people who attended those meetings, the people who participated, they are praising you and they are singing your praises. I express my heartfelt gratitude to all of you for the successful organization of the G20 Summit. You have showcased Madhya Pradesh's cultural, tourism, agricultural, and industrial capabilities to the world. This has enhanced Madhya Pradesh's image on the global stage. I commend Shivraj ji and his entire team for ensuring the successful organization of the G20 Summit.
My family members,
On one hand, today's India is demonstrating the ability to connect with the world. Our India is emerging as a ‘Vishwamitra’ (global friend) on international platforms. On the other hand, there are certain groups that are actively engaged in dividing the country and society. They have formed an INDI Alliance. Some refer to this INDI Alliance as ‘Ghamandia Gathbandhan’ (arrogant coalition). Their leader is not clear, and there is confusion regarding leadership. However, in recent days, they held a meeting in Mumbai. I believe that in that meeting, they have laid out their strategy and tactics on how this ‘Ghamandia Gathbandhan’ will function. They have also prepared a hidden agenda, and what is this agenda? It's the policy of the INDI Alliance, the policy of the ‘Ghamandia Gathbandhan’, to attack India's culture. The decision of the INDI Alliance is to assault the faith of the Indian people. The intention of the INDI Alliance, the ‘Ghamandia Gathbandhan’ is to destroy what India has been connected to for thousands of years, its values, its culture, and its traditions. This INDI Alliance, this ‘Ghamandia Gathbandhan’ is determined to end that ancient culture which inspired Devi Ahilyabai Holkar to carry out social work in every corner of the country, launch a campaign for women's upliftment, and defend the nation's heritage. This ‘Ghamandia Gathbandhan’, this INDI Alliance, has come with the resolve to end those timeless Sanatana traditions and values.
It was the strength of Sanatana values when Rani Lakshmibai of Jhansi, calling out to the British, declared that she would not give up her Jhansi. The last words of Mahatma Gandhi who embraced Sanatana throughout his life and drew inspiration from Lord Shri Ram were "Hey Ram!" The same Sanatana that motivated him to lead a lifelong movement against untouchability, and yet, these INDI Alliance, these ‘Ghamandia Gathbandhan’ individuals, want to end that Sanatana tradition. The Sanatana values that inspired Swami Vivekananda to awaken people to various societal evils are now the target of the INDI Alliance. This INDI Alliance is hell bent to destroy the same Sanatana values that inspired Lokmanya Tilak to raise the banner of India's freedom, connect Ganesh Puja with the freedom movement, and establish the tradition of public Ganesh festivals.
Friends,
These were the strengths of our Sanatana values, where brave souls who faced the gallows during the freedom movement would say, "In my next birth, I want to be born in the lap of Mother India again." These are the same Sanatana values that represent Sant Ravidas, that signify Mother Shabri, that are the foundation of Maharishi Valmiki, and have bound India for thousands of years. Yet, these people, united as the INDI Alliance, want to dismantle these Sanatana values. Today, these individuals have started speaking openly, and they have openly launched an attack. In the future, they will escalate their attacks on us. Every Sanatani, every lover of this country, every admirer of its soil, and every one of the countless people who love this nation must stay vigilant. They want to eradicate Sanatana and plunge this country into another thousand years of slavery. But together, we must stop these forces and thwart their plans with the strength of our organization and our unity.
My family members,
The Bharatiya Janata Party is dedicated to patriotism, the worship of people's power, and the politics of public service. The fundamental principle of BJP's governance is to prioritize the marginalized. The BJP-led government is a compassionate government. Whether it's Delhi or Bhopal, today, the government strives to reach your homes and serve you. When the severe crisis of COVID-19 hit, the government conducted free vaccination for crores of citizens. We are your companions in both happiness and sorrow. Our government provided free rations to over 80 crore people. The hearth of the poor should keep burning, and their stomachs should not go empty. Our efforts aimed to ensure that no mother from a poor, Dalit, backward, or tribal family goes to sleep with a hungry child. Therefore, this son of the poor thought about the concerns of the poor's ration and the worries of the poor mother. And, with your blessings, I am still fulfilling this responsibility today.
My family members,
Our constant effort is that Madhya Pradesh reaches new heights of development and makes the lives of every family in Madhya Pradesh easier, and brings prosperity to every doorstep. The track record of Modi's guarantee is in front of you. Remember their track record and look at my track record. Modi had given a guarantee of a concrete house for the poor. Today, in Madhya Pradesh alone, more than 40 lakh families have received concrete houses. We guaranteed toilets in every home, and we have fulfilled that guarantee. We guaranteed free healthcare for the poorest of the poor. We guaranteed the opening of a bank account in every home. We guaranteed smoke-free kitchens for mothers and sisters. Today, Modi, your ‘sevak’, is fulfilling all these guarantees. Our government has reduced the prices of gas cylinders to protect the interests of our sisters. This means that the beneficiaries of Ujjwala Yojana are getting gas cylinders for Rs. 400 less. We all know how the Ujjwala scheme is saving the lives of our sisters and daughters. Our endeavour is that not a single sister or daughter has to cook in the midst of smoke. That's why yesterday the central government has taken another significant decision. Now, an additional 75 lakh sisters in the country will receive free gas connections. No sister will be left out of the gas connection; this is our goal. Once we have accomplished our work, but in some families, expansion has occurred, and the family has been divided, so another family needs a gas connection. For those whose names are on the list, we have come up with this new plan.
Friends,
We are working with complete honesty to fulfil every guarantee we have made. We promised to end middlemen and ensure that every beneficiary receives the full benefit. One example of this is the Prime Minister Kisan Samman Nidhi. Under this scheme, every farmer receives 28,000 rupees directly in their bank account. The government has spent over 2.6 lakh crore rupees on this scheme.
Friends,
Over the past 9 years, the central government has also made efforts to reduce the cost for farmers and provide them with cheaper fertilizers. During this period, our government has spent more than 10 lakh crore rupees from the government treasury. Today, a bag of urea, which farmers use in their fields, is sold in the United States for 3000 rupees. However, the same bag is made available to my fellow Indian farmers for just 300 rupees, and for this, the government has spent ten lakh crore rupees from the treasury. Remember, in the past, there were scams worth thousands of crores of rupees in the name of urea, and farmers had to face lathi charges just to get urea. Now, the same urea is readily available everywhere with great ease.
My family members,
The importance of irrigation is something that the people of Bundelkhand understand better than anyone else. The double-engine BJP government has worked on several irrigation projects in Bundelkhand. The Ken-Betwa Link Canal, along with other irrigation projects in this region, is going to be highly beneficial for lakhs of farmers, not just for a lifetime but also for future generations. Our government is continuously working to provide piped water to every home of our sisters. In just four years, nearly 10 crore new families across the country have been provided water through pipelines. In Madhya Pradesh alone, piped water has reached 65 lakh families. This has brought significant benefits to the mothers and sisters of my Bundelkhand. Under the Atal Bhujal Yojana in Bundelkhand, there is also substantial work being done to create water sources.
Friends,
Our government is fully committed to the development of this region and to enhance its pride. This year, on October 5th, we will be celebrating the 500th birth anniversary of Rani Durgavati ji. The double-engine government is also planning to celebrate this auspicious occasion with great enthusiasm.
Friends,
The efforts of our government have benefited the poor, Dalits, and tribal communities the most. The model of prioritizing the marginalized, ‘Sabka Saath, Sabka Vikas’ is showing the way to the world today. India is now working towards becoming one of the top three economies globally. Madhya Pradesh has a significant role in making India the top three (in the world) and Madhya Pradesh will fulfil that role. This will create new opportunities for the farmers, industries, and youth of this region. The next five years will bring new heights to the development of Madhya Pradesh. The projects we have initiated today will accelerate the rapid development of Madhya Pradesh. I am deeply grateful to all of you for participating in the celebration of development, for blessing us with your presence, and for your support. Many best wishes to all of you!
Speak along with me:
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Thanks.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
মধ্য প্রদেশকী বীনাদা চাউখৎ-থৌরাংগী থৌশিলশিংগী উরেপ-উয়ুং তম্বদা থমখিবা পি.এম.গী ৱারোল
14 SEP 2023 3:26PM by PIB Imphal
ভারত মাতা কী - জয়!
ভারত মাতা কী - জয়!
মধ্য প্রদেশকী মুখ্য মন্ত্রী ভাই শিবরাজজী, ঐগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী-মন্দলগী মরুপ, হরদীপ সিংহ পুরি, অতোপ্পা MPশিং, MLAশিং অমসুং ঐগী নুংশিরবা ইমুং মনুংগী মীওইশিং!
বুন্দেলখান্দগী লমদম অসি অথৌবশিংগী লমদমনি। লমদম অসি বীনা অমসুং বেৎৱা অনিমক্কী থৌজাল ফংলি। অমসুং থা অসিদা অনিরকশুবা ওইনা ঐহাক্না সাগরদা লাকপা অমসুং নখোয়গা উনবা ফংজরি। অমসুং ঐহাক্না শিবরাজজীগী সরকারবু ঐহাক্না মফম অসিদা লাক্নবা খুদোংচাবা পীবিবা অমসুং ময়ামগী দর্শন ফংহনবগীদমক নুংঙাইবা অমসুং থাগৎপা ফোঙদোকচরি। মমাংদা ঐহাক্না সন্ত রবিদাসকী অচৌবা মেমোরিএল শাবগী উরেপ-উয়ুং তম্বগী থৌরমদা লাকপা ফংজখি। ঙসি ঐহাক্না মধ্য প্রদেশকী চাউখৎ খোঙচৎতা অনৌবা ইনোৎ হাপকদবা প্রোজেক্ত কয়াগী উরেপ-উয়ুং তম্নবা খুদোংচাবা ফংজখি। প্রোজেক্তশিং অসিনা লমদম অসিগী ইন্দস্ত্রিএল দিবেলপমেন্তদা অনৌবা শক্তি পীরগনি। কেন্দ্র সরকারনা প্রোজেক্তশিং অসিদা লুপা লিশিং 50 হেন্না চাদিং তৌগনি। নখোয় ৱাখলনা শাগৎপা ঙমব্রা করোর লিশিং য়াংখৈ অসি কয়ানো? চহি অমদা ঐখোয়গী লৈবাক্কী রাজ্য কয়াগী বজেৎ ভারত সরকারনা কাইথরিবা অসিদগী ঙসিগী প্রোগ্রাম অমা খক্তদা চাদিং তৌরিবা অসিনা হেন্না য়াম্লি। মসিনা ঐখোয়না মধ্য প্রদেশকীদমক অচৌবা ফিরেপশিং লৌই তাক্লি। প্রোজেক্ত পুম্নমক অসিনা তুংদা লাক্কদবা মতমশিংদা মধ্য প্রদেশকী নহা লিশিং কয়াদা থবক পীরগনি। প্রোজেক্তশিং অসিনা লায়রবা অমসুং মিদ্দল ক্লাসকী ইমুং মনুংশিংগী মঙলানশিং থুংহল্লগনি। বীনা রিফাইনরী পাকথোক-চাউথোকপা অমসুং অনৌবা ফেসিলিতী কয়াগী উরেপ-উয়ুং তমখিবদা ঐহাক্না মধ্য প্রদেশকী মীয়ামদা নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি।
মরুপশিং,
অমৃত কালগী মতম অসিদা ইরৈবাকচা খুদিংমক্না চাউখৎপা ভারত ওইহন্নবা ৱাশক অমা লৌখি। ফিরেপ অসি ফংবা ঙমনবা ভারতনা মরোদোম লেপচবা ঙমগদবনি অমসুং ঐখোয়না মীরৈবাক্তগী পোৎশিং মশিং য়ামদনা ইম্পোর্ত তৌগদবনি। ঙসি ভারতনা মপালদগী পেত্রোল অমসুং দিজল ইম্পোর্ত তৌবা খক্তা নত্তনা ঐখোয়না পেত্রোকেমিকেল প্রদক্তশিংগীদমক অতোপ্পা লৈবাকশিংগী মীপাল তাংলি। ঙসি বীনা রিফাইনরীদা উরেপ-উয়ুং তমখিবা পেত্রো-কেমিকেল কমপ্লেক্সনা ভারতপু পোৎলম খরা পুথোকপদা মরোমদোম লেপ্পা ঙমহনবদা মতেং পাংলগনি। প্লাস্তিক পাইপ শাবদা, বাথরুমদা শীজিন্নরিবা প্লাস্তিক বাল্তী অমসুং মগশিং, প্লাস্তিক চৌক্রি অমসুং তেবলশিং অমসুং য়ুমদা শংলিবা রং শারিবা। কারশিংগী বম্পর, কারগী দেশবোর্দ, পেকিং মেতরিএল, মেদিকেল ইক্বিপমেন্ত, গ্লুকোস বোত্তলশিং, মেদিকেল সিরিঞ্জ, তোঙান-তোঙানবা মখলগী লৌউ-শিংউগী পোৎলম পুম্নমক অসিদা পেত্রোকেমিকেলশিং য়াওই হায়বা মীওই কয়ানা খঙনদে। মসি শাবদা পেত্রোকেমিকেলশিংনা মরু ওইবা থৌদাং লৌরি। বীনাদা হৌজিক অনৌবা পেত্রোকেমিকেল কমপ্লেক্স অসি শাবগা লোয়ননা লমদম পুম্বদা চাউখৎপগী অনৌবা পনখৈ তম্না পুরগনি, ঐহাক্না মসি ঙমগনি হায়না গরেন্তী পীবা লাকচবনি। মফম অসিদা মসিনা অনৌবা ইন্দস্ত্রীশিং পুরক্তুনা লৌমীশিং অমদি অপীকপা ওন্তপ্রিনোরশিংদা মতেং পাংবতা নত্তনা ঐগী নহাশিংনা থবক লিশিং কয়াগী খুদোংচাবশিং ফংলগনি।
ঙসিগী অনৌবা ভারত অসিদা মেন্যুফেকচরিং সেক্তরদসু অওনবা লাক্লি। লৈবাক্কী মথৌ তাবশিং হেনগৎলকপা অমসুং লৈবাক্কী মথৌ তাবশিং হোংলকপনা মেন্যুফেকচরিং সেক্তর মতমগা চুনবা ওইহনবসু চপ মান্ননা মরু ওই। ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা ঙসিগী প্রোগ্রাম অসিদা MPগী অনৌবা ইন্দস্ত্রিএল প্রোজেক্ত তরাগী থবক পাইখৎলে। নর্মদাপুরমদা রিন্যুএবল ইনর্জীগা মরী লৈনবা মেন্যুফেকচরিং জোন অমা, ইন্দোরদা I-T পার্ক অনি, রতলামদা মেগা ইন্দস্ত্রিএল পার্ক অমা, পুম্নমক অসিনা মধ্য প্রদেশকী ইন্দস্ত্রিএলগী শক্তি হেন্না হেনগৎহল্লগনি। অমসুং মধ্য প্রদেশকী ইন্দস্ত্রিএলগী শক্তি হেনগৎলক্লবা মতমদা মসিদগী মীপুম খুদিংমক্না কান্নবা ফংগনি। মফম অসিগী নহা, মফম অসিগী লৌমী, মফম অসিগী অপীকপা ওন্তপ্রিনোর, মীপুম খুদিংমক্কী শেন্থোক হেনগৎলক্কনি, মীপুম খুদিংমক্না অনৌবা খুদোংচাবশিং হেন্না হেন্না ফংলগনি।
ঐগী নুংশিরবা ইমুং-মনুংগী মীওইশিং,
লৈবাক নত্ত্রগা রাজ্য অমা হেক্তগী চাউখৎনবগীদমক গভর্নান্স অদি মপুং ফানা মনুং মপান ফাওনা উবা ঙম্বা অমসুং শেঞ্জা থুমজা লাকশিন্দুনা চল্লাইবা মথৌ তাই। মফম অসিদা মধ্য প্রদেশতা ঙসিগী মীরোলনদি নীংথিনা নীংশিল্লরোই অদুবু মধ্য প্রদেশস অসি মতম অমদা লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী ফত্তবা রাজ্যশিংগী মনুং চল্লমখি। নীংতম্বা ফংলবা মতুংদা মতম শাংনা MP ওইরমখিবশিংনা শেঞ্জা থুমজা অমসুং ক্রাইম নত্তনা করি অমত্তা তৌরমখিদে, করিগুম্বা অমত্তা পীরমখিদে। মতম অদুদা MP অসি ক্রিমিনেলশিংনা থল্লমখি। মীয়াম্না লো অমসুং ওর্দরগী সিস্তেমদা থাজবা মাংখি। অসিগুম্বা ফীভম অসিদা করম্না মধ্য প্রদেশতা ইন্দস্ত্রীশিং লিংখৎকনি? মফম অসিদা বিজিনেসমেন অমনা করম্না লাকপা ঙমগনি? ঐখোয়দা নখোয়গী শেবা তৌনবা খুদোংচাবা পীবদা অমসুং ঐখোয়গী মরুপশিংদা শেবা তৌনবা খুদোংচাবা পীবা মতমদা ঐখোয়না মধ্য প্রদেশকী লাইবকপু মপুং ফানা অওনবা পুরক্নবা থমোয় শেংনা হোৎনখি। ঐখোয়না মধ্য প্রদেশপু অকিবা কোকহনখি অমসুং লো অমসুং ওর্দর মফম অসিদা লৈহনখি। অরিবা মীরোলশিংনা নীংশিংলমগনি বুন্দেলখান্দবু কংগ্রেসনা লম্বী শেমবীদনা, মৈ-ঈশিং ফংহনদনা থমলমখিবা অদু। ঙসি BJP সরকারগী মখাদা খুঙ্গং খুদিং য়ৌনবা লম্বী শেম্লে অমসুং য়ুমথোং খুদিংদা মৈ ফংহল্লি। মফম অসিদা কন্নেক্তিবিতী ফগৎলবা মতমদা অফবা অমসুং পোজিতিব ওইবা এনভাইর্নমেন্ত অমা ইন্দস্ত্রীশিংগীদমক শেম্বা ঙমগনি। ঙসি মধ্য প্রদেশতা অচৌবা ইনভেস্তরশিং লাকপা পাম্মি অমসুং মফম অসিদা অনৌবা ফেক্তরীশিং লিংখৎপা পাম্মি। ঐহাক্না থাজৈ মদুদি মধ্য প্রদেশনা লাক্কদৌরিবা চহি খরা অসিদা ইন্দস্ত্রিএল দিবেলপমেন্তদা অনৌবা পনখৈশিং য়ৌবা শোইদনা ঙম্লগনি।
ঐগী নুংশিরবা ইমুং-মনুংগী মীওইশিং,
ঙসিগী অনৌবা ভারত অসি য়াম্না খোঙজেল য়াংনা অহোংবা লাক্লি। নখোয়না নীংশিংলমগনি, লাল কিলাদগী ঐহাক্না মীনাই নাইথং ওইরম্বগী ৱাখল্লোনদগী নীংখা তম্নবা অমসুং সবকা প্রয়াসকী মতাংদা ফোঙদোকখি। ঙসি ভারতনা মীনাই নাইথং ওইরম্বগী ৱাখল্লোন তুংওইনদুনা থনমদুনা নীংখা তম্বগী ইকাই খুম্নবগা লোয়ননা মাংদা চংশিনবা হৌখিবা অসি উবদা য়াম্না চাউথোকচবা পোকই। অমসুং লৈবাক অমা হেক্তনা অসিগুম্বা ৱারেপ অমা লৌবা মতমদা মাগী অওনবা পুরকপা হৌই। হৌজিক অদোমনা মসিগী মমি G-20 সম্মিৎতা উবা ফংখি। মরুপশিং, G-20 হায়বা ৱাহৈ অসিনা খুঙ্গং খুদিংমক্তা লৈরিবা অঙাংশিংদা থাজবা পোকপগী খোন্থাংনা নীলহল্লি। ময়াম উবীখ্রে ভারতনা করম্না G20 মাইপাক্না শীনখিবগে হায়বা অদু। মরুপশিং অদোম্না হায়বীয়ু, নখোয়না হায়বীয়ু, নখোয়না পাউখুম পীবীয়ু, নখুৎ থাংগৎতুনা পাউখুম পীবীয়ু, তুংদা লেপ্পীশিংনসু পাউখুম পীবীয়ু, মীপুম খুদিংমক্না হায়বীয়ু, G-20 মাইপাকখিবা অসিদা চাউথোকচবা পোকপরা নত্ত্রগা পোক্তব্রা? নখোয় চাউথোকচদব্রা? লৈবাক অসিনা চাউথোকচদব্রা? নখোয়না ঙক ৱাংনা হাইগৎতব্রা? নখোয়না থবাক ফন্না লৈতব্রা?
ঐগী নুংশিরবা ইমুং-মনুংগী মীওইশিং,
নখোয়না ঙসি ফাওরিবা ইহুল অসি লৈবাক পুম্বনা ঙসি ফাওরিবা ইহুল অদুনি। মাইপাক্লবা G20দগী ফংখিবা অচৌবা মাইপাকপা অসি কনাদা মনা পীফম থোকই? মসিগী মনা কনাদা পীগনি? মসিগী মনা কনাদা পীগনি? কনানা মসি তৌখি? কনানা মসি তৌখি? নত্তে মসি মোদীনা তৌহনবা নত্তে, নখোয় ময়াম্না ঙমহনখিবনি। মসি নখোয়গী শক্তিনি। মরুপশিং, মসি ভারত মচা করোর 140গী মাইপাকপনি। মসি ভারতকী অপুনবগী শক্তিনি। অমসিং মালেম পুম্বদগী ফোরেন গেস্তশিংনা ভারত্তা কনফরেন্স অসি য়াওবা লাখখি মখোয়না মমাংদা অসিগুম্বা থৌরম অমুক্তা উখিদ্রি হায়নসু ফোঙদোক্লমখি। ভারতনা লৈবাক অসিগী তোঙান-তোঙানবা সহরশিংদা ফোরেন গেস্তশিংবু তরাম্না ওকখি, মখোয়দা ভারতপু উহনখি, মখল-মচুনা থল্লবা ভারতনা মখোয়বু শুমহৎখি, ভারতকী হেরিতেজ, ভারতকী চাউখৎপা অসি উবদা মখোয়না অঙকপা পোকখি। মফম অসিদা মধ্য প্রদেশতা G-20গী মীফমশিং ভোপাল, ইন্দোর, খাজুরাহোদা পাঙথোকখি, মসিদা শরুক য়াখিবা মীওইশিংনা নখোয়বু থাগৎখি। ঐহাক্না G20 মাইপাক্না পাঙথোকখিবগীদমক অমসুং মফম অসিদা থবক তৌনবা খুদোংচাবা পীবীখিবগীদমক থমোয় শেংনা তৌবীমল খঙবা উৎচরি। নখোয়না মালেমগী মাংদা মধ্য প্রদেশকী নাৎ, তুরিজম, এগ্রিকলচর, অমসুং ইন্দস্ত্রীগী মতিক ময়াই অদু উহনখি। মসিনা মরম ওইরগা মধ্য প্রদেশকী অনৌবা মীংচৎ অমা মালেম পুম্বদা হেনগৎখি। ঐহাক্না G20 মাইপাক্না পাঙথোকখিবগীদমক শিবরাজজী অমসুং মহাক্কী তীমবু থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
ঐগী নুংশিরবা ইমুং-মনুংগী মীওইশিং,
নাকল অমরোমদা ঙসিগী ভারতনা মালেমবু শম্নহন্নবা মাগী মতিক-ময়াই উৎখি। ঐখোয়গী ভারত অসি মালেমগী ফোরমশিংদা মালেমগী মরুপ অমা ওইরক্লি। নাকল অমরোমদা লৈবাকশিং অমসুং খুন্নাইবু তোখাই তোখাই তাহন্নবা থব তৌবা দল খরসু লৈ। মখোয়না পুনশিন্দুনা ইন্দী-এলাইন্স শেমখি। মীওই খরনা ইন্দী-এলাইন্স অসি ঘমন্দিয়া গথবন্ধন হায়নসু কৌরি। মখোয়গী লুচিংবা লৈতে, লুচিংবা খনবদা চমম্নবা পোক্নরি। হন্দক্তা মুম্বাইদা মখোয়গী মীফম অমা পাঙথোকখি। ঐনা খনবদা মীফম অদুদা মখোয়না ঘমন্দিয়া গথবন্ধন অসিনা তুংদা করম্না থবক তৌগদগে হায়বগী পোলিসী অমসুং লালোং য়াৎপা মাল্লি। মখোয়না মখোয়গী অরোনবা এজেন্দা অমসু শেমখি, অমসুং পোলিসী স্ত্রেতেজী অদু করিনো? ইন্দী এলাইন্সকী পোলিসী অদু করিনো হায়রবদি ভারতকী কলচরদা এতেক্ত চত্থবনি। ইন্দী এলাইন্সকী ৱারেপ অসি ভারত মচাগী থাজবা অসি মাংহনবনি। ইন্দী এলাইন্সকী অপাম্বা অসি চহি লিশিং কয়াদগী অমত্তা ওইনা লৈহনখিবা ৱাখল্লোন, ভেল্যুশিং অমসুং চৎনবী অসি মাংহনবনি। সনাতন, দেবী অহিল্যাবাই হোল্করনা ইথিল পীদুনা লৈবাক্কী কাচিন কোয়া খুদিংদা সোসিএল ৱার্ক তৌখি, নুপীশিং চাউখৎহন্নবা, লৈবাক্কী থাজবা ঙাকশেন্নবা কেম্পেন অমা হৌদোকখি, ইন্দী এলাইন্স, ঘমন্দিয়া গথবন্ধন্না সনাতনগী ৱাখল্লোন অমসুং চৎনবী অসি মাংহন্নবা হোৎনরি।
ঝান্সিগী রানি লক্ষ্মিবাইনা ব্রিতিশপু শীংনবা ঙমহনখিবা অসি সনাতনগী শক্তিননি, মহাক্না ঝান্সীগীদমক কৈদৌনুংদং তুং হল্লোই হায়রমখি। গান্ধীজীনা মহাক্কী পুন্সি চুপ্পা থাজবা থমজখিবা সনাতান, মহাক্কী পুন্সি চুপ্পা ভগবান শ্রী রামনা ইথিল পীখিবা অসিগী অরোইবা ৱাহৈ – হে রাম! হায়বা অসিনা লোইশিনখি। সনাতনগী চৎনবীনা মখোয়বু শোক্না শম্নবা য়াদবগী মায়োক্তা ইহৌ হৌনবা ইথিল পীখি, ইন্দী এলাইন্স, ঘমন্দিয়া গথবন্ধন অসিনা সনাতনগী চৎনবী অসি লোইশিনবা পাম্মি। সনাতন্না ইথিল পীদুনা স্বামী বিবেকানন্দনা মীয়ামদা খুন্নাইগী ফত্তবশিংগী মরমদা খঙহনখি, ইন্দী এলাইন্সকী মীওইশিংনা সনাতন অসিবু মাংহনবা পাম্মি। সনাতনদগী লোকমান্য তিলক্না ইমা ভারতকী নীংতম্বা ফংনবা থবক পাইখৎনবা ইথিল পীখি, গনেশ পুজা অসি নীংতম ইহৌগা মরী লৈনহনখি, মীয়ামগী গনেশ উৎসবকী চৎনবী হৌদোক্লমখি ঙসি ইন্দী এলাইন্সনা হায়রিবা সনাতন অসিবু মাংহনবা পাম্মি।
মরুপশিং,
সনাতনগী শক্তি অসিনা নীংতম ইহৌ হৌখিবা থৌরি য়ান্দুনা থৱায় থাখ্রবা অথৌবশিংনা মথংগী মপোক্তা ইমা ভারত্তা অমুক হন্না পোকচগে হায়হনখি। সনাতন কলচর অসি সন্ত রবিদাসতা মমি তাখি, সনাতন কলচর অসিনা মাতা শাবরিগী শক তাকখি, সনাতন কলচরনা মহাঋসি বালমিকিগী য়ুম্ফম ওইখি, সনাতন কলচরনা ভারতপু চহি লিশিং কয়া অমত্তা ওইনা পুনশিন্দুনা থমলকখি, মীওইশিংঅসিনা হায়রিবা সনাতন অসিবু মচেৎ মচেৎ তাহনবা পাম্মি। ঙসি মীওইশিং অসিনা ফোঙনা মরিবু শীংনদুনা ঙাংলি। হয়েং মীওইশিং অসিনা ঐখোয়না লান্দারকপা হেনগৎলক্কনি। লৈবাককী কাচিন কোয়া খুদিংদা লৈরিবা সনাতনি খুদিংমক, লৈবাক অসিবু নুংশিজবা মীপুম খুদিংমক, মীপুম খুদিংমক্না চেকশিনবা মথৌ তাই। সনাতন মাংহন্দুনা মখোয়না লৈবাক অসিবু চহি লিশিং কয়া মীখা পোন্দুনা লৈহন্নবা হোৎনরি।অদুবু পুন্না ঐখোয়না অসিগুম্বা শক্তি অসি থীংগদবনি, মখোয়গী থৌরাংশিংবু ঐখোয়গী ওর্গনাইজেসন অমসুং ঐখোয়গী সোলিদরিতীগী শক্তিনা মাইথীবা পীগদবনি।
ঐগী নুংশিরবা ইমুং-মনুংগী মীওইশিং,
ভারতীয় জনতা পার্তী অসি পেত্রোতিজমগী পোলিতিক্সতা কত্থোকই, মীয়ামগী শক্তি অমসুং মীয়ামগী শেবদা কত্থোকই।
শোত্থরবশিংদা খুদোংচাবা ফংহনবা অসিনা BJPগী গুদ গভর্নান্সকী মরু ওইবা মন্ত্র ওইরি। BJP সরকার অসি মীগী খনবা সরকারনি। দিল্লী নত্ত্রগা ভোপাল ওইরবসু ঙসিগী সরকারনা নখোয়গী য়ুমদা লাক্তুনা নখোয়গী শেবা তৌনবা হোৎনরি। কোবিদগুম্বা তমথিরবা খুদোংথিবা থোকখিবা মতমদা সরকারনা ইরৈবাকচা করোর কয়াদা লেম্না তীকা থাবগী থবক পাইখৎখি। অৱাবা অমসুং নুংঙাইবদা সরকারনা নখোয়গী মপাং ওইনা লেপ্পী। ঐখোয়গী সরকারনা ইরৈবাকচা করোর 80 হেনবদা লেম্না রাসন ফংহনখি, লায়রবশিংগী য়ুমদা চাকশঙ মৈ মুৎহনখিদে, লায়রবশিংগী পুক হাংলগা তুমহনখিদে। ঐখোয়গী খোঙথাংশিং অসিনা লায়রবা, দলিত, শোত্থরবা অমসুং ত্রাইবেলগী ইমুংগী মমাশিংনা মহাক্কী চাখাও হাংনা তুমদবা হোৎনরি। মমা অদুবু মচানা চরাম চদৎনবগী মৈশা ফংহনদনবা হোৎনখি। মরম অসিনা লাবরবগী মচা অমা ওইনা লায়রবগী ইমুংগী রাসনগীদমক ৱাজখি, লায়রবা মমাগীদমক ৱাজখি। অমসুং ময়ামগী থৌজালশিংগা লোয়ননা থৌদাংশিং অসি ঐহাক্না পাঙথোকচরি।
ঐগী নুংশিজরবা ইমুং-মনুংগী মীওইশিং,
ঐখোয়না লেপ্পা লৈতনা হোৎনরিবদি মধ্য প্রদেশনা চাউখৎ থৌরাংগী লমদা অনৌবা পন্দোম ফংবা ঙম্নবা অমসুং মধ্য প্রদেশতা লৈরিবা য়ুমথোং খুদিংমক্না নুংঙাই য়াইফনা লৈনবা অমসুং য়ুমথোং খুদিংদা হরাউ তয়াম্বা পুরক্নবনি। মোদীগী ৱাশক্কী ত্রেক রেকোর্দ অদু নখোয়গী থোংজিন্দা লৈরে। মখোয় ত্রেক রেকোর্দ অমসুং ঐহাক্কী ত্রেক রেকোর্দকী মরক্তা চাংদম্নবা কাওবীগনু। ঙসিদি মধ্য মথন্তদা ইমুং লাখ 40 হেনবনা কনক্রিৎ য়ুমশিং ফংবা ঙমখ্রে। ঐখোয়না য়ুমথোং খুদিংদা অমাংশঙ শারি, অমসুং ঐখোয়না মদুগী ৱাশক অদু ঙাক্লি। ঐখোয়না লাইরবশিংগী মরক্তা খ্বাইদগী লাইরবদা লেম্না হেল্থক্যের পীরি। ঐখোয়না য়ুমথোং খুদিংগী বেঙ্ক একাউন্ত অমমা হাংনবা গরেন্তী পীরি। ঐখোয়না ইমাশিং অমসুং ইচেল-ইচলশিংগী মৈখু চেন্দবা চাকশঙ অমা পীরি। ঙসিদি নখোয়গী সেবক মোদীনা মসিগী গরেন্তীশিং অসি থুংহল্লি। ঐখোয়গী সরকারনা ইচে-ইচলশিংগী অপাম্বা মতুং ইন্না গ্যাস সিলিন্দরগী মমল হন্থহনখ্রে। মসিনা তাকপদি উজজ্বালা স্কিমগী বেনিফিসিয়রিশিংনা গ্যাস সিলিন্দর অসি লুপা 400 হন্থনা ফংলি। ঐখোয়গী অপাম্বদি ঐখোয়গী ইচেল ইচল অমত্তনা মৈখু মরক্তা চাক থোংদবা অদুনি। মসিনা মরম ওইরগা কেন্দ্র সরকারনা ঙরাং য়াম্না মরুওইবা ৱারেপ অমা লৌখ্রে। লৈবাক অসিগী অহেনবা ইচে-ইচল লাখ 75দা লেম্না গ্যাস কন্নেক্সন ফংহল্লগনি। মতম অমদা ঐখোয়না ঐখোয়গী পান্দম অসি ফংখ্রবনি অদুবু ইমুং খরদা য়ুম চাওথোরকপা থেংনরে, য়ুম খাইদোক্নবা থেংনরে, মরম অদুনা অতোপ্পা ইমুং অমনা গ্যাস কন্নেক্সন মথৌ তারক্লি। মসিনা মরম ওইরগা লিস্ততা য়াওরিবা মমিংশিং অদুগীদমক মসিগী অনৌবা প্লান অসি পাইখৎলিবনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়না ঐখোয়গী ৱাশক খুদিংমক থুংহন্নবা পুকচেল শেংনা হোৎনরি। ঐখোয়না মিদ্দলমেন লৌথোকখ্রে অমসুং বেনিফিসিয়রী খুদিংমক্তা মপুংফানা কান্নবা ফংহল্লি। মসিগী খুদম অমদি প্রধান মন্ত্রী কিসান সম্মান নিধিনি। মসিগী স্কিম অসি কান্নবা ফংলিবা লৌমী খুদিংমক্তা মখোয়গী বেঙ্ক একাউন্তশিংদা লুপা 28,000 হকথেংননা থারি। মসিগী স্কিম অসিদা সরকার অসিনা লুপা করোর লাখ 2গা লিশিং হুমফু চাদিং তৌরি।
মরুপশিং,
হৌখিবা চহি 9 অসিদা লৌমীশিংদা লৌ উবদা শেল চংদনবা অমসুং মখোয়দা অহোংবা মমলদা হার ফংহন্নবা কেন্দ্র সরকারনা হোৎনদুনা লাক্লি। মসিগীদমক চহি 9 অসিদা ঐখোয়গী সরকারনা সরকারগী ত্রেজরীদগী লুপা লাখ করোর 10 হেন্না চাদিং তৌখ্রে। ঙসিদি নখোয়না লৌবুক্তা পুরিবা য়ুরিয়াগী বেগ অদু নুংশিরবা ইচিল ইনাওশিং অমেরিকাদা লুপা 3000দা য়োল্লি অদুবু ঐখোয়না লৈবাক অসিগী লৌমীশিংদা চপ মান্নবা বেগ অদু লুপা 300দা ফংহল্লি অমসুং মসিগীগীদমক সরকারগী লন্থুমদগী লুপা করোর লাখ তরা চাদিং তৌরি। নখোয়ন নিংশিংলমগনি মদুদি য়ুরিয়াগী মমিংদা লুপা করোর লিশিং কয়াগী স্কেমশিং মমাংদা তৌরম্মি অদুবু হৌজিক্তি মফম খুদিংমক্তা য়ুরিয়াশিং অসি অরাইবা মওংদা ফংহল্লে।
ঐগী নুংশিজরবা ইমুং-মনুংগী মীওইশিং,
ইথৈ-লৌখোং হায়বসি করিনো হায়বগী মতাংদা বুন্দেলখন্দগী হেন্না খংবা কনা লৈ। BJPগী দবল ইঞ্জিন সরকার অসিনা বুন্দেলখন্দদা ইথৈ লৌখোংগী প্রোজেকজ্ত কয়ামরুমদা থবক পাইখৎখ্রে। কেন-বেত্বা লিঙ্ক কেনেল অসিনা বুন্দেলখন্দ য়াওনা মফম অসিগী লৌমী লাখ কবাদা কান্নবা পীরগনি অমসুং মসি পুন্সি চুপ্পগী অমসু লাক্কদৌরিবা চারোল শুরোলশিংগী ওইহৌরগনি। ঐখোয়গী সরকার অসিনা লৈবাক অসিগী ইচে ইচলশিংগী য়ুমথোং খুদিংদা তোতি ঈশিং ফংহন্নবা লেপ্পা লৈতনা হোৎনরি। চহি 4 খক্তদা লৈবাক অসিগী অনৌবা য়ুমথোং করোর 10 রোমদা তোতি ঈশিং ফংহনখ্রে। মধ্য প্রদেশতসু য়ুমথোং লাখ 65দা তোতি ঈশিং ফংহনখ্রে। বুন্দেলখন্দদা লৈরিবা ঐহাক্কী ইমা ইবেল ইচে ইচলশিংনা মসিদগী চাউনা কান্নবা ফংলি। বুন্দেলখন্দদা অতল গ্রুন্দ ৱাতর স্কিমগী মখাদা ৱাতর সোর্সশিং শেমগৎনবা চাউনা থবক পাইখৎলি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী সরকার অসিনা মফম অসিগী চাউখৎ থৌরাংদা কত্থোক্লি অমসুং মফম অসিগী মীংচৎ পুরক্নবা হোৎনরি অমসুং নখোয় পুম্নমক্কীদমক কত্থোক্লি। চহি অসিগী ওক্তোবর 5 অসি রানি দুর্গাবতিগী 500শুবা মপোক কুমওন্নি। মসিগী য়াওফরবা থৌরম অসি দবল ইঞ্জিন সরকার অসিনা হরাউ তয়াম্বগা লোয়ননা পাংথোক্কনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী সরকারনা পাইখৎলিবা থবকশিং অসিদগী লাইরবা, দলিৎ, শোত্থরবা কাংলুপ অমসুং ত্রাইবলশিংনা খ্বাইদগী কান্নবা ফংলি। শোত্থরবা কাংলুপতা মীৎয়েং চংবা, পুম্নমক্কী মতেং পাংবা, পুম্নমক্কী চাউখৎ-থৌরাং হাবরিবা মোদেল অসিনা ঙসিদি মালেমদা পাম্বৈ অমা তাক্লি। ভারতনা মালেমগী মকোকথোংবা ইকনোমী-3গী মনুংদা চন্নবা পান্দমগা লোয়ননা থবক পাইখৎলি। ভারতপু মকোকথোংবা¬-3 মনুংদা চলহনবদা মধ্য প্রদেশকী অচৌবা থৌদাং অমা লৈ অমসুং মধ্য প্রদেশনা মদু পাংথোক্কনি। মসিনা মফম অসিদা লৈরিবা লৌমীশিং, ইন্দস্ত্রীশিং, অমসুং নহারোলশিংগী অনৌবা খুদোংচাবশিং পীবা ঙমগদৌরিবনি। লাক্কদৌরিবা চহি 5 অসিদা মধ্য প্রদেশকী চাউখৎ থৌরাংদা অনৌবা পনখৈ অমা ফংবা ঙম্লগনি। ঙসি উরেপ উয়ুং তম্লিবা প্রোজেক্তশিং অসিনা মধ্য প্রদেশকী চাউখৎ-থৌরাংদা মখাতানা খোঙজেল য়াংখৎহল্লগনি। নখোয়না মশিং য়াম্না থোরক্তুনা মসিগী চাউখৎ-থৌরাংগী কুহ্মৈ অসিদা শরুক য়াবীরি, মসিগী চাউখৎ=থৌরাংগী কুহ্মৈ অসিদা অদোমগী থৌজাল পীবীরি, মসিগীদমক ঐহাক্না নখোয় পুম্নমকপু থাগৎপা ফোঙদোকচরি অমসুং পুম্নমকপু য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
ঐহাক্কা লোয়ননা হায়বীয়ু-
ভারত মাতা কি – জয়,
ভারত মাতা কি – জয়,
ভারত মাতা কি – জয়,
থাগৎচরি!