Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the foundation stone laying ceremony of development works at Bina, Madhya Pradesh
14 SEP 2023 3:26PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Chief Minister of Madhya Pradesh, Shri Shivraj ji, my colleague in the Union Cabinet, Hardeep Singh Puri, other ministers of Madhya Pradesh, Members of Parliament, MLAs, and my dear family members!
This land of Bundelkhand is the land of the brave, the land of warriors. This land has been blessed by the rivers Beena and Betwa. And for me, it is a privilege to have the opportunity to see all of you in Sagar for the second time this month. I also congratulate and thank the government of Shri Shivraj ji for allowing me to be among all of you today. The last time I was among you was for the groundbreaking ceremony of the magnificent memorial of Sant Ravidas ji. Today, I have the opportunity to perform the groundbreaking ceremony of several projects that will bring new momentum to the development of Madhya Pradesh. These projects will provide new energy to the industrial development of this region. The Central Government is spending more than 50,000 crore rupees on these projects. Can you imagine what fifty thousand crores mean? The entire annual budget of many states in our country is not as much as the Indian government is spending for just one program today. This shows how big our commitment is to Madhya Pradesh. All these projects will provide employment to thousands of youth in Madhya Pradesh in the coming times. These projects are going to fulfil the dreams of the poor and middle-class families. I congratulate the people of Madhya Pradesh for the expansion of the Bina Refinery and the inauguration of many new facilities.
Friends,
Every Indian has resolved to develop their India in this ‘Amrit Kaal’ of Independence. To achieve this resolution, it is essential that India becomes self-reliant, and we reduce our dependence on foreign imports as much as possible. Today, India imports not only petrol and diesel but also relies on other countries for petrochemical products. The foundation laying ceremony of the petrochemical complex in Bina today will work towards making India self-reliant in the production of such items. Many people may not be aware that petrochemicals play a significant role in making plastic pipes, bathroom buckets, mugs, plastic taps, plastic chairs, tables, house paint, car bumpers, dashboards, packaging materials, medical equipment, glucose bottles, medical syringes and various types of agricultural tools. Now, the modern petrochemical complex being established in Bina will take this entire region to new heights of development. I assure you of that. It will bring new industries here, benefit the local farmers, and small entrepreneurs. Most importantly, it will provide thousands of job opportunities for our youth.
The manufacturing sector is also undergoing a transformation in today’s new India. As the country's needs are increasing and evolving, it is equally important to modernize the manufacturing sector. With this vision, work has begun on 10 new industrial projects in Madhya Pradesh as part of this program. Whether it is the manufacturing zone in Narmadapuram related to renewable energy, two new IT parks in Indore, and a mega industrial park in Ratlam, all of these will further give a fillip to Madhya Pradesh's industrial strength. When the industrial strength of Madhya Pradesh grows, everyone will benefit. The youth, the farmers, and small entrepreneurs will all see an increase in their income, and everyone will have more opportunities.
My family members,
For the development of any country or state, it is crucial that governance operates with complete transparency and that corruption is curbed. Today's generation in Madhya Pradesh may not remember, but there was a time when Madhya Pradesh had a notorious reputation as one of the most dilapidated states in the country. The period after independence saw those who ruled in Madhya Pradesh for a long time providing nothing to the state except crime and corruption. At that time, Madhya Pradesh was known for criminal activities, and people had no faith in the law and order. In such a situation, how could industries be established in Madhya Pradesh? Who would dare to come here for business? When you gave us the opportunity to serve, when our colleagues were given the opportunity to serve, we made sincere efforts to change the fate of Madhya Pradesh. We freed Madhya Pradesh from fear, established law and order, and improved the situation. People of the previous generation would remember how the Congress had neglected Bundelkhand, depriving it of basic amenities like roads, electricity, and water. Today, under the BJP government, roads are reaching every village, and electricity is reaching every home. When connectivity has improved, a favourable and positive atmosphere has been created for industries and businesses. Today, top investors are interested in coming to Madhya Pradesh, and they want to establish new factories here. I believe that Madhya Pradesh is going to reach new heights of industrial development in the next few years.
My family members,
Today's new India is undergoing rapid transformation. You would remember that I discussed the freedom from slave mentality and the importance of ‘Sabka Prayas’ (everyone's efforts) in detail from the Red Fort. I am very proud today to see that India has moved beyond the slave mentality and has begun to progress with a sense of pride in its freedom. When any country makes such a determination, its transformation begins. You have just witnessed a glimpse of this during the G20 Summit. The word ‘G20’ is reverberating among children in every village with pride. You all have seen how India successfully hosted the G20 summit. Now tell me, my friends, will you tell me? Raise your hands and answer me, even those behind will respond. Will you tell me whether you felt proud of the success of the G20 Summit or not? Did you feel proud, or not? Did the country feel proud, or not? Is your head held high, or not? Did your chest swell with pride, or not?
My beloved family members,
The sense of achievement that you have, today, is the sentiment of the entire country. The success of the G20 Summit, this significant achievement, who does it belong to? Whose credit is it? It belongs to whom? Who demonstrated it? Who showed it? It's not just Modi, it's you all. It's your capability. It's the success of 1.4 billion Indians. It's proof of India's collective strength. During this summit, foreign guests from all over the world came to India, and they were saying that they had never seen an event like this before. India welcomed foreign guests in different cities across the country, showed them the places of India, and they were deeply impressed by the diversity, heritage, and prosperity of India. Even in Madhya Pradesh, we had G20 meetings in Bhopal, Indore, and Khajuraho, and the people who attended those meetings, the people who participated, they are praising you and they are singing your praises. I express my heartfelt gratitude to all of you for the successful organization of the G20 Summit. You have showcased Madhya Pradesh's cultural, tourism, agricultural, and industrial capabilities to the world. This has enhanced Madhya Pradesh's image on the global stage. I commend Shivraj ji and his entire team for ensuring the successful organization of the G20 Summit.
My family members,
On one hand, today's India is demonstrating the ability to connect with the world. Our India is emerging as a ‘Vishwamitra’ (global friend) on international platforms. On the other hand, there are certain groups that are actively engaged in dividing the country and society. They have formed an INDI Alliance. Some refer to this INDI Alliance as ‘Ghamandia Gathbandhan’ (arrogant coalition). Their leader is not clear, and there is confusion regarding leadership. However, in recent days, they held a meeting in Mumbai. I believe that in that meeting, they have laid out their strategy and tactics on how this ‘Ghamandia Gathbandhan’ will function. They have also prepared a hidden agenda, and what is this agenda? It's the policy of the INDI Alliance, the policy of the ‘Ghamandia Gathbandhan’, to attack India's culture. The decision of the INDI Alliance is to assault the faith of the Indian people. The intention of the INDI Alliance, the ‘Ghamandia Gathbandhan’ is to destroy what India has been connected to for thousands of years, its values, its culture, and its traditions. This INDI Alliance, this ‘Ghamandia Gathbandhan’ is determined to end that ancient culture which inspired Devi Ahilyabai Holkar to carry out social work in every corner of the country, launch a campaign for women's upliftment, and defend the nation's heritage. This ‘Ghamandia Gathbandhan’, this INDI Alliance, has come with the resolve to end those timeless Sanatana traditions and values.
It was the strength of Sanatana values when Rani Lakshmibai of Jhansi, calling out to the British, declared that she would not give up her Jhansi. The last words of Mahatma Gandhi who embraced Sanatana throughout his life and drew inspiration from Lord Shri Ram were "Hey Ram!" The same Sanatana that motivated him to lead a lifelong movement against untouchability, and yet, these INDI Alliance, these ‘Ghamandia Gathbandhan’ individuals, want to end that Sanatana tradition. The Sanatana values that inspired Swami Vivekananda to awaken people to various societal evils are now the target of the INDI Alliance. This INDI Alliance is hell bent to destroy the same Sanatana values that inspired Lokmanya Tilak to raise the banner of India's freedom, connect Ganesh Puja with the freedom movement, and establish the tradition of public Ganesh festivals.
Friends,
These were the strengths of our Sanatana values, where brave souls who faced the gallows during the freedom movement would say, "In my next birth, I want to be born in the lap of Mother India again." These are the same Sanatana values that represent Sant Ravidas, that signify Mother Shabri, that are the foundation of Maharishi Valmiki, and have bound India for thousands of years. Yet, these people, united as the INDI Alliance, want to dismantle these Sanatana values. Today, these individuals have started speaking openly, and they have openly launched an attack. In the future, they will escalate their attacks on us. Every Sanatani, every lover of this country, every admirer of its soil, and every one of the countless people who love this nation must stay vigilant. They want to eradicate Sanatana and plunge this country into another thousand years of slavery. But together, we must stop these forces and thwart their plans with the strength of our organization and our unity.
My family members,
The Bharatiya Janata Party is dedicated to patriotism, the worship of people's power, and the politics of public service. The fundamental principle of BJP's governance is to prioritize the marginalized. The BJP-led government is a compassionate government. Whether it's Delhi or Bhopal, today, the government strives to reach your homes and serve you. When the severe crisis of COVID-19 hit, the government conducted free vaccination for crores of citizens. We are your companions in both happiness and sorrow. Our government provided free rations to over 80 crore people. The hearth of the poor should keep burning, and their stomachs should not go empty. Our efforts aimed to ensure that no mother from a poor, Dalit, backward, or tribal family goes to sleep with a hungry child. Therefore, this son of the poor thought about the concerns of the poor's ration and the worries of the poor mother. And, with your blessings, I am still fulfilling this responsibility today.
My family members,
Our constant effort is that Madhya Pradesh reaches new heights of development and makes the lives of every family in Madhya Pradesh easier, and brings prosperity to every doorstep. The track record of Modi's guarantee is in front of you. Remember their track record and look at my track record. Modi had given a guarantee of a concrete house for the poor. Today, in Madhya Pradesh alone, more than 40 lakh families have received concrete houses. We guaranteed toilets in every home, and we have fulfilled that guarantee. We guaranteed free healthcare for the poorest of the poor. We guaranteed the opening of a bank account in every home. We guaranteed smoke-free kitchens for mothers and sisters. Today, Modi, your ‘sevak’, is fulfilling all these guarantees. Our government has reduced the prices of gas cylinders to protect the interests of our sisters. This means that the beneficiaries of Ujjwala Yojana are getting gas cylinders for Rs. 400 less. We all know how the Ujjwala scheme is saving the lives of our sisters and daughters. Our endeavour is that not a single sister or daughter has to cook in the midst of smoke. That's why yesterday the central government has taken another significant decision. Now, an additional 75 lakh sisters in the country will receive free gas connections. No sister will be left out of the gas connection; this is our goal. Once we have accomplished our work, but in some families, expansion has occurred, and the family has been divided, so another family needs a gas connection. For those whose names are on the list, we have come up with this new plan.
Friends,
We are working with complete honesty to fulfil every guarantee we have made. We promised to end middlemen and ensure that every beneficiary receives the full benefit. One example of this is the Prime Minister Kisan Samman Nidhi. Under this scheme, every farmer receives 28,000 rupees directly in their bank account. The government has spent over 2.6 lakh crore rupees on this scheme.
Friends,
Over the past 9 years, the central government has also made efforts to reduce the cost for farmers and provide them with cheaper fertilizers. During this period, our government has spent more than 10 lakh crore rupees from the government treasury. Today, a bag of urea, which farmers use in their fields, is sold in the United States for 3000 rupees. However, the same bag is made available to my fellow Indian farmers for just 300 rupees, and for this, the government has spent ten lakh crore rupees from the treasury. Remember, in the past, there were scams worth thousands of crores of rupees in the name of urea, and farmers had to face lathi charges just to get urea. Now, the same urea is readily available everywhere with great ease.
My family members,
The importance of irrigation is something that the people of Bundelkhand understand better than anyone else. The double-engine BJP government has worked on several irrigation projects in Bundelkhand. The Ken-Betwa Link Canal, along with other irrigation projects in this region, is going to be highly beneficial for lakhs of farmers, not just for a lifetime but also for future generations. Our government is continuously working to provide piped water to every home of our sisters. In just four years, nearly 10 crore new families across the country have been provided water through pipelines. In Madhya Pradesh alone, piped water has reached 65 lakh families. This has brought significant benefits to the mothers and sisters of my Bundelkhand. Under the Atal Bhujal Yojana in Bundelkhand, there is also substantial work being done to create water sources.
Friends,
Our government is fully committed to the development of this region and to enhance its pride. This year, on October 5th, we will be celebrating the 500th birth anniversary of Rani Durgavati ji. The double-engine government is also planning to celebrate this auspicious occasion with great enthusiasm.
Friends,
The efforts of our government have benefited the poor, Dalits, and tribal communities the most. The model of prioritizing the marginalized, ‘Sabka Saath, Sabka Vikas’ is showing the way to the world today. India is now working towards becoming one of the top three economies globally. Madhya Pradesh has a significant role in making India the top three (in the world) and Madhya Pradesh will fulfil that role. This will create new opportunities for the farmers, industries, and youth of this region. The next five years will bring new heights to the development of Madhya Pradesh. The projects we have initiated today will accelerate the rapid development of Madhya Pradesh. I am deeply grateful to all of you for participating in the celebration of development, for blessing us with your presence, and for your support. Many best wishes to all of you!
Speak along with me:
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Thanks.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
মধ্যপ্ৰদেশৰ বীনাত উন্নয়নমুলক কামৰ আধাৰশিলা স্থাপন অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
14 SEP 2023 3:26PM by PIB Guwahati
ভাৰত মাতা কী জয়
ভাৰত মাতা কী জয়,
মধ্যপ্ৰদেশৰ মুখ্যমন্ত্ৰী ভাই শিৱৰাজ জী, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী পৰিষদৰ মোৰ সতীৰ্থ হৰদীপ সিং পুৰী, মধ্যপ্ৰদেশৰ, সাংসদ, মন্ত্ৰী, বিধায়কসকলৰ লগতে মোৰ মৰমৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল,
এই বুণ্ডেলখণ্ডৰ ভূমি বীৰৰ ভূমি, বীৰৰ দেশ। এই ভূমিত বীনা আৰু বেতোৱা দুয়োৰে আশীৰ্বাদ আছে। আৰু এমাহৰ ভিতৰত দ্বিতীয়বাৰৰ বাবে সাগৰলৈ আহি আপোনালোক সকলোকে দেখাৰ সৌভাগ্য লাভ কৰিছো। আৰু লগতে শিৱৰাজ জীৰ চৰকাৰক অভিনন্দন আৰু ধন্যবাদ জনাইছো যে মোক আপোনালোক সকলোৰে মাজত গৈ আপোনালোক সকলোৰে দৰ্শন কৰাৰ সুযোগ দিলে। যোৱাবাৰ আপোনালোকৰ মাজলৈ আহিছিলো সন্ত ৰবিদাস জীৰ সেই ভব্য স্মৃতিসৌধৰ ভূমি পূজন উপলক্ষে। আজি মই বহু প্ৰকল্পৰ ভূমি পূজন কৰাৰ সুযোগ পাইছো যিয়ে মধ্যপ্ৰদেশৰ উন্নয়নত নতুন গতি প্ৰদান কৰিব। এই প্ৰকল্পসমূহে এই অঞ্চলৰ ঔদ্যোগিক উন্নয়নত নতুন শক্তি প্ৰদান কৰিব। এই প্ৰকল্পসমূহৰ বাবে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে ৫০ হাজাৰ কোটিতকৈ অধিক ধন ব্যয় কৰিবলৈ ওলাইছে। আপুনি কল্পনা কৰিব পাৰেনে, পঞ্চাশ হাজাৰ কোটি কি? আমাৰ দেশৰ বহু ৰাজ্যৰ গোটেই বছৰটোৰ বাজেট আজি ভাৰত চৰকাৰে এটা কাৰ্যসূচীৰ বাবে যিমান খৰচ কৰিছে, সিমান নহয়। ইয়াৰ পৰাই বুজা যায় যে মধ্যপ্ৰদেশৰ বাবে আমাৰ সংকল্প কিমান ডাঙৰ। এই সকলোবোৰ প্ৰকল্পই আগন্তুক সময়ত মধ্যপ্ৰদেশৰ হাজাৰ হাজাৰ যুৱক-যুৱতীক কৰ্মসংস্থাপন প্ৰদান কৰিব। এই প্ৰকল্পসমূহে দৰিদ্ৰ আৰু মধ্যবিত্ত পৰিয়ালৰ সপোন পূৰণ কৰিব। বীনা শোধনাগাৰ সম্প্ৰসাৰণ আৰু বহু নতুন সা-সুবিধাৰ আধাৰশিলা স্থাপনৰ বাবে মধ্যপ্ৰদেশৰ লাখ লাখ জনসাধাৰণক অভিনন্দন জনাইছো।
বন্ধুসকল,
স্বাধীনতাৰ এই সোণালী যুগত প্ৰতিজন দেশবাসীয়ে ভাৰতক বিকশিত কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি লৈছে। এই সংকল্প লাভ কৰিবলৈ ভাৰত স্বাৱলম্বী হোৱাটো প্ৰয়োজনীয় আৰু আমি বহিঃৰাজ্যৰ পৰা ন্যূনতম সংখ্যক বস্তু আমদানি কৰা উচিত। আজি ভাৰতে কেৱল বাহিৰৰ পৰা পেট্ৰ’ল-ডিজেল আমদানি কৰাই নহয়, পেট্ৰ’কেমিকেল সামগ্ৰীৰ বাবেও আমি আন দেশৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰিব লগা হৈছে। আজি বীনা শোধনাগাৰত স্থাপন কৰা পেট্ৰ’-কেমিকেল কমপ্লেক্সৰ আধাৰশিলাটোৱে ভাৰতক এনে বস্তুৰ উৎপাদনত স্বাৱলম্বী কৰি তোলাত সহায় কৰিব। বহুতে নাজানে যে এইবোৰ প্লাষ্টিকৰ পাইপ, বাথৰুমত ব্যৱহাৰ কৰা প্লাষ্টিকৰ বাল্টি আৰু মগ, প্লাষ্টিকৰ টেপ, প্লাষ্টিকৰ চকী আৰু টেবুল, ঘৰৰ বাবে ৰং কৰা সামগ্ৰী,গাড়ীৰ বাম্পাৰ, গাড়ীৰ ডেচবৰ্ড, পেকিং সামগ্ৰী, চিকিৎসা সঁজুলি, গ্লুক'জৰ বটল, চিকিৎসা চিৰিঞ্জ, বিভিন্ন ধৰণৰ কৃষি সঁজুলি, এই সকলোবোৰতে পেট্ৰ'কেমিকেল থাকে।ই বহুত ডাঙৰ ভূমিকা পালন কৰে। এতিয়া বীনাত নিৰ্মাণ হ’বলগীয়া এই আধুনিক পেট্ৰ’কেমিকেল কমপ্লেক্সে এই সমগ্ৰ অঞ্চলটোক উন্নয়নৰ নতুন উচ্চতালৈ লৈ যাব, মই আপোনালোকক এই নিশ্চয়তা দিবলৈ আহিছো। ইয়াৰ দ্বাৰা ইয়ালৈ নতুন উদ্যোগ আহিব, ই কেৱল ইয়াৰ কৃষক আৰু ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগীসকলক সহায় কৰাই নহয়, আটাইতকৈ ডাঙৰ কথাটো হ’ল মোৰ যুৱক-যুৱতীসকলেও হাজাৰ হাজাৰ কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ লাভ কৰিব।
আজিৰ নতুন ভাৰতত উৎপাদন খণ্ডতো পৰিৱর্তন ঘটিছে৷ দেশৰ প্রয়োজনীয়তা বাঢ়ি অহাৰ লগে লগে আৰু দেশৰ প্রয়োজনীয়তা পৰিৱর্তিত হোৱাৰ লগে লগে উৎপাদন খণ্ডটো আধুনিকীকৰণ কৰাটোও সমানেই প্রয়োজনীয়৷ এই চিন্তাৰে আজি এই কাৰ্যসূচীত মধ্যপ্ৰদেশৰ ১০টা নতুন ঔদ্যোগিক প্ৰকল্পৰ কামো আৰম্ভ কৰা হৈছে। নৰ্মদাপুৰমত নবীকৰণযোগ্য শক্তিৰ সৈতে জড়িত মেনুফেকচাৰিং জ’ন, ইন্দোৰত দুটা নতুন আই-টি পাৰ্ক, ৰাটলামত মেগা ইণ্ডাষ্ট্ৰিয়েল পাৰ্ক, এই সকলোবোৰে মধ্যপ্ৰদেশৰ ঔদ্যোগিক শক্তি আৰু অধিক বৃদ্ধি কৰিব। আৰু যেতিয়া মধ্যপ্ৰদেশৰ ঔদ্যোগিক শক্তি বাঢ়িব, তেতিয়া সকলোৱে ইয়াৰ দ্বাৰা উপকৃত হ’বলৈ গৈ আছে। ইয়াৰ যুৱক-যুৱতী, ইয়াৰ কৃষক, ইয়াৰ ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগী, সকলোৰে উপাৰ্জন বৃদ্ধি পাব, সকলোৱে অধিক নতুন সুযোগ পাব।
মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল,
যিকোনো দেশ বা যিকোনো ৰাজ্যৰ উন্নয়নৰ বাবে শাসন ব্যৱস্থা সম্পূৰ্ণ স্বচ্ছতাৰে চলাব লাগে আৰু দুৰ্নীতি নিয়ন্ত্ৰণত ৰাখিব লাগে। ইয়াত মধ্যপ্ৰদেশত আজিৰ প্ৰজন্মই হয়তো বেছি মনত নাৰাখে, কিন্তু এটা সময় আছিল যেতিয়া মধ্যপ্ৰদেশক দেশৰ অন্যতম বেয়া ৰাজ্য হিচাপে স্বীকৃতি দিয়া হৈছিল। স্বাধীনতাৰ পিছত দীৰ্ঘদিন মধ্যপ্ৰদেশত শাসন কৰা সকলে, দুৰ্নীতি আৰু অপৰাধৰ বাহিৰে মধ্যপ্ৰদেশক একো নিদিলে, বন্ধু-বান্ধৱীসকল, একো নিদিলে। সেইবোৰ সময়ত মধ্যপ্ৰদেশত অপৰাধীৰ আধিপত্য আছিল। আইন-শৃংখলা ব্যৱস্থাৰ প্ৰতি মানুহৰ কোনো বিশ্বাস নাছিল। এনে পৰিস্থিতিত মধ্যপ্ৰদেশত কেনেকৈ উদ্যোগ স্থাপন কৰিব পাৰি? কোনো ব্যৱসায়ীয়ে ইয়ালৈ আহিবলৈ কেনেকৈ সাহস কৰিব? আপোনালোকে যেতিয়া আমাক সেৱা কৰাৰ সুযোগ দিলে, আমাৰ সহকৰ্মীসকল, আমি পূৰ্ণ আন্তৰিকতাৰে মধ্যপ্ৰদেশৰ ভাগ্য সলনি কৰিবলৈ যৎপৰোনাস্তি চেষ্টা কৰিলোঁ। আমি মধ্যপ্ৰদেশক ভয়ৰ পৰা মুক্ত কৰি ইয়াত আইন-শৃংখলা প্ৰতিষ্ঠা কৰিলোঁ। পুৰণি প্ৰজন্মৰ মানুহে মনত পেলাব যে কংগ্ৰেছে এই বুণ্ডেলখণ্ডক কেনেকৈ পথ, বিদ্যুৎ, পানীৰ দৰে সা-সুবিধাবোৰৰ পৰা বঞ্চিত কৰিছিল। আজি বিজেপি চৰকাৰৰ দিনত প্ৰতিখন গাঁৱলৈ ৰাস্তা-ঘাট আৰু বিদ্যুৎ প্ৰত্যেক ঘৰলৈ গৈ আছে। ইয়াত যেতিয়া সংযোগৰ উন্নতি হৈছে, তেতিয়া উদ্যোগসমূহৰ বাবেও অনুকূল, ইতিবাচক পৰিৱেশৰ সৃষ্টি হৈছে। আজি বৃহৎ বিনিয়োগকাৰীয়ে মধ্যপ্ৰদেশলৈ আহি ইয়াত নতুন কাৰখানা স্থাপন কৰিব বিচাৰিছে। মোৰ বিশ্বাস যে আগন্তুক কেইবছৰমানৰ ভিতৰত মধ্যপ্ৰদেশে ঔদ্যোগিক বিকাশৰ নতুন উচ্চতা স্পৰ্শ কৰিবলৈ ওলাইছে।
মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল,
আজিৰ নতুন ভাৰত অতি দ্ৰুতগতিত সলনি হৈছে। আপোনাৰ হয়তো মনত আছে, লালকিল্লাৰ পৰাই মই দাসত্বৰ পৰা মুক্তিৰ মানসিকতা আৰু সকলোৰে প্ৰচেষ্টাৰ বিষয়ে বিতংভাৱে আলোচনা কৰিছিলোঁ। আজি মই এইটো দেখি অতি গৌৰৱ অনুভৱ কৰিছো যে ভাৰতে দাসত্বৰ মানসিকতাক এৰি স্বাধীন হোৱাৰ আত্মসন্মানেৰে আগবাঢ়িবলৈ আৰম্ভ কৰিছে। আৰু যিকোনো দেশে যেতিয়া এনে সিদ্ধান্ত লয় তেতিয়াই তাৰ ৰূপান্তৰ আৰম্ভ হয়। মাত্ৰ এতিয়াই আপুনি জি-২০ শীৰ্ষ সন্মিলনৰ সময়তো ইয়াৰ এখন ছবি দেখিছে। বন্ধুসকল, এতিয়া প্ৰতিখন গাঁৱৰ ল’ৰা-ছোৱালীৰ মুখত জি-২০ শব্দটো আত্মবিশ্বাসেৰে প্ৰতিধ্বনিত হৈছে। আপোনালোকে সকলোৱে দেখিছে যে ভাৰতে জি-২০ক কেনেকৈ সফলতাৰে সংগঠিত কৰিছে। আপোনালোকে মোক কওক মোৰ বন্ধুসকল, আপোনালোকে মোক উত্তৰ দিয়ক, আপুনি হাত দাঙি সঁহাৰি দিয়ক, পিছফালে থকাসকলেও উত্তৰ দিব, সকলোৱে ক’ব, আপোনালোকে মোক কওক যে আপোনালোকে জি-২০ৰ সফলতাত গৌৰৱ কৰিছে নে নাই? দেশে গৌৰৱ কৰিছে নে নাই? শিৰ উচ্চ হৈছে নে নাই? বুকুখন বহল হৈছে নে নাই?
মোৰ মৰমৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল,
আপোনালোকৰ অনুভৱ যিয়েই নহওক কিয়, সেয়া আজি সমগ্ৰ দেশৰ অনুভৱ। এই সফল জি-২০য়ে ইমান ডাঙৰ সফলতা লাভ কৰিছে, ইয়াৰ কৃতিত্ব কোনে পায়? কোনে এই কাম কৰিলে? নাই, এই কাম মোদীৰ নহয়, আপোনালোক সকলোৱে এই কাম কৰিছে। এইটোৱেই আপোনালোকৰ শক্তি। বন্ধুসকল, এয়া ১৪০ কোটি ভাৰতীয়ৰ সফলতা। এয়া ভাৰতৰ সামূহিক শক্তিৰ প্ৰমাণ। আৰু এই সন্মিলনত অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ বিশ্বৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ পৰা বিদেশী অতিথিসকল ভাৰতলৈ আহিছিল, তেওঁলোকেও কৈ আছিল যে তেওঁলোকে আগতে কেতিয়াও এনেকুৱা অনুষ্ঠান দেখা নাছিল। ভাৰতে দেশৰ বিভিন্ন চহৰত বিদেশী অতিথিক আদৰণি জনাইছিল, তেওঁলোকে ভাৰতক দেখিবলৈ বাধ্য কৰাইছিল, তেওঁলোকে বৈচিত্ৰ্য দেখি, ভাৰতৰ ঐতিহ্য দেখি, ভাৰতৰ সমৃদ্ধি দেখি অতিশয় আপ্লুত হৈছেল। ইয়াত মধ্যপ্ৰদেশত ভূপাল, ইন্দোৰ আৰু খাজুৰাহোত জি-২০ সভা অনুষ্ঠিত হৈছিল আৰু তাত উপস্থিত থকা লোকসকলে আপোনালোকৰ প্ৰশংসা গাই আপোনালোকৰ গুণগান গাইছে। লগতে জি-২০ৰ সফল সংগঠনৰ বাবে আৰু ইয়াত কাম কৰাৰ সুযোগ পোৱাৰ বাবে আপোনালোক সকলোকে আন্তৰিক কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছো। আপুনি মধ্যপ্ৰদেশৰ সাংস্কৃতিক, পৰ্যটন, কৃষি আৰু উদ্যোগিক সম্ভাৱনাক বিশ্বৰ সন্মুখত আনিছে। ইয়াৰ বাবেই সমগ্ৰ বিশ্বতে মধ্যপ্ৰদেশৰ নতুন ভাবমূৰ্তিও উন্নত হৈছে। জি-২০ৰ সফল সংগঠন নিশ্চিত কৰাৰ বাবে শিৱৰাজ জী আৰু তেওঁৰ সমগ্ৰ দলটোক মইও প্ৰশংসা কৰিম।
মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল,
এফালে আজিৰ ভাৰতে বিশ্বক সংযোগ কৰাৰ ক্ষমতা দেখুৱাইছে। আমাৰ ভাৰত বিশ্ব মঞ্চত বিশ্ব বন্ধু হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে। আনহাতে কিছুমান দল আছে যিবোৰে দেশ আৰু সমাজখনক বিভাজিত কৰাত নিয়োজিত হৈ আছে। দুয়ো মিলি ইণ্ডি-এলায়েন্স গঠন কৰিছে। একাংশই এই ভাৰতীয় মিত্ৰজোঁটক অহংকাৰী মিত্ৰতা বুলিও কয়। তেওঁলোকৰ নেতা এতিয়াও নিৰ্দিষ্ট হোৱা নাই, নেতৃত্বক লৈ বিভ্ৰান্তি। কিন্তু শেহতীয়াকৈ মুম্বাইত তেওঁলোকৰ এখন বৈঠক হৈছিল। মই ভাবো, সেই বৈঠকত তেওঁলোকে এই অহংকাৰী মিত্ৰতাই ভৱিষ্যতে কেনেদৰে কাম কৰিব তাৰ নীতি আৰু কৌশল তৈয়াৰ কৰিছে। তেওঁলোকে নিজৰ লুকাই থকা এজেণ্ডাও প্ৰস্তুত কৰিছে আৰু এই নীতি কৌশল কি? এয়াই ইণ্ডি এলায়েন্সৰ নীতি, ভাৰতৰ সংস্কৃতিক আক্ৰমণ কৰাৰ এই অহংকাৰী মিত্ৰতাৰ নীতি। ইণ্ডি এলায়েন্সৰ এই সিদ্ধান্ত ভাৰতীয়ৰ বিশ্বাসক আক্ৰমণ কৰা। ইণ্ডি এলায়েন্সৰ অহংকাৰী মিত্ৰতাৰ উদ্দেশ্য হৈছে হাজাৰ হাজাৰ বছৰ ধৰি ভাৰতক একত্ৰিত কৰা ধাৰণা, মূল্যবোধ আৰু পৰম্পৰাক ধ্বংস কৰা। সনাতনৰ পৰা অনুপ্ৰাণিত হৈ দেৱী অহিল্যাবাই হোলকাৰে দেশৰ চুকে-কোণে সমাজ কাম কৰিছিল, নাৰী উত্থানৰ বাবে অভিযান আৰম্ভ কৰিছিল, দেশৰ বিশ্বাস ৰক্ষা কৰিছিল, এই অহংকাৰী মিত্ৰতা, এই ভাৰত-মিত্ৰজোঁটে সেই সনাতন মূল্যবোধ আৰু পৰম্পৰাৰ অন্ত পেলাবলৈ চেষ্টা কৰিছে।
সনাতনৰ শক্তিয়েই ঝান্সীৰ ৰাণী লক্ষ্মীবাইয়ে ঝান্সীক এৰি নিদিওঁ বুলি কৈ ইংৰাজক প্ৰত্যাহ্বান জনাবলৈ সক্ষম হৈছিল। গান্ধীজীয়ে গোটেই জীৱন বিশ্বাস কৰা সনাতন, গোটেই জীৱন অনুপ্ৰাণিত কৰা ভগৱান শ্ৰীৰাম, তেওঁৰ শেষ বাক্য হৈ পৰিল-হে ৰাম! যি সনাতন পৰম্পৰাই তেওঁলোকক অস্পৃশ্যতাৰ বিৰুদ্ধে আন্দোলন আৰম্ভ কৰিবলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰিছিল, ইণ্ডি এলায়েন্সৰ এই লোকসকলে, এই অহংকাৰী মিত্ৰতাই সেই সনাতন পৰম্পৰাৰ অন্ত পেলাব বিচাৰে। স্বামী বিবেকানন্দই যি সনাতনে সমাজৰ বিভিন্ন অশুভতাৰ বিষয়ে মানুহক সজাগ কৰি তুলিছিল, তাৰ পৰা অনুপ্ৰাণিত হৈ ভাৰতীয় মিত্ৰজোঁটৰ ৰাইজে সেই সনাতনৰ অন্ত পেলাব বিচাৰে। যি সনাতনৰ পৰা লোকমান্য তিলক ভাৰত মাতৃৰ স্বাধীনতাৰ কার্য ল’লে, গণেশ পূজাক স্বাধীনতা আন্দোলনৰ সৈতে সংযোগ কৰিলে, ৰাজহুৱা গণেশ উৎসৱৰ পৰম্পৰা সৃষ্টি কৰিলে, আজি এই ভাৰতীয় মিত্রতাই সেই একেটা সনাতনক ধ্বংস কৰিব বিচাৰিছে৷
বন্ধুসকল,
এয়াই আছিল সনাতনৰ শক্তি য’ত স্বাধীনতা আন্দোলনত ফাঁচী দিয়া বীৰসকলে কৈছিল যে তেওঁলোকৰ পৰৱৰ্তী জন্মত মোক ভাৰত মাতাৰ কোলাত ঠাই দিয়ক। সন্ত ৰবিদাসৰ প্ৰতিফলন যি সনাতন সংস্কৃতি, মাতা শ্বাবাৰীৰ পৰিচয় যি সনাতন সংস্কৃতি, মহৰ্ষি বাল্মিকীৰ আধাৰ সনাতন সংস্কৃতি, হাজাৰ হাজাৰ বছৰ ধৰি ভাৰতক একত্ৰিত কৰি ৰখা সনাতন সংস্কৃতি, এইসকল লোক একেলগে আছিল। এতিয়া সেই সনাতনক টুকুৰা টুকুৰ কৰিবলৈ চেষ্টা কৰি আছে। আজি এই লোকসকলে মুকলিকৈ কথা ক’বলৈ আৰম্ভ কৰিছে আৰু মুকলিকৈ আক্ৰমণ কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিছে। কাইলৈ ​​এই মানুহবোৰে আমাৰ ওপৰত আক্ৰমণ বৃদ্ধি কৰিব। দেশৰ চুকে-কোণে থকা প্ৰতিগৰাকী সনাতনী, এই দেশক ভালপোৱা প্ৰতিজন, এই দেশৰ মাটিক ভালপোৱা প্ৰতিজন, এই দেশৰ লাখ লাখ মানুহক ভালপোৱা প্ৰতিজন, সকলোৱে সজাগ হোৱাটো প্ৰয়োজন। সনাতনক ধ্বংস কৰি তেওঁলোকে দেশখনক হাজাৰ বছৰৰ বাবে দাসত্বলৈ ঠেলি দিব বিচাৰে। কিন্তু আমি একেলগে এনে শক্তিক ৰোধ কৰিব লাগিব, আমাৰ সংগঠনৰ শক্তি আৰু আমাৰ সংহতিৰে তেওঁলোকৰ পৰিকল্পনা বিফল কৰিব লাগিব।
মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল,
ভাৰতীয় জনতা পাৰ্টি দেশপ্ৰেম, জনশক্তিৰ প্ৰতি নিষ্ঠা আৰু জনসেৱাৰ ৰাজনীতিত উৎসৰ্গিত।
অভাৱগ্ৰস্তক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়াটোৱেই হৈছে বিজেপিৰ সুশাসনৰ মৌলিক মন্ত্ৰ। বিজেপি চৰকাৰ এখন স্পৰ্শকাতৰ চৰকাৰ। দিল্লী হওক বা ভোপাল হওক, আজি চৰকাৰে আপোনাৰ ঘৰত উপস্থিত হৈ আপোনাক সেৱা আগবঢ়াবলৈ চেষ্টা কৰিছে। ক’ভিডৰ এনে ভয়াবহ সংকটৰ সময়ত চৰকাৰে কোটি কোটি দেশবাসীক বিনামূলীয়াকৈ টিকাকৰণৰ ব্যৱস্থা কৰিছিল। সুখ-দুখত আমি আপোনালোকৰ সংগী। আমাৰ চৰকাৰে ৮০ কোটিৰো অধিক দেশবাসীক বিনামূলীয়া ৰেচন দিলে, যাতে দুখীয়াৰ ঘৰৰ চৌকাটো জ্বলি থাকে, দুখীয়া লোকসকল ভোকত নাথাকে। আমাৰ প্ৰচেষ্টা আছিল যাতে কোনো দুখীয়া, দলিত, পিছপৰা বা জনজাতীয় পৰিয়ালৰ কোনো মাতৃয়ে খালী পেটেৰে শুব নালাগে। সেই মাতৃক সন্তানৰ ভোকত ৰাখি অত্যাচাৰ কৰা উচিত নহয়। সেইবাবেই এই দুখীয়া পৰিয়ালৰ পুত্ৰই দুখীয়াৰ ঘৰৰ ৰেচনৰ বাবে চিন্তিত, দুখীয়া মাতৃৰ সমস্যাৰ বাবে চিন্তিত। আৰু আপোনালোক সকলোৰে আশীৰ্বাদত আজিও মই এই দায়িত্ব পালন কৰি আছো।
মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল,
মধ্যপ্ৰদেশে উন্নয়নৰ নতুন উচ্চতাত উপনীত হোৱা, মধ্যপ্ৰদেশৰ প্ৰতিটো পৰিয়ালৰ জীৱন সহজ হৈ পৰা আৰু প্ৰতিটো ঘৰে সমৃদ্ধি কঢ়িয়াই অনাটো আমাৰ নিৰন্তৰ প্ৰচেষ্টা। মোদীৰ নিশ্চয়তাৰ ট্ৰেক ৰেকৰ্ড আপোনাৰ সন্মুখত। তেওঁলোকৰ ট্ৰেক ৰেকৰ্ড মনত ৰাখক, মোৰ ট্ৰেক ৰেকৰ্ড চাওক। মোদীয়ে দুখীয়াক স্থায়ী ঘৰৰ নিশ্চয়তা দিছিল। আজি কেৱল মধ্যপ্ৰদেশতে ৪০ লাখৰো অধিক পৰিয়ালে স্থায়ী ঘৰ লাভ কৰিছে। আমি প্ৰতিটো ঘৰতে শৌচাগাৰৰ নিশ্চয়তা দিছিলোঁ – এই নিশ্চয়তাও আমি পূৰণ কৰিলোঁ৷ আমি অতি দুখীয়া লোকক বিনামূলীয়া চিকিৎসাৰ নিশ্চয়তা দিছিলোঁ। আমি প্ৰতিটো ঘৰতে বেংক একাউণ্ট খোলাৰ নিশ্চয়তা দিছিলোঁ। আমি মাতৃ-ভগ্নীক ধোঁৱামুক্ত পাকঘৰৰ নিশ্চয়তা দিছিলোঁ। আপোনালোকৰ সেৱক মোদীয়ে আজি প্ৰতিটো নিশ্চয়তা পূৰণ কৰি আছে। ভগ্নীসকলৰ স্বাৰ্থৰ কথা মনত ৰাখি আমিও এই ৰাখী বন্ধনত গেছ চিলিণ্ডাৰৰ দাম বহু পৰিমাণে হ্ৰাস কৰিলোঁ। ইয়াৰ বাবে উজ্জ্বলাৰ হিতাধিকাৰী ভগ্নীসকলে এতিয়া ৪০০ টকাত সস্তাত চিলিণ্ডাৰ লাভ কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে। উজ্জ্বলাৰ এই আঁচনিখনে আমাৰ ভগ্নী-কন্যাৰ জীৱন কেনেকৈ ৰক্ষা কৰি আছে আমি সকলোৱে জানো। আমাৰ প্ৰয়াস যে এজনী ভগ্নী বা ছোৱালীয়েও ধোঁৱাত খাদ্য ৰান্ধিব নালাগে। আৰু সেয়ে কালি কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে আন এটা ডাঙৰ সিদ্ধান্ত লৈছে। এতিয়া দেশৰ আৰু ৭৫ লাখ ভগ্নীক বিনামূলীয়াকৈ গেছ সংযোগ দিয়া হ’ব। আমাৰ উদ্দেশ্য যাতে কোনো ভগ্নীক গেছ সংযোগৰ পৰা আঁতৰি বঞ্চিত নহয়। আমি এবাৰ কাম সম্পূৰ্ণ কৰিলোঁ, কিন্তু কিছুমান পৰিয়ালত সম্প্ৰসাৰণ হ’ল, পৰিয়ালত দুটা বিভাগ আছিল আৰু আনটো পৰিয়ালক গেছৰ প্ৰয়োজন হৈছিল। ইয়াত উল্লেখ কৰা নামবোৰৰ বাবে আমি এই নতুন আঁচনিখন উলিয়াইছো।
বন্ধুসকল,
আমি আমাৰ প্ৰতিটো নিশ্চয়তা পূৰণৰ বাবে সম্পূৰ্ণ আন্তৰিকতাৰে কাম কৰি আছো। আমি মধ্যভোগীক নিৰ্মূল কৰি প্ৰতিজন হিতাধিকাৰীক সম্পূৰ্ণ সুবিধাৰ নিশ্চয়তা দিছিলোঁ। ইয়াৰ উদাহৰণ প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সন্মান নিধি। এই আঁচনিৰ হিতাধিকাৰী প্ৰতিজন কৃষকলৈ ২৮ হাজাৰ টকা পোনপটীয়াকৈ তেওঁৰ বেংক একাউণ্টলৈ প্ৰেৰণ কৰা হৈছিল। এই আঁচনিৰ বাবে চৰকাৰে ২ লাখ ৬০ হাজাৰ কোটিতকৈও অধিক ধন ব্যয় কৰিছে।
বন্ধুসকল,
বিগত ৯ বছৰত কৃষকৰ খৰচ কমাই কম মূল্যত সাৰ যোগান ধৰাৰ বাবে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণ কৰিছে। ইয়াৰ বাবে আমাৰ চৰকাৰে ৯ বছৰত চৰকাৰ ৰাজকোষৰ পৰা ১০ লাখ কোটিতকৈ অধিক টকা ব্যয় কৰিছে। আজি আপোনালোকে পথাৰলৈ লৈ যোৱা ইউৰিয়াৰ বেগটো, মোৰ খেতিয়ক ভাই-ভনীসকল, এই ইউৰিয়াৰ মোনাটো আমেৰিকাত ৩,০০০ টকাত বিক্ৰী কৰা হয়, কিন্তু আমি মোৰ দেশৰ কৃষকসকলক সেই একেটা বেগ মাত্ৰ ৩০০ টকাত প্ৰদান কৰো আৰু ইয়াৰ বাবে চৰকাৰী কোষাগাৰৰ পৰা দহ লাখ কোটি টকা ব্যয় কৰা হৈছে। মনত আছে, আগতে ইউৰিয়াৰ নামত হাজাৰ কোটি টকাৰ কেলেংকাৰি হৈছিল, যাৰ বাবে খেতিয়কক দিনে-ৰাতিয়ে মাৰপিট কৰিবলগীয়া হৈছিল, এতিয়া একেই ইউৰিয়া এতিয়া সকলোতে সহজে উপলব্ধ।
মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল,
বুণ্ডেলখণ্ডতকৈ কোনে ভালকৈ জানে জলসিঞ্চনৰ গুৰুত্ব কি। বিজেপিৰ ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰে বুণ্ডেলখণ্ডত বহু জলসিঞ্চন প্ৰকল্পত কাম কৰি আহিছে। কেন-বেতৱা সংযোগী খালটোৱে বুণ্ডেলখণ্ডকে ধৰি এই অঞ্চলৰ লাখ লাখ কৃষকৰ বাবে যথেষ্ট উপকৃত কৰিব আৰু ই তেওঁলোকৰ গোটেই জীৱন আৰু আগন্তুক প্ৰজন্মৰ বাবেও থাকিব। আমাৰ চৰকাৰে অহৰহ কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰি দেশৰ প্ৰতিগৰাকী ভগ্নীক তেওঁৰ ঘৰত পাইপযোগে পানী যোগান ধৰিছে। মাত্ৰ ৪ বছৰত সমগ্ৰ দেশৰ প্ৰায় ১০ কোটি নতুন পৰিয়ালক নলৰ পানী যোগান ধৰা হৈছে। মধ্য প্ৰদেশতো ৬৫ লাখ পৰিয়ালক পাইপযোগে পানী যোগান ধৰা হৈছে। ইয়াৰ পৰা মোৰ বুণ্ডেলখণ্ডৰ মা আৰু ভগ্নীসকল বহুত উপকৃত হৈছে। বুণ্ডেলখণ্ডতো অটল ভূগৰ্ভস্থ জল আঁচনিৰ অধীনত পানীৰ উৎস সৃষ্টিৰ ক্ষেত্ৰতো বৃহৎ পৰিসৰত কাম চলি আছে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ চৰকাৰ এই অঞ্চলৰ উন্নয়নৰ বাবে আৰু লগতে এই অঞ্চলৰ গৌৰৱ বৃদ্ধিৰ বাবে সম্পূৰ্ণ দায়বদ্ধ আৰু আপোনালোকৰ প্ৰতি সম্পূৰ্ণৰূপে উৎসৰ্গিত। এইবাৰ ৫ অক্টোবৰ ৰাণী দুৰ্গাৱতীৰ ৫০০সংখ্যক জন্ম বাৰ্ষিকী। ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰেও এই শুভ অনুষ্ঠানটো অতি আড়ম্বৰেৰে উদযাপন কৰিবলৈ ওলাইছে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ চৰকাৰৰ এই প্ৰচেষ্টাত দুখীয়া, দলিত, পিছপৰা শ্ৰেণী আৰু জনজাতীয় লোকসকল সৰ্বাধিক লাভৱান হৈছে। বঞ্চিতক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া, সকলোৰে বাবে সমৰ্থন, সকলোৰে বাবে উন্নয়নৰ এই আৰ্হিটোৱে আজি পৃথিৱীখনক বাট দেখুৱাইছে। এতিয়া ভাৰতে বিশ্বৰ তৃতীয় শীৰ্ষ অৰ্থনীতিৰ ভিতৰত অন্যতম হোৱাৰ লক্ষ্যৰে কাম কৰি আছে। ভাৰতক শীৰ্ষ তৃতীয় স্থানত স্থান দিয়াৰ ক্ষেত্ৰত মধ্যপ্ৰদেশৰ ডাঙৰ ভূমিকা আছে আৰু মধ্যপ্ৰদেশে ইয়াৰ ভূমিকা পালন কৰিব। ইয়াৰ দ্বাৰা ইয়াৰ কৃষক, ইয়াৰ উদ্যোগ আৰু ইয়াৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে নতুন সুযোগৰ সৃষ্টি কৰিব। আগন্তুক ৫ বছৰে মধ্যপ্ৰদেশৰ উন্নয়নক নতুন উচ্চতা প্ৰদান কৰিব। আজি আমি যিবোৰ প্ৰকল্পৰ ভেটি স্থাপন কৰিছো, সেইবোৰে মধ্যপ্ৰদেশৰ দ্ৰুত উন্নয়ন আৰু অধিক ত্বৰান্বিত কৰিব। আপুনি ইমান বৃহৎ সংখ্যকে আহি এই উন্নয়নৰ উৎসৱ পালন কৰিবলৈ আহিছিল, উন্নয়নৰ উৎসৱত অংশ লৈছিল আৰু আশীৰ্বাদ দিছিল, ইয়াৰ বাবে মই আপোনালোক সকলোকে বহুত বহুত ধন্যবাদ আৰু বহুত বহুত শুভেচ্ছা জনাইছো।
মোৰ লগত সমস্বৰে কওক-
ভাৰত মাতা কী জয়,
ভাৰত মাতা কী জয়,
ভাৰত মাতা কী জয়,
ধন্যবাদ!