শেল-থুম মন্ত্রালয়
ৱার্ল্দ বেঙ্কনা পুথোকপা জি-২০ দোকুমেন্তনা ভারতকী চাউখৎপা থাগৎপা ফোঙদোকখ্রে
08 SEP 2023 11:38AM by PIB Imphal
দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচর (দিপিআই)না ভারত্তা অচৌবা অওনবা অমা পুরক্লে, মসিনা শেন-থুমগী থবকশিং মীওই খুদিংমক য়ৌহনবদগী হেন্না খুদোংচাবা পীরে। ৱার্ল্দ বেঙ্কনা পুথোকপা জি-২০ গ্লোবেল পার্তনরশিপকী ফাইনান্সিএল ইনক্লুজন দোকুমেন্ত(https://www.g20.org/content/dam/gtwenty/gtwenty_new/document/G20_POLICY_RECOMMENDATIONS.pdf) না কেন্দ্র সরকারগী মখাদা হৌখিবা চহি ১০দা ভারত্তা দি.পি.আইশিংনা পুরকখিবা অওনবশিং থাগৎপা ফোঙদোকখ্রে।
দোকুমেন্ত অদুদা কেন্দ্র সরকারনা পায়খৎলিবা মরুওইবা থবকশিং ফোঙদোক্লি অমসুং দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচর (দি পি আই)গী লমদা থৌশিল অমসুং চৎন-কাংলোন শেম্বদা সরকারগী থৌদাং ফোঙদোক্লি।
• শেন-থুমগী থবকশিংনা পুম্নমক কোনশিনবা: চহি ৫০ চঙগদবা থবকশিং ভারতনা শুপ্নগী চহি ৬তা পাংথোকপা ঙম্লে হায়না ৱার্ল্দ বেঙ্কনা ভারতকী দি.পি.আইগী থবকশিং থাগৎলি।
• হৌখিবা চহি ৬তা জাম ত্রিনিতিনা শেন-থুমগী থবকশিংনা পুম্নমক কোনশিনবগী চাং ২০০৮ তা চাদা ২৫ ওইরম্বদগী চাদা ৮০দা হেনগৎহল্লে, খোঙচৎ অমা চহি ৪৭ তেনশিনহনবদা দি.পি.আইশিং থাগৎলি।
• “ অচৌবা অহোংবা পুরকপদা দি.পি.আইশিংনা লৌরিবা থৌদাং চিংননিঙাই ওইদে, দি.পি.আইশিং ফংবদগী শেমগৎলিবা অতোপ্পা থবকশিং অমসুং থৌশিলশিং অরুবা ঙাক্তনি। পায়খৎলিবা থবকশিংগী মনুংদা আইন অমসুং চৎন-কাংলোন শেম্বা, মপু ওইনবা অমসুং মশক তাক্নবা আধার শীজিন্নবগী থবকশিং হেনগৎহনবা লৈবাক্কী থৌশিলশিং পাকথোক-চাউথোকহনবা” হায়না দোকুমেন্ত অদুদা পল্লি।
• পি.এম.জে.দি.ৱাই হেক হৌদোকপদগী একাউন্তশিং হাংদোকপা শরুক অহুম হেনগৎতুনা ২০১৫দা মিল্লিয়ন ১৪৭.২ ওইরম্বদগী জুন ২০২২দা মিল্লিয়ন ৪৬২ য়ৌরে; হায়রিবা একাউন্তশিং অসিগী চাদা ৫৬ নুপীশিংগী ওইদুনা মিল্লিয়ন ২৬০ হেল্লে।
• জন ধন প্লস প্রোগ্রামনা শেন্থোক য়াম্না লৈজদবা নুপীশিং শেন তুংশিন্নবা পুক্নিং থৌগৎপদগী, এপ্রিল ২০২৩ ফাওবা নুপী কস্তমর মিল্লিয়ন ১২ হেল্লে অমসুং শুপ্নগী থা ৫দা চাংচত্তা চাদা ৫০ হেনগৎলে। শেন্থোক য়াম্না লৈতবা নুপী মিল্লিয়ন ১০০ ভারত্তা সরকারগী বেঙ্কশিংদা শেন থমজিনবদগী চাউরাক্না লুপা করোর ২৫,০০০(দোল্লর বিল্লিয়ন ৩.১) য়ৌরে।
• গভর্নমেন্ত তু পর্সন (জি২পি)পেমেন্তশিং:
• হৌখিবা চহি ১০দা, দি.পি.আই শীজিন্নদুনা ভারতনা মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা দিজিতেল জি২পি মচাকশিং শেমগৎলে।
• মসিগী থৌরাং অসিনা মরুওইবা স্কিম ৩১২কী খুৎথাংদা কেন্দ্র সরকারগী মিনিস্ত্রি ৫৩দগী বেনিফিসরিশিংদা হকথেংননা দোল্লর মিল্লিয়ন ৩৬১গী শেনফম ফংহনখ্রে।
• মার্চ ২০২২ ফাওবদা,মসিগী ফল ওইনা জি.দি.পিগী চাদা ১.১৪গা মান্নবা দোল্লর বিল্লিয়ন ৩৩গী শেননবা অমা তুংশিল্লে।
• য়ু.পি.আই:
• মে ২০২৩ খক্তদা লুপা ত্রিল্লিয়ন ১৪.৮৯গী ত্রান্সসেক্সন বিল্লিয়ন ৯.৪১ হেন্না পাংথোকখি।
• শেনবা চহি ২০২২-২৩দা, য়ু.পি.আই ত্রান্সসেক্সনগী অপুনবা ভেলু ভারতকী নোমিনেল জি.দি.পিগী চাদা ৫০ রোম ওইখি।
• দি.পি.আইনা প্রাইভেদ সেক্তরগী মগুন হেনগৎহল্লে:
• ভারত্তা ললোন-ইতিক পাংথোকপদা লাইহনবা, শেন চংবা হন্থহনবা অমসুং মতম চঙহন্দবদগী, দি.পি.আইনা ভারত্তা লনাই লুপশিং থবক ফজনা পাংথোকপা হেনগৎহল্লে।
• এন.বি.এফ.সি খর এস.এম.ই লেন্দিংদা চাদা ৮ হেন্না কনভর্সন রেত ফংহল্লে, মসি দিপ্রেসিএসন কোস্ততা চাদা ৬৫ কনবা ঙমল অমসুং নমথাক খঙদোক্নবা হোৎনবদা চংবা শেনফম চাদা ৬৬ হন্থহল্লে।
• ইন্দস্ত্রিনা পাবা মতুংইন্না, ভারত্তা কস্তমরশিংগী দি.পি.আই শীজিন্নবদা বেঙ্কনা চঙলিবা শেনফম দোল্লর ২৩দগী দোল্লর ০.১দা হন্থরে।
• কে.ৱাই.সিগীদমক বেঙ্কশিংগী অচঙবা শেনফম হন্থহনবা:
• দিজিতাইজ তৌদুনা অমসুং কে.ৱাই.সিগী থবকশিং লাইহন্দুনা, শেন চঙবা হন্থহন্দুনা, বেঙ্কশিংনা ই-কে.ৱাই.সি শীজিন্নদুনা মসি পাংথোকপদা চঙবা শেনফম দোল্লর ০.১২দগী দোল্লর ০.৬তা হন্থরে। শেন চঙবা হন্থহনবা অসিনা শেন্থোক লৈজদবা মীওইশিং কান্নবা ফংহল্লে অমসুং অনৌবা পোৎথোকশিং পুথোক্নবা শেন্দোং ফংহল্লে।
• ঙমখৈ লান্না শেন থাদোক-থাজিন তৌবা:
• ভারত অমসুং শিঙ্গাপুরগী মরক্তা ফেব্রুৱারি ২০২৩ দগী য়ু.পি.আই-পেনাউ শম্নরে অমসুং মসিনা জি-২০গী ফাইনান্সিএল ইনক্লুজনগী পান্দমশিং পাংথোক্লে অমসুং য়াংনা অমসুং মমল হোংনা ঙমখৈ লান্না শেন থাদোক-থাজিন য়াহল্লে।
• একাউন্ত এগ্রেগেতর(এ এ) ফ্রেমৱার্ক:
• একাউন্ত এগ্রেগেতর(এ এ) ফ্রেমৱার্কনা ভারতকী দেতা ইনফ্রাস্ত্রকচর মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা পান্দম থম্লি, মসিনা ইলেক্ত্রোনিক কন্সেন্ত ফ্রেমৱার্ক অমগী খুৎথাংদা কঞ্জুমরশিং অমসুং ইন্তরপ্রাইজশিংনা মখোয়গী দেতা পীথোকপা য়াহনগনি। ফ্রেমৱার্ক অসি আর.বি.আইনা শেম্বনি।
• অপুনবা একাউন্ত বিল্লিয়ন ১.১৩ দেতা সিয়ার তৌবা য়ারে, জুন ২০২৩ ফাওবদা অপুনবা কন্সেন্ত মিল্লিয়ন ১৩.৪৬ য়ৌরে।
• ভারতকী দেপানা লনাই মীওইশিংনা মখোয়গী দেতা শেন্নজবা য়াহল্লে, মসিনা মখোয়না প্রোভাইদরশিংদা দেতা পীবা ঙমহল্লে। থবক অসিনা অনৌবা থবকশিং পাংথোকপা অমসুং চাংদম্না হেনগৎহল্লে অমসুং শেম-শারবা প্রদকশিং অমসুং সর্বিসশিং য়োকখৎলে।

Ministry of Finance
G20 document prepared by World Bank lauds India’s progress
08 SEP 2023 11:38AM by PIB Delhi
Digital Public Infrastructure (DPI) has had a transformative impact on India, extending far beyond inclusive finance. The G20 Global Partnership for Financial Inclusion document (https://www.g20.org/content/dam/gtwenty/gtwenty_new/document/G20_POLICY_RECOMMENDATIONS.pdf) prepared by World Bank has lauded transformative impact of DPIs in India over the past decade under the Central Government.
The document highlights the groundbreaking measures taken by Central Government and the pivotal role of government policy and regulation in shaping the Digital Public Infrastructure (DPI) landscape.
• Financial Inclusion: Lauding India’s DPI approach the World Bank document notes that India has achieved in just 6 years what would have taken about five decades.
• JAM Trinity has propelled financial inclusion rate from 25% in 2008 to over 80% of adults in last 6 years, a journey shortened by up to 47 years thanks to DPIs.
• The document categorically notes, “While DPIs’ role in this leapfrogging is undoubtable, other ecosystem variables and policies that build on the availability of DPIs were critical. These included interventions to create a more enabling legal and regulatory framework, national policies to expand account ownership, and leveraging Aadhaar for identity verification.”
• Since its launch, the number of PMJDY accounts opened tripled from 147.2 million in March 2015 to 462 million by June 2022; women own 56 percent of these accounts, more than 260 million.
• The Jan Dhan Plus programme encourages low-income women to save, resulting in over 12 million women customers (as of April 2023) and a 50% increase in average balances in just five months, as against the entire portfolio in the same time period. It is estimated that by engaging 100 million low-income women in savings activities, public sector banks in India can attract approximately Rs 25,000 crore ($3.1 billion) in deposits.
• Government to Person (G2P) Payments:
• In the last decade, India has built one of the world’s largest digital G2P architectures leveraging DPI.
• This approach has supported transfers amounting to about $361 billion directly to beneficiaries from 53 Central government ministries through 312 key schemes.
• As of March 2022, this had resulted in a total savings of $33 billion, equivalent to nearly 1.14 percent of GDP.
• UPI:
• More than 9.41 billion transactions valuing about Rs 14.89 trillion were transacted in May 2023 alone.
• For the fiscal year 2022–23, the total value of UPI transaction was nearly 50 percent of India’s nominal GDP.
• DPIs’ Potential Added Value for the Private Sector:
• The DPI in India has also enhanced efficiency for private organizations through reductions in the complexity, the cost and the time taken for business operations in India.
• Even some NBFCs have been enabled 8% higher conversion rate in SME lending, a 65% savings in depreciation costs and 66% reduction in costs related to fraud detection.
• According to industry estimates, banks’ costs of onboarding customers in India decreased from $23 to $0.1 with the use of DPI.
• Lower Cost of Compliance for Banks for KYC
• India Stack has digitised and simplified KYC procedures, lowering costs; banks that use e-KYC lowered their cost of compliance from $0.12 to $0.06. The decrease in costs made lower-income clients more attractive to service and generated profits to develop new products.
• Cross-Border Payments:
• The UPI-PayNow interlinking between India and Singapore, operationalised in February 2023, aligns with G20's financial inclusion priorities and facilitates faster, cheaper, and more transparent cross-border payments.
• Account Aggregator (AA) Framework:
• India’s Account Aggregator (AA) Framework aims to strengthen India’s data infrastructure, enabling consumers and enterprises to share their data only with their consent through an electronic consent framework. The framework is regulated by RBI.
• Total of 1.13 billion cumulative accounts are enabled for data sharing, with 13.46 million cumulative number of consents raised in June 2023.
• Data Empowerment and Protection Architecture (DEPA):
• India's DEPA grants individuals’ control over their data, enabling them to share it across providers. This promotes tailored product and service access without requiring new entrants to invest heavily in pre-existing client relationships, fostering innovation and competition.