वित्त मन्त्रालय
विश्व ब्याङ्कद्वारा तयार गरिएको जी20 दस्तावेजमा भारतको प्रगतिको सराहना गरियो
08 SEP 2023 11:38AM by PIB Gangtok
डिजिटल पब्लिक इन्फ्रास्ट्रक्चर (डीपीआई) ले भारतमा परिवर्तनकारी प्रभाव पारेको छ, जो समावेशी वित्तभन्दा धेरै टाढासम्म फैलिएको छ। विश्व ब्याङ्कद्वारा तयार गरिएको वित्तीय समावेशन दस्तावेजका लागि (https://www.g20.org/content/dam/gtwenty/gtwenty_new/document/G20_POLICY_RECOMMENDATIONS.pdf) जी20 ग्लोबल पार्टनरशिपले मोदी सरकारको नेतृत्वमा विगत एक दशकमा भारतमा डीपीआईको परिवर्तनकारी प्रभावको सराहना गरेको छ।
दस्तावेजले मोदी सरकारद्वारा उठाइएका आधारभूत कदम र डिजिटल पब्लिक इन्फ्रास्ट्रक्चर (डीपीआई) परिदृश्यलाई आकार दिनमा सरकारी नीति र विनियमनको निर्णायक भूमिकामाथि प्रकाश पारेको छ।
वित्तीय समावेशन: भारतको डीपीआई दृष्टिकोणको सराहना गर्दै विश्व ब्याङ्कको दस्तावेजमा के उल्लेख गरिएको छ भने भारतले केवल 6 वर्षमा हासिल गरेको छ जुन लगभग पाँच दशक लाग्ने थियो।
o जेएएण ट्रिनिटीले वित्तीय समावेशीन दरलाई 2008 मा 25% बाट बढ़ाएर गत 6 वर्षमा वयस्कको 80% भन्दा अधि पुर्याएको छ, डीपीआईको कारण यो यात्रा 47 वर्षसम्म छोटो भएको छ।
o दस्तावेजले स्पष्ट रूपमा नोट गरेको छ, यद्यपि यो छलाङमा डीपीआईको भूमिका निस्सन्देह छ, डीपीआईको उपलब्धतामा आधारित अन्य पारिस्थितिकी तन्त्र चर र नीतिहरू महत्त्वपूर्ण थिए। यसमा थप सक्षम कानुनी तथा नियामक ढाँचा बनाउनका लागि हस्तक्षेप, खाता स्वामित्वको विस्तार गर्नका लागि राष्ट्रिय नीति र पहिचान सत्यापनका लागि आधारको लाभ उठाउनु सामेल छन्।
o यो शुरु भएदेखि खोलिएका पीएमजेडीवाई खाताहरूको सङ्ख्या मार्च 2015 मा 147.2 मिलियनबाट तीन गुणा बढेर जून 2022 सम्म 462 मिलियन पुगेको छ; यीमध्ये 56 प्रतिशत अर्थात् 260 मिलियनभन्दा अधिक खाताहरूका मालिक महिलाहरू छन्।
o जन धन प्लस कार्यक्रमले कम आय भएका महिलाहरूलाई बचत गर्न प्रोत्साहित गर्छ, जसको परिणामस्वरूप 12 मिलियनभन्दा बढी महिला ग्राहकहरू (अप्रेल 2023 सम्म) र केवल पाँच महिनामा औसत शेषमा 50% वृद्धि भएको छ, जुन सोही अवधिमा सम्पूर्ण पोर्टफोलियोको तुलनामा। यो अनुमान गरिएको छ कि 100 मिलियन कम आय भएका महिलाहरूलाई बचत गतिविधिहरूमा संलग्न गरेर भारतमा सार्वजनिक क्षेत्रका ब्याङ्कहरूले लगभग 25,000 करोड (3.1 बिलियन डलर) जमा आकर्षित गर्न सक्छन्।
• सरकारबाट व्यक्ति (जी2पी) भुक्तानी:
o पछिल्लो दशकमा भारतले डीपीआईको लाभ उठाउँदै विश्वको सबैभन्दा ठूलो डिजिटल जी2पी आर्किटेक्चरहरूहरू मध्ये एक निर्माण गरेको छ।
o यस दृष्टिकोणले 312 प्रमुख योजनाहरूको माध्यमद्वारा 53 केन्द्र सरकारका मन्त्रालयहरूबाट सोझै लाभार्थीहरूलाई लगभग 361 बिलियन डलरको राशि हस्तान्तरण गर्न समर्थन गरेको छ।
o मार्च 2022 सम्म यसको परिणामस्वरूप 33 बिलियन डलरको कुल बचत भएको छ, जो सकल घरेलु उत्पादको लगभग 1.14 प्रतिशत बराबर हो।
• यूपीआई:
o लगभग 14.89 ट्रिलियन रुपियाँ मूल्यको 9.41 बिलियनभन्दा अधिक लेनदेनमा 2023 मा मात्र कारोबार भएका थिए।
o वित्तीय वर्ष 2022-23 को लागि यूपीआई लेनदेनको कुल मूल्य भारतको नाम मात्र जीडीपीको लगभग 50 प्रतिशत थियो।
• निजी क्षेत्रका लागि डीपीआईको सम्भावित अतिरिक्त मूल्य:
o भारतमा डीपीआईले भारतमा व्यवसाय सञ्चालनको जटिलता, लागत र समयमा ल्याएको माध्यमद्वारा निजी संस्थाहरूको दक्षता पनि वृद्धि गरेको छ।
o कतिसम्म भने केही एनबीएफसीलाई पनि एसएमई ऋण दिनमा 8% उच्च रूपान्तरण दर, मूल्यह्रास लागतमा 65% बचत र धोकाधड़ीको पत्तो लगाउनसित सम्बन्धित लागतमा 66% कमी ल्याउनमा सक्षम बनाइएको छ।
o उद्योगको अनुमान अनुसार, डीपीआईको प्रयोगले भारतमा अनबोर्डिङ ग्राहकहरूलाई जोड्ने ब्याङ्कहरूको लागत 23 डलरबाट घटाएर 0.1 डलर भयो।
• केवाईसीको लागि ब्याङ्कहरूको अनुपालनको कम लागत
o भारत स्ट्याकले केवाईसी प्रक्रियाहरूलाई डिजिटल र सरलीकृत बनाएको छ, जसमा लागत कम भएको छ; ई-केवाईसीको प्रयोग गर्ने ब्याङ्कहरूले आफ्नो अनुपालन लागत 0.12 डलरबाट घटाएर 0.06 डलर बनाएका छन्। लागतमा आएको कमीले न्यून आय भएका ग्राहकहरूलाई सेवाप्रति बढी आकर्षक बनायो र नयाँ उत्पादहरू विकास गर्न नाफा उत्पन्न भयो।
• सीमापार भुक्तानी:
o भारत र सिङ्गापुरबीच फरवरी 2023 मा क्रियान्वित यूपीआई-पेनाउ इन्तरलिङ्किङ, जी20 को वित्तीय समावेशन प्राथमिकताहरूसँग पङ्क्तिबद्ध छ र छिटो, सस्तो र अधिक पारदर्शी सीमा पार भुक्तानीको सुविधा प्रदान गर्दछ।
• अकाउन्ट एग्रीगेटर (एए) फ्रेमवर्क:
o भारतको अकाउन्ट एग्रीगेटर (एए) फ्रेमवर्कको उद्देश्य भारतको डेटा पूर्वाधारलाई सुदृढ पार्नु हो, जसले गर्दा उपभोक्ता र उद्यमहरूलाई इलेक्ट्रोनिक सहमति फ्रेमवर्कको माध्यमद्वारा केवल उनीहरूको सहमतिमा आफ्ने डेटा साझा गर्न सक्षम बनाउन सकियोस्। यो फ्रेमवर्क आरबीआईद्वारा विनियमित छ।
o कुल 1.13 बिलियन सञ्चयी खाताहरू डेटा साझेदारीको लागि सक्षम छन्, जून 2023 मा 13.46 मिलियन सञ्चयी सङ्ख्यामा सहमति जुटाइएको थियो।
• डेटा सशक्तिकरण तथा सुरक्षा वास्तुकला (डीईपीए):
o भारतको डीईपीएएझ व्यक्तिहरूलाई उनीहरूको डेटामा नियन्त्रण प्रदान गर्दछ, जसले गर्दा उनीहरूले यसलाई प्रदायकबीच साझेदारी गर्न सक्नेछन्। यो नयाँ प्रवेशकर्ताहरूलाई पहिलाबाटै उपस्थित ग्राहक सम्बन्धमा ठूलो लगानी गर्न, नवाचार र प्रतिस्पर्धालाई बढावा दिन आवश्यक नभई अनुकूल उत्पादन र सेवा पहुँचलाई बढावा दिन्छ।

Ministry of Finance
G20 document prepared by World Bank lauds India’s progress
08 SEP 2023 11:38AM by PIB Delhi
Digital Public Infrastructure (DPI) has had a transformative impact on India, extending far beyond inclusive finance. The G20 Global Partnership for Financial Inclusion document (https://www.g20.org/content/dam/gtwenty/gtwenty_new/document/G20_POLICY_RECOMMENDATIONS.pdf) prepared by World Bank has lauded transformative impact of DPIs in India over the past decade under the Central Government.
The document highlights the groundbreaking measures taken by Central Government and the pivotal role of government policy and regulation in shaping the Digital Public Infrastructure (DPI) landscape.
• Financial Inclusion: Lauding India’s DPI approach the World Bank document notes that India has achieved in just 6 years what would have taken about five decades.
• JAM Trinity has propelled financial inclusion rate from 25% in 2008 to over 80% of adults in last 6 years, a journey shortened by up to 47 years thanks to DPIs.
• The document categorically notes, “While DPIs’ role in this leapfrogging is undoubtable, other ecosystem variables and policies that build on the availability of DPIs were critical. These included interventions to create a more enabling legal and regulatory framework, national policies to expand account ownership, and leveraging Aadhaar for identity verification.”
• Since its launch, the number of PMJDY accounts opened tripled from 147.2 million in March 2015 to 462 million by June 2022; women own 56 percent of these accounts, more than 260 million.
• The Jan Dhan Plus programme encourages low-income women to save, resulting in over 12 million women customers (as of April 2023) and a 50% increase in average balances in just five months, as against the entire portfolio in the same time period. It is estimated that by engaging 100 million low-income women in savings activities, public sector banks in India can attract approximately Rs 25,000 crore ($3.1 billion) in deposits.
• Government to Person (G2P) Payments:
• In the last decade, India has built one of the world’s largest digital G2P architectures leveraging DPI.
• This approach has supported transfers amounting to about $361 billion directly to beneficiaries from 53 Central government ministries through 312 key schemes.
• As of March 2022, this had resulted in a total savings of $33 billion, equivalent to nearly 1.14 percent of GDP.
• UPI:
• More than 9.41 billion transactions valuing about Rs 14.89 trillion were transacted in May 2023 alone.
• For the fiscal year 2022–23, the total value of UPI transaction was nearly 50 percent of India’s nominal GDP.
• DPIs’ Potential Added Value for the Private Sector:
• The DPI in India has also enhanced efficiency for private organizations through reductions in the complexity, the cost and the time taken for business operations in India.
• Even some NBFCs have been enabled 8% higher conversion rate in SME lending, a 65% savings in depreciation costs and 66% reduction in costs related to fraud detection.
• According to industry estimates, banks’ costs of onboarding customers in India decreased from $23 to $0.1 with the use of DPI.
• Lower Cost of Compliance for Banks for KYC
• India Stack has digitised and simplified KYC procedures, lowering costs; banks that use e-KYC lowered their cost of compliance from $0.12 to $0.06. The decrease in costs made lower-income clients more attractive to service and generated profits to develop new products.
• Cross-Border Payments:
• The UPI-PayNow interlinking between India and Singapore, operationalised in February 2023, aligns with G20's financial inclusion priorities and facilitates faster, cheaper, and more transparent cross-border payments.
• Account Aggregator (AA) Framework:
• India’s Account Aggregator (AA) Framework aims to strengthen India’s data infrastructure, enabling consumers and enterprises to share their data only with their consent through an electronic consent framework. The framework is regulated by RBI.
• Total of 1.13 billion cumulative accounts are enabled for data sharing, with 13.46 million cumulative number of consents raised in June 2023.
• Data Empowerment and Protection Architecture (DEPA):
• India's DEPA grants individuals’ control over their data, enabling them to share it across providers. This promotes tailored product and service access without requiring new entrants to invest heavily in pre-existing client relationships, fostering innovation and competition.