Ministry of Finance
G20 document prepared by World Bank lauds India’s progress
08 SEP 2023 11:38AM by PIB Delhi
Digital Public Infrastructure (DPI) has had a transformative impact on India, extending far beyond inclusive finance. The G20 Global Partnership for Financial Inclusion document (https://www.g20.org/content/dam/gtwenty/gtwenty_new/document/G20_POLICY_RECOMMENDATIONS.pdf) prepared by World Bank has lauded transformative impact of DPIs in India over the past decade under the Central Government.
The document highlights the groundbreaking measures taken by Central Government and the pivotal role of government policy and regulation in shaping the Digital Public Infrastructure (DPI) landscape.
• Financial Inclusion: Lauding India’s DPI approach the World Bank document notes that India has achieved in just 6 years what would have taken about five decades.
• JAM Trinity has propelled financial inclusion rate from 25% in 2008 to over 80% of adults in last 6 years, a journey shortened by up to 47 years thanks to DPIs.
• The document categorically notes, “While DPIs’ role in this leapfrogging is undoubtable, other ecosystem variables and policies that build on the availability of DPIs were critical. These included interventions to create a more enabling legal and regulatory framework, national policies to expand account ownership, and leveraging Aadhaar for identity verification.”
• Since its launch, the number of PMJDY accounts opened tripled from 147.2 million in March 2015 to 462 million by June 2022; women own 56 percent of these accounts, more than 260 million.
• The Jan Dhan Plus programme encourages low-income women to save, resulting in over 12 million women customers (as of April 2023) and a 50% increase in average balances in just five months, as against the entire portfolio in the same time period. It is estimated that by engaging 100 million low-income women in savings activities, public sector banks in India can attract approximately Rs 25,000 crore ($3.1 billion) in deposits.
• Government to Person (G2P) Payments:
• In the last decade, India has built one of the world’s largest digital G2P architectures leveraging DPI.
• This approach has supported transfers amounting to about $361 billion directly to beneficiaries from 53 Central government ministries through 312 key schemes.
• As of March 2022, this had resulted in a total savings of $33 billion, equivalent to nearly 1.14 percent of GDP.
• UPI:
• More than 9.41 billion transactions valuing about Rs 14.89 trillion were transacted in May 2023 alone.
• For the fiscal year 2022–23, the total value of UPI transaction was nearly 50 percent of India’s nominal GDP.
• DPIs’ Potential Added Value for the Private Sector:
• The DPI in India has also enhanced efficiency for private organizations through reductions in the complexity, the cost and the time taken for business operations in India.
• Even some NBFCs have been enabled 8% higher conversion rate in SME lending, a 65% savings in depreciation costs and 66% reduction in costs related to fraud detection.
• According to industry estimates, banks’ costs of onboarding customers in India decreased from $23 to $0.1 with the use of DPI.
• Lower Cost of Compliance for Banks for KYC
• India Stack has digitised and simplified KYC procedures, lowering costs; banks that use e-KYC lowered their cost of compliance from $0.12 to $0.06. The decrease in costs made lower-income clients more attractive to service and generated profits to develop new products.
• Cross-Border Payments:
• The UPI-PayNow interlinking between India and Singapore, operationalised in February 2023, aligns with G20's financial inclusion priorities and facilitates faster, cheaper, and more transparent cross-border payments.
• Account Aggregator (AA) Framework:
• India’s Account Aggregator (AA) Framework aims to strengthen India’s data infrastructure, enabling consumers and enterprises to share their data only with their consent through an electronic consent framework. The framework is regulated by RBI.
• Total of 1.13 billion cumulative accounts are enabled for data sharing, with 13.46 million cumulative number of consents raised in June 2023.
• Data Empowerment and Protection Architecture (DEPA):
• India's DEPA grants individuals’ control over their data, enabling them to share it across providers. This promotes tailored product and service access without requiring new entrants to invest heavily in pre-existing client relationships, fostering innovation and competition.

ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟାଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରସ୍ତୁତ ଜି - ୨୦ ଦସ୍ତାବିଜରେ ଭାରତର ପ୍ରଗତିକୁ ପ୍ରଶଂସା
08 SEP 2023 11:38AM by PIB Bhubaneswar
ଡିଜିଟାଲ ପବ୍ଲିକ ଇନଫ୍ରାଷ୍ଟ୍ରକଚର (ଡିପିଆଇ) / ଡିଜିଟାଲ ସାର୍ବଜନୀନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଭାରତ ଉପରେ ଏକ ପରିବର୍ତ୍ତନମୂଳକ ପ୍ରଭାବ ପକାଇଛି, ଯାହା ସମାବେଶୀ ଆର୍ଥିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଠାରୁ ବହୁତ ଆଗକୁ ବ୍ୟାପକ ହୋଇଛି । ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟାଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରସ୍ତୁତ ଆର୍ଥିକ ସମାବେଶନ ପାଇଁ ଜି - ୨୦ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ଭାଗୀଦାରୀ ଦସ୍ତାବିଜ (https://www.g20.org/ content/dam/gtwenty/gtwenty_new/ document/G20_POLICY_RECOMMENDATIONS.pdf) କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଅଧୀନରେ ଗତ ଏକ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଭାରତରେ ଡିପିଆଇର ପରିବର୍ତ୍ତନକାରୀ ପ୍ରଭାବକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଛି ।
ଏହି ଦସ୍ତାବିଜରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ବିଭିନ୍ନ ସମୟରେ ନିଆଯାଇଥିବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ ସାର୍ବଜନୀନ ଭିତ୍ତିଭୂମି (ଡିପିଆଇ) ପରିଦୃଶ୍ୟକୁ ଆକାର ଦେବାରେ ସରକାରୀ ନୀତି ଏବଂ ନିୟନ୍ତ୍ରଣର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରାଯାଇଛି ।
ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିକରଣ : ଭାରତର ଡିପିଆଇ ଆଭିମୁଖ୍ୟକୁ ପ୍ରଶଂସା କରି ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟାଙ୍କ ଦସ୍ତାବିଜରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଛି ଯେ, ଭାରତ ମାତ୍ର ୬ ବର୍ଷରେ ଯାହା ହାସଲ କରିଛି ତାହା ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ପାଖାପାଖି ପାଞ୍ଚ ଦଶନ୍ଧି ସମୟ ଲାଗିଥାନ୍ତା ।
ଜେଏଏମ୍ ଟ୍ରିନିଟି ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିକରଣ ହାରକୁ ୨୦୦୮ରେ ୨୫% ରୁ ବୃଦ୍ଧି କରି ଗତ ୬ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୮୦% ରୁ ପ୍ରାପ୍ତ ବୟସ୍କଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚାଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଡିପିଆଇ କାରଣରୁ ୪୭ ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୟସ ହ୍ରାସ ପାଇଛି ।
ଦସ୍ତାବିଜରେ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଛି, "ଯଦିଓ ଏହି ଉନ୍ନତିରେ ଡିପିଆଇର ଭୂମିକା ଉପରେ ସନ୍ଦେହ କରାଯାଇନପାରେ, କିନ୍ତୁ ଡିପିଆଇର ଉପଲବ୍ଧତା ଉପରେ ନିର୍ମିତ ଅନ୍ୟ ପାରିବେଶିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଭେରିଏବଲ୍ ଏବଂ ନୀତି ଜଟିଳ ଥିଲା । ଏଥିରେ ଅଧିକ ସକ୍ଷମ ଆଇନଗତ ଏବଂ ନିୟାମକ ଢାଞ୍ଚା ସୃଷ୍ଟି କରିବା, ଆକାଉଣ୍ଟ ମାଲିକାନା ବ୍ୟାପକ କରିବା ପାଇଁ ଜାତୀୟ ନୀତି ଏବଂ ପରିଚୟ ଯାଞ୍ଚ ପାଇଁ ଆଧାର କାର୍ଡର ଉପଯୋଗ କରିବା ସାମିଲ୍ ଥିଲା” ।
ଏହାର ଶୁଭାରମ୍ଭ ହେବା ପର ଠାରୁ, ପିଏମଜେଡିୱାଇ (ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜନଧନ ଯୋଜନା) ଆକାଉଣ୍ଟ ସଂଖ୍ୟା ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୧୫ ରେ ୧୪୭.୨ ନିୟୁତ ଥିବା ବେଳେ ଜୁନ୍ ୨୦୨୨ ସୁଦ୍ଧା ଏହା ୪୬୨ ନିୟୁତକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି; ସେଥି ମଧ୍ୟରୁ ୫୬ ପ୍ରତିଶତ ମହିଳାଙ୍କ ନାମରେ ରହିଛି, ଯାହାର ପରିମାଣ ୨୬୦ ନିୟୁତରୁ ଅଧିକ ।
ଜନ ଧନ ପ୍ଲସ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ନିମ୍ନ ଆୟ ବର୍ଗର ମହିଳା ମାନଙ୍କୁ ସଞ୍ଚୟ କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଛି, ଯାହା ଫଳରେ ୧୨ ନିୟୁତରୁ ଅଧିକ ମହିଳା ଗ୍ରାହକ (ଏପ୍ରିଲ ୨୦୨୩ ସୁଦ୍ଧା) ଏଥିରେ ସାମିଲ୍ ହୋଇଛନ୍ତି ଏବଂ ସମାନ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ସମଗ୍ର ପୋର୍ଟଫୋଲିଓ ତୁଳନାରେ ମାତ୍ର ପାଞ୍ଚ ମାସ ମଧ୍ୟରେ ହାରାହାରି ବାଲାନ୍ସରେ ୫୦% ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି । ଏକ ଆକଳନ ଅନୁଯାୟୀ, ୧୦୦ ନିୟୁତ ନିମ୍ନ ଆୟ ବର୍ଗର ମହିଳା ମାନଙ୍କୁ ସଞ୍ଚୟ କାର୍ଯ୍ୟରେ ନିୟୋଜିତ କରି ଭାରତରେ ରାଷ୍ଟ୍ରାୟତ୍ତ ବ୍ୟାଙ୍କ ଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରାୟ ୨୫,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା (୩.୧ ବିଲିୟନ ଡଲାର) ଜମା ରାଶି ଆକର୍ଷିତ କରି ପାରିବେ ।
ସରକାରଙ୍କ ଠାରୁ ବ୍ୟକ୍ତି ବିଶେଷଙ୍କୁ (ଜି୨ପି) ଦେୟ:
ଗତ ଏକ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ଡିପିଆଇକୁ ବ୍ୟବହାର କରି ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ଡିଜିଟାଲ ଜି୨ପି ଆର୍କିଟେକ୍‌ଚର ନିର୍ମାଣ କରିଛି ।
ଏହି ପଦ୍ଧତି ଦ୍ୱାରା କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ୫୩ଟି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟରୁ ୩୧୨ଟି ପ୍ରମୁଖ ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ହିତାଧିକାରୀ ମାନଙ୍କୁ ସିଧାସଳଖ ପ୍ରାୟ ୩୬୧ ବିଲିୟନ ଡଲାର ହସ୍ତାନ୍ତର କରାଯାଇଛି ।
ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୨ ସୁଦ୍ଧା ଏହା ଦ୍ୱାରା ମୋଟ ୩୩ ବିଲିୟନ ଡଲାର ସଞ୍ଚୟ ହୋଇଥିଲା, ଯାହା କି ଜିଡିପିର ପ୍ରାୟ ୧.୧୪ ପ୍ରତିଶତ ସହ ସମାନ ଥିଲା ।
ୟୁପିଆଇ:
କେବଳ ମେ ୨୦୨୩ରେ ପ୍ରାୟ ୧୪.୮୯ ଟ୍ରିଲିୟନ ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ୯.୪୧ ବିଲିୟନରୁ ଅଧିକ କାରବାର ହୋଇଛି ।
୨୦୨୨ - ୨୩ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ୟୁପିଆଇ କାରବାରର ମୋଟ ମୂଲ୍ୟ ଭାରତର ସାମାନ୍ୟ ଜିଡିପିର ପ୍ରାୟ ୫୦ ପ୍ରତିଶତ ଥିଲା ।
ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଡିପିଆଇର ସମ୍ଭାବ୍ୟ ଅତିରିକ୍ତ ମୂଲ୍ୟ :
ଭାରତରେ ଡିପିଆଇ ବ୍ୟବସାୟିକ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ହେଉଥିବା ଜଟିଳତା, ଖର୍ଚ୍ଚ ଏବଂ ସମୟକୁ ହ୍ରାସ କରି ଘରୋଇ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି କରିଛି ।
ଏପରିକି , କେତେକ ଏନବିଏଫ୍‌ସିକୁ ଏସଏମଇ ଋଣ ଦେବାରେ ୮% ଅଧିକ ରୂପାନ୍ତରଣ ହାର, ମୂଲ୍ୟ ହ୍ରାସ ଖର୍ଚ୍ଚରେ ୬୫% ସଞ୍ଚୟ ଏବଂ ଠକେଇ ଚିହ୍ନଟ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଖର୍ଚ୍ଚରେ ୬୬% ହ୍ରାସ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ କରାଯାଇଛି ।
ଶିଳ୍ପ ଆକଳନ ଅନୁଯାୟୀ, ଡିପିଆଇର ବ୍ୟବହାର ଦ୍ୱାରା ଭାରତରେ ଗ୍ରାହକ ମାନଙ୍କ ଉପରେ ବ୍ୟାଙ୍କର ଖର୍ଚ୍ଚ ୨୩ ଡଲାରରୁ ୦.୧ ଡଲାରକୁ ହ୍ରାସ ପାଇଛି ।
କେୱାଇସି ପାଇଁ ବ୍ୟାଙ୍କ ଗୁଡିକ ନିମନ୍ତେ ଅନୁପାଳନର କମ୍ ମୂଲ୍ୟ
ଇଣ୍ଡିଆ ଷ୍ଟେକ୍ କେୱାଇସି ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ଡିଜିଟାଲୀକରଣ ଏବଂ ସରଳୀକରଣ କରିଛି, ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରିଛି ; ଇ - କେୱାଇସି ବ୍ୟବହାର କରୁଥିବା ବ୍ୟାଙ୍କ ଗୁଡ଼ିକ ସେମାନଙ୍କର ଅନୁପାଳନ ଖର୍ଚ୍ଚ ୦.୧୨ ଡଲାରରୁ ୦.୦୬ ଡଲାରକୁ ହ୍ରାସ କରିଛନ୍ତି । ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ ଯୋଗୁଁ ନିମ୍ନ ଆୟକାରୀ ଗ୍ରାହକମାନେ ସେବା ପ୍ରତି ଅଧିକ ଆକର୍ଷିତ ହୋଇଥିଲେ ଏବଂ ନୂତନ ଉତ୍ପାଦ ବିକଶିତ କରିବା ପାଇଁ ଲାଭ ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲେ ।
ସୀମାପାର ଦେୟ :
ଫେବୃଆରୀ ୨୦୨୩ରେ ଭାରତ ଏବଂ ସିଙ୍ଗାପୁର ମଧ୍ୟରେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହୋଇଥିବା ୟୁପିଆଇ - ପେ' ନାଓ ଇଣ୍ଟରଲିଙ୍କ୍ ଜି - ୨୦ର ଆର୍ଥିକ ସମନ୍ୱିତକରଣକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ରକ୍ଷା କରେ ଏବଂ ଦ୍ରୁତ, ଶସ୍ତା ଏବଂ ଅଧିକ ସ୍ୱଚ୍ଛ ସୀମାପାର ଦେୟକୁ ସୁଗମ କରେ ।
ଆକାଉଣ୍ଟ ଆଗ୍ରିଗେଟର (ଏଏ) ଫ୍ରେମୱାର୍କ:
ଭାରତର ଆକାଉଣ୍ଟ ଆଗ୍ରିଗେଟର (ଏଏ) ଫ୍ରେମୱାର୍କର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଭାରତର ଡାଟା ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଗ୍ରାହକ ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗ ଗୁଡ଼ିକ ଏକ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ ସହମତ ଢାଞ୍ଚା ମାଧ୍ୟମରେ କେବଳ ସେମାନଙ୍କ ସମ୍ମତି କ୍ରମେ ସେମାନଙ୍କର ଡାଟା ଅଂଶୀଦାରୀ (ଶେୟାର) କରିବା ପାଇଁ ସକ୍ଷମ ହେବେ । ଏହି ଢାଞ୍ଚା ଆରବିଆଇ ଦ୍ୱାରା ନିୟନ୍ତ୍ରିତ ହୋଇଥାଏ ।
୨୦୨୩ ଜୁନ୍ ମାସରେ ସମୁଦାୟ ୧.୧୩ ନିୟୁତ ସମୁଦାୟ ଆକାଉଣ୍ଟ୍ ଡାଟା ସେୟାରିଂ ପାଇଁ ସକ୍ଷମ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ସମୁଦାୟ ୧୩.୪୬ ନିୟୁତ ସମ୍ମତି ସଂଗ୍ରହ କରାଯାଇଛି ।
ଡାଟା ସଶକ୍ତିକରଣ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ଆର୍କିଟେକ୍‌ଚର (ଡିଇପିଏ):
ଭାରତର ଡିଇପିଏ ବ୍ୟକ୍ତି ବିଶେଷଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଡାଟା ଉପରେ ନିଜସ୍ୱ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ସେମାନେ ଏହାକୁ ପ୍ରଦାନକାରୀ ମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଅଂଶୀଦାରୀ (ଶେୟାର) କରିବା ପାଇଁ ସକ୍ଷମ ହୋଇଥାନ୍ତି । ଏହା ନୂତନ ପ୍ରବେଶକାରୀ ମାନଙ୍କୁ ପୂର୍ବରୁ ରହିଥିବା ଗ୍ରାହକ ସମ୍ପର୍କରେ ପ୍ରଚୁର ନିବେଶ କରିବାକୁ ବାଧ୍ୟ ନକରି, ଅଭିନବତା ଏବଂ ପ୍ରତିଯୋଗିତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପରିବର୍ତ୍ତେ ଉପଯୁକ୍ତ ଉତ୍ପାଦ ଏବଂ ସେବା ପ୍ରଦାନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ ।