প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা ১৮শুবা ইস্ত এসিয়া মীফমদা ফোঙদোকখিবা ৱারোল
07 SEP 2023 1:28PM by PIB Imphal
ইকায়খুম্নরবা, রাস্ত্রপতি জোকো ৱিদোদো,
শক্নাইরবশিং,
খুরুমজরি
“ইস্ত এসিয়া মীফম”দা অমুক হন্না শরুক য়াবদা ঐ অপেনবা পোকই। মহাক্কী মশক থোকপা লুচিংবগীদমক ঐনা থম্মোয় শেংনা রাস্ত্রপতি ৱিদোদো থাগৎচরি। মসিগী মথক্তা, মীফম অসিগী ওজার্বর অমা ওইরিবা, তিমোর লেস্তকী প্রধান মন্ত্রী জানানা গুসমাও ঐনা তরাম্না ওকচরি।
ইস্ত এসিয়া মীফম অসি মরুওইবা মফম অমনি। মসি ইন্দো-পেসিফিক লমদমদা মরুওইবা থবকশিংদা মতেং পীন্নবা অমসুং ৱারি শান্নবা লুচিংবশিংনা মাংজিল থাবা থবক অমনি। মসিগী মথক্তা, মসিনা এসিয়াদা থাজনবা হেনগৎহন্নবা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি। মীফম অসিগী মাইপাকপগী মরুওইবদি অসিয়ান্না ময়াইদা লৈহনবা অসিনি।
শক্নাইরবশিং,
ইন্দো-পেসিফিক্তা অসিয়ানগী মীৎয়েং ভারতনা শৌগৎলি। ইন্দো-পেসিফিক্কীদমক ভারত অমসুং অসিয়ানগী মান্নবা মীৎয়েং লৈরি। মসিনা “ইন্দো-পেসিফিক ওসিন্স ইনিসিয়েতিপ” থবক ওইনা পাংথোক্নবা ‘ইস্ত এসিয়া মীফম’গী মরুওইবা অদু উৎলি। ক্বাদকী পান্দমদা অসিয়ান্না মরুওইবা মফম অমা কল্লি। ক্বাদগী অফবা পান্দমশিংনা অসিয়ানগী থবকশিং শৌগৎলি।
শক্নাইরবশিং,
মালেমগী হৌজিক ওইরিবা ফিবম অসি অৱা-অনা কয়ানা পীক থল্লে অমসুং তম্বা ঙমদবা ফিবমশিং, তেরোরিজম, এক্সত্রিমিজম অমসুং লৈবাকশিংগী মুক্নবশিং অসি ঐখোয় খুদিংমক্কী অচৌবা শিংনবশিং ওইরে। মখোয় থেংননবা মালেমগী লুপশিংগী থবকশিং অমসুং নিয়মদা য়ুম্ফম ওইবা মালেমগী চৎন-কাংলোন তঙাইফদে।
মালেমগী আইনশিং ঙাক্না চৎপা হায়বসি তঙাইফদে; অমসুং
লৈবাক খুদিংমক্কী মনিংতম্বা অমসুং ঙমখৈগী অপুনবা শক্তম মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা মীওই খুদিংমক্কী থাজবা অমসুং অপুনবা থবকশিং মথৌ তাই। ঐনা মমাঙদসু হায়খ্রে, হৌজিক্কী মতম অসি লানগী মতম নত্তে। ৱারি শানবা অমসুং দিপ্লোমেসিনা ৱারোইশিন পুরক্নবা অমতা ঙাইরবা লম্বীনি।
শক্নাইরবশিং,
ম্যন্মারদা লৈরিবা ভারতকী থৌশিল অসিয়ানগী মীৎয়েংশিংগা মরী লৈনগনি। মসিগা লোয়ননা, য়ুম্লোন্নরিবা লৈবাক অমা ওইনা, ঙমখৈশিংদা শান্তি অমসুং ঙাক-শেন লৈহনবা অমসুং ভারত-অসিয়ান চৎথোক-চৎশিন হেনগৎহনবা হায়বসি ঐখোয়গী পান্দম্নি। ইন্দো-পেসিফিক লমদমদা শান্তি, সেকুরিতি অমসুং নুংঙাই-য়াইফবা পুরকপা হায়বসি ঐখোয় খুদিংমক্কী অপাম্বনি।
হৌজিক খুদক্কী ওইনা দরকার ওইরিবদি লৈবাক খুদিংমক্তা য়ু.এন.সি.এল.ও.এস য়াওনা মালেমগী আইনশিং চপ মান্না চৎনবা ইন্দো-পেসিফিক অমা লৈহনবনি। মসিদা মনিংতম্না ঈশিং অমসুং নোংথক্তা চৎথোক-চৎশিন য়াবা অমসুং মীওই খুদিংমক কান্নবা ফংগদবা আইন্না য়াবা ললোন-ইতিক্কী থবকশিং পাংথোকপা য়াবা মফম অমা ওইহনবা অদুনি। সাউথ চাইনা সিদা চৎন-কাংলোন মপুংফানা চৎনগনি অমসুং মসি য়ু.এন.সি.এল.ও.এসগী মতুংইন্না পাংথোক্কনি হায়বগী থাজবা ভারতনা থম্লি। মসিগী মথক্তা, মীফম অসিদা হকথেংননা শরুক য়াদবা লৈবাকশিংগী য়াইফনবা মীফম অসিনা খন্নগদবনি।
শক্নাইরবশিং,
অইং-অশাগী খল কাইরকপা, সাইবর সেকুরিতি, ফুদ সেকুরিতি, হকশেল অমসুং ইনর্জিগী লমদা থেংনরিবা অৱাবশিংনা মরুওইনা গ্লোবেল সাউথতা চৈথেং পীরি। ঐখোয়না জি-২০গী প্রসিদেন্ত ওইবা মতমদা, গ্লোবেল সাউথকা মরী লৈনবা মরুওইবা ৱাফমশিং ঐখোয়না মীৎয়েং চঙলি।
শক্নাইরবশিং,
ইস্ত এসিয়া মীফমগী থবকশিংদা ভারতনা থম্লিবা থাজবা ঐনা অমুক হন্না ফোঙদোক্লি। মথংগী চিয়ার লৌগদৌরিবা লাউদা ঐনা ঐগী হরাওবা ফোঙদোকচরি। মখোয়না প্রসিদেন্ত ওইবদা ভারতনা মপুংফানা শৌগৎকনি হায়না ঐনা থাজবা পীরি।
অদোম থাগৎচরি।
দিসক্লাইমর: মসি প্রধান মন্ত্রীনা প্রেসতা পীখিবা ৱারোলগী চাউরাকপা ৱাহন্থোক্নি। প্রেসতা ৱা ঙাংবদা হিন্দীদা ঙাংখি।

Prime Minister's Office
English translation of Prime Minister’s remarks at the 18th East Asia Summit
07 SEP 2023 1:28PM by PIB Delhi
Your Excellency President Widodo,
Your Majesty,
Excellencies,
Namaskar
It is my pleasure to participate in the "East Asia Summit” once again. I extend my sincere congratulations to President Widodo for his outstanding leadership. Additionally, I warmly welcome His Excellency Xanana Gusmão, the Prime Minister of Timor-Leste, as an Observer in this meeting.
The East Asia Summit is a very important platform. It is the only leaders-led mechanism for dialogue and cooperation on strategic matters in the Indo-Pacific region. Additionally, it plays a pivotal role as the primary confidence-building mechanism in Asia. And the key to its success is ASEAN centrality.
Your Majesty, Excellencies,
India fully supports the "ASEAN Outlook on the Indo-Pacific." There is unison in the vision of India and ASEAN for the Indo-Pacific. This underscores the significance of the 'East Asia Summit' as a crucial platform for implementing the "Indo-Pacific Oceans Initiative." ASEAN holds a central position in the vision of QUAD. The positive agenda of QUAD complements with the various mechanisms of ASEAN.
Your Majesty, Excellencies,
The present global landscape is surrounded by challenging circumstances and uncertainties. Terrorism, extremism, and geopolitical conflicts are big challenges for all of us. Multilateralism and rules-based international order are essential in countering them.
It is imperative to adhere fully to international laws; And everyone's commitment and joint efforts are also necessary to strengthen the sovereignty and territorial integrity of all countries. As I have said before – today's era is not of war. Dialogue and diplomacy is the only path to resolution.
Your Majesty, Excellencies,
India's policy in Myanmar takes into account ASEAN's views. At the same time, as a neighbouring country, ensuring peace and security on the borders; And enhancing India-ASEAN connectivity is also our focus. Peace, security, and prosperity in the Indo-Pacific region, is in the interest of us all.
The need of the hour is such that an Indo-Pacific - where international law, including UNCLOS, is equally applicable to all countries; where there is freedom of navigation and overflight; and where there is unimpeded lawful commerce for the benefit of everyone. India believes that the Code of Conduct for South China Sea should be effective and in accordance with UNCLOS. Additionally, it should take into consideration the interests of countries that are not directly involved in the discussions.
Your Majesty, Excellencies,
Challenges pertaining to climate change, cyber security, food security, health, and energy are particularly impacting the Global South. During our G20 presidency, we are focusing on these important issues related to the Global South.
Your Majesty, Excellencies,
I would like to reaffirm India's commitment to the East Asia Summit process. I extend my heartiest congratulations to the incoming Chair Lao P.D.R. And I assure India's full support to their presidency.
Thank You.
DISCLAIMER - This is the approximate translation of Prime Minister's Press Statement. Original Press Statement were delivered in Hindi.