Prime Minister's Office
English translation of Prime Minister’s remarks at the BRICS-Africa Outreach and BRICS Plus Dialogue
24 AUG 2023 3:47PM by PIB Delhi
 I am pleased to be here among all my friends in the land of Africa.
 I extend my congratulations to President Ramaphosa for providing an opportunity to share thoughts with the countries of Africa, Asia, and Latin America during the BRICS Outreach Summit.
 Over the past two days, in all the discussions of BRICS, we have focused on the priorities and concerns of the Global South countries.
 We believe that giving special importance to these issues by BRICS is crucial in the present times.
 We have also taken the decision to expand the BRICS forum. We welcome all the partner countries.
 This is an initiative towards our efforts of making the global institutions and forums, representative and inclusive.
Excellencies,
 When we use the term "Global South," it's not just a diplomatic term.
 In our shared history, we have unitedly opposed colonialism and apartheid.
 It was on the land of Africa that Mahatma Gandhi developed, tested, the powerful concepts like non-violence and peaceful resistance and used them in India's freedom struggle.
 His thoughts and ideas also inspired great leaders like Nelson Mandela.
 Based on this strong historical foundation, we are giving a new shape to our modern relationships.
Excellencies,
 India has accorded high priority to its relations with Africa.
 Alongside high-level meetings, we have also opened 16 new embassies in Africa.
 Presently, India is Africa's fourth-largest trading partner and the fifth-largest investor.
 Whether it's power projects in Sudan, Burundi, and Rwanda, or sugar plants in Ethiopia and Malawi.
 Whether it's technology parks in Mozambique, Ivory Coast, and Eswatini, or campuses established by Indian universities in Tanzania and Uganda.
 India has always given priority to Capacity Building and Infrastructure Development in African countries.
 Under Agenda 2063, India is a reliable and close partner in Africa's journey to become a global powerhouse of the future.
 To bridge the digital divide in Africa, we have provided over fifteen thousand scholarships in tele-education and tele-medicine.
 We have established defence academies and colleges in Nigeria, Ethiopia, and Tanzania.
 We have deployed teams for training in Botswana, Namibia, Uganda, Lesotho, Zambia, Mauritius, Seychelles, and Tanzania.
 Approximately 4400 Indian peacekeepers, including women, are contributing to peace and stability in Africa.
 We are also working together with the African countries in the fight against terrorism and piracy.
 During the challenging times of the COVID Pandemic, we supplied food items and vaccines to several countries.
 Now, we are working on joint manufacturing of COVID and other vaccines with African nations.
 Whether it's cyclones in Mozambique and Malawi or floods in Madagascar, India always stands shoulder-to-shoulder with Africa as a first responder.
Excellencies,
 From Latin America to Central Asia;
 From Western Asia to South-East Asia;
 From Indo-Pacific to Indo-Atlantic;
 India sees all countries as part of one global family.
 The concept of "Vasudhaiva Kutumbakam" –i.e. the whole world is a family – has been the foundation of our way of life for thousands of years.
 This is also the motto of our G-20 presidency.
 To mainstream the concerns of the Global South, we have invited three African countries and several developing nations as guest countries.
 India has also proposed permanent membership for the African Union in the G-20.
Excellencies,
 I believe that BRICS and all the present friendly nations can collaborate to strengthen a multipolar world.
 We can make progress in reforming global institutions to make them representative and relevant.
 Countering terrorism, environmental security, climate action, cyber security, food and health security, energy security, and building resilient supply chains are our common interests. There are immense possibilities for cooperation.
 I invite you all to participate in our international initiatives such as the International Solar Alliance; One Sun, One World, One Grid; Coalition for Disaster Resilient Infrastructure; One Earth One Health; Big Cat Alliance; and Global Centre for Traditional Medicine.
 I invite you to connect with India's digital public infrastructure stack and leverage it for your respective development.
 We would be happy to share our experience and capabilities with you all.
 I am confident that our joint efforts will give us a new self-confidence to face all challenges together.
 Once again, I express my gratitude to all of you, especially President Ramaphosa, for this opportunity.
Thank you.
DISCLAIMER - This is the approximate translation of Prime Minister's Press Statement. Original Press Statement were delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ବ୍ରିକ୍ସ - ଆଫ୍ରିକା ଆଉଟ୍‌ରିଚ୍ ଏବଂ ବ୍ରିକ୍ସ ପ୍ଲସ୍ ଡାଏଲଗରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସମ୍ବୋଧନ
24 AUG 2023 3:47PM by PIB Bhubaneswar
ମହାମହିମ,
ଆଫ୍ରିକା ମାଟିରେ ଆପଣ ସମସ୍ତ ବନ୍ଧୁ ମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଉପସ୍ଥିତ ରହିବା ମୋତେ ବହୁତ ଆନନ୍ଦିତ କରୁଛି ।
ବ୍ରିକ୍ସ ଆଉଟରିଚ୍ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ଆଫ୍ରିକା, ଏସିଆ, ଲାଟିନ୍ ଆମେରିକାର ଦେଶ ମାନଙ୍କ ସହ ନିଜର ମତ ରଖିବାକୁ ସୁଯୋଗ ଦେଇ ଥିବାରୁ ମୁଁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ରାମାଫୋସାଙ୍କୁ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ଗତ ଦୁଇ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ, ବ୍ରିକ୍ସର ସମସ୍ତ ଆଲୋଚନାରେ ଆମେ ଦକ୍ଷିଣ ବିଶ୍ୱର ଦେଶ ମାନଙ୍କର ପ୍ରାଥମିକତା ଏବଂ ବିଚାର ଗୁଡିକ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛୁ ।
ବ୍ରିକ୍ସ ପକ୍ଷରୁ ଏହି ପ୍ରସଙ୍ଗ ଗୁଡ଼ିକୁ ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯିବା ବର୍ତ୍ତମାନ ସମୟର ଆବଶ୍ୟକତା ବୋଲି ଆମେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଛୁ ।
ଆମେ ବ୍ରିକ୍ସ ଫୋରମକୁ ବ୍ୟାପକ କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛୁ । ଆମେ ସମସ୍ତ ସହଯୋଗୀ ଦେଶକୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛୁ ।
ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଗୁଡିକୁ ଏବଂ ମଞ୍ଚ ଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱଶୀଳ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଆମ ପ୍ରୟାସ ଦିଗରେ ଏହା ଏକ ପଦକ୍ଷେପ ।
ମହାମହିମ,
ଯେତେବେଳେ ଆମେ "ଗ୍ଲୋବାଲ ସାଉଥ' (ଦକ୍ଷିଣ ବିଶ୍ୱ) ଶବ୍ଦ ବ୍ୟବହାର କରୁ, ଏହା କେବଳ ଏକ କୂଟନୈତିକ ଶବ୍ଦ ନୁହେଁ ।
ଆମର ମିଳିତ ଇତିହାସରେ, ଆମେ ଏକାଠି ଉପନିବେଶବାଦ ଏବଂ ବର୍ଣ୍ଣଭେଦକୁ ବିରୋଧ କରିଛୁ ।
ଆଫ୍ରିକା ମାଟିରେ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ ଅହିଂସା ଏବଂ ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରତିରୋଧ ଭଳି ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଧାରଣା ବିକଶିତ କରିଥିଲେ, ପରୀକ୍ଷଣ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଭାରତର ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମରେ ବ୍ୟବହାର କରିଥିଲେ ।
ନେଲସନ ମାଣ୍ଡେଲାଙ୍କ ଭଳି ଜଣେ ମହାନ ନେତାଙ୍କୁ ତାଙ୍କ ବିଚାର ଓ ଚିନ୍ତାଧାରା ପ୍ରେରଣା ଦେଇଥିଲା ।
ଇତିହାସର ଏହି ସୁଦୃଢ଼ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପରେ ଆମେ ଆମର ଆଧୁନିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ଏକ ନୂଆ ରୂପ ଦେଉଛୁ ।
ମହାମହିମ,
ଆଫ୍ରିକା ସହ ସମ୍ପର୍କକୁ ଭାରତ ଅଧିକ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଉଛି ।
ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ବୈଠକ ସମେତ ଆମେ ଆଫ୍ରିକାରେ ୧୬ଟି ନୂଆ ଦୂତାବାସ ଖୋଲିଛୁ ।
ଆଜି ଭାରତ ଆଫ୍ରିକାର ଚତୁର୍ଥ ବୃହତ୍ତମ ବାଣିଜ୍ୟ ସହଯୋଗୀ ଏବଂ ପଞ୍ଚମ ବୃହତ୍ତମ ନିବେଶକ ଦେଶ ଅଟେ ।
ସୁଦାନ, ବୁରୁଣ୍ଡି ଓ ରୱାଣ୍ଡାରେ ବିଦ୍ୟୁତ ୍ ପ୍ରକଳ୍ପ ହେଉ କିମ୍ବା ଇଥିଓପିଆ ଓ ମାଲାୱୀରେ ଚିନି କାରଖାନା ହେଉ,
ମୋଜାମ୍ବିକରେ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ପାର୍କ ହେଉ, କୋଟ୍ ଡି' ଆଇଭରି ଏବଂ ଏସ୍ୱାତିନି ହେଉ କିମ୍ବା ତାଞ୍ଜାନିଆ ଏବଂ ଉଗାଣ୍ଡାରେ ଭାରତୀୟ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଦ୍ୱାରା ନିର୍ମିତ କ୍ୟାମ୍ପସ୍ ହେଉ, ଭାରତ ସର୍ବଦା ଆଫ୍ରିକୀୟ ଦେଶ ମାନଙ୍କ ସହିତ ବ୍ୟବସାୟ ସହଯୋଗୀ ହୋଇ ରହିଛି ।
ଭାରତ ସର୍ବଦା ଆଫ୍ରିକୀୟ ଦେଶ ଗୁଡ଼ିକର ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଓ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇ ଆସିଛି ।
ଏଜେଣ୍ଡା ୨୦୬୩ ଅଧୀନରେ ଆଫ୍ରିକାକୁ ଭବିଷ୍ୟତର ବିଶ୍ୱ ଶକ୍ତି କେନ୍ଦ୍ରରେ ପରିଣତ କରିବାର ଯାତ୍ରାରେ ଭାରତ ଏକ ବିଶ୍ୱସନୀୟ ଏବଂ ଘନିଷ୍ଠ ଅଂଶୀଦାର ।
ଆଫ୍ରିକାରେ ଡିଜିଟାଲ ବିଭାଜନକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ଟେଲି - ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଟେଲି - ଔଷଧ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପନ୍ଦର ହଜାରରୁ ଅଧିକ ବୃତ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିଛୁ ।
ଆମେ ନାଇଜେରିଆ, ଇଥିଓପିଆ ଏବଂ ତାଞ୍ଜାନିଆରେ ଅନେକ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଏକାଡେମୀ ଏବଂ କଲେଜ ନିର୍ମାଣ କରିଛୁ ।
ବୋତସ୍ୱାନା, ନାମ୍ବିଆ, ଉଗାଣ୍ଡା, ଲେସୋଥୋ, ଜାମ୍ବିଆ, ମରିସସ୍‌, ସେସେଲ୍ସ ଏବଂ ତାଞ୍ଜାନିଆରେ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ପାଇଁ ଟିମ୍ ନିୟୋଜିତ କରାଯାଇଛି ।
ଆଫ୍ରିକାରେ ଶାନ୍ତି ଓ ସ୍ଥିରତା ଫେରାଇ ଆଣିବା ପାଇଁ ପ୍ରାୟ ୪୪୦୦ ଭାରତୀୟ ଶାନ୍ତିରକ୍ଷୀ ଯୋଗଦାନ ଦେଉଛନ୍ତି, ଯେଉଥିରେ ମହିଳା ମାନେ ମଧ୍ୟ ସାମିଲ୍ ହୋଇଛନ୍ତି ।
ଆତଙ୍କବାଦ ଏବଂ ଦସ୍ୟୁବୃତ୍ତି ବିରୋଧରେ ଲଢ଼େଇରେ ଆମେ ଆଫ୍ରିକାର ଦେଶ ମାନଙ୍କ ସହ ମଧ୍ୟ କାମ କରୁଛୁ ।
କୋଭିଡ ୍ ମହାମାରୀର କଠିନ ସମୟରେ ଆମେ ଅନେକ ଦେଶକୁ ଖାଦ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀ ଏବଂ ଟିକା ଯୋଗାଣ କରିଛୁ ।
ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମେ ଆଫ୍ରିକୀୟ ଦେଶମାନଙ୍କ ସହିତ କୋଭିଡ୍ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଟିକାର ମିଳିତ ଉତ୍ପାଦନ ଉପରେ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ ।
ମୋଜାମ୍ବିକ୍ ଓ ମାଲୱିରେ ବାତ୍ୟା ହେଉ କିମ୍ବା ମାଡାଗାସ୍କରରେ ବନ୍ୟା ହେଉ, ଭାରତ ସବୁବେଳେ ଆଫ୍ରିକାକୁ ପ୍ରଥମ ବନ୍ଧୁ ଭାବେ କାନ୍ଧରେ କାନ୍ଧ ମିଶାଇ ଠିଆ ହୋଇଛି ।
ମହାମହିମ,
ଲାଟିନ୍ ଆମେରିକା ଠାରୁ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଏସିଆ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ; ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆ ଠାରୁ ଦକ୍ଷିଣ- ପୂର୍ବ ଏସିଆ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ , ଭାରତ- ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗର କ୍ଷେତ୍ରରୁ ଭାରତ- ଆଟଲାଣ୍ଟିକ୍ କ୍ଷେତ୍ର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଭାରତ ସବୁ ଦେଶକୁ ଗୋଟିଏ ପରିବାର ଭାବେ ଦେଖୁଛି ।
ବସୁଧୈବ କୁଟୁମ୍ବକମ୍ (ସମଗ୍ର ପୃଥିବୀ ଏକ ପରିବାର) - ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷ ଧରି ଆମ ଜୀବନଶୈଳୀର ଆଧାର ହୋଇ ରହିଆସିଛି ।
ଏହା ମଧ୍ୟ ଆମ ଜି- ୨୦ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାର ମୂଳମନ୍ତ୍ର ଅଟେ ।
ଦକ୍ଷିଣ ବିଶ୍ୱର ଚିନ୍ତା / ସମସ୍ୟା ଗୁଡିକୁ ମୁଖ୍ୟ ସ୍ରୋତରେ ଆଣିବା ପାଇଁ ଆମେ ତିନୋଟି ଆଫ୍ରିକୀୟ ଦେଶ ଏବଂ ଅନେକ ବିକାଶଶୀଳ ଦେଶକୁ ଅତିଥି ରାଷ୍ଟ୍ର ଭାବରେ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରିଛୁ ।
ଆଫ୍ରିକୀୟ ସଂଘକୁ ଜି- ୨୦ର ସ୍ଥାୟୀ ସଦସ୍ୟତା ଦେବାକୁ ମଧ୍ୟ ଭାରତ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଛି ।
ମହାମହିମ,
ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ବ୍ରିକ୍ସ ଏବଂ ଆଜି ଉପସ୍ଥିତ ଥିବା ସମସ୍ତ ବନ୍ଧୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ବହୁଧ୍ରୁବୀ ବିଶ୍ୱକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ମିଳିତ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରି ପାରିବେ ।
ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱଶୀଳ ଏବଂ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ସେମାନଙ୍କ ସଂସ୍କାରକୁ ଆଗକୁ ନେଇ ପାରିବା ।
ଆତଙ୍କବାଦ ମୁକାବିଲା, ପରିବେଶ ସୁରକ୍ଷା, ଜଳବାୟୁ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ, ସାଇବର ନିରାପତ୍ତା, ଖାଦ୍ୟ ଓ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା, ଶକ୍ତି ନିରାପତ୍ତା, ସହାୟକ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳା ନିର୍ମାଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମର ସମାନ ସ୍ୱାର୍ଥ ରହିଛି । ସହଯୋଗ ପାଇଁ ପ୍ରଚୁର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି ।
ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସୌର ମେଣ୍ଟ ପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି; ଗୋଟିଏ ସୂର୍ଯ୍ୟ, ଗୋଟିଏ ବିଶ୍ୱ, ଗୋଟିଏ ଗ୍ରିଡ୍‌; ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ମୁକାବିଲା ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ ମେଣ୍ଟ ; ଗୋଟିଏ ପୃଥିବୀ ଏକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ; ବିଗ୍ କ୍ୟାଟ୍ ଆଲାଏନ୍ସ (ବୃହତ୍ ବିରାଡି ପ୍ରଜାତିର ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ ମେଂଟ) ; ପାରମ୍ପରିକ ଔଷଧ ପାଇଁ ବୈଶ୍ୱିକ କେନ୍ଦ୍ର ଭଳି ଆମର ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ପଦକ୍ଷେପରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରୁଛି ।
ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଭାରତର ଡିଜିଟାଲ ସାର୍ବଜନୀନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଷ୍ଟେକ୍ ସହିତ ଜୋଡି ହେବା ପାଇଁ ଏବଂ ନିଜ ନିଜର ବିକାଶରେ ଏହାର ଫାଇଦା ଉଠାଇବାକୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରୁଛି ।
ଆମର ଅଭିଜ୍ଞତା ଏବଂ ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କ ସହ ବାଣ୍ଟି ଆମେ ଆନନ୍ଦ ଅନୁଭବ କରିବୁ ।
ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଆମର ମିଳିତ ପ୍ରୟାସ ଆମକୁ ଏକାଠି ସମସ୍ତ ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା କରିବାକୁ ଏକ ନୂତନ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରଦାନ କରିବ ।ଏହି ସୁଯୋଗ ପାଇଁ ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ଆପଣ ମାନଙ୍କୁ, ବିଶେଷ କରି ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ରାମାଫୋସାଙ୍କୁ କୃ
ତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି ।
ଧନ୍ୟବାଦ ।