প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
এক ঐতিহাসিক পদক্ষেপ হিচাপে ৬ আগষ্টত সমগ্ৰ দেশৰ ৫০৮টা ৰে’লৱে ষ্টেচনৰ পুনৰ উন্নয়নৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
অমৃত ভাৰত ষ্টেচন আঁচনিৰ অধীনত ষ্টেচন পুনৰ উন্নয়নৰ বাবদ ২৪,৪৭০ কোটি টকা ব্যয় কৰিব
চহৰৰ দুয়ো দিশৰ সঠিক সংহতিৰে ষ্টেচনসমূহক ‘চিটি চেণ্টাৰ’ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ বাবে মাষ্টাৰ প্লেন প্ৰস্তুত কৰা হৈছে
সংহত পদ্ধতি ৰে’লৱে ষ্টেচনক কেন্দ্ৰ কৰি চহৰৰ সামগ্ৰিক নগৰ উন্নয়নৰ সামগ্ৰিক দৃষ্টিভংগীৰ দ্বাৰা পৰিচালিত
স্থানীয় সংস্কৃতি, ঐতিহ্য আৰু স্থাপত্যৰ পৰা অনুপ্ৰাণিত হ’ব পৰাকৈ ষ্টেচন ভৱনৰ নক্সা প্ৰস্তুত কৰা হৈছে
04 AUG 2023 2:21PM by PIB Guwahati
এক ঐতিহাসিক পদক্ষেপ হিচাপে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ৬ আগষ্টৰ পুৱা ১১ বজাত ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সিংযোগে সমগ্ৰ দেশৰ ৫০৮টা ৰে’লৱে ষ্টেচনৰ পুনৰ উন্নয়নৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰায়ে অত্যাধুনিক ৰাজহুৱা পৰিবহণৰ ব্যৱস্থাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি আহিছে। সমগ্ৰ দেশতে ৰে’লৱেক মানুহৰ পৰিবহণৰ পছন্দৰ পদ্ধতি বুলি লক্ষ্য কৰি তেওঁ ৰে’ল ষ্টেচনত বিশ্বমানৰ সুবিধা প্ৰদানৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত মনোযোগ দিছে। এই দৃষ্টিভংগীৰ দ্বাৰা পৰিচালিত হৈ সমগ্ৰ দেশৰ ১,৩০৯টা ষ্টেচন পুনৰ উন্নয়নৰ বাবে অমৃত ভাৰত ষ্টেচন আঁচনি আৰম্ভ কৰা হয়।
এই আঁচনিৰ অংশ হিচাপে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ইতিমধ্যে ৫০৮টা ষ্টেচনৰ পুনৰ উন্নয়নৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিছে। ২৪,৪৭০ কোটিতকৈ অধিক ব্যয় সাপেক্ষে এই ষ্টেচনসমূহ পুনৰ উন্নয়ন কৰা হ’ব। চহৰৰ দিশৰ সঠিক একত্ৰীকৰণৰ সৈতে এই ষ্টেচনসমূহক ‘চিটি চেণ্টাৰ’ হিচাপে উন্নয়নৰ বাবে মাষ্টাৰ প্লেন প্ৰস্তুত কৰা হৈছে। এই সংহত পদ্ধতিটো ৰে’লৱে ষ্টেচনক কেন্দ্ৰ কৰি চহৰখনৰ সামগ্ৰিক নগৰ উন্নয়নৰ সামগ্ৰিক দৃষ্টিভংগীৰ দ্বাৰা পৰিচালিত।
এই ৫০৮টা ষ্টেচন ২৭খন ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলত বিস্তৃত৷ সেইবোৰৰ ভিতৰত উত্তৰ প্ৰদেশ আৰু ৰাজস্থানৰ ৫৫টাকৈ, বিহাৰৰ ৪৯টা, মহাৰাষ্ট্ৰৰ ৪৪টা, পশ্চিমবংগৰ ৩৭টা, মধ্যপ্ৰদেশৰ ৩৪টা, অসমৰ ৩২টা, ওড়িশাৰ ২৫টা, পঞ্জাৱৰ ২২টা, গুজৰাট আৰু তেলেংগানাত ২১টাকৈ, ঝাৰখণ্ডত ২০টা, অন্ধ্ৰপ্ৰদেশ আৰু তামিলনাডুত ১৮টাকৈ, হাৰিয়ানাত ১৫টা, কৰ্ণাটকত ১৩টা ষ্টেচনৰ পুনৰ উন্নয়ন কৰা হ’ব।
এই পুনৰ উন্নয়নে যাত্ৰীসকলৰ বাবে আধুনিক সুবিধা প্ৰদান কৰাৰ লগতে সু-সজ্জিত যান-বাহন পৰিবহণ, আন্তঃ আৰ্হিয় সংহতি আৰু যাত্ৰীসকলৰ পথ প্ৰদৰ্শনৰ বাবে সুন্দৰভাৱে নিশ্চিত কৰা হ’ব। ষ্টেচন ভৱনৰ নক্সা স্থানীয় সংস্কৃতি, ঐতিহ্য আৰু স্থাপত্যৰ পৰা অনুপ্ৰাণিত হৈ প্ৰস্তুত কৰা হ’ব।

Prime Minister's Office
In a historic initiative, PM to lay foundation stone for redevelopment of 508 railway stations across the country on 6th August
Stations to be redeveloped under Amrit Bharat Station Scheme at a cost of over Rs. 24,470 crores
Master Plans being prepared for development of stations as ‘City Centres’ with proper integration of both sides of the city
Integrated approach driven by holistic vision of overall urban development of the city, centred around the railway station
Design of station building to be inspired by local culture, heritage and architecture
04 AUG 2023 2:21PM by PIB Delhi
In a historic initiative, Prime Minister Shri Narendra Modi will lay the foundation stone for redevelopment of 508 railway stations across the length and breadth of the country on 6th August at 11 AM via video conferencing.
Prime Minister has often laid stress on provision of state-of-the-art public transport. Noting that railways is the preferred mode of transport of people across the country, he has emphasised on the importance of providing world class amenities at railway stations. Guided by this vision, the Amrit Bharat Station Scheme was launched to redevelop 1309 stations across the country.
As part of this scheme, the foundation stone for redevelopment of 508 stations is being laid by the Prime Minister. These stations will be redeveloped at a cost of more than Rs 24,470 crores. Master Plans are being prepared for development of these stations as ‘City Centres’, with proper integration of both sides of the city. This integrated approach is driven by the holistic vision of overall urban development of the city, centred around the railway station.
These 508 stations are spread across 27 states and union territories, including 55 each in Uttar Pradesh and Rajasthan, 49 in Bihar, 44 in Maharashtra, 37 in West Bengal, 34 in Madhya Pradesh, 32 in Assam, 25 in Odisha, 22 in Punjab, 21 each in Gujarat and Telangana, 20 in Jharkhand, 18 each in Andhra Pradesh and Tamil Nadu, 15 in Haryana, 13 in Karnataka among others.
The redevelopment will provide modern passenger amenities along with ensuring well designed traffic circulation, inter-modal integration and well designed signage for guidance of passengers. The design of the station buildings will be inspired by local culture, heritage and architecture.