বিত্ত মন্ত্ৰালয়
জুলাই ২০২৩ ৰ বাবে মুঠ জিএছটি ৰাজহ সংগ্ৰহ আছিল ১,৬৫,১০৫ কোটি টকা; বাৰ্ষিক ১১ শতাংশ পঞ্জীয়ন বৃদ্ধি
জিএছটি প্ৰৱৰ্তনৰ পিছত পঞ্চমবাৰৰ বাবে মুঠ জিএছটি সংগ্ৰহ ₹১.৬ লাখ কোটি অতিক্ৰম
01 AUG 2023 2:08PM by PIB Guwahati
২০২৩ ৰ জুলাই মাহত সংগ্ৰহ কৰা মুঠ জিএছটি ৰাজহ ১,৬৫,১০৫ কোটি টকা, যাৰ ভিতৰত চিজিএছটি হৈছে ২৯,৭৭৩ কোটি টকা, এছজিএছটি হৈছে ৩৭,৬২৩ কোটি টকা, আইজিএছটি হৈছে ৮৫,৯৩০ কোটি টকা (সামগ্ৰী আমদানিৰ ওপৰত সংগ্ৰহ কৰা ৪১,২৩৯ কোটি টকা সহ) আৰু উপকৰ হৈছে ১১,৭৭৯ কোটি টকা (সংগ্ৰহ কৰা ৮৪ কোটি টকাসহ)।
চৰকাৰে চিজিএছটিক ৩৯,৭৮৫ কোটি টকা আৰু আইজিএছটিৰ পৰা এছজিএছটিক ৩৩,১৮৮ কোটি টকা পৰিশোধ কৰিছে। নিয়মীয়া পৰিশোধৰ পিছত ২০২৩ চনৰ জুলাই মাহৰ বাবে কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্যসমূহৰ মুঠ ৰাজহ হৈছে চিজিএছটিৰ বাবে ৬৯,৫৫৮ কোটি টকা আৰু এছজিএছটিৰ বাবে ৭০,৮১১ কোটি টকা।
২০২৩ চনৰ জুলাই মাহৰ ৰাজহ যোৱা বছৰৰ একে মাহত সংগ্ৰহ কৰা জিএছটি ৰাজহতকৈ ১১ শতাংশ বেছি। এই মাহত, ঘৰুৱা লেনদেনৰ পৰা ৰাজহ (সেৱা আমদানি সহ) আগৰ বছৰৰ একে মাহত এই উৎসবোৰৰ পৰা হোৱা ৰাজহতকৈ ১৫% অধিক। এইটো পঞ্চমবাৰৰ বাবে যে মুঠ জিএছটি সংগ্ৰহ ১.৬০ লাখ কোটি টকাৰ সীমা অতিক্ৰম কৰিছে।
তলৰ চাৰ্টখনে চলিত বৰ্ষত মাহিলী মুঠ জিএছটি ৰাজহৰ প্ৰৱণতা দেখুৱাইছে। তালিকা-১-ত জুলাই ২০২২-ৰ পৰা ২০২৩ ৰ জুলাই মাহত হোৱা প্ৰতিখন ৰাজ্যৰ সংগৃহীত জিএছটি ৰাজ্য-অনুসৰি তথ্য দেখুওৱা হৈছে আৰু তালিকা-২-ত জুলাই ২০২৩-ত ৰাজ্য/ইউটিৰ আহৰণ/পৰিশোধ কৰা আইজিএছটিৰ এছজিএছটি আৰু এছজিএছটি অংশ দেখুওৱা হৈছে।
২০২৩ চনৰ জুলাই মাহৰ ভিতৰত জি এছ টি ৰাজহৰ ৰাজ্যভিত্তিক বৃদ্ধি[১] (কোটি টকাত)
ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল
জুলাই ২২
জুলাই ২৩
বিকাশ(%)
জম্মু-কাশ্মীৰ
৪৩১
৫৪৯
২৭
হিমাচল প্ৰদেশ
৭৪৬
৯১৭
২৩
পঞ্জাৱ
১৭৩৩
২০০০
১৫
চণ্ডীগড়
১৭৬
২১৭
২৩
উত্তৰাখণ্ড
১৩৯০
১৬০৭
১৬
হাৰিয়ানা
৬৭৯১
৭৯৫৩
১৭
দিল্লী
৪৩২৭
৫৪০৫
২৫
ৰাজস্থান
৩৬৭১
৩৯৮৮
৯
উত্তৰ প্ৰদেশ
৭০৭৪
৮৮০২
২৪
বিহাৰ
১২৬৪
১৪৮৮
১৮
ছিকিম
২৪৯
৩১৪
২৬
অৰুণাচল প্ৰদেশ
৬৫
৭৪
১৩
নাগালেণ্ড
৪২
৪৩
৩
মণিপুৰ
৪৫
৪২
-৭
মিজোৰাম
২৭
৩৯
৪৭
ত্ৰিপুৰা
৬৩
৭৮
২৩
মেঘালয়
১৩৮
১৭৫
২৭
অসম
১০৪০
১১৮৩
১৪
পশ্চিম বংগ
৪৪৪১
৫১২৮
১৫
ঝাৰখণ্ড
২৫১৪
২৮৫৯
১৪
ওড়িশা
৩৬৫২
৪২৪৫
১৬
ছত্তীশগড়
২৬৯৫
২৮০৫
৪
মধ্য প্ৰদেশ
২৯৬৬
৩৩২৫
১২
গুজৰাট
৯১৮৩
৯৭৮৭
৭
দমন আৰু দিউ
৩১৩
৩৫৪
১৩
দাদৰা আৰু নগৰ হাভেলী
মহাৰাষ্ট্ৰ
২২১২৯
২৬০৬৪
১৮
কৰ্ণাটক
৯৭৯৫
১১৫০৫
১৭
গোৱা
৪৩৩
৫২৮
২২
লক্ষদ্বীপ
২
২
৪৫
কেৰালা
২১৬১
২৩৮১
১০
তামিলনাডু
৮৪৪৯
১০০২২
১৯
পুডুচেৰী
১৯৮
২১৬
৯
আন্দামান আৰু নিকোবৰ দ্বীপপুঞ্জ
২৩
৩১
৩২
তেলেংগানা
৪৫৪৭
৪৮৪৯
৭
অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ
৩৪০৯
৩৫৯৩
৫
লাডাখ
২০
২৩
১৩
অন্যান্য টেৰিটৰী
২১৬
২২৬
৪
কেন্দ্ৰৰ অধিকাৰক্ষেত্ৰ
১৬২
২০৯
২৯
সৰ্বমুঠ
১০৬৫৮০
১২৩০২৬
১৫
[1] সামগ্ৰী আমদানিৰ ওপৰত জি এছ টি অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হোৱা নাই
আই জি এছ টিৰ এছ জি এছ টি আৰু এছ জি এছ টি অংশৰ পৰিমাণ জুলাই’২০২৩ চনত ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহক নিষ্পত্তি কৰা হৈছিল (কোটি টকাত)
ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল
এছজিএছটি সংগ্ৰহ
আইজিএছটিৰ এছজিআইটি অংশ
মুঠ
জম্মু-কাশ্মীৰ
২৩৪
৪২৯
৬৬৩
হিমাচল প্ৰদেশ
২৩৩
২৮৫
৫১৮
পঞ্জাৱ
৭২৭
১১৩৮
১৮৬৫
চণ্ডীগড়
৫৭
১৩৩
১৯০
উত্তৰাখণ্ড
৪১৫
২১০
৬২৫
হাৰিয়ানা
১৬১০
১২৫৬
২৮৬৬
দিল্লী
১২২১
১৬০৬
২৮২৭
ৰাজস্থান
১৩৮০
১৮১৯
৩১৯৯
উত্তৰ প্ৰদেশ
২৭৫১
৩৪২৬
৬১৭৬
বিহাৰ
৭১৮
১৪৬৯
২১৮৭
ছিকিম
৩০
৫৩
৮৩
অৰুণাচল প্ৰদেশ
৩৭
১১৩
১৫০
নাগালেণ্ড
১৮
৭০
৮৮
মণিপুৰ
২৩
৫৮
৮০
মিজোৰাম
২২
৫৭
৭৯
ত্ৰিপুৰা
৪০
৮৬
১২৫
মেঘালয়
৫০
৯৯
১৪৯
অসম
৪৫১
৬৯৬
১১৪৬
পশ্চিম বংগ
১৯৫৩
১৫৩১
৩৪৮৩
ঝাৰখণ্ড
৭২১
৩৩০
১০৫১
ওড়িশা
১৩০০
৪১৬
১৭১৬
ছত্তীশগড়
৬২৭
৩৮২
১০০৯
মধ্য প্ৰদেশ
১০৪৫
১৫৮১
২৬২৬
গুজৰাট
৩২৯৩
১৯১৭
৫২১০
দাদৰা আৰু নগৰ হাভেলী আৰু দমন আৰু দিউ
৫৬
২৯
৮৫
মহাৰাষ্ট্ৰ
৭৯৫৮
৪১৬৭
১২১২৪
কৰ্ণাটক
৩১৮১
২৬৫০
৫৮৩১
গোৱা
১৭৩
১৪৬
৩২০
লক্ষদ্বীপ
২
১৩
১৪
কেৰালা
১০৯৩
১৪৪১
২৫৩৪
তামিলনাডু
৩৩০০
২১১৯
৫৪১৯
পুডুচেৰী
৪১
৫৭
৯৯
আন্দামান আৰু নিকোবৰ দ্বীপপুঞ্জ
১১
২৫
৩৭
তেলেংগানা
১৬২৩
১৭২২
৩৩৪৫
অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ
১১৯৯
১৫৫৬
২৭৫৫
লাডাখ
১১
৪৭
৫৮
অন্যান্য টেৰিটৰী
১৯
৫৫
৭৫
সৰ্বমুঠ
৩৭৬২৩
৩৩১৮৮
৭০৮১১

Ministry of Finance
₹1,65,105 crore gross GST revenue collected for July 2023; records 11% Year-on-Year growth
Gross GST collection crosses ₹1.6 lakh crore mark for 5th time since inception of GST
Revenues from domestic transactions (including import of services) are 15% higher Year-on-Year
01 AUG 2023 2:08PM by PIB Delhi
The gross GST revenue collected in the month of July, 2023 is ₹1,65,105 crore of which CGST is ₹29,773 crore, SGST is ₹37,623 crore, IGST is ₹85,930 crore (including ₹ 41,239 crore collected on import of goods) and cess is ₹11,779 crore (including ₹ 840 crore collected on import of goods).
The government has settled ₹39,785 crore to CGST and ₹33,188 crore to SGST from IGST. The total revenue of Centre and the States in the month of July 2023 after regular settlement is ₹69,558 crore for CGST and ₹70,811 crore for the SGST.
The revenues for the month of July 2023 are 11% higher than the GST revenues in the same month last year. During the month, the revenues from domestic transactions (including import of services) are 15% higher than the revenues from these sources during the same month last year. It is for the fifth time, the gross GST collection has crossed Rs. 1.60 lakh crore mark.
The chart below shows trends in monthly gross GST revenues during the current year. The table-1 shows the state-wise figures of GST collected in each State during the month of July 2023 as compared to July 2022 and table-2 shows the SGST and SGST portion of the IGST received/settled to the States/UTs in July’2023.
State-wise growth of GST Revenues during July 2023[1] (Rs. in crore)
State/UT
July’22
July’23
Growth(%)
Jammu and Kashmir
431
549
27
Himachal Pradesh
746
917
23
Punjab
1733
2000
15
Chandigarh
176
217
23
Uttarakhand
1390
1607
16
Haryana
6791
7953
17
Delhi
4327
5405
25
Rajasthan
3671
3988
9
Uttar Pradesh
7074
8802
24
Bihar
1264
1488
18
Sikkim
249
314
26
Arunachal Pradesh
65
74
13
Nagaland
42
43
3
Manipur
45
42
-7
Mizoram
27
39
47
Tripura
63
78
23
Meghalaya
138
175
27
Assam
1040
1183
14
West Bengal
4441
5128
15
Jharkhand
2514
2859
14
Odisha
3652
4245
16
Chhattisgarh
2695
2805
4
Madhya Pradesh
2966
3325
12
Gujarat
9183
9787
7
Daman and Diu
313
354
13
Dadra and Nagar Haveli
Maharashtra
22129
26064
18
Karnataka
9795
11505
17
Goa
433
528
22
Lakshadweep
2
2
45
Kerala
2161
2381
10
Tamil Nadu
8449
10022
19
Puducherry
198
216
9
Andaman and Nicobar Islands
23
31
32
Telangana
4547
4849
7
Andhra Pradesh
3409
3593
5
Ladakh
20
23
13
Other Territory
216
226
4
Center Jurisdiction
162
209
29
Grand Total
106580
123026
15
[1] Does not include GST on import of goods
Amount of SGST & SGST portion of IGST settled to States/UTs in July’2023 (Rs. in crore)
State/UT
SGST collection
SGST portion of IGST
Total
Jammu and Kashmir
234
429
663
Himachal Pradesh
233
285
518
Punjab
727
1138
1865
Chandigarh
57
133
190
Uttarakhand
415
210
625
Haryana
1610
1256
2866
Delhi
1221
1606
2827
Rajasthan
1380
1819
3199
Uttar Pradesh
2751
3426
6176
Bihar
718
1469
2187
Sikkim
30
53
83
Arunachal Pradesh
37
113
150
Nagaland
18
70
88
Manipur
23
58
80
Mizoram
22
57
79
Tripura
40
86
125
Meghalaya
50
99
149
Assam
451
696
1146
West Bengal
1953
1531
3483
Jharkhand
721
330
1051
Odisha
1300
416
1716
Chhattisgarh
627
382
1009
Madhya Pradesh
1045
1581
2626
Gujarat
3293
1917
5210
Dadra and Nagar Haveli and Daman and Diu
56
29
85
Maharashtra
7958
4167
12124
Karnataka
3181
2650
5831
Goa
173
146
320
Lakshadweep
2
13
14
Kerala
1093
1441
2534
Tamil Nadu
3300
2119
5419
Puducherry
41
57
99
Andaman and Nicobar Islands
11
25
37
Telangana
1623
1722
3345
Andhra Pradesh
1199
1556
2755
Ladakh
11
47
58
Other Territory
19
55
75
Grand Total
37623
33188
70811