Ministry of Finance
₹1,65,105 crore gross GST revenue collected for July 2023; records 11% Year-on-Year growth
Gross GST collection crosses ₹1.6 lakh crore mark for 5th time since inception of GST
Revenues from domestic transactions (including import of services) are 15% higher Year-on-Year
01 AUG 2023 2:08PM by PIB Delhi
The gross GST revenue collected in the month of July, 2023 is ₹1,65,105 crore of which CGST is ₹29,773 crore, SGST is ₹37,623 crore, IGST is ₹85,930 crore (including ₹ 41,239 crore collected on import of goods) and cess is ₹11,779 crore (including ₹ 840 crore collected on import of goods).
The government has settled ₹39,785 crore to CGST and ₹33,188 crore to SGST from IGST. The total revenue of Centre and the States in the month of July 2023 after regular settlement is ₹69,558 crore for CGST and ₹70,811 crore for the SGST.
The revenues for the month of July 2023 are 11% higher than the GST revenues in the same month last year. During the month, the revenues from domestic transactions (including import of services) are 15% higher than the revenues from these sources during the same month last year. It is for the fifth time, the gross GST collection has crossed Rs. 1.60 lakh crore mark.
The chart below shows trends in monthly gross GST revenues during the current year. The table-1 shows the state-wise figures of GST collected in each State during the month of July 2023 as compared to July 2022 and table-2 shows the SGST and SGST portion of the IGST received/settled to the States/UTs in July’2023.
State-wise growth of GST Revenues during July 2023[1] (Rs. in crore)
State/UT
July’22
July’23
Growth(%)
Jammu and Kashmir
431
549
27
Himachal Pradesh
746
917
23
Punjab
1733
2000
15
Chandigarh
176
217
23
Uttarakhand
1390
1607
16
Haryana
6791
7953
17
Delhi
4327
5405
25
Rajasthan
3671
3988
9
Uttar Pradesh
7074
8802
24
Bihar
1264
1488
18
Sikkim
249
314
26
Arunachal Pradesh
65
74
13
Nagaland
42
43
3
Manipur
45
42
-7
Mizoram
27
39
47
Tripura
63
78
23
Meghalaya
138
175
27
Assam
1040
1183
14
West Bengal
4441
5128
15
Jharkhand
2514
2859
14
Odisha
3652
4245
16
Chhattisgarh
2695
2805
4
Madhya Pradesh
2966
3325
12
Gujarat
9183
9787
7
Daman and Diu
313
354
13
Dadra and Nagar Haveli
Maharashtra
22129
26064
18
Karnataka
9795
11505
17
Goa
433
528
22
Lakshadweep
2
2
45
Kerala
2161
2381
10
Tamil Nadu
8449
10022
19
Puducherry
198
216
9
Andaman and Nicobar Islands
23
31
32
Telangana
4547
4849
7
Andhra Pradesh
3409
3593
5
Ladakh
20
23
13
Other Territory
216
226
4
Center Jurisdiction
162
209
29
Grand Total
106580
123026
15
[1] Does not include GST on import of goods
Amount of SGST & SGST portion of IGST settled to States/UTs in July’2023 (Rs. in crore)
State/UT
SGST collection
SGST portion of IGST
Total
Jammu and Kashmir
234
429
663
Himachal Pradesh
233
285
518
Punjab
727
1138
1865
Chandigarh
57
133
190
Uttarakhand
415
210
625
Haryana
1610
1256
2866
Delhi
1221
1606
2827
Rajasthan
1380
1819
3199
Uttar Pradesh
2751
3426
6176
Bihar
718
1469
2187
Sikkim
30
53
83
Arunachal Pradesh
37
113
150
Nagaland
18
70
88
Manipur
23
58
80
Mizoram
22
57
79
Tripura
40
86
125
Meghalaya
50
99
149
Assam
451
696
1146
West Bengal
1953
1531
3483
Jharkhand
721
330
1051
Odisha
1300
416
1716
Chhattisgarh
627
382
1009
Madhya Pradesh
1045
1581
2626
Gujarat
3293
1917
5210
Dadra and Nagar Haveli and Daman and Diu
56
29
85
Maharashtra
7958
4167
12124
Karnataka
3181
2650
5831
Goa
173
146
320
Lakshadweep
2
13
14
Kerala
1093
1441
2534
Tamil Nadu
3300
2119
5419
Puducherry
41
57
99
Andaman and Nicobar Islands
11
25
37
Telangana
1623
1722
3345
Andhra Pradesh
1199
1556
2755
Ladakh
11
47
58
Other Territory
19
55
75
Grand Total
37623
33188
70811

ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଜୁଲାଇ 2023ରେ 1,65,105 କୋଟି ଟଙ୍କାର ଜିଏସଟି ଆଦାୟ
ପୂର୍ବ ବର୍ଷ ତୁଳନାରେ 11% ବଢ଼ିଲା ଜିଏସଟି ରାଜସ୍ୱ
ଓଡ଼ିଶାରେ ଗତ ବର୍ଷ ତୁଳନାରେ 16% ଅଧିକ, 4245 କୋଟି ଟଙ୍କାର ଜିଏସଟି ରାଜସ୍ୱ ଆଦାୟ
ଜିଏସଟି ଆରମ୍ଭ ପରଠାରୁ ପଞ୍ଚମ ଥର ପାଇଁ ସକଳ ଜିଏସଟି ସଂଗ୍ରହ 1ଲକ୍ଷ 60 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଟପିଲା
ଘରୋଇ କାରବାର (ସେବା ଆମଦାନୀ ସମେତ)ରୁ ରାଜସ୍ୱ ସଂଗ୍ରହ ପୂର୍ବ ବର୍ଷ ତୁଳନାରେ 15% ବଢ଼ିଲା
01 AUG 2023 2:08PM by PIB Bhubaneswar
2023 ଜୁଲାଇ ମାସରେ 1,65,105 କୋଟି ଟଙ୍କାର ସକଳ ବସ୍ତୁ ଓ ସେବା କର (ଜିଏସଟି) ରାଜସ୍ୱ ଆଦାୟ କରାଯାଇଛି । ଏଥିମଧ୍ୟରେ ସିଜିଏସଟି ପରିମାଣ 29,773 କୋଟି ଟଙ୍କା, ଏସଜିଏସଟି ପରିମାଣ 37,623 କୋଟି ଟଙ୍କା, ଆଇଜିଏସଟି ପରିମାଣ 85,930 କୋଟି ଟଙ୍କା (ବସ୍ତୁ ଆମଦାନୀରୁ ସଂଗୃହିତ 41,239 କୋଟି ଟଙ୍କା ସମେତ) ଏବଂ ସେସ୍‌ ପରିମାଣ 11,779 କୋଟି ଟଙ୍କା (ବସ୍ତୁ ଆମଦାନୀରୁ 840 କୋଟି ଟଙ୍କା ସମେତ) ରହିଛି ।
ସରକାର ସିଜିଏସଟି ବାବଦରେ 39,785 କୋଟି ଟଙ୍କା ଏବଂ ଆଇଜିଏସଟିରୁ ଏସଜିଏସଟି ବାବଦରେ 33,188 ଟଙ୍କା ପରିଶୋଧ କରିଛନ୍ତି । ନିୟମିତ ପରିଶୋଧ ପରେ ଜୁଲାଇ 2023ରେ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ନିକଟରେ ମୋଟ୍‌ ରାଜସ୍ୱ ପରିମାଣ ସିଜିଏସଟି ବାବଦରେ 69,558 କୋଟି ଟଙ୍କା ଏବଂ ଏସଜିଏସଟି ବାବଦରେ 70,811 କୋଟି ଟଙ୍କା ରହିଛି ।
ଚଳିତ ବର୍ଷ ଜୁଲାଇ ମାସରେ ଓଡ଼ିଶାରେ 4245 କୋଟି ଟଙ୍କାର ଜିଏସଟି ରାଜସ୍ୱ ଆଦାୟ କରାଯାଇଛି । ଏହା 2022 ଜୁଲାଇ ମାସରେ ସଂଗୃହିତ 3652 କୋଟି ଟଙ୍କାର ଜିଏସଟି ରାଜସ୍ୱ ତୁଳନାରେ 16 ପ୍ରତିଶତ ଅଧିକ ।
ଜୁଲାଇ 2023ରେ ସଂଗୃହିତ ରାଜସ୍ୱ ଗତ ବର୍ଷର ସମାନ ମାସ ତୁଳନାରେ 11% ଅଧିକ ରହିଥିବା ଜଣାଯାଇଛି । ଚଳିତ ମାସରେ ଘରୋଇ କାରବାରରୁ ସଂଗୃହିତ ରାଜସ୍ୱ (ସେବା ଆମଦାନୀ ସମେତ) ଗତ ବର୍ଷର ସମାନ ମାସରେ ଏସବୁ ଉତ୍ସରୁ ସଂଗୃହିତ ରାଜସ୍ୱ ତୁଳନାରେ 15% ଅଧିକ ରହିଛି । ଜିଏସଟି ପ୍ରଚଳନ ହେବା ପରେ ପଞ୍ଚମ ଥର ପାଇଁ ସକଳ ଜିଏସଟି ରାଜସ୍ୱ ସଂଗ୍ରହ 1 ଲକ୍ଷ 60 ହଜାର ଟଙ୍କା ଅତିକ୍ରମ କରିଛି ।
ନିମ୍ନରେ ଦିଆଯାଇଥିବା ସାରଣୀରେ ଚଳିତ ବର୍ଷ ମାସିକ ଜିଏସଟି ରାଜସ୍ୱ ସଂଗ୍ରହର ଧାରା ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହୋଇଛି । ପ୍ରଥମ ଟେବୁଲରେ ଜୁଲାଇ 2023ରେ ରାଜ୍ୟୱାରୀ ଜିଏସଟି ସଂଗ୍ରହ ପରିମାଣ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଥିବା ବେଳେ ଦ୍ୱିତୀୟ ଟେବୁଲରେ ଜୁଲାଇ 2023 ମାସ ପାଇଁ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ପ୍ରଦେଶକୁ ପ୍ରାପ୍ତ/ପରିଶୋଧ ହୋଇଥିବା ଆଇଜିଏସଟିର ଏସଜିଏସଟି ଓ ଏସଜିଏସଟି ଭାଗ ଦର୍ଶାଯାଇଛି ।
ଜୁଲାଇ 2023ରେ ରାଜ୍ୟୱାରୀ ଜିଏସଟି ଆଦାୟ ପରିମାଣ (କୋଟି ଟଙ୍କାରେ)
ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ପ୍ରଦେଶ
ଜୁଲାଇ 22
ଜୁଲାଇ 23
ବୃଦ୍ଧି(%)
ଜାମ୍ମୁ କାଶ୍ମୀର
431
549
27
ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ
746
917
23
ପଞ୍ଜାବ
1733
2000
15
ଚଣ୍ଡିଗଡ଼
176
217
23
ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ
1390
1607
16
ହରିୟାଣା
6791
7953
17
ଦିଲ୍ଲୀ
4327
5405
25
ରାଜସ୍ଥାନ
3671
3988
9
ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ
7074
8802
24
ବିହାର
1264
1488
18
ସିକ୍କିମ୍
249
314
26
ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶ
65
74
13
ନାଗାଲାଣ୍ଡ
42
43
3
ମଣିପୁର
45
42
-7
ମିଜୋରାମ
27
39
47
ତ୍ରିପୁରା
63
78
23
ମେଘାଳୟ
138
175
27
ଆସାମ
1040
1183
14
ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ
4441
5128
15
ଝାଡଖଣ୍ଡ
2514
2859
14
ଓଡ଼ିଶା
3652
4245
16
ଛତିଶଗଡ
2695
2805
4
ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ
2966
3325
12
ଗୁଜରାଟ
9183
9787
7
ଡାମନ୍ ଏବଂ ଡିୟୁ
313
354
13
ଦାଦ୍ରା ଏବଂ ନାଗର ହାଭେଳୀ
ମହାରାଷ୍ଟ୍ର
22129
26064
18
କର୍ଣ୍ଣାଟକ
9795
11505
17
ଗୋଆ
433
528
22
କ୍ଷାଦୀପ
2
2
45
କେରଳ
2161
2381
10
ତାମିଲନାଡୁ
8449
10022
19
ପଣ୍ଡିଚେରୀ
198
216
9
ଆଣ୍ଡାମାନ ଏବଂ ନିକୋବର ଦ୍ୱୀପପୁଞ୍ଜ
23
31
32
ତେଲଙ୍ଗାନା
4547
4849
7
ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ
3409
3593
5
ଲଦାଖ
20
23
13
ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ର
216
226
4
କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଅଧିକାର କ୍ଷେତ୍ର
162
209
29
ସର୍ବମୋଟ
106580
123026
15
[1] ବସ୍ତୁ ଆମଦାନୀ ଉପରେ ଲାଗୁ ଜିଏସଟି ସାମିଲ ନାହିଁ
ଜୁଲାଇ 2023 ମାସ ପାଇଁ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ପ୍ରଦେଶକୁ ପ୍ରାପ୍ତ/ପରିଶୋଧ ହୋଇଥିବା ଆଇଜିଏସଟିର ଏସଜିଏସଟି ଓ ଏସଜିଏସଟି ଭାଗ (କୋଟି ଟଙ୍କାରେ)
ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ପ୍ରଦେଶ
ଏସଜିଏସଟି ସଂଗ୍ରହ
ଆଇଜିଏସଟିର ଏସଜିଏସଟି ଭାଗ
ମୋଟ୍‌
ଜାମ୍ମୁ କାଶ୍ମୀର
234
429
663
ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ
233
285
518
ପଞ୍ଜାବ
727
1138
1865
ଚଣ୍ଡିଗଡ଼
57
133
190
ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ
415
210
625
ହରିୟାଣା
1610
1256
2866
ଦିଲ୍ଲୀ
1221
1606
2827
ରାଜସ୍ଥାନ
1380
1819
3199
ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ
2751
3426
6176
ବିହାର
718
1469
2187
ସିକ୍କିମ୍
30
53
83
ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶ
37
113
150
ନାଗାଲାଣ୍ଡ
18
70
88
ମଣିପୁର
23
58
80
ମିଜୋରାମ |
22
57
79
ତ୍ରିପୁରା
40
86
125
ମେଘାଳୟ
50
99
149
ଆସାମ
451
696
1146
ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ
1953
1531
3483
ଝାଡଖଣ୍ଡ
721
330
1051
ଓଡ଼ିଶା
1300
416
1716
ଛତିଶଗଡ
627
382
1009
ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ
1045
1581
2626
ଗୁଜରାଟ
3293
1917
5210
ଦାଦ୍ରା ଏବଂ ନାଗର ହାଭେଳୀ ଏବଂ ଦାମନ ଏବଂ ଡିୟୁ
56
29
85
ମହାରାଷ୍ଟ୍ର
7958
4167
12124
କର୍ଣ୍ଣାଟକ
3181
2650
5831
ଗୋଆ
173
146
320
ଲାକ୍ଷାଦୀପ
2
13
14
କେରଳ
1093
1441
2534
ତାମିଲନାଡୁ
3300
2119
5419
ପଣ୍ଡିଚେରୀ
41
57
99
ଆଣ୍ଡାମାନ ଏବଂ ନିକୋବର ଦ୍ୱୀପପୁଞ୍ଜ
11
25
37
ତେଲଙ୍ଗାନା
1623
1722
3345
ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ
1199
1556
2755
ଲଦାଖ
11
47
58
ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ର
19
55
75
ସର୍ବମୋଟ
37623
33188
70811