সাংস্কৃতিক মন্ত্ৰালয়
দেশৰ বাবে নিজৰ প্ৰাণাহুতি দিয়া ‘বীৰযোদ্ধা’সকললৈ শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জনোৱাৰ অৰ্থে “মেৰী মাটি মেৰা দেশ” অভিযানৰ আয়োজন
গাঁৱৰ পৰা ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়লৈ দেশজোৰা গণ-অংশগ্ৰহণ কাৰ্যসূচীৰ আয়োজন
03 AUG 2023 7:50PM by PIB Guwahati
ভাৰতৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে অলপতে ‘মন কী বাত’ অনুষ্ঠান সম্প্ৰচাৰৰ সময়ত ‘মেৰী মাটি মেৰা দেশ’ শীৰ্ষক এক অভিযানৰ কথা ঘোষণা কৰিছিল। এই অভিযানৰ লক্ষ্য হৈছে দেশৰ বাবে প্ৰাণাহুতি দিয়া স্বাধীনতা সংগ্ৰামী আৰু বীৰ সৈনিক সকলক সন্মান জনোৱা। বীৰ সৈনিকসকলক স্মৰণ কৰাৰ উদ্দেশ্যে সমগ্ৰ দেশতে বিভিন্ন কাৰ্যসূচী ৰূপায়েৰে অনুষ্ঠিত কৰা হ'ব এই অভিযান। তেওঁলোকৰ স্মৃতিত গাওঁ পঞ্চায়তবোৰত অমৃত সৰোবৰবোৰৰ কাষে কাষে স্থাপন কৰা হ’ব শিলাফলকম বা স্মাৰক ফলক। আজি এই তথ্য এক যুটীয়া সংবাদমেলযোগে সদৰী কৰে তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ আৰু দূৰসংযোগ বিভাগৰ সচিব শ্ৰী অপূৰ্ব চন্দ্ৰৰ লগতে সাংস্কৃতিক বিভাগৰ সচিব শ্ৰী গোবিন্দ মোহন আৰু যুৱ পৰিক্ৰমা বিভাগৰ সচিব শ্ৰীযুতা মীতা ৰাজীৱলোচনে।
সংবাদমেলত ভাষণ দি শ্ৰী অপূৰ্ব চন্দ্ৰই কয় যে ভাৰতৰ স্বাধীনতাৰ ৭৫তম বৰ্ষপূৰ্তি উপলক্ষে আয়োজন কৰা আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱৰ সামৰণি অনুষ্ঠান হিচাপে বিবেচিত হ’ব ‘মেৰী মাটি মেৰা দেশ’। বিগত বৰ্ষত আয়োজন কৰা ‘হৰ ঘৰ ত্ৰিৰঙ্গা’ অভিযানে সমগ্ৰ দেশজুৰি ব্যাপক সফলতা অৰ্জন কৰিবলৈ সক্ষম হৈছিল আৰু ঠিক একেদৰেই এইবাৰ আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱৰ অধীনত আয়োজন কৰা অভিলাষী কাৰ্যসূচী ‘মেৰী মাটি মেৰা দেশ’ আৰম্ভ কৰা হৈছে বুলিও তেওঁ সদৰী কৰে। তেওঁ লগতে কয় যে দেশৰ বীৰ সৈনিক যোদ্ধাসকলৰ প্ৰতি শ্ৰদ্ধাঞ্জলি হিচাপে শিলাফলকম স্থাপন কৰা, ‘মিট্টি কা নমন’ আৰু ‘বীৰো কা বন্দন’ হৈছে ‘মেৰী মাটি মেৰা দেশ’ অভিযানৰ মূল উপাদান। উল্লেখ্য যে বিগত বৰ্ষৰ দৰেকৈ এইবাৰো ‘হৰ ঘৰ ত্ৰিৰঙা’ আয়োজন কৰা হ’ব যদিও ‘মেৰী মাটি মেৰা দেশ’ৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ উপাদান হিচাপে সেয়া সংযোজিত হৈ থাকিব বুলিও কয় শ্ৰী অপূৰ্ব চন্দ্ৰই। সচিবগৰাকীয়ে এই অভিযান সন্দৰ্ভত সজাগতা সৃষ্টি আৰু ইয়াক দেশৰ প্ৰতিটো কোণলৈ লৈ যোৱাৰ ক্ষেত্ৰত সংবাদ মাধ্যমৰ ভূমিকাৰ ওপৰতো আলোকপাত কৰে।
ইফালে সাংস্কৃতিক বিভাগৰ সচিব শ্ৰী গোবিন্দ মোহনে উল্লেখ কৰে যে এই অভিযানত স্বাধীনতা সংগ্ৰামী আৰু নিৰাপত্তা বাহিনীৰ বাবে উৎসৰ্গিত শিলাফলকম স্থাপনৰ দৰে কাৰ্যসূচীৰ লগতে পঞ্চ প্ৰাণ প্ৰতিজ্ঞা, বসুধ বন্দন, বীৰো কা বন্দন আদি পদক্ষেপৰ মাজেৰে আমাৰ শ্বহীদ বীৰ জোৱানসকললৈ শ্ৰদ্ধা জ্ঞাপন কৰা হ’ব। গাঁও, পঞ্চায়ত, ব্লক, চহৰ, নগৰ, পৌৰসভা আদিৰ পৰা অহা স্থানীয় বীৰ জোৱানৰ ত্যাগক প্ৰণাম জনাই শিলাফলকম বা স্মৃতিফলক সমগ্ৰ চহৰ আৰু গ্ৰামাঞ্চলত স্থাপন কৰিব লাগিব। ইয়াত সেই অঞ্চলৰ অন্তৰ্গত জাতিটোৰ বাবে প্ৰাণ আহুতি দিয়াসকলৰ নামৰ লগতে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ বাৰ্তাও থাকিব।
ইফালে শ্ৰী গোবিন্দ মোহনে কয় যে এই অভিযান হৈছে ২০২১ চনৰ ১২ মাৰ্চৰ পৰা আৰম্ভ হোৱা ‘আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱ’ৰ সামৰণি অনুষ্ঠান, আৰু ই সমগ্ৰ ভাৰতত ২ লাখৰো অধিক কাৰ্যসূচীৰ সফল আয়োজন কৰি জনসাধাৰণৰ ব্যাপক অংশগ্ৰহণৰ সাক্ষী হৈছে। উল্লেখ্য যে ৯ আগষ্টৰ পৰা ৩০ আগষ্ট ২০২৩ তাৰিখলৈ 'মেৰী মাটি মেৰা দেশ' অভিযানত গাঁও, আৰু ব্লক পৰ্যায়ত, স্থানীয় নগৰ সংস্থাসমূহৰ দ্বাৰা আৰু ৰাজ্যিক আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ৰ কাৰ্যসূচীসমূহ অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হ'ব।
তেওঁ লগতে কয় যে দিল্লীত এখন ‘অমৃত ভাটিকা’ গঢ়ি তুলিবলৈ দেশৰ প্ৰতিটো প্ৰান্তৰ পৰাই ৭৫০০ টা কলহত মাটি কঢ়িয়াই আনি ‘অমৃত কলহ যাত্ৰা’ অনুষ্ঠিত কৰা হ’ব। এই ‘অমৃত ভাটিকা’ই ‘এক ভাৰত শ্ৰেষ্ঠ ভাৰত’ৰ প্ৰতি দায়বদ্ধতাৰ প্ৰতীক হ’ব।
সবিশেষ বিৱৰণ দাঙি ধৰি সাংস্কৃতিক সচিবগৰাকীয়ে কয় যে গণ অংশগ্ৰহণ (জন ভাগীদাৰী) ক উৎসাহিত কৰিবলৈ https://merimaatimeradesh.gov.in শীৰ্ষক এটা ৱেবছাইট মুকলি কৰা হৈছে, য’ত জনসাধাৰণে মাটি বা মাটিৰ চাকি হাতেৰে ধৰি চেলফি আপলোড কৰিব পাৰে। ইয়াৰ যোগেদি তেওঁলোকে ‘পঞ্চ প্ৰাণ’ৰ প্ৰতিজ্ঞা গ্ৰহণ কৰে। এই পঞ্চপ্ৰাণৰ উদ্দেশ্য হৈছে ক্ৰমে - ভাৰতক এখন উন্নত দেশ হিচাপে গঢ়ি তোলা, দাসত্বৰ মানসিকতা দূৰ কৰা, আমাৰ চহকী ঐতিহ্যক লৈ গৌৰৱ কৰা, ঐক্য আৰু সংহতি ৰক্ষা কৰা, নাগৰিক হিচাপে কৰ্তব্য পালন কৰা, আৰু দেশক সুৰক্ষা দিয়াসকলক সন্মান কৰা। পঞ্চপ্ৰাণৰ প্ৰতিজ্ঞা লোৱাৰ পিছত তেওঁলোকে ৱেবছাইটৰ পৰা অংশগ্ৰহণৰ ডিজিটেল প্ৰমাণপত্ৰ ডাউনলোড কৰিব পাৰিব। যোৱা বছৰ “হৰ ঘৰ ত্ৰিৰঙ্গা” কাৰ্যসূচী সকলোৰে অংশগ্ৰহণৰ বাবেই এক বৃহৎ সফল অভিযান হিচাপে পৰিগণিত হৈছিল। এইবছৰো ‘হৰ ঘৰ ত্ৰিৰঙ্গা’ কাৰ্যসূচী ১৩ -১৫ আগষ্ট, ২০২৩ ৰ ভিতৰত উদযাপন কৰা হ'ব। ভাৰতীয়সকলে সকলোতে ৰাষ্ট্ৰীয় পতাকা উত্তোলন কৰি তাৰ সৈতে চেলফি ক্লিক কৰি হৰ ঘৰ ত্ৰিৰঙ্গাৰ ৱেবছাইটত আপলোড কৰিব পাৰিব। (harghartiranga.com)।
যুৱ পৰিক্ৰমা আৰু ক্ৰীড়া মন্ত্ৰালয়ৰ সচিব শ্ৰীযুতা মীতা ৰাজীৱলোচনে জনায় যে দেশজোৰা অভিযানৰ সবিশেষ https:// yuva.gov.in/meri_maati_mera_desh পৰ্টেলত উপলব্ধ হ’ব। ‘মেৰী মাটি মেৰা দেশ’ অভিযানৰ অধীনত বিভিন্ন কাৰ্যসূচীৰ প্ৰাসংগিক তথ্য এই পৰ্টেলত চোৱাৰ উপৰি, যুৱক-যুৱতীসকলেও তেওঁলোকৰ চেলফি আৰু গছপুলি ৰোপণৰ দৰে কাম-কাজ আপলোড কৰি এই পৰ্টেলৰ জৰিয়তে উক্ত অভিযানত অংশগ্ৰহণ কৰিব পাৰিব। যুৱক-যুৱতীসকলক উৎসাহেৰে এই অভিযানত অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ তেওঁ আহ্বান জনায় আৰু লগতে দেশজোৰা অই কাৰ্যসূচীৰ জৰিয়তে দেশৰ বীৰ জোৱানসকল আৰু আমাৰ মাতৃভূমিৰ প্ৰতি আমাৰ শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জনাবলৈ আহ্বান জনায়।
প্ৰসাৰ ভাৰতীৰ মুখ্য কাৰ্যবাহী বিষয়া শ্ৰী গৌৰৱ দ্বিবেদীয়ে প্ৰসাৰ ভাৰতীৰ আকাশবাণী, দূৰদৰ্শন আৰু অন্যান্য ডিজিটেল প্লেটফৰ্মৰ জৰিয়তে ‘মেৰী মাটি মেৰা দেশ’ অভিযানৰ সংবাদ মাধ্যমৰ কভাৰেজৰ সবিশেষ প্ৰদান কৰে।
‘মেৰী মাটি মেৰা দেশ’ অভিযান চলিত বৰ্ষৰ অহা ৯ আগষ্টৰ পৰা আৰম্ভ হ’ব আৰু ২০২৩ চনৰ ১৫ আগষ্টলৈকে স্বাধীনতা দিৱসৰ বাবে নিৰ্ধাৰিত কাৰ্যসূচীৰে চলিব। পৰৱৰ্তী অনুষ্ঠানসমূহ ২০২৩ চনৰ ১৬ আগষ্টৰ পৰা ব্লক, পৌৰসভা/নিগম, আৰু ৰাজ্যিক পৰ্যায়ত অনুষ্ঠিত হ’ব। ২০২৩ চনৰ ৩০ আগষ্ট তাৰিখে, নতুন দিল্লীৰ কৰ্তব্য পথত ভালেমান বিশিষ্ট ব্যক্তিৰ উপস্থিতিত সামৰণি অনুষ্ঠান অনুষ্ঠিত হ'ব।

Ministry of Culture
“MERI MAATI MERA DESH” CAMPAIGN TO PAY TRIBUTE TO THE ‘VEERS’ WHO LAID DOWN THEIR LIVES FOR THE COUNTRY
NATION-WIDE JAN-BHAGIDHARI PROGRAMMES TO BE ORGANISED FROM VILLAGE TO NATIONAL LEVEL
SHILAPHALAKAMS (MEMORIAL PLAQUES) TO BE INSTALLED IN GRAM PANCHAYATS
SOIL FROM VARIOUS CORNERS OF THE COUNTRY TO BE BROUGHT TO DELHI IN AMRIT KALASH YATRA FOR CREATING AMRIT VATIKA
03 AUG 2023 7:50PM by PIB Delhi
Prime Minister of India, Shri Narendra Modi, recently announced the 'Meri Maati Mera Desh' campaign during his Mann Ki Baat broadcast. This campaign aims to honour the brave freedom fighters and bravehearts who sacrificed their lives for the country. The campaign will include various programs across the country to remember the bravehearts (Veers). Shilaphalakams (memorial plaques) commemorating them will be installed in gram panchayats, close to Amrit Sarovars. This information was shared at a joint press conference held by Secretary, Information and Broadcasting and Department of Telecommunications, Shri Apurva Chandra; Secretary, Culture Shri Govind Mohan and Secretary, Youth Affairs, Smt. Meeta Rajivlochan in New Delhi today. CEO, Prasar Bharti Shri Gourav Dwivedi was also present on the occasion.
Addressing the press conference, Shri Apurva Chandra said that Meri Maati Mera Desh will be the concluding programme of Azadi ka Amrit Mahotsav which celebrates 75 years of India’s Independence. The nationwide campaign Har Ghar Tiranga organised last year was a roaring success and this year even a more ambitious programme ‘Meri Maati Mera Desh’ is being rolled out under Azadi ka Amrit Mahotsav, he added. Sh. Apurva Chandra explained that installing Shilaphalakam as tribute to bravehearts, Mitti ka Naman and Veeron ka Vandan are the key components of the campaign Meri Maati Mera Desh. Har Ghar Tiranga will also be organised this year but as an important component of Meri Maati Mera Desh, he added. The Secretary also highlighted the role of media in generating awareness about the campaign and taking it to every nook and corner of the country.
Secretary, Culture,Shri Govind Mohan in his presentation informed that the campaign will feature programs like the establishment of Shilaphalakams dedicated to freedom fighters and security forces, as well as initiatives like Panch Pran Pledge, Vasudha Vandan, Veeron ka Vandan which venerates the gallant sacrifices of our bravehearts. Shilaphalakam or Memorial plaques saluting the spirit of sacrifice of local bravehearts from the village, panchayat, block, town, city, municipality etc. are to be erected across urban and rural areas. It will have Prime Minister’s message with the names of those who have laid down their lives for the nation belonging to that region.
Sh Govind Mohan said that this campaign is the concluding event of 'Azadi ka Amrit Mahotsav,' which began on 12th March, 2021, and has witnessed widespread public participation (Jan Bhagidari) with over 2 lakh programs organized across India. From 9th- 30th August, 2023, the 'Meri Maati Mera Desh' campaign will include programs at the village, and block levels , by local urban bodies, as well as state and national level.
He further elaborated that an 'Amrit Kalash Yatra' will be conducted, carrying soil from all corners of the country in 7500 kalash to create an 'Amrit Vatika' in Delhi This 'Amrit Vatika' will symbolize the commitment to 'Ek Bharat Shreshtha Bharat'.
Giving further details, Culture Secretary said that to encourage mass participation (Jan Bhagidari), a website, https://merimaatimeradesh.gov.in, has been launched where people can upload selfies holding soil or an earthen lamp. By doing so, they take the pledge of Panch Pran, with focus to make India a developed country, eliminate the mentality of slavery, be proud of our rich heritage, uphold unity and solidarity, fulfill duties as citizens, and respect those who protect the nation. Once the pledge is taken, a digital certificate of participation can be downloaded from the website. Last year, “Har Ghar Tiranga” programme, became a grand success owing to participation of one and all. This year too, Har Ghar Tiranga will be celebrated between 13th -15th August, 2023. Indians everywhere can hoist the national flag, click selfie with the Tiranga and upload on Har Ghar Tiranga website. (harghartiranga.com).
Secretary Ministry of Youth Affairs and Sports Smt. Meeta Rajivlochan informed that the details of the nationwide campaign can be accessed on the portal https:// yuva.gov.in/meri_maati_mera_desh. Not only will the portal contain relevant information on various activities under Meri Maati Mera Desh campaign, the youth can also join the campaign through this portal by uploading their activities like selfies and planting of saplings on this website. She urged the youth to take part in the campaign with enthusiasm and to also engage all around them in the nation wide effort to pay tribute to our Bravehearts and our Motherland.
Chief Executive Officer (CEO), Prasar Bharti Shri Gourav Dwivedi gave the details of media coverage of Meri Maati Mera Desh campaign through Akashvani, Doordarshan and other digital platforms of Prasar Bharti.
The ‘Meri Maati Mera Desh’ campaign will start on 9th August, with scheduled programs until Independence Day on 15th August,2023. Subsequent events will take place from 16th August , 2023 onwards at block, municipality/corporation, and state levels. The closing ceremony is scheduled for 30th August, 2023, on the Kartavya Path, New Delhi in the presence of dignitaries.