নহারোল অমসুং শান্ন-খোৎনবগী মন্ত্রালয়
নেস্নেল এন্তি-দোপিং এজেন্সী, ইন্দিয়া (নাদা ইন্দিয়া)না সাউথ এসিয়া রিজনেল এন্তি-দোপিং ওর্গনাইজেসন (সারাদো)গা লোয়ননা ঙসি নই দিল্লীদা য়ানা ৱারোল অমা খুৎয়েক পীনখ্রে
য়ানা ৱারোল অসিনা স্পোর্ত্তা এন্তি দোপিংদা রিজনেল কোওপরেসন হেনগৎনবা পান্দম থম্লি
ৱার্ল্দ এন্তি দোপিং এজেন্সী অমসুং স্পোর্ত্তা দোপিংগী মায়োক্তা য়ুনেসকো ইন্তরনেস্নেল কনভেন্সনদা ভারতকী থৌদাং হেনগৎলকপনা এন্তি-দোপিং মুবমেন্ত মখা চত্থবদা ভারতকী ৱিলিংনেস অমসুং অচেৎপা ইন্তেন্ত অদু খংবা ঙম্মি: শ্রী অনুরাগ থাকুর
03 JUL 2023 3:47PM by PIB Imphal
নাদা ইন্দিয়ানা ঙসি নই দিল্লীদা নাদা ইন্দিয়া – সারাদো কোওপরেসন মীত্তা সারাদোগা লোয়ননা ৱায়া ৱারোল অমা খুৎয়েক পীনখ্রে। সারাদোদা বঙ্গলাদেশ, ভুতান, মালদীব, নেপাল অমসুং শ্রী লঙ্কাগী এন্তি-দোপিং ওর্গনাইজেসনশিং য়াওরি। থৌরম অসিদা য়ুথ এফিয়ার্স অমসুং স্পোর্তস অমসুং ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিং, ভারত সরকারগী মন্ত্রী শ্রী অনুরাগ সিংহ থাকুর, য়ুথ এফিয়ার্স অমসুং স্পোর্তস মন্ত্রালয়, ভারত সরকারগী সেক্রেতরী (স্পোর্তস) শ্রীমতী সুজতা চতুরবেদী, সারাদো সেক্রেতরিয়েত অমসুং বঙ্গলাদেশ, ভুতান, মালদীব, নেপাল অমসুং শ্রী লঙ্কাগী মেম্বর কন্ত্রী রিপ্রজেন্তেতিবশিংনা শরুক য়াখি।
য়ানা ৱারোল অসিনা স্পোর্ত্তা এন্তি দোপিংদা রিজনেল কোওপরেসন হেনগৎনবা পান্দম থম্লি।
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা শ্রী অনুরাগ সিংহ থাকুরনা ইন্তরনেস্নেল স্পোর্তিং এরেনাদা ভারতকী শরুক য়াবা হেনগৎলক্লিবা অমসুং এচিবমেন্তশিং অমদি ক্লিন স্পোর্ত এফর্তশিং প্রমোত তৌবদা থৌদাং লৌবা অমসুং গ্লোবেল এন্তি-দোপিং মুবমেন্তদা থৌদাং লৌবদা ভারতকী ইখৌ লাংবা অদু পাউদমখি।
শ্রী অনুরাগ থাকুরনা হায়খি “শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী মংলানদি ভারত লাক্কদৌরিবা চহিশিংদা স্পোর্তিং পাৱরহাউস অমা ওইরকপনি। য়ুথ এফিয়ার্স অমসুং স্পোর্তস মন্ত্রালয়না মালান অসি মংফাওহন্নবগীদমক ৱাশক্লি অমদি অন্তরজাতিগী থাক্তা ভারতকী শান্নরোইশিংগী হেন্না ফবা পর্ফোমেন্সকীদমক হনবা লৈতনা থবক তৌরি। ”
মহাক্না মখা তাখি “কম্পিতিসনশিং অমসুং ত্রেনিং কেম্পশিং অমদি স্পোর্তসতা জেন্দর ইক্বেলিতী প্রমোত তৌনবা হোৎনবগী খুত্থাংদা হায় ক্বালিতী ত্রেনিং, এসেসিবল অমসুং ইমপ্রুব স্পোর্তিং ইনফ্রাস্ত্রকচর, শান্ন-খোৎনবা পুম্নমক্কীদমক খুদোংচাবা হেনগৎপদা হেনগৎলক্লিবা ঐখোয়গী ফোকসনা মালেমগী ওইবা স্পোর্তস দিবলপমেন্তদা শরুক য়ানবা ভারতকী অপাম্বা অমসুং এম্বিসন ময়েক শেংলবা মমী অদু উবা ফংই।”
শ্রী অনুরাগ থাকুরনা মখা তাখি মদুদি ভারতনা গ্লোবেল নোর্থ অমসুং গ্লোবেল সাউথকী মরক্তা লৈরিবা অহোবশিং মেন্সিনবদা থোং অমগুম মথৌ তৌরি অমদি এসিয়ান রিজনদা লৈরিবা ঐখোয়গী মরূপশিংগীদমক ইকোনোমিক লোয়ননা সোসিএল গ্রোথকী খুদোংচাবা পীরি।
মহাক্না মখা তানা ফোংদোকখি মদুদি ৱার্ল্দ এন্তি দোপিং এজেন্সী অমসুং স্পোর্ত্তা দোপিংগী মায়োক্তা য়ুনেসকো ইন্তরনেস্নেল কনভেন্সনদা ভারতকী থৌদাং হেনগৎলকপনা এন্তি-দোপিং মুবমেন্ত মখা চত্থবদা ভারতকী ৱিলিংনেস অমসুং অচেৎপা ইন্তেন্ত অদু খংবা ঙম্মি।
মহাক্না মসিমসু ফোংদোকখি মদুদি ভারত হৌজিক জি২০ প্রসিদেন্সী পায়রিবা অসিদা ভারতনা এসিয়ান রিজনগী মায়োক্নরিবশিং অমসুং পর্সপেক্তিবশিং মালেমগী মাংদা পুথোক্লি। মহাক্না নাদা ইন্দিয়া অমসুং সারাদোবু এন্তি-দোপিং দোমেনদা ভারতকা লোয়ননা অসিগুম্বা মখলগী অহানবা য়ানা ৱারোল খুৎয়েক পীনখিবদা নুংঙাইবা ফোংদোকখিবগা লোয়ননা মহাক্কী ৱারোল লাইশিল্লদুনা রিজনদগী লাকপা মেম্বরশিংবু স্পোর্তস দিবলপমেন্তদা অতোপ্পা ফোকস এরিয়াশিংদা কোলাবোরেত তৌনবা অমসুং এসিয়া রিজনদা রিজডনেল কোওপরেসনবু অনৌবা থাক্তা পুখৎনবা বার্তন তৌখি।
কেন্দ্র মন্ত্রীনা সারাদোগী মেম্বর লৈবাকশিংবু অমত্তা ওইনা মাংলোমদা চংশিন্নবা অমসুং স্পোর্তসকী লমদা এন্তি-দোপিং খোংথাংশিংগীদমক ৱার ফুতিংদা থবক তৌনবা তকশিনখি।
শ্রীমতী রিতু সাইন, দাইরেক্তর জেনরেল & সি.ই.ও., নাদা ইন্দিয়া অমসুং শ্রী মোহমদ মাহিদ শারিফ, দাইরেক্তর জেনরেল, সারাদোনা মখোয়গী ওর্গনাইজেসনশিংগী মহুৎ শিন্দুনা য়ানা ৱারোলদা খুৎয়েক পীনখি। য়ানা ৱারোলদা প্রোজেক্ত প্লান অমসুং কোওপরেসনগী এরিয়াশিংগী খুত্থাংদা চহি অহুমদা মখাগী ৱাফমশিং মপুং ফানা পাংথোক্নবা পান্দম থম্লি:
1. সাউথ এসিয়াদা এন্তি-দোপিং এজুকেসন অমসুং প্রিভেন্সন প্রোগ্রাম অমা দিবেলপ তৌবা;
2. সেম্পল কলেক্সন পর্সনেল, এজুকেতরশিং অমসুং অতোপ্পা এন্তি-দোপিং এজুকেসন ওফিসরশিংগী ত্রেনিং অমসুং অপস্কিল্লিং;
3. এন্তি-দোপিং এজুকেসন অমসুং প্রিভেন্সনদা কোর্সশিং, সেমিনারশিং, ৱার্কশোপশিং, রিসর্সশিং অমসুং একচেঞ্জ তুরশিং ওর্গনাইজ তৌবা;
4. এন্তি-দোপিং এজুকেসন অমসুং প্রিভেন্সনদা এজুকেসন ওফিসরশিং, প্রোগ্রাম মেনজরশিং, ত্রেনরশিং, ওজাশিং অমসুং স্পিসিয়েলিস্তশিং একচেঞ্জ তৌবা য়াহনবা;
5. এন্তি-দোপিং এজুকেসন এক্তিবিতীশিং অমসুং এক্সপর্তশিংগী একচেঞ্জিং সর্বসশিং সপোর্ত তৌবা; অমসুং
6. এন্তি-দোপিং এজুকেসন লিতরেচর পুথোকপা
শ্রীমতী সুজাতা চতুরবেদী, সেক্রেতরী (স্পোর্তস), য়ুথ এফিয়ার্স অমসুং স্পোর্তস মন্ত্রালয়, ভারত সরকার, শ্রী কাজুহিরো হায়াশি, দাইরেক্তর, এসিয়া/ওশিয়ানিয়া ওফিস, ৱাদা, শ্রীমতী রিতু সাইন, দাইরেক্তর জেনরেল অমসুং সি.ই.ও., নাদা ইন্দিয়া অমসুং শ্রী মোহমদ মাহিদ শারিফ, দাইরেক্তর জেনরেল, সারাদোসু মীফম অদুদা ৱা ঙাংখি।
হৌদোকপগী সেসন লোইরবা মতুং নাদা ইন্দিয়া অমসুং সারাদোগী মেম্বরশিংগী মরক্তা অহানবা প্রোজেক্ত প্লানগী মীফম উমখি মদুদা সাউথ এসিয়ান রিজনগীদমক এন্তি-দোপিং এজুকেসন প্লান অমা থৌরাং তৌনবা হিরমদা খন্ন-নৈনখি। নাদা ইন্দিয়া তিমনা প্রোজেক্ত প্লান, এরিয়া ওফ কোওপরেসন, ইমপ্লিমেন্তেসন স্ত্রেতেজী, মেকানিজম ফোর মোনিতরিং অউতকমস অমসুং নাদা ইন্দিয়াগী এন্তি-দোপিং এজুকেসন ইনিসিয়েতিবস অমসুং রিসোর্সশিংগী ওবরভ্যু অমা লান্থোকখি। বঙ্গলাদেশ, ভুতান, মালদীব, নেপাল অমসুং শ্রী লঙ্কাগী মেম্বর কন্ত্রী রিপ্রজেন্তেতিবশিংনসু মখোয়গী লৈবাকশিংদা এন্তি-দোপিংগী ওবরভ্যু লান্থোকখি।

Ministry of Youth Affairs and Sports
National Anti-Doping Agency, India (NADA India) signs a Memorandum of Understanding (MoU) with South Asia Regional Anti-Doping Organization (SARADO) in New Delhi today
The MoU aims to increase the Regional Cooperation in anti doping in sport
India’s increasing contributions to the World Anti Doping Agency and UNESCO International Convention Against Doping in Sport reflects India’s willingness and strong intent to be involved in furthering the anti-doping movement: Shri Anurag Thakur
03 JUL 2023 3:47PM by PIB Delhi
NADA India today signed an MoU with SARADO, comprising of Anti-Doping Organizations of Bangladesh, Bhutan, Maldives, Nepal and Sri Lanka, at the NADA India – SARADO Cooperation Meet in New Delhi, in the presence of Shri Anurag Singh Thakur Minister of Youth Affairs & Sports and Information & Broadcasting, Government of India, Ms. Sujata Chaturvedi, Secretary (Sports), Ministry of Youth Affairs & Sports, Government of India, SARADO Secretariat & Member Country Representatives of Bangladesh, Bhutan, Maldives, Nepal and Sri Lanka.
The MoU aims to increase the Regional Cooperation in anti doping in sport.
Speaking on the occasion Shri Anurag Singh Thakur highlighted India’s increasing participation and achievements in the international sporting arena and its eagerness to shoulder responsibility in promoting clean sport efforts and contribute to global anti-doping movement.
Shri Anurag Thakur said “Shri Narendra Modi has envisioned India to become a sporting powerhouse in the coming years. The Ministry of Youth Affairs and Sports is committed to transforming this dream into a reality and is working relentlessly to improve Indian athletes’ sports performance at the national and international level.”
He also added “Our increasing focus on high quality training, accessible and improved sporting infrastructure, increasing opportunities for all sports through competitions and training camps and mainstreaming efforts to promote gender equality in sports clearly reflect India’s intent and ambition to contribute to sports development globally”.
Shri Anurag Thakur also added that India is acting as a bridge to address the gap between the global north and global south and create opportunities for economic as well as social growth for our friends in the Asian region.
He further added that India’s increasing contributions to the World Anti Doping Agency and UNESCO International Convention Against Doping in Sport reflects India’s willingness and strong intent to be involved in furthering the anti-doping movement globally and continuously commit to strengthening anti-doping initiatives.
He also highlighted that as India currently holds the G20 Presidency, India is focusing on voicing the Asian region’s concerns and perspectives to the world. He underlined the importance of regional partnerships that will help the region evolve and emerge with an empowered approach to development of sports sector, amongst other areas of cooperation. He concluded by congratulating NADA India and SARADO for this first of its kind MoU for India in the anti-doping domain and invited members from the region to collaborate in other focus areas in sports development and take regional cooperation in the Asian region to new heights.
Union Minister urged the member countries of SARADO to come together and work together to take up anti doping measures in the field of sport on a war footing.
Ms. Ritu Sain, Director General & CEO, NADA India and Mr. Mohamed Mahid Shareef, Director General, SARADO signed the MoU on behalf of their organizations. The MoU, through the project plan and areas of cooperation, aims to fulfill the following objectives over a period of three years:
1. developing an anti-doping education & prevention program in South Asia;
2. training & upskilling sample collection personnel, educators & other anti-doping education officers;
3. organizing courses, seminars, workshops, research & exchange tours on anti-doping education & prevention;
4. facilitating exchange of education officers, program managers, trainers, teachers and specialists on anti-doping education & prevention;
5. supporting anti-doping education activities and exchanging services of experts; and
6. producing anti-doping education literature
Ms. Sujata Chaturvedi, Secretary (Sports), Ministry of Youth Affairs & Sports, Government of India, Mr. Kazuhiro Hayashi, Director, Asia/Oceania Office, WADA, Ms. Ritu Sain, Director General & CEO, NADA India and Mr. Mohamed Mahid Shareef, Director General, SARADO also addressed the gathering.
The inaugural session was followed by the 1st Project Plan Meeting between members of NADA India and SARADO where the objective of developing an anti-doping education plan for South Asian region was discussed. The NADA India team presented an overview of the project plan, areas of cooperation, implementation strategy, mechanisms for monitoring outcomes and NADA India’s anti-doping education initiatives and resources. The Member Country Representatives of Bangladesh, Bhutan, Maldives, Nepal and Sri Lanka also presented an overview of anti-doping in their countries.